Реакція світу на війну росії проти України 12-18 вересня

18 Вересня 2022, 13:20
Реакція світу на війну в Україні 4545
Реакція світу на війну в Україні

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

18 вересня

13:19

Колишній міністр закордонних справ Румунії Андрій Марга заявив, що Україна має поступитися територією Румунії, росії, Угорщині та Польщі.

«Ми перебуваємо в абсолютно особливій ситуації, і я це з усією відповідальністю кажу, Україна знаходиться у неприродних кордонах. Вона має віддати території Угорщині — Закарпаття, Польщі — Галичину, Румунії — Буковину, а росії — Донбас і Крим. Це території інших країн», — сказав Марга.

Він додав, що в Україні зараз забороняють політичні партії, телебачення підконтрольне владі, а багаті люди тікають з країни з грошима.

10:00

73% американців підтримують вступ України до НАТО.

Опитування стосувалося вступу до Північноатантичного альянсу Фінляндії, Швеції, України та Грузії. Більшість американців, незалежно від партійних симпатій, підтримують розширення НАТО.

09:28

«Україні потрібне важке озброєння –  #ArmUkraineNow означає зараз»

Так на події в Ізюмі відреагував міністр МЗС Литви Ґабріелюс Ландсберґіс:

«Слова не змогли запобігти братським могилам. Лише засудження не покладе кінець цьому геноциду. Танки говорять голосніше слів».

Його чеський колега Ян Липавскі запевняє, що європейська спільнота не має забувати про цю трагедію.

 

09:06

Міністр оборони Австралії Річард Марлз заявив, що його країна не заборонятиме вʼїзд російським туристам у рамках санкцій проти рф.

Марлз зазначив, що санкції спрямовані проти уряду росії, «а не проти самих росіян».

09:04

Посланець Папи Римського кардинал Конрад Краєвський потрапив під обстріл окупантів. Він віз гуманітарну допомогу до сіл у Запорізькій області, повідомляє 24 канал.

08:00

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді сказав президентові Росії Володимиру Путіну, що зараз не час для війни.

17 вересня 

18:15

Директор Центру стратегічних комунікацій НАТО Яніс Сартс прийшов на конференцію у Варшаві в шкарпетках з написом «топчу русню». Ці шкарпетки розробили Dodo Socks спільно з журналістом Майклом Щуром на підтримку 112 бригади ТрО.

14:16

Україна послаблює регіональний вплив росії, – Al Jazeera

Лідер КНР Сі Цзіньпін та путін прибули в Узбекистан на саміт Шанхайської організації співробітництва. Однак президент Узбекистану зустрів лише Сі, а путіна зустрів прем’єр-міністр Узбекистану.  Такий дипломатичний крок свідчить про втрату авторитету диктатора. До вторгнення здавалося, що путін досяг піку свого впливу на країни, які він хоче зібрати в новий срср. 

За попередні два роки він посилив свій вплив як на Кавказі, так і в Центральній Азії. Завдяки участі у війні в Сирії він збільшував продажі своєї зброї. 

Однак цього тижня ми бачили наслідки повномасштабного вторгнення. Ослаблена війною проти України та санкціями, росія вирішила безпосередньо не втручатися під час нового загострення в Нагірному Карабасі.

 Крім цього росія все більше стає залежною від Китаю. І це помічають й інші країни, які відчули, що лідером у їх регіонах є не росія, а Китай. 

Завдяки цьому країни можуть більш жорстко реагувати на загарбницькі заяви кремля і віддалятися від нього.

 «До Путіна ставляться як до пасиву, а не як до активу. Невдаху просто терплять», — сказав Алішер Ільхамов, директор лондонського аналітичного центру Central Asia Due Diligence, який народився в Узбекистані.

14:00

Україна отримала $1,5 млрд грантової допомоги від США. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Кошти буде спрямовано для відшкодування бюджетних витрат на пенсійні виплати та програми соцдопомоги.

13:12

Росія не реагує на пропозицію США щодо обміну ув’язненими, – Білий дім.

Путін зруйнував останні мости діалогу, останні стовпи миру в Європі:

«Те, заради чого ми всі працювали, зокрема в рамках "Великої сімки", зруйновано. Президент Росії Володимир Путін зруйнував останні мости діалогу, останні стовпи нашого миру в Європі», – сказав Президент Німеччини Штайнмаєр

Лідер Канади Джастін Трюдо засудив звірства російської армії в Ізюмі:

«Повідомлення про масові поховання в українському Ізюмі жахають і крають серце. Канада засуджує ці огидні звірства. Ми продовжимо працювати з партнерами для притягнення винних до відповідальності та продовжимо підтримувати український народ»

13:09

Голова Військового комітету Північноатлантичного Альянсу адмірал Роб Бауер запевнив, що НАТО не змінить підтримку України з настанням зими.

«Надзвичайна сміливість українських збройних сил і українського народу знову й знову братиме гору над опонентом. Союзники НАТО будуть підтримувати їх стільки, скільки необхідно. Наближається зима, але наша підтримка залишиться незламною», – запевнив він.

 

13:07

Федеральний уряд Німеччини схвалив продаж Україні 18 самохідних артилерійських установок RCH-155, про які Київ просив ще два місяці тому

12:49

Тайвань скасував пробний безвізовий режим російських туристів, що діяв з 2018 року.

12:45

Міністерство оборони Іспанії офіційно повідомило, що 9 вересня 2022, літак Повітряно-космічних сил ЗС Іспанії  Т-23 вилетів з авіабази Торрехон-де-Ардос (Мадрид) і транспортує в Україну боєприпаси великокаліберної польової артилерії. 

Це вже п'ятий рейс зі зброєю, переданою Україні Іспанією за останні дні. Минулого тижня чотири рейси вилетіли з бази в Роті (Кадіс) за підтримки країни-союзника. 

Загалом вантажі, які були здійснені цими днями, становлять 75 піддонів великокаліберних боєприпасів.

09:33

Україна отримає перші ЗРК NASAMS протягом наступних 60 днів – Пентагон.

За словами речника Пентагону бригадного генерала Патріка Рейдера «два комплекси NASAMS, як очікується, будуть доставлені протягом двох наступних місяців або близько того. Ці оборонні системи ще більше посилять захист України від повітряних загроз».

 

09:18 

Байден попередив путіна про наслідки застосування ядерної чи хімічної зброї. 

На питання журналіста CBS про наміри путіна застосувати таку зброю для зміни ситуації на полі бою, президент США сказав, що застеріг путіна від таких дій. 

Байден відмовився уточнити, якими будуть наслідки, але заявив, що росія стане ще більшим вигнанцем. А реакцію США будуть визначати масштаби дій росіян. 

 

08:36

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив, що його країна має план створення «Комітету з питань діалогу та миру» для негайного припинення бойових дій в Україні. Про це пише Бабель з посиланням на CNN.

Під час промови на військовому параді до Дня незалежності у Мехіко Лопес Обрадор сказав, що така пропозиція спрямована на досягнення перемир’я щонайменше на п’ять років на користь миру між усіма націями.

Він додав, що міністр закордонних справ Марсело Ебрард оприлюднить цей план на майбутньому засіданні Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. Також Лопес Обрадор розкритикував санкції проти росії та «масове постачання» зброї в Україну, і сказав, що ці «дії сприяли триваючому протистоянню».

За словами президента, мирний план Мексики передбачає посередництво з боку прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді, Папи Римського Франциска і генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша. Він висловив надію, що це дасть початок прямим переговорам між лідерами України та росії.

President of Mexico
Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор

 

16 вересня

21:25

Від 24 лютого Сполучені Штати Америки виділили Україні безпекову допомогу на суму близько $15,8 мільярда.

У Пентагоні оприлюднили список обладнання та зброї, яку передали Україні. 

21:10

Греція та Німеччина остаточно погодили схему «кругового обміну», відповідно до якої грецька сторона передасть Україні 40 радянських БМП-1 в обмін на таку ж кількість більш сучасних німецьких Marder — міноборони Греції.

19:15

Серед ексгумованих тіл із масової могили в Ізюмі 99% з ознаками насильницької смерті.

Серед поховань там знайшли братську могилу українських військових. Перед убивством їх катували: руки зв'язані за спиною мотузками.

Також у місці масового поховання є сім'ї. Наприклад, поховані поряд чоловік з дружиною (1988 і 1991 років народження), їхньою дочкою 2016 року народження та батьками, які, за словами місцевих жителів, загинули внаслідок російського авіаудару.

19:00

путін на зустрічі з прем'єром Індії Нарендрою Моді заявив, що нібито «зробить усе, щоб швидше припинилася війна», але обурений, що Україна хоче перемогти воєнним шляхом.

13:37

Литва передасть Україні бронетранспортери M113, а також ремонтуватиме українські самохідні артилерійські установки «Panzerhaubitze 2000».

13:12

Росія офіційно перестала бути високою договірною стороною Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод у зв’язку з виключенням з Ради Європи, – пише УП.

12:28

У міністерстві закордонних справ Чехії виявили співробітника, який роками співпрацював зі Службою зовнішньої розвідки Росії та надавав їй секретну інформацію, – пише Українська правда.

09:53

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення щодо забезпечення відповідальності Російської Федерації за агресію проти України. Про це йдеться у заяві РЄ, – пише Українська правда.

08:17

США оголосили про новий пакет військової допомоги на $600 мільйонів. Він містить додаткові боєприпаси для систем HIMARS, десятки тисяч звичайних 105-мм артилерійських снарядів, тисячу високоточних 155-мм снарядів, системи боротьби з безпілотниками, обладнання для розмінування та інше, – пише Бабель.

15 вересня

21:09

Організатори церемонії поховання королеви Великобританії Єлизавети ІІ не запросили російських представників через агресію в Україні, – пише Українська правда.

19:01

Рада керуючих МАГАТЕ, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію із вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької АЕС, – повідомляє Українська правда.

Проти цього рішення виступили – Росія та Китай.

18:39

США ввели санкції проти 22 осіб та двох організацій, які підтримують війну Росії проти України. У списку, зокрема, глава Чечні Рамзан Кадиров та члени його родини, – пише Бабель.

18:26

У США навряд чи найближчим часом змінять свою думку щодо доцільності постачання Україні далекобійних ракетних систем ATACMS, попри успішні контрнаступальні дії українських сил, – пише CNN.

18:10

Сенатори США від Демократичної та Республіканської партій представили закон, згідно з яким Росію можуть визнати державою-спонсоркою тероризму, – повідомляє Reuters. 

18:05

Фінляндія встановила рекорд у Європі, вдвічі скоротивши споживання природного газу у першій половині року. Про це пише Helsingin sanomat.

17:34

У Парижі пройшла демонстрація проти псевдореферендумів.

17:31

У Румунії зійшов із рейок потяг з українським зерном. Інцидент трапився 14 вересня вранці, – пише Укрінформ.

Внаслідок аварії два вагони, наповнені кукурудзою, зійшли із залізничного полотна, через що висипалося кілька тонн зерна.

16:49

Німеччина передасть ЗСУ бронетехніку. Йдеться про 50 бронеавтомобілів Dingo, – пише Бабель, посилаючись на заяву міністерки оборони країни Крістін Ламбрехт.

Крім того, німці передадуть Україні ще дві реактивні системи залпового вогню MARS і близько 200 ракет.

 

15:59

Латвія розпочала будівництво 173-кілометрової огорожі на кордоні з Білоруссю.

 

15:18

Європейський парламент схвалив виділення п′яти мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні. Про це пише Українська правда.

13:01

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що його країна відправить в Україну дві партії бронетранспортерів найближчим часом.

12:13

США і ЄС посилюють тиск на Туреччину, щоб подолати ухилення від антиросійських санкцій — зосереджуються на банках, які інтегрувалися в російську платіжну систему "Мір"

11:13

Глава Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн заявила, що Україна приєднається до зони роумінгу ЄС.

09:50

Шольц заявив, що німецька зброя — гаубиці Panzerhaubitze 2000, зенітні САУ Gepard і різне легше озброєння — зіграла «вирішальну» роль у недавньому успішному контрнаступі України.

Водночас Шольц знову виключив постачання танків Leopard або БМП Marder, наполягаючи на тому, що такі кроки мають бути узгоджені між союзниками і що жодна інша країна не надсилає в Україну західні бойові танки

14 вересня

19:05

Німеччина за останній тиждень передала Україні ще чотири зенітні самохідні артилерійські установки Gepard, довівши їхню загальну кількість до 24.

15:00

Допомога партнерів: Данія навчатиме у себе українських воїнів, а у Британії вже підготували близько 5 тисяч військовослужбовців

Українські захисники можуть прибути до Данії вже наприкінці 2022 року, повідомив міністр оборони країни Мортен Бедсков:

 Данія вже долучалася до масштабної програми тренування українських військових у Великій Британії та відправила туди 130 своїх інструкторів. Тепер данці хочуть навчати ЗСУ у своїй країні.

Водночас у Генштабі ЗСУ розповіли, що майже 5000 воїнів Сил оборони вже отримали базову загальновійськову підготовку у Сполученому Королівстві:

 

 Здобуто знання, уміння та навички з тактичної медицини, інженерної, вогневої, психологічної та тактичної підготовки, ведення наступальних та оборонних дій у містах.

12:53

Рада ЄС скасувала рішення про санкції проти Януковича та його сина за розкрадання, водночас їх додали до іншого санкційного списку — за підрив територіальної цілісності України та отримання за це вигоди від РФ.

10:52

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що сьогодні вирушить до Києва для зустрічі з президентом Зеленським. Зокрема мають обговорити введення України до зони безкоштовного європейського роумінгу.

13 вересня 

18:28

Україна отримає від Міжнародного валютного фонду додаткові 1,4 млрд доларів в рамках програми екстреного фінансування — президент Зеленський.

13:15

Американські високопосадовці обговорюють можливість передати Україні бойові літаки, пише Financial Times. За даними газети, Вашингтон та його союзники думають, чи доцільно було б надати Києву винищувачі в середньостроковій та довгостроковій перспективі.

13:10

Конфлікт у Нагірному Карабаху. МЗС РФ заявило про нібито досягнення режиму припинення вогню, проте фактів його підтвердження немає.

Проте вже після цього прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, виступаючи у вірменському парламенті, заявляв, що хоча інтенсивність бойових дій знизилася, на одному-двох напрямках атаки Азербайджану продовжуються.

12:30

РФ намагається викупити у країн Центральної Азії снаряди до радянської артилерії, повідомляють українські розвідники.

Нещодавно Кремль звернувся до Таджикистану із запитом про передачу 220-мм реактивних снарядів до РСЗВ Ураган. Також росіян цікавлять боєприпаси до 203-мм САУ Піон і двигуни УТД-20 для БМП-1 і БМП-2, які у великій кількості зберігаються на військових складах Таджикистану.

11:30

Представники розвідувальних кіл США вважають, що після успішного контрнаступу України на окупованій Харківщині російські війська, можливо, будуть змушені віддати й інші захоплені ними території.

12 вересня

21:20

​Україна просить у США ракетні системи ATACMS дальністю 300 км для продовження наступу — раніше Вашингтон відмовляв у наданні цього озброєння через ризик провокувати Росію, пише The Wall Street.

18:38

Президента США Джо Байдена запитали, чи може контрнаступ українських військових й надалі бути успішним. Байден схвально підняв догори великий палець. Водночас речниця Білого дому Карін Жан-П'єр додала, що «Україна, очевидно, веде запеклу боротьбу, щоб повернути свої території».

16:00

Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт відхилила вимоги поставити Україні бойові танки.

«Досі жодна країна не постачала західні бойові машини піхоти чи основні бойові танки», – зазначила вона.

Тим часом німецькі політичні партії вимагають від уряду посилити військову підтримку України. Зокрема, передати танки Leopard 2 та БМП Marder.

15:50

Німеччина планує передати Україні чотири системи протиповітряної оборони IRIS-T. Дві з них передадуть уже до кінця 2022 року, решту — на початку 2023 року, повідомила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок повідомляла, що система ППО IRIS-T для України наразі на стадії виробництва. Вона сподівалася, що її виготовлять до кінця літа.

13:34

Між ЄС та Росією перестав діяти спрощений візовий режим на тлі повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Тепер на громадян РФ поширюватимуться загальні правила візового кодексу.

13:14

Німеччина планує поставити Україні дві системи протиповітряної оборони IRIS-T до кінця цього року, ще дві — на початку наступного — посол Німеччини Анка Фельдгузен

12:04

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зустрінеться з російським диктатором Володимиром Путіним цього тижня, він може знову запропонувати йому переговори з президентом України Володимиром Зеленським, пише Hurriyet.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024