Росію вважають причетною до вибухів газопроводів «Північний потік»

29 Вересня 2022, 16:26
Витоки газу на гілках російських газопроводів «Північний потік» через Балтійське море – диверсія 3756
Витоки газу на гілках російських газопроводів «Північний потік» через Балтійське море – диверсія

У ніч проти 26 вересня у Балтійському морі на «Північному потоці-2» фахівці зафіксували різке падіння тиску у трубопроводі, що сталось внаслідок пошкодження. Згодом падіння тиску зафіксували і на «Північному потоці-1», де також виявили пошкодження у винятковій економічній зоні Данії на північний схід від острова Борнхольм.

Данське енергетичне агентство звернулося до компанії Energinet, яка відповідає за загальну роботу данської електроенергетичної та газової системи, з проханням підвищити рівень готовності електроенергетичного та газового сектору Данії після витоків газу. Навколо зон витоків встановлені п'ятимильні заборонні зони для судноплавства.

Згодом експерти заявили, що підозрюють навмисне пошкодження газопроводів.

За хронологією розвитку подій стежать журналісти Район.in.ua.

27 вересня

Tagesspiegel з посиланням на джерело у компетентних органах пише, що має доступ до інформації про розслідування пошкодження газопроводу.

«Ми не можемо уявити версії, яка би не включала цілеспрямовану атаку. Все свідчить про те, що це не випадковість», – йдеться у повідомленні. 

Компанія-оператор «Північного потоку» Nord Stream AG назвала інциденти одночасно на трьох гілках газопроводу безпрецедентними та заявила, що не може оцінити терміни відновлення інфраструктури. 

Данські військові опублікували відео з місця витоку газу на «Північному потоці». Витік стався у Балтійському морі. Попередньо, ширина плями становить кількасот метрів.

28 вересня

Витоки у газопроводах «Північного потоку»» є результатом навмисних дій. Про це йдеться у заяві голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій зранку 28 вересня передає Суспільне.

«Уся наявна інформація свідчить про те, що ці витоки є результатом навмисних дій. Ми підтримуватимемо будь-яке розслідування, спрямоване на отримання повної ясності щодо того, що сталося і чому, і вживатимемо подальших заходів для підвищення нашої стійкості в енергетичній безпеці», – йдеться у заяві.

Боррель, зокрема, заявив, що Європейський Союз глибоко стурбований пошкодженням трубопроводів Північний потік 1 і 2, що призвело до витоків у міжнародних водах Балтійського моря.

«Питання безпеки та навколишнього середовища є першочерговими. Ці випадки не є збігом і стосуються всіх нас», — зазначив Боррель.

За словами Борреля, будь-яке навмисне порушення європейської енергетичної інфраструктури є абсолютно неприйнятним.

«І на нього буде прийнято рішучу та спільну відповідь», — додав дипломат.

 

Натомість у Великій Британії причетною до вибухів на газопроводах вважають Росію.

Одним із найбільш ймовірних сценаріїв вважають те, що Росія таємно доставила автономний підводний апарат з вантажем до певних місць на трубопроводах. За словами джерела, такі дрони могли скинути з невеликого судна на кшталт рибальського човна ще кілька місяців тому.

Німецьке Bild зазначає, що до такої диверсії може бути причетне генеральне розвідувальне управління Росії. Зокрема, у його складі є 561 бригада морської піхоти, яка вважається суто підводним диверсійним підрозділом. Бійці цієї бригади натреновані для влаштування диверсій на значній глибині, зокрема і за допомогою підводних дронів.

Які наслідки

Ціни на газ зросли у вівторок на тлі новин про те, що газопровід «Північний потік» з Росії в Європу був пошкоджений, що викликало побоювання з приводу безпеки енергетичної інфраструктури блоку. Ціна на газ в Нідерландах зросла на 11,00 Євро до 184,50 євро за мегават-годину. Хоча жоден з трубопроводів на цей час не постачає газ до Європи, інциденти викликали побоювання з приводу безпеки газової інфраструктури блоку.

29 вересня

Пошкодження газопроводу «Північний потік», через яке утворився 700-метровий басейн киплячої води в Балтійському морі, може спричинити кліматичну катастрофу.

За оцінками уряду Німеччини, в результаті викидів в атмосферу потрапило близько 300 тисяч тонн метану, одного з найпотужніших парникових газів.

«Ця кількість газу матиме приблизно такий же вплив на клімат, як викиди приблизно 5 мільйонів автомобілів у США за 20 років», – повідомили у Bloomberg.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024