«Зе вояж». Чому візит Зеленського у Європу важко переоцінити

15 Травня 2023, 20:40
В Аахені відбулося вручення премії імені Карла Великого 2697
В Аахені відбулося вручення премії імені Карла Великого

– Чи має Україна все для контрнаступу, пане Зеленський?

– Ще кілька візитів і все.

Такий діалог відбувся на пресконференції президента України та канцлера ФРН у Берліні минулої неділі.

Власне ці «кілька візитів» Зеленського й тривали з суботи до понеділка. Він вперше так довго був поза межами України після 24 лютого. Країни змінювалися одна за одною, Зеленський сходив з потяга і сідав на літак, виходив з нього і пересідав у вертоліт і це повторювалося знову й знову. У Берліні задля безпеки німці влаштували навіть фейковий кортеж з аеропорту, хоч насправді український президент прилетів звідти гелікоптером в офіс Міноборони.

Це були п’ять ключових країн Європи. Не дивно, що він навіть забув смартфон з павербанком в Шольца. Не здивуюся, якщо на зворотній дорозі Зеленський знову заїде до Анджея Дуди «на флячки» у Жешуві. Їм є про що поговорити у світлі подій на кордонах наших країн, викликаних двома страйками, що б’ють по українських аграрниках та перевізниках.

Але й без Дуди це була дуже вдала та своєчасна поїздка українського президента на тлі очікування наступу ЗСУ.

Харчі для «пекельної кухні» Залужного

Нам, як завжди потрібна зброя. Багато зброї і боєприпасів, щоб убивати росіян. І після цього візиту Україні знову дають її.

Практично перед кожною зустріччю Зеленського уряди приймаючої сторони анонсували щось смачне для «пекельної кухні» Залужного. Після усіх зустрічей в офіціозах можна було почути й про «коаліцію винищувачів», хоча європейці переважно не використовують F-16.

Китайський «голуб миру»

Президент поїхав у Європи саме напередодні турне по ній та приїзду до Києва китайського «миротворця» Лі Хуея. Про його призначення посланцем КНР з врегулювання конфлікту Сі Цзіньпінь вирішив після телефонної розмови з українським лідером.

Лі Хуей відвідає Україну, щоб обговорити «політичне врегулювання» війни. Багато хто називає його китайським варіантом Дмитра Козака – пригадуєте такого собі «миротворця» путіна, який часто шепотівся з головою ОП Андрієм Єрмаком?

Китай позиціює себе як нейтральну силу, яка закликає сторони до миру, але водночас поглиблює зв’язки з рф і називає її агресію «кризою». Лі Хуей у 1980-х роках служив у посольстві Китаю в СРСР, потім був послом у Казахстані, а з 2009 до 2019 року був послом у росії та отримав «Орден Дружби» від путіна.

Далі посланець Сі поїде у росію, Польщу, Францію та Німеччину, тому Києву саме час «звірити годинники» з європейськими лідерами, а надто з Макроном, якого у квітні приймав Сі Цзіньпінь.

Фото - Офіс президента
Фото - Офіс президента

Замовити слово за НАТО

Зеленський цими днями у Європі ще й задля липневого саміту НАТО у Вільнюсі. Не факт, що до того часу йому вдасться ще раз віч-на-віч переговорити з Макроном, Шольцем чи Сунаком. Тому ці крайні зустрічі, в тому числі й про те, що скажуть українцям у Вільнюсі за два місяці.

На початку травня Зеленському влаштували «скандинавський хаб» у Гельсінки. У Фінляндію на зустріч з ним зібрали й лідерів Данії, Ісландії, Норвегії та Швеції. Звісно, у столиці держави – «свіженького» члена НАТО не могли не говорити про саміт у Литві.

Київ очікує на політичне запрошення до Альянсу.

Що везе Зеленський додому

У Римі була тепла зустріч з Джорджі Мелоні, яка захищає лояльність італійців до України в коаліції, та обіцянка надати нам ще більше сучасної ППО – найімовірніше, це можуть бути нові батареї SAMP-T.

Фото - Офіс президента
Фото - Офіс президента

Зустріч з Папою у Ватикані пройшла доволі холодно, як написали місцеві ЗМІ. Утім, а що чекати від Франциска, який так і не наважується чорне називати чорним, Москву – агресором, а путіна воєнним злочинцем? Зеленський чемно заїхав до нього, щоб принаймні домогтися участі у поверненні вкрадених московитами українських дітей.

Берлін напередодні приїзду Зеленського оголосив про найбільший від 24 лютого 2022 року пакет військової допомоги на 2,7 млрд євро – у ньому танки «Леопард», БМП «Мардер», системи ППО Iris-T, гаубиці, РСЗВ.

Та й сам приїзд Зеленського до німецької столиці став знаковим на тлі усіх попередніх історій з Шольцем і критики його уряду. Уряд ФРН “включився” у війну, це було видно навіть за рівнем церемоніалу зустрічей в Берліні та вручення премії Карла Великого в Аахені. Промовистим стало й фото Зеленського і Шольца на балконі резиденції канцлера.

Фото - Офіс президента
Фото - Офіс президента

Фото - Офіс президента
Фото - Офіс президента

Париж – це «мій друг Еммануель» з вуст Зеленського, жорстка антиросійська спільна декларація та обіцянка Парижа надати ще більше БМП та колісних танків.

У Лондоні Ріші Сунак після зустрічі офіційно оголосив про передачу Україні ударних безпілотників великого радіусу дії, ракет для ППО і «сотень далекобійних крилатих ракет».

Фото - фейсбук-сторінка Ріші Сунака
Фото - фейсбук-сторінка Ріші Сунака

Він наголосив, що Велика Британія хоче не лише допомогти Україні повернути свою територію зараз, а й надати їй засоби для захисту в майбутньому. Крім того, прем'єр натякнув, що Британія стане ключовою в літаковій коаліції. І це все після Storm Shadow.

Глава Міноборони Бен Уоллес заявив, що військова допомога від Британії для того, «щоб Захід не мав спокуси змусити Україну йти на поступки».

Літайте ще у Європу, пане президенте.

Фото - Офіс президента
Фото - Офіс президента

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024