Реакція світу на війну росії проти України 22-28 серпня

28 Серпня 2022, 15:40
Реакція світу на війну росії проти України 22-28 серпня 9937
Реакція світу на війну росії проти України 22-28 серпня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

28 серпня

16:50

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок запевнила, що Німеччина продовжуватиме постачати Україні зброю, поки це буде необхідно

 

«Саме тому збройова галузь Німеччини зараз працює саме для України. Хотілося б, щоб війна закінчилася якомога швидше, але, на жаль, ми повинні припустити, що наступного літа Україні все одно знадобиться нове важке озброєння від своїх друзів», – каже Бербок.

15:40

Міністри закордонних справ країн-членів ЄС мають намір наступного тижня призупинити дію угоди про спрощений візовий режим з росією, пише Financial Times.

Як пише видання, таке рішення міністри планують ухвалити під час дводенної зустрічі у Празі (Чехія), що розпочнеться у вівторок, 30 серпня. Про це Financial Times повідомили троє офіційних осіб, які беруть участь у переговорах.

13:35

Пентагон розширив використання морських шляхів для доставки зброї до України, повідомляє видання Washington Post з посиланням на представників Міністерства оборони США.
За даними видання, це пов'язано з тим, що США почали постачати гаубиці та інше важке озброєння Україні.

27 серпня

18:54

Словаччина підписала угоду, згідно з якою країни-члени НАТО Чехія та Польща охоронятимуть її небо, оскільки Братислава виводить з експлуатації свої радянські МіГ-29, що потенційно дозволяє їх передачу Україні.

Про це повідомляє Reuters.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив журналістам на авіашоу в суботу, що Братислава готова відправити літаки в сусідню Україну, але угоди ще не досягнуто.

15:33

Forbes опублікував список Топ-20 Друзів України. Найвищий рейтинг дружності (100 балів) має Польща. Далі йде Естонія та Латвія ( по 96 балів), США (93 балів). 

Найнижчий рейтинг дружності – у Словенії (81 бал).

14:52

Оборонне відомство США уклало контракт із компанією Raytheon Missiles & Defense на виготовлення зенітно-ракетних комплексів NASAMS для України.

Сума контракту перевищує 182 млн доларів, повідомляється на сайті Міноборони США, передає Укрінформ.

Raytheon своєю чергою уточнює, що NASAMS будуть передані Україні у відповідь на потреби країни захищатися від повітряних загроз.

«Raytheon Missiles & Defence та наші партнери наполегливо працюють над тим, щоб швидко передати цю важливу, перевірену систему протиповітряної оборони, щоб допомогти українцям захистити свою Батьківщину», – сказав президент Land Warfare & Air Defence Том Лаліберті. Він зазначив, що «Україна приєднається до дюжини країн по всьому світу, які покладаються на NASAMS, щоб перемогти безліч загроз, включаючи крилаті ракети, літаки та безпілотні системи».

14:00

Військові рф, які дислокуються в Казахстані, відмовляються повертатись, щоб не брати участь у війні проти України, – ГУР.

Військовий контингент рф розміщений в Казахстані відмовляється залишати територію країни та повертатися до місць постійної дислокації. Формальна причина відмови – відсутність спеціального повітряного транспорту, який в повному складі задіяний у війні з Україною. 

13:18

Велика Британія передасть Україні шість підводних безпілотників, які допоможуть з розмінуванням узбережжя для більш безпечного експорту зерна.

Про це заявили в Міноборони країни, повідомляє Sky News.

Зараз Військово-морські сили Британії навчають українськиї моряків використовувати підводні безпілотники-міношукачі. Тритижневі курси вже пройшли понад десять військових, протягом найближчих місяців до навчань доєднаються ще десятки. Три дрони Британія надасть із власних запасів, ще три — придбає.

07:25

До Дня Незалежності України у Люксембурзі з’явився «Київський Бульвар», а в Нью-Йорку перехрестя Брайтон-Біч та Коні-Айленд перейменували на «Український шлях».

Усього від 24 лютого на знак солідарності з Україною перейменували чи назвали на честь нашої країни вулиці у таких країнах: Чехія, Польща, Литва, Латвія, Албанія, Словаччина, Норвегія, Канада, Угорщина, Естонія, Швеція, Франція, Ісландія, Люксембург, США.

Роботу з перейменування вулиць за кордоном веде МЗС у співпраці з українським комунікаційним агентство Be-it Agency. 

26 серпня

22:13

Служба безпеки Німеччини зʼясувала, що російські агенти стежили за українськими військовими, які проходили у країні навчання з використання західної зброї, повідомляє Der Spiegel.

Російські шпигуни могли використовувати спеціальні сканери, щоб стежити за мобільними телефонами українців. Також над тренувальними майданчиками помічали мінідрони з камерами.

21:40

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) може відвідати Запорізьку АЕС 29 серпня. Про це повідомляє газета The Wall Street Journal.

WSJ пише, що останні три дні гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі вів переговори з українськими дипломатами у Відні, російськими чиновниками у Стамбулі та президентом Франції Еммануелем Макроном в Парижі, щоб обговорити приготування. 

21:07

Уповноважена парламенту Німеччини у справах збройних сил Єва Хогль розкритикувала уряд, який досі не видав дозволу на постачання бойових машин піхоти в Україну, пише Bild.

Йдеться про машини типу Marder, їхній експорт ще не схвалений урядом.

«Marder, які все ще виробляються, наразі не використовуються у військах, і тому вони добре підходять для підтримки України», – сказала представниця партії Соціал-демократичнох партії, яку очолює канцлер Олаф Шольц.

19:50

Норвегія приєдналася до сьомого пакету санкцій Європейського союзу проти президента рф володимира путіна та російського режиму.

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС Норвегії, пише Європейська правда.

«Пакет санкцій, ухвалений ЄС 21 липня 2022 року, був включений до норвезького законодавства і сьогодні набирає чинності в Норвегії», – йдеться у повідомленні.

18:31

Німецький холдинг Laurens Spethmann – виробник чаю та цукрозамінників Milford – пішов з Росії, передавши бізнес місцевому топ-менеджменту. Про це пише РБК із посиланням на дані російського ЄДРЮО.

18:18

Литва придбає для України 27 дронів-камікадзе. Ще 10 дронів подарує польський виробник, – повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас. Про це пише «Бабель».

17:05

Американська корпорація Dell повністю покидає російський ринок, компанія є одним з найбільших виробників комп’ютерів та найбільшим постачальником серверів у РФ. Про це повідомляє CNews з посиланням на власні джерела.

Дистриб’ютор розповів, що компанія скорочує весь персонал у росії. Інше джерело поділилось, що персоналу виплатять до 8 окладів при звільненні. Скорочення торкнеться відділів продажу, маркетингу та технічних фахівців. За оцінкою джерела, в російському представництві компанії працюють близько 50 осіб.

15:02

Гендиректор компанії Baykar Makina Халук Байрактар заявив, що «не може бути й мови» про продаж своїх безпілотників Росії незалежно від запропонованої суми. Про це пише «Економічна правда».

«Гроші не є для нас пріоритетом. Гроші та матеріальні ресурси ніколи не були метою у нашому бізнесі», – розповів Халук Байрактар.

Він наголошує, що дружба та співпраця компанії з Україною тривають уже багато років. Очільник компанії нагадав, що системи Bayraktar використовуються в Україні з 2018 року.

13:21

Координаторка ООН Деніз Браун після російської атаки на Чаплине закликала «всі сторони» дотримуватися міжнародного права. Про це пише «Бабель».

 «Усі без винятку сторони повинні поважати свої зобов’язання згідно з міжнародним гуманітарним правом і постійно дбати про збереження цивільних людей та цивільної інфраструктури, щоб вони були захищені, їхні будинки збережені, а основні послуги надавалися», — сказала вона напередодні.

МЗС України заявило, що розчароване таким нечітким коментарем. Речник МЗС Олег Ніколенко нагадав, що міноборони рф публічно зізналося, що скоїло воєнний злочин, а заклики Браун до «всіх сторін» дотримуватися міжнародного гуманітарного права виглядають відірваними від реальності.

10:35

Бельгія надасть Україні допомоги на 8 мільйонів євро

Кошти підуть на матеріали для надання першої медичної допомоги, зимовий одяг, прилади нічного бачення та лікарські засоби для ЗСУ.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Бельгії:

«Ця зима, ймовірно, стане вирішальною фазою конфлікту. Тому дуже важливо, щоби ЗСУ отримали необхідне спорядження, щоби мати змогу й надалі протистояти російській агресії».

09:39

Перший заступник спікера бюро Держдепу з міжнародних звʼязків із громадськістю Ведант Патель у відповідь на укази путіна про збільшення армії наголосив, що підтримка України Вашингтоном залишається непохитною попри будь-які зовнішні загрози.

The New York Times пише, що росія у війні вже втратила 80 тисяч бійців убитими й пораненими. Ці втрати та відсутність поступу на фронті дають аналітикам підставу розцінювати указ про збільшення армії як сигнал, що диктатор не збирається відступати.

Натомість Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що росія таким чином намагається уникнути загальної мобілізації. Там упевнені, що кремль навряд чи знайде сили і ресурси для повноцінної реалізації указу, але вони можуть використати для цього осінній призов.

09:05

Німеччина не постачатиме зброї, з якої можна обстріляти Росію, – Шольц

Німецький канцлер заявив, що це важливий принцип, який проголосили США

08:48

У Латвії та Польщі зносять пам'ятники радянської доби. Попри протести росіян, у Ризі демонтували монумент у парку Перемоги. А у польському місті Бжеґ позбулися пам'ятника солдатам червоної армії.

08:44

Держдеп США закликав РФ негайно припинити практику "фільтраційних таборів" та примусові депортації після публікації експертного звіту, де вчергове задокументовані такі практики Росії на окупованих територіях

25 серпня

22:05

США створить місію для допомоги Україні та надасть їй окрему назву, – WSJ

Це означає, що Вашингтон переходить від практики разової допомоги до багаторічної підтримки.

21:36

Велика Британія підписала угоду з Україною стосовно реконструкції інфраструктури.

 Британські експерти з транспортної інфраструктури поділяться досвідом щодо реконструкції аеропортів, злітно-посадкових смуги та портів, а сама країна  надасть пакет підтримки для відновлення інфраструктури, пошкодженої під час війни.

20:25

Кіпр може віддати старі системи ППО Україні, — Forbes. На озброєнні країни зараз стоять російські комплекси 9К330 «Тор» та 9К37 «Бук».

Передбачається, що відправка відбудеться після того, як США знімуть ембарго на придбання Кіпром систем «Залізний купол», які замінять старі комплекси ППО.

19:20

Білоруська генпрокуратура завела кримінальну справу на депутата Верховної Ради України Олексія Гончаренка. 

Олексій відповів на вітання лукашенка, який побажав українцям «мирного неба і успіхів у відбудові гідного життя», так: «лукашенко буде висіти на стовпі на наступний День Незалежності України. А білоруси будуть вільно жити у демократичній державі!»

 

Тепер на нардепа завели справу за погрози насиллям на адресу лукашенка та дискредитацію держави.

17:45

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідав українських військових на полігоні Путлос, де вони опановують зенітні установки Gepard. Шольц підтвердив, що Україна отримає 30 таких зеніток — половина з них вже у ЗСУ.

16:09 

МАГАТЕ планує домовитися про те, щоб відвідати Запорізьку АЕС до 5 вересня. Серед членів місії будуть також фахівці з безпеки, які зазвичай не залучаються до таких візитів. Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела. На станцію планують приїхати як ядерні фахівці, так і фахівці з безпеки та охорони.

 

У середу директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі спілкувався із представниками «росатома», щоб обговорити деталі місії. Члени місії будуть їхати через підконтрольну Україні територію, а потім опиниться неподалік ЗАЕС та Енергодару. Найімовірніше, вони вирушать туди через річку Дніпро.

15:19

До Києва прибув з несподіваним візитом міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо. Про це повідомляє агентство ANSA, пише Європейська правда. Плануються його зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським та українським колегою Дмитром Кулебою

15:08 

Starlink знизив ціни на послуги, зокрема й для України — тепер вартість підписки для українців коштує 60 доларів замість 100. На таке рішення компанія Ілона Маска пішла у відповідь на кон'юнктуру місцевого ринку.

15:05 

У Нью-Йорку завершили перейменування перехрестя Брайтон-Біч-авеню та Коні-Айленд-авеню на «Український шлях». Про це 24 серпня у Facebook повідомила амбасадорка України в США Оксана Маркарова.

«Кожен може зробити внесок в нашу боротьбу за незалежність і кожен внесок важливий! А деякі, як перейменування перехрестя на Брайтоні в Ukrainian Way, яке успішно завершилось сьогодні в День незалежності ще й надзвичайно символічний», — зазначила вона.

12:51

Секретаріат ООН готовий підтримати будь-яку місію МАГАТЕ через підконтрольну Україні територію на Запорізьку атомну електростанцію.
 
Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, повідомляє Укрінформ.
 

«Я, як і раніше, глибоко стурбований ситуацією на Запорізькій атомній електростанції та навколо неї... Секретаріат ООН готовий підтримати будь-яку місію МАГАТЕ на ЗАЕС із Києва», – написав Генсек.

Він також наголосив, що «будь-яке подальше загострення ситуації може призвести до самознищення».

11:42

Прем’єрка Естонії та глава МЗС Бельгії відреагували на ракетний удар рф по станції Чаплине 24 серпня, що поцілив у пасажирський потяг і автомобілі поруч.

 

Про це повідомляє Європейська правда.

 

«Ми сумуємо разом з вами. Росія продовжує множити воєнні злочини і намагається сіяти страх і жах. Пишаємося вашою рішучістю й хоробрістю і будемо підтримувати вас до перемоги», – відреагувала Кая Каллас

Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб висловила співчуття родинам загиблих. 

«Агресія і кровопролиття мають припинитися… Бельгія солідарна з українцями і надалі займатиме цю позицію», – написала вона у своєму Twitter.

Посолка Британії згадала про трагедію в Чаплиному побічно, пишучи про виставку на київському вокзалі про роль «Укрзалізниці» під час війни. 

10:07

У Німеччині 24 серпня тисячі людей взяли участь в акціях на підтримку України у низці міст.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Spiegel.

Демонстрація у Берліні від церкви на Брайтшайдплац, де відбувся молебен, рушила до Брандебурзьких воріт. Люди несли українські прапори, хтось спеціально одягнувся у жовто-блакитні тони. RBB24 повідомляє, що акцію ініціювала українська організація «Віче».

За оцінками поліції, у заході брали участь близько 3500 осіб, організатори очікували до 10 тисяч.  У Франкфурті-на-Майні демонстрація, за оцінками поліції, зібрала близько 5 тисяч осіб.

Будівлю регіонального уряду землі Гессен підсвітили кольорами українського прапора, а на будівлі земельного парламенту підняли прапор України.

У Майнці учасники акції на підтримку України сформували живий ланцюг через міст Теодора Хойса.

09:02

Державний департамент США засудив наміри росії організувати псевдосуди над захопленими у полон українськими військовими та добровольцями Інтернаціонального легіону, наголосивши, що це буде порушенням міжнародного права.

Як повідомляє Європейська правда, таку заяву опублікував речник Держдепу Нед Прайс.

«Плануючи так звані "суди" у контрольованому РФ Маріуполі проти хоробрих захисників України, Кремль намагається змістити відповідальність за розв’язану Путіним агресивну війну та відвернути увагу від величезної кількості доказів звірств російських військових в Україні. Заплановані показові судилища є нелегітимними, це насмішка над правосуддям, і ми рішуче засуджуємо їх», – заявив Нед Прайс.

Він підкреслив, що усі представники ЗСУ, як громадяни України, так і добровольці з-за кордону у лавах Збройних сил, за Женевськими конвенціями мають вважатися військвополоненими відтоді, як потрапили у полон, і мають право на поводження й захист, визначені статусом військовополоненого.

«Закликаємо Росію виконувати свої зобов’язання в рамках міжнародного права. США продовжать рішуче підтримувати український народ, який захищає свою свободу», – підсумовує речник. 

24 серпня

22:07

Папа Римський Франциск назвав дар'ю дугіну "невинною" жертвою війни. На таке обурливе висловлювання влучно відреагував посол України у Ватикані.

Посол України у Ватикані Андрій Юраш зазначив, що слова Папи його неабияк розчарували. Він наголосив, що людину, яка закликала вбивати українців, не можна вважати "невинною" жертвою у контексті війни в Україні.

«Не можна говорити в одних і тих же категоріях про агресора та жертву, ґвалтівника та зґвалтованого. Як можна назвати ідеолога російського імперіалізму як невинну жертву? Її вбили росіяни як священну жертву, і тепер вона на щиті війни»,– наголосив Юраш.

20:20

У Лімасолі в амфітеатрі на Молосі організували ліричний вечір. Захід повинен об’єднати українців та всіх небайдужих.

В Айя Напі організовують:

  • благодійний ярмарок,
  • творчі майстер-класи для дітей та дорослих,
  • музичний концерт талановитих українців,
  • участь у всесвітній кампанії #independenceInMyHeart - День Незалежності.,
  • міжнародний флешмоб Живий ланцюг «Вільний Світ - Разом»,
  • art-експозиції на українську тематику,
  • український фільм «Захара Беркут».
  • У всесвітній кампанії до Дня Незалежності бере участь і Пафос.

20:17

США надасть найбільший транш допомоги

США надасть для ЗСУ новий пакет допомоги для розмірі 6 мільярдів доларів. На сьогодні це найбільший транш допомоги у сфері безпеки для України.

Що увійде в новий пакет

  • Загалом новий транш допомоги на оборону України містить у собі:
  • 6 додаткових удосконалених національних зенітних ракетних систем (NASAMS) з додатковими боєприпасами для NASAMS;
  • Боєкомплект 155-мм артилерії до 245 000 пострілів;
  • Боєкомплект 120 мм мінометів до 65 000 пострілів;
  • До 24 протиартилерійських РЛЗ;
  • Безпілотні авіаційні системи (БАС) Puma та допоміжне обладнання для систем БАС Scan Eagle;
  • Системи боротьби з безпілотними повітряними суднами VAMPIRE;
  • Ракетні системи із лазерним наведенням;
  • Фінансування навчання, обслуговування та підтримка.

 

17:51

Сьогодні у Києві з офіційним візитом також побував очільник МЗС Португалії Жуан Кравіньйо

"Для мене честь бути у Києві в цей день, день святкування 31-ї річниці Незалежності України, яку росія прагнула і не змогла розтрощити. Я привіз меседж солідарності, а також політичної, військової, фінансової та гуманітарної підтримки", – написав дипломат.

Португалія долучається до відновлення освітньої інфраструктури Житомира, а також навчальних закладів Ірпеня та Бучі

17:19

Звернення Бориса Джонсона

16:55

Борис Джонсон відвідав Україну в День Незалежності.

Він оголосив про новий пакет допомоги від Великої Британії на 54 мільйони фунтів: до нього зокрема увійдуть 850 ручних мікродронів Black Hornet.

Також Велика Британія готується надати Україні транспортні засоби для пошуку мін у прибережних водах — найближчими днями українські спеціалісти вчитимуться використовувати їх у Британії.

16:04

Турецькі партнери з компанії Baykar зробили Україні подарунок до Дня Незалежності — вони «зашили» «Байрактари» у вишиванку. Це ті самі «народні Байрактари», на які Фонд Сергія Притули зібрав кошти, а компанія вирішила їх подарувати. Скоро безпілотники будуть в Україні.

14:44

Джо Байден оголосив про новий пакет військової допомоги для України — $2,98 мільярда. Це дозволить придбати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, протиракетні безпілотні повітряні системи та радари.

14:23

Американські дипломати не мають наміру залишати Київ, попри загрозу ракетних ударів з боку Росії, повідомляє CNN.

14:09

Офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що окупований країною-агресором РФ Крим має бути повернутий Україні.

14:01

Угорщина не підтримує запровадження візових обмежень для росіян чи ускладнення процедури видачі віз — глава МЗС Петер Сійярто після зустрічі з естонським колегою Урмасом Рейнсалу

10:20

Якщо Європейський Союз не заборонить видачу туристичних віз громадянам росії, Литва розгляне це питання на регіональному рівні.
 
Про у вівторок це сказав міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс, передає Укрінформ із посиланням на LRT.
 

«Насамперед ми домагаємося європейського рішення тому, що воно найвірніше з правової точки зору. Якщо воно не буде знайдено, ми не виключаємо можливість пошуку регіонального рішення, яке включало б країни Балтії, Польщу, і, швидше за все, Фінляндію», – цитує Ландсбергіса LRT.

Він нагадав, що Сейм Литви визнав росію державою, яка здійснює геноцид і підтримує тероризм, тому логічно, щоб туристів звідти не пропускали через кордон.

Регіональне рішення, за словами Ландсбергіса, може бути подібним до того, як зараз Естонія не пропускає через кордон певні групи осіб, які можуть загрожувати її національній безпеці.

«Прикордонник має право запитати, чи підтримуєте ви війну в Україні, чий Крим. Якщо особа, яка перетинає кордон Естонії, Латвії, Литви, Фінляндії, Польщі, скаже, що, на її думку, Крим не є окупованим, можна припустити, що допуск цієї особи не відповідає інтересам національної безпеки», – зазначив глава литовської дипломатії.

Литва може зробити це в односторонньому порядку, але Ландсбергіс вважає, що такий захід може бути ефективним лише при застосуванні хоча б на регіональному рівні.

23 серпня

22:12

У Нью-Йорку відбувається засідання Ради Безпеки ООН, яке терміново скликали на запит росії. Вже вдруге рф звертається до ООН зі звинуваченнями української сторони у обстрілах Запорізької АЕС

Російська сторона заявила про «безперервні українські провокації» та попросила виступити Генсека ООН Антоніу Гутерреша.  

Постійне представництво України в ООН заявило, що таким чином росія інформаційно відволікає від запланованого на 24 серпня засідання Радбезу, темою якого стануть наслідки російської агресії щодо України. 

20:50

Сполучені Штати готуються в середу, 24 серпня, коли Україна святкує День незалежності, оголосити про додатковий пакет військової допомоги в розмірі три мільярди доларів, спрямований на тренування й оснащення українських сил.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на АР.

Як повідомили агенції співрозмовники в адміністрації президента США, очікується, що виділені кошти підуть на фінансування контрактів на безпілотники, зброю та інше обладнання, яке може не потрапити на фронт протягом року-двох.

Загальний пакет допомоги, який надається в межах Ініціативи сприяння безпеці України, може змінитися протягом ночі, але навряд чи значним чином.

20:05

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у вівторок оголосив про виділення 3,85 мільйона канадських доларів (2,97 мільйона доларів США) на проєкти зміцнення правоохоронного та оборонного секторів України.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на заяву Трюдо.

19:15

Над міською ратушею Любліна 24 серпня, в День незалежності України, спільно піднімуть польський та український прапори.

Про це повідомляє Польське радіо.

Святкування Дня незалежності України в Любліні також заплановане на середу, 24 серпня. Розпочнуться урочистості з покладання вінків до пам’ятника воїнам УНР на православному кладовищі на вулиці Липовій.

На Люблінській ратуші буде піднято прапори Польщі та України. У заході візьме участь виконувач обов’язків генерального консула України в Любліні Артем Валах.

У програмі святкувань також Божественна літургія українською мовою, яка розпочнеться о 18:00, а о 19:00 на Литовській площі прозвучить гімн України та створиться ланцюг солідарності.

18:19

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у своєму виступі на другому саміті Кримської платформи наголосив, що завершення окупації Росією Криму є фактичною вимогою міжнародного права і важливим елементом глобальної безпеки і стабільності.

Про це повідомляє «Європейська правда».

«Від самого початку Туреччина відкрито заявляла, що анексія Криму є неконституційною та незаконною, і не визнає її. Це принципова позиція як із правових, так і з моральних міркувань. Міжнародне право по суті визначає, що Крим має повернутися до складу України, невід’ємною частиною якої він є», – наголосив турецький президент.

Він додав, що збереження територіальної цілісності, суверенітету й політичної єдності України вкрай важливо не лише для регіональної, а й для глобальної безпеки та стабільності.

«Для Туреччини пріоритетом також є забезпечення безпеки і добробуту споріднених із нами кримських татар, які є одним із корінних народів Криму. Наші кримські татари пильно спостерігають за останніми подіями в Криму», – додав Ердоган.

Він також висловив сподівання, що Кримська платформа має надзвичайну вагу, і кримські татари, які зазнали надзвичайних страждань за свою історію, борються за мирне життя на своїй батьківщині.

«У цьому процесі Туреччина і далі підтримує український уряд та кримських татар», – підсумував турецький лідер.

17:33

Глава уряду Швеції Маґдалена Андерссон у вівторок під час Другого саміту Кримської платформи анонсувала підготовку додаткового комплексного пакета допомоги Україні на тлі повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомляє «Європейська правда».

«Ми маємо гарантувати продовження скоординованої реакції міжнародної спільноти, аби зупинити російську агресію та забезпечити відповідальність усіх тих, хто відповідальний за російську агресію», – сказала Андерссон під час свого виступу на саміті.

«Нам необхідно попередити подібні агресії в інших регіонах. Що за силою не завжди перебуває правда. І мій уряд скоро оголосить про додатковий комплексний пакет допомоги стійкості України. Чим потужніша Україна, тим безпечніше всім нам», – додала вона.

Прем’єрка Швеції наголосила, що агресія Росії проти України такоє має і глобальні наслідки у вигляді енергетичної та продовольчої кризи, за що Росія несе повну відповідальність.

«Швеція ніколи не визнає і не визнаватиме незаконну анексію Криму з боку Росії або будь-які спроби в подальшому анексувати територію України. Маємо залишатись єдиними в нашій підтримці України як зараз, так і в довгостроковій перспективі», – наголосила Андерссон.

17:14

Генеральний секретар НАТО запевнив Україну в подальшій підтримці, яка триватиме стільки, скільки буде потрібно.

Про це він заявив під час виступу на другому саміті Кримської платформи, пише «Європейська правда».

«Ми віддані партнерству з Україною, ми допомогли перейти до натівських стандартів. Зима буде важкою, і ми бачимо, що війна іде на виснаження. Це боротьба волі, логістики, тому ми маємо далі підтримувати Україну. Потужна і стабільна Україна – запорука євроатлантичної безпеки. Ми продовжимо бути разом з Україною стільки, скільки потрібно», – сказав Столтенберг.

Генсек НАТО заявив, що вісім років тому РФ незаконно захопила Крим, перетворивши його на одне з найбільш мілітаризованих місць на планеті.

«І він став плацдармом для нападу на Україну пів року тому. Президент Путін думав, що зможе зламати український народ і диктуватиме свої умови. Але він помилився. Україна показала здатність захищатися від агресії і завдавати тяжких втрат Росії», – сказав Столтенберг.

Він запевнив, що НАТО повністю солідарний з Україною, країни-члени підтримують суверенітет і територіальну цілісність, і право боронити свою землю.

«НАТО є частиною Контактної групи під егідою США, яка мобілізує підтримку, і я активно закликаю лідерів надавати більше зброї та обладнання якнайшвидше», – сказав він.

16:37

Словаччина передасть Україні 30 бойових машин піхоти БМП-1, а натомість отримає від Німеччини 15 танків Leopard 2A4.

Про це повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, пише «Європейська правда» з посиланням на Aktuality.

«Як мінімум одну машину ми отримаємо до кінця року», - сказав глава Міноборони з приводу постачання до Словаччини танків Leopard 2A4.

Інші німецькі танки очікуються наступного року. Також буде поставлено необхідні боєприпаси, запасні частини та комплексне навчання.

Надь також заперечив інформацію, що Словаччина надішле Україні 30 танків Т-72. 

«На даний момент ми не розглядаємо можливість відправлення танків Т-72 в Україну», – сказав він.

Про можливе відправлення словацьких танків до України раніше повідомило видання Business Insider.

15:50

Президент Польщі Анджей Дуда заявив про необхідність звільнення від російської окупації всієї території України, включно з Кримом.

Про це він заявив у Києві під час виступу на другому саміті Кримської платформи, пише «Європейська правда».

«Крим – це Україна. Так, як Гданськ чи Люблін є частиною Польщі, так Крим є і буде частиною України», – сказав Дуда українською мовою.

Він заявив, що неможливо повернутися до звичного бізнесу з Росією, коли вона воює з Україною і окупує території України.

«Ми не можемо повернутися до тої лінії, що була 23 лютого. Треба звільнити усю територію України, разом з Кримом», – сказав Дуда.

Він зазначив, що особисто не бував у Криму, але нагадав, як про нього писав поет Адам Міцкевич. 

«З 2014 року я почав думати, що мені бракувало такої змоги. Але 2022 року я почав вірити, що побачу український Крим. Я вірю, пане Володимире, що ви мені покажете Крим», – сказав польський лідер.

Кримська платформа – створений у 2021 році міжнародний формат, що ставить за мету домогтися деокупації Криму. Перший саміт відбувся минулого року теж 23 серпня в Києві. 

У ньому взяли участь представники 47 держав та міжнародних організацій, які схвалили спільне міждержавне рішення про те, як діяти для припинення анексії та повернення Криму.

14:51

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно.

Про це він сказав на зустрічі у Києві із президентом України Володимиром Зеленським, пише «Європейська правда».

«Хочу висловити величезну повагу українському народу за його надзвичайний героїзм щодо своєї Батьківщини. Я хочу, щоб вони були впевнені у потужній підтримці Польщі, у тому, що поляки з ними і підтримуватимуть їх до останнього дня боротьби», – цитує Дуду його канцелярія у Twitter.

Дуда сказав, що обговорив із Зеленським співпрацю у військовій та гуманітарній сферах, участь у відновленні України.

Президент Польщі привітав із Днем прапора та Днем незалежності України.

«Для нас, поляків та всіх жителів Балтії, це також важлива річниця – річниця пакту Ріббентропа-Молотова, за яким на Польщу та інші країни було скоєно напад. Польща тоді втратила свою державність. Той факт, що я сьогодні тут, також має для нас символічне значення. Для нас це також день протесту проти війни, відродження російського імперіалізму», – сказав він.

Дуда додав, що сьогодні Україна захищає свою незалежність, захищає цілісність своєї держави від російської агресії, яка розпочалася не 24 лютого, а 2014 року.

«Україна може розраховувати на Польщу. Я вірю, що Україна не лише захистить себе, а й переможе, поверне собі всі свої землі та відновить себе завдяки підтримці Польщі та всіх чесних народів», – сказав він.

13:43

Прем’єрка Фінляндії Санна Марін заявила, що країна готова посилювати санкції ЄС проти Росії, запроваджені за її агресивну війну проти України.

Як повідомляє Yle, про це вона сказала на пресконференції 23 серпня, пише «Європейська правда». 

Вона зазначила, що попри економічні труднощі європейців через стрімке зростання цін на енергоносії, Європа має бути готовою продовжувати і посилювати санкційний тиск на Росію.

За її словами, варто повністю відмовитися від російських енергоресурсів, тому що нинішня ситуація підкреслила вразливі сторони Європи і її залежність від авторитарних країн.

Санна Марін прокоментувала також рішення Фінляндії суттєво скоротити видачу росіянам туристичних віз, зазначивши, що цей крок є непрямим методом впливу на керівництво РФ. 

«Значна частина росіян підтримують цю війну. Це один зі способів для нас розповісти їм про агресивну війну Росії», – зауважила прем’єрка. 

На запитання про те, що Гельсінкі буде вважати завершенням війни в Україні, Санна Марін відповіла, що прийнятні для себе умови миру мають визначати лише лідери України та самі українці, а країни Заходу, у тому числі Фінляндія, мають надавати усю можливу підтримку й тиснути на Росію санкціями. 

 

Вона сказала також, що Фінляндії у минулі десятиліття варто було би більше дослухатися до думки Естонії, Латвії та Литви у питаннях, що стосуються Росії та безпекових загроз у регіоні.

12:43

Міністерство закордонних справ Казахстану викликало посла України Петра Врублевського і висловило йому протест через його висловлювання про росіян.

Приводом стало інтерв'ю від 21 серпня, в якому Врублевський, зокрема, сказав:

 "Намагаємося вбити їх якнайбільше. Чим більше ми вб'ємо росіян зараз, тим менше доведеться вбивати нашим дітям"

09:40

Президент Польщі Анджей Дуда приїхав до Києва. Його візит передбачає зустріч із президентом Володимиром Зеленським, а також участь у засіданні Кримської платформи.

07:09

Нідерланди виділять Україні додаткову допомогу на понад 80 мільйонів євро

07:00

США включили високоточні боєприпаси Excalibur до нового пакету озброєнь для України — Politico

22 серпня

23:10

Адміністрація президента США Джо Байдена розробляє заходи для посилення санкцій проти Росії, спрямовані на те, щоб Москва не могла їх уникати – зокрема шляхом переорієнтації торгівлі на Китай та Індію.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Wall Street Journal.

Мета другого етапу санкцій, за словами співрозмовників видання в адміністрації Байдена, полягає в «усуненні доступних наразі можливостей, що забезпечують Росії дохід та імпорт, який путін потребує для продовження війни».

23:02

Лише дві країни Європейського Союзу – Угорщина та Австрія – відмовилися допомагати Україні зброєю в межах нинішнього повномасштабного вторгнення Росії.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив в етері загальнонаціонального телемарафону.

21:45

Офіційний представник міністерства оборони Німеччини в понеділок заявив, що відомство відхилило пропозицію депутатів Бундестагу від правлячої коаліції поставити Україні більше зброї і, якщо буде потрібно, погодитись на ослаблення Бундесверу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

17:33

Постійний представник росії при ООН у Женеві Геннадій Гатілов заявив, що прямих переговорів між путіним та Володимиром Зеленським не буде. За його словами, москва очікує на затяжну війну.

 «Зараз я не бачу можливості для дипломатичних контактів. І чим більше триватиме конфлікт, тим складніше буде знайти дипломатичне рішення», — заявив він.

17:18

Шольц заявив, що обіцяні надсучасні системи ППО IRIS-T та РЛС Cobra «скоро будуть» в Україні

Відповідну заяву Шольц зробив під час дня відкритих дверей федерального уряду. Канцлера запитали, чому ж Німеччина не поставляє Україні бронетранспортери.

У відповідь Шольц заявив, що його країна поставляє «дуже багато зброї». Канцлер наголосив: мовиться про «найсучасніше та найефективніше обладнання». Потім додав, що в Україні вже скоро будуть обіцяні надсучасні системи ППО IRIS-T та РЛС Cobra

16:41

 Тайвань передасть Україні незвичайні військові безпілотники-бомбардувальники Revolver 860, які можуть одночасно нести вісім 60 мм мін.

14:19

 Грузинський актор та співак Вахтанг Кікабідзе передав гроші зі свого ювілейного концерту в Батумі на допомогу українській армії

Зазначається, що за гроші від концерту артист придбав мікроавтобус та сухпайки для українських військових. Бусик уже прямує до України.

13:14

Польща передала Україні п’ять тисяч «Старлінків», повідомив Михайло Федоров. Це допоможе українцям завжди бути на зв‘язку, а об’єктам критичної інфраструктури — працювати в найскладніших умовах.

12:32

Естонія просуватиме ідею повного енергетичного ембарго проти росії у восьмому пакеті санкцій ЄС за агресивну війну Кремля.

Як повідомляє ERR, про це заявив міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу, пише Європейська правда.

За його словами, Естонія пропонуватиме включити до пакета повне енергетичне ембарго, нові групи товарів та остаточне відключення російських банків від SWIFT.

«Ми повинні серйозно підняти ціну агресії для агресора перед наближенням зими. Сім попередніх пакетів виявились недостатніми, щоб підштовхнути Путіна припинити війну», – зазначив Урмас Рейнсалу.

Також Естонія запропонує заборонити росіянам в’їзд до ЄС. 

«Понад 10 млн громадян РФ зараз мають право в’їздити до Європейського Союзу… Хтось має зробити перший крок. Сподіваюся, ми зможемо досягти загальноєвропейської згоди для якогось формулювання», – зазначив глава МЗС Естонії.

Він наголосив, що у Кремлі зараз намагаються зіграти на втомі Європи від війни. «Ми маємо сказати, що це даремна надія. Ми готові допомагати Україні і тиснути на Росію, стільки треба, щоб вона змушена була відступитися. Дуже важливо проявити рішучість», – наголосив Урмас Рейнсалу.

10:37

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заперечив критику в бік його уряду щодо недостатніх обсягів постачання зброї в Україну.

Про це пише DW, повідомляє Європейська правда.

«Німеччина постачає багато зброї і водночас перебуває в процесі постачання найсучаснішого та ефективного обладнання», – підкреслив Шольц, додавши, що водночас йдеться про «забезпечення відсутності ескалації війни».

Шольц перерахував постачання зброї інших типів, які вже відбулися і ще плануються, в тому числі зенітних танків Gepard, артилерії Panzerhaubitze 2000 і реактивних систем залпового вогню, а також заплановані постачання системи протиповітряної оборони Iris-T і артилерійського радара Cobra.

«Скоро буде. Німеччина й надалі забезпечуватиме Україну тим, що їй потрібно для її оборони», – заявила канцлер.

Раніше ЗМІ повідомили, що  уряд Німеччини схвалив продаж Україні 255 високоточних керованих артилерійських снарядів Vulcano, але дата їхньої передачі наразі невідома.

155-міліметрові снаряди Vulcano можуть запускатись із великих гаубиць – як-от німецьких Panzerhaubitze 2000, які Німеччина вже передавала Україні, що фактично подвоїть зону їхнього ураження.

10:34

Політики опозиційного «Християнсько-демократичного союзу» приєдналися до закликів обмежити видачу віз громадянам росії у зв’язку з агресивною війною рф проти України.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Spiegel.

«Туристичні візи для росіян потрібно призупинити. Місцями для туристичних поїздок росіян більше не можуть бути Париж і Порто, а хіба Пхеньян та Пекін… Це про те, щоб дати чіткий сигнал населенню РФ», - заявила в коментарі «Bild» заступниця лідера ХДС Андреа Ліндхольц

Її однопартієць Денніс Радтке назвав неприпустимим те, що росіяни можуть спокійно відпочивати у Європі, немов нічого не відбувається. Він зауважив, що Німеччина та значна частина Європи зараз немов «засинають» щодо питання нових санкцій та постачання зброї, а якщо ставити за мету зупинити путіна, потрібно не послаблювати тиск і серед наступних санкцій запровадити заборону на видачу туристичних віз росіянам. 

Як повідомлялося, міністри закордонних справ Євросоюзу на зустрічі 31 серпня обговорять візові обмеження для росіян на тлі війни в Україні. 

Вже низка країн Європи, які найактивніше підтримують цю ініціативу, призупинили видачу шенгенських віз громадянам РФ (Естонія, Латвія, Литва, Чехія), Фінляндія планує на 90% зменшити кількість віз, які видаються, Польща поки обдумує деталі свого рішення 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024