Що відбувається у Косово: постріли і сирени на кордоні з Сербією

01 Серпня 2022, 07:36
Косово-Сербія ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4128
Косово-Сербія

На півночі частково визнаної республіки Косово сталися збройні сутички. Місцеві мешканці чули автоматні черги та сирени, а церкви дзвонять у дзвони.

Армію Сербії перевели у стан підвищеної бойової готовності.

Серби починають будувати барикади, а косовський спецназ закрив кордон. 

«У північній частині Косовської Митровиці пролунала сирена тривоги після того, як Приштина заявила, що завтра почне виконувати рішення про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток, повідомляє кореспондент N1. У Зубіному Потоці також чути сирени, а також у Лепосавічі. KFOR оголосив, що "моніторить ситуацію"» – пише сербське медіа N1, яке є ексклюзивним новинним партнером CNN.

KFOR (англ. Kosovo Force) — міжнародні сили під керівництвом НАТО, відповідальні за забезпечення стабільності в Косово.

Нинішній склад контингенту міжнародних сил безпеки в Косові (KFOR) налічує 3775 іноземних військовослужбовців із 28 держав, переважно членів НАТО та їхніх союзників. 

Напередодні сталася низка подій у відносинах Сербії та Косово: 

  • В Міноборони Сербії заявили, що сербська армія поки (!) не перетинала адміністративну лінію і «жодним чином не входила на територію Косово і Метохії»
  • Прем'єр-міністр Косово Альбін Курті підтвердив, що внаслідок злочинної поведінки над кордоном Сербії було зроблено кілька пострілів у повітря з метою дестабілізації регіону
  • Косово з 1 серпня вважатиме недійсними на своїй території документи, видані сербською владою.  Громадяни Сербії, які в'їжджатимуть на територію республіки, отримуватимуть тимчасовий документ про перетин кордону, а сербські документи вважатимуться недійсними. У столиці Приштині заявили, що це рішення є відповіддю на дії Белграда, який не визнає посвідчення, видані Косово.
  •  Глава МЗС Сербії Нікола Селакович засудив рішення частково визнаного За словами міністра, косовська влада «буквально готує пекло найближчими днями» для сербів, які там живуть.
  • В Сербській прогресивній партії (СПР), лідером якої є президент Сербії Александер Вучич, заговорили про "денацифікацію Балкан". Топ-функціонер СПР  Владімір Джуканович заявив про необхідність "денацифікації Балкан". 31 липня він написав у твітері: «Мені все більше здається, що Сербія буде змушена почати денацифікацію Балкан. Я хотів би помилятися»

Той сами твіт
Той сами твіт

Прем'єр-міністр Косово Альбін Курті підтвердив, що внаслідок злочинної поведінки над кордоном Сербії було зроблено кілька пострілів у повітря з метою дестабілізації регіону.

Довідково:

Косово – провінція Сербії, яка проголосила незалежність у 2008 році, через десять років після жорстокої війни 1998-1999 років.

Незалежність Косова визнали 97 із 193 країн-членів ООН, 22 із 27 країн-членів Європейського Союзу (не визнали Кіпр, Греція, Румунія, Словаччина, Іспанія). 

Україна також не визнає державу Косова та вважає регіон невід'ємною частиною Сербії.

Косово ж підтримало Україну, коли російська федерація напала на нашу державу.

Твіт президентки Косово Вйоси Османі на підтримку України
Твіт президентки Косово Вйоси Османі на підтримку України

 

ДОПОВНЕНО: 

31 липня

Агія Загребельська у телеграм-блозі "Світ переможе темряву" пише, що поліція Косова оголосила в неділю ввечері, що закрила для руху прикордонні пункти пропуску Берняк і Яріньє через блокпости, встановлені на цих дорогах. За даними поліції, інші пункти пропуску працюють у штатному режимі

«Поліція не згадала про сирени та не надала додаткових подробиць. В західній пресі жодних новин про Косово немає. Німецька преса, що приділяє значну увагу Сербії та Косово через роль Шольца у врегулюванні конфлікту між двома країнами також мовчить. Рашисти розганяють ворожі коментарі Вучича проти Сербії. Завтра вступають в силу нові норми, за якими серби, які відвідують Косово, повинні отримати тимчасове посвідчення особи під час перебування в Косово, а сербські номерні знаки мають бути замінені на косовські. У виданні The Jerusalem Post / JPost.com, на яке посилаються українські ЗМІ, немає інформації про збройні зіткнення та автоматичні черги. Лише про те, що було чутно вдень сирени, які поліція не прокоментувала, про закриття двох пунктів пропуску та роботу в штатному режимі інших. Мій висновок: поки краще не робити ніяких висновків та помовчати», – вважає експертка.

23:30

Посольство України в Сербії радить громадянам України не відвідувати південні регіони країни та уникати місця скупчення людей.

23:44

Президент Сербії Вучич прибув до Генштабу.  

Підсумок доби 31 липня переклала і опублікувала Агія Загребельська у блозі Світ переможе темряву за матеріалами Reuters:

«Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті в неділю ввечері виступив із заявою, в якій заявив, що серби почали блокувати дороги та стріляти напередодні запланованої видачі тимчасових документів. 

Курті стверджував, що «агресивні дії» були заплановані в заявах і зустрічах завчасно, звинувачуючи в заворушеннях Вучича і Петра Петковича, сербського директора Управління у справах Косово і Метохії.

«Органи правопорядку та безпеки нашої держави збирають інформацію, відслідковують ситуацію та діятимуть на захист закону та громадян, нашого суверенітету та територіальної цілісності», – сказав Прем’єр-міністр, попередивши громадян стежити за повідомленнями з офіційних джерел, не сербських чи просербських ЗМІ.

«Наступні години, дні та тижні можуть бути складними та проблематичними. Ми стикаємося з сербським націонал-шовінізмом, який ми добре знаємо. Ми будемо працювати вдень і вночі, ми будемо на вершині наших обов’язків, для вас як громадян і для нашої демократичної республіки. І разом нам вдасться підтримувати правопорядок, розмістивши їх у кожному куточку країни", - сказав Курті.

Поліція Косова заявила, що закрила два прикордонні переходи на нестабільній півночі країни після того, як місцеві серби перекрили дороги та відкрили стрілянину по поліцейських на знак протесту проти наказу про заміну сербських автомобільних номерів на косовські протягом двох місяців.

Через 14 років після проголошення незалежності Косова від Сербії, близько 50 000 сербів, що живуть на півночі, користуються номерними знаками та документами, виданими сербською владою, відмовляючись визнавати установи, що знаходяться у столиці Приштині. 

Косово було визнано як незалежну державу більш ніж 100 країнами, але не Сербією і не Росією.

Уряд прем'єр-міністра Албіна Курті заявив, що він надасть сербам перехідний період 60 днів з 1 серпня для отримання косовських номерних знаків, через рік після того, як вони відмовилися від спроб ввести їх через аналогічні протести.

Уряд також вирішив, що з 1 серпня всі громадяни Сербії, які відвідують Косово, повинні будуть отримувати на кордоні додатковий документ, який надає їм дозвіл на в'їзд.

Аналогічне правило застосовується владою Белграда щодо косоварів, які відвідують Сербію.

Протестувальники припаркували вантажівки з гравієм та іншу важку техніку на дорогах, що ведуть до двох прикордонних переходів, Яріньє та Берняк, на території, де серби становлять більшість.

У зв'язку із цим косовська поліція заявила, що змушена закрити прикордонні переходи. "Ми закликаємо всіх громадян користуватися іншими прикордонними переходами", - заявила поліція на своїй сторінці у Facebook.

Поліція повідомила, що була стрілянина "у напрямку поліцейських підрозділів, але, на щастя, ніхто не був поранений".

У повідомленні також йдеться, що розлючені демонстранти побили кількох албанців, які проїжджали перекритими дорогами, і що деякі автомобілі зазнали нападу.

Сирени повітряної тривоги звучали понад три години у невеликому місті Північна Митровиця, населеному переважно сербами. Рік тому, після того, як місцеві серби перекрили ті ж дороги через номерні знаки, уряд Косова розгорнув спеціальні поліцейські сили, а Белград направив винищувачі поблизу кордону.

Напруження у відносинах між двома країнами досягло максимуму за останні роки, і крихкий світ у Косові підтримується місією НАТО, яка налічує 3770 військовослужбовців на місцях. У неділю в Косовську-Митровиці та її околицях можна було побачити італійських миротворців.

У 2013 році дві країни зобов'язалися розпочати діалог за підтримки ЄC щоб спробувати вирішити невирішені питання, але прогрес був незначним».

1 серпня

1:36

Косово відкладає рішення про запровадження заборони на сербські документи до 1 вересня 2022 року.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024