Україна у промові Байдена

08 Лютого 2023, 18:43
Промова Джо Байдена «Про стан держави» в Конгресі КОЛОНКА 2479
Промова Джо Байдена «Про стан держави» в Конгресі

Кілька ключових моментів із промови Джо Байдена до Конгресу та нації «Про стан держави», – ті, що стосуються України.

Багато американських законодавців прийшли з українськими атрибутами: значками, брошками, синьо-жовтими краватками і так далі. Це важливо, бо подію транслювали по всіх великих телемережах – тож для конгресменів і сенаторів це була нагода ще раз публічно заявити про свої цінності й пріоритети.

Серед почесних гостей цьогоріч була посолка України в США Оксана Маркарова – як і минулого року. Зазвичай список запрошених складають так, щоб підкреслити важливі акценти, про які президент згадуватиме у своїй промові.

Минулого року промову «Про стан держави» Байден виголошував 1 березня, коли на Київ сунула колона російських танків. Тоді про Україну Байден згадав на самому початку і говорив про неї більше. Тепер згадав у другій частині промови, у міжнародному блоці. Ось що сказав президент:

«Я виступав із цієї зали рік тому, лише за кілька днів після того, як Володимир Путін розв’язав свою жорстоку атаку проти України. Смертельний напад, що викликає в пам’яті  образи смерті та руйнування, яких Європа зазнала під час Другої світової війни. 

Вторгнення Путіна стало випробуванням віку. Випробуванням Америки. Випробуванням світу. Чи відстоюватимемо ми найголовніші принципи? Чи встанемо ми на захист суверенітету? Чи встанемо ми на захист права людей жити вільними від тиранії? Чи встанемо ми на захист демократії? Такий захист має значення для нас, оскільки він зберігає мир і застерігає потенційних агресорів від загрози нашій безпеці та процвітанню. 

Через рік ми знаємо відповідь: так. І ми це зробили. Разом ми зробили те, що Америка завжди робить якнайкраще. Ми повели за собою. Ми об’єднали НАТО і побудували глобальну коаліцію. Ми протистоїмо агресії Путіна. Ми стали з українським народом. 

Сьогодні ввечері до нас знову приєднується посолка України у Сполучених Штатах. Вона уособлює не лише свою країну, а й мужність свого народу. Підніміться, будь ласка, щоб ми всі могли вас побачити. Ми будемо з вами стільки, скільки буде потрібно». 

І ще одна, дуже важлива деталь. Промова Байдена тривала понад годину. Протягом неї було лише кілька моментів, коли і демократи, і республіканці аплодували стоячи разом. Згадка України була одним із них. 

***

Передруковано з фейсбук-сторінки Остапа Яриша з дозволу автора 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024