Косово та Сербія знову на межі війни. Що спричинило та чи вдасться уникнути збройного конфлікту

29 Травня 2023, 20:20
Фото з Лепосавич, автор Джемайль Реджа 2808
Фото з Лепосавич, автор Джемайль Реджа

Починаючи з минулої п'ятниці, сербська армія перебуває в стані максимальної боєготовності. За наказом президента Сербії Олександра Вучича вона наблизилась до адміністративних кордонів Косово. Це сталося після того, як у кількох містах на півночі частково визнаної республіки почались вуличні заворушення.

Медіа повідомляють про спалені авто та десятьох травмованих під час сутичок між сербами та етнічними албанцями в муніципалітетах Зубин-Поток, Звечан та Лепосавич. В Мітровіці, яка одночасно перебуває під юрисдикцією Косова та Сербії, цими днями завивала тривожна сирена. До міста увійшли представники військової місії KFOR, які, однак, не втручаються в конфлікт, а лише спостерігають.

До чергового загострення в стосунках двох непримиримих країн Балканського півострова призвів вступ на посаду новообраних мерів у північних муніципалітетах Косова. Усі вони мають албанське походження й перемогли під час цьогорічних виборів, які серби (а саме вони становлять більшість у згаданих муніципалітетах) у квітні проігнорували. Попередниками нинішніх посадовців були етнічні серби, які так само працювали в косовських органах місцевого самоуправління. Минулого року вони звільнились на знак протесту, коли влада Косово вирішила змінити для сербів правила в'їзду в країну. Тоді одночасно пішли з посад близько п'яти тисяч суддів, поліцейських, медиків, педагогів та інших працівників державних структур.

Аби заповнити пустоти в державно-громадському секторі, навесні провели муніципальні вибори. Втім, їх проігнорували представники політичної партії «Сербський список», яка представляє інтереси косовських сербів. Попри вкрай низьку явку на дільницях (менше 4 %), вибори визнали легітимними. Сербські ЗМІ назвали їх «формальними».

Читайте також: Сербія привела свої війська на кордоні з Косовом у стан повної бойової готовності

Таким чином до місцевої влади зайшли віддані Приштині косовські албанці, 25 травня вони склали присягу. Наступного дня, коли новообрані мери прибули на свої робочі місця, серби повиходили на акції протестів. Косовська поліція була змушена була застосувати шумові гранати й сльозогінний газ.

Під час вуличних сутичок постраждали й журналісти. Зокрема, автомобіль знімальної групи KOHA у Звечані закидали каміннями мітингувальники в масках. Асоціація журналістів Косова (AGK) засудила цей напад та закликала силовиків забезпечити журналістам умови для виконання професійних обов'язків.

Втім, негативна реакція AGK була далеко не єдиною негативною реакцією на інцидент. Держсекретар США Ентоні Блінкен відгукнувся на нього дописом у твіттері: «Ми рішуче засуджуємо дії уряду Косова, які посилюють напруженість на півночі та посилюють нестабільність. Ми звертаємось до прем’єр-міністра Альбіна Курті негайно припинити ці насильницькі заходи та зосередитися на діалозі за сприяння ЄС».

Посол США в Косово Джеффрі Ховеньєр написав у твіттері, що «Сполучені Штати засуджують дії косовської влади щодо доступу до муніципальних будівель на півночі Косова. Насильницькі заходи мають бути негайно припинені». Варто пояснити, що взаємини Косово та США базуються на особливому партнерстві. Американські політики завжди грають першу скрипку в залагоджуванні конфліктних ситуацій між Косово й Сербією, демонструючи підтримку Приштини. Але цього разу вони публічно засудили владу Косова. 

Читайте також:  На півночі Косова розгорнули сили НАТО

Так само висловились і зовнішньополітична служба Євросоюзу, куди Косово подало заявку про вступ у грудні минулого року, і низка інших організацій. В заявах міжнародних інституцій відчувається роздратування. Воно і зрозуміло: протягом останніх років було витрачено стільки зусиль, аби посадити конфліктуючі сторони за стіл перемовин. Тепер ці потуги пішли коту під хвіст…

Самі ж косовари вважають, що йти на поступки Сербії не можна. Так, однопартієць чинного прем’єр-міністра Альбіна Курті, депутат Асамблеї Косова Силе Укшині написав у своєму фейсбуці полум’яну промову, в якій зазначив: «Як тільки державний прапор Косова був розміщений у північних муніципалітетах, міжнародна спільнота почала вимагати від уряду Косово відступити і не «провокувати» ситуацію на півночі. Та на які ще компроміси має йти Косово?! Косово пішло на головний компроміс у 2007 році, коли прийняло план Ахтісаарі («Комплексна пропозиція щодо врегулювання статусу Косова», — це врегулювання статусу, запропоноване колишнім президентом Фінляндії Мартті Ахтісаарі – Вікіпедія)».

Політик каже, що протягом 24 років незалежності Республіки Косово сербська громада не поважала закони та державні символи Косова. У той же Косово робило безперервні поступки етнічній меншості, яка становить всього лише 5 відсотків населення країни. Серби, які мешкають на півночі Косово, не сплачують за електроенергію та комунальні послуги, а також користуються іншими пільгами. Етнічні албанці таких привілеїв не мають.

Підтримало дії поліції Міністерство внутрішніх справ Косова. В офіційній заяві, зокрема, йдеться, що новообрані мери «облаштувалися в офісах в муніципальних будівлях і будуть виконувати свої повноваження, аби служити всім без винятку громадянам».

Свою улюблену мантру про «Косово – серце Сербії» в цій драматичній історії востаннє промовив Олександр Вучич. 26 травня президент Сербії  зібрав у Бєлграді велелюдний мітинг, аби вкотре продемонструвати свої претензії до Косова та його уряду. Пізніше Вучич пішов відставку з посади голови правлячої партії SNS (сербської прогресивної партії).

Насправді північне Косово вже досить давно переживає політичні турбулентності, вважає професор Приштинського університету Афрім Хоті, один із найбільш авторитетних експертів зі збройних протистоянь на Балканах.

 «Останні дії, вжиті урядом Косова, спрямовані на виконання результатів муніципальних виборів, які оскаржуються на міжнародному рівні через низьку участь громадян. З моєї точки зору, це безперечно політичний маневр обох, Альбіна Курті та Олександра Вучича, у світлі створення Асоціації муніципалітетів сербської більшості», – зазначив він.

А тим часом генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав владу Косова «деескалувати ситуацію і не робити односторонніх кроків, що ведуть до дестабілізації». А ситуація, дійсно, дуже серйозна. Достатньо маленької іскри, щоб спалахнуло полум’я війни на Балканах. Недарма Косово називають пороховою діжкою Європи.

Читайте також: Ситуація на півночі Косова: ЗМІ пишуть про двох поранених сербів

 

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024