Шкільний клас, Маріуполь: «Усі плани впали в один день»... Що пишуть світові ЗМІ про війну росії в Україні

31 Липня 2022, 10:25
Шкільний клас, Маріуполь. Газета «Sueddeutsche» 2299
Шкільний клас, Маріуполь. Газета «Sueddeutsche»

Перші шпальти світової преси 29 липня про війну в Україні.

  • Дві найбільші британські енергетичні компанії отримали надприбутки завдяки зростанню вартості газу через війну та санкції. За все це платять пересічні громадяни Великої Британії.
  • Британські кораблі допомагають Путіну уникнути нафтових санкцій. Принаймні двічі у травні кораблі з британськими екіпажами виходили з прилеглих гаваней, щоб допомогти перекачувати російську нафту між величезними танкерами, як показало розслідування, проведене Global Witness та The Independent. Після дозаправлення два танкери перевезли 165 000 тонн російського мазуту на суму понад 165 мільйонів фунтів стерлінгів до Перської затоки та Сінгапуру. Перекачування нафти, виявлене Global Witness, здійснювалося британськими судами, але відбувалося поза британських територіальних вод.
  • Молода арбітерка з України добровільно візьме участь у молодіжному футбольному турнірі в Единбурзі. Марія Зобенко з Дніпра була змушена залишити свою родину та друзів та виїхати до Шотландії, коли в Україні почалася війна.
  • Мігранти як зброя. Аномальна кількість біженців йде до берегів Італії із лівійських портів, контрольованих проросійською бригадою Вагнера.
  • Втекти до життя. Шкільний клас Маріуполь. За день до вторгнення Росії в Україну маріупольські школярі здали контрольну з математики, але потім все раптово змінилося. Більшість із них втекли з міста і тепер живуть розкиданими по всьому світу.
  • Для споживачів Німеччини газ буде ще дорожче. Рахунок за газ може бути на 1000 євро вищим, для домогосподарств з 4-х мешканців.
  • Німеччина. Щоб постачання зброї було успішно і щоб Україна могла захищатися, для цього Україна все ще має існувати.
  • Бельгія. Кілька сотень українських біженців проживають в модульно-рятувальному селі в Мехелені. Не всім це подобається. «Спати з шістьма в пластиковому контейнері не до сміху.
  • Посол України в Берні (Швейцарія): пожертвувані гроші для України залишаються чомусь у швейцарській «Солідарності», хоча вони терміново потрібні на лікарні та ліки.
  • Португалія — бунтівний автор пісень, який кинув виклик Володимиру Путіну на концерті, каже, що «дзвінок посла не був помилкою» і що «у той момент, коли ми заглушимо цю загрозу, ми просимо вибачення».

 

Велика Британія – «Financial Times» повідомляє, що Centrica відновила виплати для своїх акціонерів, а також закликала уряд надати додаткову підтримку домогосподарствам, які постраждали від різкого зростання цін на енергію. Наводиться цитата пана О'Ши, який визнає, що «важко бачити такі слова, як дивіденди», коли люди страждають, але вказує, що компанія заплатила понад 600 мільйонів фунтів стерлінгів у вигляді податку на непередбачений прибуток.

Цей прибуток отримано завдяки підвищенню вартості газу. Ціна на газ зросла через конфлікт в Україні та санкції.

 

 

 

«The Daily Telegraph» - «Трас пообіцяла продовжити боротьбу з Путіним».

Трас, що сподівається стати прем'єр міністром та відмовляється від планів чинити тиск на енергетичні компанії, незважаючи на їх рекордний прибуток

Ліз Трасс назвала себе «борцем за свободу» в Україні, коли сказала членам консерваторів, що вони можуть довіряти їй, щоб зробити все можливе, щоб перемогти Володимира Путіна.

У статті для «The Daily Telegraph» міністр закордонних справ заявила, що зробить перший дзвінок до президента Зеленського серед іноземних лідерів коли стане прем'єр міністром. І пообіцяла піти стопами Бориса Джонсона і стати «найбільшим другом» Києва. Вона сказала, що закликатиме країни G7 надати більше смертоносної та гуманітарної допомоги Україні.

Трас наполягає на тому, що вона проти подальших непередбачених податків після того, як дві найбільші британські енергетичні компанії оголосили про рекордний прибуток на тлі зростання цін на електроенергію та газ.

Міністр закордонних справ заявив, що «не час для чергового непередбаченого податку» після того, як Shell та власник British Gas Centrica оголосили про прибуток у мільярди фунтів стерлінгів, навіть незважаючи на те, що їхні британські споживачі енергії в домашньому господарстві зіткнулися з рекордними рахунками.

Кандидати в прем'єр міністри перебувають під зростанням тиску, щоб зрозуміти, як вони зможуть полегшити кризу зростання вартості життя. Адже, за прогнозами, щорічні рахунки за електроенергію перевищать 3000 фунтів стерлінгів після зняття цінової межі в жовтні — порівняно з 1277 фунтами стерлінгів у жовтні минулого року.

Шерон Уайт, голова John Lewis Partnership, закликала кандидатів у лідери від торі зосередитися на «цунамі зростаючих рахунків за електроенергію», що насувається. Вона сказала, що оцінки того, що рахунки за пальне зростуть у середньому на 2300 фунтів стерлінгів цієї зими, були «відверто жахливими».

У пості на Linkedin вона сказала: «Більшість людей просто не зможуть впоратися з підвищенням. Середня готівка у банку, яку люди повинні використовувати на чорний день, становить 500 фунтів стерлінгів.

«Досі у боротьбі за лідерство на посаду прем'єр-міністра домінувало зниження податків. [Кандидати] повинні терміново зосередитися на майбутньому цунамі зростаючих рахунків за електроенергію».

Прибуток Centrica і Shell збільшився за рахунок стрімкого зростання оптових цін на енергію, яку вони виробляють, оскільки війна Росії з Україною тисне на міжнародні ринки.

Крім British Gas, Centrica також володіє 20-відсотковою часткою у британському атомному флоті та видобуває нафту та газ у Північному морі. Компанія зафіксувала збільшення операційного прибутку до 1,3 мільярдів фунтів стерлінгів за перші шість місяців року — порівняно з 262 мільйонами фунтів стерлінгів роком раніше. Прибуток Shell досяг рекордного рівня 9,5 мільярдів фунтів стерлінгів у другому кварталі.

Учора Centrica відновила свої дивіденди після скасування їхньої виплати під час пандемії. Він виплатить інвесторам близько одного пенсу за акцію на загальну суму 59 мільйонів фунтів стерлінгів.

Кріс О'Ши, виконавчий директор Centrica, захищав виплату, стверджуючи, що акціонери були «звичайними людьми, які також відчувають кризу вартості життя».

Він додав: «Зрештою, сильна компанія має бути привабливою інвестицій.

«Я знаю, що дуже важко побачити слова «прибуток» чи «дивіденди», коли люди зараз мають важкі часи; Я дуже добре це розумію».

Пан О'Ши заробив торік 765 000 фунтів стерлінгів, відмовившись від своєї потенційної річної премії у розмірі 1,1 мільйона фунтів стерлінгів, оскільки рахунки за домогосподарства зросли. Бос Shell Бен ван Бюрден заробив 6,7 мільйонів фунтів стерлінгів у 2021 році.

У зв'язку з високими оптовими цінами на енергоносії з літа минулого року Сунак порушив угоду торі в травні, щоб оголосити податок на непередбачений прибуток для виробників нафти та газу в Північному морі, збільшивши ставку податку з 40 до 65 відсотків для таких компаній, як BP, Shell та Центрику.

Збір був прийнятий цього місяця і застосовується до прибутку з 26 травня 2022 року. Він діятиме до кінця 2025 року, якщо до цього ціни на енергоносії не знизяться до «нормальнішого» рівня. Очікується, що цей захід збере 5 мільярдів фунтів стерлінгів, щоб допомогти фінансувати пакет підтримки домогосподарств, що бідують, на суму 15 мільярдів фунтів стерлінгів.

Учора вранці Мартін Льюїс, засновник веб-сайту Money Saving Expert, зажадав, щоб Борис Джонсон, Ріші Сунак та пані Трасс сіли разом та розробили план допомоги споживачам.

Змагання за лідерство має бути терміново зосереджено на майбутньому цунамі рахунків, що ростуть, за електроенергію, а не чекати до завершення передвиборчої кампанії торі, щоб прийняти рішення про допомогу домогосподарствам. Незважаючи на ці заклики, пані Трасс наполягала на тому, що зараз "не час для ще одного непередбаченого податку", вказуючи на те, що це стримуватиме інвестиції.

Виступаючи на зборах у Лідсі, вона сказала: «Я вважаю, що нам потрібно утримувати податки на низькому рівні, щоб залучати інвестиції у галузі. Нам потрібно стимулювати інвестиції на півночі Англії, відкриваючи більше підприємств та можливостей. Найкращий спосіб зробити це — утримувати податки на низькому рівні та залучати інвестиції у наші міста, і саме на цьому я зосереджена».

На питання, як вона допоможе людям оплачувати рахунки цієї зими, якщо стане лідером Консервативної партії, Трасс відповіла: «Я розумію, що в цей час сім'ї справді зазнають труднощів, ми спостерігаємо зростання світових цін на енергоносії. Ось чому я скасувала б підвищення національного страхування, повернувши людям у кишені більше грошей. Ми також матимемо тимчасовий мораторій на зелений збір, щоб скоротити рахунки людей за електроенергію. Що нам також потрібно зробити, так це переконатися, що ми виробляємо більше газу всередині країни, щоб ми могли збільшити пропозицію та зберегти ціни на якомога нижчому рівні. Це справді важливо, оскільки ми наближаємось до чистого нуля, використовуючи газ для нашого переходу

Centrica заявила, що розраховує заплатити близько 600 мільйонів фунтів стерлінгів додаткових податків у Великій Британії.

«Наразі не час для чергового податку на непередбачені витрати» Проте операційний прибуток British Gas впав на 43 відсотки до 98 мільйонів фунтів стерлінгів, оскільки вартість енергії, яку вона купувала для постачання клієнтам, зростала.

Пан О'Ши сказав: «Коли ціна на щось зростає, ви очікуєте, що споживання знизиться, і ми думаємо, що це одна з багатьох речей, які клієнти можуть зробити, щоб керувати своїми рахунками в міру їхнього керування». На прохання обґрунтувати рекордний квартальний прибуток Shell пан ван Берден сказав: «Звичайно, я чудово розумію труднощі які виникли. Я також дуже добре розумію, як важко пояснити, що це насправді глобальна проблема, і вона виникла в результаті ухвалених політичних рішень. Справедливо сказати, що галузь значно недоінвестувала колективно».

«Якщо… водночас не було достатньої політики для задоволення попиту на нафту та газ, усі отримують ту саму напруженість, що й ми».

Він сказав, що компанія дуже старанно працювала над новими джерелами постачання, але «чудес не буває».

 

 

 

«The Independent» - «Британські кораблі допомагають Путіну уникнути нафтових санкцій»

Бен Чепмен пише, що постачання російської нафти біля берегів Саффолка виявили великий пролом у зусиллях з натискання на Кремль. 

Принаймні двічі у травні судна з британськими екіпажами виходили з гавані Саффолка, щоб допомогти переправити російську нафту між величезними танкерами.

На піщаному пляжі в гарному графстві Саффолк, містечку Саутволд, де відпочиваючі та власники других будинків на пенсії гріються в літній спеці, а хвилі м'яко хлюпають об берег. Жителі не підозрюють про торгівлю російською нафтою на горизонті.

Ця спокійна ділянка моря є одним із небагатьох районів Великобританії, де дозволено перекачування нафти з одного корабля на інший. Принаймні двічі у травні судна з британськими екіпажами виходили з прилеглих гаваней, щоб допомогти перекачувати російську нафту між величезними танкерами, як показало розслідування, проведене Global Witness та The Independent.

Після дозаправки два танкери перевезли 165 000 тонн російського мазуту на суму понад 165 мільйонів фунтів стерлінгів до Перської затоки та Сінгапуру. Ці трансферти є однією з ланок міжнародного ланцюжка, який допоміг Володимиру Путіну швидко перемістити продажі нафти до Азії, оскільки кількість європейських покупців скоротилася.

Торгівля з Китаєм та Індією, що бурхливо розвивається, допомогла Кремлю роздмухати скарбницю до безпрецедентного рівня, надавши багатомільярдну військову скриню для затяжного і кривавого конфлікту в Україні. Точна кількість перекачування російської нафти, що мали місце біля берегів Великобританії, невідома. Вони не є незаконними, і ніщо не заважає британським компаніям взяти в них участь, але вони свідчать про величезні діри у західних санкціях.

Минулого місяця мовчазно визнавши, що нинішні санкції виявилися не такими ефективними, як очікувалося, лідери G7 оголосили про пропозицію встановити верхню межу ціни на суму, яку можна заплатити за російську нафту. Є надія, що це зупинить приплив грошей до Кремля, який збільшився через різке зростання нафтових цін після початку вторгнення в Україну.

Проте експерти попереджають, що без всеосяжних репресій проти європейських судів і компаній, які перевозять російську нафту, ці зусилля, як і раніше, будуть підірвані.

Глобальне судноплавство є однією з найпрозоріших та найменш підзвітних галузей у світі, що створює перешкоди для зусиль Заходу завернути фінансовий гвинт проти Путіна. За визначенням, багато чого відбувається поза досяжності окремих національних держав.

Перекачування нафти, виявлене Global Witness, здійснювалося британськими судами, але відбувалося поза британських територіальних вод. Два танкери належать німецьким компаніям; один відзначений у Ліберії. Грецька та мальтійська компанії управляють двома танкерами, а третій має свого «комерційного оператора», зареєстрованого в Монако. Кінцеві власники танкерів приховані за анонімними підставними компаніями, що унеможливлює будь-яку впевненість. Завіса секретності означає, що вони мало побоюються шкоди репутації через зв'язки з Росією.

Насправді, у міру того, як інші компанії, які більше дбають про імідж, уникають російської нафти, розмір прибутку лише збільшується для тих, хто хоче дотримуватись курсу. Три найбільші європейські країни-перевізники — Греція, Кіпр і Мальта — подвоїли обсяг російської нафти, що транспортується ними, з початку війни.

Тим часом британські фірми на піт-стопі в Саутволді зіграли свою невелику роль. На початку травня два величезні нафтові танкери, Conti Benguela і Matilda, вийшли з терміналу на північ від Санкт-Петербурга. Навантажені тисячами тонн російської нафти, вони пройшли через Балтійське море, огинаючи Данію, до узбережжя Суффолку, де спокійне море створює популярне місце для стоянки танкерів.

Як показують дані стеження, незадовго до заходу 13 травня корпуси двох кораблів зійшлися пліч-о-пліч. Документи, подані до берегової охорони, деталізують план. Британську компанію STS Marine Transfers було добре поінформовано операторами судів про переведення за кілька тижнів. Фірма відправила човен для перевезення 14 000 тонн мазуту з Conti Benguela до Matilda.

Коли настала ніч, набагато менший за розміром швидкісний катамаран під назвою «Індевор» виїхав із гавані недалеко від узбережжя в Лоустофті, щоб доставити припаси та доставити команду танкерів на берег для такого необхідного відпочинку. Наступного тижня Conti Benguela повторила маневр, заправивши танкер Nolde під прапором мальтійським, що перевозив 80 мільйонів фунтів стерлінгів російської нафти.

Місцева компанія Wood Marine, яка управляє судном Endeavour, заявила, що ніколи не матиме справу з російським судном або російським екіпажем, але вказала, що не зобов'язана перевіряти, звідки взялася нафта. Власник компанії сказав, що він був просто службою таксі в морі. STS Marine Transfers заявила, що дотримується всіх міжнародних законів і правил, включаючи санкції, і не продовжує контракт з вантажами з Росії.

Луї Годдард, нафтовий експерт Global Witness, який відстежував рух танкерів, пов'язаних з Росією, з початку війни сказав, що дозаправка в Саутволді могла дозволити танкерам пройти довгий шлях з Росії через Ла-Манш через Середземне море до Суецького каналу, а потім до Сінгапуру та Малайзію.

Європейські кораблі, особливо пов'язані з Грецією, Кіпром і Мальтою, «знущаються з спроб ЄС ввести санкції проти військової машини Путіна», сказав Годдард. Не викликає сумнівів, що успішний путінський «поворот у бік Азії» виявився дуже прибутковим. Китай швидко став найбільшим покупцем російської нафти, купивши минулого місяця 8,4 млн. барелів, що на 40% більше, ніж рік тому. Індія також різко збільшила свій експорт. Цей стрибок закупівель був би неможливим без європейської морської допомоги.

Небажання Європи вводити повне ембарго на російську нафту поставило її в найгірше становище з обох світів. Споживачі та підприємства страждають від різкого підвищення вартості палива, що лише допомогло збільшити доходи Путіна.

У відповідь на це «Велика сімка» значно посилила свою риторику щодо російської нафти, але конкретні дії робляться повільно. Група світових держав опублікувала у вівторок заяву, в якій йдеться про те, що країни розглянуть питання про «повну заборону» на всі послуги, які дозволяють постачати російську нафту, якщо тільки нафта не закуповується за ціною, нижчою за певну.

Обмеження цін на нафту не завадить європейським посередникам та посередникам переміщувати російську нафту, але теоретично обмежить кількість грошей, що надходять до Кремля. Як і у випадку з усіма санкційними заходами, ті, хто хоче порушити правила, можуть отримати більший прибуток. Щоб мінімізувати цей ризик, деякі експерти наполягають на додаткових заходах безпеки.

Робін Брукс, головний економіст Інституту міжнародних фінансів, сказав, що цінова межа може бути «дуже ефективною», але лише в тому випадку, якщо судам буде заборонено отримувати страховку, якщо вони перевозять російську нафту, ціна на яку перевищує граничний рівень. Стає все очевиднішим, що терміново необхідні справжній міжнародний консенсус та узгоджені дії. Наслідки подальшої затримки можуть бути екстремальними.

Військовий бюджет Путіна, сформований за рахунок продажу дорогої нафти, означає, що він ризикує втратити інше основне джерело своїх доходів: газ. Це серйозне занепокоєння для Європи. В останні тижні Кремль різко скоротив постачання до Німеччини, Італії, Франції та інших країн ЄС, що підвищило ймовірність відключень електроенергії та нормування споживання, якщо постачання закінчаться цієї зими.

Повернемося до Саутволда, де є більш насущні проблеми. Мер міста Уілл Вінделл каже, що перекачування нафти з корабля на корабель становить небезпеку для навколишнього середовища, але майже не приносить користі місцевій економіці. Він хоче, щоб їх заборонили негайно перед тим, як відбудеться великий розлив. Минулого вже були проблеми.

Навіть без великого розливу транспортування нафти до моря не є чистим процесом. У воду розпорошують хімікати, щоб розсіяти будь-яку нафту, яка неминуче витікає. Крім того, є дизельні пари від 25 чи 30 танкерів у цьому районі. Ця берегова лінія вважається районом видатної природної краси, але це також одне з небагатьох місць у країні, де дозволено перекачування нафти.

"Тут процвітає велика індустрія", - каже Вінделл, оглядаючи горизонт. «Відбувається перевалка нафти у промислових масштабах, і немає жодного регулювання. Ніхто не збирається перевіряти ці кораблі.

Уряд відмовився від коментарів.

 

 

 

«Edinburgh Evening News» - «Українка, яка втекла з батьківщини, буде судити Кубок Едінбурга».

Кубок Едінбурга: молодий арбітр із України добровільно візьме участь у молодіжному футбольному турнірі в Единбурзі.

Марія Зобенко з Дніпра була змушена залишити свою родину та друзів та виїхати до Шотландії, коли в Україні почалася війна.

18-річна дівчина ніколи не була так далеко від дому до приїзду в Едінбург. Вона сказала: «Я єдина дитина, і мені було дуже важко покинути всіх і всіх. Я приїхав до Шотландії одна, але я знала, що це країна, яка любить футбол, і я вже почуваюся тут як удома».

Марії сказали, що у дитинстві вона займалася традиційними жіночими видами спорту, але завжди мріяла працювати на міжнародному рівні футбольним суддею. Ій було важко знаходитися далеко від рідної країни, проте гра стала для неї милицею, на яку вона могла спертися. "Часом мені може бути дуже самотньо, - сказала вона, - але я завжди знаю, що в мене є футбол, і зараз я люблю дивитися жіночий чемпіонат Європи з футболу".

Побачивши в Instagram рекламу Міжнародного юнацького футбольного турніру Edinburgh Cup Марія зв'язалася з організаторами, щоб запропонувати свої послуги.

Кубок Единбурга — один із найбільших та найкращих футбольних турнірів Великобританії. Цього року тисячі юних футболістів та сімей з усієї Великобританії та інших країн будуть запрошені до Единбургу на Кубок 2022 року, який пройде у спортивному селі Пеффермілл з 5 по 7 серпня.

Скотт Гібсон, директор із заходів Edinburgh Cup, сказав: «Для нас велика честь мати Марію в нашій команді. Вона сильна та смілива жінка з високим рівнем рішучості».

Він додав: «Команда з усієї Шотландії, Англії та Ірландії візьме участь у заході, який створить відчуття єднання і продемонструє, наскільки відкрита Шотландія».

Марія сподівається, що Кубок Едінбургу відкриє нові можливості для футболу у Шотландії. 18-річна дівчина планує здобути тут свою професійну кваліфікацію судді, і вона також сподівається, що її родина скоро зможе приєднатися до неї.

 

 

 

Італія. "Зброя - мігранти" - La Repubblica. 

Аномальна кількість біженців йде до берегів Італії із лівійських портів, контрольованих проросійською бригадою Вагнера. Мелоні забезпечує підтримку України, але виникають напружені відносини Берлусконі та Сальвіні з посольством у Москві».

 

 

 

«La Stampa»  - "Російські тіні, Ліга говорить правду".

  • Буря після викриттів La Stampa.
  • Розповідь, чи скинув Путін Драгі.
  • Мелоні; ми завжди з Києвом

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 24 липня про війну в Україні

 

 

Німеччина: «Sueddeutsche» - «Клас на війні».

Втекти до життя. Шкільний клас Маріуполь. «Усі плани впали в один день».

За день до вторгнення Росії в Україну маріупольські школярі здали контрольну по математиці, але потім все раптово змінилося. Більшість із них тікали з міста і тепер живуть розкиданими по всьому світу. Доля 9/21 класу Маріупольської міської гімназії.

 

 

 

 «Augsburger Allgemeine» - «Для споживачів газ буде ще дорожче».

Рахунок за газ може бути на 1000 євро вищим, тому що постачальникам полегшать фінансове навантаження.

Берлін. У столиці гасне світло. Численні берлінські пам'ятки скоро перестануть підсвічуватись. Енергія економиться і в інших містах і населених пунктах, щоб компенсувати наслідки війни в Україні і поставок газу, що постійно скорочуються, з Росії.

Плани, які хоче реалізувати федеральний уряд щодо газопостачання, куди далекоглядніші: з 1 жовтня постачальники можуть перекласти 90% додаткових витрат на «запасні закупівлі» російського газу на споживачів. До домогосподарств надходить кілька сотень євро. У гіршому випадку рахунок за газ для сім'ї із чотирьох осіб може збільшитися на 1000 євро лише через доплату.

"Це складний крок. Крок, який спричиняє високий тягар», — заявив федеральний міністр економіки Роберт Хабек. Він виступав у Бад-Лаухштадті недалеко від Галле в кулуарах поїздки, під час якої він проїжджав через Саксонію-Анхальт, Баварію та Тюрінгію. Його міністерство не виключає, що Росія самовільно перекриє газовий кран.Першим наслідком стала державна допомога енергетичної компанії Uniper.У інших компаній такі ж проблеми, як і Uniper: їм потрібно знайти заміну російському газу на світових ринках.Тим часом високий попит призводить до зростання цін і, за словами постачальників, призводить їх до фінансових труднощів і навіть до банкрутства, щоб державі і тут не доводилося допомагати фінансовими вливаннями, додаткові витрати тепер перекладаються на приватні домогосподарства.

Наскільки високі будуть ці витрати, стане відомо приблизно за три тижні. Хабек назвав діапазон цін від 1,5 до 5 центів за кіловат-годину газу. Для домогосподарства із чотирьох осіб передбачається споживання газу у розмірі 20 000 кіловат-годин на рік. У найгіршому випадку це виливається у додаткові витрати у розмірі 1000 євро. За інформацією урядових кіл, середній сценарій передбачає збільшення податку у розмірі від двох до трьох центів. Це більше, ніж два центи або 300 євро, про які нещодавно згадував канцлер Олаф Шольц.

Не можна ігнорувати критику Хабека Шольца. Політик СДПН оголосив про послаблення, коли з'явилися перші думки про податок на газ. Однак у канцелярії про них спочатку замовчували. Хабек, однак, підкреслив, наскільки важливо, щоб крок надання допомоги було зроблено одночасно зі збором податку. Робота над ним іде повним ходом, сказав він і додав з видом на канцелярію: «Відповідальність за це лежить не лише на моєму відомстві».

Але час підтискає. Цього місяця має бути створена правова база для стягування надбавки. Додаткові витрати можуть з'явитися в рахунку за газ або авансовому рахунку вже восени та взимку.

Неясно, як уряд має намір контролювати постачальників та закупівельні ціни на газ, які вони встановлюють у майбутньому. «Ми запобігаємо там будь-якому безладу», — пообіцяв Хабек. Але влада залежатиме насамперед від компаній, які чесно називають свої закупівельні ціни, щоб на цій основі можна було розрахувати справедливу надбавку. Це має бути зібрано до кінця вересня 2024 року.

 

 

 

 «F.A.Z - «Хабек очікує додаткового навантаження у кілька сотень євро на домогосподарство».

  • Плата за газ має бути сплачена з жовтня.
  • Ліві обурені.
  • рівень інфляції падає.

Федеральний уряд має намір перекласти додаткові витрати через збої в постачанні російського газу споживачам. Федеральне міністерство економіки ініціювало відомче голосування за відповідну постанову в четвер. Міністр економіки Роберт Хабек заявив, що надбавка на газ є «не хорошим, але необхідним кроком».

«Звичайно, буде тягар у кілька сотень євро на домогосподарство».

Федеральний канцлер Олаф Шольц оголосив про надбавку на газ минулого тижня, представляючи пакет рятувальних заходів для хворої енергетичної компанії Uniper. Компанії, які імпортують газ з Росії, повинні отримати компенсацію за додаткові витрати на закупівлю газу з інших джерел. Це необхідно "для того, щоб зберегти газопостачання в найближчу зиму", повідомили в Мінекономіки в четвер. Починаючи з жовтня, відшкодування фінансуватиметься за рахунок надбавки споживачів газу за кіловат-годину. Хабек сказав, що це може бути від 1,5 до 5 центів за кіловат-годину.

При середньому споживанні 20 000 кіловат-годин це означає додаткові витрати від 300 до 1000 євро на рік. Шольц припустив, що додаткові витрати для сім'ї з чотирьох осіб становлять від 200 до 300 євро на рік і два центи за кіловат-годину.

Голова Конфедерації профспілок Німеччини Ясмін Фахімі закликала швидко надати допомогу. Це правильно перекладати додаткові витрати, викликані кризою, на всіх, але «якщо зараз не вжити додаткових заходів, засоби до існування опиняться під загрозою, а соціальна згуртованість — під загрозою».

Різка критика пролунала зліва. Лідер вашої парламентської групи Дітмар Барч назвав податок на газ «неприйнятним». "Необхідний порятунок Uniper значною мірою перекладається на споживачів завдяки рішенням федерального уряду", - поскаржився він.

Навіть нинішні рекордні ціни на газ є величезним тягарем для споживачів. Рівень інфляції в липні трохи знизився до 7,5 відсотка, але залишається на дуже високому рівні. 

Колонка: «Союз хоче швидше доставляти зброю»

Депутат фракції Союзу Йоганн Вадефуль вважає недостатнім для України дозвіл уряду Німеччини на будівництво 100 самохідних гаубиць Panzerhaubitzen 2000. «Те, що федеральний уряд зробив зараз, — це ліцензія на виробництво», — сказав він у четвер.

Системи будуть доступні лише «наступного року». На кількох збройних підприємствах є танки та важке озброєння, яке можна негайно поставити, зазначив політик ХДС. Вадепхуль посилався на фактор часу: «Щоб це було успішно і щоб Україна могла захищатися, для цього Україна все ще має існувати».

Голова ХДС Фрідріх Мерц заявив у четвер у Варшаві, що він намагався "спростувати" звинувачення проти німецької програми щодо обміну кільцями, але, ймовірно, не зовсім вдало.

Мерц сказав: «Поляки доставили танки. Це показує, на що готова ця країна». 250 танків — це майже третина загального танкового парку Польщі. Коли його запитали, чому виникла суперечка з Берліном щодо відсутності заміни з Німеччини, Мерц сказав: «Попередньо слід було досягти твердої домовленості про те, що буде доставлено, а що замінено».

 

 

 

 Бельгія. «De Standaard» - «Ми вдячні за притулок, але сумуємо за нашим борщем».

Кілька сотень українських біженців проживають в модульно-рятувальному селі в Мехелені. Не всім це подобається. «Спати з шістьма в пластиковому контейнері не до сміху». 

Спритним рухом жінка в чорному вуалі вириває з рук листоноші купу листів. Швидко шукає листа для неї з України. Вона хитає головою й відступає, опустивши плечі. Вона живе з 336 українськими біженцями в білому контейнерному селищі в Мехелені, побудованому на автостоянці поруч зі спортивно-оздоровчим комплексом Де Неккер. «Незабаром автобус із сорока людьми прибуде з транзитного центру в Брюсселі», — каже Йоахім Деман з Червоного Хреста Фландрії. «Протягом цього та трьох тижнів ми вийдемо на 500, максимальна потужність — 650».

Надзвичайне селище в Мехелені – одне з двох надзвичайних сіл для українських біженців, створених фламандським урядом. На відміну від села в Антверпені, що знаходиться в надзвичайних ситуаціях, село Мехелен управляється Червоним Хрестом, і тут більше уваги приділяється колективному досвіду. В Антверпені українці мають власні санвузли та кухню, у Мехелені – спільні душові та туалети. Їхню їжу тричі на день подає кейтеринг. «Ми надзвичайно вдячні, — каже мешканець Аркадій Конишев (36), — але ми втомилися від фламандської кухні. Нам не вистачає нашого борщу та інших традиційних страв нашої кухні». 

На гравійних доріжках між контейнерами багато проходу: дівчина штовхає свій багі вперед, а її брат намагається вразити на самокаті. Ровесник Crocs кидається до санконтейнера із зубною щіткою в роті, інші діти кричать від радості на майданчику. Біля свого контейнерного будинку на краю аварійного села Руслан* (29) ходить колом із однорічною донечкою. На його грудях витатуйовано «Будьте сильними». «Дитячий гріх, коли я ще багато займався спортом», — пояснює він.

«Ми живемо в аварійному селищі трохи більше місяця і нам тут не подобається. Під час спеки в нашому контейнері було пекло. Ми з дружиною не наважуємося відпускати п'ятирічної доньки одну на вулицю, тому що деякі діти поводяться агресивно. Нам також дуже важко звідси шукати роботу: ми відрізані від зовнішнього світу і змушені весь час піклуватися про своїх дітей».Руслан із родиною хоче переїхати до Гела, де знайомий їхні життя. «Там набагато приємніше», — каже він. «Ми сільські люди: напружений ритм у аварійному селі чи в місті швидко стає для нас надто важким». 

Наступного дня після втечі Руслана з родиною до Бельгії дві бомби впали на його село поблизу ІваноФранківська, міста на заході країни. «Я загубив окуляри під час польоту і досі чекаю на нові, — каже Руслан. Він описує своє порушення зору як щасливий випадок: «Оскільки зір у мене дуже поганий, мене не призвали воювати проти росіян, і я можу залишитися з дружиною та дітьми».

Кількома гравійними доріжками далі зі свого будинку-контейнера виходить житель міста Аркадій Конишев. До війни був адвокатом у Маріуполі, у Бельгії – біженець без роботи. «Я не можу тут працювати юристом», – каже Конишев. «Потрібно два роки, щоб конвертувати мій диплом, і я ледве говорю нідерландською мовою, як я можу захищати людей у ​​залі суду?» У ВДАБ мені пропонували роботу за фахом, але я вважаю, що це занадто далеко. Тож ось чому: спочатку земля Недер*Руслан, потім робота і переїзд кудись зі своєю кухнею», — приєдналася його дружина Катерина Конишева з семирічною дочкою. «Сподіваюся, Катерина вдасться знайти роботу», — каже Конишев. «Вона має два дипломи вчителя, і в Бельгії, мабуть, бракує вчителів», — посміхається Конишева: «Мій голландський ще поганий, але ми сподіваємося, що завдяки урокам Червоного Хреста це скоро зміниться».

Минуло полудень, і їдальня починає заповнюватися. 27-річний Ердал Фуркан Акташ сидить за одним із сотень столиків для пікніка, але, здається, він не дуже голодний. «Я щойно підписав договір про оренду будинку в Контічі», — із захопленням каже він. «Це були довгі та важкі пошуки. Через півтора місяці в аварійному селі моя бабуся, мама, брати і сестри нарешті можуть поїхати туди, де є кімната для відпочинку. Тому що, повірте, спати з шістьма в пластиковому контейнері не до сміху. А моя бабуся вночі сама в туалет сходити не може».

Хоча, за словами Фуркана Акташа, могло б бути й набагато гірше: «Тут краще, ніж у транзитному центрі в Брюсселі, на вулиці чи під бомбами в Україні», — твердо каже він.

«Нам дуже важко звідси шукати роботу: ми відірвані від зовнішнього світу і змушені постійно піклуватися про своїх дітей»

*Руслан не хотів, щоб його повне ім'я було в газеті.

 

 

 

 Швейцарія «20 Minuten - Zurich» - Фонди допомоги: Україна критикує швейцарську «Солідарність».

Жорсткі слова: За словами посла України в Берні, пожертвувані гроші залишаться у швейцарській «Солідарності».

Суперечка через пожертви: Швейцарська солідарність зберігає кошти для України, хоча вони терміново потрібні на лікарні та ліки. Таку критику озвучив посол України в Берні Артем Рибченко. Лише невелика частина з добрих 126 мільйонів швейцарських франків була розподілена між неурядовими організаціями. Швейцарська солідарність захищається: вони покладаються на довгострокову допомогу.

Війна, що спалахнула в Україні в лютому, встановила новий рекорд пожертвувань у Швейцарії: було пожертвувано 285 мільйонів швейцарських франків (близько 300 млн.евро) , що майже дорівнює безпрецедентному рівню пожертвувань після цунамі 2005 року, коли він становив 300 мільйонів. Але більша частина грошей до України ще не дійшла.

Найбільше грошей для України зібрала швейцарська Солідарність – добрих 126 мільйонів швейцарських франків. «Але гроші залишаються у швейцарської «Солідарності», — каже Артем Рибченко, посол України в Берні.

Наразі невелику частину розподілили між неурядовими організаціями, але використання грошей і конкретні цілі невідомі. Рибченко просить Swiss Solidarity вкласти пожертвувані гроші в проект реконструкції United2024, який президент Володимир Зеленський представив на конференції в Лугано на початку липня. "Нам терміново потрібні гроші, йдеться про людські життя", - сказав посол газеті. Довелося б відновлювати лікарні та доставляти ліки. Українці ремонтують зруйновані будинки, мости та дороги.

Але швейцарська «Солідарність» не виходила з ним на зв’язок, він домагався розмови і понад два місяці чекав на обіцяну відповідь, продовжив посол. «Швейцарці зробили пожертву Україні, вважаючи, що ця пожертва принесе користь і українському народу, коли вона так потрібна». Швейцарська «Солідарність» збирає з позначкою «Війна в Україні», але гроші не доходять.

 

 

 

Португалія «Diario de Noticias» - ПЕДРО АБРУНЬОЗУ «НАМ ВСЕ ПОГРОЖУЮТЬ, І МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ МОЖЕ ПРОЯВИТИ СОЛІДАРНІСТЬ».

Бунтівний автор пісень, який кинув виклик Володимиру Путіну на концерті, каже, що «дзвінок посла не був помилкою» і що «у той момент, коли ми заглушимо цю загрозу, ми вибачаємося». 

«На що [росіяни] не мають права, так це висловлювати контрдуми, які перебувають на державному рівні, ця заява, зроблена посольством, отже, урядом Росії і яка сама по собі несе приховану загрозу».

Бунтівний автор пісень відроджується з лірикою Maybe f..., щоб говорити про війну. У 1990-х він кинув виклик прем'єр-міністрові Кавако Сілві, сьогодні він кидає виклик Володимиру Путіну. Він каже, що відчував «загрозу» і що «коли ми замовчуємо цю загрозу, ми вибачаємося, бо дуже боїмося».

Він каже, що не пише музику для інтервенцій, але неодноразово втручався у суспільний простір зі сцени. У 1990-х він кинув виклик Кавако Сілві, прикував себе ланцюгом до дверей Колізеу-ду-Порту, коли концертний зал у місті, де він народився та живе, збиралися продати церкви. Нещодавно на концерті він знову кинув виклик світовій владі. З Агеди голос, за якого його звинувачують, досяг Києва та Москви. Йому 61 ​​рік, і він не планує реформувати голос душі.

Чи не могли б ви повторити те, що сказали через три тижні?                

На жаль, реальність така, що ми стикаємося з агресією проти всього світу і насамперед проти громадянського населення, яке перебувало у стані миру. Це непропорційна агресія з військової, політичної точки зору, коштів та можливостей. Вона породжує безліч безпритульних та загиблих, у тому числі серед мирного населення. Я додав би, що, незважаючи на те, що це агресія Росії проти України, вона також приносить жертви серед росіян. Російські солдати теж жертви, російські матері плачуть тим самим болем, що й українські матері, і це агресія проти російського народу, оскільки від них продовжують приховувати правду про цю війну. Їм постійно кажуть, що це спецоперація, а це вторгнення.

Це послання було продумано заздалегідь чи на концерті?

Цій пісні 30 років, і вона називається Maybe Fo***, текст відвертий і розповідає про різні конфлікти, що існували 30 років тому. Він починає зі слів «у Белфасті та Бейруті є бомби», «у Берліні та Москві є фашисти, дискурс про те, що старе стає новим». Повторюю, цим фразам вже 30 років, але, на жаль, деякі з них залишаються актуальними. Гірше того, що це пригнічення великих держав залишається актуальним, особливо щодо слабкіших людей, і, на жаль, цю пісню завжди можна метафоризувати в ситуаціях, подібних до тієї, в якій ми живемо сьогодні. Якщо хочете, є адаптація частини тексту, яка говорить: Що ми можемо зробити, і ти, і я? та аудиторія відповідає фразою, яку ми знаємо.

Увага, ця фраза в пісні найменш непристойна, тому що коли ми говоримо про бомби в Бейруті або, в даному випадку, у Києві, це справжнісінька непристойність. Не губитимемося в семантиці, не губитимемося в об'єктивності питання. Таким чином, музика залишається актуальною, і в цьому випадку тиран, на який спрямована мета, - це той, хто, як ми знаємо, має імперіалістичні та царські амбіції та викликає хвилю обурення та болю. Звичайно думалося, але моя сценічна поза не зовсім емоційна, на сцені немає емоційних рішень щодо політичних демонстрацій. 

Перша публічна реакція пішла від посольства Росії в Португалії, і в заяві йдеться, цитую, «до посольства надійшли скарги від розгніваних і шокованих російських співвітчизників», а також йдеться, що їхні слова були «грубими та неприйнятними стосовно громадян Російської Федерації». Федерації, і навіть її вищих керівників». Російські дипломати в Португалії заявили, що повідомлять компетентні органи. Якою була ваша перша реакція на цю заяву?

По-перше, усвідомити, що російське посольство отримує листи та звертає на них увагу і, ймовірно, за ці роки отримало тисячі листів про порушення прав людини в Росії, і я радий, що посольство зверне увагу на ті листи, які мають бути у сотнях . По-друге, іронія цього послання в тому, що в ньому йдеться про те, що громадяни Росії, які були на місці і заплатили за квиток, що є брехнею, враховуючи, що шоу було безкоштовним, але навіть без оплати квитка ми готові компенсувати ці тисячі російських. громадян, які були там і які, на думку посольства, обурені. Це послання було не для російського народу, хоча я навіть припускаю, що є громадяни, які згодні з Путіним і образилися на мої висловлювання.

Вибачте, ми живемо у демократичній країні, де маємо право висловлювати свою думку, а люди також мають повне право висловлювати зустрічну думку. Тепер те, на що вони не мають права, так це давати зустрічні висновки, які на державному рівні є заявою, зробленою посольством, отже, урядом Росії, і яка сама по собі несе приховану загрозу.

Ви відчували загрозу?

Нам усім загрожують. У той момент, коли ми замовчимо цю загрозу, в той момент, коли ми відкинемо це залякування з боку Росії, ми, португальці, ясно заявимо, що вибачаємося і що ми мовчатимемо, тому що ми дуже їх боїмося. Отже, метафорично кажучи, російське вторгнення вже почалося, тому що також метафорично це повідомлення з пісні, адаптованої для російської мови, тепер теж є метафорою.

Я не хочу, щоб президент Путін розмножувався сам із собою, я хочу, щоб він припинив війну. Це явно метафора, але це також знак поваги до російського народу. Я російськомовний культурою, Європа теж заснована на культурній Росії, Росії, яка питиме з великої музики, з великого кіно, з великої традиції літератури. Тому ми теж Росія, але не та, що буйна, а та, що культурна, і ми дуже пишаємося цією Росією, яку ми припускаємо.

Між іншим, сама Росія — це також Європа у культурному сенсі цього слова, і російський народ хоче бути демократичним, хоче обрати свого президента, а цього, зрештою, не відбувається. Тож це не слова проти російських, це слова проти російських ракет.

Повертаючись до заяви посольства, він просив уряд Португалії втрутитися у його захист, і міністр закордонних справ відкинув ці погрози в ім'я свободи слова та загалом. Вам цього вистачило?

Так, чекаю на розвиток. Я думаю, Міністерство культури могло б виявити деяку інституційну солідарність, враховуючи, що це вистава, враховуючи, що це людина на сцені, враховуючи, що задіяна публіка та музика. З іншого боку, я вважаю, і не хочу доводити це до великого дипломатичного інциденту, і розумію позицію уряду, і задоволений нею. Але я вважаю, що дзвінок посла з проханням про роз'яснення не завадив би. Я не хочу примушувати уряд до цього, але я, мабуть, думаю, що це був би цікавий крок.

Тим часом минуло три тижні, і в Португалії є артисти, які висловили незгоду з вами. Найпублічніший і найвідоміший приклад - це випадок з Сан-Хосе Лапа, який звинуватив його в тому, що він не має права голосу і не є представником інших артистів. Чи дивують вони вас, виходячи з цих реакцій усередині вашого оточення?

Я батько, і я бачив жахливі образи випотрошених дітей, бомб, що падають на будинки, матерів, що тримаються за руки зі своїми дітьми, я бачив образ батька, котрий стояв на колінах протягом двох годин перед своїм сином, який помер. Тому я вважаю, що у цьому просторі, який також є журналістським, ми маємо вміти розставляти пріоритети тим, але ми не можемо зробити їх просто журналістськими темами, принаймні для мене це не так. Я з великою повагою ставлюся до людей, які

Це послання пісні, адаптованої для російської мови англійською мовою, також є метафорою. Я не хочу, щоб президент Путін розмножувався сам із собою, я хочу, щоб він зупинив війну».

Змагайтеся зі мною саме тому, що я хочу, щоб мене поважали, коли я заперечую інших. Я просто хотів додати, що найважливіший голос, який ми маємо, — це внутрішній голос, артист — це голос душі, а його голос — той, який чути далеко і триває в часі. Я не хочу захищати свої співочі якості, до речі, я не співачка, я автор пісень, але мій внутрішній голос хоч зараз пролунав у Росії.

Хосе Сід, наприклад, створив хештег Je Suis Abrunhosa, і десятки інших авторів, композиторів та виконавців стали на його захист. Його первісне послання, в якому засуджувалась війна, пізніше перетворилося на дихотомію між тими, хто підтримує те, що він робив, та тими, хто його відкидає. Ви очікували, що ця дискусія вийде у публічний простір?

З того моменту, як посольство загрожує португальському громадянинові, я вважаю, що всім нам, як португальцям, - з питаннями, які завжди мають бути захищені в демократичному режимі, - я думаю, що португальці мають висловити свою думку щодо цього. . . . Чим би художнику не загрожував посольство, якби він сказав те, що сказав, я, як громадянин, висловився б одразу. Насамперед, давайте зіставимо речі у правильній пропорції: підтримка чи неприйняття — це посібництво, велике питання — цивільні особи, яких безславно вбивають, воєнні дії незаконні, вони вкрай жорстокі, у них використовується зброя, заборонена різними конвенціями. і в цьому вся справа. І чи говоримо ми про підтримку чи неприйняття, ми також маємо бути чесними з величезною масою населення, яка, на щастя, побачила себе в моїх словах і висловила страх перед російською загрозою.

Зокрема, переважна більшість моїх колег із художнього класу, але природно є й незгодні. Підкреслю, однак, що це саме той урок, який ми викладаємо світові, що художник може висловити свою думку і мати когось, хто його підтримає, хтось його оскаржить, але при цьому не підвищуватиме тон і це називається демократія.

Чи є, на вашу думку, межі політичної критики? Він міг би передати це послання по-іншому, можливо, іншою або менш рідною мовою, кажуть деякі, які його критикують...

... Я хотів би зберегти певний розсуд від цієї теми. Якщо ми говоримо про семантичну проблему, всі слова існують у контексті, я міг би сказати своєму другові: "У тебе фантастична машина, йди на хуй". Ці слова мають те смислове навантаження, яке дає їм контекст. А поки ми знаходимося в контексті видовища, і я не можу допустити, щоб простомовність слова, що здається, було сплутано з уламками бомби, яка розбиває печінку і пронизує очі, або з зґвалтованими жінками. Що скаже зґвалтована жінка? Що скаже людина, якій граната відірвала ногу? Він скаже: "Російський, можливо, ти не повинен був цього робити, хлопчику", "Подивися, ти робиш мені боляче, - каже дама", бувають випадки, коли сказати "може бути, б ***" - це політичне зобов'язання . Перепрошую, але смислову дискусію продовжувати не буду, для цього думаю слід запросити академіка.

 

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 25 липня про війну в Україні

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024