Реакція світу на війну росії проти України 26 вересня-2 жовтня

02 Жовтня 2022, 16:18
Реакція світу на війну росії проти України 26 вересня 9137
Реакція світу на війну росії проти України 26 вересня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

2 жовтня

Папа Римський закликав Путіна зупинити війну, а Зеленського - відкритись пропозиціям миру

Джерело: Українська правда

Папа Римський Франциск засудив нову анексію Росією українських територій, закликав поважати територіальну цінність та права меншин і висловив біль з приводу численних жертв, між якими багато дітей.

Пряма мова:

«Перебіг війни в Україні став настільки серйозним, нищівним і загрозливим, що викликає велике занепокоєння. Тому сьогодні я хочу присвятити цій темі все роздумування перед молитвою "Ангел Господній". У дійсності, ця жахлива та неймовірна рана людства, замість того, щоби зарубцьовуватися, і далі ще більше кровоточить, загрожуючи розширитися.

Мене глибоко мучать ріки крові та сліз пролиті протягом цих місяців. Я засмучений тисячами жертв, особливо, серед дітей, і великими руйнуваннями, що залишили без домівки багато людей і сімей, несучи загрозу холоду та голоду на великих територіях.

Певні вчинки ніколи не можна виправдати! Ніколи! Це жахливо, що світ вивчає географію України через такі назви як Буча, Ірпінь, Маріуполь, Ізюм, Запоріжжя та інші місцевості, що стали місцями невимовних страждань та страху. Що вже й говорити про той факт, що світ знову стоїть перед ядерною загрозою? Це абсурд.

Що ще повинно трапитися? Скільки крові ще повинно пролитися, щоби ми зрозуміли, що війна ніколи не є вирішенням, а лише знищенням? У Боже ім’я та в ім’я почуття людяності, що мешкає в кожному серці, повторюю заклик, аби негайно досягнути припинення вогню. Нехай замовкне зброя та шукаймо умови для того, щоби розпочати переговори, здатні привести до вирішень, які не нав’язані силою, а є узгодженими, справедливими та стабільними».

Деталі: Вказано, що Франциск рішуче засудив серйозну ситуацію, що останніми днями створилася через чергові дії російського агресора, які суперечать принципам міжнародного права.

Ситуацію, що посилює загрозу ядерної ескалації, аж до побоювання неконтрольованих і катастрофічних наслідків на світовому рівні.

Папа Римський звернувся до президента Російської Федерації, «благаючи його зупинити, також і з любові до свого народу, цю спіраль насильства та смерті».

Інший заклик скеровано до президента України – бути відкритим на серйозні мирні пропозиції.

Усіх активних діячів міжнародного життя та політичних лідерів країн Франциск наполегливо просить зробити все те, що в їхніх силах, щоби покласти край триваючій війні.

 

США готові допомагати економіці України на $1,5 млрд щомісяця, очікують того ж від ЄС – Bloomberg

Джерело: Європейська Правда з посиланням на Bloomberg

Сполучені Штати висловили готовність підтримувати фінансову систему щомісячною допомогою в розмірі 1,5 мільярда доларів, поки триває повномасштабна війна проти Росії, і підштовхують своїх європейських союзників до виділення аналогічних сум.

За словами співрозмовників видання, адміністрація президента США Джо Байдена провела переговори з посадовцями ЄС, зокрема в останні дні, де наполягала на тому, щоб Європа зробила більше. Раніше і союзники блоку, й деякі європейські дипломати критикували його через вкрай повільні темпи ухвалення рішень щодо підтримки Києва.

Нинішні дискусії між США та ЄС стосуються створення більш регулярного механізму для підтримання економіки України з огляду на те, що війна входить у затяжну фазу. Американська сторона вказувала, що в Конгресі в подальшому зростатимуть вимоги більш рівномірного розподілу підтримки Києва серед союзників.

Очікується, що лідери ЄС обговорять фінансові вимоги України на неформальному саміті в Празі, що відбудеться наприкінці наступного тижня. Дипломатам, які відповідають за підготовку до зустрічі, повідомили, що очікувані обсяги фінансування з боку європейських країн становитимуть 1,5 мільярда доларів щомісяця – як і у випадку США.

За оцінками Міжнародного валютного фонду, Україні потрібно близько п’яти мільярдів доларів щомісяця для надання базових послуг населенню та підтримки економіки.

 

1 жовтня

1 жовтня набув чинності закон Сполучених Штатів Америки про ленд-ліз для України

Джерело: Букви

Сьогодні, 1 жовтня, набув чинності закон Сполучених Штатів Америки про ленд-ліз для України.

Про це повідомив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

У своєму Twitter-акаунті спікер українського парламенту написав, що ленд-ліз для України – це ще більше різного та якісного озброєння.

«Україна неодмінно поверне собі всі свої території», – написав він.

Варто зауважити, що ще 28 квітня Палата представників США розглянула та ухвалила законопроєкт про ленд-ліз для України. Його підтримали 417 представників Конгресу, а 10 проголосували проти.

Вже 9 травня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав законопроєкт про ленд-ліз, який спростить тривалий процес постачання Україні військового обладнання, необхідного для боротьби з РФ.

Відповідно до цього документа, Україна може вимагати впорядкованої передачі американської зброї та іншої допомоги у сфері безпеки. США отримають гарантії того, що країна замінить або відшкодує активи пізніше.

Ленд-ліз передбачає не тільки отримання зброї. За прикладом Другої світової війни, крім танків та літаків, США направляли в СРСР верстати, локомотиви, сталь для броні, консерви тощо. Сьогоднішній проєкт може передбачати подібну іншу допомогу, яку ще будуть узгоджувати.

Для Байдена стала несподіванко заявка України на вступ до НАТО

Джерело: Бабель з посиланням на Politico

Подача Україною заявки в НАТО стала несподіванкою для адміністрації президента США Джо Байдена. Захід занепокоєний тим, що в разі вступу України в НАТО, війна одразу ж перетвориться у протистояння між Альянсом і росією.  

 

Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі відмовилася прямо підтримати заявку України на вступ в НАТО, однак зазначила, що підтримує надання Україні гарантій безпеки.

Данія викликала посла Росії через анексію українських територій

Джерело: Європейська правда

До МЗС Данії викликали посла Росії Владіміра Барбіна через кроки РФ з анексії українських регіноів.

У зв’язку з викликом посла міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод заявив, що спроба президента РФ Владіміра Путіна анексувати частини українських регіонів «абсолютно божевільна». 

«Так звані «референдуми» на сході України не мають жодної легітимності, є порушенням міжнародного права та всіх цінностей, за які ми виступаємо. Данія ніколи не погодиться зі спробою Росії змінити кордони України за допомогою воєнної сили. Це повідомлення має бути абсолютно зрозумілим для Кремля. Тому я вирішив викликати посла Росії на розмову», - сказав Кофод.

Туреччина не приймає анексію Росією українських територій

Джерело: Європейська правда

Туреччина відкидає рішення Росії анексувати Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області України

«Туреччина не визнала анексію Криму Росією на нелегітимному референдумі, проведеному 2014 року, і щоразу наголошувала на своїй твердій підтримці територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України.

Відповідно до цієї позиції, яку ми зайняли у 2014 році, ми відкидаємо рішення Росії анексувати Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області України», - заявляє Анкара.

Туреччина «не можемо прийняти це рішення, яке є грубим порушенням встановлених принципів міжнародного права», йдеться у заяві.

Туреччина підтримує вирішення війни на основі справедливого миру шляхом переговорів.

30 вересня

Канада розширює санкції проти РФ у відповідь на анексію територій України

Джерело: Європейська правда

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі в п’ятницю оголосила про запровадження додаткових санкцій у зв'язку зі спробою анексії Росією територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

У заяві Жолі підкреслюється, що ані те, що російська пропаганда називає «референдумами», ані рішення російського парламенту про анексію українських областей не вплинуть на позицію Канади: «Територія України залишиться територією України».

З метою посилення тиску на російський режим Канада запроваджує заходи проти 43 російських олігархів, фінансових еліт та членів їхніх родин, так званий «керівний орган Херсона», а також 35 підтримуваних Росією «високопосадовців» у Донецьку, Луганську, Херсоні та Запоріжжі.

 

Також Канада розширює санкції, запроваджені проти так званих «ЛДНР» щодо заборони певних торговельних операцій (зокрема експорт та інвестиції), на окуповані Росією райони Херсонської та Запорізької областей.

США запровадило нові санкції у відповідь на анексію українських територій

Джерело: Бабель

Міністерство фінансів США запровадило нові персональні санкції проти росії за анексію українських територій. До переліку увійшли всі члени російського парламенту як і з ради федерації, так і з держдуми, а також родини російських високопосадовців. Зокрема, у список потрапили шойгу та мєдвєдєв.

До списку санкцій додали раду федерації росії та 169 її членів, а також ще 109 депутатів держдуми. Крім цього, санкції наклали і на очільницю Центробанку росії ельвіру набіуліну.

У Сенаті США закликали передати Україні танки

Джерело: НВ

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що в наступні пакети військової допомоги США Україні мають входити танки.

Він зазначив, що військова допомога Києву стає дедалі більш потужною, і висловив сподівання, що найближчим часом «ми зможемо щось зробити, щоб українські сили отримали більше сучасних танків».

Норвегія заявила про готовність закрити кордон для росіян

Джерело: міністр юстиції Емілі Енгер Мель

«У разі необхідності ми швидко закриємо кордон, і зміни можуть відбутися в найкоротші терміни», « сказала Мель, додавши, що порівняно з Фінляндією до Норвегії прибуває мало людей, і тут ситуація інша.

Наразі замість закриття кордону запровадять посилення охорони і готовності на кордоні в прикордонному муніципалітеті Сьор-Варангер.

Британія не визнає анексію українських територій

Джерело: Європейська правда

Прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс заявила, що Британія ніколи не визнає Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області частиною Росії.

Вона зробила заяву в п'ятницю вранці, напередодні очікуваного кроку президента РФ Владіміра Путіна щодо визнання українських територій російськими після засуджених міжнародним співтовариством «референдумів».

США звинуватили російського олігарха Дерипаску в порушенні санкцій

Джерело: Європейська правда

Влада США звинуватила російського металургійного магната Олега Дерипаску і його соратниць у порушенні санкцій, введених Вашингтоном.

Міністерство юстиції США в четвер оприлюднило обвинувальний акт, в якому Дерипаску і двох його спільниць – громадянку США Ольгу Шрікі і громадянку Росії Наталію Бардакову – звинувачують у змові з метою порушення американських санкцій, введених проти олігарха і його приватної інвестиційної компанії "Базовий елемент".

Катерина Вороніна, подруга Дерипаски, була звинувачена у наданні неправдивих свідчень владі США при спробі в'їзду в країну, щоб народити дитину.

Нагадаємо: Дерипаска і 23 інших російських олігархів і державних чиновників в квітні 2018 року зіткнулися з найжорсткішими заходами, введеними США у відповідь на вторгнення Росії в український Крим в 2014 році і передбачуване втручання в американські вибори 2016 року.

США планують створити нове командування для допомоги Україні з озброєнням

Джерело: CNN

Пентагон працює над створенням нового командування для координації озброєння та навчання України.

Передбачається, що воно базуватиметься у Вісбадені в Німеччині та знаходитиметься недалеко від багатьох навчальних майданчиків, які використовуються США і західними країнами для навчання українських військ поводженню із західною зброєю.

Іспанія долучилася до позову України проти РФ щодо геноциду в суді ООН

Джерело: Європейська правда

Іспанія стала останньою державою, яка вирішила долучитися до позову України проти Росії за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, який розглядає Міжнародний суд ООН.

29 вересня

Шоста зустріч «Рамштайн» відбудеться 12 жовтня 

У Брюсселі 12 жовтня, в переддень зустрічі міністрів оборони НАТО, відбудеться шоста зустріч у форматі «Рамштайн».

У Чорногорії затримали підозрюваних у роботі на російську розвідку

Джерело: Європейська правда

Семеро громадян Чорногорії затримали в Подгориці за підозрою в роботі на російську розвідку.

Серед затриманих – колишній прессекретар Міністерства закордонних справ Радомир Секулович.

Один із заарештованих, за даними Агентсва нацбезпеки, працює на російську службу більше десяти років і є частиною більш широкої групи. Як стверджується, це співробітник державної адміністрації.

Крім того, міністерство закордонних справ Чорногорії оголосило шістьох співробітників посольства Росії персонами нон грата.

«Міністерство закордонних справ оголосило персонами нон грата шістьох дипломатів посольства Російської Федерації, акредитованого в Чорногорії, у зв'язку з їхньою діяльністю, яка суперечить Віденській конвенції про дипломатичні відносини та відносинам взаємної поваги і взаєморозуміння між двома країнами», – йдеться в повідомленні.

Болгарія не надасть Україні важке озброєння

Джерело: Європейська правда

Виконувач обов’язків міністра оборони Болгарії Димітар Стоянов заявив, що виступає проти надання Україні важкого озброєння, про яке просили українські дипломати.

 

 

«Я не можу дати важке озброєння, поки я міністр, і поки не зміниться рішення парламенту», – сказав Стоянов.

Стоянов
Стоянов

У Болгарії посольство Росії облили червоною фарбою

Джерело: Європейська правда

Член партії «Демократична Болгарія» Іван Калчев, який брав участь у війні в Україні у складі Інтренаціонального легіону, влаштував акцію протесту проти Росії – облив її посольство в Софії червоною фарбою.

«Я сьогодні тут, перед посольством КДБ в Софії, щоб нагадати йому про обіцянку зібрати валізу, сісти на потяг і виїхати до Москви. Щоб ушанувати пам’ять жертв війни в Україні та всіх невинних чоловіків, жінок і дітей, а також тих невинних росіян, які підуть як гарматне м’ясо, ось жест від мене», – прокоментував свій вчинок Калчев.

 

США закуплять у Південної Кореї озброєння для України на майже три мілярди доларів

Джерело: Європейська правда

США заплатять за ракетні установки і боєприпаси. Передусім йдеться про системи оборони земля-повітря, відомі як Chiron, які дуже ефективні проти низьколітаючих цілей, наприклад, вертольотів.

В Україну зброю доставлять ​​за посередництвом Чехії.

Turkish Airlines скасувала рейси в Україну до кінця року

Джерело: Економічна правда

Авіакомпанія Turkish Airlines продовжила скасування авіарейсів до та з України по 31 грудня включно.

Нагадаємо: за окремими напрямками компанія скасувала рейси в РФ і Білорусь.

Так, по 31 грудня 2022 року (включно) скасовані рейси до та з Мінська (Білорусь), Краснодара, Сочі, Ростова та Єкатеринбурга (Росія).

Фінляндія обмежить право росіян на в'їзд у країну

Джерело: Укрінформ

 

Уряд Фінляндії істотно обмежить право громадян росії на в'їзд до країни як туристів або за умов поїздок в інші частини Шенгенської зони та розгляне можливість використання прикордонного загородження.

Канада допоможе Україні відбудувати залізничну інфраструктуру

Джерело: Укрінформ

Канада на державному та приватному рівнях сприятиме у відбудові залізничної інфраструктури України.

«Як ключовий союзник та партнер зусиль із відбудови України, уряд Канади залучить широке коло партнерів у промисловості та ланцюжках постачання, аби допомогти ухвалити поінформовані рішення щодо транспортування вантажів залізницею. Разом із нашими промисловими партнерами ми упевнимося в продовженні руху людей та товарів, критично важливих для підтримки добробуту українців», - сказав Альгабра.

 

За його словами, уряди Канади та України разом з Укрзалізницею та Залізничною асоціацією Канади утворили робочу групу, покликану сприяти реконструкції української транспортної інфраструктури.

Румунія закликала своїх громадян покинути росію

Джерело: Європейська правда

МЗС Румунії повторило заклик до румунських громадян залишити росію та уникати поїздок туди, якщо вони не є нагальними.

«У контексті останніх подій у російській федерації, в тому числі внаслідок оголошення 21 вересня 2022 року часткової мобілізації…МЗС наполегливо нагадує та повторює рекомендації, адресовані громадянам Румунії з лютого цього року, уникати необов’язкових поїздок до російської федерації, а тим, хто тимчасово перебуває в цій країні, слід розглянути можливість якнайшвидшого виїзду з території Російської Федерації», - йдеться у повідомленні МЗС Румунії.

 

МЗС Румунії рекомендує громадянам, які перебувають на території рф, проявляти підвищену увагу та уникати місць масового скупчення людей, а також не брати участі в можливих акціях протесту чи інших демонстраціях, які можуть спричинити вуличне насильство.

Латвія слідом за Болгарією та США закликала своїх громадян покинути Росію

Північна Осетія обмежила проїзд авто з інших регіонів росії

Влада Північної Осетії прийняла рішення обмежити проїзд автомобілів із інших регіонів росії на тлі зростання черг на кордоні рф та Грузії. Заборона не торкнеться лише тих, хто їде до місцевих пансіонатів та санаторіїв.

 Німеччина передасть  Україні 4 системи протиповітряної оборони  IRIS-T, яких немає на озброєнні Бундесверу, замість однієї, як повідомлялося раніше

Джерело: Європейська правда

У переліку зброї, що планується до передачі, вказано, що з’явилися кошти для передачі ще трьох систем ППО.

Готуються до передачі 30 тисяч набоїв калібру 40 міліметрів і 24 кулемети MG3 для броньованих ремонтно-евакуаційних машин.

Також німецький уряд готується передати 10 мостових систем, три середні мостові системи і 90 великовантажних причепів для перевезення важкого озброєння.

28 вересня

ЄС може запровадити санкції проти Сербії через позицію щодо України

Джерело: Європейська правда

Європейський Союз тисне на президента Сербії Александара Вучича з тим, щоб він більше не відкладав запровадження санкцій проти Росії, інакше на Белград можуть чекати обмеження з боку ЄС.

Якщо Європейський Союз ухвалить рішення щодо санкцій, то першим кроком буде припинення потоків грошей до Сербії, потім скасування безвізового режиму, припинення переговорів про вступ до ЄС, а потім – санкції.

За інсайдерськими даними, Вучич розраховує на підтримку прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який може заблокувати рішення або на рівні Ради ЄС, або через свого єврокомісара з питань сусідства й політики розширення Олівера Варгеї

ЄС застосує «кримські санкції» до всіх окупованих Росією територій України

Джерело: Європейська правда

Європейський Союз розширить охоплення санкцій, що діють стосовно анексованого Криму, на територію інших непідконтрольних українському уряду районів України.

Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

«Ми розширюємо географічне охоплення обмежень, які стосуються Криму, і які були схвалені на початку цього року, на Донецьку та Луганську області. Вони покриють усі райони України, непідконтрольні уряду, включно з Херсонською та Запорізькою областями, які не належать до Донбасу та які не були частиною минулих рішень», – сказав Боррель.

«Кримські санкції», запроваджені Євросоюзом після анексії півострова, включають заборону на ввезення в ЄС продукції з незаконно анексованого Криму або Севастополя, а також заборону інфраструктурних або фінансових інвестицій та туристичних послуг з незаконно анексованого Криму або Севастополя. 

Пентагон надасть Україні військової допомоги на 1,1 мільярд доларів

Джерело: Reuters

Україна отримає 18 нових HIMARS, 150 позашляховиків, радари та системи протидії БПЛА.

Ця допомога буде спрямована на довгострокову підтримку України. Тобто українська армія отримає всю цю техніку протягом 1-2 років.

Угорщина вдруге бойкотує санкції проти патріарха Кирила

Джерело: Українська правда

Угорщина вдруге завадила запровадженню санкцій Євросоюзу проти російського патріарха

Свою позицію Будапешт аргументував тим, що жоден релігійний лідер не повинен бути внесений до санкційного списку.

США тиснуть на ЄС у питанні фінансової допомоги Україні

Джерело: Financial Times

Високопосадовці в адміністрації Байдена висловили розчарування Брюсселем через повільну виплату європейської допомоги Києву та попросили Брюссель створити «звичайний механізм» фінансової підтримки.

Євросоюз запропонував новий пакет санкцій проти Росії

Джерело: Урсула фон дер Ляєн

Новий пакет санкцій міститиме зокрема нові заборони на імпорт російської продукції, обмеження цін на нафту та заборону громадянам ЄС входити в керівні органи російських державних компаній.

Посольство США у москві закликало американців негайно виїхати з росії

Джерело: заявa американського диппредставництва у рф

У посольстві нагадали, що 21 вересня російський уряд розпочав мобілізацію громадян до збройних сил. У цьому зв'язку підкреслюється, що росія може призвати громадян із подвійним громадянством на військову службу.

Першу систему протиповітряної оборони IRIS-T передадуть в Україну вже в жовтні

Пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен заявила, що першу систему протиповітряної оборони IRIS-T передадуть ЗСУ вже в жовтні. Друга надійде до кінця цього року. Ще дві — на початку наступного. Наразі системи на стадії виробництва.

Нова прем’єрка Італії пообіцяла «вірно підтримувати» українців на шляху до перемоги

Джерело: Twitter

Вона — перша жінка-прем’єр та перша ультраправа лідерка в Італії.

ООН не визнає псевдореферендуми справжнім виявленням волі українців

Джерело: Укрінформ

Проведення фіктивних референдумів на тимчасово окупованих територіях України російськими силами не має нічого спільного зі справжнім волевиявленням українців, а є лише намаганням додати легітимності спробам рф захопити частину іншої держави

Про це заявила в вівторок у своїй доповіді під час засідання РБ ООН по ситуації в Україні заступниця генсека ООН з політичних питань Розмарі Дікарло.

«Вони (так звані «голосування» - ред.) не можуть називатися справжнім проявом народної волі. Однобічні дії (російської окупаційної влади – ред.) є намаганням додати зовнішньої легітимності спробам захопити силою територію іншої держави»,- наголосила заступниця генерального секретаря ООН.

Розвідки США та інших союзних держав почали уважніше стежити за російськими військовими підрозділами, спроможними використати ядерну зброю

Джерело: Politico із посиланням на слова п’яти анонімних поінформованих американських джерел

«Розвідка США та союзників активують зусилля із виявлення російських ракетних маневрів або комунікації, що можуть означати наказ володимира путіна на застосування ядерної зброї в Україні», – йдеться у повідомленні.

Адміністрація президента Байдена готується впродовж ближчих днів оголосити про виділення нового пакету оборонної допомоги Україні сумою понад $1 мільярд

Джерело: Reuters представники уряду США

«США готують новий пакет озброєнь на $1,1 мільярда для України в її боротьбі з рф, про що оголосять найближчим часом», – йдеться у повідомленні.

У Вашингтоні зараз очікують заяв з російського боку щодо результатів фіктивних референдумів, які рф провела на тимчасово окупованих територіях України.

27 вересня

 Сполучені Штати не проти, аби Україна використовувала західне озброєння для повернення територій, де РФ організувала псевдореферендуми 

Джерело: держсекретар США Ентоні Блінкен

Про це Блінкен заявив у вівторок на спільній пресконференції зі своїм індійським колегою Субраманьямом Джайшанкаром, повідомляє «Європейська правда».

Блінкен відповідав на запитання ЗМІ про те, чи дадуть США згоду на використання українськими військами американської зброї на територіях, де Росія провела псевдореферендуми, незалежно від того, про який результат оголосить Кремль.

Україна отримає від США до 16 пускових установок NASAMS

Джерело: речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат

Японська залізнична компанія Kotohira Railway висловила підтримку Україні

Компанія розфарбувала свої поїзди в кольори українського прапора.

Україна очікує від США дві батареї NASAMS — це 16 установок для запуску ракет

Джерело: Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ

Наразі їх готуються передати українським військовим

Спершу передадуть дві батареї. Батарея може мати до восьми пускових установок, а також командний пункт, радар, який буде бачити цілі.

Батарея NASAMS — це фактично наш дивізіон, це до восьми установок.

Одна батарея NASAMS зможе захистити цілі квадрати або регіон — кожну установку можна розмістити на дальності до 25 км. Мобільна зенітна батарея складається з 8-12 пускових установок, залежно від модифікації, 3-8 радіолокаційних станцій AN/TPQ-64, двох комплексів управління вогнем, заряджальної і штабної машин.

До Києва прибула Катрін Колонна

В Україну приїхала міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.

Про це вона написала у Twitter, виклавши з фото із Софіївської площі разом з послом Етьєном де Понсеном.

«Добрий день, Україно, рада повернутися до Києва. Франція поруч, щоб підтримати Україну», – йдеться в підписі до фото.

Зауважимо, що це вже третій візит міністерки до України.

Turkish Airlines скасовує рейси у Білорусь і Росію

Джерело: Бабель

Авіакомпанія Turkish Airlines скасувала рейси у Мінськ, Сочі, Ростов і Єкатеринбург до кінця року.

В авіакомпанії заявили, що пасажири, які купили квитки на вказані рейси, зможуть або вибрати інший маршрут, або повернути свої гроші.

Причина не повідомляється

Казахстан повертатиме Кремлю ухилянтів від мобілізації

Джерело: Медуза

Міністр внутрішніх справ Казахстану Марат Ахметжанов заявив, що влада буде змушена видавати Росії розшукуваних за ухилення від мобілізації громадян у разі оголошення їх у міжнародний розшук.

До слова, з моменту оголошення мобілізації в Росії (21 вересня) в Казахстан в'їхало близько 98 тисяч росіян.

За цей самий період із Казахстану виїхали 64 234 громадяни Росії.

Християнсько-демократичний союз Німеччини звинуватив українських біженців у соціальному туризмі

Джерело: Європейська правда

Фрідріх Мерц, голова найбільшої опозиційної партії Німеччини заявив: «Ми зараз спостерігаємо соціальний туризм з боку біженців: до Німеччини, назад в Україну, до Німеччини, назад в Україну».

Підґрунтям для цього, на думку Мерца, стало те, що спочатку біженці з України мали право на допомогу відповідно до Закону про допомогу шукачам притулку, а з червня вони отримують базове забезпечення, тобто ті ж самі пільги, що й отримувачі допомоги за програмою Hartz IV (базова допомога для безробітних).

Крім того, Мерц очікує ще більших проблем з біженцями з Росії, «якщо федеральний уряд зробить те, що запропонувала міністерка внутрішніх справ, а саме, надасть практично всім особам, які відмовляються від мобілізації на військову службу в Росії, доступ до Федеративної Республіки Німеччина». ХДС виступає категорично проти таких кроків.

Нова Зеландія розширила санкції проти РФ

Джерело: Australian Associated Press

Нова Зеландія оголосила, що проти 19 членів найближчого оточення Путіна будуть застосовані фінансові санкції та санкції щодо подорожей у рамках скоординованих дій з іншими країнами.

Загалом накладені Новою Зеландією санкції проти РФ уже стосуються близько 1000 осіб.

При цьому уряд країни заявив, що не може надати подальшу військову допомогу, оскільки не має нічого, чого хоче Україна.

США нададуть Україні додаткову допомогу на понад 457 мільйонів доларів

Джерело: Верховна Рада України

Ці кошти будуть спрямовані на підтримку правоохоронних органів, кримінального правосуддя та цивільної безпеки.

Водночас у Конгресі США попередньо домовилися закласти в бюджет на 2023 рік майже $12 мільярдів допомоги для України.

Надання коштів Конгрес погоджує у відповідь на запит адміністрації Президента США Джо Байдена.

 

 

26 вересня

Британія запровадить 92 санкції щодо Росії

Глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі оголосив про запровадження 92 санкцій у відповідь на фіктивні референдуми, які Росія організувала в чотирьох регіонах України, порушуючи міжнародне право.

Литва надала Україні пів сотні бронетранспортерів, а Бельгія надасть кулемети

Пів сотні одиниць бронетранспортерів M113 Вільнюс передав Україні.

Всі постачання техніки чи іншого озброєння Литва обговорює з союзниками з НАТО.

Крім того, Міністерство оборони Бельгії надасть Україні великокаліберні кулемети M2HB, боєприпаси до них та спорядження для військових.

Молдова може позбавити громадянства тих, які воюватимуть на боці Росії

Президентка Молдови Майя Санду заявила, що її країна може позбавити громадянства людей, які воюватимуть на боці Росії в Україні. 

У невизнаному Придністровʼї проживає 200 тисяч людей з подвійним молдавсько-російським громадянством. На думку Санду, існує ризик, що декого з них мобілізує Росія.

Польща закликатиме виключити РФ із МАГАТЕ, якщо Росія не виведе війська з ЗАЕС

Міністерка клімату та навколишнього середовища Польщі Анна Мóсква заявила, що від імені своєї країни буде закликати виключити Росію з Міжнародного агентства з атомної енергії, якщо її війська не покинуть Запорізьку АЕС.

Естонія відбудує 15 об'єктів інфраструктури на Житомирщині та надасть модульні госпіталі

Джерело: Верховна Рада України

Естонія підтвердила свою участь у відбудові 15 об’єктів інфраструктури в Житомирській області. Першим об’єктом будівництва стане новий дитячий садок в прикордонному місті Овруч.

Крім того, Естонія надасть Україні модульні госпіталі для посилення медичної інфраструктури регіонів, які постраждали від війни, а також долучиться до розвитку системи реабілітації.

Україна отримає зенітно-ракетні системи NASAMS

Джерело: Суспільне

Самі системи очікують отримати до кінця осені, – заявляв раніше речник Пентагону.

NASAMS — система з радаром, яка може випустити 72 ракети за 12 секунд і збиває літаки, гелікоптери та крилаті ракети. Таку ППО використовують понад десять країн світу, а США взяли її на озброєння як один з видів захисту Білого Дому. 

Напередодні на сайті CBS News оприлюднили інтерв’ю з президентом України Володимиром Зеленським. У ньому він, зокрема, подякував президенту США Джозефу Байдену і американському Конгресу за надану військову допомогу, серед якої — NASAMS.

«Нам абсолютно потрібно, щоб Сполучені Штати продемонстрували лідерство і передали Україні системи ППО. Я хочу подякувати президенту Байдену за позитивне рішення, яке вже було прийнято. І Конгресу США», — сказав президент, говорячи про рішення надати Україні системи ППО NASAMS.

Розвідка Великої Британії вважає, що багато призваних підрозділів росії розгорнуть на лінії фронту з мінімальною підготовкою

Джерело: Twitter

Вони, ймовірно, матимуть високий рівень втрат. Мобілізованим дають базові навички низького рівня, а сама армія рф отримала «адміністративний та логістичний виклик».

Японія заборонила експорт до росії товарів, повʼязаних із хімічною зброєю 

Про це 26 вересня оголосив генеральний секретар кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно, пише Reuters.

це додаткові антиросійські санкції через вторгнення в Україну.

У межах санкцій Японія також запровадила обмеження щодо 21 російської компанії, зокрема щодо наукових лабораторій.

«Японія глибоко стурбована можливістю застосування ядерної зброї під час вторгнення росії в Україну», — сказав Мацуно на брифінгу для ЗМІ, додавши, що Японія продовжуватиме працювати з міжнародною спільнотою, підтримуючи Україну та запроваджуючи санкції проти росії.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024