Українські біженці живуть поруч із російськими туристами в курортному місті Туреччини. Що пишуть світові ЗМІ про війну росії в Україні

15 Серпня 2022, 10:39
Українські біженці в Анталії. Фото gettyimages.com 4044
Українські біженці в Анталії. Фото gettyimages.com

Перші шпальти світової преси 14 серпня про війну в Україні.

 

  • Репортаж: на що схоже життя мешканців зруйнованого українського міста Бородянки майже через пів року після початку війни.
  • Розповідь про ірландця Падрайга О'Кіффа та його пошуково-рятувальної собаки Купера, які три місяці допомагали розшукувати тіла в Бородянці.
  • «Божевільні» рішення, які залишили Британію без газових сховищ і зробили її вразливою для Путіна.
  • Українські біженці живуть двері у двері з російськими туристами в курортному місті Анталія.
  • Росія хоче обмінятися полоненими зі США.
  • Німеччина може забезпечити себе газом та водою. Фрекінг (розрив пласта) був би одним із рішень. Ризики керовані… але влада ухиляється від конфлікту з опонентами.
  • Російський мільярдер сміливо виступив проти Путіна – «Божевілля і жага влади».

 

Велика Британія «The Herald» - Девід Пратт в Україні «Ми ховалися в підвалі, коли росіяни зруйнували наш будинок. Навіть зараз про це боляче говорити". Звіт на чотири сторінки.

"Я була тут зі своєю родиною, коли танки зруйнували наш будинок". 

Це було одне з перших місць, яке зазнало на собі всю жорстокість російського вторгнення і де було скоєно військові злочини. Майже півроку наш іноземний редактор повертається, щоб дізнатися, на що схоже життя мешканців українського міста Бородянка. 

Майже щодня Наталя Ковальчук та її п'ятирічна донька Уляна приходять до парку, що примикає до центральної площі Бородянки.

Для обох це своєрідна втеча, тимчасовий перепочинок та порятунок від клаустрофобії маленької квартири, яку змушена знімати 36-річна мати і де вони живуть разом із 12-річним сином Наталії.

Справжній будинок сім'ї, як і випалені та розбомблені рештки багатоквартирних будинків, знаходиться через дорогу від парку. Він перестав бути придатним для житла того дня, коли снаряди, ракети та повітряні удари розірвали на частини це переважно робоче місто невдовзі після вторгнення Росії до України 24 лютого.

Всього за кілька метрів від пам'ятника на центральній площі Бородянки великому українському поетові та патріоту ХІХ століття Тарасу Шевченку, чия скульптурна голова зараз звисає з постаменту, поцяткована дірками від куль російських солдатів, я запитав Наталю про ті страшні дні, коли війна вперше прийшла до міста.

«Я була тут із сім'єю, і коли увійшли танки, ми сховалися у підвалі, і вони зруйнували наш будинок — навіть зараз боляче про це говорити», — згадує Наталя, перша хвиля сліз під час нашої розмови наверталася на її очі.

І в Україні, і в усьому світі зараз більша частина уваги переключилася на нові лінії фронту цього конфлікту на сході та півдні.

Але навіть зараз, майже через півроку після початку війни, і в Бородянці, і в сусідньому місті Бучі, які зазнали того, що тепер визнано військовими злочинами, люди все ще примиряються з тим, що вони пережили і що втратили.

За оцінками місцевої влади Бородянки, понад 90% центральної частини міста було зруйновано.

Питання про те, чому таке місто, як це, в безпосередній близькості від якого немає українських військових таборів чи об'єктів стратегічного значення, піддається такому гніву та жорстокості з боку російських загарбників, залишається предметом дискусій.

Дехто вважає, що побиття Бородянки палицями пов'язане з тим, що її мешканці та місцевий загін територіальної оборони чинили такий енергійний опір.

Містяни підготували бомби із запалювальною сумішшю Молотова та пістолети, які були роздані всього за кілька днів до війни, але все ж таки жителі Бородянки зуміли дати завзятий бій проти 200 російських танків, солдатів та літаків, які насувалися на них, в основному із сусідньої Білорусії. Союзника Росії за 200 миль на північ.

Але навіть такий рішучий опір все ще не пояснює масштабів та лютості військової атаки на Бородянку, кажуть українські офіційні особи, у тому числі нинішній начальник міського МНС Петро Кисилєв, співробітникам якого доручено розчистити завали та руїни, відновити вуличне освітлення та каталогізацію рівня руйнування.

"Російські війська просто жорстоко діяли по відношенню до цивільного населення", - офіційно заявив Кисилєв. Цю думку поділяють багато громадян Бородянки, зокрема Наталія Ковальчук, яка визнає, що її погляд на російських сусідів України вже ніколи не буде колишнім.

Все змінилося повністю, вони не люди. Я ніколи не думав, що це буде можливо в 21 столітті», — сказала вона мені, коли ми розмовляли в парку, і Уляна грає на найближчих гойдалках, не звертаючи уваги на нашу розмову.

Я запитав її про транспарантів, що висять на одному з житлових будинків, що згоріли навпроти, на одному з яких гасло: «Ми живемо тут 40 років». У ньому висловлено занепокоєння багатьох колишніх мешканців, пояснила Наталя, які проводять кампанію за те, щоб їхні будинки були відновлені в тому самому місці, а не в іншому місці міста, як повідомила місцева влада.

Багато з цих сімей, переміщених із таких кварталів, зараз живуть у так званому «Залізному місті» неподалік центру міста, де залізничні вагони перетворені на гуртожитки.

Принаймні вісім із 29 багатоповерхових будинків на Бородянці підлягають знесенню після того, як вони в тій чи іншій мірі були пошкоджені російським штурмом. Ще як мінімум три мають бути частково знищені.

Чи розділила політика місцевої влади цю громаду, яка виявила таку солідарність у опорі росіянам, які вторглися в їхнє місто, запитав я у Наталії?

"Мене не хвилює, де вони будують, я просто хочу, щоб вони перебудували ці квартири, але так, це правда, що близько 80 відсотків людей хочуть залишитися на тому самому місці", - підтвердила вона.

Раніше того ж дня я побував у районі, де зараз лежить у руїнах власний будинок Наталії.

У цьому зруйнованому ландшафті багатоповерхові блоки немовби розсічені гігантським ножем.

Дивлячись нагору, можна побачити те, що колись було житловими кімнатами, ванними кімнатами та кухнями. З однієї кімнати двері звисають із петель на відкрите повітря, а книжки все ще лежать на полицях, щоб їх більше ніколи не перечитували. Сотні людей загинули під час місячного нападу росіян та окупації міста та його околиць. Багато хто досі вважається зниклим безвісти.

Блукаючи серед руїн того ж дня, коли я зустрів Наталю, я натрапив на виснажену постать Олександра, який з'явився, як примарний привид, з одного з під'їздів багатоквартирного будинку, перш ніж зупинитися, щоб запитати, чи маю сигарети.

Хоча будівля, з якої він вийшов, все ще значною мірою не постраждала, в ній не було вікон, а стіни були сильно прокопчені через пожежі, що вирвалися з кімнат, що виникли внаслідок російського бомбардування.

Сморід від купи сміття стояла нестерпна. На загальну думку, Олександр був єдиним мешканцем району, що залишився, якому нікуди було піти і який не міг дозволити собі зняти квартиру в іншому місці.

"Моя мати була вбита в цій будівлі, а я був поранений тут, в руку", - пояснив 47-річний Олександр, закочуючи рукав куртки на лівій руці, щоб показати все ще промовисті шрами на місці пробитого осколком зап'ястя.

Він розповів, як одного разу під час окупації він думав, що помре, коли його зупинили на вулиці російські солдати і запитали, чи має татуювання.

Невдовзі після російського вторгнення деякі українці зробили патріотичні татуювання на знак підтримки своєї країни.

Але за минулі місяці такі символи стали тягарем для багатьох, деякі з яких були піддані тортурам або вбиті після того, як у них виявилося, що вони мають.

"Тут не перевіряли, тільки зап'ястя і руки", - пояснив Олександр, вказуючи на високо на плечі, де, мабуть, у нього було таке татуювання.

Фігура Олександра була сумною: волосся сплуталося, одяг був брудним, а шкіра порита брудом. Свої єдині речі він носив у маленькому рюкзаку.

Як ви справляєтеся, спитав я, на що він просто відповів: «Ви не захочете це написати», натякаючи, можливо, на дрібний злочин, у якому одна місцева жінка сердито звинуватила його, проходячи повз, заявивши, що він вкрав чи краде зі зруйнованих будинків.

Чи було це звинувачення правдою чи ні, неможливо сказати, але незаперечним було те відчайдушне становище, в якому опинилася ця людина, швидше за все вже знедолена в цій війні.

У руїнах Бородянки доля живих часом так само невизначена, як і долі зниклих безвісти, яких чимало.

Неподалік того місця, де я розмовляв з Олександром, наткнувся на один із безлічі плакатів, розклеєних на стовпах і розбитих стінах з інформацією про зниклих безвісти близьких.

Одним із таких людей була Оваденко Олександра, 84-річна місцева мешканка, чиє ніжне обличчя виглядало з фотографії на пошарпаному плакаті біля того, що залишилося від її будинку.

Вона переховувалась у підвалі багатоквартирного будинку під час російського бомбардування 3 березня і після того, як вибухи припинилися. За повідомленням на плакаті, вона вийшла назовні, і її більше ніколи не бачили.

Родич залишив на плакаті номер телефону, щоб дізнатися, що могло з нею трапитися або де вона може бути, якщо, що малоймовірно, Оваденко все ще живий.

Виявлення зниклих безвісти це одне, а впізнання знайдених мертвих зовсім інше.

Деякі жертви, виявлені в розбомблених руїнах Бородянки, часто ідентифікували лише через кілька місяців за допомогою аналізу ДНК, тому спроби знайти рештки зниклих безвісти продовжуються, оскільки їхні близькі продовжують їх шукати. 

Стаття: ««Ми звалили великий тягар на його плечі, бідолаха». 

Це довгий шлях від мальовничого ірландського міста Корк до руїн Бородянки, завдовжки 2000 миль, якщо хочете перевірити.

Але це була відстань, пройдена дорогою під час подорожі ірландця Падрайга О'Кіффа та його пошуково-рятувального собаки Купера.

Він сам фінансував їхню волонтерську операцію з пошуку зниклих безвісти в міських розрухах, викликаних війною, як у Бородянці, так і в сусідній Бучі, де також сталися одні з найжахливіших звірств, здійснених російськими солдатами на війні.

Поїздка О'Кіффа поодинці, ще до прибуття в Україну, перетворилася на щось подібне до важкого випробування, коли він мало не помер. Це сталося після того, як протягом кількох годин їхав з розривом апендикса до лікарні в Угорщині, де знепритомнів, але його врятували лікарі в останній момент.

Після кількох тижнів одужання у Будапешті він і Купер знову вирушили в дорогу та виконали свою місію на Бородянці. О'Кіф, безперечно, міцний горішок, і труднощі йому не чужі.

Вступивши до Французького Іноземного легіону у віці 20 років, він служив у Боснії та Камбоджі, перш ніж піти зі служби та стати приватним охоронцем. Єдиний, хто вижив у кривавій засідці в Іраку, він також працював у боротьбі з викраденнями людей і в місцевій поліції у складі служби безпеки президента в підрозділі швидкого реагування в неспокійній столиці Гаїті Порт-о-Пренс.

Усі ці небезпечні ролі О'Кіф задокументував у автобіографічній книзі під назвою «Прихований солдат», перш ніж зайнятися пошуком та порятунком в Ірландії.

Я запитав його, якою є його роль тут, в Україні, порівняно з іншими пошуково-рятувальними операціями, які він проводив?

«Ну, ми тут уже три місяці, і я думаю, що ми більш інтегровані до спільноти», — пояснює О'Кіф.

«З такою роботою ми залежимо від спільноти щодо наведень та викликів. І з цим зв'язком ми взяли на себе багато емоційної сторони речей — кожен має історію, і вона завжди виходить назовні. Тож я відчуваю більшу частину цього занурення у співтовариство».

Він також каже, що велика різниця полягає в тому, що на відміну від ситуацій, що виникають внаслідок стихійних лих, йому і його собаці доводиться боротися з небезпекою боєприпасів, що не розірвалися.

Через три місяці він зізнається, що неабияк «втомився», як і Купер, трирічний золотистий лабрадор, який був його постійним супутником у дорозі та в руїнах Бородянки та Бучі.

«Він мій партнер по роботі, тому ви емоційно пов'язані з ним — він харчується моєю енергією, і якщо він відчує, що я без інтересу йду за місцем пошуку з руками в кишенях, він буде таким самим».

Поки ми розмовляємо, він вказує на сусідній багатоквартирний будинок, де, як вважають, під завалами все ще знаходяться тіла восьми людей, п'ятеро з яких є членами родини місцевого міського адміністратора. Він також говорить про розчарування негативних пошуків, наприклад, коли вони провели деякий час, пробираючись через купи щебеню після того, як місцеві жителі розповіли про жахливий запах, тільки щоб знайти промисловий морозильник, набитий гниючим м'ясом.

Всі ці негативні пошуки, за його словами, впливають на Купера, чиє мотиваційне навчання значною мірою засноване на позитивних результатах, навіть якщо це лише виявлення трупа, а не того, хто вижив.

Однак після багатьох місяців навіть знайти якісь людські останки зараз у Бородянці стає майже неможливим, і О'Кіф і Купер незабаром мають повернутися до Ірландії.

"Всього було дуже багато, і ми звалили на його плечі велику вагу, бідолаха", - говорить він, завантажуючи Купера в собачу клітку в задній частині автомобіля.

Повернувшись до Ірландії, він сподівається продовжити збирання коштів для України, і хоча Купер піде на пенсію молодим псом, він сподівається вести його по школах, щоб розповісти історію України.

«Він переходить від операцій порятунку до зв'язків із громадськістю», — жартує О'Кіфф, готуючись покинути місто і ми прощаємось. Наразі Бородянку і те, що залишилося від її довоєнних жителів, найбільше непокоїть те, що шрами війни продовжуватимуть переслідувати їх, якщо не буде проведено швидкий процес очищення міста від завалів та послуг, повернутих урядом.

Перед від'їздом із міста я запитав Наталю Ковальчук, що, на її думку, чекає на її найближче майбутнє, враховуючи, що вона нещодавно втратила чоловіка, який загинув на фронті.

"Немає жодних планів, окрім як працювати і продовжувати жити", - каже вона мені.

"Все повертається, спочатку було дуже важко, але життя триває".

 

 

 

 

 

«The National» - Наш іноземний редактор повернувся в Україну, де почув історії спустошених людей розбитої нації.

 

 

 

«The Sunday Telegraph» - «Божевільні» рішення, які залишили Британію без газових сховищ і зробили її вразливою для Путіна.

Десятиліття невдач на рівні міністрів та самозаспокоєність Уайтхолла звели нанівець зусилля щодо підвищення енергетичної стійкості. Надалі можуть виникнути нові проблеми.

Кріс О’Ші та Квасі Квартенг зустрілися на Даунінг-стріт №11 минулого тижня у розпал кризи. Викликані на кризові переговори щодо рахунків за електроенергію, бос власника British Gas Centrica та держсекретар з питань бізнесу, енергетики та промислової стратегії провели зустріч із канцлером та прем'єр-міністром, яка закінчилася прес-релізом і все.

Але основні обговорення ведуться приватно. Вони знову зібралися, щоб спробувати обговорити угоду щодо відкриття ключового національного ресурсу: гігантського сховища природного газу Centrica під Північним морем.

Інтерес Квартенга до проекту — помітна зміна тону уряду.

Міністри знизали плечима, коли Centrica закрила сайт Rough п'ять років тому, заявивши, що залишати об'єкт відкритим з фінансової точки зору більше немає сенсу.

Тепер Британії треба його повернути. В умовах, коли Росія обмежує постачання газу до Європи, використовує енергію як зброю одночасно з війною з Україною, політики від Берліна до Лондона щосили намагаються зміцнити свої запаси напередодні зими.

Без газових сховищ Британія виявляється дуже вразливою для махінацій Путіна. Це скрутне становище корениться у десятирічному самовдоволенні політиків усіх партій, які зараз залучені до війни обвинувачень.

Обмеження на світові постачання газу з серпня минулого року вже призвели до того, що рахунки домашніх господарств стали нестерпними для мільйонів робітників, понад 30 британських енергетичних компаній зазнали краху, а інфляція злетіла до небаченого рівня за 40 років.

Зима загрожує ще серйознішими наслідками в Європі та Великобританії, оскільки мільйони домогосподарств запалюють свої котли і раніше включають світло, споживаючи більш ніж удвічі більше газу.

Британські заводи готуються до можливого закриття у разі нестачі постачань, тоді як чиновники міністерства вважають, що шість мільйонів британських домогосподарств можуть зіткнутися з відключенням електроенергії за найгіршого сценарію.

Закриття РАФ у 2017 році означає, що Британії не вистачає ключової лінії оборони. Місце, яке знаходиться за 18 миль від східного узбережжя Йоркшира і більш ніж за милю під морським дном, може постачати Великобританію протягом приблизно 10 днів взимку. Якщо його знову відкриють, це навряд чи вплине на рахунки домогосподарств. Але це може забезпечити життєво важливу енергетичну безпеку, якщо постачання з Північного моря не виправдаються через жорстку конкуренцію з-за кордону.

Перемовники хочуть, щоб РАФ знову працював до зими. Однак ще нічого не відомо, і він не буде відкритий на повну потужність з огляду на обмежений час.

Битва в останню хвилину за газ знову викликала питання про те, чи потрібно було колись закривати об'єкт, а також про ставлення уряду в останнє десятиліття до постачання газу та цін.

Високопоставлені політики, міністри, державні службовці та експерти в галузі енергетики описують загальну нитку, що тривала протягом багатьох років: почуття самозаспокоєності, викликане дешевим і рясним постачанням газу по всьому світу, і віра в те, що ринки забезпечать поставки, навіть незважаючи на те, що регулятори та експерти попереджали про ризики. Ця віра тепер може виглядати як самозаспокоєність, а для деяких вона починає перетворюватися на жаль.

«З геополітичної точки зору, звісно, ​​це була інша епоха», — наполягає один колишній міністр, розмірковуючи про рішення уряду 2013 року не субсидувати зберігання.

Основна економіка не змінилася. Що змінилося, то це геополітика. Це було до Криму. Пам'ятайте, це було, коли Путін ще був партнером G7. Тож це було в той час, коли ми не так турбувалися про майбутнє, як, можливо, мали».

Ед Мілібенд був на посаді міністра енергетики у жовтні 2009 року, коли його приголомшили викривальним звітом енергетичного регулятора.

«Проект Discovery» був замовлений тодішнім босом Ofgem Алістером Б'юкененом, щоб з'ясувати, наскільки безпечні постачання газу до Британії. Це була вражаюча доповідь для читання.

З моменту відкриття нафти та газу в Північному морі у 1960-х роках Великобританія все більше залежала від палива, оскільки більша частина її опалення та значна частина електроенергії працювали на природному газі.

Однак через виснаження резервів та різкого зростання попиту постачання стало недостатньо. У 2004 році Великобританія стала нетто-імпортером газу, що стало ключовим зрушенням, яке почало нервувати чиновників. Також зростали заклики до інвестицій у капітальний ремонт енергетичної системи та скорочення викидів вуглецю.

Перебої з постачанням газу в 2006 році, коли РАФ постраждав від пожежі, і закриття Росією газопроводу в Україну в 2009 році під час суперечки посилили напруженість. Project Discovery попередив про «безпрецедентні проблеми, які зростатимуть протягом наступних двох десятиліть», Зростаюча залежність Великобританії від імпорту була зазначена як ключовий ризик. За його словами, до 2015 року потенційно були потрібні додаткові сховища газу.

Джерела повідомляють, що Мілібенд лютував через те, що він побачив надмірний вплив регулятора на політику.

"Він відчував, що його підставили", - сказав один із колишніх державних службовців. Інший додав, що між регулюючим органом та високопосадовцями «відбувся обмін словами — деякі з них були образливими та лайливими».

Однак Мілібенд мав мало часу, щоб діяти. До 2010 року його змінив на посаді міністра енергетики Кріс Х'юн після того, як лейбористи програли загальні вибори і до влади прийшла коаліція консерваторів та ліберал-демократів.

Х'юн замовив регулювальному органу докладніший звіт, який знову викликав занепокоєння. За його словами, зростаюча залежність Великобританії від невизначених міжнародних газових ринків пов'язана з ризиками. Найменша кількість довгострокових контрактів на газ була добре за часів низьких цін, але це піддавало споживачам ризику коливань цін. Можливість купувати газ у Європі під час кризи не гарантувалась, оскільки інші держави-члени можуть заблокувати експорт. Регулятор запропонував низку варіантів підтримки постачання, від прозорості ринку до умов контрактів, стратегічних запасів газу та державної підтримки зберігання.

Це був не той шлях, яким пішли міністри.

Похмурим червневим днем ​​2013 року бізнесмен Джордж Грант сів на поїзд з Единбурга до Лондона, подумки готуючись до важливої ​​зустрічі.

Засновник Stag Energy витратив більшу частину попереднього десятиліття на складання пропозицій за проектом Gateway - великого сховища, яке буде побудовано в соляних печерах під Ірландським морем, порівнянних з Раф.

Тепер йому було надано аудієнцію з останнім міністром енергетики Майклом Феллоном, щоб обговорити, чи це триватиме.

На той час Британія мала приблизно 15 днів зберігання газу протягом типової зими, причому більша частина цього запасу гарантувалася Rough. Gateway міг би додати ще п'ять днів.

Але зустріч Гранта з Феллоном в офісі Уайтхолла була короткою, всього 30 хвилин. Кажуть, що Феллон чемно вислухав презентацію, перш ніж сказати йому, що уряд не втручається у ринок.

Це виявилося смертельним ударом. Хоча Gateway підтримували попередні міністри і мав дозвіл на будівництво, його фінансові покровителі не бажали діяти без будь-якої форми державної підтримки.

Вони виступали або за те, щоб постачальники енергії брали на себе європейські зобов'язання щодо заповнення сховища до певного рівня на зиму, або за механізм «обмеження та обмеження», який би гарантував Stag мінімальний дохід, але також обмежував би його прибуток. За словами Гранта, останній мав фінансуватися за рахунок збору зі споживчих рахунків у розмірі близько 1 фунта стерлінгів.

Вони були не єдиними, хто шукав підтримки уряду. Комерційна справа щодо зберігання газу впала. Проекти зазвичай заробляють гроші на різниці між цінами на газ, купуючи газ, коли він дешевий влітку, і зберігаючи його для продажу взимку за вищими цінами.

Однак цей розрив скорочувався. Кондиціонери в Азії підживлювали літній попит, а світовий ринок зрідженого газу (ЗПГ) переживав бум. Керівники галузі стверджували, що ринок погано пристосований для оцінки вартості зберігання газу. Вони заявили, що це слід розглядати як «страховий поліс» і він гідний підтримки платників податків.

Але уряд був непохитний. Натомість чиновники зосередилися на стійкості за рахунок різноманітності. Комбінація постачання з Північного моря, трубопроводів з Норвегії та постачання ЗПГ з усього світу, а також новий поштовх до відновлюваних джерел енергії підтримуватимуть британське світло.

4 вересня 2013 року, за три місяці після зустрічі зі Стагом, Феллон оголосив, що субсидій на газосховища не буде. Він сказав, що цей крок заощадить платникам 750 мільйонів фунтів стерлінгів упродовж наступних десяти років.

Щоб обґрунтувати свою позицію, уряд використав аналіз, проведений компанією Redpoint, яка дійшла висновку, що в цілому «витрати на втручання набагато переважають будь-яку вигоду для безпеки постачання».

Частковий висновок про те, що нове сховище газу принесло б користь, було замовчено. Міністри стверджували, що він не буде готовий «до 2020-х років», коли вони очікують, що постачання газу буде удосталь.

Феллон додав, що ємність сховищ у Великій Британії вже зросла, і вказав на ще 12 проектів, що перебувають у стадії розробки. Два з них були запропонованими Centrica сховищами газу в Північному морі та Східному Йоркширі – Берд та Кайторп.

Менш як за десять днів Centrica оголосила, що відмовляється від проектів, звинувативши в цьому рішення уряду відмовитися від підтримки.

За даними Ofgem, Stublach компанії Storengy у 2014 році, після оголошення було збудовано тільки одне відкрите зараз газосховище.

Рішення не інвестувати в сховища розлютило споживачів важкого промислового газу. Вони знали, що будуть першими в черзі на припинення постачання у разі нестачі постачання, при цьому домогосподарства будуть захищені.

«Коли я розмовляв з міністрами, у мене іноді складалося враження, що якщо в побутовому секторі не було відключень електроенергії чи нестачі газу, навіть якщо ціни були високими, то це було нормально», — каже Джеремі Ніколсон, колишній директор Міністерства енергетики США, а зараз – директор консалтингової компанії Alfa Energy.

«Ну, звісно, ​​краще навпаки. Але якщо це забезпечується за рахунок закриття низки підприємств, це провал».

Але з урахуванням того, що на той час глобальні постачання газу були високими, це рішення не викликало великого занепокоєння. США та Катар дали поштовх ринкам, і інвестори побудували три британські термінали для відвантаження ЗПГ з-за кордону, допомагаючи диверсифікувати постачання до Великобританії. Крім того, здавалося, що британська індустрія фрекінгу може злетіти.

Згідно з джерелами, Мінфін під керівництвом Джорджа Осборна як канцлер також було рішуче проти того, щоб робити щось, що могло б збільшити споживчі рахунки.

Після свого обрання лідером лейбористів Ед Мілібенд атакував уряд із цього питання та готувався боротися на виборах 2015 року через «вартість життя». Він пообіцяв заморозити рахунки за газ та електроенергію на 20 місяців, звинувативши енергетичні компанії у спекуляції.

«Будь-яка міра, яка б призвела до додавання хоча б одного фунта до споживчих рахунків, не викликала б схвалення», — каже одне з джерел у держслужбі.

Інший додає: «У 2013 році в Коаліції було багато напруженості через рахунки за електроенергію, було багато переговорів, і я думаю, що справа навіть дійшла до знаменитої «четвірки» [Девід Кемерон, Джордж Осборн, Нік Клегг та Денні Олександр].

"Вони намагалися скоротити рахунки приблизно на 20 фунтів стерлінгів, і це виявилося неймовірно складно"

Поточні рахунки, а не страхові поліси були пріоритетом. Субсидії на зберігання газу були першими у списку.

Рішення, прийняті у 2013 році, підготували ґрунт для того, що мало відбутися. Centrica вирішила закрити Rough у 2017 році. Старе підприємство втрачало сотні мільйонів фунтів стерлінгів, і на його ремонт потрібно близько 1 мільярда фунтів стерлінгів і п'ять років. Уряд не зробив нічого, щоб відмовити власників від закриття.

Клер Перрі, міністр енергетики з червня 2017 року, повідомила лейбористам у листі, що будь-яка державна підтримка Rough «підірвала б» інвестиції в іншу інфраструктуру, таку як об'єкти ЗПГ та невеликі сховища, і поставила б ринок у залежність від державної підтримки. Вона додала, що Centrica не зверталася за державною підтримкою щодо початкових витрат.

Один колишній високопосадовець каже, що будь-яка підтримка Centrica могла вимагати «стратегічних змін і, можливо, визнання того, що попередня стратегія була помилковою».

«Зокрема, на той час існувала думка — дійсна чи ні, що Centrica робила це тільки для того, щоб отримати трохи державних грошей», — додали вони.

Нездатність запобігти закриття Rough зараз виглядає особливо сумнівною з огляду на те, що сьогодні міністри наполягають на його відкритті.

Ед Дейві, міністр енергетики у 2013 році, коли уряд вирішив не субсидувати зберігання газу, каже, що анексія Криму Росією у 2014 році мала змінити погляд Уайтхолла на дебати.

«Мені ставало все ясніше і ясніше, що нам треба було повернутися до проблеми [сховища]», — каже він.

«Це страховий поліс для безпеки постачання. Я був дуже здивований, коли уряд не працював із Centrica».

Чи було помилкою рішення не інвестувати у 2013 році?

"Коли факти змінюються, я змінюю свою думку, що ви робите?", - каже він.

«На жаль, факти змінилися, але уряд не передумав. Я не можу відповідати за цих людей. Базова економіка не змінилася. Що змінилося, то це геополітика».

У 2017 році міністри замовили моделювання, яке наразі найближче до відтворення поточних обставин. Консультанти вивчили, що станеться, якщо весь російський трубопровідний газ до Європи перерветься на рік.

Це викликає брак газу в Європі, але Британія впорається, поки вона «готова платити» більше, ніж інші країни, і поки що уряди не панікують і не зупиняють потоки трубопроводами. Якщо обмеження постачання з Росії збігатиметься з виходом з ладу британських заводів з виробництва ЗПГ, у Британії, ймовірно, виникне дефіцит. За словами модельістів, шорсткість не мала суттєвого значення.

Але звіт містив щось на кшталт відмови від відповідальності. Обмежені дані про те, що насправді робитимуть споживачі та уряди під час такого сильного потрясіння, не дозволили консультантам повністю усвідомити складнощі того, що може статися на практиці.

Після того, як звіт було опубліковано, бізнес-департамент під керівництвом Грега Кларка, який у 2016 році прийняв до відома інформацію про енергетику, дійшов висновку, що існуюча стратегія Великобританії, як і раніше, є правильною.

Оскільки Європа перебуває у лещатах великої енергетичної кризи, ми скоро з'ясуємо, чи це так. Росія вже скоротила потоки газу газопроводом «Північний потік-1» дном Балтійського моря до Німеччини до 20% пропускної спроможності, через що країни намагаються заповнити свої сховища перед зимою.

Німеччина, країна з найбільшою економікою Європи, вимкнула світло, що висвітлює історичні будівлі ночами, і припинила підігрів громадських басейнів, намагаючись зекономити на енергії після десятиліть зростаючої залежності від російського газу.

Інші країни ЄС роблять аналогічні кроки щодо скорочення попиту, але в Британії таких змін поки що не пропонувалося.

Володимир Путін може піти ще далі у задушенні постачання. Подальший тиск виник через технічні проблеми, через які більшу частину французьких АЄС було виведено з ладу, що призвело до виникнення попиту на газ для електростанцій, який інакше вирушив би до сховищ.

Великобританія отримує трохи газу безпосередньо з Росії, але частково торгує газом з Європою трубопроводами до Бельгії та Нідерландів. В останні місяці він діяв як «міст» до Європи, використовуючи свої термінали ЗПГ для відправки імпортних поставок до Європи, яка не має терміналів для прийому самого ЗПГ.

До зими Британія повинна мати можливість викупити частину газу. Для цього зазвичай потрібно, щоб оптові ціни у Великій Британії перевищували ціни на континенті для залучення поставок. Проте з такими обмеженими запасами це може означати надзвичайно високі ціни цієї зими, що ще більше збільшить рахунки домогосподарств. Тим часом загроза обвалу ринку викликає реальне занепокоєння, якщо Москва закриє крани.

«Ми перебуваємо у сценарії, на який ніхто не очікував», — каже Філ Грант, партнер енергетичного консультанта Baringa.

Так, ваші економічні принципи припускають, що ми все ще можемо викуповувати газ [з Європи]. «Але безпека поставок у будь-якому окремому штаті матиме пріоритет».

"Звичайно, цілком можливо, що європейські постачальники [в умовах кризи] можуть оголосити про форс-мажору - що зрештою вони не поставлятимуть газ в інші європейські країни, включаючи Велику Британію", - говорить старший юрист Aurora Energy. Він вважає, що інші джерела постачання у Великій Британії означають, що тривалий дефіцит малоймовірний.

Квартенг, нинішній бізнес-секретар, уже зробив кроки, які ще рік тому здавалися немислимими. Він попросив вугільні електростанції залишатися в мережі довше, ніж планувалося, поставивши енергетичну безпеку вище за побоювання з приводу викидів вуглецю в короткостроковій перспективі, лише через кілька місяців після того, як Великобританія провела глобальний кліматичний саміт COP-26.

Centrica каже, що розмови про повторне відкриття Rough цього року є конструктивними. Компанія наполягає на тому, що їй не потрібні гроші платників податків, щоби знову запустити об'єкт.

Однак вважається, що в переговорах задіяні механізми фінансування, в рамках яких платники податків можуть взяти на себе частину ризиків, пов'язаних із проектом, а також частину прибутку.

Джерело в Уайтхоллі каже, що уряду дійсно необхідно «подивитися на повторне відкриття сховища сирого газу для додаткової гнучкості та стійкості», але вони стверджують, що об'єкт не є «срібною кулею» і мало що зробить зниження цін.

Представник бізнес-департаменту додає, що «безпечні та різноманітні» постачання енергії у Великій Британії гарантують, що споживачі отримають те, що їм потрібно.

За його словами, Великобританія перебуває у кращому становищі, ніж інші європейські країни, завдяки Північному морю, терміналам ЗПГ та «постачанню газу, підкріпленим надійними юридичними контрактами».

"Однак у світлі злочинного вторгнення Росії в Україну розумно розглянути всі можливі варіанти для забезпечення безпеки постачання газу, включаючи майбутнє зберігання газу, якщо це буде потрібно", - додав представник.

Але це не змусить деяких критиків замовкнути. Чарльз Хендрі, колишній міністр енергетики, вважає, що «нездатність визнати, що зберігання газу є розумною страховкою, яка б у довгостроковій перспективі принесла користь британським споживачам, була катастрофічною помилкою».

Він був рішучим прихильником зберігання газу під час свого перебування при владі з 2010 по 2012 рік і серйозно ставився до цього питання, запитуючи щоденні оновлення запасів газу в сховищах.

“Це не вирішило б проблеми, з якими ми стикаємося. Але це полегшило б керування ними», — додає він.

«Уряд має брати активну участь у питаннях енергетики, тому що наслідки неправильного рішення для країни просто надто великі».

Одне джерело в галузі сказало, що рішення закрити Rough виглядає «божевільним» у нинішніх умовах. Якщо об'єкт має бути знову відкритий, на ньому має бути достатньо «подушечного газу», який постійно зберігається для підтримки тиску.

Інші більш співчуваючі. Сер Джон Армітт, голова Національної комісії з інфраструктури, каже: «Я думаю, важко бути надмірно критичним, коли ми просто стикаємося з несподіваними обставинами, як і вся Європа».

Ден Монзані, колишній державний службовець і ключовий розробник енергетичної стратегії уряду, каже: «Я, як і раніше, вважаю, що різноманіття є найважливішою частиною безпеки».

Він стверджує, що зберігання газу, що підтримується державою, сьогодні не мало б майже жодного значення — і, можливо, навіть завдало б збитків інвестиціям в інші галузі, такі як ЗПГ.

Але раніше цього року офіційні особи Уайтхолла таємно звернулися до Джорджа Гранта зі Stag Energy з приводу Gateway, щоб обговорити, чи може він бути корисним у нинішній кризі. Їм сказали, що вже надто пізно, і що спонсори та розробники пішли.

«На той час ми намагалися довести це, але безуспішно», — нарікає Грант.

«Ми сказали уряду, що після того, як цей варіант зникне, його важко воскресити».

Ця теза тепер буде до болю знайома Квартенгу, оскільки він бореться з рішеннями своїх численних попередників.

 

 

 

 

Читайте також: Зброя США допоможе Києву повернути місто, яке окупувала росія. Що пишуть світові ЗМІ про війну росії в Україні

 

     Данія «Jyllands-Posten»  - «Українські біженці живуть двері в двері з російськими туристами в курортному місті Анталія».

Намагаючись зберегти нейтральну позицію у війні в Україні, Туреччина прийняла українських біженців, але також залишила свої двері відчиненими для російських туристів. Це спричинило незвичайну ситуацію в курортному місті Анталія. Ця ситуація не всім подобається.

38-річна українка Жанна Полонська втекла до Анталії зі своєю майже дворічною дочкою Ольгою. Вона бачить російських туристів на пляжі, але з ними ніколи не розмовляє.

Квартира за кількасот метрів від сонця, піску та води в Анталії — не найгірше, що може бути в серпні. А українка Ольга Буханченко спускається на пляж лише увечері. Курортне містечко на Турецькій Рів'єрі - популярний напрямок у російських туристів. У той час як Європа ввела санкції проти Росії та закрила всі маршрути польотів,

Туреччина тримала свої двері відчиненими. Ось чому росіяни тисячами попрямували до Анталії цього літа, і 51-річна українська біженка не хоче бачити їх щасливими та безтурботними у купальних костюмах. Тим більше після того, як вона та її чоловік Юрій Буханченко отримали звістку про смерть сина.

Він був сержантом української армії та воював на передовій у Донецьку. Це сталося 11 липня. Уламки від артилерійського удару потрапили йому в шию.

Їм подзвонив командир його частини, але в них уже з'явилося відчуття, що щось не так. Син надсилав повідомлення щовечора. Я живий, написав би він. Але напередодні від Віталія Буханченка повідомлення не було.

Сльози течуть щоками Ольги Буханченко, коли вона розповідає про це. Це відбувається щоразу, коли вона говорить про нього.

Сьогодні вона та її чоловік зробили невеликий вівтар у вітальні. Над телевізором повісили український прапор, а перед ним повісили фотографію сина. Також є чарка коньяку, напівзгоріла свічка та тарілка з тістечками та солодощами. Невеликі дари його душі.

"Він загинув, захищаючи націю", - каже Ольга Буханшенко і пояснює, що він сам вирішив стати солдатом.

«П'ять років тому, після вивчення інженерної справи, він сказав, що настала його черга». Він також кілька років вивчав право. Бо треба було міняти країну, сказав син. Він не думав, що він рухається у правильному напрямку досить швидко.

Віталій Буханченко був одним із тисяч молодих людей, які ще у 2014 році в Києві взяли участь у протестах на Майдані, внаслідок яких було повалено президента, а пізніше Росія анексувала Крим. Він помер за п'ять днів до того, як мав одружитися у 26 років.

Тепер плаче й Юрій Буханченко, через що він встає і на хвилинку виходить надвір, щоб відпочити від інтерв'ю. Коли він повертається, 40 градусів зовні вже висушують темні плями від сліз на його світло-сірій футболці.

Не лише на пляжі пара стикається з російськими сусідами.

Крім туристів, є і росіяни, які живуть тут постійно. У районі Коньяалти, де знаходиться квартира Ольги та Юрія Буханшенка, їх так багато, що чимало магазинів мають вивіски і російською, і турецькою мовами. Агенти нерухомості кажуть, що після вторгнення росіян у лютому значно зріс інтерес з боку росіян, які бажають купити або орендувати нерухомість. Те саме стосується і українців.

Згідно з турецькою статистикою, найбільше квартир у Туреччині у травні купили росіяни. Також їздить багато автомобілів, переважно з російськими, але є і з українськими номерами.

У певному сенсі це не дивно. Туреччина вже до війни була улюбленим місцем для двох країн. У 2019 році, до пандемії коронавірусу, сім мільйонів росіян та 1,5 мільйона українців відпочивали на турецьких пляжах та у турецьких містах.

Під час пандемії були і росіяни, і українці, які винаймали тут квартири, бо вони воліли сидіти та працювати вдома на сонячних берегах Туреччини, ніж у Москві.

З початком війни також значно збільшилася кількість російських компаній, що влаштувалися в Туреччині, тому що таким чином вони можуть обійти певною мірою західні санкції. За даними газети Dünya, Туреччина також стала транзитним вузлом для російського глобального імпорту після того, як ЄС та США запровадили проти Росії санкції.

У липні російська чартерна група "Атор" заявила, що попит з боку росіян на путівки до Туреччини набагато перевищує пропозицію.

Проте історій про зіткнення між українцями та росіянами в Анталії чимало. Росіяни, з якими спілкується JyllandsPosten, теж не хочуть говорити з українцями про війну. "Ні ні, ні. Ми не хочемо говорити про це. Нам не подобається війна, але ми тут, щоб відпочивати», — каже група росіян, які сидять у купальних костюмах у барі на пляжі біля квартири подружжя Буханченко та п'ють холодне пиво.

25-річний українець із Москви на ім'я Олексій, який ніжиться на сонечку зі своєю російською дівчиною, каже, що вони розглядали можливість залишитися вдома, бо не хотіли зіткнутися з українцями, які тікають.

"Я не хотів знати, що сказати. Мені сумно через війну, але я нічого не можу зробити, а ми хотіли поїхати у відпустку», — каже Олексій, який не хоче, щоб його прізвище було в газеті.

Каже, що вдома постійно сперечається з батьками. Вони вірять усьому, що говорять російським телебаченням про причину, через яку Росія бомбить Україну. 

Ще одна пара з Москви, Микита, 27 років, та Ганна, 26 років, щойно прибули, але кажуть, що мають намір виїхати, якщо українці стануть агресивними по відношенню до них.

«Ми співчуємо їм, але не в силах змінити це», — каже Ганна, яка, як і її бойфренд, також не хоче, щоб її ім'я було в газетах.

Вона вважає, що це неправильно, що вони торкнулися санкцій.

«Ми не підтримуємо війну, – каже вона. Санкції ускладнили приїзд росіян до такого міста, як Анталія. Наприклад. квитки на літак стали дорожчими, і вони не можуть використовувати картки MasterCard та Visa.

Але оскільки Туреччина співпрацює з Росією за розробленою в Росії картковою платіжною системою під назвою СВІТ, вони можуть отримувати готівку в турецьких банках.

Жанна Полонська втекла з Києва зі своєю дворічною дочкою Ольгою. Нині вони живуть у двокімнатній квартирі на околиці Анталії, неподалік аеропорту, разом із її матір'ю, невісткою Ісаєр та двома дітьми останньої.

Спочатку донька плакала щоразу, коли над багатоквартирними будинками пролітав новий літак із російськими та іншими туристами. З того часу, як на Київ впали перші бомби, вона боялася всіх людей і гучних звуків. Жанна Поланська не може пройти й кількох метрів, як її дочка починає плакати. Тому вона не може працювати, і вони живуть на гроші, які заробляє невістка, а також допомога людей по дому.

Все ж таки під 38-річними українцями відпочивають росіяни.

"Вони люди. Ми люди. Це не їхня провина, і добре, що їхні плани на відпустку не руйнуються. Вони мають право подорожувати, — майже з тугою каже вона.

Їй не вистачає можливості самій будувати плани та дотримуватись їх. Ісаєр сумує за чоловіком, який залишився вдома. Жанна Полонська витирає сльозу з куточка ока. Тим не менш, вона, як і раніше, звинувачує росіян у тому, що вони нічого не роблять.

«У нас самих є знайомі сім'ї і в Росії, і Білорусії. Я не розумію, чому вони нічого не роблять. Це ті, хто обрав свого президента. Президент представляє народ. Вони мають спробувати зупинити війну», — каже вона під час інтерв'ю у маленькому парку біля будинку, де вона воліла зустрічатися. Квартира має бути притулком для доньки.

Вона часто бачить російських туристів на пляжі, коли перебуває там із дочкою, але не розмовляє з ними. У її оточенні є російська жінка, з якою вона віталася п'ять чи шість разів. Але вони не сказали одне одному нічого, окрім «привіт».

Менш поблажливі до російських туристів Ольга та Юрій Буханченко.

«Туреччина також має запровадити санкції. Не допомагає, якщо тільки одні країни це роблять, а інші ні», — каже Юрій Буханшенко.

З аналогічною заявою днями виступив президент України Володимир Зеленський. Він не назвав Туреччину на ім'я, але в інтерв'ю Washington Post закликав Захід повністю зачинити двері перед усіма росіянами, у тому числі прибрати можливість поїхати у відпустку або оформити візу.

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін також вважає, що ЄС слід розглянути питання щодо більш обмежувальної політики щодо російських туристів.

Ольга Буханшенко каже, що спочатку вона ненавиділа всіх росіян. Пара родом із Харкова на північному сході України, який росіяни піддали килимовим бомбардуванням.

Ольга Буханшенко досі прокидається ночами від кошмарів. Якось вона розмовляла з якимись росіянами, які сказали їй, що вони теж бігли, бо повісили плакат проти війни і тепер ризикують потрапити до в'язниці. Стало трохи легше дізнатися, що деякі росіяни намагаються дати відсіч. Вона тільки почала отримувати задоволення від Анталії. Але потім її син загинув, "і тепер я більше нічого не відчуваю. Я порожній усередині".

 

 

 

 

 

Німеччина: «Der Tagesspiegel» - «Росія хоче обмінятися полоненими зі США».

Росія підтвердила переговори зі США щодо обміну полоненими за участю відомого російського торговця зброєю Віктора Бута. Його можуть обміняти на американську баскетболістку Брітні Грінер, яка перебуває у в'язниці в Росії, повідомив державному інформаційному агентству ТАСС глава департаменту Північної Америки МЗС Росії. «Дискусії щодо дуже чутливого питання обміну проходять тими каналами, які вибрали наші президенти». Грінера заарештували в московському аеропорту в лютому через те, що вона мала при собі картриджі для електронних сигарет з маслом коноплі. Тому на початку серпня її засудили до дев’яти років позбавлення волі. За даними американських ЗМІ, Грінера і американського солдата Пола Велана можуть обміняти на Бута, який відбуває 25-річний термін у США.

 

 

 

«F.A.Z - «Коштовна вода»

  • Ще одне літо без дощу. Чи зможе Німеччина навчитися з цим справлятися? Для цього є ідеї
  • Фрекінг був би одним із рішень. Зараз ризики вважаються керованими. Але влада ухиляється від конфлікту з опонентами

Гідравлічний розрив пласта, або фрекінг, - один з методів інтенсифікації роботи нафтових і газових свердловин та збільшення ємності нагнітальних свердловин. Метод полягає у створенні високопровідної тріщини в цільовому пласті для забезпечення припливу флюїду, що видобувається, до забою свердловини.

Німеччина має достатньо газу. Ось тут, під нашими ногами, 1300 мільярдів кубометрів. Це дуже багато, вся наша країна могла б ним 14 років опалюватися, нічого не імпортуючи. Якби ми виробляли трошки протягом ста років, ми могли б хоча б знизити ціни. Це хороші новини.

Погана новина полягає в тому, що ніхто не хоче качати газ. Тому що це сланцевий газ, і щоб дістатися до нього, потрібно провести розрив. Більшість громадян мають інтуїцію, що фрекінг може бути дуже небезпечним, вони знають історії з Америки та фотографії горіння води з-під крана. У гіршому випадку можуть статися землетруси, метан може вийти в атмосферу, грунтові води можуть бути забруднені. Саме тому велика коаліція заборонила фрекінг у 2016 році та створила комісію експертів для дослідження ризиків фрекінгу. На основі їхнього звіту Бундестаг має провести повторні консультації у 2021 році. Комісія повністю складалася з екологів з Федерального агентства з навколишнього середовища, Центру екологічних досліджень імені Гельмгольца тощо. Можливо, політики думали, що це покаже, наскільки небезпечний фрекінг. Сталося навпаки.

Експерти оцінили ризик землетрусів як "надзвичайно низький", а ризик для ґрунтових вод - як "низький". Що стосується метану, вони виявили, що в атмосферу виділяється лише два-чотири відсотки. Це мало. Завжди щось вислизає, навіть із трубопроводами з Росії та танкерами з Америки. Наразі фрекінг випробували тисячі разів у всьому світі, технологія прогресувала, і майже немає проблем. Німецькі члени комісії також не гарячі голови, захист навколишнього середовища - це їхня турбота, і не більше.Заступник голови комісії Хольгер Вайс каже, що принцип обережності в охороні води є священним: «Якщо ви сумніваєтеся, ми завжди обережні. збоку, з підтяжками та поясом». Але навіть такий, як він, повинен розпізнавати, коли рідини, які використовуються для гідророзриву, мають максимальний клас небезпеки 1. Це не отрута. «Це миття посуду», — каже він. «Зараз ви можете проводити фрекінг із прийнятним залишковим ризиком».

Звіт експертів був опублікований у 2021 році, але його мало хто читав. Сайт Комісії відвідує лише кілька сотень людей на рік. У Бундестазі також не було інтересу та дискусії. Міністерство економіки написало в заяві, що заборона гідророзриву «довела свою цінність». Інакше: змін не потрібно. Через вісім місяців Росія вторглася в Україну.

Сьогодні Міністерство економіки та уряди штатів досі сперечаються, ніби звіту ніколи не існувало. На запитання, чи можна знову обговорювати фрекінг, прес-секретар Роберта Хабека сказала, що фрекінг заборонено «через шкідливий вплив на навколишнє середовище та воду». У Нижній Саксонії також досі вважають ризики гідророзриву занадто великими, зокрема «можливу загрозу питній воді». Їхнє джерело – Федеральне агентство з охорони навколишнього середовища, однак їхній головний захисник води Ліліан Буссе входила до складу експертної комісії федерального уряду і, як відомо, вважає ці ризики низькими. Нижня Саксонія роздратовано відреагувала на пропозицію фрек.

«Це все ще можливо?!» — нещодавно написав прем’єр-міністр Стефан Вайль у Twitter. Федеральний інститут геонаук і природних ресурсів уже повідомляв у 2016 році, що «з геонаукової точки зору» фрекінг може бути «контрольованим і безпечним». Завданням Федерального інституту є надання наукових консультацій федеральному міністру економіки, тому Хабек ігнорує своїх людей. Він також ігнорує той факт, що фрекінг проводиться, тільки під іншою назвою. А саме в геотермальній енергетиці, коли вони закачують гарячу глибинну воду для використання тепла.

Там фрекінг означає «гідравлічне стимулювання». Є лише невеликі відмінності, процес свердління однаковий. Фрекінг означає буріння шарів гірської породи та нагнітання води до тих пір, поки порода не зруйнується. Таким чином природний газ може витікати або тепла солона вода, як у випадку з геотермальною енергією. Існують однакові ризики в обох процедурах. землетруси наприклад. Або солона глибока вода, що забруднює прісні ґрунтові води. Газ може витікати, це буває при кожному глибокому бурінні. У випадку геотермальної енергії землетруси відстежуються, і система вимикається в разі найменшої амплітуди. Свердлильні головки захищені від витоку газу. А грунтові води захищені цементними ущільнювачами. Є ризики, але вони прийнятні, з термальною водою, а не з газом. В обох випадках технологія перевірена і працює. Єдина відмінність: геотермальна енергія зелена, фрекінг — викопна.

«Якщо ви проводите фрекінг належним чином, ризик низький. Це усталена технологія», — каже Крістоф Гілгерс, геолог з Технологічного інституту Карлсруе. Він сприяє довірі: «Захист навколишнього середовища — це сама суть нашої дисципліни».

Якщо все це правда, чому немає фрекінгу? Одна відповідь полягає в тому, що Німеччина могла собі це дозволити тривалий час, трубопровідний газ із Росії був дешевшим і доступним у великих кількостях. Парламентський керуючий ВДП,

Торстен Гербст говорить про «феномен процвітання». Жоден політик не хотів проштовхувати технологію, яка в той час нікому не була потрібна і якої багато хто боявся. До сьогодні.

Групи громадян погрожують насильницькими протестами, якщо в Німеччині буде проведено фрекінг. Рюдігер Шмідт, член ради прес-секретаря громадської ініціативи Нижньої Саксонії «No Fracking in the Heth», пише в електронному листі, що людина «в очікуванні» і може знову стати активним у будь-який час, «незалежно від того, проти кого – чи проти диявола, чи проти Вельзевула». Вайлю довелося б мати справу з такими людьми в розпал державної виборчої кампанії. У Баварії також противники фрекінгу хочуть мобілізуватись, якщо така «безглузда дискусія» знову виникне, як каже Ганс Бабл. Він є окружним головою Bund Naturschutz у Нойштадті-на-Вальднаабі, який об’єднав зусилля з іншими організаціями для створення альянсу «Abfrarackt». «Тут немає нікого, хто хоче фрекінг», — каже Бабл. У них у шухляді досі лежать телефонні списки, треба тільки подзвонити своїм людям. Сам Бабл не хоче псувати будь-які бурові машини. Однак він не може дати цю обіцянку всім. Хто знає, що задумали б радикали з "Extinction Rebellion"? Звучить як погроза.

Прем'єр-міністр Вайль ухиляється від конфлікту. «Де б навіть не розглядався такий проект, виникає великий спротив. Тоді перед вами відразу ж будуть роки суперечок», – сказав він нещодавно. Тільки: таке ставлення може швидко змінитися. Ви можете побачити це в ядерній енергетиці. Більшість німців вже виступає за продовження експлуатації атомних електростанцій з новими твелами. 41 відсоток навіть хочуть нових атомних електростанцій. Також для захисту клімату.

Подібне з фрекінгом.

Оскільки Німеччина не хоче проводити фрекінг, вона купує газ, який був розбитий деінде, наприклад, в Америці. Ось у чому іронія. Без фрекінгу там Німеччина опинилася б у владі російського деспотизму.

Для транспортування американський газ зріджується шляхом охолодження, що означає втрату до чверті енергії. Потім танкери перетинають Атлантику та викидають велику кількість вуглекислого газу. Коли він надходить до Європи, рідкий газ потрібно знову розморозити. Це також споживає енергію. Маршрут із Нижньої Саксонії був би коротшим, чистішим і сприятливішим для клімату.

Це також було б геостратегічно розумніше. Росія підігріває побоювання фрекінгу, щоб вона могла шантажувати Європу. Ще в 2014 році тодішній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен попередив, що Росія співпрацює з противниками фрекінгу в Європі, «щоб зберегти європейську залежність від імпорту російського газу».

Але влада має інший аргумент. Вона каже, що галузь взагалі не хоче розриву. У законі сказано, що чотири пробні свердловини дозволені, і галузь може подати заявку на них. Але додатків немає. Жодного. На це також посилається речниця Хабека. Там, де ніхто не хоче робити фрекінг, заборони немає.

Це неправильно. Галузь не подає заявки, тому що країни цьому заважають. Людвіг Мерінг, керуючий директор Федеральної асоціації природного газу, нафти та геоенергетики, каже: «Уряди штатів, які за законом зобов’язані погодитися на тестові свердловини, прямо висловилися проти тестових свердловин із самого початку. Наша галузь поважала це чітке позиціонування й не робила жодних заяв». Отже, галузь би відмовилася, якби цього захотіло суспільство.

Найвагомішим аргументом проти гідророзриву є Мона Нойбаур, міністр екологічної економіки Північного Рейну-Вестфалії: сланцевий газ буде надто пізно для наступної зими. Знадобилося два-три роки, перш ніж перший газ буде видобуто в тестовій свердловині, поки не з’явиться галузь гідророзриву, можливо, вісім-десять років. Проблема повинна бути вирішена заздалегідь. «На той час ми, мабуть, досягли величезного прогресу з перевіреними та економічно ефективними відновлюваними джерелами енергії та знайшли партнерів для постачання зеленого водню», — каже Нойбаур з F.A.S. Вона може мати рацію, але це не певно. Це ставка на те, що Німеччина може виграти, але вона також може програти.

А що, якщо через десять років нам все одно потрібен буде газ? Або якщо немає зрідженого газу з-за кордону? Мерінг з газової асоціації каже: «Якби ми знали, що наступного року дефіцит газу закінчиться, то, звісно, ​​нам не потрібен був би сланцевий газ через терміни».

Відраза до сланцевого газу дратує багатьох, наприклад Вайса з експертної комісії: «Насправді це можна пояснити лише ідеологічними застереженнями. Для цього немає жодної фактичної основи». А Гербст з FDP каже: «Що мене дратує, так це те, що дискусія про енергетику в минулому була настільки інтуїтивною і так мало базувалася на фактах і знаннях».

Коли Росія вторглася в Україну, члени комісії експертів очікували, що комітет Бундестагу запросить їх і запитає про фрекінг. Зрештою, Німеччина переживає одну з найбільших енергетичних криз у своїй історії. Експерти навіть узгодили свої плани на відпочинок, щоб завжди хтось був поруч, якщо подзвонять із Берліна.

Вони все ще чекають.

 

 

 

Швеція «Aftonbladet» - Російський мільярдер сміливо виступив проти Путіна.

«Божевілля і жага влади». 

Борис Мінц порівнює вторгнення Путіна із вторгненням Гітлера та Німеччини до Польщі у 1939 році.

Президента Володимира Путіна та його вторгнення в Україну різко критикує Борис Мінц — один із небагатьох російських бізнесменів, які наважуються кинути виклик Путіну. «Це найтрагічніша подія в сучасній історії, — каже він.

Мільярдер Борис Мінц — один із небагатьох російських бізнесменів, які відкрито критикують президента Росії Володимира Путіна.

- Війна - результат безумства та спраги влади однієї людини, - каже він Бі-бі-сі.

Вторгнення в Україну триває з 24 лютого, і з того часу мало хто з високопоставлених росіян висловив якусь незгоду з війною.

Борис Мінц йде проти течії та порівнює вторгнення з Гітлером та вторгненням Німеччини до Польщі у 1939 році. – Це найтрагічніше, що сталося у сучасній історії не лише навколо України та Росії, а й у світі, – каже він.

Мінц вважає, що він не самотній у своїх поглядах.– Вони всі бояться, – каже він.

Борис Мінц був колишнім власником O1 Group, а також працював на колишнього президента Росії Бориса Єльцина. Він вважає, що всі люди, які відкрито критикують Путіна, мають підстави для занепокоєння за свою особисту безпеку, і каже, що цих людей часто звинувачують у злочинах за сфабрикованими доказами.

За даними бізнес-сайту Fortune, зараз він живе в Лондоні, тому що побоюється за свою безпеку. Однак він каже, що не вживатиме жодних додаткових заходів безпеки.

- Я не збираюся жити в бункері, як це робить Путін, - каже він.

У квітні Bloomberg повідомив, що невелика, але зростаюча група критиків Кремля ставить під сумнів війну Путіна в Україні. І високопосадовці в уряді, і в держкомпаніях вважають вторгнення «катастрофічною помилкою».

За кілька тижнів до цього російський олігарх у вигнанні Михайло Ходорковський заявив в інтерв'ю CNN, що, на його думку, Путін «збожеволів».

- Те, що кияни не зустріли його квітами, не просто розлютило його, я справді думаю, що буквально звело його з розуму. За його словами, саме тоді він почав бомбити Харків та Київ.

У березні цього року одного з найзапекліших критиків Путіна Олексія Навального було засуджено до дев'яти років позбавлення волі. Потім його відвезли з виправного табору ІЧ-2 у Володимирській області у невідомому напрямку - за словами російської влади, у зв'язку із законом про захист приватного життя.

 

 

 

США «Arkansas Democrat-Gazette» - «Вибухи в Україні, Крим».

Підпис під фото: Українські пожежники працюють на місці російського ракетного обстрілу прифронтового міста Бахмут у вівторок. На російській авіабазі в Криму у вівторок прогриміли потужні вибухи. Російські офіційні особи заявили, що вибухнули боєприпаси, але стверджували, що атаки не було, тоді як українські соцмережі припустили, що це була ракета дальньої дії.

 

 

 

Читайте також: «Атака на авіабазу в Криму може стати переломним моментом». Що пишуть світові ЗМІ про війну росії в Україні

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024