Реакція світу на війну росії проти України 5-11 вересня

11 Вересня 2022, 17:48
Реакція світу на війну росії проти України 8057
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

11 вересня

17:40

Під час візиту до Києва держсекретар США Блінкен привіз послання від Байдена про необхідність розпочати переговори з Путіним. Натомість Київ не сприймає рекомендації почати «мирні» переговори з РФ і вимагає повної деокупації Донбасу і Криму — про це під час форуму Yalta European Strategy, що таємно відбувся у Києві, заявили кілька українських посадовців.

«Ми (за час війни) навчилися багато чому, і в тому числі навчилися не довіряти будь-яким розмовам про мир, які нам пропонують партнери», – сказав, зокрема, міністр оборони Резніков.

17:32

Під час підготовки контрнаступу українська влада вирішила поділитися інформацією зі США, щоб отримати більше підтримки. Перед цим представники американських спецслужб скаржилися, що мають набагато більше інформації про російські військові плани, ніж про українські, – The New York Times.

10 вересня

20:04

Орган цивільної авіації заборонив молдовським компаніям здійснювати рейси до Росії.

Про це 10 вересня повідомив міністр інфраструктури Молдови Андрей Спину, передає «Європейська правда» з посиланням на Newsmaker.

Спину опублікував рішення відомства, в якому зазначено, що Європейське агентство авіаційної безпеки призупинило всі дозволи, видані російським авіаоператорам.

Також орган зазначив, що перельоти до Росії можуть бути небезпечними, і випустив директиву, яка забороняє молдовським авіакомпаніям здійснювати авіарейси на території Росії.

18:02

Єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган попросив країни-члени ЄС збільшити фінансову підтримку Києва наступного року, оскільки війна Росії в Україні «дуже ймовірно» продовжиться.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на RFERL.

Ган підтвердив, що кредитний транш у розмірі 5 мільярдів євро Україні буде офіційно узгоджено найближчими днями, і що він сподівається на додаткові 3 мільярди євро, можливо, у вигляді грантів, які буде надано Києву до кінця року.

Він додав, що додаткові кошти вже були запропоновані Єврокомісії, і висловив упевненість, що вони будуть схвалені країнами-членами ЄС.

Переважна більшість бюджету ЄС уже виділена для інших зобов’язань, і Ган натякає, що в майбутньому кошти повинні надходити зі скарбниць окремих держав-членів.

«Справжнє питання полягає в тому, як фінансувати Україну у випадку — а це дуже ймовірно — що війна триватиме в новому році», – сказав Ган. «Ми повинні підтримувати Україну, тому що Україна захищає не лише себе, але й також нас, наші цінності», – додав він.

Ган зазначив, що необхідне фінансування для України не може бути забезпечено з нинішнього бюджету ЄС і вимагатиме «надзвичайних зусиль».

Комісар з питань бюджету також визнав, що стрімке зростання цін на енергоносії та інфляція в ЄС можуть вплинути на те, наскільки блок буде готовий надати Києву додаткову фінансову підтримку.

«Звичайно, люди дуже зосереджені на тому, як обслуговувати свої рахунки за електроенергію. Але все-таки ми повинні думати про Україну», – сказав він.

«Я думаю, що це саме те, що ми маємо обговорити з міністрами фінансів, тому що лідери G7 також дали зобов’язання, що вони також підтримуватимуть Україну. Отже, ми маємо виконати наші зобов’язання. І, знову ж таки, це в наших власних інтересах. Це в наших власних інтересах, тому що йдеться про мир у Європі, стабільність у Європі», – додав Ган.

17:10

Уряд ухвалив рішення, щоб прийняти майже 530 мільйонів доларів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку до державного бюджету.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Україна отримає близько 530 млн доларів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку. На сьогоднішньому засіданні Уряду схвалили розпорядження, яке дозволить залучити ці кошти до державного бюджету», – зазначив прем’єр. 

Отримані кошти від МБРР Україна планує спрямувати на виконання своїх соціальних зобов’язань, зокрема на оплату праці рятувальників, освітян, медиків, а також на пенсійні виплати та соціальну допомогу.

16:47

Під час візиту до Великої Димерки під Києвом глава МЗС Німеччини Анналена Бербок пообіцяла Україні подальшу допомогу з розмінуванням.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на Süddeutsche Zeitung.

«Те, що я тут бачу, більш ніж жахливо. Очевидно, що тут навмисне закладали не лише протитанкові, а й протипіхотні міни», – зазначила Бербок.

Їй повідомили, що після відходу російських військ з-під Києва "міни були виявлені навіть у дитячих іграшках у приватних квартирах, які, очевидно, не мали іншої мети, окрім вбивства невинних людей, навіть дітей". Бербок пообіцяла подальшу допомогу з розмінуванням.

 

У Великій Димерці Німеччина вже підтримує цивільний проєкт з розмінування. Федеральний уряд виділив загалом шість мільйонів євро на знешкодження вибухонебезпечних боєприпасів неурядовій організації Halo.

За даними Федерального міністерства закордонних справ, до кінця року планується збільшення ще на мільйон євро. Цього тижня міністерка оборони Крістіне Ламбрехт також оголосила, що українські військові навчатимуться розмінуванню в Німеччині.

15:34

Українська асоціація футболу звернулася до УЄФА та ФІФА з вимогою не допустити проведення товариського матчу Росія — Боснія і Герцеговина, який має відбутися 19 листопада в Санкт-Петербурзі. Про це пише «Українська правда».

Також УАФ надіслала листа Федерації футболу Боснії і Герцеговини, в якому пояснила неприпустимість проведення такого матчу.

Нападник, капітан та найкращий гравець збірної Боснії та Герцеговини Едін Джеко відмовляється грати у спарингу з Росією.

«Я проти цього матчу. Я завжди виступаю лише за мир. Асоціація знає мою думку. На жаль, я не той, хто приймає рішення про те, з ким гратиме БіГ, але я маю чітку позицію, яка не включає участь у цій грі, поки страждають невинні люди. Я солідарний із народом України у цей складний час для них», – заявив Джеко.

15:11

Іспанська армія долучиться до процесу навчання українських військових, повідомляє «Європейська правда», з посиланням на El Mundo.

«Іспанія тижнями готувалася до прибуття українських військових контингентів, які проходитимуть навчання на базі нашої країни», – йдеться у повідомленні.

Навчання проходитиме у Сарагосі.

Як це вже робить Сполучене Королівство на своїй території, міністерство оборони Іспанії, як зазначається, виконує одне із зобов’язань, взятих перед урядом Володимира Зеленського, і запрошуватиме українських військових на навчання перед військовим розгортанням.

14:25

Міністр оборони Олексій Резніков розповів, що на «Рамштайн-5» країни домовилися сильніше готувати до бою українських військових. Про це він написав у фейсбуці.

«У контексті довготривалої підтримки на якісно вищий рівень виведено завдання підготовки українських бійців.

Діапазон наших потреб широкий – від отримання індивідуальних навичок до тренувань у складі батальйонів, а також підготовка штабів бригад.

Вже діє започаткована Великою Британією ефективна програма підготовки, яку підтримали Канада, Нідерланди, Данія, Норвегія, Швеція, Фінляндія та Нова Зеландія.

На Рамштайні-5 я звернувся з проханням розглянути можливість розгортання аналогічних програм тренувань в інших країнах-сусідах. Це забезпечить масштабування тренувального процесу, ми отримаємо більше підготовлених військ у стислий термін», – написав Резніков.

Також він додав, що Словенія запропонувала потужну допомогу. На думку Резнікова, це буде реальне посилення на полі бою саме в той момент, коли потрібно.

13:14

Станом на початок вересня остаточна концепція і деталі ленд-лізу ще невідомі. Нюанси, якою буде ця програма допомоги, ще обговорюються. Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков у інтерв’ю «РБК-Україна».

8:27

У Сербії у п’ятницю засудили 31-річного Влада Станича за його участь у війні на території України у 2015 році на боці росії.

У липні цього року Станич був затриманий в аеропорту Белграда, після чого він зізнався у скоєнні злочину.

Як пояснила суддя під час оприлюднення вироку, він отримав мінімальний термін тюремного ув'язнення, передбачений за участь у війні в іноземній державі.

8:25

В один із Суданських портів прибув балкер SEAEAGLE з 65 тисячами тонн української пшениці. Він вийшов з порту «Чорноморськ» 26 серпня.

8:21

У Німеччині 70% населення виступає за підтримку України, навіть якщо це призведе до високих цін на енергоносії.

9 вересня

18:43

Україна отримала від Естонії гусеничні безпілотні бронетранспортери TheMIS — їх можна використовувати для того, щоб евакуювати поранених або підвозити боєприпаси. Delfi опублікувало фото випробувань таких машин українськими військовими медиками на полігоні біля Києва. TheMIS може перевозити вагу до 750 кілограмів.

Про це пише Бабель.

Машина має гібридний дизельно-електричний двигун і може розвивати швидкість до 20 км/год. Такі бронетранспортери мають низку модифікацій: від суто транспортувальних до бойових або розвідувальних. Усе залежить від того, яку саме платформу встановлять між гусеницями.

18:20

Рада ЄС схвалила виділення 5 млрд євро макрофіну Україні.

«Нова позика піде на нормальне функціонування держави й забезпечення роботи критичної інфраструктури, як-от держустанов, шкіл та лікарень», – зазначив глава чеського Мінфіну Збинек Станюра.

18:15

Французькі птахівники просять не продовжувати тимчасове скасування мит ЄС на українські товари, оскільки це призвело до стрибка імпорту м'яса птиці.

15:00

Напередодні своєї 23-ї річниці FAVBET влаштував внутрішній фандрейзер, під час якого співробітники зібрали 240 тисячі гривень на закупівлю 23 нових «повітряних очей» дня наших захисників. 

«Компанія додала суму, якої не вистачало, команда FAVBET Foundation подбала про логістику, і ось маємо – 23 пташки вже придбані та готові до відправки. Наближуємо перемогу разом!», – йдеться у повідомленні.

14:20

​Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що українські сили досягли певних успіхів у своїх операціях у Харкові та Херсоні.

11:30

Рада ЄС затвердила повне призупинення угоди про спрощений візовий режим з Росією

У п’ятницю, 9 вересня, Рада ЄС затвердила повне призупинення угоди про спрощений візовий режим з країною-агресором Росією.

10:49

До Києва прибув прем'єр-міністр Польщі Моравецький. У нього заплановано кілька зустрічей, повідомив речник польського уряду.

10:30

США запропонували реформувати Раду Безпеки ООН через агресію рф проти України

Пропоновані нововведення стосуватимуться, зокрема, права вето. Про це заявила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

США готові стати співавторами резолюції, яка вимагатиме від постійних членів Радбезу пояснювати свої права вето.

Крім того, США вирішили дотримуватися «шести принципів відповідальної поведінки членів Радбезу ООН». Зокрема, країна утримуватиметься від використання права вето, за винятком надзвичайних ситуацій. 

Зазначимо, що для реформи Ради Безпеки потрібна згода її п'яти постійних членів: США, Франції, Великої Британії, Китаю та росії.

8 вересня

19:30

ЗСУ вразили понад 400 російських цілей за допомогою HIMARS і використовують системи «неймовірно ефективно», заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів сил США Міллі.

18:30

Пентагон розкрив деталі пакету допомоги Україні на $675 мільйонів:

  • додаткові боєприпаси для артилерійських ракетних систем HIMARS;
  • чотири 105-мм гаубиці та 36 000 105-мм артилерійських снарядів;
  • додаткові високошвидкісні протирадіолокаційні ракети HARM;
  • 100 броньованих високомобільних багатоцільових колісних машин HMMWV;
  • 1,5 млн набоїв до стрілецької зброї;
  • понад 5000 протитанкових систем;
  • додаткові гранатомети та стрілецька зброя;
  • 50 броньованих медичних автомобілів;
  • прилади нічного бачення.

14:36

Норвегія передасть Україні приблизно 160 ракет Hellfire, пускові майданчики та блоки наведення, а також прилади нічного бачення зі складів норвезьких збройних сил

14:14

Країни Балтії та Польща з 19 вересня запроваджують жорсткі обмеження на в'їзд для громадян Росії з шенгенськими туристичними візами, незалежно від того, у якій країні вони видані

13:27

 Пентагон надіслав Україні свої найточніші артилерійські снаряди Excalibur із GPS-наведенням, про що раніше не оголошувалося — Bloomberg

11:43

Україна отримає ще 675 мільйонів доларів допомоги від США. Про це повідомив міністр оборони Ллойд Остін.

Пакет включатиме 105-мм гаубиці, артилерійські боєприпаси, ракети HARM, Humvees, броньовані машини швидкої допомоги та системи штучного інтелекту.

10:34

Словаччина випустила марку на знак солідарності з Україною

По всьому світу продовжують з'являтися марки в підтримку України. Наш філателістичний фронт підтримали понад 10 країн. Загалом налічується майже 50 марок, випущених в підтримку України на тлі російсько-української війни.

Свою солідарність з українським народом висловила і Slovenská pošta.

Від 24 лютого Словаччина прийняла майже 100 тисяч українських біженців, тож жителі країни точно знають про наш біль та тугу за домом. Саме це і зобразили на новій марці національного поштового оператора Словаччини.

Придбати марку можна буде за 0,75 євро з 16 вересня у відділеннях Slovenská pošta

08:46

 У четвер Пентагон оголосить про постачання Україні нової партії озброєння на 675 мільйонів доларів, допомога зокрема включатиме додаткові снаряди для HIMARS — Thе Washington Post.

Сьогодні на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині відбудеться зустріч створеної західними країнами групи у так званому форматі «Рамштайн»

08:24

З Іспанії вирушив літак із військовою допомогою для України

З авіабази Торрехон-де-Ардос у Мадриді у вівторок вилетів літак військово-повітряних сил Іспанії Т-23, який має доправити в Україну боєприпаси для великокаліберної польової артилерії. Про це повідомили в офісі прем’єр-міністра Іспанії.

08:09

Місія ООН зі з’ясування фактів має найближчими днями прибути до окупованої Оленівки, де наприкінці липня було вбито понад 50 українських військовополонених

7 вересня

22:15

У Нью-Йорку розпочалося засідання Ради Безпеки ООН, ініційоване США та Албанією для обговорення насильницької депортації Росією громадян України. Це друге засідання щодо України протягом тижня.

21:00

Лідер польської правлячої партії «Право та справедливість» Ярослав Качинський вважає, що Польща може орієнтуватися лише на двох союзників –Україну та Велику Британію.

18:20

Пентагон готує детальний аналіз і розробляє план підтримки української армії в середньостроковій і довгостроковій перспективі, в тому числі після закінчення війни з Росією –– CNN.

16:50

Литва відправила в Україну 105-мм гаубиці.

У дописі Міністерства оборони Литви у Твіттері йдеться, що Україні потрібні безупинні постачання зброї. «Ми не можемо робити паузи», – зазначили у Міноборони.

14:13

Європейська комісія у середу запропонувала виділити 5 млрд євро макрофінансової допомоги Україні.

Про це повідомила президентка комісії Урсула фон дер Ляєн, пише «Європейська правда».

«Ситуація в Україні вимагає нашої неослабної підтримки. Сьогодні Європейська комісія пропонує Україні додаткові 5 млрд євро макрофінансової допомоги», – йдеться у повідомленні фон дер Ляєн у Twitter.

За її словами, цей кредит доповнює 10 млрд євро, які Європейський Союз вже надав Україні у вигляді фінансової, гуманітарної та військової допомоги.

12:12

Литва, Латвія та Естонія домовились суттєво обмежити в’їзд росіян, у яких є чинні шенгенські візи. 

Про це у середу повідомив глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс, пише «Європейська правда».

«Країни Балтії досягли домовленості про суттєве обмеження (за деякими винятками) перетину кордону громадянами Російської Федерації, які мають шенгенські візи ЄС», – розповів латвійський дипломат у своєму Twitter. 

За його словами, рішення будуть прийматися національними урядами відповідно до національних процедур і набудуть чинності одночасно.

11:19

Міністерство закордонних справ України вимагає якнайшвидшого виправлення неправдивої інформації в угорському підручнику з антиукраїнською пропагандою.

Про це в коментарі «Європейській правді» заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

«МЗС України відомо про ситуацію з підручником географії для восьмого класу в Угорщині», – сказав він.

За його словами, вчора українські дипломати провели зустріч в угорському зовнішньополітичному відомстві, під час якої наголосили на неприйнятності подання недостовірних та викривлених фактів про Україну.

 

«Вимагаємо якнайшвидшого виправлення неправдивої інформації в підручнику», – заявив Ніколенко.

9:55

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас вважає, що жодна країна не почуватиметься в безпеці, якщо Росію не зупинити в Україні.

Про це вона сказала в інтерв’ю прем’єрів країн Балтії виданню Welt, повідомляє «Європейська правда».

За словами Каллас, було помилкою не покарати Росію за її агресію в Грузії та Україні.

«Тепер ми не повинні знову бути м’якими. Єдине рішення – відтіснити Росію назад у її кордони. Щоб Путін нічого не втратив, але й не отримав. Усе інше означає, що агресія для нього окупилася. Це було б запрошення, і жодна держава більше не могла б почуватися в безпеці», – сказала вона.

«Тому ми повинні допомогти Україні захиститися. Я думаю, ми всі повинні робити більше для цього», – додала прем’єрка Естонії.

Вона також висловила розуміння, чому Німеччина є не настільки швидкою у питанні постачання зброї, як країни Балтії.

«Ми є 27 демократіями в ЄС. Менші кораблі можуть змінювати курс швидше, ніж великі. Німеччина – дуже великий корабель. Важливо, щоб рішення приймалися і реалізовувалися якомога швидше», – зазначила Каллас.

9:36

Росія використовує енергію як інструмент шантажу, однак Німеччина не повинна піддаватися на вимоги шантажиста, інакше це призведе до повторення помилок минулого.

Про це заявили прем’єр-міністри Естонії, Латвії та Литви в інтерв’ю Welt, повідомляє «Європейська правда».

 

Прем’єр Латвії Криш’яніс Каріньш нагадав, що країни Балтії в минулому виступали проти будівництва Nord Stream 1 і попереджали Німеччину про небезпеку залежності від одного постачальника.

«Росія використовує енергетику як засіб шантажу. У Берліні, однак, вирішили продовжити проєкт. "Північний потік-2" ще більше погіршив ситуацію. І знову нас не послухали. Але помилки минулого сталися. Важливо діяти зараз, щоб вийти з цієї ситуації. Я бачу, що Німеччина шукає шляхи. Я впевнений, енергетична криза буде проблемою цієї зими, можливо, наступної. А далі вже ні. Але те, що дехто каже, що ти маєш піддатися шантажистові, надзвичайно небезпечно», – сказав Каріньш.

«Невже хтось вірить, що з «Північним потоком-1» є технічні проблеми? Є також трубопровід «Ямал», який проходить по суші і яким може скористатися Росія. Я не розумію цих розмов», – заявила прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте.

Прем’єри наголосили на потребі пояснювати людям необхідність підтримки України.

«У моїй країні ми маємо 25 відсотків інфляції. Це військовий податок, я так це бачу. Ми платимо його в євро, українці – життями. Ви в Німеччині маєте кращих сусідів, ніж ми в Естонії. Я розумію, що німцям складніше пояснити необхідність нинішньої політики. Але це якраз наш обов'язок. Треба пояснювати людям, чому потрібно допомагати Україні. Щоб Росію відкинули і ця війна закінчилася», – сказала прем’єрка Естонії Кая Каллас.

8:51

В Угорщині державний центр розробив підручник географії для 8-го класу, переповнений антиукраїнською пропагандою та брехливими фактами, здатний «запрограмувати» школярів на вороже ставлення до України.

Про це йдеться у статті «Європейської правди».

Йдеться про офіційний підручник, що розроблений державним центром OFI та є обов’язковою навчальною книгою для угорських учнів.

Як ідеться у статті, самої географії у цьому розділі небагато, та й та із помилками. Наприклад, угорські автори немов позбавили Україну суверенітету над кримськими горами, повідомивши дітям, що Карпати – єдині гори в Україні.

 

У підручнику угорських школярів переконують, що в Україні точиться громадянська війна, до якої Росія напевно не причетна.

8:46

Президент РФ Володимир Путін може спробувати скористатися звітом МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС і створити процес, аналогічний Мінським угодам.

Про це говорять фахівці американського Інституту дослідження війни (ISW).

Як зазначається, дещо зашифрована мова звіту МАГАТЕ показує той факт, що Україна залишається оператором ЗАЕС та стороною, відповідальною за її безпечну експлуатацію та дотримання норм міжнародного права МАГАТЕ. 

МАГАТЕ не може безпосередньо взаємодіяти з Росією щодо експлуатації станції, не визнавши принаймні мовчазно, що Росія має право на консультації.

ISW пише, що Путін може спробувати використати умови, які він створив на ЗАЕС, для створення паралельної міжнародної структури, яка б підривала суверенні права України на набагато більшу територію України, яку зараз окупують російські війська.

8:10

Росіяни намагалися тиснути на гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі під час підготовки звіту щодо ЗАЕС.

Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу ООН щодо ситуації на ЗАЕС.

«Цікаво спостерігати в цьому залі, як російський посланець ниє, що йому забракло часу належним чином вивчити опублікований звіт МАГАТЕ, ніби це не сама Росія так терміново скликала цю зустріч (Радбезу ООН – ред.)… Єдине, що пояснює цю російську метушню, – це спроба чинити тиск на генерального директора МАГАТЕ Гроссі та його команду, коли вони ще готували звіт», – сказав Кислиця.

7:40

Президент США Джо Байден обговорив із новим прем'єр-міністром Британії Ліз Трасс співпрацю щодо підтримки України. Про це він написав у твітері.

Байден зазначив, що розраховує на тісне співробітництво з Британією у розв'язанні глобальних проблем, що включають подальшу підтримку України у її захисті від російської агресії.

7:21

Потенційна закупівля Росією зброї у Північної Кореї може включати мільйони одиниць боєприпасів, але немає жодних ознак того, що угоду було укладено. Про це заявив представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі та заступник представника Держдепартаменту Ведант Патель, яких цитує Українська правда.

«Він (президент РФ Володимир Путін – Ред.) купував дрони в Ірані. Тепер він збирається купувати артилерійські снаряди у Північній Кореї. Це показник того, як сильно його оборонно-промисловий комплекс страждає внаслідок цієї війни, і ступінь відчаю, з яким він звертається за допомогою до таких країн, як Іран та Північна Корея», – сказав Кірбі.

6 вересня

21:40

Міністерство оборони США бачить, що Сили оборони України в Херсонській області «продовжують рухатися вперед» сказав прес-секретар Пентагону, бригадний генерал ВПС Пет Райдер.

«Перше, що ми побачили в Херсонській області, це продовження наступальних дій українців. Вони рухаються вперед. Ми знаємо, що вони відбили деякі села», – зазначив він.

17:15

У Варшаві перед готелем, де засідали омбудсмени країн Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) відбувся мітинг українських активістів.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Учасників мітингу не пустили на тротуар поруч із готелем Sofitel, але, за словами організаторів, їх усе одно було добре видно й чути з вікон, де відбувалося засідання омбудсменів, а деякі з них вийшли, щоби підтримати протестувальників.

17:10

Єврокомісія офіційно рекомендувала призупинити спрощений візовий режим із Росією.

Єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йоганссон під час брифінгу висловила сподівання, що Рада ЄС ухвалить рішення вже цього тижня і спрощений візовий режим припинить діяти з 12 вересня.

16:20

У Любліні проведуть концерт на підтримку України: він триватиме аж шість годин.

Збір грошей розпочався ще за два тижні до початку заходу й триватиме 2 тижні після його завершення. Усі гроші підуть на підтримку України у війні з рф.

13:48

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відхилив прохання українського прем’єра Дениса Шмигаля про постачання додаткового важкого озброєння, зокрема танків Leopard 2

08:03

Президент США Джо Байден заявив, що росію не слід називати спонсором тероризму.

5 вересня

18:20

ЄС надає Україні доступ до фінансування цифрових проєктів на €6 мільярдів.

Фінансування цифрових проєктів відбуватиметься у напрямку: високопродуктивний комп'ютинг; штучний інтелект, дані та хмарні послуги; використання цифрових технологій в економіці та суспільстві; кібербезпека (напрям закритий для держав не членів ЄС).

17:30

Європейський союз продовжить підтримувати Україну у боротьбі проти російської агресії стільки, скільки буде потрібно — попри будь-які погрози і шантаж Росії, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

16:00

Інтернет-з'єднання Європи та Азії має пролягати через Україну — Мінцифри.

У міністерстві заявили, що співпрацюватимуть із Vodafone Group, щоб збудувати підводний кабель, який буде знаходитись на дні Чорного моря.

12:30

Вранці біля російського посольства в столиці Афганістану Кабулі стався вибух. Двоє людей загинули, ще 11 отримали поранення, повідомило Reuters.

За даними місцевої поліції, «нападник-смертник, який хотів підірвати себе», підійшов до воріт російського посольства, де його розпізнали охоронці, та вистрілили у нього, через що стався вибух. В МЗС Росії заявили про двох загиблих внаслідок вибуху російських дипломатів, також відомо про поранених серед місцевих.

09:22

Велика Британія значно розширить програму підготовки українських військових — йдеться про навчання десятків тисяч солдатів

Коментарі
06 Вересня 2022, 18:20
ну шо бандеривци, капут вам...
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024