Реакція світу на війну росії проти України 10-16 жовтня

16 Жовтня 2022, 19:12
Реакція світу на війну росії проти України 10 жовтня 10819
Реакція світу на війну росії проти України 10 жовтня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 

Інформація оновлюється.

16 жовтня

Ізраїльський урядовець закликав надати Україні військову допомогу 

Джерело: Нахман Шай, міністр Ізраїлю у справах діаспори 

Таку заяву він зробив у відповідь на те, що Іран планує передати росії  додаткову партію безпілотників і балістичні ракети малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar.

«Більше немає жодних сумнівів, якою має бути позиція Ізраїлю в цьому кривавому конфлікті. Настав час Україні отримати також військову допомогу — таку, як надають США та країни НАТО», — написав міністр у Твіттері.

Франція поставить Україні системи ППО Crotale

Джерело: голова французького Міноборони Себастьян Лекорню

Вони будуть особливо корисні в боротьбі з безпілотниками та повітряними бомбардуваннями, зазначив міністр.

 

Він також нагадав, що Франція має 12 батарей цих ППО, але не уточнив, скільки з них направлять Україні. За словами глави міноборони, Україна зможе розмістити таку систему впродовж 2 місяців, після навчання відповідних фахівців

Іран таємно погодився передати Росії не лише ударні безпілотники, а й балістичні ракети класу «земля — земля» для війни проти України.

Джерело: The Washington Post із посиланням на американських чиновників.

Між Сполученими Штатами та їхніми союзниками у ЄС зростає напруженість через економічне становище України

Джерело: The Washington Post

Американські чиновники закликають Європейський Союз збільшити фінансову допомогу українцям. Під час зустрічей у Вашингтоні міністр фінансів США Джанет Л. Єллен закликала своїх міжнародних колег фінансувати Україну швидше та у більших обсягах. До цього заклику приєдналися президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Денис Шмигаль. 

Міністр фінансів США порушувала це питання також на інших зустрічах. Сполучені Штати виділили $8,5 мільярда на економічну допомогу Україні. Ще $4,5 мільярда витратять до кінця року. Американські високопосадовці зазначають, що Європейський Союз пообіцяв виділити €11 мільярдів, але видав лише близько €3 мільярдів у вигляді позик. Речниця Європейської комісії Нуйтс Верле заперечила затримку виплат для України.

Посольство Єгипту в Києві закликало своїх громадян покинути Україну «якомога швидше»

Джерело: Egypt Today. 

Всім членам єгипетської громади радять залишити Україну доступними наземними шляхами з сусідніми країнами. Також сьогодні МЗС Китаю закликало своїх громадян терміново виїхати з України через «серйозну безпекову ситуацію»

У Франції до 2 тисяч українських військових упродовж кількох тижнів пройдуть військову підготовку

Джерело : міністр збройних сил країни Лекорню.

15 жовтня

 Румунія виділила 1 мільйон доларів на оборону України та Молдови за програмою НАТО

Джерело: Європейська правда

Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску заявив, що надіслав органам влади 4 країн, включаючи Молдову та Україну, листи з інформацією про виділення їм загалом 1,4 мільйона доларів у рамках ініціативи НАТО.

Литва закликала союзників профінансувати роботу Starlink в Україні

Глава МЗС Литви закликав створити коаліцію для фінансування роботи Starlink в Україні або знайти альтернативного постачальника. 

 У Варшаві влаштували «референдум» щодо «анексії» посольства росії

Джерело: Європейська правда

Польські неурядові організації влаштували у Варшаві акцію у вигляді «референдуму», на якому можна проголосувати за «анексію» будівлі російського посольства та її передачу у власність польській столиці. 

Україна та сім країн приєднались до восьмого пакету санкцій ЄС проти росії

Джерело: Європейська правда

Україна, Північна Македонія, Чорногорія, Албанія, Боснія та Герцеговина, Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія приєднались до жовтневого рішення Ради ЄС про запровадження чергового пакета санкцій проти Росії.

Нідерланди приєдналися до ініціативи INTERFLEX – тренування українських військових у Великій Британії 

Про це заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен. Також вона додала, що Європейський Союз вирішив розпочати програму EUMAM, яка забезпечуватиме тренування українських військових у Польщі та Німеччині, і її країна також візьме участь у цій програмі.

Президент США Джо Байден схвалив виділення Україні нової військової допомоги на $725 мільйонів.

До неї увійдуть: 

  • додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS); 
  • 23 тисячі 155-мм артилерійських снарядів;
  • 500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів; 
  • 5 тисяч 155-мм пострілів для систем дистанційного протитанкового мінування (RAAM); 
  • 5 тисяч одиниць протитанкового озброєння; протирадіолокаційні ракети (HARM); 
  • понад 200 високомобільних багатоцільових колісних транспортних засобів (HMMWV);
  • стрілецька зброя та понад 2 мільйони боєприпасів до неї;
  • медичні засоби.

Джерело: Бабель

Польща, країни Балтії та Ірландія запропонували Єврокомісії накласти на Білорусь такі ж санкції, як і на країну-агресора Росію.

 Про це повідомляє Польське радіо.

14 жовтня

Євросоюз планує виділити €500 мільйонів на відшкодування країнам-членам за зброю, передану Україні, що забезпечить нові потоки озброєння, а також на навчальну програму для українських військ

Джерело: Politico 

У плані навчання 15 тисяч військових ЗСУ на території ЄС терміном два роки. Рішення з приводу навчань і виділення €500 мільйонів буде ухвалене 17 жовтня на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі.

Щодо тренування, видання зазначає, що це новий рівень. Раніше навчання для військовослужбовців ЗСУ пропонували і проводили лише окремі країни ЄС, а не на рівні цілого союзу. Якщо рішення ухвалять, то тренувальну місію можуть розпочати вже через місяць.

Більшість громадян Заходу проти поступок Росії через війну в Україні — про це свідчить опитування Кембриджського університету й агенції YouGov

Джерело: The Guardian

Через майже вісім місяців вторгнення російських військ в Україну громадяни провідних західних країн переважно виступають проти поступок Росії та за збереження санкцій проти неї у зв’язку з повномасштабною війною.

Про це свідчить опитування Кембриджського університету й агенції YouGov, здійснене у 25 країнах світу.

Опитування, проведене з 24 серпня по 22 вересня, показало, що з 13 західних або англомовних країн – Франції, Німеччини, Швеції, Данії, Іспанії, Італії, Греції, Угорщини, Польщі, Великобританії, США, Австралії і Канади – десять (окрім Греції, Угорщини та Італії) підтримують збереження санкцій проти Росії.

Україна знайде рішення, щоб Starlink продовжив роботу

Джерело: радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк

Він уточнив, що до кінця переговорів компанія забезпечить стабільний зв‘язок.

Адміністрація президента США Джо Байдена готує новий пакет військової допомоги Україні в розмірі 725 мільйонів доларів

Джерело: Reuters 

Очікується, що в новому пакеті будуть додаткові боєприпаси, а також військові автомобілі HMMWV, але нових систем протиповітряної оборони там не передбачено.

Коли саме буде оголошена нова військова допомога Вашингтона, не уточнюється.

 ЄС у понеділок планує схвалити місію з тренування українських військових та виділити додаткові 500 мільйонів євро для озброєння української армії

Джерело: Інтерфакс-Україна

Міністри закордонних справ членів Європейського Союзу на засіданні в понеділок мають намір схвалити рішення про створення тренувальної військової місії для України та виділити додаткові 500 мільйонів євро для озброєння української армії.

Перші NASAMS будуть в Україні вже у жовтні

Передані США зенітно-ракетних комплексів NASAMS для протиповітряної оборони будуть поставлені в Україну вже цього місяця. Також планується провести навчання наших спеціалістів.

Ілон Маск хоче припинити фінасування Starlink для України

Засновник компаній SpaceX Ілон Маск підтвердив, що його компанія хоче відмовитися від фінансування послуг супутникового інтернет-зв’язку в Україні, який забезпечується терміналами Starlink, переданими як допомога нашій країні.

Про це він написав у коментарях у Twitter.

«SpaceX не вимагає відшкодувати витрати, але й не може постійно фінансувати наявну систему і спрямувати ще кілька тисяч терміналів, які використовують у 100 разів більше даних, ніж звичайні домогосподарства. Це нерозумно», – зауважив Маск.

Також він додав, що виконує “рекомендації” колишнього посла України в Німеччині Андрія Мельника “йти до біса”.

Як повідомляв ІМІ, раніше телеканал CNN повідомив, що компанія Ілона Маска SpaceX повідомила Пентагону, що відмовляється фінансувати служби супутникового зв'язку Starlink в Україні. Компанія Маска заявила в листі, що “більше не може продовжувати фінансувати сервіс Starlink, як це було раніше”. У листі також міститься прохання до Пентагону взяти на себе фінансування урядового та військового використання Україною системи Starlink.

Варшавський метрополітен допоможе Київському у модернізації поїздів 81-ї серії

Зазначається, що представники перевізників обох столиць вже обговорили співпрацю.

Так, Варшава допоможе у модернізації вагонів у потягах 81-ї серії - вагони цієї серії та складники до них виробляються в Росії.

«Зі зрозумілих причин українська компанія хоче стати незалежною від поставок з Москви. Варшавський метрополітен також використовує подібний парк, тому представники Київського метрополітену звернулися до Варшави - з проханням про підтримку», - йдеться у повідомленні.

Наразі Варшавське метро має 22 потяги серії 81.

«Вони не ідентичні одиниці тим, що використовуються в Києві - колія рейок у Польщі трохи вужча. Однак, за винятком ширших колісних осей, поїзди дуже схожі. Тому представники варшавської компанії заявили про підтримку в постачанні запчастин, а також про допомогу в обміні знаннями та досвідом, необхідними для модернізації українських поїздів», - додає видання.

Лукашенко підтвердив мобілізацію в Білорусі

лукашенко підтвердив запровадження контртерористичної операції на території білорусі. Про це він заявив під час засідання Ради глав країн СНД.

«Ввєдьон в связі с обострєнієм сітуації по пєрімєтру наших граніц… Поетому ми началі процедури с развьортиванія союзной группіровкі войск, основу которой составляєт, как я уже сказал, армія беларусі, которая уже дополняєтся частямі россійской фєдєрації. Всьо по плану», - сказав Лукашенко

Danone вийде з більшої частини свого бізнесу в РФ

Французька компанія Danone оголосила про своє рішення розпочати процес передачі ефективного контролю над бізнесу з виробництва основних молочних та рослинних продуктів в Росії.

Про це повідомила пресслужба компанії, пише Економічна правда.

Компанія вважає, що це «найкращий варіант для забезпечення довгострокової безперервності бізнесу на місцевому рівні для своїх співробітників, споживачів та партнерів».

За перші 9 місяців 2022 року цей напрям бізнесу компанії в Росії становив близько 5% від чистих продажів Danone. Передача контролю (що означає передачу частки у цьому бізнесі) може призвести до списання до 1 млрд євро, кажуть в компанії.

Після закриття угоди, яка підлягатиме схваленню регуляторних органів, відбудеться деконсолідація російського бізнесу молочних та рослинних продуктів Danone.

Як пише AFP, таким чином у Danone в Росії залишиться лише напрям з виробництва дитячих сумішей та інших продуктів дитячого харчування.

Група залишилася серед небагатьох міжнародних компаній, які за понад 8 місяців повномасштабної війни РФ проти України так і не вийшла з ринку держави-агресора. У країни вона працевлаштовує 8 тисяч співробітників.

Країни ЄС заморозили понад 17 мільярдів євро фондів російського походження

У країнах Євросоюзу наразі заморожено 17,4 мільярда євро авуарів російського походження.

Про це повідомив член Єврокомісії з юстиції Дідьє Рейндерс, передає Інтерфакс-Україна.

В країнах Євросоюзу наразі заморожено EUR17,4 млрд авуарів російського походження.

За його словами, 90% цих фондів припадають на сім держав-членів. 

«Важливо наполягати, щоб усі держави-члени правильно застосовували санкції, і щоб вони коректно доповідали комісії про повні суми, які можливо заморозити», – сказав Рейндерс на пресконференції.

Він додав, що ця тема порушувалася на Раді ЄС у зв'язку з обговоренням міністрами юстиції, як застосовувати санкції Євросоюзу у зв'язку із вторгненням РФ в Україну

У Великій Британії розкритикували президента Франції Еммануеля Макрона

Макрон «розкрив карти» щодо відповіді Заходу на ймовірний ядерний удар Росії по Україні. У НАТО вважають, що коментарі Макрона загрожують «принципам стримування».

Міністр оборони Британії Бен Воллес прокоментував висловлювання Макрона. Раніше президент Франції сказав, що його країна не застосує ядерну зброю, якщо Росія завдасть тактичного удару по Україні.

Відповідаючи на запитання щодо позиції Франції, міністр оборони Британії сказав на зустрічі міністрів НАТО у Брюсселі, що «це розкриває карти президента Макрона».

Ми вважаємо, що якби Росія застосувала ядерну зброю, це мало б серйозні наслідки для Росії. Це було б порушенням табу 1945 року про застосування ядерної зброї. І це залишило б його неймовірно ізольованим у всьому світі,

– заявив Воллес.

Джерела The Telegraph в НАТО повідомили виданню, що коментарі Макрона загрожують «принципам стримування».

«Ми не вдаємося до деталей сценаріїв», – сказали джерела журналістів у НАТО.

Іспанія передає Україні чотири системи протиповітряної оборони 

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що Іспанія передає Україні чотири системи протиповітряної оборони Hawk, та що це - лише перші з таких систем, які партнери планують надати Україні. Про це він заявив у Twitter.

«Вдячний моїй іспанській колезі Маргариті Роблес за рішення надати 4 системи протиповітряної оборони Hawk для України. Це швидка реакція на прохання України на шостому «Рамштайні». На шляху - ще більше систем Hawk. Зараз протиповітряна оборона - пріоритет не лише для України, а й для усієї Європи», – написав він. 

13 жовтня

Португалія передасть Україні шість радянських гелікоптерів

Джерело: Європейська правда

Португалія вирішила передати Україні шість гелікоптерів «Камов» радянського виробництва, які були позбавлені ліцензії на експлуатацію через запроваджені проти Росії санкції.

«На прохання України і в координації з міністерством внутрішніх справ ми надамо в розпорядження України наш парк вертольотів «Камов», які через нинішній сценарій, санкції, накладені на Росію, ми більше не можемо експлуатувати, фактично вони не мають сертифікатів льотної придатності і ми навіть не зможемо їх відремонтувати», – зауважує міністерка оборони Португалії Елена Каррейрас.

Іспанія планує надати Україні чотири пускові установки системи ППО Hawk

Джерело: генсек НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу після засідання міністрів оборони Альянсу

У комюніке Міноборони Іспанії про зустріч з міністром оборони України Олексієм Резніковим не згадується про системи Hawk. Водночас, зазначається, що міністерка Маргарита Роблес запропонувала українській стороні різні можливості для підготовки військових - як у двосторонньому форматі, так і місії ЄС, створення якої розпочинається. Серед вже існуючих двосторонніх проєктів згадується навчання українських військових у Сарагосі на протиповітряних ракетних системах Aspide.

Нагадаємо, що 12 жовтня глави МЗС України та Іспанії обгворювали наступний пакет військової допомоги Україні.

НАТО надасть Україні засоби для боротьби з дронами

Джерело: Європейська правда

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг оголосив, що Україна отримає від НАТО засоби для боротьби з безпілотниками для захисту від атак Росії на цивільну інфраструктуру.

Він нагадав, що в межах комплексного пакету допомоги НАТО Україна буде отримувати також паливо, зимовий одяг і медикаменти.

Румунія розслідуватиме воєнні злочини в Україні

Джерело: пресслужба Офісу Генерального прокурора України

Румунія стала сьомою країною, що приєдналася до Спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT).

Угоду про приєднання країни JIT підписали український генпрокурор Андрій Костін, генпрокурорка Румунії Габріела Скутеа та інші члени групи під час координаційного засідання Євроюсту у Гаазі.

Габріела Скутеа розповіла, що Румунія вже почала власне розслідування, та закликала українців, які опинились у Румунії через війну і були свідками воєнних злочинів, давати свідчення.

Спільну слідчу групу утворили Польща, Литва та Україна 25 березня 2022 року, згодом до неї приєдналися Естонія, Латвія і Словаччина.

IKEA звільнила у Росії десять тисяч співробітників

Джерело: Економічна правда

Після припинення діяльності у РФ IKEA скоротила 10 тисяч із 12 тисяч співробітників. При цьому IKEA прозвітувала про 6% зростання продажів.

Зазначається, що IKEA припинила роздрібну торгівлю в Росії в березні.

Асамблея Ради Європи визнала терористичним чинний російський режим

Джерело: Бабель

На осінній сесії ПАРЄ у Страсбурзі парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, де вперше чинний російський режим визнали терористичним. Ось головні тези резолюції:

  • будь-які перемовини відбуватимуться на умовах України;
  • надати Україні системи протиповітряної оборони;
  • однозначно засудити фейкові референдуми в Луганській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях;
  • надати фінансову підтримку для відбудови України;
  • якнайшвидше створити Спеціальний міжнародний трибунал;
  • створити комплексний міжнародний механізм компенсації, зокрема міжнародний реєстр збитків, й активно співпрацювати з українською владою у цьому напрямі.

Також своєю резолюцією ПАРЄ закликає рф дозволити гуманітарним місіям ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Ради Європи чи будь-якої іншої міжнародної організації сприяти обміну військовополоненими.

Україна підписала грантову угоду з Францією у сфері безпеки та оборони

Угода дозволяє поставки зброї Україні відповідно до ініціативи президентів України та Франції.

 

Німеччина надасть Україні 16 самохідних артилерійських установок Zuzana

Джерело: оновлення на сайті уряду Німеччини

На початку жовтня Німеччина домовилася зі Словаччиною, Норвегією та Данією про спільний фінансовий внесок для словацького виробництва і передачі Україні самохідних артилерійських установок "Zuzana 2".

У серпні повідомлялося, що Словаччина передала 4 САУ Zuzana українським збройним силам і вони вже використовуються на фронті.

Німеччина надасть Україні 16 самохідних артилерійських установок Zuzana

Джерело: Європейська правда

На початку жовтня Німеччина домовилася зі Словаччиною, Норвегією та Данією про спільний фінансовий внесок для словацького виробництва і передачі Україні самохідних артилерійських установок "Zuzana 2".

У серпні повідомлялося, що Словаччина передала 4 САУ Zuzana українським збройним силам і вони вже використовуються на фронті.

Ізраїль надає Україні дані розвідки про іранські дрони, які використовує російська армія

Джерело: The New York Times

Він додав, що приватна ізраїльська фірма надає Україні супутникові зображення позицій російських військ.

У вересні видання Axios писало, що Україна попросила Ізраїль поділитися будь-якими розвідувальними даними про співпрацю росії та Ірану.

Естонія схвалила новий пакет військової допомоги Україні 

Джерело: прем'єр-міністерка країни Калас

До нього увійде зимовий одяг, спорядження та амуніція.

Пʼятнадцять країн Північноатлантичного альянсу (НАТО) розпочали проєкт зі створення покращеної системи протиповітряної оборони Європи

Джерело: Spiegel

У проєкті беруть участь Німеччина, Велика Британія, Словаччина, Норвегія, Латвія, Угорщина, Болгарія, Бельгія, Чехія, Фінляндія, Литва, Нідерланди, Румунія та Словенія. Міністри оборони цих країн підписали декларацію про ініціативу «Небесний щит» на засіданні НАТО у Брюсселі.

Франція не буде застосовувати ядерну зброю проти Росії навіть якщо та завдасть ядерного удару по Україні

Джерело: France 2

«Наша доктрина базується на фундаментальних інтересах нації, і вони визначені дуже чітко. Якби по Україні було завдано ракетно-ядерного удару, ці інтереси не були б поставлені під питання», – сказав Макрон.

На уточнення журналіста, що це не призведе до ядерної відповіді Франції, Макрон відповів ствердно: «Це – очевидно».

«Я завжди говорив французам правду…росія має ядерну зброю. Так само, як і Франція. Наша доктрина з цього питання чітка. Стримування працює. Чим менше ми про це говоримо, тим менше ми роздмухуємо загрозу і тим більше до нас довіри. Занадто багато людей говорять про це», – сказав Макрон.

В Україну надійшло 1,3 млрд доларів додаткового екстреного фінансування Міжнародного валютного фонду

Джерело: прем’єр-міністр Денис Шмигаль

Кошти будуть спрямовані на фінансування першочергових потреб: посилення обороноздатності, виплату пенсій, соціальні програми й підтримку економіки.

Шмигаль розповів, що загалом МВФ надав Україні 2,7 млрд доларів від початку повномасштабної війни.

«Також найближчим часом ми з Фондом розпочнемо підготовку над новою спеціальною програмою, яка запрацює наступного року», – наголосив прем’єр.

Уряд Британії передасть Україні ракети середньої дальності AMRAAM для зенітних американських ракетних комплексів NASAMS

Джерело: Euronews

Як заявив міністр оборони Великобританії Бен Воллес, AMRAAM здатні збивати крилаті ракети і будуть використовуватися з обіцяними США системами ППО NASAMS для захисту від подальших ракетних ударів Росії.

«Останні невибіркові удари Росії у цивільних районах України вимагають подальшої підтримки тих, хто прагне захистити свою країну. Тому сьогодні я санкціонував постачання зенітних ракет в Україну», — сказав Воллес.

Президент Франції заявив, що Україна в найближчі тижні отримає від французької сторони зенітні ракети та радари

Джерело: Sky News

Макрон не назвав кількість і тип ракет, але за даними Sky News, йдеться про ракети малої дальності Crotale, які використовуються для перехоплення ракет і літаків на малій висоті.

США прискорюють доставку двох зенітно-ракетних комплексів (NASAMS) до України

Джерело: речник Пентагону Джон Кірбі

Кірбі відмовився назвати конкретну дату прибуття систем NASAMS, але сказав, що США «безумовно зацікавлені» у надходженні систем якнайшвидше. Ці системи протиповітряної оборони допоможуть виконати прохання президента України Володимира Зеленського щодо посилення ППО.

12 жовтня

Нові системи ППО будуть надані Україні так швидко, як ми зможемо їх фізично доставити

Джерело:  Ллойд Остін, голова Пентагону

Ми також спробуємо надати додаткові боєприпаси до існуючих систем, які використовуються українськими силами.

Уряд Чехії в середу ухвалив рішення про посилення візових обмежень для російських громадян

Джерело: Міністерство закордонних справ Чехії

«Тоді як в Україні російські ракети падають на дитячі майданчики та на людей, які просто йдуть на роботу, до Чехії через міжнародний аеропорт щодня прибуває до 200 громадян Російської Федерації», – сказав глава чеського МЗС Ян Ліпавський.

Посли ЄС погодили створення тренувальної місії для українських військових 

Джерело: «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк

Посли Євросоюзу погодили заснування тренувальної місії для українських військових, про що раніше досягли політичної згоди на неформальній зустрічі лідерів. 

За його словами, місія з військової підтримки ЄС для України матиме штаб-квартири у Німеччині й Польщі. 

Канада оголосила про пакет допомоги Україні на $47 млн

Джерело: «Європейська правда» з посиланням на CBC

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд у середу оголосила про виділення нового пакету військової допомоги Україні в розмірі 47 мільйонів доларів, до якого входитиме зимова форма для українських військовослужбовців.

До складу нового пакету військової допомоги Канади входить переважно «нелетальне обладнання», а саме 500 тисяч одиниць зимового військового одягу, на чому Оттава спеціалізується.

У Брюсселі почалася зустріч у форматі Рамштайн

Джерело: міністр оборони України Олексій Резніков

Головне питання нинішньої зустрічі - системи ППО для України.

Велика Сімка важатиме рф відповідальною за будь-який інцидент на ЗАЕС

Джерело: Офіційна заява глав G7

G7 засуджує незаконну анексію територій України, бо цим рф грубо порушила принципи, закріплені в Статуті ООН.

G7 зауважили, що будь-яке застосування хімічної, біологічної чи ядерної зброї матиме для рф серйозні наслідки.

Україна має законне право на свій захист і цивілізований світ продовжуватиме підтримувати цю країну.

Байден вважає, що Путін не буде застосовувати ядерну зброю проти України

Джерело: Бабель

Президент США Джо Байден вважає, що росія не буде застосовувати тактичну ядерну зброї проти України. «Я не думаю, що він це зробить», — сказав Байден. Втім, він назвав заяви путіна безвідповідальними.

Байден додав, що погрози путіна мають дестабілізаційний ефект, і попередив про потенційні помилки у судженнях, які можуть виникнути. «Путін, по суті, не може продовжувати безкарно говорити про тактичну ядерну зброю, начебто це раціонально. Помилки трапляються. Ніхто не може бути впевнений, що саме станеться і що може закінчитися Армагеддоном», — сказав президент США.

Байден не розповів, як виглядатиме відповідь США, якщо путін реалізує свої ядерні погрози. Але він сказав, що Пентагон заздалегідь розробив план на випадок, якщо цей сценарій справдиться. «Я не вдаватимуся в подробиці. З мого боку було б безвідповідально говорити про те, що ми будемо або не будемо робити», — сказав Байден.

Білорусь відправила в Білгородську область 20 танків Т-72

Джерело: Генштаб ЗСУ

Оборонно-промисловий комплекс білорусі вже задіяно у ремонті російської техніки, пошкодженої в ході бойових дій. Крім того, знято зі зберігання та відправлено в білгородську область першу партію з двадцяти танків Т-72.

Німеччина надасть Україні 16 гаубиць

Джерело: Суспільне

Німеччина у співпраці з Данією та Норвегією надасть Україні 16 самохідних артилерійських установок Zuzana.

Окрім гаубиць Zuzana Україна отримає 130 польових обігрівачів, 36 автомобілів швидкої допомоги. Також ФРН поставить в Україну одну тисячу аптечок та 405 тисяч сухпайків.

З міркувань безпеки федеральний уряд утримується від надання більш докладної інформації, зокрема, про способи і терміни поставок.

11 жовтня

У парламент Естонії внесли проект про визнання росії державою-спонсором тероризму

Джерело: Верховна рада

85 депутатів Рійгікогу внесли до законодавчого розгляду проект заяви, яка засуджує анексію територій України та проголошує росію терористичним режимом.

«Після звернення ВР України до країн і міжнародних організацій Рійгікогу оголошує російський режим терористичним, а російську федерацію державою, яка підтримує тероризм, протистояти якому ми повинні разом. Рійгікогу закликає міжнародну спільноту ухвалити такі ж декларації», – йдеться у проекті. 

У документі вказано, що Рійгікогу підтримує вимогу позбавити рф статусу постійного члена Радбезу ООН. 

Він закликає країн-членів ЄС бути єдиними у впровадженні додаткових економічних санкцій проти рф та білорусі. 

 

«Естонія підтримує народ, державу та армію України всіма наявними засобами та вірить, що перемога України є єдиним шляхом до відновлення миру в Європі», — йдеться у документі.

Україна отримала першу систему ППО IRIS-T від Німеччини

Джерело: Європейська правда

Німеччина вже передала Україні перший з чотирьох обіцяних зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SLM.

Напередодні міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт повідомила, що Берлін хоче передати Україні першу систему протиповітряної оборони IRIS-T «у найближчі кілька днів».

Вона додала, що постачання наступних трьох систем планується у наступному році.

 

Наземна система протиповітряної оборони IRIS-T SLM насамперед призначена для захисту цивільного населення шляхом відбиття повітряних атак російської армії. Вона вважається однією з найдосконаліших систем ППО, яких навіть немає на озброєнні Бундесверу.

НАТО проведе навчання з ядерного стримування 

Джерело: 24 канал

Генсек заявив, що НАТО проведе навчання по ядерному стримуванню вже наступного тижня.

 

Столтенберг також  додав, що «перемога росії у війні з Україною — це поразка НАТО, і цього допустити не можна».

Естонія прагне визнати Росію державою-спонсоркою тероризму

Джерело: Європейська правда

У парламент Естонії внесли проєкт резолюції, який визнає Росію країною-спонсором тероризму, закликає до створення спеціального міжнародного трибуналу та до позбавлення Росії статусу постійного члена Радбезу ООН. Проєкт резолюції представили 85 депутатів.

Очікується, що у вівторок у другій половині дня парламентська комісія із закордонних справ обговорить проєкт та його відправку на пленарне засідання для обговорення і голосування.

Згідно з представленим проєктом, парламент Естонії різко засуджує військові дії Російської Федерації проти України та незаконну анексію захопленої в ході агресії території. 

Тихановська запропонувала Зеленському дипломатичні відносини з перехідним урядом Білорусі

Джерело: Європейська правда

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська запропонувала Україні встановити дипломатичні відносини з її Об'єднаним перехідним кабінетом, фактично, урядом у вигнанні.

Про це вона сказала у своєму відеозверненні до президента Володимира Зеленського.

«Об'єднаний перехідний кабінет готовий до співпраці з Україною і встановлення дипломатичних і політичних відносин. Ми готові діяти разом з Україною, тому що без вільної України не може бути вільної Білорусі та Європи», – йдеться у повідомленні Тихановської.

Президенти 11 європейських країн засудили російські масовані ракетні атаки по Україні

Президенти у спільній заяві засудили масовані ракетні атаки Росії проти українських міст, попереджаючи, що це – воєнний злочин без терміну давності.

Спільну заяву затвердили президенти Болгарії, Чорногорії, Чехії, Естонії, Литви, Латвії, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини.

Нова Зеландія ввела санкції проти пів сотні російських бізнесменів

Джерело: Економічна правда

Нова Зеландія запровадила санкції проти 51 російського бізнесмена та 24 посадовців, пов'язаних з окупованими територіями України.

До санкційного списку, зокрема, потрапили: 

  • голова правління «Газпромбанку» Андрій Акімов;
  • співвласник «Лукойла» Вагіт Алекперов;
  • гендиректор «Газпром нафти» Олександр Дюков;
  • ексголова ради директорів корпорації АФК «Система» Володимир Євтушенков;
  • президент ГМК «Норільський нікель» Володимир Потанін;
  • гендиректор «Росатому» Олексій Лихачов та інші.

Також економічні обмеження ввели проти так званого голови окупаційного уряду Запорізької області Антона Кольцова, так званого заступника голови уряду Херсонської області Володимира Беспалова, так званого міністра палива та енергетики ЛНР Костянтина Завізенова та ще 21 посадовця.

ЄС готує дев'ятий пакет санкцій проти Росії

Джерело: Радіо Свобода

У ЄС ведеться робота над новим пакетом санкцій проти Росії – дев’ятим від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Новий пакет може включити конфіскацію активів у Росії, заборону на продаж власності та інші деталі, які розглядалися в попередніх раундах.

Крім того, Білорусь може знову стати об’єктом санкцій, оскільки її було повністю виключено з восьмого санкційного пакета ЄС.

 

Мільярдер Мільнер відмовився від російського громадянства

Джерело: допис Юрія Мільнера у Twitter

Засновник групи фондів DST Global мільярдер Юрій Мільнер заявив, що завершив процес виходу з російського громадянства.

«Ми з сім’єю назавжди покинули Росію в 2014 році, після анексії Криму. І цього літа ми офіційно завершили процес виходу з російського громадянства», - повідомив Мільнер.

Болгарія розслідує вибух вантажівки на Кримському мосту

Джерело: Європейська правда

Служба контррозвідки Болгарії розслідує російські заяви про те, що вантажівка, яка підірвалася на Кримському мосту, прибула з цієї країни.

Розслідування розпочалося за розпорядженням в.о. прем'єр-міністра Галаба Донева одразу після того, як Кремль оприлюднив цю інформацію. Спецслужби також повідомили болгарську прокуратуру.

Байден пообіцяв надати Україні передові системи ППО

Джерело: Верховна Рада України

Президент США Джо Байден пообіцяв продовжувати надавати Україні підтримку, необхідну для самооборони, включаючи передові системи ППО. Також він засудив ракетні удари росії по Україні, зокрема по Києву, і висловив співчуття близьким загиблих і постраждалих у цих атаках. 

Угорський міністр знову планує візит у Москву

Джерело: Європейська правда

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 13 жовтня, імовірно, знову відвідає Москву. Очікується, що він візьме участь у конференції, яку проводить уряд Росії.

Петер Сійярто є оголошеним і підтвердженим учасником конференції. У програмі форуму зазначається, що він буде присутнім на заході наживо, а не включатиметься онлайн.

Трасс вимагатиме скликати лідерів НАТО

Джерело: Українська правда

Прем'єр-міністерка Великобританії Ліз Трасс сьогодні звернеться до лідерів «Великої сімки» (G7) із закликом залишатися непохитними у своїй підтримці України і попросить провести термінову зустріч лідерів НАТО.

Британія заявила, що російські ракетні удари по цивільних районах Україні є неприйнятними, і Трасс сказала, що віртуальна зустріч G7, до якої також приєднається Президент України Володимир Зеленський, є шансом підтвердити єдність протистояння російському вторгненню.

10 жовтня

Сполучені Штати вимагають від Росії вивести війська з України

Джерело: заява президента Джо Байдена

«Ми продовжимо змушувати Росію платити ціну за її агресію, притягувати Путіна та Росію до відповідальності за її звірства та воєнні злочини та надавати підтримку, необхідну українським силам для захисту своєї країни та своєї свободи», – йдеться у заяві Байдена.

 

 

Євросоюз на рік продовжить захист для українських біженців 

Джерело: Європейська правда

Єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йоганссон заявила, що правила будуть продовжені принаймні до березня 2024 року. Це буде зроблено рішенням Єврокомісії, окреме рішення країн ЄС для цього не потрібне.

Йоганссон зазначила, що сьогоднішні напади на українські міста показали важливість солідарності з Україною. За її словами, близько 4,2 мільйона українців зараз мають статус тимчасового захисту в ЄС.

Німеччина обіцяє першу систему ППО IRIS-T для України «найближчими днями»

Джерело: Європейська правда

Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт повідомила, що Німеччина хоче передати Україні першу систему протиповітряної оборони IRIS-T «у найближчі кілька днів».

«Поновлення ракетних ударів по Києву та багатьох інших містах підкреслює, наскільки важливо швидко надати Україні системи ППО. Тож зараз ми надаємо спеціальну підтримку засобами для протидії загрозі з повітря. У найближчі кілька днів перша з наших чотирьох передових систем IRIS-T буде готова ефективно захищати українців», - заявила Крістіне Ламбрехт. 

Три російські ракети перетнули кордон Молдови

Джерело: Бабель

Молдова заявила, що три російські крилаті ракети перетнули її повітряний простір під час ранкових ударів по Україні. У Міноборони заявили, що ракети створювали небезпеку для інфраструктури Молдови і, зокрема, для цивільних літаків, які літали над повітряним простором країни. Зараз відомство у взаємодії з відповідальними структурами уважно стежить за ситуацією в регіоні та рішуче засуджує атаки російської армії на міста України

У посольстві США закликали своїх громадян виїхати з України

Джерело: Суспільне

«Удари Росії по Україні становлять пряму загрозу цивільному населенню та цивільній інфраструктурі. Посольство закликає громадян США сховатися на місці та покинути Україну, використовуючи доступні приватні наземні транспортні засоби, коли це буде безпечно», — йдеться в повідомленні.

Зеленський домовився про екстрене засідання G7

Джерело: Суспільне

Президент Зеленський домовився із канцлером Німеччини Шольцом про скликання термінового засідання G7. На ньому президент розповість про теракти Росії.

Нові санкції проти рф дозволять ЄС карати компанії та людей з третіх країн

Джерело: Укрінформ

Завдяки новому пакету санкцій проти росії Європейський Союз отримає можливість карати людей та організації з третіх країн, які допомагають рф ухилятися від обмежувальних заходів ЄС.

За даними видання, до восьмого пакета, який держави-члени погодили минулого тижня, входять повноваження для Євросоюзу складати список «фізичних або юридичних осіб, організацій або органів», які сприяють обходу санкцій ЄС. Їм можуть заморозити активи на території Євросоюзу, а також заборонити в’їзд.

Заходи можуть стосуватися, наприклад, тих, хто імпортує заборонені російські товари в ЄС через третю країну, приховуючи їх справжнє походження, або експортує заборонені товари до росії.

Конгрес США розгляне законопроєкт про визнання Росії країною-спонсором тероризму

Джерело: старший радник Конгресу США Пол Массаро у Twitter

У Конгрес США внесли законопроєкт про визнання Росії країною-спонсором тероризму і визнання дій росіян в Україні актом геноциду.

«Конгрес розгляне визнання дій РФ в Україні актом геноциду. Сенатор Ліндсі Грем та член Палати представників Тед Ліу вимагають визнання Росії терористичною державою».

Коментарі
12 Жовтня 2022, 18:19
путлер – слуга дьявола цель бес-операции – убить как можно больше людей
12 Жовтня 2022, 18:20
путлер – слуга дьявола цель бес-операции – убить как можно больше людей
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024