Реакція світу на війну росії проти України 29 серпня - 4 вересня

04 Вересня 2022, 18:35
Реакція світу на війну росії проти України 6741
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

4 вересня

18:35

Посол США в росї Джон Салліван завершив свою роботу на посаді голови американської дипмісії в росії і в неділю виїхав із москви, йдеться в повідомленні посольства.

Про те, що посол завершує роботу та від’їжджає, раніше не повідомляли.

Після від’їзду Джон Салліван завершить свою сорокарічну кар’єру урядовця. «Доки прибуде наступник посла Саллівана», обов’язки повіреного в справах США в Москві виконуватиме Елізабет Руд.

Саллівана призначили послом США в росії в грудні 2019 року, ще за президентства Дональда Трампа. У квітні минулого року, після загострення відносин із москвою, він на деякий час виїжджав із рф, але в червні, після зустрічі президентів двох країн у Женеві, повернувся.

Після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну Саллівана не відкликали з москви – він продовжував виконувати свої обов’язки посла в росії.

17:02

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, в якій обговорив подальші антиросійські санкції та виконання Україною умов щодо вступу в ЄС.

Про це він повідомив у своєму Twitter.

«Провів телефонну розмову з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Обговорили якнайшвидше виділення наступного траншу макрофіну ЄС», — зазначив гарант.

Також президент наголосив на необхідності підготовки 8-го пакета санкцій, закликавши включити до нього заборону на видачу віз громадянам РФ.

Окрім того, Зеленський та фон дер Ляєн скоординували кроки з обмеження отримання Росією надприбутків від продажу нафти й газу. На додачу, сторони обговорили виконання Україною рекомендацій, які необхідні для подальшої євроінтеграції України.

«Розглянули можливості здійснення Єврокомісією швидкої оцінки, щойно Україна виконає сім її рекомендацій» — підсумував президент.

13:28

Шмигаль поїхав у Німеччину й зустрівся з президентом Штайнмаєром

Розмовяли про зброю, фінанси, санкції, провокації росії на ЗАЕС, вступ нашої країни в ЄС, а також про відбудову України.

Україна очікує на постачання сучасної німецької системи ППО IRIS-T.

Цього тижня очікується надходження траншу від ЄС у розмірі 5 мільярдів євро.

"Президент Штайнмаєр вкотре запевнив, що Німеччина буде пліч-о-пліч з Україною для того, аби забезпечити нашу перемогу", – повідомив Шмигаль.

11:26

Десятки тисяч чехів вийшли на антиурядовий протест у центрі Праги, виступаючи проти підтримки України та антиросійських санкцій.

Демонстранти тримали чеські прапори, а також плакати з лозунгами проти ЄС та НАТО та з закликами до нейтральності та діалогу з Росією. Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив про «російський слід».

09:10

Європа готова до повного припинення постачання російського газу.

В ЄС активно працюють над заповненням паливних сховищ до початку майбутнього опалювального сезону і готові до повного припинення постачання з росії, заявив комісар Євросоюзу з економіки Паоло Джентілоні:

«Ми добре підготовлені протистояти екстремальному використанню Росією газового шантажу. Ми не боїмося рішень Путіна».

08:43

Німеччина обіцяє виділити 200 мільйонів євро Україні. За словами міністерки економічного співробітництва та розвитку країни, гроші будуть призначені для допомоги переселенцям.

08:42.

У США не бачать готовності Путіна закінчити війну проти України вже зараз, заявив речник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

3 вересня

18:08

У зв'язку з великою кількістю біженців з України та прохачів притулку з інших країн, 12 із 16 федеральних земель Німеччини наразі блокують прийняття нових біженців, пише Spiegel.

«На тлі великої кількості людей 12 земель наразі активували блокування у системі первісного розміщення. Навантаження на федеральні землі виникає через біженців з України та загальну міграцію», — заявили у Міністерстві внутрішніх справ.

За інформацією міністерства з початку війни з України до Німеччини виїхали понад 980 тисяч осіб, останнім часом у середньому 875 осіб на день.

17:55

З початку російського вторгнення польські прикордонники зареєстрували понад 6 мільйонів прибулих з України, йдеться у повідомленні Польської прикордонної служби.

У п'ятницю кордон із Польщею перетнули 22 200 осіб. У зворотному напрямку кордон перетнули 25,7 тисяч людей.

Це продовжило тенденцію останніх кількох тижнів: у середньому щодня повертається більше людей, ніж їде.

Усього з початку війни 24 лютого в Україну з Польщі в'їхало 4,2 млн людей. За даними влади, більшість із них були громадянами України.

15:50

 Ердоган та путін провели телефонну розмову, у якій президент Туреччини заявив, що Анкара могла би взяти на себе посередницьку роль у ситуації з окупованою Запорізькою АЕС.

08:20

 Electrolux повністю йде з російського ринку

Шведська компанія, яка є одним із найбільших світових виробників побутової техніки, продасть місцевий бізнес топменеджменту дочірньої компанії у країні-агресорці.

Electrolux планує спекатись своїх активів у росії вже до кінця вересня

2 вересня

21:12

Байден просить Конгрес виділити Україні 11,7 млрд доларів як екстрену допомогу. 

Про це сказав журналістам у п’ятницю представник адміністрації Байдена, повідомляє Європейська правда з посиланням на The Hill.

Адміністрація Байдена просить Конгрес США схвалити виділення Україні додаткової допомоги в галузі безпеки та економіки у розмірі 11,7 млрд доларів, а також 2 млрд доларів – на допомогу у зміцненні внутрішніх поставок енергоносіїв, щоб компенсувати вплив війни на світовий енергетичний ринок.

20:03

 Росія повністю зупинила постачання газу Європі «Північним потоком», мотивуючи це тим, що технічне обслуговування єдиної робочої турбіни виявило несправності, які потрібно усунути.

18:40

ЄС додав до санкційного списку депутатів держдуми рф Аллу Полякову, Антона Ткачова та члена Ради Федерації рф Валерія Пономарьова за участь у голосуванні на підтримку указу президента путіна від 21 лютого 2022 року про визнання незалежності так званих «донецької та луганської «республік».

18:13

Уряд Фінляндії виділив Україні 35 мільйонів євро на гуманітарну допомогу, тимчасове житло та підтримку державного управління.

На прохання України Фінляндія також надасть мобільне тимчасове житло не менш як 200 українським родинам, які втратили свої будинки, а також близько десяти мобільних житлових блоків для використання рятувальниками.

18:03

Усі держави-члени ЄС, окрім Угорщини, погодилися фінансово гарантувати ще 5 млрд євро макрофінансової допомоги у вигляді довгострокових кредитів для України.

Про це стало відомо виданню Euractiv, повідомляє Європейська правда.

Відповідно до джерел, Єврокомісія має намір висунути офіційну пропозицію з цього питання наступного тижня, незважаючи на опір уряду Угорщину. Очікується, що наприкінці наступного тижня міністри економіки ЄС у Празі погодять політичну декларацію на підтримку макрофінансової допомоги Україні на суму 5 млрд євро.

Також очікується, що пакет буде офіційно прийнято на Раді ЄС із загальних питань, яка відбудеться 20 вересня у Брюсселі.

17:38

В Російському міністерстві закордонних справ заявили, що США відділяє «найтонша грань» від того, щоб стати стороною конфлікту у війні проти України.

Про це пише російське агентство РИА Новости, яке наводить слова заступника глави МЗС рф Сергія Рябкова

«Ми неодноразово попереджали США про наслідки, які можуть настати, коли США, здійснюючи це накачування і залучаючись до інших форм прямої підтримки Києва, по суті справи, ставить себе в становище, близьке до того, що можна назвати стороною конфлікту. Найтонша грань, яка відокремлює США від перетворення у сторону конфлікту, не повинна слугувати якоюсь ілюзією для шалених антиросійськи налаштованих сил, що, переступивши її, все залишиться як є».

16:05

Європейський Союз повинен обмежити ціну на газ, що транспортується трубопроводами з росії, щоб пом’якшити наслідки маніпулювання ринком режимом путіна.

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, пише Європейська правда із посиланням на Ceske Noviny.

Ціна на газ для європейського ринку для постачання в жовтні коливалася близько 213 євро за мегават-годину. Рік тому вона булу близько 29 євро, а два роки тому – близько 15 євро/МВт-год. Вона почала більш помітно зростати восени минулого року, досягнувши максимуму близько 345 євро/МВт-год незабаром після вторгнення російських військ в Україну.

Можливість запровадження максимальних цін на російський газ через тиждень обговорять міністри енергетики країн ЄС, позачергове засідання яких скликало чеське головування в Раді ЄС.

15:18

У Москві співробітники ФСБ шукають тих, хто проти війни, особливо вихідців з України, щоб звинуватити їх у «терактах» в росії.

Про це інформує головне управління розвідки

«В Москві посилюється кампанія з пошуку громадян РФ, які негативно ставляться до війни проти України. Особлива увага приділяється колишнім громадянам України та українцям за походженням», інформують розвідники.

Зокрема, в місті проводиться поквартирний обхід групами людей, вдягнених в цивільне, які представляються співробітникам ФСБ.

У людей з’ясовують, чи живуть десь поблизу українці, або чи хтось не здає українцям в оренду житло.

12:30

Чим білоруські прикордонники відрізняються від російських мародерів? Нічим, доводить це відео.

Все, до чого торкається Росія, перетворюється на лайно. Не виключення і прикордонний комітет Білорусі.

Білоруські прикордонники, як і їхні російські «старші брати», почали промишляти крадіжками.

Це білоруська ділянка автотраси E85 біля пункту пропуску «Мокрани», що навпроти українського КПП «Доманове». Тут, на дорозі, з моменту російського вторгнення стоять вантажівки на українській реєстрації.

Білоруси під’їхали на штатній «буханці» та почали «бомбити» автопоїзди. Забирали чуже, те, що на їхню думку, погано лежить. І, як звичайні злодії, з краденими речами якомога швидше злиняли з місця злочину. На службовій машині.

Як раз за номером цього уазіка можна легко дізнатися прізвища мародерів у білоруській прикордонній формі.

10:20

Британська розвідка повідомляє, що у російських навчаннях «Восток-2022» братимуть участь у пʼять разів менше військових, ніж у попередніх. Навчання розпочалися 1 вересня, росія публічно заявляла, що в них візьмуть участь 50 тисяч військових, але це малоймовірно, кажуть розвідники. За їхньою оцінкою, цього року активну участь зможуть взяти понад 15 тисяч військових — 20% від учасників попередніх навчань «Восток-2018».

1 вересня

22:12

Швеція передасть Україні «важливі інструменти» в новому пакеті військової допомоги, – міністр оборони Резніков.

21:50

Литва пропонує на постійній основі розмістити на ЗАЕС поліцейські сили ООН.

Країна виступає за створення довготривалої місії Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізькій АЕС і щоб поліцейські сили ООН забезпечували її фізичну безпеку. Про це проінформував заступник генерального комісара поліції Литви Арунас Паулаускас.

Як повідомило МЗС Литви, посадовець запропонував розмістити постійні поліцейські сили Організації на Запорізькій атомній електростанції.

21:20

США обмежили продаж високотехнологічних чіпів до Росії та Китаю.

Це — нова частина холодної війни між США та Китаєм за першість у передових технологіях, зазначає NYTimes.

Незважаючи на те, що Китай виготовляє свої мікрочіпи та відеокарти, він дуже залежить від тайванських заводів для виробництва найдосконаліших моделей. Ці чіпи він потім використовував для створення своїх суперкомп’ютерів та розвитку моделей штучного інтелекту.

21:05

Фінляндія надасть Україні додатковий восьмий пакет військової допомоги. Що саме туди входить, у країні публічно не називають. За даними The Guardian, Фінляндія виділить Україні 8,3 млн євро.

«Оборонна боротьба України продовжується, потреба у допомозі залишається високою. Ми надішлемо новий пакет оборонних матеріалів», – йдеться у повідомленні міністерства.

19:50

Тренувальна зона військової авіації у Білорусі з початку цього тижня змістилася значно ближче до кордонів з Україною.

Про це повідомляє моніторингова група Беларускі Гаюн передає НВ.

За інформацією моніторингової групи, на початку цього тижня винищувачі з Ліди та Барановичів, а також гелікоптери з Мачулищ почали тренуватися над 230-м загальновійськовим полігоном.

17:20

В Україну прибув віце-президент Єврокомісії.

«1 вересня Маргарітіс Шинас міг зустріти в будь-якій точці Європи. Але він вирішив приїхати до України, де школи, на жаль, потребують бомбосховищ. Щоб ще раз прояснити: ЄС і Україна – одна родина», – про це написав у Твіттері голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

16:45

«8-14 вересня в Білорусі заплановано проведення командно-штабного навчання, в ході якого основна увага ймовірно буде приділятися питанням ведення маневреної оборони з подальшим переходом в контрнаступ зі звільненням території, тимчасово захопленої противником. Особливостями даного навчання є наступне: вперше відпрацьовується питання звільнення тимчасово окупованих територій, проведення контрнаступу і вихід на державний кордон», – розповів заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов на брифінгу.

У навчаннях візьмуть участь російські військові і країни ОДКБ. Там також буде задіяно підрозділ західного оперативного командування Білорусі.

16:30 

ВАКС конфіскував українські активи російського олігарха євтушенкова. Йдеться про 17 об'єктів нерухомості та його частки в кількох українських компаніях. Це перший вирок суду щодо активів російського походження.

«Задовольнити вимоги позивача (Мін’юсту) у повному обсязі. Застосувати до євтушенка в. п. санкції та стягнути в дохід держави нерухоме майно (квартира, земельна ділянка, інженерний комплекс «Їдальня» у Запоріжжі, нежитлова будівля площею десять тисяч квадратних метрів, 59,2% ТОВ «Смарт Діджитал Солюшенс», 42,1% завод «Віто» та інші», – зазначають в постанові суду.

Представники Євтушенкова матимуть п’ять днів на подання апеляції щодо рішення ВАКС.

16:10

«Найважливіший перелам, який відбувся вчора, полягає у тому, що аргумент про те, що це війна путіна, а всі інші невинні, залишився в минулому», – глава МЗС Кулеба позитивно оцінив рішення ради міністрів закордонних справ ЄС щодо зміни візової політики стосовно росіян.

Інформацію пише Європейська правда.

15:50 

Велика Британія передасть шість підводних дронів – мисливців за мінами, а також забезпечить відповідне навчання, щоб допомогти Україні очистити берегову лінію.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Генерального штабу ЗСУ.

Міністерство оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії офіційно інформує, що Сполученого Королівства передає підводні безпілотні мінні мисливці, щоб допомогти Україні очистити берегову лінію. / The Ministry of Defence officialy informs, that the UK donating undersea minehunter drones to help Ukraine clear coastline (English below).

14:07

Італійська влада наклала адміністративний арешт на 11 одиниць нерухомості на Сардинії, які належать російському олігарху Моше Кантору.

Про це пише місцеве видання L’Unione Sarda, повідомляє Європейська правда.

68-річний Кантор у квітні був внесений до санкційних списків ЄС та Великої Британії як людина, близька до президента Росії Владіміра Путіна.

Він був основним власником найбільшого у світі виробника мінеральних добрив "Акрона", його статки Forbes оцінює у $4,6 млрд. Після введення санкцій Кантор передав свою частку в управління менеджменту.

Саме у зв'язку з санкціями італійська влада наклала арешт на 11 вілл у Порто-Ротондо, зареєстрованих безпосередньо на Кантора або пов'язаних з ним.

Видання також повідомляє, що під час сповіщень про заходи щодо арешту вілл правоохоронці звернули увагу на присутність громадян України в одній з резиденцій. Це були люди, які залишили свою країну через російське вторгнення. Видання зазначає, що ситуація може пояснюватися тим, що дружина Кантора має українське походження.

2013 року тодішній президент Італії Джорджіо Наполітано нагородив Кантора званням кавалера Великого хреста ордену «За заслуги перед Італійською Республікою».

12:35

Адміністрація Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких складних комп’ютерних чипів росії та Китаю, повідомляє Бабель.

Нові обмеження поширюються на високоякісні моделі чипів, які продають компанії Nvidia та Advanced Micro Devices. Їх розробили для рендерингу зображень у відеоіграх, але протягом останнього десятиліття ці чипи широко застосовували в найбільших суперкомп’ютерах — для програм, які розпізнають мови та об’єкти на фотографіях. Суперкомпʼютери також задіюють у розробці зброї та для збору розвідданих.

Найбільший виробник графічних процесорів, компанія Nvidia заявила, що федеральний уряд тепер вимагає, щоб вона отримала експортні ліцензії на продаж двох високоякісних чипів, які використовують у центрах обробки даних. Нова вимога має завадити перенаправленню чипів у Китай та росію для використання у військових цілях.

 

За словами анонімного джерела The New York Times, знайомого із ситуацією, інші виробники інструментів і програмного забезпечення для проєктування теж отримали подібні листи від уряду. Там повідомлялося, що експорт до Китаю їхніх високоякісних технологій обмежений.

11:31

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс нагадав про неприпустимість замирення агресорів, провівши паралелі між початком у Європі Другої світової війни у річницю нападу Гітлера на Польщу та триваючою війною РФ проти України, повідомляє Європейська правда.

«83 роки тому нацистська Німеччина вторглася у Польщу, а СРСР згодом приєднався до неї. Це стало можливим через політику замирення агресора й угоду між Сталіним і Гітлером, яка стала тригером для війни. На жаль, історія повторюється. Нині, коли Україна продовжує боротьбу з агресором, ми маємо продовжувати підтримувати її», – наголосив він. 

08:49

Сполучені Штати Америки отримали ордер на арешт літака Boeing 737-7EM, який належить російській транснаціональній нафтогазовій корпорації «Лукойл», повідомляють у Міністерстві юстиції США.

Про це пише Бабель.

Цей літак здійснював рейси в росію та з неї та порушував санкції Міністерства торгівлі США проти рф. Ордер видав окружний суд США Південного округу штату Техас.

Востаннє цей Boeing літав у США в березні 2019 року. Він віз із-за кордону посадовців з «Лукойлу», зокрема російського олігарха — тодішнього президента і гендиректора Вагіта Алекперова. У Міністерстві юстиції США вважають, що Boeing зараз перебуває у росії. Літак коштує приблизно $45 мільйонів.

31 серпня

21:15

Міністерка закордонних справ Німеччини Аннален Бербок каже, що санкції з росії зніматись не будуть, навіть якщо будуть протести

Бербок каже, що навіть якщо німці будуть виходити на протести через високі ціни на електроенергії, санкції все ще будуть діяти.

«Можу пообіцяти народу України: ми підтримуємо вас і будемо підтримувати стільки, скільки потрібно, що б не думали мої німецькі виборці», заявила міністерка.

21:00

Євросоюз не визнаватиме паспорти, які рф видає на окупованих територіях України. Про це заявив очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель.

«Потрібен спільний підхід до візового питання, тому ми погодилися запросити Єврокомісію для вивчення цієї складної ситуації та надання подальших вказівок. Ми маємо продовжувати координувати впровадження цього спільного підходу», – додав Боррель.

20:25

США готують новий пакет допомоги Україні. Про це заявив речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі

«Найближчими днями будуть оголошення про майбутню допомогу з питань безпеки», – Кірбі

20:15

Нова міністерка закордонних справ Бельгії Хаджа Лабіб заявила, що щиро шкодує про незаконний візит до тимчасово окупованого Криму минулого року. Вона запевнила, що підтримує український народ, а Бельгія готова сприяти відбудові України та припиненню війни.

Лабіб сказала, що відвідувала півострів як журналістка та режисерка-документалістка та займалася проєктом, який демонстрував, як Росія використовувала культуру як силу та пропаганду, і як у таких умовах жили митці. 

19:50

 Глава МЗС Нідерландів Вопке Хукстра заявив, що Україна повинна виграти війну з росією та наголосив на необхідності надавати підтримку Києву, скільки це буде необхідно.

16:34

Європейський союз повністю призупинив угоду про спрощений візовий режим з Росією, заявив верховний представник ЄС Боррель під час пресконференції в Празі.

16:15

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що громадяни країни-агресора РФ не повинні отримувати негуманітарні візи.

"Я переконаний, що крапля точить камінь і наші дії мають сенс. Я не пам'ятаю, щоб німецькі туристи 1943 року їздили, наприклад, до Великої Британії чи інших країн вільного світу з туристичними цілями", — сказав Моравецький.

14:57

Двоє колишніх глав NASA розкритикували співпрацю з Росією у космосі.

"Політика нашої країни щодо Росії в рамках освоєння космосу була шизофренічною", — каже Джим Брайденстайн, який очолював NASA під час правління Дональда Трампа.

12:57

Східні країни ЄС, які межують з росією, погрожують прийняти «національні заходи», щоб скоротити кількість російських громадян, які в’їжджають у їхні країни і Шенгенську зону, якщо Євросоюз не домовиться про колективний підхід.

Про це, як пише Європейська правда, йдеться у спільній заяві країн, яку бачила Financial Times.

Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва вимагають від Єврокомісії запропонувати «відповідні заходи щодо віз», які «рішуче зменшать потік російських громадян до Європейського Союзу та Шенгенської зони».

«До тих пір, поки такі заходи не будуть введені на рівні ЄС, ми розглянемо можливість встановлення тимчасових заходів на національному рівні для вирішення неминучих проблем громадської безпеки, пов’язаних зі збільшенням потоку російських громадян через наші кордони», – сказали вони.

 

Ця загроза підвищує ставки для дебатів щодо віз у середу, оскільки Брюссель прагне зберегти єдність серед своїх членів, одночасно продовжуючи карати росію за її війну проти України.

«Це наша національна компетенція згідно з принципом національної безпеки вирішувати питання в’їзду на нашу територію», – сказав міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

Близько 700 000 росіян в'їхали в п'ять країн з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну наприкінці лютого. Більшість із них – туристи, які використовують прикордонні країни як ворота для поїздки на відпочинок до західних країн ЄС.

«Ми вважаємо, що це може стати серйозною загрозою громадській безпеці», – йдеться у спільній заяві п’яти країн, у якій також підкреслюється необхідність збереження «винятків для дисидентів, а також інших гуманітарних випадків».

«Нам потрібно продовжувати підтримувати опонентів путінського режиму та надавати їм можливість залишити росію», – йдеться у заяві.

За відсутності консенсусу щодо заборони міністри закордонних справ використають зустріч у Празі, щоб домовитися про призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з Москвою 2007 року, що зробить російські візи дорожчими, вимагатиме більше підтверджуючих документів і призведе до довшого часу очікування.

П’ять країн заявили, що це призупинення є «необхідним першим кроком», але це не завадить їм шукати більш суворих заходів для зменшення кількості росіян, які в’їжджають у їхні країни.

За словами головного дипломата ЄС, країни навряд чи домовляться про повну заборону туристичних поїздок, але можуть погодити певні зміни до чинних правил видачі віз громадянам оосії.

Головуюча у Раді ЄС Чехія висунула пропозицію про призупинення візової угоди з рф як компромісний варіант. Цей крок передбачає збільшення візового збору з 35 до 80 євро, а також збільшення часу для обробки візових заяв і кількість необхідних для цього документів.

08:38

У німецькому Лейпцигу невідомі зловмисники намагалися підпалити дитячий садок, у якому піклуються про дітей біженців з України.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє Bild.

Інцидент стався у вихідні. Ймовірно, підпалювачі розлили у вході легкозаймисту рідину, наприклад спирт або бензин, і підпалили її. Проте вогонь не перекинувся на дитсадок «Entdeckerland». Інцидент завершився незначними пошкодженнями дверей.

 

В результаті підпалу ніхто не постраждав. Напад стався, коли дитячий садок уже закрився, тому діти та вихователі не залишалися в будівлі.

Постраждалий дитячий садок знаходиться лише за 700 метрів від будинку біженців за адресою Liliensteinstrasse 15, який також був атакований із застосуванням запалювальних пристроїв у п’ятницю ввечері. Дві будівлі знаходяться всього за вісім хвилин ходьби.

«Через просторову близькість ми не виключаємо, що між цими двома діями існує зв’язок», – сказали в поліції.

«Зараз ми вивчаємо свідчення свідків, опитуємо місцевих мешканців, шукаємо записи з камер і перевіряємо соціальні мережі» – додали правоохоронці.

30 серпня

21:45

Міністри оборони країн ЄС підтримали створення навчальної місії для військових ЗСУ

Консенсусу було досягнуто під час неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС.

 

«Є багато тренувальних ініціатив у розробці, але потреба величезна. Ми повинні гарантувати узгодженість цих зусиль. І я можу сказати, що усі держави-члени чітко погодились щодо запуску необхідної роботи, щоб визначити параметри місії ЄС з військової підтримки України», – каже Жозеп Боррель.

21:28

17,5 млрд $ надали Україні міжнародні партнери від початку повномасштабного вторгнення – Денис Шмигаль.

«Ми вдячні кожному за цю допомогу, яка дозволяє забезпечувати економічну стійкість нашої держави. Водночас така стійкість економіки — це основа для перемоги у війні та звільненні наших територій від окупантів» – зазначив прем'єр-міністр України .

20:22

Адміністрація Байдена передала Україні зброю, призначену для контрнаступу на Півдні. Про це повідомляє  CNN із посиланням на представника Білого дому.

19:47

ЄС передасть Україні 5,5 млн таблеток йодиду калію, щоб захистити українців від потенційного радіаційного опромінення в районі Запорізької АЕС, повідомляє сайт Єврокомісії.

«26 серпня ЄС отримав запит на таблетки йодиду калію від уряду України як превентивний захід безпеки для підвищення рівня захисту навколо Запорізької АЕС. Таблетки йодиду калію будуть використовуватися в обмежених випадках, щоб уникнути вдихання або проковтування радіоактивного йоду, що поглинається щитоподібною залозою», – зазначають у Єврокомісії.

19:25

Люксембург виступає проти ідеї колективної відповідальності росіян за війну в Україні, тому не підтримує загальну заборону на в’їзд росіян до ЄС.

Про це заявив глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн перед початком засідання міністрів ЄС, які розглядатимуть запровадження обмежень на в’їзд росіян, повідомляє Європейська правда.

«Колективне (покарання росіян. - Ред.) я вважаю абсолютно неправильним. Ми знову опустимо залізну завісу. З 24 лютого ми постійно говорили: це війна путіна, це не війна російського народу. Ми повинні дотримуватись цієї лінії надалі», – сказав Ассельборн.

17:05

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що незабаром поставки зброї в Україну зі складів Бундесверу стануть неможливими.

Вона додала, що Бундесвер повинен мати можливість гарантувати національну оборону та захист НАТО, і як міністр оборони вона забезпечить, щоб так було й надалі

15:28

Норвегія виділить 200 мільйонів доларів Україні для купівлі газу

"Наш внесок у закупівлю газу, серед іншого, допоможе зберегти тепло в лікарнях і школах України цієї зими, а також надасть більше можливостей для приготування гарячої їжі", – сказав прем'єр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

15:27

Нідерланди виступили за заборону видачі туристичних віз Євросоюзу громадянам РФ.

За словами глави МЗС країни, на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну та підтримки з боку росіян, в ЄС на них більше не чекають.

12:19

Місія МАГАТЕ прибула до Києва — журналісти CNN бачили членів делегації вранці у Києві. 

Про це пише Суспільне.

Незабаром, місія з 14 міжнародних експертів, яку очолює гендиректор МАГАТЕ Гроссі, має вирушити на окуповану росією Запорізьку АЕС.

12:15

Уряди Німеччини і Франції спільно виступили проти заборони на видачу віз для в’їзду в ЄС для всіх росіян.

Відповідну позицію вони представили міністрам інших країн ЄС, які 30 і 31 серпня зустрічаються у Празі, повідомляє Європейська правда з посиланням на Zeit.

«Ми повинні подумати про розумні способи використання важливого важеля видачі віз», – йдеться в документі.

На думку Берліна і Парижа, заявки від громадян росії слід ретельно перевіряти на предмет можливих ризиків безпеці. Водночас, стверджують вони, не слід недооцінювати вплив безпосереднього досвіду життя в демократичних країнах, особливо це стосується майбутніх поколінь.

 

«Наша візова політика повинна відображати це і продовжувати дозволяти особисті контакти в ЄС з російськими громадянами, які не пов’язані з російським урядом», – йдеться у позиції урядів.

Тому Німеччина і Франція хочуть зберегти законодавчу базу, яка дозволяє студентам, митцям, науковцям і спеціалістам, зокрема, в’їжджати до ЄС – незалежно від того, чи можуть вони зіткнутися з політичними переслідуваннями.

Крім того, вони застерігають, що у разі візової заборони можуть виникнути так звані ефекти «об’єднання навколо прапора». Це означає, що громадяни іноді схильні об’єднано підтримувати свій уряд у разі нападів і провокацій ззовні.

Австрія також підтвердила, що виступає проти заборони на в'їзд для громадян Росії.

«Ми не повинні викидати дитину разом з водою, загальна заборона на візи для російських громадян повністю перервала б останні контакти з російським громадянським суспільством», – сказав міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг.

«Було б абсурдом блокувати шлях на Захід для критичних голосів у Росії прямо зараз», – додав він.

11:26

Високий представник ЄС питань зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель очікує, що на зустрічі у Празі міністри досягнуть політичної згоди щодо навчальної місії Євросоюзу для українських військових.

Про це, як пише Європейська правда, він сказав перед початком зустрічі міністрів оборони країн ЄС у Празі.

«Україна потребує підтримки, і ми продовжимо її надавати як у вигляді військового обладнання, так і тим, про що говоритимуть міністри – створенням місії високого рівня для навчання українських військових», – сказав Боррель, зазначивши, що для нього це найважливіша частина зустрічі.

За його словами, в обговоренні візьме участь і міністр оборони України.

«Сьогодні неформальна зустріч, тому жодних рішень бути прийнято не може. Але загальна, політична домовленість – це те, що, на мою думку, ми сьогодні можемо отримати. Сьогодні, я сподіваюся, ми отримаємо політичне зелене світло на цю місію», – заявив глава європейської дипломатії і додав, що деталі місії будуть оприлюднені пізніше.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Європейський Союз пропонує у межах своєї місії з тренування українських військовослужбовців у сусідніх країнах здійснювати підготовку снайперів, фахівців із розмінування та офіцерського складу.

29 серпня

22:03

МЗС вручило послу Туреччини ноту через дані про прохід Босфором російського судна з системами С-300

20:05

П'ята зустріч Контактної групи з оборони України за участі очільника Пентагону Остіна та міністрів оборони і високопосадовців низки країн відбудеться на авіабазі «Рамштайн» 8 вересня.

18:55

Швеція виділяє новий пакет оборонної допомоги Україні на $100 мільйонів. Ідеться про надання 1 мільярда шведських крон і додаткового пакету гуманітарної допомоги такого ж обсягу ($50 млн), – повідомила прем’єрка Магдалена Андерссон на спільній пресконференції з очільником українського МЗС Дмитром Кулебою у Стокгольмі. Про це інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

18:40

Європейський Союз пропонує у межах своєї місії з тренування українських військовослужбовців у сусідніх країнах здійснювати підготовку снайперів, фахівців із розмінування та офіцерського складу. Про  це пише Bloomberg 

14:40

Німеччина передасть Україні зброю та вболіває за вступ України до ЄС. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, виступаючи з промовою в Карловому університеті в Празі, – повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

У найближчі тижні Берлін відправить Києву новітню зброю. Йдеться про радіолокаційні системи та безпілотники, також Німеччина може взяти на себе особливу відповідальність в плані нарощування потенціалу артилерії і сучасних систем ППО України.

«Україна має стати частиною Європейського Союзу, це розширення піде на користь ЄС», – додав Шольц.

12:52

Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон заявила, що шведський уряд надасть Україні новий пакет допомоги загальною сумою мільярд шведських крон (близько 100 млн доларів).

Про це, як пише Європейська правда, вона сказала на пресконференції з главою МЗС України Дмитром Кулебою у Стокгольмі.

«Ми не можемо дозволити Росії виграти цю несправедливу і невиправдану війну. Ви захищаєте себе і свою країну, але ви також захищаєте наші спільні європейські цінності і заснований на правилах міжнародний порядок», – сказала Андерссон.

«Для нас честь і обов’язок підтримати вас. Тому мій уряд надасть Україні новий пакет допомоги у розмірі один мільярд шведських крон, тобто приблизно 100 мільйонів доларів», – заявила вона.

 

За словами прем’єрки, половина пакета – це військова підтримка України, яка передбачає зброю, про яку просив український уряд і доповнить внески інших країн.

«Друга частина спрямована на підтримку української економіки, стійкості та відновлення», – додала вона.

Також, за словами Андерссон, шведська сторона вже задіяна у побудові тимчасових притулків для людей, які втратили жило у війні. Крім того, Швеція сприятиме вивезенню українського зерна.

11:22

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу закликав Німеччину збільшити військову підтримку України, заявивши, що наданої допомоги недостатньо.

Про це, як пише Європейська правда, він сказав в інтерв’ю Welt.

«Я ще раз закликаю наших німецьких друзів нарощувати поставки зброї в Україну. Ми повинні бути швидкими зараз, ми не можемо чекати, ми повинні зустрітися з нашими викликами. Ми всі все ще робимо занадто мало», – сказав Рейнсалу.

За словами міністра, він розуміє, що для Німеччини саме по собі надсилання зброї є величезною зміною і є складним, особливо психологічно.

 

«Ми не можемо спочивати на лаврах, відправивши кілька танків. Війна дорога. Але українці приносять справжні жертви. Наш обов’язок – підтримати їх у їхній боротьбі. Це наш моральний обов'язок. Тому що ми могли зробити більше для стримування «русского зверя». Українці – найсміливіша нація у світі. Але без нашої допомоги їм не вижити», – наголосив Рейнсалу.

Крім того, він закликав до посилення санкцій проти росії.

«Якщо ми не готові прийняти невеликий збиток зараз, збиток для наших економік буде набагато більшим пізніше – якщо Росію не зупинять в Україні. Для цього морально необхідні санкції. Зараз ми не повинні йти на поступки. Одні лише розмови про це послаблюють нашу європейську позицію. Треба вистояти і навіть посилити санкції», – сказав міністр.

«Розумієте, історія 20 століття повторюється, в Україні відбувається геноцид. Що ми робимо, щоб запобігти цьому? Як нас судитимуть онуки? Ці запитання турбують мене. Ми покоління Черчіллів чи Чемберленів? Історія твориться зараз. Я досить часто бував в Україні, знаю, що там відбувається, бомби падають на школи, лікарні. І ми говоримо про те, що наші рахунки за електроенергію чи газ стають занадто дорогими. Це недобре і може мати неприємні наслідки, але давайте дивитися на це в перспективі», – зазначив Рейнсалу.

10:53

Міністри оборони країн-членів ЄС 29 серпня їдуть до Праги на неформальну зустріч, на якій, серед іншого, буде обговорюватися подальша військова підтримка для України.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Politico.

Наскільки відомо ЗМІ, одне з питань у порядку денного - ідея головного дипломата ЄС Жозепа Борреля про створення загальноєвропейської місії для навчання українських військових.

Минулого тижня він зазначив, що не розуміє, чому Євросоюз має таку програму, наприклад, для Мозамбіку, але досі не має її для України.

Ідея загалом не нова, оскільки незадовго перед початком повномасштабної війни Київ просив ЄС допомогти з підготовкою українських військових та адаптацією до стандартів НАТО. Наскільки відомо, Європейська служба зовнішніх справ тоді запропонувала кілька варіантів, зокрема й навчальну місію. 

Ідею підтримали країни східного флангу ЄС, але деякі інші, у тому числі Німеччина, Італія, Греція та Кіпр, не погоджувались, побоюючись спровокувати Росію. Берлін натомість виступав за фінансову підтримку. 

Після 24 лютого ці аргументи вже втратили підґрунтя і зараз німецькі інструктори і так навчають українців, які будуть працювати з переданою зброєю, тож пропозиція Борреля має більші шанси на успіх. 

Зустріч проходитиме під головуванням Чехії, яка зараз очолює Раду ЄС, і завершиться 30 серпня.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024