Реакція світу на війну росії проти України: 15-20 серпня

21 Серпня 2022, 09:55
Реакція світової спільноти на збройну агресію росії 9829
Реакція світової спільноти на збройну агресію росії

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

21 серпня

09:55

Берлінський стиліст Франк Петер Вільде вже понад десять років щодня робить селфі у ліфті. Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого його світлини присвячені Україні. Таким чином чоловік підтримує українців і щодня нагадує про криваву війну, яку веде на території нашої держави Росія.

09:38

Сполучені Штати планують поставити Україні високоточні артилерійські снаряди Excalibur. Про це пише Politico із посиланням на джерела.

За даними видання, снаряди Excalibur планується поставити в одному із майбутніх пакетів допомоги. Вони не були включені до останнього пакету допомоги на $775 млн. Зазначається, що ці снаряди дадуть українським військовим нову точну зброю, за допомогою якої можна завдати удару по укріпленим російським позиціям і командним пунктам. Excalibur – високоточний керований снаряд збільшеної дальності, має GPS-наведення. Використовуються для артилерії 155-мм калібру, здатні вражати цілі на відстані 35 км.

09:35

Президент Естонії Алар Каріс плете маскувальні сітки для підрозділів Українських Збройних Сил.

07:22

Голови двох парламентських комітетів Чехії підтримали ідею заборонити в'їзд до Євросоюзу громадянам рф.

20 серпня

21:05

Міністерство закордонних справ Австрії відреагувало на твіт постійного представника рф при міжнародних організаціях у Відні Міхаіла Улянова, через який МЗС України вимагає висилки російського дипломата.

Про це повідомляє Європейська правда.

МЗС Австрії заявило, що обурене заявою росіянина, тому викликало Ульянова на розмову у неділю.

«Ми обурені людиноненависницькими заявами постпреда Росії та його спробами прив'язати те, що прив’язати неможливо. Ми за свободу слова. Але ми також маємо право зайняти тверду позицію проти таких підбурювальних заяв. Тому постпреда Росії Міхаіла Ульянова викликали в МЗС у неділю», – йдеться у повідомленні австрійського міністерства у Twitter.

20:42

Голова сенатського комітету з питань зовнішньої політики, оборони та безпеки Павло Фішер та голова зовнішньополітичного комітету палати депутатів чеського парламенту Марек Женішек підтримали ідею зупинення країнами ЄС видачі віз усім громадянам РФ.

Про це пише Czech Radio.

«Запросити візу та отримати можливість подорожувати до країн Шенгенського договору є привілеєм для громадян Росії, країни, яка займається військовою агресією та ядерним тероризмом на Запорізькій АЕС. Це ганьба, скільки грошей росіяни, чиє майно може мати кримінальне походження, витрачають на товари класу «люкс» у Берліні та Парижі...» – наголосив Фішер.

16:30

МЗС України закликало Австрію вислати постійного представника РФ при міжнародних організаціях у Відні Міхаіла Улянова, який опублікував твіт, проінтерпретований багатьма як заклик ліквідувати українців.

Про це заявив речник МЗС України Олег Ніколенко, пише «Європейська правда».

«Посол Росії Міхаіл Ульянов закликає ліквідувати українську націю. Цю мову геноциду не можна терпіти. Ми закликаємо всю дипломатичну спільноту у Відні бойкотувати Ульянова, а країну перебування Австрію оголосити його персоною нон грата», – написав Ніколенко у своєму Twitter.

Напередодні Ульянов написав пост в Twitter з таким текстом: «Жодної пощади українському населенню». Він опублікував пост, коментуючи подяку Сполученим Штатам від президента України Володимира Зеленського за новий пакет військової допомоги.

Пізніше Ульянов видалив свій пост та заявив, що його зміст неправильно інтерпретували.

«Я маю вибачитися. Я забув, з ким маю справу. Я, звичайно, мав на увазі США з їхнім постачанням зброї та президента України, який буквально вчора заявив, що він відкидає будь-які мирні переговори. Справді, жодної пощади з їхнього боку до українського населення. Це те, що я сказав», – написав російський представник.

Він назвав спроби пов'язати його слова про політику Києва із закликом до геноциду «обурливими та абсолютно неприйнятними». Ульянов звинуватив українську владу у тому, що вона «не дбає про власне населення, коли категорично відкидає дипломатичні зусилля та концентрується виключно на накопиченні зброї із Заходу».

19 серпня

23:38

Зеленський має взяти участь у саміті G20 на Балі, якщо туди приїде Путін — про це йдеться у заяві Ради національної безпеки США.

20:46

Німеччина передала Україні ще три зенітні установки Gepard та 11 транспортерів М113. До відправки ЗСУ готують 12 ремонтних машин Bergepanzer 2, 20 ракетних установок під пікапи та 255 снарядів Vulcano для артилерії, які можуть наводитися за GPS та вражати цілі на відстані 70—80 км.

20:15

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет допомоги на $755 мільйонів. У ньому будуть:

  • боєприпаси для HIMARS;
  • 16 гаубиць калібру 105 мм та 36 тисяч снарядів до них;
  • 15 безпілотників ScanEagle;
  • протилокаційні ракети HARM;
  • 1 000 важких протитанкових ракет TOW;
  • 1 000 протитанкових комплексів Javelin;
  • транспорт із протимінним захистом.

 

Крім того, у Пентагоні повідомили, що США передадуть Україні зенітно-ракетні комплекси протиповітряної оборони NASAMS за два-три місяці.

19:03

Президент росії путін погодився на те, щоб на Запорізьку АЕС відправили місію МАГАТЕ. Про це він сказав президенту Франції Емманюелю Макрону під час телефонної розмови. Її зміст опублікувала пресслужба Макрона, передає Бабель.

Російська сторона підтвердила, що «важливо якнайшвидше відправити на АЕС місію». Росія заявила, що готова посприяти інспекторам. Макрон та путін знову обговорять цю тему найближчими днями — після того, як узгодять параметри. 

18:11

Президент Франції Еммануель Макрон подзвонив Путіну після майже тримісячної перерви — президенти зокрема поговорили про ситуацію довкола окупованої російськими військами Запорізької АЕС, повідомляє УП.

17:03

У Data Analytics запевнили, що супутник ICEYE є безумовною власністю України.

Навіть після завершення оплаченого терміну доступу до бази даних апарат є українським, повідомили в компанії EOS Data Analytics і додали, що українська сторона отримує і супутник, і доступ до бази даних сузір’я супутників.

ICEYE працює над Україною винятково для досягнення цілей та виконання завдань ЗСУ. Супутник буде пролітати над територією України двічі на добу. У час, коли супутник буде не над Україною, країна гарантовано отримуватиме дані завдяки доступу до решти супутників.

 

Водночас, у разі технічної несправності ICEYE має надати Україні ідентичний супутник.

16:53

Вибухи на авіабазі Саки в окупованому рашистами Криму призвели до того, що більше половини бойових реактивних літаків морської авіації російського Чорноморського флоту вийшли з ладу, — Reuters.

Західні джерела Reuters заявляють, що Україна зараз послідовно досягає «кінетичних ефектів» глибоко в тилу Росії.  Це має суттєвий вплив на матеріально-технічну підтримку Росії та «значний психологічний вплив на російське керівництво».

На фото: авіабаза Саки до та після вибухів.

15:31

До Одеси з офіційним візитом прибув Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, повідомляє Суспільне. 

Він відвідав Одеський порт, звідки експортується зерно в рамках стамбульської угоди.

15:06

Естонія зробить офіційну пропозицію Європейської комісії щодо запровадження восьмого пакету санкцій проти Росії.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє портал ERR.

Естонія хоче, щоб восьмий пакет санкцій включав розширені санкції проти Росії в економічному, енергетичному та торговому секторах, а також щоб під обмеження потрапили додаткові фізичні особи та організації.

Естонія також хотіла б, що санкції широко поширилися і на поїздки громадян Росії до Європи.

12:58

Віцеспікер Бундестагу від Вільної демократичної партії, яка входить до правлячої коаліції Німеччини, Вольфганг Кубікі виступив за те, щоб відкрити російськи газопровід «Північний потік-2». На його думку, це потрібно, щоб заповнити газосховищ на зиму.

12:05

Генсек НАТО Єнс Столтенберг візьме участь у другому саміті Кримської платформи, який пройде 23 серпня у онлайн-форматі.

10:57

ООН проведе розслідування загибелі військовополонених в Оленівці, – пише DW.

09:28

Державний департамент США неофіційно попередив Конгрес про негативні наслідки визнання росії державою-спонсором тероризму. Там кажуть, що це ускладнить виконання будь-яких договорів із рф, – пише Politico.

У Держдепі вважають, що внесення росії до переліку держав-спонсорів тероризму поставить під загрозу виконання «зернової угоди» між Україною, ООН, Туреччиною та рф. Наразі вона працює і поступово сприяє вирішенню глобальної продовольчої кризи, але немає жодних гарантій, що росія не відмовиться від угоди після визнання її державою-спонсором тероризму. 

08:07

США збираються надати близько $800 мільйонів додаткової військової допомоги Україні, – пише Reuters.

18 серпня

21:22

Уряд Естонії схвалив новий пакет військової допомоги для України, що включає нові партії мінометів і протитанкової зброї, а також ще один польовий госпіталь.

19:40

Організація Обʼєднаних Націй ініціює місію з розслідування теракту в окупованій Оленівці унаслідок якого загинули українські військовополонені. Очолить місію бразильський генерал Карлос дос Сантос Крус.

Генсек ООН назвав Сантоса Круса «шанованим офіцером з 40-річним досвідом роботи у сфері національної та міжнародної безпеки». Генерал був командувачем миротворчих операцій ООН.

19:19

В Адміністрації президента США дозволили українській армії використовувати західну зброю для ударів по Криму, якщо у Києві вважатимуть це необхідним, пише видання Politico.

18:22

У Львові міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та міністр торгівлі Турецької Республіки Мехмет Муш підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо відновлення інфраструктури, який передбачає участь турецької сторони у повоєнній відбудові України.

Як перший проєкт розглядається відбудова мосту в селі Романівка Київської області, який з’єднує Бучу та Ірпінь зі столицею.

17:34

Під час зустрічі у Львові Зеленський обговорив з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом можливість удосконалення зернової ініціативи, ситуацію навколо Запорізької АЕС та ядерний шантаж з боку окупантів, масштабну крадіжку Росією зерна на тимчасово окупованій території України. Також торкнулися питань оборонної взаємодії.

 

16:34

МВС Латвії пропонує припинити видачу посвідки на проживання громадянам Росії та Білорусі до 30 червня 2023 року. Законопроєкт спрямований на узгодження інших міністерств, потім його розглянуть парламент та уряд країни.

16:30

Зеленський повідомив про результати зустрічі із Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем: домовилися про продовження координації в реалізації зернової ініціативи. Обговорили можливі напрямки її розвитку, питання незаконної та примусової депортації українців, звільнення з полону наших військовослужбовців і медиків.

Окрему увагу приділили темі ядерного шантажу Росії на Запорізькій АЕС.

«Цей свідомий терор з боку агресора може мати глобальні катастрофічні наслідки. Тому ООН повинна забезпечити безпеку цього стратегічного об’єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ», – йдеться у повідомленні президента.

15:02

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган прибув до Львова.

Спочатку Ердоган проведе переговори у форматі віч-на-віч із президентом Зеленським. Потім відбудеться тристороння зустріч президентів України та Туреччини та генсека ООН Антоніу Гутерреша, – пише Українська правда.

09:29

Латвійці за добу зібрали 330 тисяч євро на Bayraktar для ЗСУ

Після того, як латвійці зберуть необхідну суму – 5 мільйонів євро – гроші передадуть до Міністерства оборони країни, яке придбає безпілотник у Туреччини та передасть українським військовим.

09:28

Канада надасть 450 мільйонів канадських доларів (майже 13 мільярдів гривень) на закупівлю газу до опалювального сезону, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

09:25

20 високопоставлених американських військових та дипломатів закликали Байдена негайно надати Україні все необхідне для перемоги над Росією, включно з ракетами для HIMARS, з дальністю дії 300 км

Вони закликають якнайшвидше надати Україні ефективні засоби протиповітряної та протиракетної оборони для того, щоб зупинити ракетні удари агресорки Росії по українських містах.

09:10

Данія готова обмежити видачу віз росіянам, незалежно від рішення ЄС.

«Якщо це не вдасться зробити спільним рішенням, з данської сторони ми розглянемо можливість ввести обмеження, які ще більше скоротять кількість російських туристичних віз», — сказав міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод.

08:50

Естонія з 18 серпня припинила пропускати російських громадян з шенгенськими візами, які видала країна — зараз такі візи є приблизно у 25 000 росіян

17 серпня

23:40

Низка авторитетних американських експертів, військових та дипломатів  закликали США рішучіше допомагати Україні зброєю, зауважуючи, що у війні РФ проти України настає вирішальний момент, і на кону у тому числі – життєво важливі інтереси Сполучених Штатів.

Як повідомляє Європейська правда, про це йдеться у їхній спільній колонці, опублікованій у The Hill.

21:15

Глава МЗС Данії Єппе Кофод сподівається, що ЄС ухвалить спільне рішення про заборону видачі туристичних віз росіянам.

Про це він сказав агентству Ritzau, повідомляє "Європейська правда".

Якщо не буде успіху у запровадженні спільних правил ЄС, уряд  готовий переглянути правила Данії, сказав міністр.

18:02

Норвегія надасть Україні новий пакет військової допомоги, – пишуть українські ЗМІ.

17:25

Китай відправить війська до росії на навчання. У спільних маневрах участь візьме і білорусь. Навчання «Схід-2022» пройдуть на території росії в Східному регіоні з 30 серпня до 5 вересня.

Міноборони Китаю уточнило, що це «не має нічого спільного з міжнародною та регіональною ситуацією». Очевидно, вони мали на увазі вторгнення росії в Україну, – пише Бабель.

17:23

Генсек ООН Антоніу Гутерреш прибув до Львова. Завтра він зустрінеться у Львові з Володимиром Зеленським та Реджепом Таїпом Ердоганом.

14:34

​МЗС України закликає німецьке видання Deutsche Welle звернути увагу на маніпуляції, які поширює його російська редакція.

У матеріалах російської DW містилися такі тези, як «визнати Україну терористичною державою», «один промах українських захисників може спровокувати ядерну катастрофу на Запорізькій АЕС», «заборона на в’їзд росіян на Захід не допоможе перемогти Путіна» тощо.

12:47

У Чечні зростає невдоволення главою республіки рамзаном кадировим, який відправляє місцевих чоловіків на війну проти України, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

За даними розвідки, у Чечні зараз формують та готують чотири батальйони. Значна частина «добровольців» — викрадені місцеві молоді чоловіки, переважно із сільської місцевості. Їх примушують підписувати контракт під загрозою тортур і сфабрикованих кримінальних справ. Місцеві обурені тим, що кадиров відправляє мусульман на «чужу війну двох християнських народів».

11:08

Фінляндія з 1 вересня скоротить кількість туристичних віз, що видаються росіянам, в 10 разів, — МЗС країни

11:06

США виділяють 68 мільйонів доларів на закупівлю української пшениці

Кошти спрямують на Всесвітню продовольчу програму для вирішення гострої продовольчої кризи у світі, повідомив держсекретар Ентоні Блінкен.

 Ми прагнемо підтримувати глобальну продовольчу безпеку для найбільш уразливих верств населення та закликаємо всі країни наслідувати цей приклад,- сказав держсекретар

16 серпня

22:35

Ердоган під час візиту в Україну обговорюватиме кроки для припинення війни Росії проти України «дипломатичним шляхом».

20:27

Уряд Фінляндії оголосив про скорочення видачі віз росіянам на 90% через триваючу війну РФ проти України. Латвія продовжуватиме тимчасові дозволи проживання росіян лише у рідкісних випадках.

20:03

Генсек ООН Антоніу Гутерреш знову їде до України. Тут він проведе зустріч із президентом України Володимиром Зеленським та президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Гутерреш відвідає Львів і Одесу. 

17:44

У Казахстані зняли кліп на підтримку України

15:55

Washington Post оприлюднив нові дані щодо секретних планів Путіна перед вторгненням в Україну.

США ще в жовтні 2021 року розуміли, що Росія готує напад на Україну і щосили намагалися переконати союзників і Зеленського, що є ризик вторгнення.

Тоді в Овальному кабінеті у Білому домі відбулася термінова зустріч найвищого розвідувального, військового та дипломатичного керівництва з Байденом.

Повідомлялося, що військові плани Путіна були дуже зухвалими — вони передбачали захоплення більшої частини України та могли створити пряму загрозу східному флангу НАТО або навіть зруйнувати безпекову архітектуру Європи після Другої світової війни.

На думку аналітиків, Путін розрахував, що його спроба захопити Україну викличе у Заходу обурення, але не конкретні дії

10:30

У естонському місті Нарва почали демонтаж радянського танка-пам'ятника — рішення, яке уряд ухвалив попри спротив місцевих жителів проросійського міста

10:00

Уряд Франції допоможе у розмінуванні Чернігівської області, повідомив очільник ОВА В’ячеслав Чаус. Франція також навчатиме українських фахівців.

08:35

Канада заморозила російських активів і майна на майже 320 мільйонів доларів.

Про це розповіли у Королівській канадській кінній поліції, яка у свою чергу контролює дотримання санкцій.

“З 24 лютого до 9 серпня у Канаді загалом було заморожено майна на 122,3 млн канадських доларів у еквіваленті та припинено транзакцій на 290,7 млн доларів”, - заявили правоохоронці.

07:00

Шольц знову проти заборони видачі віз русні

Про це канцлер Німеччини сказав після зустрічі з лідерами країн Північної Європи в Осло.

Він заявив, що місце для дебатів на європейському рівні щодо заборони видачі віз російським туристам є.

Та водночас, за його словами, важливо не ускладнювати життя опонентам кремля, які тікають з росії.

 

"Для нас важливо те, що ми розуміємо, що багато людей тікають з росії, тому що вони не згодні з російським режимом", – зазначив лідер Німеччини. 

06:52

Сербія відмовилася створити у країні російську військову базу

російський посол у Сербії Олександр Боцан-Харченко робив певні натяки на те, що можна створити російську військову базу в цій країні.

На такі закиди президент Олександр Вучич відреагував негативно – країна не буде розміщувати військові бази інших держав.

 

"Сербії не потрібні чиїсь військові бази, Сербія зберігатиме свій військовий нейтралітет, сама зміцнюватиме свою армію. Сербія дбатиме про свій народ і буде достатньо сильною, щоб бути самостійною", – сказав Вучич. 

15 серпня

22:30

Сербія відмовилася від розміщення російської військової бази на своїй території. Натомість Белград вирішив рухатися у бік розширення співпраці з НАТО. Про це пише російський «Коммерсант», покликаючись на власні джерела.

19:35

До України прибув голлівудський актор Лієв Шрайбер. Раніше він став амбасадором програми United24 — Шрайбер збиратиме кошти для України.

18:54

Повітряні сили України отримали від Латвії чотири вертольоти Мі-17 та Мі-2.

Найближчим часом вони повністю увійдуть до складу авіаційного парку ЗСУ, – пише Українська правда.

14:20

Шість великих американських банків – JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Citigroup Inc, Deutsche Bank AG, Barclays Plc і Jefferies Financial Group Inc – знову почали торгувати російськими цінними паперами. Про це пише Reuters.

12:40

Латвія з 15 серпня відновлює програму реабілітації поранених українських військовослужбовців

8:49

Президент Польщі вшанував пам'ять загиблих військових УНР

Анджей Дуда на православному цвинтарі у Варшаві вшанував вояків УНР, які у 1920 році воювали разом із вояками Війська Польського проти більшовиків. Про це у Twitter повідомила канцелярія польського президента.

Дуда поклав вінок до пам'ятника загиблим і став на коліно, вшановуючи їхню пам'ять.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024