Перші шпальти газет Великої Британії за 6 вересня

07 Вересня 2022, 12:38
Ліз Трасс 2423
Ліз Трасс

Усі газети Великої Британії пишуть, що Ліз Трасс виграла вибори лідерів торі та стала наступною прем'єр-міністркою країни.

«До справи», – пише «Times», повідомляючи, що пані Трасс, як очікується, заморозить рахунки за електроенергію для домогосподарств в одній зі своїх перших дій на новій роботі. Її прихід до влади на тлі побоювань масових банкрутств змусить одразу взятися за справи, оскільки деякі паби та ресторани зіткнуться із семиразовим збільшенням витрат на електроенергію. 

«Прийде година, прийде жінка» — заголовок «Daily Mail». У статті йдеться, що з часів Маргарет Тетчер для прем'єр-міністра не було «жорсткіших викликів на порядку денному на старті». Газета пише, що пані Трасс планує стратегію «шоку та трепету» щодо рахунків за електроенергію, податків та NHS (національна служба охорони здоров'я), щоб «залишити свій слід» у Британії. 

«The Guardian» також говорить про вхідні завдання пані Трасc. Її новий уряд розпочне перегони з часом, щоб викласти плани щодо вирішення надзвичайної ситуації, пов'язаної з вартістю життя. У газеті йдеться про те, що вона стикається з «важкою боротьбою» за перемогу над депутатами-консерваторами, оскільки вона успадкувала «глибоко розділену партію, яка відстає в опитуваннях, а деякі бунтівні прихильники, які вже, як кажуть, планують її смерть».

«METRO» пише, що «сяюча» пані Трасс зустрінеться з королевою сьогодні в Балморалі, щоб офіційно вступити на посаду, пообіцявши «зробити, вирішити, забезпечити».

«Довіртеся Tрасс, щоб забезпечити Велику Британію», – пише «Daily Express». У газеті йдеться про те, що «рішуча» перемога над Ріші Сунак робить її третьою жінкою-консерватором, яка очолила Велику Британію. Партія торі довірилася пані Трасс, щоб переконати націю в тому, що вона є прем'єр-міністркою, яка може служити Британії.

«Mirror» із заголовком «Ті ж старі торі». У статті йдеться про те, що прем'єр-міністри консерватори за останні 12 років «зруйнували економіку, розгромили громадські служби, залишивши мільйони людей у гіршому становищі, ніж було раніше».

«i» пише, що повертаючись до своїх політичних планів як прем'єр-міністра, пані Трасс розробляє плани зі своїм імовірним канцлером Квасі Квартенгом. Вона хоче зафіксувати рахунки за газ та електрику для домашніх господарств на поточному середньому рівні 1971 фунт стерлінгів до кінця січня. Газета пише, що енергетичний замок, який повісять на зростання вартості життя, буде універсальним та принесе користь усім домогосподарствам у Британії.

«The Daily Telegraph» пише, що рахунки за електроенергію будуть заморожені до 2024 року, коли очікуються наступні загальні вибори, відповідно до планів, які розглядає нова прем'єр-міністрка. У статті йдеться про те, що ця бюджетна політика триватиме довше і коштуватиме на десятки мільярдів фунтів більше, ніж пропозиція Лейбористської партії обмежити ціни на поточному рівні до початку 2023 року.

«Ліз тисне на педаль газу», – пише «The Sun».

«Financial Times» – пані Трасс негайно розпочне роботу над пакетом допомоги в галузі енергетики. Передбачається, що Трас запропонує дворічний пакет енергетичної допомоги, який може коштувати 100 мільярдів фунтів стерлінгів. Газета пише, що її кандидат на посаду канцлера зважує, чи мають гроші, витрачені на інтервенцію, бути відшкодовані шляхом загального оподаткування або майбутніх зборів зі споживчих рахунків — додавання останнього може бути «політично проблематичним»/

«Daily Star» відзначає останній день прем'єрства Бориса Джонсона фотографіями, на яких він корчить різні пики. Він резюмує 1139 днів його перебування на посаді як «кінець помилки».

«The Scotsman» повідомляє, що пані Трасс перемогла Ріші Сунака, набравши 81 326 голосів проти 60 399 голосів.

«The Herald» пише, що пані Трасс звернулася до Бориса Джонсона у своїй переможній промові, сказавши, що він «здійснив Brexit», протистояв Путіну» і «ним захоплюються від Києва до Карлайла».

«The P&J» пише, що завдання, які стоять перед пані Трасс як нової прем'єр-міністрки дуже складні. У газеті йдеться, що після її перемоги суперники сказали їй, що тепер починається важка робота, оскільки перед нею стоїть майже нескінченний список проблем, таких як енергетична криза і страйки, що не припиняються.

Оскільки криза вартості життя виходить з-під контролю, «Edinburgh Evening News» запустила кампанію, яка закликає нову прем'єр-міністрку вжити термінових заходів, щоб допомогти домогосподарствам та підприємствам у місті зі списком вимог.

Читайте також: Реакція світу на війну росії проти України 5 – 7 вересня

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024