Позвони россии: в Європі та світі триває масштабний проєкт на підтримку України

12 Серпня 2022, 12:15
Паулюс Сенута 2035
Паулюс Сенута

Росіяни вірять у пропаганду, тому що вони хочуть в неї вірити. Парадокс російського населення в тому, що загалом вони не вірять своїй владі, але війна в Україні – виняток. Це той випадок, коли російське населення вірить без застрежень та сумнівів. 

Про настрої росіян розповів литовець Паулюс Сенута, організатор масштабного проєкту «Позвони россии». Результати проєкту, який кидає виклик російській пропаганді, він презентував на міжнародному форумі «War in the Digital Age», що зараз проходить у Болгарії.

Матеріал підготували журналісти чеського інформаційного ресурсу ProUkraїnu – партнера Район.in.ua.

«War in the Digital Age» Hybrid Forum
«War in the Digital Age» Hybrid Forum

З досвіду спілкування Паулюс Сенута каже, росіяни впевнені, що решта світу не знає правди про війну в Україні й тільки вони мають факти. Литовець розповів, що в розмовах волонтери не ставлять за мету сперечатися з росіянами щодо «спецоперації». Небайдужі люди з усього світу намагаються змінити ставлення звичайних мешканців росії до війни, яку пропагують російські інформаційні війська. Усі волонтери розуміють, що один такий дзвінок не зупинить війну, але мільйони матимуть вплив і сприятимуть змінам всередині росії, – сподівається команда #CallRussia.

Проєкт «Позвони россии» розпочався за кілька тижнів після 24 лютого, коли росія розпочала велику війну проти нашої країни. #CallRussia – це вже міжнародна ініціатива. Спочатку литовець Паулюс Сенута створив сайт і завантажив туди базу в 40 мільйонів номерів телефонів росіян. Усі вони були у відкритому доступі. Тепер відвідувачі ресурсу можуть самостійно згенерувати будь-який номер, позвонити росіянину і поговорити про війну в Україні. Мета – дати можливість російськомовним волонтерам з усього світу розповісти росіянам факти про жорстокий напад їхньої держави на Україну і ті звірства, які роблять російські солдати.

40 МЛН ДЗВІНКІВ АБИ ЗУПИНИТИ ВІЙНУ

Паулюс Сенута каже, що до кожної такої розмови треба готуватися, адже вона ніколи не буде простою. Тому на сайті розмістили поради, як почати говорити. А говорити треба, бо тільки правда може зупинити війну, – вважають організатори проєкту. Бо російська машина пропаганди працює невпинно, а зомбуючий ефект шокує.

Вже є перші результати:

  • Більше 100 тисяч розмов з росіянами про війну;
  • 600 медіа з усього світу закликають доєднатися до литовської ініціативи. Зокрема, CNN, Guardian, BBC, Euronews пишуть заклики «Дзвони росіянам, аби зупинити війну росії».
  • Серед волонтерів мешканці 116 країн.

Українці вдячні литовцям за таку ініціативу і спроби допомогти в інформаційній війні з російською пропагандою. Проте не сподіваються, що таким чином росіян можна переконати. У багатьох українців є (а після 24 лютого можна сказати – були) родичі та друзі в росії. І розмови з ними закінчувалися звинуваченнями: «що українці не бачать всієї картини», «все не так однозначно», або «ми не цікавимось політикою», «ми не впливаємо на рішення влади».

Читайте також: Маріан Юречка: В ЄС ніхто не говоритиме українцям збиратися та їхати додому

Довідково: ProUkraїnu – це інформаційний ресурс про українців та для українців, які приїхали в Чехію через війну росії проти України. 

«Журналісти нашої команди також вимушені були поїхати з України, рятуючись від бомбардувань та жахливих злочинів, які чинить росія у нашій державі. Тому знаємо з власного досвіду, які питання та проблеми чекатимуть українців поза межами домівки, бо пройшли через це самі. Ми вже підготували відповіді на найактуальніші питання, що допоможуть кожному в ухваленні щоденних рішень. Саме на нашому сайті Ви можете дізнатися про своїх друзів, знайомих, сусідів з України, які поділяться своєю історією: історією боротьби, війни чи успіху. Також на Вас чекає безліч корисного аудіо- та відео контенту, що надихатиме. Буде цікаво, ми обіцяємо», — ProUkraїnu.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024