П'ять думок після римської конференції з відбудови України

07 Травня 2023, 20:55
Фото Олександра Лазуки із залу, де проходила римська конференція з відбудови України КОЛОНКА 1936
Фото Олександра Лазуки із залу, де проходила римська конференція з відбудови України

Успішний контрнаступ і відновлення повного контролю над усіма тимчасово окупованими територіями є абсолютним пріоритетом внутрішньої та зовнішньої політики України.

Водночас стратегічно важливим є забезпечувати всеохопну підтримку західних партнерів зараз і в майбутньому не лише у військовому та економічному, але і політичному аспектах.

Тема реконструкції, яку підіймають під час конференцій з відбудови України, як це було 26 квітня у Римі, є дуже важливим інструментом такого діалогу з декількох причин:

1. Утримання України у світовому порядку денному, цього разу в особливо позитивному світлі та перспективах відновлення. Це, певною мірою, сприятиме мʼякому подоланню втоми від «питань України» (а насправді питань усього демократичного світу), де це має місце.

2. Посилення звʼязків з країнами-партнерами вже сьогодні через зацікавлений у відбудові бізнес. 

3. Пришвидшення поточної реконструкції та максимальна готовність всіх потенційних стейкхолдерів до повноцінної відбудови, як тільки  настане момент.

4. Ще глибші різносторонні звʼязки українських регіонів з регіонами-партнерами по всьому світу.

5. Політична підтримка євро-атлантичних прагнень України. Якщо кожна країна-хост конференції з відновлення України обіцятиме хоча б підтримку пришвидшеного членства в ЄС, переконаний – ми зацікавлені в таких зустрічах в усіх країнах-членах ЄС ще вчора.

А тепер найважливіше – чергове нагадування про необхідність швидкої та впевненої перемогти, аби партнери могли інвестувати та відновлювати якомога швидше без остраху та вагань.

Очевидно, що політичний розворот від росії до України в італійському політикумі відбувався завдяки послідовному лідерству пані Мелоні, але впевнене запевнення в підтримці України на 360 градусів на конференції було надзвичайно важливим доповненням до усіх укладених договорів та меморандумів у сфері реконструкції, ба навіть стратегічно значно важливішим. 

Читайте такожПриймайте перемогу України як даність, – прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні

Нехай такі інструменти дипломатії для нас і надалі приносять не менші результати! Сил ЗСУ робити основну роботу, витримки нашим партнерам послідовно підтримувати нас до перемоги та завжди після неї!

Читайте більше в матеріалі Італія інвестує в економічне диво України: головні цифри і заяви Римської конференції з відбудови

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024