Реакція світу на війну росії проти України 19-25 вересня

25 Вересня 2022, 20:56
Як світ реагує на війну в Україні 7411
Як світ реагує на війну в Україні

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

25 вересня

Грузія від завтра закриє в'їзд для чоловіків з рашки

Джерело: депутатка парламенту Грузії Нона Мамулашвілі

У Казахстані допоможуть українцям, які тікають з Криму від путінської мобілізації

Джерело: народний депутат восьмого скликання, голова Меджлісу Рефат Чубаров

Громадяни України з тимчасово окупованого Криму, які в'їхали на територію Казахстану, за потреби можуть зв'язатися та отримати необхідні консультації у наступних координаторів:

місто Астана:

Руслан Маштаков, тел. +7 701 812 13 13

місто Алмати:

Уріє Курташирова, тел. +7 777 757 80 07

Лілія Алімова, тел. +7 701 789 06 98 – написав Рефат Чубаров.

США попередили рф, що застосування ядерної зброї стане для неї катастрофою 

Джерело: радник Байдена

За словами радника президента США з національної безпеки Джейк Саллівана, США «безпосередньо, в приватному порядку, на дуже високому рівні повідомили Кремлю, що будь-яке застосування ядерної зброї матиме катастрофічні наслідки для росії, що Сполучені Штати та наші союзники дадуть відповідь рішуче».

«І ми ясно і конкретно заявили про те, що це спричинить собою. Ми також публічно заявляли, що, в принципі, Сполучені Штати рішуче відреагують, якщо росія застосує ядерну зброю, і що ми продовжуватимемо підтримувати Україну в її зусиллях із захисту своєї країни та її демократії», – сказав він в інтерв’ю CBS.

У восьмому пакеті санкцій ЄС не буде обмеження цін на нафту

Джерело: Європейська правда з посиланням на Twitter кореспондента Радіо Свобода Рікарда Джозвяка

У восьмому пакеті санкцій Європейського союзу проти Росії, ймовірно, не буде обмеження цін на нафту.

«Оскільки G7 все ще працює над деталями обмеження цін на нафту, воно, ймовірно, не буде фігурувати в останньому пакеті санкцій ЄС проти Росії», – йдеться у повідомленні.

 

«Але, швидше за все, будуть санкції щодо хімікатів, машин, сталеливарної продукції (на 12 мільярдів євро) + додавання дюжини осіб, причетних до «референдумів», – додав Джозвяк.

Нідерланди не висилатимуть росіян, які тікатимуть від мобілізації

Джерело: Укрінформ

Нідерланди не висилатимуть із країни росіян, які намагаються уникнути військової служби у власній країні.

«Хоча на кордонах росії вже є черги, деякі країни-члени ЄС все ще розглядають можливість надання притулку росіянам, які намагаються уникнути часткової мобілізації. Між державами-членами Східної, Центральної та Західної Європи існують великі розбіжності в поглядах», – йдеться у повідомленні.

Росіяни, які не хочуть воювати і «стукають в двері Нідерландів, безумовно, не будуть вислані назад», заявив держсекретар з притулку і міграції Ерік ван дер Бург. 

«Принаймні, ми знаємо, що там вони будуть притягнуті до кримінальної відповідальності», – зазначив він.

Питання про надання притулку росіянам, які не хочуть воювати, буде вирішуватися в кожному конкретному випадку окремо.

Україна скликає екстрене засідання ООН через референдуми на окупованих територіях

Джерело: Суспільне

Україна направила запит про термінове проведення Радбезу ООН щодо фіктивних референдумів Росії на окупованих територіях, заявив речник МЗС Ніколенко. Він додав, що РФ має понести відповідальність за спроби змінити міжнародно визнані кордони України всупереч Статуту ООН.

24 вересня

Тегеран відреагував на рішення Києва позбавити акредитації іранського посла

Джерело: повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

Іран шкодує про рішення України знизити рівень відносин через постачання іранських безпілотників до Росії.

Представник міністерства Насер Канаані «порадив» Україні «утриматися від впливу третіх сторін, які прагнуть зруйнувати відносини між двома країнами».

23 вересня українська сторона ухвалила рішення позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу іранського посольства у зв'язку з постачанням Росії ударних безпілотників. 

Наразі посол Ірану в Україні Манучехр Мораді перебуває за межами нашої держави: на початку повномасштабного вторгнення він виїхав до Кишинева.

Позбавлення акредитації означає, що посол тепер не може виконувати свої обов'язки і, згідно з дипломатичною практикою, має повернутися до Тегерана.

У серпні стало відомо, що Росія отримала від Ірану «сотні» безпілотників, які можуть бути використані під час її повномасштабного вторгнення в Україну – попри заклики Вашингтона до Тегерана не робити цього.

Естонія долучилася до позову України проти РФ щодо геноциду

Джерело: Postimees

Естонія вирішила долучитися до позову України проти Росії, поданого в Міжнародному суді ООН за звинуваченнями в геноциді.

Естонія вирішила скористатися положеннями статті 63 Конвенції про запобігання геноциду й долучитися до позову.

«Естонія разом з іншими учасниками конвенції про запобігання злочину геноциду бажає втрутитися в суперечку між Україною і Росією, оскільки агресія Росії під приводом запобігання злочину геноциду і покарання за нього піддала серйозній небезпеці поняття такого жахливого злочину як геноцид. Суд має дати оцінку діям Росії і висунутим нею неправдивим звинуваченням», – сказав глава МЗС Урмас Рейнсалу.

Речник Ердогана розповів, як узгоджували списки на обмін командирів «Азова»

Джерело: CNN Türk

Спочатку в списку було 15 імен, але узгодити його не вдалося.

«Наш Президент дуже тепло ставився до питання обміну, ми близько 3-3,5 місяця обговорювали його з нашими колегами», — сказав Ібрагім Калин.

Речник також зауважив, що цей список на обмін обговорювався і до візиту президентів у Львів, і в ході зустрічі Ердогана з путіним у Самарканді.

ЄС вимагає від ООН оприлюднити звіт про пошкодження інфраструктури в Україні

Джерело: Європейська правда з посиланям Euractiv 

Європейський Союз направив 23 вересня лист до Організації Об'єднаних Націй з вимогою опублікувати звіт про пошкодження телекомунікаційної інфраструктури в Україні з моменту вторгнення Росії сім місяців тому.

Ще у квітні члени Міжнародного союзу електрозв'язку ООН (МСЕ) ухвалили резолюцію, в якій погодилися підтримати зруйновану війною Україну у відновленні її телекомунікаційного сектору.

У Франції розслідують сім справ про злочини, скоєні щодо французів в Україні

Джерело: Європейська правда з посиланням на AFP.

Національна антитерористична прокуратура Франції (PNAT) вже розслідує сім справ стосовно злочинів, скоєних проти французів під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.  Про це в інфтерв'ю розповів глава відомства Жан-Франсуа Рікар.

За його словами, PNAT наразі веде сім розслідувань у зв’язку зі скоєними в Україні злочинами. Вони стосуються зокрема загибелі франко-ірландського журналіста П’єра Закревські у Горенці під Києвом, та журналіста каналу BFMTV Фредеріка Леклерка Імхоффа.

Зеленський дорікнув Ізраїлю за відсутність допомоги

Джерело: Українська правда

В інтерв'ю Ouest-France Володимир Зеленський сказав, що шокований через відсутність допомоги від Ізраїлю. 

«Я шокований. Не розумію. Ізраїль нам нічого не дав, нічого, нуль... Я розумію, що вони повинні захищати свою землю, але я отримав інформацію про те, що Ізраїль експортує своє озброєння в інші країни», – сказав президент України.

Зеленський наголосив, що не звинувачує лідерів країни, а просто констатує факт. Президент також заявив про вплив Росії на Ізраїль.

«Можна помітити вплив Росії на Ізраїль. Я розглядаю Ізраїль як незалежну державу», – додав він.

 23 вересня

Незалежна міжнародна комісія ООН щодо розслідування порушень в Україні підтвердила, що у Бучі на Київщині були випадки страт та жорсткого поводження з боку російських військових

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив голова Комісії Ерік Моуз під час пресконференції у Женеві в п’ятницю після презентації усного звіту для Ради ООН з прав людини.

«Буча було одним з місць, де ми виявили випадки страт та жорсткого поводження перед стратою», – заявив він.

Громадяни Великої Британії, які повернулися з російського полону, в інтервʼю Daily Mail розповіли, що росіяни піддавали їх тортурам 

Джерело: Daily Mail 

Їх били, різали ножем, інсценували смертну кару та підключали до електричного струму.

Полонені розповіли, що на борту літака дорогою до Саудівської Аравії вперше за кілька місяців їли «справжню їжу». 

«У нас була яловичина та рис, курка, млинці з начинкою», – розповів британський парамедик Джон Хардінг, який останніми роками служив у полку «Азов».

Полонених тримали в тюремній камері по 23 години на добу. 

Як розповів Хардінг, росіяни «дуже винахідливі», коли йдеться про тортури. Вони переобладнали старий телефон таким чином, що військовополонений набирав на ньому номер, а коли циферблат повертався на місце, то бив струмом.

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що якщо Росія застосує тактичну ядерну зброю проти України, то може очікувати відповіді від США і виключення з цивілізованого світу

Джерело: Polsat News

Про це Дуда заявив у Нью-Йорку, куди він прибув для участі у Генасамблеї ООН, повідомляють у Polsat News.

«Cполучені Штати є великою ядерною державою, найбільшою військовою державою у світі, і те, що Сполучені Штати сприймають цю російську загрозу серйозно, також є загрозою для Росії», – сказав Анджей Дуда

Парламент Німеччини не проголосував за рішення про передачу танків Україні

Джерело: Європейська правда

Німецький парламент напередодні не зміг проголосувати за пропозицію опозиційного блоку ХДС/ХСС щодо негайного постачання танків та іншої бронетехніки західного зразка Україні

Блінкен висловився про війну в Україні

 

У Нью-Йорку засідає Генасамблея ООН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з держрадником і главою МЗС Китаю Ваном Ї.

 

Штати вже кілька місяців попереджають Росію про наслідки, якщо та застосує ядерну зброю

Джерело: The Washington Post

Адміністрація Джо Байдена відправляє москві розпливчасті попередження, тому Кремль переймається тим, якою може бути відповідь.

Чиновники не розповідають про зміст листів, які відправляв Держдеп, але назвали їх «елементом ядерного стримування». Один зі співрозмовників видання уточнив, що таке листування «відбувається постійно».

Крім того, під час виступу в ООН держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що росія має негайно припинити ядерні погрози.

 

22 вересня

Понад дві тисячі британських компаній продовжують бізнес із РФ

Джерело: YouControl

HSBC Holdings, Unilever, GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Linde, Legal & General Group та LyondellBasell Industries – приклад компаній, що мають головний офіс у Британії та підтримують співпрацю з РФ.

До слова, найбільша частка британського капіталу в РФ представлена в будівництві, оптовій торгівлі, операціях з нерухомістю, транспорті і логістиці, а також в IT.

 

У Піттсбурзі обговорили необхідність демілітаризації Запорізької АЕС

Джерело: Енергоатом

В американському Піттсбурзі відбулась тристороння зустріч міністра енергетики України Германа Галущенка, міністерки енергетики США Дженніфер Гренхольм і Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Сторони обговорили необхідність та шляхи якнайшвидшої деокупації та демілітаризації Запорізької АЕС, повернення її під контроль легітимного українського оператора.

Рафаель Гроссі поінформував про основні результати роботи місії МАГАТЕ та представив ініціативу щодо створення безпекової зони навколо станції. 

Учасники зустрічі погодилися, що обстріли атомних електростанцій є неприпустимими та дійшли згоди щодо необхідності вжиття швидких та скоординованих кроків з метою відновлення безпеки цивільних ядерних об’єктів.

 

Естонія оголосила про навчання для резервістів

На фоні загострення ситуації з мобілізацією у Росії, естонський уряд також оголосив про проведення навчань для резервістів під назвою «Шип-2022». 

Навчання пройдуть з 22 по 28 вересня, під час яких відпрацьовуватиметься робота ланки управління національним захистом: від прийняття рішення урядом до збору резервістів структури швидкого реагування.

Німеччина готова прийняти росіян, які тікають від мобілізації

Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер заявила, що російські чоловіки, які тікають від мобілізації, можуть просити притулку в Німеччині.

Федеральний міністр юстиції Марко Бушманн додав: «Усіх, хто ненавидить шлях путіна і любить ліберальну демократію, дуже вітають у Німеччині».

Світовий банк виділив кошти на інвестиції в Україну

Джерело: Верховна Рада України

Вперше від початку повномасштабної війни світовий банк виділив кошти на інвестиції в Україну.

Зокрема 30 мільйонів доларів спрямують на інвестиції перспективних технологій та експортноорієнтованих компаній.

Україна просить Ізраїль поділитися розвідданими про співпрацю Росії та Ірану

Джерело: Axios

Останнім часом на фронті росіяни активно використовують іранські дрони-камікадзе, які створюють серйозні проблеми для української армії.

Спецпредставник України на Близькому Сході Максим Субх повідомив, що Україна хоче створити «діалоговий канал» з Ізраїлем з питань Близького Сходу, щоб обмінюватися інформацією, розвідданими та координувати позиції. 

Уламки іранського БПЛА-камікадзе «Shahed-136» із номером M229 у Нікополі.
Уламки іранського БПЛА-камікадзе «Shahed-136» із номером M229 у Нікополі.

Уламки іранського БПЛА-камікадзе «Shahed-136» із номером M229 у Нікополі.
Уламки іранського БПЛА-камікадзе «Shahed-136» із номером M229 у Нікополі.

Норвегія призупинила дію угоди про спрощений візовий режим з РФ

Джерело: Європейська правда

Норвезька влада з 22 вересня офіційно призупинила дію угоди про спрощений візовий режим з Росією.

У відомстві попередили росіян, що навіть за наявності гостьової візи чи навіть дозволу на проживання, вони можуть зіткнутися з труднощами на шляху через скасовані рейси.

Глави МЗС України, Польщі та Британії обговорили протидію російській агресії

На тристоронній зустрічі у Нью-Йорку міністри ухвалили спільну заяву в контексті оголошення часткової мобілізації росіян. 

Польща та Велика Британія продовжують підтримувати Україну до перемоги у війні. Також дипломати розробили пропозиції щодо довготривалої підтримки України, аби допомогти нам попереджати та відбивати майбутні напади.

Без дозволу Москви Казахстан не надаватиме прихисток росіянам

Джерело: Українська правда

Казахстан заявив, що не видаватиме посвідки на постійне проживання громадянам Росії без дозволу Москви, оскільки велика кількість росіян прагне виїхати з країни після оголошення Кремлем часткової військової мобілізації.

 

Туреччина хоче збільшити постачання газу зі США

Джерело: Bloomberg

Туреччина прагне збільшити закупівлю газу в США та поділитися ним з європейськими сусідами.

«Ми хочемо збільшити постачання газу, який ми купуємо в США на більш вигідних умовах у майбутній період», – заявив президент країни Ердоган.

Зауважимо: Туреччина та США шукають способи налагодити відносини, напружені через низку суперечок в останні роки, серед яких – купівля Анкарою російської системи протиракетної оборони. 

 

Латвія не видаватиме робочі візи росіянам

Джерело: Delfi

Сейм Латвії в остаточному читанні затвердив поправки до імміграційного закону, що посилюють умови продовження посвідок на проживання для громадян РФ та Білорусі, а також вводять фактичну заборону на видачу віз громадянам РФ у зв'язку з роботою в Латвії або перебуванням у Латвії при віддаленій роботі.

Крім того, ухвалені зміни вимагають від громадяни Росії, які раніше були громадянами або негромадянами Латвії, а зараз живуть у Латвії на підставі постійної посвідки на проживання, підтвердити володіння державною мовою.

Парламент ухвалив закон у остаточному читанні наступного дня після того, як президент Росії оголосив у країні часткову військову мобілізацію.

 

Іран, Московія та Китай планують провести восени спільні військово-морські навчання

 

Про це повідомив начальник ГШ ЗС Ірану Мохаммад Багері на пресконференції, що відбулася 22 вересня у рамках параду збройних сил Ірану.

«Цієї осені в північній частині Індійського океану пройдуть навчання за участю військово-морських сил Ірану, росії та Китаю. Пакистан, Оман та низка інших країн, ймовірно, також візьмуть участь у цих заходах», – йшлося у заяві.

Америка стоячи аплодує українцям та ЗСУ

Всі глядачі шоу у студії американського ведучого Стівена Кольбера стоячи аплодували українцям та ЗСУ.

На ефір запросили міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу. Кольбер запитав його про звільнення Харківської області. Кулеба відповів: «Це доводить не тільки нам, але й усьому світові, що ми [Україна] вміємо перемагати і ми перемагаємо».

Північна Корея запевняє, що не допомогає Росії

Північна Корея заявляє, що ніколи не постачала зброю чи боєприпаси до росії і не має таких планів, – повідомляє Reuters.

Водночас КНДР «наказала» США «тримати язика за зубами» та не «очорнювати імідж країни».

Ліз Трасс прокоментувала ядерну погрозу Путіна

Прем’єрка Британії Ліз Трасс назвала «бряцанням зброєю» ядерні погрози путіна та заявила, що цей шантаж «не спрацює».

Росія зіштовхнеться з логістичними та адміністративними проблемами при наборі 300 тисяч осіб у рамках оголошеної часткової мобілізації 

Джерело: британська розвідка

«Путін йде на значний політичний ризик, сподіваючись створити таку необхідну бойову міць. Цей крок фактично є визнанням того, що Росія вичерпала запас добровольців, які бажають воювати в Україні», – йдеться у звіті

Казахстан, Узбекистан та Киргизстан заборонили своїм громадянам воювати в Україні

Джерело: Anadolu Agency

Казахстан, Узбекистан та Киргизстан, які входять чи входили до Організації Договору про колективну безпеку, виступили проти участі своїх громадян у війні проти України.

Часткова мобілізація в РФ не змінить хід війни та здатність України продовжувати наступ цього року

Джерело: американський Інститут вивчення війни

Її вплив може проявити (або не проявити) себе лише наступного року. А ядерні загрози путіна не є абсолютно прямолінійними і в його промові не були безпосередньо прив’язані до анексії українських територій. Україна та Захід не повинні ігнорувати ці фактори, але й не мають перебільшувати їх.

 

Міністри ЄС погодилися запровадити нові санкції проти РФ і збільшити постачання зброї Україні 

Джерело: Reuters

Міністри закордонних справ Європейського Союзу погодилися в середу підготувати нові санкції проти росії та збільшити поставки зброї до Києва після того, як президент володимир путін наказав першу воєнну мобілізацію країни після Другої світової війни для боротьби в Україні. 

27 міністрів закордонних справ блоку перебувають у Нью-Йорку на щорічній зустрічі світових лідерів в ООН. Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що заява путіна, яка включала кроки щодо анексії українських територій і загрозу використання ядерної зброї для захисту Росії, свідчить про паніку та відчай.

21 вересня

Фінляндія готується запровадити повну заборону на в'їзд для росіян

Джерело: заява голови МЗС Пекка Хаавісто

ЄС починає обговорювати новий пакет санкцій проти Росії

Джерело: Бабель

Очікується, що новий пакет санкцій буде стосуватись введення цінового обмеження на російську нафту

Вторгнення Росії провалюється: реакція світу на путінську мобілізацію

Рішення Путіна про часткову мобілізацію свідчить про те, що «його вторгнення провалюється, – заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес

«Жодні погрози та пропаганда не можуть приховати того факту, що Україна перемагає у цій війні, міжнародна спільнота згуртована, а росія стає глобальним ізгоєм», — зазначив Воллес.

 

«Це ознака провалу росії», — коментує Держсекретар США Ентоні Блінкен.

Прем’єрка Британії Ліз Трасс і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також заявили, що оголошена Путіним часткова мобілізація є свідченням провалу російського вторгнення в Україну.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг у коментарі Reuters зазначив, що Альянс «не займатиметься такою ж безрозсудною і небезпечною ядерною риторикою, як президент Путін», оскільки не прагне конфронтації з Росією, а просто намагається захистити Україну та запобігти ескалації конфлікту.

 

Хто не з Україною, той співучасник Росії, – теза з сесії Генасамблеї ООН

Президент Франції Еммануель Макрон на сесії Генеральної асамблеї ООН заявив, що країни, які відмовляються стати на бік України у війні проти Росії, є «співучасниками» нового російського імперіалізму

 

 

Байден звинуватив Росію в порушенні Статуту ООН

Джерело: Українська правда

Президент США Джо Байден у своєму виступі на Генасамблеї ООН звинуватив Росію в порушенні Статуту Організації та запевнив, що Україна не залишиться без підтримки Вашингтона і союзників.

Головні тези виступу Байдена:

  • Ми будемо і надалі виявляти солідарність з Україною проти агресії РФ.
  • Росія безсоромно порушила основні принципи статуту ООН.
  • США хочуть, щоб війна в Україні закінчилася на справедливих умовах.
  • Ніхто не загрожував Росії і ніхто, крім Росії, не прагнув конфлікту.
  • Путін виступив з безрозсудними ядерними погрозами

 

Росія ризикує втратити Чорноморський флот

Якщо Росія застосує ядерну зброю в Україні, США знищать Чорноморський флот.

Про це заявив екскомандувач американськими військами в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес.

 

Німеччини націоналізує імпортера російського газу

Джерело: Reuters 

Німеччина погодилася націоналізувати компанію Uniper, придбавши частку основного акціонера – фінської Fortum Oyj.

Угода передбачає збільшення капіталу компанії на вісім мільярдів євро в межах історичної угоди про націоналізацію газового гіганта й запобігання колапсу енергетичного сектора країни.

Після завершення процесу уряд утримуватиме близько 99% Uniper.

 

Тимчасовий захист в Естонії знайшли понад 56 тисяч українців

За даними Департаменту соціального страхування, після початку війни в Україні до Естонії прибуло 100 082 воєнних біженці, з яких 56 566 залишилися в Естонії, 43 516 воєнних біженців, тобто 43,5%, поїхали з Естонії до інших країн. 

З воєнних біженців, які перетнули естонський кордон, 25 235 осіб, тобто 25,2%, були неповнолітніми.

 

Латвія не надаватиме притулок росіянам, які тікають від мобілізації

Джерело: міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс

 

Литва передасть українським військовим дрони камікадзе

У жовтні-листопаді Литва передасть ЗСУ придбані на зібрані у рамках компанії Legion Of Boom кошти дрони камікадзе.

Про це заявив посол України в Литві Петро Бешта на онлайн-брифінгу в середу, повідомляє "Європейська правда" 

 

Франція продовжуватиме фінансову, військову та гуманітарну підтримку України

Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен відвідав Харківщину.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

«Радий був почути від пана Посла слова про те, що Франція продовжуватиме фінансову, військову та гуманітарну підтримку України стільки, скільки це буде потрібно. Зокрема, уже цього місяця Харківщина отримає від Франції пожежні автомобілі та машини «швидкої допомоги»», – йдеться у повідомленні.

 

Британія готова допомогти Україні із закупівлею газу

«Велика Британія готова надати фінансову підтримку Україні для закупівлі газу й сприяти залученню британського бізнесу до розвитку української сфери газовидобутку», — зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль після зустрічі з прем'єр-міністеркою Великої Британії Ліз Трасс.

20 вересня

21:40

Посольство рф у Таллінні (Естонія).

20:50

Туреччина ніколи не визнає «референдуми» росії на окупованих територіях України, заявив президент країни Ердоган.

20:18

Сполучені Штати ніколи не визнають анексії Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити — радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван.

19:52

«Це – подальша ескалація в путінській війні», – генсек НАТО Столтенберг засудив наміри Росії організувати псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України. 

18:15

Фінляндія у вівторок направила Європейській комісії листа з пропозицією запровадити загальні рекомендації для всіх країн Шенгенської зони щодо скасування чи визнання недійсними віз, виданих громадянам Росії, та обмежень на їхній в’їзд.

Як передає «Європейська правда», таке повідомило міністерство закордонних справ Фінляндії.

«Фінляндія просить про рекомендацію, згідно з якою всі країни Шенгенської зони, попереджаючи в’їзд російських громадян через свої кордони, водночас будуть або визнавати недійсними, або скасовувати візи таких осіб чи забороняти їм в’їзд відповідно до стандартних практик», – пояснюється в повідомленні.

17:45

Фінляндія запропонувала анульовувати візи росіян прямо на кордонах країн Шенгенської зони.

Там попросили у Єврокомісії рекомендацію, згідно з якою країни, не пропускаючи громадян країни-агресора на своєму кордоні, одночасно визнавали б недійсними, анулювали їхні візи або забороняли в'їзд відповідно до правил Шенгену. У Гельсінкі пояснили, що це допоможе запобігти спробам тих самих людей потрапити в Шенгенську зону через інший кордон.

14:04

УЄФА відстороняє збірну Росії від жеребкування Євро-2024, яке відбудеться 9 жовтня.

13:12

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Євросоюзу слід припинити обговорювати восьмий пакет санкцій проти Росії, оскільки це негативно впливає на енергопостачання.

13:10

Компанія PepsiCo Inc заявила, що припинила виробництво Pepsi, 7UP і Mountain Dew у Росії – майже через пів року після того, як заявила про свої наміри, – пише Reuters

12:59

Британія планує виділити Україні ще 2,6 мільярда доларів військової допомоги, – пише FT.

12:32

ЄС ухвалив фінальне рішення щодо швидкого виділення Україні п'яти мільярдів євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни.

12:27

У Росії жоден з ритейлерів не отримав дозвіл на легальний продаж iPhone 14.

08:22

Німеччина має намір передати Україні чотири додаткові самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) та снаряди.

Про це повідомила пресслужба Міноборони ФРН. 

Таким чином, загальна кількість САУ PzH 2000, що матиме Україна, зросте до 22 – 14 від ФРН і 8 від Нідерландів.

19 вересня

Від сьогодні російським туристам заборонено вʼїжджати до Латвії, Литви, Естонії і Польщі з туристичними шенгенськими візами, які були видані у будь-яких країнах Євросоюзу. Вони можуть перетнути сухопутний кордон з ЄС тільки у Фінляндії.

21:05

Найбільший турецький приватний банк Isbank оголосив про припинення обслуговування карт російської платіжної системи «Мір» – її РФ почала використовувати після виходу Visa та MasterCard.

18:30

Німеччина передала Україні РСЗВ Mars II та бронетранспортери Dingo – Міністерство оборони ФРН.

«Ми виконуємо свої обіцянки! Ще дві ракетні системи Mars II та 50 Dingo поставлені в Україну. Ми продовжуємо підтримувати Україну у боротьбі за її територіальну цілісність та суверенітет», – йдеться у повідомленні у Twitter.

16:30

 Прем’єр Нідерландів Марк Рютте та канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонній розмові домовились про подальшу військову підтримку України.

15:20

Масові поховання людей на деокупованих українських територіях є свідченням воєнних злочинів Росії, заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо:

«володимир путін, його прихильники та російські військові мають бути притягнуті до відповідальності за звірства, які вони здійснюють та продовжують здійснювати в Україні», – сказав Трюдо.

13:27

Голова Північної Осетії Сергій Міняйло заявив про формування третього добровольчого батальйону для війни в Україні.

Зауважимо, що проти України на боці Росії вже воюють загони «Аланія» та «Осетія».

 

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024