Законодавство не повинно обмежувати медіа, - президентка Єврокомісії

21 Вересня 2022, 12:36
Урсула фон дер Ляєн 2863
Урсула фон дер Ляєн

Урсула фон дер Ляєн поділяє позицію журналістів, що українське законодавство не повинно обмежувати незалежність ЗМІ.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн поділяє позицію Європейської федерації журналістів, що українське медійне законодавство не повинно згортати свободу слова в нашій країні. Також вона наголошує, що при розробці правових норм, пов’язаних зі ЗМІ, слід залучати журналістські громадські організації. Про це пише NSJU.org

Про це йдеться у відповіді пані фон дер Ляєн на лист Європейської федерації журналістів, у якому говорилося про солідарність із позицією НСЖУ в питанні захисту свободи слова і прав журналістів в Україні.

Дякуючи президентці ЄФЖ Майї Север за її лист, Урсула фон дер Ляєн наголошує, що:

«ЄС надає найбільшого значення свободі слова, незалежності ЗМІ та безпеці журналістів. Це також відображається в довгостроковій підтримці ЄС незалежних ЗМІ в Україні, зокрема через технічну допомогу суспільному мовнику, регіональним і місцевим медіа та протидії дезінформації».

Пані фон дер Ляєн наголосила на важливості того, щоб український медіа-регулятор був незалежним, і того, щоб при підготовці законопроєкту проводилися консультації з медіа-організаціями.

За її словами, спеціальний проєкт ЄС – Ради Європи «сприяв процедурі оцінки остаточної версії законопроєкту, зареєстрованої у Парламенті (№2693-д). Ця версія включала кілька рекомендацій (наприклад, забезпечення незалежності медіа-регулятора) щодо того, що слід зробити, щоб привести законопроєкт у відповідність до законодавства та стандартів ЄС. Будьте впевнені, що дотримання цих рекомендацій буде взято до уваги під час оцінки відповідності медіа-законодавства в процесі підготовки до вступу (України в ЄС, – ред.). У наших тісних контактах з українською владою ми й далі наголошуємо на тому, що рівень узгодження має бути пріоритетом, а також на тому, що слід, як і раніше, консультуватися з громадянським суспільством і медіа-організаціями».

Передаючи Національній спілці журналістів України позицію пані фон дер Ляєн, очільниця ЄФЖ Майя Север наголосила, що це чудовий знак, що президентка Єврокомісії відповіла на її запит. 

«Важливою тезою є те, що український медіа-закон має бути приведено у відповідність до законодавства та стандартів ЄС і що треба консультуватися із громадянським суспільством та медіа-організаціями», – додала пані Север.

Як повідомлялося, законопроєкт №2693-д «Про медіа» український парламент прийняв за основу (в першому читанні) 30 серпня. Цей документ гостро критикували НСЖУ та інші журналістські організації, журналістська спільнота та редактори українських ЗМІ, а також Європейська федерація журналістів. Головною причиною критики стало надмірне збільшення в законопроєкті повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка, в разі схвалення закону, набуде статусу національного регулятора всіх ЗМІ, включно з друкованими та інтернет-медіа. «Інтернет Асоціація України» нещодавно назвала законопроєкт таким, що «загрожує тоталітаризом у медійній сфері».

Національна спілка журналістів України надіслала Комітетові Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики свої пропозиції щодо законопроєкту «Про медіа», який у нинішній редакції вважає «найбільшою загрозою свободі слова за часів Незалежності».

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024