Ліз Трасс стала новою прем'єр-міністеркою Великої Британії та лідеркою Консервативної партії

05 Вересня 2022, 15:23
Ліз Трасс 1491
Ліз Трасс

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс перемогла у змаганні за посаду прем’єр-міністра країни. 

Подія відбулася 5 вересня. Про це повідомляє Суспільне.

Трасс офійційно оголосили переможницею виборчих перегонів.

Голова «комітету 1922» (парламентської групи від Консервативної партії у Палаті громад Великої Британії) сер Грем Брейді оголосив переможця голосування: Ліз Трас отримала 81 326 голосів виборців, її суперник Ріші Сунак — 60 399 голосів. Явка на виборах склала 82,6%.

Вона стане прем'єр-міністром 6 вересня, коли відвідає королеву у резиденції у Балморалі і отримає від неї запрошення сформувати уряд Великої Британії.

У своїй промові, Трасс подякувала своєму другові Борисові Джонсону, який провів Brexit, впровадив вакцину від Covid, «розгромив Джеремі Корбіна» і виступив проти володимира путіна.

Читайте також: Реакція світу на війну росії проти України 5 вересня

«Вами захоплюються від Києва до Карлайла», – сказала вона.

Трасс також віддала шану колегам-кандидатам, зокрема Ріші Сунаку і зазначила, що це була складна кампанія.

Нова прем'єрка пообіцяла виконати свої передвиборчі обіцянки.

«Ми повинні показати, що досягнемо результатів протягом наступних двох років. Я виступлю із сміливим планом зниження податків і розвитку нашої економіки. Я візьмуся за енергетичну кризу, маю на увазі рахунки людей за електроенергію, а також вирішуватиму довгострокові проблеми з енергопостачанням», – наголосила Трасс.

Експрем'єр Британії Девід Кемерон привітав Ліз Трасс з перемогою.

«У цей час викликів і глобальної невизначеності я бажаю успіху новому уряду», – написав він у Twitter і закликав консерваторів підтримувати нову очільницю партії та уряду.

Ліз Трасс заявляла, що стане «найбільшим другом» України, якщо стане прем’єркою. Про це пише Reuters передає Суспільне.

Таким чином Трасс обіцяла продовжити політику Бориса Джонсона, який був змушений оголосити про свою відставку на початку липня на вимогу однопартійців через низку скандалів. Він був активним прихильником України після вторгнення Росії в лютому та двічі їздив у Київ на зустріч із президентом Зеленським.

Трасс як міністр закордонних справ контролювала запровадження санкцій проти найближчих до президента Росії Володимира Путіна осіб. Вона заявила, що працюватиме з союзниками, щоб надати Україні більше зброї та гуманітарної допомоги.

«Як прем’єр-міністр я буду найбільшим другом України – слідуючи стопам Бориса Джонсона – і буду повністю віддана тому, щоб путін зазнав поразки в Україні та зазнав стратегічної поразки, і щоб Росія була обмежена в майбутньому», – заявила Трасс.

За її словами, зараз не час говорити про поступки та компроміси щодо путіна.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024