Зброя США допоможе Києву повернути місто, яке окупувала росія. Що пишуть світові ЗМІ про війну росії в Україні

04 Серпня 2022, 10:55
Прощання з Пушкіним і Чайковським. Фото «Jyllands-Posten» 2077
Прощання з Пушкіним і Чайковським. Фото «Jyllands-Posten»

Перші шпальти світової преси 2 серпня про війну в Україні.

 

 

  •       Heineken попереджає, що може скоротити виробництво пива через скорочення постачання газу до Європи з Росії.
  • Шотландським політикам заборонили в'їзд в Росію у відповідь на це вони написали що це для них знак пошани та глузують з росіян. І що вони продовжуватимуть допомагати Україні.
  • Українська пшениця, перший корабель відпливає з Одеси.
  • Католицький архієпископ Львова попросив гуманітарної допомоги для підготовки країни до зими.
  • Директор Зальцбурзького фестивалю: «Музиканти годують путінську пропагандистську машину». Яна Росс про російські грошові потоки та чому відомий диригент Теодор Курентзіс не жертва Путіна.
  • Розслідування понад 3000 воєнних злочинів у Харкові - з моменту вторгнення вбито 981 мирного жителя, зокрема 48 дітей; 1900 мешканців отримали поранення; Було пошкоджено 7000 будинків, 480 шкіл та 123 лікарні.
  • Росія — не що інше, як велика заправка з армією, Кеннет Рот (Голова Human Rights Watch)
  • Прощання з Пушкіним і Чайковським. Одеса протягом століть відігравала ключову роль у російській культурі, але ракетні обстріли та загрози вторгнення змусили жителів міста відвернутися від росіян.
  • За словами президента України Зеленського, цьогорічний урожай зерна скоротився вдвічі через бойові дії.
  • Було вирішено не приступати до розмінування портів, оскільки це займе кілька місяців роботи, а досягнута в Стамбулі домовленість діє лише 120 днів. Замість цього українська влада випустила морське сповіщення через систему Navtex, у якому вказано координати, якими повинні слідувати кораблі, щоб уникнути мін і отримати доступ до портів Одеси та Чорноморська.
  • Президент Польщі попередив Європу про «імперські плани Путіна»
  • Зброя США допоможе Києву повернути місто яке окуповано Росією. Українські бійці в наступі на Херсон.
  • Посольство Канади залишило київських співробітників, попри загрозу Росії їх заарештувати або стратити.

 

Велика Британія «The Telegraph» - «Heineken попереджає, що може скоротити виробництво пива».

HEINEKEN готується скоротити виробництво пива на своїх європейських заводах, якщо взимку зіткнеться з серйозною нестачею газу. Пивоварний гігант Amstel and Fosters заявив, що зростає «ризик доступності природного газу» в регіоні.

Останніми тижнями Росія скоротила постачання газу до Європи. Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії, минулого місяця заявила, що Росія, «імовірно», скоротить подальші поставки у відповідь на санкції та підтримку України у війні. Минулого тижня ЄС погодив плани добровільного скорочення споживання газу на 15 відсотків протягом зими, готуючись до можливого припинення роботи.

Дольф ван ден Брінк, виконавчий директор Heineken, сказав, що пивоварня скоротить виробництво в «екстремальних сценаріях», але сказав, що він «помірно впевнений», що виробництво продовжуватиметься в звичайному режимі.

«Нещодавнє зниження цін на деякі види сировини компенсується безпрецедентним рівнем цін і ризиком доступності природного газу, що найбільше впливає на Європу, наш найбільший регіон», — сказав він.

Heineken підвищував ціни та заохочував споживачів пити більше елітних напоїв із високою націнкою, що «ефективно компенсувало цей інфляційний тиск», сказав пан ван ден Брінк.

Голландська компанія підняла ціни на напої на 8,9 відсотка за останні шість місяців у порівнянні з тим же періодом минулого року, і Heineken заявив, що ціна на пінту, ймовірно, зросте й далі, оскільки вона змушена перекласти на ескалацію витрат.

Пан ван ден Брінк додав: «Хоча сукупний споживчий попит був стійким у першому півріччі, зростає ризик того, що зростаючий тиск на купівельну спроможність споживачів вплине на споживання пива».

Показники Heineken перевершили очікування аналітиків: дохід за шестимісячний період зріс більш ніж на третину до 16,4 млрд євро (14 млрд фунтів стерлінгів). Прибуток зріс на п'яту частину до 1,3 мільярда євро. Компанія перебуває в середині масштабної операції зі скорочення витрат, яка має на меті вилучити з бізнесу 2 мільярди євро до наступного року, а до кінця 2022 року очікується економія в 1,7 мільярда євро.

 

 

 

«The Herald» - «Шотландським політикам заборонили в'їзд в Росію». 

РОСІЯ заборонила в'їзд до країни низці міністрів Шотландії.

Лідер ШНП Вестмінстера Ієн Блекфорд, міністр фінансів Кейт Форбс і лідер Шотландських ліберал-демократів Алекс Коул-Гамільтон також виключені.

Москва заявила, що їх додали до її «стоп-списку» за сприяння «ворожому курсу Лондона, спрямованому на демонізацію нашої країни та її міжнародну ізоляцію», посилаючись на війну в Україні.

Містер Коул-Гамільтон сказав, що заборона була «знаком честі».

Пан Робертсон додав у Twitter: «Міністерству закордонних справ Росії явно не подобається критика вторгнення Москви в Україну та не подобаються ті, хто підтримує свободу України».

Перший міністр Нікола Стерджен була заборонена в квітні після того, як засудила вторгнення Росії до свого сусіда, як і Борис Джонсон, міністр закордонних справ Ліз Трасс і канцлер Ріші Сунак.

Також були названі телеведучі Г’ю Едвардс, Пірс Морган і Роберт Пестон, а також провідні журналісти Девід Ааронович, Ден Саббаг і Керолайн Вілер.

Реагуючи на цю новину в Твіттері, пан Морган сказав: «Цього не було в моєму найближчому списку справ у відпустці».

У твіті з такою ж іронією містер Грір написав: «Мені щойно заборонили в’їзд до Росії. Будь ласка, надсилайте думки та молитви в цей важкий час».

Пан Едвардс, уродженець Уельсу, ведучий Бі-Бі-Сі, опублікував у Twitter зображення, на якому його ім’я значиться під номером 39 із 39 у списку, і додав валлійський та український прапори, сказавши: «Гау, заборонили! Я зробив кремлівський розріз».

Оголошуючи, що він здивований своєю забороною, Джеймс Крісп, європейський редактор The Telegraph, сказав: «Якщо неправильно цитувати Уайльда, єдине, що гірше, ніж бути санкціями, — це не бути санкціями. У списку були визначені особи, «яким більше не в'їзд в РФ».

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що діє у відповідь на санкції Великобританії проти росіян. У ньому сказано: «У зв’язку з продовженням застосування урядом Великої Британії механізму санкцій, обмежень щодо представників суспільно-політичних кіл Росії, вітчизняних суб’єктів господарювання та ЗМІ було вирішено включити до російського «стоп-листа» низка британських політиків, бізнесменів і журналістів, які сприяють ворожому курсу Лондона, спрямованому на демонізацію нашої країни та її міжнародну ізоляцію.

«Як уже неодноразово зазначалося, згубні дії Великої Британії з насадження русофобії, поширення неправдивої інформації про нашу країну та підтримки київського неонацистського режиму отримають адекватну та рішучу відповідь російської сторони».

Пані Слейтер, співлідер Шотландських зелених, сказала: «Якщо ціною виступу проти військових злочинів Путіна є заборона відвідувати Росію, то я буду жити з цими наслідками, але я не припиню підтримувати Україну».

Пан Коул-Гамільтон сказав: «Одного разу, після того, як армія Путіна зазнає поразки, а його уряд буде знесено хвилями історії, я сподіваюся, що у мене буде можливість відвідати та зустрітися з тими, хто мужньо виступив проти російського режиму. . «Поки цього не станеться, я буду носити цю заборону як знак пошани».

 

 

 

«The National» також пише, що Росія заборонила шотландським політикам усіх партій в'їзд у країну у відповідь на їхню позицію щодо вторгнення в Україну та допомогу, надану Україні після вторгнення. Кейт Форбс, міністр фінансів, і Ангус Робертсон, секретар конституції, були серед міністрів уряду, доданих до «чорного списку» поряд із високопосадовцями опозиційних партій. Нікола Стерджен, перший міністр, та Дуглас Росс, лідер шотландських консерваторів, потрапили під санкції на початку цього року. 

 

 

 

Італія. "Corriere della Sera» - «Українська пшениця, перший корабель відпливає з Одеси».

Задоволення Ердогана, розсудливість американців (які анонсують ще 550 мільйонів доларів допомоги).

З Одеси вийшов перший зерновий корабель, який прямував до Тріполі в Лівані. Ще шістнадцять готові до плавання. Зеленський: «Обережно». Тим часом Сполучені Штати анонсують надання Україні ще 550 мільйонів доларів військової допомоги.

Сирена гігантського вантажного судна, яке нарешті вийшло з порту, чітко відлунала о 8:30 ранку вчора вранці, трохи приглушена сильним дощем. Один, два, три глибоких виття, потім довгий темно-синій корпус «Разоні» під прапором Сьєрра-Леоне на чолі з 24 членами екіпажу (багато сирійців), заблокований за кілька днів до початку російської агресії 24 лютого, бере в оточенні двох крейсерів, які здаються крихітними під пофарбованими в білий кранами, що панують на палубі. За межами буїв на них чекає невідоме: їм доведеться пройти коридорами, встановленими ООН завдяки посередництву президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана між замінованими морськими районами, а сьогодні в аеропорту Стамбула їх шукатиме Москва. офіцерів з представниками Туреччини та ООН.

«Це історичний момент. Можливо, це перша конкретна ознака надії з моменту початку війни Путіна майже півроку тому. Ми не повинні мати жодних ілюзій, будь-яка угода може розтанути між кулями в найближчі кілька годин. Але поки що ми допомагаємо боротися з примарою світового голоду», — каже Дмитро Барінов, який у свої 55 років є віце-президентом української портової адміністрації і брав участь як технік у переговорах з російськими колегами. Razoni перевозить понад 26 000 тонн сільськогосподарської продукції, призначеної до порту Тріполі в Лівані. Але 16 кораблів готові до плавання, каже Баринов. «Всього вони могли перевезти понад 720 тис. тонн зерна. Ще 68 суден стоять на якорі в портах Одеської області через російську морську блокаду. Якщо домовленості виконуватимуться регулярно, у найближчі кілька місяців ми зможемо експортувати 20 мільйонів тонн пшениці, що ще зберігається з минулого року, до яких необхідно додати таку ж кількість цьогорічного врожаю: загалом понад 40 мільйонів тонн», — додає він. 

Неможливо недооцінити новини, які надходять з Одеси. На Україну та Росію припадає майже третина світового виробництва зернових, фундаментальна частка, особливо в світлі кліматичної кризи та переважаючого голоду між Азією та Африкою, до чого Москва додає свою вирішальну роль в експорті добрив. Серед обіцянок Путіну генсека ООН Антоніу Гутерреша є й послаблення санкцій. Київ бачить в угоді першу конкретну ознаку порятунку своєї економіки, доведеної війною до коматозного стану: більше половини його ВВП залежить від експорту сільськогосподарської продукції. «Ми працюємо проти світового голоду», – заявляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Президент Володимир Зеленський більш обережний («ще рано святкувати»), а речник Кремля Дмитро Пєсков говорить про «дуже позитивні зрушення». Левова частка, однак, дістається Ердогану, який знову виступає в ролі великого посередника між Москвою та Заходом, водночас повноправного члена НАТО і водночас лідера над сторонами, здатними діяти на одному рівні з наддержави. "Ми сподіваємося, що з Одеського порту буде відправлятися більше суден", - сподівається він

Речник Ради національної безпеки Вашингтона Джон Кірбі. анонсувавши ще 550 мільйонів доларів військової допомоги.

На практиці залишаються величезні труднощі. Українці підірвали доступ до своїх портів, а росіяни відтворили це в морі. Про це говорять і власники яхт, які опинилися в маленькому туристичному порту Одеси, куди три місяці тому менш ніж за сотню метрів від їхніх доків випадково прибула плавуча міна. Ті ж моряки «Разоні» кажуть, що «занепокоєні» небезпекою вибухів. Але не варто забувати, що буквально тиждень тому, відразу після підписання угоди, російські ракети впали на Одеський порт, меседж від Путіна, який має намір продемонструвати, як доля України залежить від його волі. І ніщо не заважає перебігу війни вплинути на застосування домовленостей: сьогодні Москва і Київ говорять лише через ООН і Туреччину, у них є 120 днів, щоб втілити їх у життя з прерогативою їх продовження. Тим часом Москва продовжує засуджувати надходження західної зброї, особливо американської, яка гарантує Києву успіх наступу з витіснення росіян з району Херсона. Навіть на Донбасі російська армія ніби опинилася в глухому куті: пшенична угода залишається заручником війни. 

Стаття «Путінську секретну людину госпіталізовано на Сардинії»

Чутки про отруєння «хрещеного батька всіх олігархів».

Колишнього радника Путіна Анатолія Чубайса госпіталізовано в Ольбії з "неврологічним синдромом". Хвороба чи спроба отруєння?

Достовірно лише те, що Анатолій Чубайс, колишній радник Володимира Путіна, який залишив Росію через місяць після вторгнення в Україну, був тяжко хворий і перебував у реанімації. «Його життю нічого не загрожує», — запевняють у приватній клініці в Ольбії, де його госпіталізовано.

Але ім'я та нещастя, що спіткали в Росії тих, хто висловлює свою незгоду, дають право на гіпотезу про таємниці, підозри та тіні. У березні минулого року ліберальний економіст, один із головних соратників Бориса Єльцина, спішно переїхав до Італії. Він живе між Сардинією та Тосканою, де має майно та інтереси. Минулого тижня він був у відпустці на курорті Коста-Смеральда. Якось вдень він відчуває дивні симптоми. «Я більше не відчуваю ніг та рук, — бідкається він дружині.

Перегони до лікарні, відкритий діагноз. Це може бути синдром Гійєна-Барре, неврологічне розлад, від якого він страждає протягом деякого часу, який погіршився з контрактом Covid у 2020 році, і одним із основних симптомів якого є саме закупорка суглобів. Або сп'яніння. У державних установах Ольбії немає відділень неврології. Чубайса відправляють до Mater Olbia, приватної клініки Qatar Foundation. Агентство ТАРС повідомляє з Москви, що, за словами дружини Чубайса, санаторій проінспектували італійські поліцейські в білих комбінезонах. Деталь, яка, враховуючи прецеденти, одразу підтверджує можливе отруєння. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков висловив «щирий жаль» з приводу того, що сталося. Тим часом у лікарні Матер Ольбія посилено зовнішню пильність.

Чубайс, безумовно, людина, яка багато знає. Але ярлик героя-диссидента, який закріпився його після втечі з Росії, дуже широкий. Народився 1955 року в Білорусії. На початку 1990-х він заснував гурток ліберальних економістів і став головним соратником тодішнього мера Санкт-Петербурга Анатолія Собчака, майбутнього політичного хрещеного отця Володимира Путіна. Невипадково на сполох щодо його стану підняла ведуча Ксенія Собчак, дочка людини, яку і сьогодні чинний президент вважає своїм благодійником. Більше, ніж противник, він завжди вважався почесним членом петербурзької «банди», що захопила владу у Кремлі. Також з цієї причини багато хто стверджує, що його втеча наприкінці березня була насправді санкціонована, остання послуга для хворої людини.

Чубайс також є невід'ємною частиною нової російської історії. Саме він, поставивши себе на чолі Держкомпанії з приватизації, підготував програму приватизації, за якою основні російські громадські компанії продали кільком людям. Саме тому він вважається хрещеним батьком кожного олігарха. У добу Єльцина двічі був віце-прем'єром. У 1999 році разом із висхідною зіркою Борисом Нємцовим він заснував Союз правих сил, партію ліберального спрямування. Але домовленості між ними ніколи не було, бо Чубайс наполягав на м'якій опозиції всередині системи. У березні 2005 року він зазнав нападу, врятувався завдяки своєму броньованому авто. Так і не з'ясований епізод, який багато хто пояснював його схильністю до особистого збагачення.

Незадовго до виборів 2008 року, можливо, найспірніших за останні двадцять років через закінчення другого президентського терміну Путіна, він зруйнував політичну кар'єру Нємцова, розпустивши їхню партію та приєднавшись до «Правої справи», підконтрольної Кремлю організації. Новий президент Дмитро Медведєв призначив його головою Роснано, державної агенції з розвитку російських нанотехнологій. Нємцов, нагадаємо, було вбито 27 лютого 2015 року. В останні роки Чубайс жив на кордоні реальної влади, задовольняючись кількома номінальними посадами. Коли він утік до Італії, він був помічником президента з міжнародних відносин зі сталого розвитку. Не зовсім перша посада за часів Путіна.

 

 

 

Австрія «Der Standard» - «Ракети, бої – і кінця не видно».

Хоча перше судно, завантажене зерном для міжнародних ринків, змогло покинути український порт після кількох днів затримки, ситуація в безпосередній зоні бойових дій залишалася нестабільною - наприклад, у місті Харків на північному сході України, поблизу російського кордону ( картина). На півдні російські війська обстріляли Миколаїв. Тим часом католицький архієпископ Львова попросив гуманітарної допомоги для підготовки країни до зими. 

Інтерв’ю: Режисер Яна Росс про путінську пропаганду.

Директор фестивалю: «Музиканти годують путінську пропагандистську машину».

Вона закрутила Causa Solway на Зальцбурзькому фестивалі: Яна Росс про російські грошові потоки та чому диригент Теодор Курентзіс* не жертва. 

Сім'я її матері є єврейсько-українською, батько - польсько-російською: Яна Росс народилася в Москві, виросла в США. Це загострило їхній погляд на ідеології.

Разом зі швейцарським автором Лукасом Берфуссом вона розпалила дискусію про проблемне спонсорство на Зальцбурзькому фестивалі відкритим листом: Тут Яна Росс (вона поставила нову версію «Царства» в Зальцбурзі) детально розповідає про російські грошові потоки та питання ролі певних фондів і митців. Ще в 2012 році вона вирішила більше не працювати в Росії, «щоб не приймати російські державні гроші». Тим часом у понеділок стало відомо, що Курентзіс заснував оркестр під назвою "Utopia". На борту 112 музикантів з 28 країн. У жовтні він виступає у Wiener Konzerthaus.

СТАНДАРТ: Зараз точаться багато дискусій про те, як Росія намагалася використати культуру на Заході як двері. Як ви бачите ситуацію?

Росс: Десятиліттями російська пропаганда маніпулювала Заходом дуже цілеспрямовано та з великим знанням західних структур та інституцій. Це був акт саботажу. Культура була лише одним із засобів. Треба визнати, що нас обдурили.

СТАНДАРТ: Мистецький вернісаж, який відбувся кілька років тому в Росії, був ілюзією?

Росс: За Медведєва був мистецький наступ, величезні гроші йшли в культуру. Ви зрозуміли, що через культуру можна достукатися до людей, до яких інакше не достукатися. Культура стала частиною російської пропагандистської машини. У той час як культура пропагує стандарти цивілізації в демократичних країнах, Росія використовує культуру як так звану м’яку силу у власних інтересах.

СТАНДАРТ: Які це були інтереси?

Росс: Економічні та політичні інтереси. Нібито ліберальний культурний наступ створював ілюзію свободи. Тодішні митці дуже сподівалися, що в ході цього мистецького ренесансу щось зміниться. У Гоголь-центрі режисер Кирило Серебренніков вірив, що гроші, які течуть з державного крана, можна використати на щось хороше. Обман.

СТАНДАРТ: Художники були наївними?

Рос: Не всі. Багато хто не вірив у грошовий дощ, бо з досвіду знав, як працює система в Росії, що сталося з Мейєрхольдом, що сталося з іншими авангардистами за Сталіна. За Путіна система набула іншого вигляду, але принципово не змінилася. В умовах тоталітарного режиму ти як митець є інструментом можновладців, від якого важко втекти.

СТАНДАРТ: Окрім держави, мистецтво підтримують також російські компанії та фонди. Це були і не є державні гроші.

Росс: Це частина системи, щоб стирати межі між державними та приватними ініціативами. У Росії нуль прозорості. Багато фондів існують лише для відмивання грошей, найкращим прикладом є диригент Валерій Гергієв. Але є ще декілька. Більшість цих фондів або компаній розташовані у Швейцарії, особливо в Цугу. Коли після розпаду Радянського Союзу країну розграбували, багато грошей відправляли за кордон. Це трапляється й сьогодні.

СТАНДАРТ: Чому раніше не визнавали систему корупції та впливу на Заході?

Росс: Захід виграв від цих подій – і люди з певним захопленням дивилися на Росію, на Ельдорадо, де панують дуже особливі закони, які на Заході неможливо уявити. Можна було все, навіть перелетіти з одного кінця Москви в інший на приватному літаку. Демократичні правила, які існують на Заході для стримування певних форм жадібності, не існують у Росії.

СТАНДАРТ: Solway також знаходиться в Цугу. Своїм відкритим листом ви розпочали дискусію про порушення гірничодобувною компанією природних прав і прав людини. Як ви відчули реакцію фестивалю?

Росс: У Зальцбурзі знали про проблему з Solway. Однак для Лукаса Берфусса і мене було важливо, щоб відкриті питання були вирішені швидко до відкриття фестивалю. Тому ми виступили з відкритим листом. Деякі ідеї потребують часу, і це також стосується цього випадку. Війна почалася лише п'ять місяців тому. Фестиваль скасував спонсорство з Solway – і було чітко сказано, що угода з Газпромом була помилкою.Я дуже поважаю це.

СТАНДАРТ: Solway заявляє, що не є російською компанією, ніхто з правління не має російського громадянства.

Росс: Це цілком може бути так на формальному рівні. Зараз багато компаній намагаються переписати власну історію. Вони грають з ідентичністю та національною приналежністю. Ключове питання полягає в тому, як з’явилися ці компанії? Багато компаній були засновані в 1991 році, коли Росія була розділена, як покерний стіл. До компаній, розташованих у Цугу, зазвичай слід ставитися з великим скептицизмом. За оцінками, 80 відсотків російської сировини продається через компанії в Цугу. На жаль, для мене Швейцарія – одне з найтемніших місць у Європі.

СТАНДАРТ: Одне спонсорство, яке не завершилося, це спонсорство VAC Foundation російського олігарха Леоніда Міхельсона. Він у списку санкцій Великобританії та Канади. Чи варто брати ці гроші?

Росс: Майкельсон є частиною корумпованого режиму. Він є основним акціонером «Сибура», найбільшої нафтохімічної компанії Росії. Фестиваль має діяти на випередження, а не чекати, поки Австрія накладе санкції на Міхельсона.

СТАНДАРТ: для фестивалю та Державного секретаря Австрії з питань культури санкції позначають червону лінію. Ви робите це занадто легким?

Росс: Хороша новина полягає в тому, що тепер визнано систему корупції та впливу. В Австрії люди зрозуміли, що потрібне більш прозоре культурне спонсорство та запровадження механізмів контролю. Інструкції розробляються, це важливо. Мене дуже здивували слова Федерального президента на відкритті фестивалю. Я ніколи не очікував, що хтось буде так чітко говорити про власні сліпі плями та помилки щодо режиму Путіна.

СТАНДАРТ: Вам зрозуміле ставлення фестивалю до диригента Теодора Курентзіса?

Росс: Так. Це з того, що на російських митців дивляться як на жертви режиму.

СТАНДАРТ: Курентзіс – жертва російського режиму?

Росс: Я не розумію, як 50-річна особа з подвійним громадянством може стати жертвою. Минулого тижня для мене було шоком дізнатися з New York Times, що Керентзіс отримав російське громадянство безпосередньо за указом Путіна в 2014 році. На той час Крим уже був анексований. Для мене парадокс у тому, що Курентзіс був частиною великого мистецького проекту, кінопроекту Іллі Хршановського Dau. Три роки досліджували, як тоталітарні системи перетворюють людей на об’єкти та знищують все людство. І як, з іншого боку, вона стає частиною такої системи. 

СТАНДАРТ: Його захисники кажуть, що він ризикує існуванням своїх музикантів, засуджуючи війну.

Росс: Ці музиканти ризикують своїми засобами для існування, але водночас годують пропагандистську машину Путіна. У воєнний час кожен має вирішити сам, чи своєю працею він опосередковано сприяє загибелі невинних людей. Можна навести чимало прикладів видатних митців, які без вагань звільнилися з керівних посад, як-от театральні режисери Міндаугас Карбаускіс і Рімас Тумінас. Багато митців та інтелігенції втратили роботу, але зберегли свою гідність. Ми не повинні забувати, що ця війна проти всіх нас, проти наших демократичних цінностей. Мовчання - це зброя, яка вбиває.

СТАНДАРТ: Це жорстка заява.

Росс: Куренціс отримав свою мистецьку соціалізацію в Росії, це формує менталітет. У Росії йому стелили і розкочують червону доріжку, ні в одній країні світу такого не буде. У минулому він претендував на посади артистів у Відні та Парижі. Його не взяли. У Росії Курентзісу не потрібно проходити відбір, у Санкт-Петербурзі він отримує все, що хоче. Тепер він є заручником системи, якій сам пристав. (Стефан Гілпольд, 1 серпня 2022 р.)

* Теодор Курентсіс - російський диригент грецького походження, музикант, актор, поет. Творець та художній керівник оркестру та хору musicAeterna, головний диригент Симфонічного оркестру Південно-Західного радіо Німеччини, художній керівник Дягілівського фестивалю.

 

 

 

Бельгія «De Standaard» - Розслідування понад 3000 військових злочинів у Харкові.

У Харкові генеральний прокурор займається розслідуванням воєнних злочинів Росії. «Я не хочу нічого, крім того, щоб винні перед Міжнародним кримінальним судом постали перед судом у Гаазі».

"О 7 ранку пролунав гучний вибух", - сказала дама, явно засмучена. «Прямо тут перед нашими квартирами. Три машини зламані». Вона починає плакати. Навіть жителі Салтівки, одного з найбільш обложених районів Харкова, досі шоковані тим оглушливим насильством, з яким росіяни докучають їхньому місту.

Капот автомобіля, припаркованого перед похмурими квартирами, зник. В інших машинах маленькі отвори демонструють залишки касетної бомби. Прокурор, який виїхав на місце після вибуху, виявляє обережність. Експерти повинні визначити, чи сюди впала касетна бомба, але безліч дрібних частин касетної бомби, які він уже зібрав, підтверджують цю версію.

Він веде нас у дитячий садок, де залізна дошка пісочниці перетворилася на решето. Тут також невеликі пробоїни вказують на касетні боєприпаси, що розірвалися більш ніж за сто метрів від двох машин. "Один загиблий і один поранений", - каже прокурор, який хоче лише з'явитися в газеті під ім'ям Павлова. "Слава богу, на вулиці все ще було досить спокійно".

Це явно воєнний злочин. Павлов наводить статтю 438.2 Кримінального кодексу, в якій йдеться про те, що напади на цивільні об'єкти є військовими злочинами. «Якщо сюди справді було скинуто касетну бомбу, то росіяни скоїли два військові злочини». Застосування касетних боєприпасів заборонено міжнародними договорами.

Генеральний прокурор Харкова Олександр Фільчаков носить бойовий одяг із часів російського вторгнення. Його ледве дізнатися про акуратну фотографію у Вікіпедії, зроблену в кращі часи. Кашкет кольору хакі, глибоко заплющує очі, зелений одяг, міцна хода і короткі, рішучі фрази. На додаток до своїх звичайних обов'язків генерального прокурора на нього було покладено координацію всіх розслідувань військових злочинів у Харківській області. А їх у регіоні дуже багато: нічні ракетні удари по цивільних об'єктах, застосування касетних боєприпасів, ознаки скидання фосфорних бомб.

Не заглядаючи у свій лист, Фільчаков перераховує: з моменту вторгнення вбито 981 мирного жителя, зокрема 48 дітей; 1900 мешканців отримали поранення; Було пошкоджено 7000 будинків, 480 шкіл та 123 лікарні. «Зараз ми порушили 3100 кримінальних розслідувань із цього приводу. Занадто багато для моєї команди. У мене небагато людей та досвіду, щоб впоратися з цим», — каже він.

Перед вторгненням він мав шість членів команди, які розслідували військові злочини. Наразі його підкріпили Секретна служба та Національна поліція. Група з Литви — прокурор, поліцейський та четверо слідчих — допомагають реєструвати злочини, незабаром прибуде ще одна група з Польщі. Але справжнє розслідування мають проводити українські слідчі, оскільки винні мають постати перед українськими судами. Проте прокурор може добре використати іноземну допомогу. Він шукає експертів, які допоможуть скласти мапу пошкоджень будівель.

По всій країні, за словами прокурора, звинувачення висунуто дев'яти чоловікам із Росії та з окупованих Росією районів Луганська та Донецька. Троє з них уже покарано. 21-річного військовослужбовця засудили до довічного ув'язнення за стрілянину по цивільній особі невдовзі після вторгнення на Чупахівку. Ще двох солдатів засуджено до 11 років позбавлення волі за знищення школи в Харківській області. Цією справою займалася команда Фільчакова.

Серед дев'яти підозрюваних є пілот, який за допомогою бомби вбив восьмеро мирних жителів. Його заарештували після того, як українські військові збили його літак. "Він дав свідчення на допиті, і аналіз розслідування справи про бомбу підтвердив наші підозри", - сказав Фільчаков.

Військові злочини в Україні, в яких звинувачують Росію, привертають увагу міжнародної спільноти. Вже 2 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі заявив, що розслідує, чи вчинено в Україні військові злочини, злочини проти людяності чи геноцид.

У червні до Харкова приїжджав генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду у Гаазі (МКС). "Ми повинні зробити так, щоб увесь світ побачив, що військові злочини переслідуються згідно із законом", - сказав Карім Хан під час свого візиту.

Фільчаков не хоче нічого, крім того, щоб відповідальні керівники Росії постали перед кримінальним судом у Гаазі. Генеральний прокурор Харкова не сприймає серйозно той факт, що Росія не визнає МКС і тому ніколи не видасть підозрюваних Гаазі.

 

 

 

«De Morgen» - «Росія — не що інше, як велика заправка з армією»: чому справжня загроза демократії в іншому місці. Інтерв'ю Кеннета Рота (Human Rights Watch).

Співзасновник Кеннет Рот залишає Human Rights Watch після 30 років. Він бачить світлі плями, але попереджає про загрозу з боку Китаю та розмивання прав людини в ЄС. «Існує вибіркове обурення, коли йдеться про демократичні принципи».

 

 

 

Боснія «Oslobodjenje» - «Корабель з українським зерном відплив з Одеси».

Вчора перше судно з українським зерном вийшло з Одеського порту. Після сьогоднішнього огляду в Стамбулі вантажне судно Razoni, яке перевозить понад 26 тис. тонн кукурудзи, продовжить свій рейс до Лівану. Євросоюз, НАТО та ООН привітали початок реалізації домовленості, досягнутої за посередництва Туреччини Україною та Росією, про розблокування українських портів для транспортування зерна.

 

 

 

Данія «Jyllands-Posten» - Прощання з Пушкіним і Чайковським.

Одеса протягом століть відігравала ключову роль у російській культурі, але ракетні обстріли та загрози вторгнення змусили жителів міста відвернутися від росіян.

Одесити відвертаються від російського мистецтва та культури.

В українській Одесі скрізь говорять російською, а гарне портове місто вже понад два сторіччя відіграє важливу роль у російській культурі. Але після ракетних обстрілів та загроз вторгнення російський характер міста згасає.

Знову пролунала повітряна тривога, і репетицію балету було перервано, але лише жменька танцюристів сидить у укритті під знаменитим оперним театром портового міста.

На екрані комп'ютера охоронця все більші й більші частини України фарбуються в червоний колір, оскільки регіони країни включають сирени, щоб попередити про російські ракети, що наближаються.

Декілька співробітників перебувають біля чорного виходу з театру, де можуть покурити ті, кому треба покурити, а інші неспокійно блукають великою будівлею, сподіваючись, що Одеса не стане метою сьогоднішньої атаки, або що повітря сила відстрілить російські ракети від неба України.

Соліст Сергій Доценко розпочинає тут свій 25-й сезон на сцені, але найкращого часу для святкування ювілею і побажати не можна. «Найважче, що майже половина театру виїхала до Європи», — зітхає він.

Сергій Доценко викладає свої думки ідеальною російською мовою – для нього, як і для більшості одеситів, російська мова є свого роду lingua franca серед безлічі різних народів мільйонного міста біля Чорного моря.

«Я не думаю, що важливо, якою мовою розмовляють люди. В Одесі чудово знають, що це міжнародне місто. На цьому можна було б чогось навчитися в інших містах та країнах», — каже він.

Раніше значну меншість у місті було налаштовано російською мовою і чимало було готове воювати за інтереси Росії. Внаслідок зіткнень між проросійськими та проукраїнськими активістами у травні 2014 року загинули 48 осіб, переважна більшість з яких проросійські.

Але остання агресивна війна Кремля та постійні російські бомбардування, які, здається, часто відбуваються поспіль, призвели до того, що баланс у місті рішуче порушився, на думку багатьох місцевих мешканців.

"Всі відвертаються від Росії, і це природна реакція", - каже соліст.

У театрі, що стояв у нинішньому вигляді з 1887 року, війна призвела до художнього самоаналізу, і на якийсь час призупинено всі виступи російських композиторів.

Натомість докладаються всіх зусиль для створення масштабної опери за мотивами поеми народного поета Тараса Шевченка «Катерина», яка датується 1838 роком.

Вірш про українську дівчину, яку використав і зрадив російський солдат, і хоча проект було запущено до початку війни, символіку прочитати неважко.

«Україна схожа на дівчину, яку вони використали і яку тепер готові знищити», — каже В'ячеслав Чорнухо-Волітий, головний диригент оперного театру, який приїхав із сусідньої Білорусі.

Прем'єра цього твору на новонаписану музику українського композитора Олександра Батьківщина запланована на середину вересня, прибл. У ньому задіяно 500 акторів, і оперний театр зробив усе можливе, щоб ця подія надихнула та підняла настрій у скрутну хвилину.

Диригент зазначає, що музика надихає на політичні дії не без історичного прецеденту: "Візьміть опери Верді. Вони стали детонатором для об'єднання Італії. Вони співали його арії, і це надавало їм сміливості на майбутнє».

Складніша ситуація з російськими композиторами. У кабінеті головного диригента висить велика картина Петра Чайковського, вулиця за оперою носить ім'я російського композитора, а ряд найулюбленіших у театрі опер та балетів створено рукою Чайковського.

І в театрі, і в місті розгорілися суперечки про те, що багато класичних творів тепер вилучено з репертуару. В'ячеслав Чорнухо-Волитий не хоче прямо відповідати, чи підтримує він бойкот російської музики, але каже: «Такі композитори, як Чайковський, Прокофев чи Шостакович належить світовій культурі. Ніхто не може виключити їх із цього».

Одеса була заснована в 1795 році за російської імператриці Катерини Великої і швидко процвітала як вільний порт завдяки своєму вигідному становищу на Чорному морі.

 

 

 

Нідерланди «de Volkskrant» - «Скарбничка України закінчується».

У понеділок з Одеси вийшов перший корабель із зерном. Необхідно терміново відновити цей експорт, тому що героїчний опір перших місяців в Україні став повсякденною боротьбою за зведення кінців з кінцями, бачить репортер Майкл Перссон у портовому місті на Чорному морі.

Підпис під фото: «Самотньо засмагає на палубі в Одесі тепер, коли іноземні туристи в масовому порядку через війну нікуди не поділися».

 

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 25 липня про війну в Україні

 

 

«Trouw» - «Експорт зерна відновлюється, але побоювання залишаються».

  • Аналіз продовольчої кризи.
  • Вперше після зернової угоди вантаж, наповнений зерном, зміг вийти з українського порту вчора.
  • Kорабель, повний кукурудзи, прямує з Одеси до Стамбула. Відновлення експорту дає надію країнам з дефіцитом продовольства.
  • Ситуація крихка: Росія посилює напади на прибережні райони.

Вчора Україна зітхнула з полегшенням, коли судно, наповнене зерном, покинуло порт південного портового міста Одеса вперше після зернової угоди з Росією, Туреччиною та ООН. Також хороша новина для країн з дефіцитом продовольства, адже він надзвичайно зріс через тривалу блокаду українських портів Росією.

Рано вранці вантажне судно Razoni під прапором Сьєрра-Леоне вийшло з порту з 26 тисячами тонн кукурудзи на борту на шляху до Стамбула. Там перевірятимуть вантаж, зокрема зброю, перед відправленням до Лівану. Ця країна бореться з серйозною фінансовою кризою та надзвичайно високими цінами на продукти харчування. У 2020 році додався вибух зернових силосів у Бейруті, який різко зменшив ємність зберігання.

Україна є одним із основних експортерів зерна у світі, і багато країн, особливо на Близькому Сході та в Африці, сильно залежать від поставок. Через російське вторгнення та морську блокаду Україна наразі не змогла експортувати 22 мільйони тонн зерна та інших сільськогосподарських товарів. На даний момент шістнадцять повністю завантажених суден загальною масою 600 тис. тонн вантажу очікують зеленого світла.

«День полегшення для світу, особливо для наших друзів на Близькому Сході, в Азії та Африці», – написав міністр закордонних справ України Дмитро Келеба після від’їзду Разоні. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш сподівається, що за цим кораблем послідують багато інших і «принесе вкрай необхідну стабільність і полегшення глобальній продовольчій безпеці».

Згідно з угодою, Україні дозволено експортувати зерно та добрива, але Росія підірвала її виконання, здійснивши напади на порти. Як наслідок, залишаються серйозні занепокоєння щодо безпеки постачання українського експорту, а Росія продовжує впливати на світове постачання зерна. Поставки зерна також живлять українську економіку, чому Росія намагається перешкодити блокадами. У разі відновлення поставок Київ заробить близько 1 млрд євро.

У неділю Росія також обстріляла портове місто Миколаїв, де очікують відправлення кораблів. В результаті обстрілів почалися пожежі, в результаті яких було втрачено вантаж гуманітарних вантажів, зокрема продовольства та медикаментів. У Чорному морі також багато морських мін, які загрожують морському руху.

Занепокоєння залишається в довгостроковій перспективі, навіть якщо блокаду буде повністю знято. За словами президента України Володимира Зеленського, цьогорічний урожай скорочено вдвічі через бойові дії.

Фермери в зонах конфлікту намагалися зберегти посіви в період між обстрілами, але є хороші шанси, що бої продовжаться наступного року і що загальний експорт зерна відставатиме від світового попиту.

Росія також посилює атаки на півдні, де розташовані всі порти. Якщо бойові дії там триватимуть, експорт і надалі буде під загрозою. Також незрозуміло, що буде з експортом, якщо Росія візьме під контроль всю прибережну територію.

Український аналітик Володимир Сіденко, який співпрацює з аналітичним центром «Центр Разумкова», заявив агенції AP, що глобальні продовольчі проблеми триватимуть. «Відхід першого корабля не вирішить продовольчу кризу, це лише перший крок. Або останнє, якщо Росія вирішить продовжити свої атаки на півдні».

Стаття: «Торецька вугільна шахта затонула».

Сьогодні не на роботі та під обстрілом. 

 

 

 

Іспанія «ARA» - Українське зерно вже їде до Стамбула.

 

 

 

«El País» - «Зерно йде з України, щоб пом'якшити продовольчу кризу в Африці та Азії».

Судно «Razoni» під прапором Сьєрра-Леоне перевозить 26 000 тонн кукурудзи до Лівану.

Вчора вранці в Одесі вантажне судно «Разони» знялося з якоря, ставши першим комерційним судном, яке вийшло з українського порту з початку російського вторгнення 24 лютого. Таким чином, військово-морський коридор, про який протягом кількох місяців вели переговори уряди Києва та Москви за посередництва Туреччини та ООН, стає реальністю. Мета – вивезти заблоковані війною понад 20 мільйонів тонн зерна та пом’якшити продовольчу кризу, яка існує в різних регіонах планети, особливо в країнах Африки та Азії, які найбільше залежать від сільськогосподарського виробництва України.

Торгове судно під прапором Сьєрра-Леоне вийшло з Одеси незабаром після 9:00 ранку (8:00 ранку за іспанським півострівним часом) з 26 527 метричними тоннами кукурудзи, що прямує до ліванського порту Тріполі. Його необхідно шукати в турецьких водах, куди він, як очікується, прибуде сьогодні вдень, перш ніж відправитися в Ліван. Це одна з вимог російської сторони. За словами речника Туреччини та радника президента Ібрагіма Каліна, одного з архітекторів угоди, який визнав у неділю, переговори про деталі з Москвою затримали реалізацію коридору на кілька днів. «Підготовка дійшла до того, щоб судна могли вийти з Одеського порту. Кораблі завантажені і готові до плавання, але нам потрібна хороша логістична координація, одна-дві деталі, які потрібно узгодити в переговорах з росіянами», – сказав Калін в інтерв’ю турецькому каналу «7» в неділю.

Власне, у п’ятницю український президент Володимир Зеленський разом із послами країн G-7 вирушив до портів, щоб проконтролювати роботу з навантаження зерна, і запевнив, що кілька кораблів готові до відходу.

Рух по коридору контролюється з координаційного центру при Національному університеті оборони в Стамбулі, до складу якого входять військові представники України, Росії та Туреччини, а також спостерігачі ООН.

«Спільний координаційний центр (СКЦ) дозволив Razoni вийти з Одеського порту. CCC узгодив конкретні координати та обмеження Гуманітарного безпечного морського коридору та повідомив деталі відповідно до міжнародної практики судноплавства. CCC звернувся до всіх своїх учасників з проханням повідомити свої відповідні Збройні сили та інші відповідні органи влади про це рішення, щоб вони могли гарантувати безпечний прохід корабля», – йдеться в повідомленні координаційного центру.

Сторони, які беруть участь у координації, братимуть участь в перевірках суден, які виходять або заходять в українські порти, одна з вимог Росії, щоб не допустити використання коридору для доставки зброї в Україну. Українські джерела, однак, вважають, що ця вимога Росії є просто способом перешкодити руху у морському коридорі. Не дивно, що зброя, яку країни НАТО надсилають до Києва, потрапляє через його західний сухопутний кордон. Відданість Москви угоді також була поставлена ​​під сумнів після того, як її збройні сили розбомбили інфраструктуру Одеського порту всього через день після підписання, 22 липня в Стамбулі.

Іншою великою перешкодою для коридору є наявність морських мін, встановлених Україною в її чорноморських портах, щоб зупинити можливе російське десантне вторгнення. Нарешті, було вирішено не приступати до розмінування портів, оскільки це займе кілька місяців роботи, а досягнута в Стамбулі домовленість діє лише 120 днів. Крім того, українським аграріям необхідно якомога швидше спустошити силоси, щоб звільнити місце для зерна, яке почали збирати минулого місяця.

Замість розмінування українська влада минулого тижня випустила морське сповіщення через систему Navtex, у якому вказано координати, якими повинні слідувати кораблі, щоб уникнути мін і отримати доступ до портів Одеси та Чорноморська, призначених для виходу зернових уздовж порту Южний. , далі на схід.

Після входу в порт кораблі будуть супроводжуватися меншими українськими кораблями. Однак ці перші партії зерна будуть транспортуватися на суднах, які вже були в українських портах і які були заблоковані війною.

ООН привітала сторони з відправленням балкера з Одеси, який, за словами речниці, сподівається, що стане "першим із багатьох". Крім того, він повідомив, що Всесвітня продовольча програма планує зафрахтувати корабель ООН для завантаження 30 тисяч метричних тонн пшениці в Україні для допомоги найбільш нужденним країнам.

Брюссель також привітав початок роботи. «Європейський Союз вітає відправлення першого комерційного судна з Одеси», – заявив учора речник МЗС Петер Стано, додавши, що Союз сподівається на «повну імплементацію угоди та відновлення українського експорту в порти по всьому світу». світ". Крім того, Стано пояснив, що Ліван був першою країною призначення для українського зерна, оскільки він є однією з найбільш постраждалих від війни через високу «залежність» від експорту з України.

Зі свого боку, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг подякував Туреччині за її «фундаментальну роль» у досягненні угоди. "Союзники по НАТО рішуче підтримують повне виконання угоди щодо пом'якшення глобальної продовольчої кризи, викликаної війною Росії в Україні", - підсумував він.

 

 

 

Німеччина: «Der Tagesspiegel» - «Перший зерновоз покинув Україну».

Київ сподівається на мільярдні надходження. ЄС попереджає про загострення енергетичної кризи.

 

 

 

«F.A.Z- «Президент Польщі попередив Європу про імперські плани Путіна».

Дуда в інтерв'ю F.A.Z.: Півничний потік "мій великий докір Німеччині".

Президент Польщі Анджей Дуда попередив про загрозу для Європи з боку Росії. «Якщо героїчний опір України не витримає імперських планів Путіна, Польща та країни Балтії опиниться під прямою загрозою подальшого розширення російської сфери впливу на Центральну Європу», — сказав Дуда в інтерв’ю F.A.Z. Не тільки президент Володимир Путін, а й значна частина суспільства пройняті «великоросійськими ідеями про підпорядкування інших народів». За словами Дуди, завдяки Україні, яка захищає Європу, а також Німеччині, цю загрозу сьогодні стримано. «Але я думаю, що ця небезпека, на жаль, є стане актуальною у майбутньому». Тому європейці повинні зміцнювати власну безпеку.

За словами Дуди, Польща передала Україні 260 старих танків для самооборони і бачить «нагальну потребу закрити прогалини у військах», наприклад, німецькими танками Leopard. Однак так званого обміну броньованим кільцем з німецької сторони ще не відбулося.

Дуда захистив Німеччину від звинувачень голови правлячої правої партії PiS Ярослава Качинського в тому, що вона не примирилася зі своїм нацистським минулим. Він назвав себе «адвокатом доброї німецько-польських відносин», але газові проекти Nord Stream є «мій найбільший докір Німеччині». Він часто наголошував колишньому канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, «що ці газопроводи будуть шкідливими для Європи та вбивчими для нас, поляків». Вони є «ключем до домінування Росії на європейському ринку».

Дуда назвав суперечку щодо плану ЄС щодо реконструкції ковіду та верховенства права в Польщі «штучним». «Тут ми маємо справу з політичним маневром з боку політиків, які сидять в європейських інституціях. Сьогодні це переважно політики від лівих до ліберальних, які негативно ставляться до нашої влади». 

Стаття: «Судно із зерном виходить з Одеського порту».

  • Вантажник на шляху до Лівану.
  • Кулеба: День допомоги світу.
  •  

 

 

«Südwest Presse» - «Перший зерновоз з Одеси».

Підпис під фото: Перше завантажене українським зерном судно з початку війни в Україні вийшло з порту Одеси в понеділок. Спочатку вантажне судно має перевезти 26 000 тонн зерна до Лівану в рамках міжнародної угоди. Поставка має прибути до місця призначення у вівторок і бути перевірена перед продовженням.

 

 

 

Швейцарія «BLICK» - Репортер Blick Самуель Шумахер з Донбасу.

Postbus доставляє українців у безпеку.

 

 

 

Туреччина «Daily Sabah» - «Перший зерновий судно відійшов з українського порту в рамках Стамбульської угоди».

Відправлення судна вітали Туреччина, Росія, Україна та ООН, оскільки воно позначає першу партію зерна, що застрягла в Чорноморській країні, що транспортується на тлі російського вторгнення, що посилює занепокоєння щодо глобальних ланцюгів постачання продовольства.

22 липня Туреччина, ООН, Росія та Україна підписали угоду про відновлення трьох українських портів – Одеси, Чорноморська та Южного – для експорту зерна, яке застрягло місяцями через триваючу російсько-українську війну, яка триває вже шосту за рахунком. місяць.

Для нагляду за експортом українського зерна в середу офіційно відкрився спільний координаційний центр у Стамбулі, до якого увійшли представники Туреччини, ООН, Росії та України, щоб забезпечити безпечне транспортування торговими суднами комерційних продовольства та добрив із трьох ключових українських портів у Чорному морі. море.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вчора привітав відправлення з Одеського порту першої партії зерна з початку російського вторгнення, назвавши це «полегшенням для світу».

ПЕРШЕ судно, яке перевозить зерно з України за угодою про безпечний проход, близько 12:00 встане на якір біля берегів Стамбула. GMT у вівторок для спільної інспекції, заявив учора міністр оборони Хулусі Акар.

Про це Акар поділився в інтерв’ю агентству Anadolu (AA) після того, як судно Razoni під прапором Сьєрра-Леоне вийшло з українського порту Одеси, завантажене кукурудзою, що прямує до Лівану. У рамках угоди в Стамбулі створено спільний координаційний центр з персоналом ООН, Росії, України та Туреччини.

Акар зазначив, що зусилля щодо постачання зерна з України будуть продовжені, додавши, що це «гуманітарне питання». «Наступні кораблі продовжать так само без збоїв», — підкреслив він. Акар сказав, що глобальна продовольча криза повинна бути вирішена, додавши, що вона «перебуває в точці, коли це може спровокувати міграцію. Це може спричинити за собою серйозну хвилю міграції з Африки до Європи та Туреччини».

Щодо зерна та хімікатів, які очікують відправлення з російських портів, Акар сказав, що Туреччина також буде «рада» зробити свій внесок у цьому відношенні.

22 липня Туреччина, ООН, Росія та Україна підписали угоду про відновлення трьох українських портів – Одеси, Чорноморська та Южного – для експорту зерна, яке застрягло місяцями через триваючу російсько-українську війну, яка триває вже шосту за рахунком. місяць.

Для нагляду за експортом українського зерна в середу офіційно відкрився спільний координаційний центр у Стамбулі, до якого увійшли представники Туреччини, ООН, Росії та України, щоб забезпечити безпечне транспортування торговими суднами комерційних продовольства та добрив із трьох ключових українських портів у Чорному морі. море.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вчора привітав відправлення з Одеського порту першої партії зерна з початку російського вторгнення, назвавши це «День полегшення для світу, особливо для наших друзів на Близькому Сході, в Азії та Африці, коли перше українське зерно покидає Одесу після місяців російської блокади. Україна завжди була надійним партнером і залишиться ним, якщо Росія поважатиме свою частину угоди», – написав Кулеба у Twitter.

Окремо новиною про відхід судна з Одеського порту поділився міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

«Перше судно з зерном після #російськоїагресії покинуло порт. Завдяки підтримці всіх наших країн-партнерів і ООН ми змогли повністю реалізувати угоду, підписану в Стамбулі», – написав він у Twitter.

«Розблокування портів забезпечить принаймні $1 млрд валютних надходжень для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівний сезон наступного року», — сказав Кубраков в окремій заяві міністерства.

«У портах Великої Одеси вже чекають своєї черги ще 16 суден. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення Росії», – сказав він.

«Сьогодні Україна разом зі своїми партнерами робить ще один крок для запобігання голоду у світі».

Тим часом генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш «тепло» привітав відхід Разоні. «Судно прямує до порту Тріполі, Ліван, перевозячи 26 527 тонн кукурудзи, і це перше судно, яке відпливає в рамках Чорноморської зернової ініціативи, підписаної в Стамбулі 22 липня. Забезпечення того, щоб існуюче зерно та продовольство могли переміщатися на світові ринки, є гуманітарним імперативом», — йдеться в заяві ООН, зробленій речником Гутерріша Стефаном Дюжарріком. Він додав, що цей від'їзд став колективним досягненням спільного координаційного центру в Стамбулі.

Згідно із заявою, Гутерріш також відзначив лідерство Туреччини, зазначивши: «Генеральний секретар сподівається, що це буде перше з багатьох комерційних суден, які рухаються відповідно до підписаної Ініціативи, і що це принесе так необхідну стабільність і полегшення. для глобальної продовольчої безпеки, особливо в найбільш крихких гуманітарних контекстах».

Росія, зі свого боку, назвала вихід першого зернового судна з Одеси «дуже позитивною» новиною.

Речник Кремля Дмитро Пєсков висловив надію, що угода буде виконуватися всіма сторонами. «Це хороша можливість перевірити виконання тих домовленостей, які були узгоджені на стамбульських переговорах», — сказав Пєсков.

 

 

 

Кувейт «Kuwait Times» - Перша українська партія зерна після вторгнення.

Перший вантаж українського зерна після російського вторгнення в лютому вийшов з Одеського порту в понеділок відповідно до знакової угоди про зняття військово-морської блокади Москви в Чорному морі. Глава ООН Антоніу Гутерріш, який виступив посередником у плані з Туреччиною, привітав цю заяву. Київ заявив, що принесе «полегшення для світу», якщо Москва дотримуватиметься своєї сторони угоди.

П’ятимісячне припинення поставок з охопленої війною України — одного з найбільших у світі експортерів зерна — сприяло стрімкому зростанню цін на продовольство, що особливо сильно вдарило по найбідніших країнах світу. Офіційні особи заявили, що вантажне судно Razoni, зареєстроване в Сьєрра-Леоне, проходило через спеціально очищений коридор у забруднених мінами водах Чорного моря з 26 000 тоннами кукурудзи на борту.

"Він очікується в Стамбулі 2 серпня. Потім він продовжить свою подорож після того, як його оглянуть у Стамбулі", - йдеться в заяві міністра закордонних справ Туреччини. Інші конвої слідуватимуть, дотримуючись морського коридору та узгоджених формальностей, йдеться у заяві.

 

 

 

США «The Washington Post» - «З Україні за угодою відправилося перше судно зерна».

Перше судно з зерном вирушило з українського порту вранці в понеділок згідно з угодою, укладеною за посередництва Організації Об’єднаних Націй щодо послаблення глобальної продовольчої кризи, спричиненої російським вторгненням в Україну.

Вантажне судно, завантажене понад 26 000 метричними тоннами кукурудзи, залишило Одесу через побоювання, що угода, підписана в Стамбулі наприкінці липня, розпадеться після російського ракетного удару по порту через день після підписання.

Гудок українського буксира ознаменував відхід Razoni, балкера під одним прапором Сьєрра-Лео, який розпочав подорож о 9:30 ранку за місцевим часом.

 

 

 

«THE WASHINGTON TIMES» - «Зброя США допоможе Києву повернути місто яке окуповано Росією. Українські бійці в наступі на Херсон».

Україна, схоже, готова розпочати свій перший значний контрнаступ у війні за виживання з Росією після місяців оборони перед лицем більшої та краще озброєної військової машини свого супротивника.

Українські чиновники та приватні аналітики кажуть, що головний удар Києва, здається, зосереджений на Херсоні, важливому місті на півдні України, яке було одним з перших, яке впало під вторгненням російських військ наприкінці лютого. Це місто стало ключем до зусиль Кремля зміцнити свій контроль над південними та східними околицями сусідньої України.

Оскільки війна триває шостий місяць, Україна почала нарощувати атаки на територію навколо Херсона, включно з мостами, необхідними для поповнення російських військ. Українські сили використовують військову техніку, надану США та їхніми союзниками, наприклад ракетно-артилерійську систему великої мобільності (HIMARS). Кампанія може значно підняти моральний дух уряду президента України Володимира Зеленського, чиї початкові перемоги у війні згасли, оскільки російське командування перейшло до жорсткої, але ефективної війни на виснаження.

 

 

 

«WSJ» - Київ і Москва готуються до зіткнень на півдні, оскільки напади посилюються.

Підпис під фото: «Пожежник бореться з вогнем у лікарні, яка постраждала від російського ракетного удару в південному місті Миколаєві в понеділок. Українські та британські військові заявили, що Росія передислокує війська перед українським наступом на півдні».

 

 

 

Канада «The Globe and Mail» - Посольство Канади залишило київських співробітників, незважаючи на загрозу Росії.

Перш ніж вивести канадських дипломатів з України за кілька тижнів до російського вторгнення, Управління з міжнародних справ Канади отримало розвіддані, що підтверджують, що Росія мала намір вести війну проти свого сусіда, і що українці, які працювали в посольстві Канади, ймовірно, були у списках людей, яких Москва мала намір вистежити. 

Незважаючи на явно жахливу ситуацію, Оттава наказала керівникам посольства Канади у Києві не повідомляти цю інформацію українським співробітникам та залишити їх.

Про ці події розповіли The Globe and Mail три канадські дипломати, безпосередньо обізнані про те, що сталося, які кажуть, що стурбовані тим, що Канада наразила на ризик своїх українських співробітників. The Globe не називає імена дипломатів, тому що вони не уповноважені публічно говорити з цього питання.

Викриття наголошують на непослідовності поводження Канади з місцевими працівниками у своїх посольствах, яким іноді пропонувалася федеральна допомога в кризових ситуаціях, а іноді вони виїжджали у пошуках власних шляхів відходу.

Джерела повідомили, що в січні дипломати, які працюють у посольстві в Києві, отримали секретний брифінг від розвідувального альянсу, відомого як «П'ять очей» (іншими членами є США, Великобританія, Австралія та Нова Зеландія), в якому їм було сказано, Росія не блефувала про своєму намірі вторгнутися до України.

Але було ще щось: Росія підготувала списки українців, яких, на думку альянсу, Москва мала намір переслідувати, затримувати або, можливо, навіть вбити. Хоча було неясно, чиї саме імена фігурували у списках, дипломатам сказали, що українці, які працюють у посольствах західних країн у Києві, найімовірніше, будуть включені до списку.

У той час більшість міжнародних спостерігачів очікували, що Росія швидко захопить Київ і візьме під свій контроль український уряд протягом кількох днів після початку вторгнення, що наразить на безпосередню небезпеку будь-якої людини з російських списків. Перш ніж канадських співробітників відкликали з посольства напередодні вторгнення 24 лютого, вони отримали інструкції з Оттави про те, що робити з попередженням про те, що їхнім українським колегам може загрожувати арешт або кара.

 

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 29 липня про війну в Україні

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024