Реакція світу на війну росії проти України 17-23 жовтня

23 Жовтня 2022, 21:03
Реакція світу на війну росії проти України 17 жовтня 9027
Реакція світу на війну росії проти України 17 жовтня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

23 жовтня

 Новообрана прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні запевнила українців у подальшій підтримці 

 

«Італія є і завжди буде на боці хороброго народу України, який бореться за свою свободу та мир. Ви не самотні!», - написала Джорджа Мелоні  у Твіттері.

 

 

Новий глава МЗС Італії свою першу телефонну розмову провів з Кулебою

Про це Кулеба повідомив у Twitter.

Новий міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні свою першу телефонну розмову на посаді провів з главою МЗС України Дмитром Кулебою.

«Я ціную, що Антоніо Таяні провів свою першу телефонну розмову на посаді міністра закордонних справ Італії зі мною. Чіткий сигнал пріоритетів нового уряду», — написав український міністр.

G7 закликала негайно повернути ЗАЕС під контроль України

Джерело: НВ

Країни G7 засудили викрадення Росією керівництва Запорізької атомної електростанції. Вони закликали до негайного повернення Україні повного контролю над станцією.

«Ми засуджуємо повторне викрадення Росією керівництва та персоналу Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС)…Ми закликаємо Росію негайно повернути повний контроль над ЗАЕС її законному суверенному власнику — Україні, вивести весь російський персонал з об'єкту та припинити будь-які спроби необачно та небезпечно передати ЗАЕС під російське управління, що може ще більше поставити під загрозу її безпечну та надійну роботу», — йдеться в повідомленні.

У світі формується «тіньовий флот» для перевезення нафти в інтересах Росії 

Джерело: Bloomberg

У світі формується «тіньовий флот» із танкерів для перевезення нафти в інтересах Росії. Для підтримки перевезення Росією 4 млн барелів на день на Далекий Схід закуплені ще 240 суден.

Головний виконавчий директор компанії Maersk Tankers в Копенгагені, яка управляє флотом зі 170 кораблів, Крістіан Інгерслев сказав, що «якщо ви подивитесь на те, скільки кораблів було продано за останні шість місяців невідомим покупцям, то стане зрозуміло, що створюється флот для того, щоб перевозити ці вантажі».

Уряд Німеччини прозвітував про передачу Україні чергової партії військової техніки й амуніції

Джерело: Бабель

 ЗСУ отримали ще 5 ремонтних бронемашин Bergepanzer 2 (загальна їх кількість у ЗСУ зросла до 10), 7 важких і середніх мостових систем, 167 тисяч патронів, 100 наметів, 183 електрогенератори, а також зимовий одяг (436 тисяч речей). До передачі вже готують 5 бронеінженерних машин Pionierpanzer Dachs («Барсук»).

США не дали візи членам «Росатому», які хотіли взяти участь у конференції МАГАТЕ

Джерело: Європейська правда

«Росатом» і «Ростехнадзор» планували взяти участь у міністерській конференції Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у Вашингтоні 26-28 жовтня, але не отримали віз.

Студенти з Ірану, Алжиру, Індії, Палестини підтримали українців

Студенти зібралися під іранським посольством у Києві.

Студенти-іноземці підтримали українців, виступивши проти російської агресії та використання для неї іранських дронів-камікадзе, які б’ють по мирному населенню. Студенти наголошують, що живуть в Україні, навчаються в Україні і, як усі українці, хочуть мирно жити.

Головний меседж акції: Іран не повинен підтримувати російський терор проти України.

 

Британія, Німеччина і Франція закликали ООН розслідувати постачання Іраном дронів до Росії

Джерело: Європейська правда

«Ми вітали б проведення розслідування групою Секретаріату ООН, відповідальною за моніторинг виконання Резолюції РБ ООН 2231, і готові підтримати роботу Секретаріату в проведенні технічного та неупередженого розслідування», – йдеться в листі трьох країн, які разом відомі як група E3, поширеному серед членів Ради Безпеки ООН, з яким ознайомилося агентство.

Як відомо, Росія останнім часом масово застосовує для ударів по Україні дрони-камікадзе, які фахівці ідентифікують як іранські «Шахед-136», а російські сили використовують їх під назвою «Герань».

Тегеран неодноразово заперечував передачу безпілотників Росії. Проте у Білому домі вважають заперечення Ірану неправдою.

Експонатом Британського музею стала пляшка пива із карикатурою Путіна та Медведєва

Джерело: Українська правда

Новий експонат у музеї з'явився за ініціативи кураторки Британського музею Леонори Ф. Бейрд-Сміт.

На фото – пляшка пива, що мала назву Putin Huilo, виготовлена у львівській пивоварні. На етикетці – оголений російський диктатор, який сидить на троні та тримає на руках заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва. Якщо придивитися, то зліва можна побачити й експрезидента-втікача Віктора Януковича, що тримає в руках плакат з написом «Я легитимный, я живой».

У Німеччині підпалили будинок з українськими біженцями

19 жовтня в будинку з українськими біженцями, що розташований у німецькому Грос-Стремкендорфі, спалахнула пожежа. Голова муніципалітету Тіно Шоман заявив, що є підстави вважати, що пожежа була влаштована навмисно. В цей день поліція перевіряла помешкання у зв’язку із іншим злочином — нанесенням невідомими особами графіті зі свастикою на вхідних дверях будинку. 

На момент пожежі у приміщенні перебували 17 осіб – з них 14 українців, які перемістилися до Німеччини. На щастя, всі особи залишилися неушкодженими.

Німецька компанія Hensoldt передала Україні першу багатофункціональну РЛС TRML-4D.

Розроблена у 2018 році, TRML-4D дає змогу виявляти, супроводжувати і класифікувати різні типи повітряних цілей, у тому числі малорозмірні, швидкісні, низьколітаючі та/або маневруючі крилаті ракети.

Загалом компанія Hensoldt має поставити чотири такі станції для зенітно-ракетних комплексів IRIS-T.

Польща й Британія підписали меморандум про підтримку України

Джерело: МЗС Польщі

Згідно з документом, Сполучене Королівство передасть польській організації Solidarity Fund PL 10 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 11 мільйонів доларів), які підуть на допомогу українським біженцям.

Актор Марк Хемілл передасть Україні 500 дронів 

Джерело: Українська правда

Раніше актор долучився до ініціативи UNITED 24 та став амбасадором проєкту «Армія дронів», в межах якого йому спільно з небайдужими вдалося зібрати пів тисячі безпілотників

«Я – удаваний герой фільмів, а ці герої – реальні», – казав раніше Хемілл про українців

20 жовтня

Рада ЄС затвердила санкції щодо Ірану

Джерело: Європейська правда

Рада ЄС у четвер затвердила за письмовою процедурою санкції щодо Ірану за постачання безпілотників Росії для ударів по Україні. 

 

«Санкції щодо Ірану в рекордно короткі терміни! Після триденних переговорів посли ЄС домовилися про заходи проти організацій, які постачають іранські безпілотники, що завдали ударів по Україні. Письмову процедуру завершено, санкції набувають чинності сьогодні вдень після публікації в «Офіційному журналі», – йдеться у повідомленні.

Відзначається, що країни ЄС вирішили заморозити активи 3 фізичних осіб та 1 організації, відповідальних за поставки безпілотниківю ЄС також готовий поширити санкції на ще 4 іранські організації, які вже фігурували в попередньому списку санкцій.

За даними ЗМІ, під санкції потрапила Shahed Aviation Industries – компанія, відповідальна за проєктування та розробку іранського БПЛА «Шахед». 

У список також увійшли начальник штабу Збройних сил Ірану генерал-майор Мохаммад Хоссейн Багері, командувач Аерокосмічного корпусу гвардії ісламської революції Саєд Агаджані та Ходжатола Гореїші, який відповідає за логістику в іранському міністерстві оборони.

ЄС збільшить гуманітарну допомогу Україні

Джерело: Суспільне

Європейська комісія повідомила, що ЄС збільшить гуманітарну допомогу Україні на 175 мільйонів євро з огляду на «великі виклики», що можуть постати взимку.

Путін сподівався шантажувати нас відключенням газу. Але й тут він помилився, – Шольц

Джерело: Європейська правда

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що, росія при путіні більше не є надійним торговельним партнером. 

«Путін сподівався шантажувати нас відключенням газу. Але й тут він помилився... Разом ми переживемо зиму", - підкреслив канцлер ФРН.

 

Шольц запевнив, що ФРН буде підтримувати Україну - допоки це буде потрібно.

В Україну прибув президент Швейцарії

Джерело: Європейська правда

В Україну 20 жовтня прибув з візитом президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс.

«Знову в Україні - через рік після мого останнього візиту. Моя мета - скласти враження про ситуацію у зв’язку з війною, гуманітарну ситуацію та підготовчу роботу до відбудови країни», - написав Кассіс у твітері.

 

Президент додав фото прибуття, схоже, з київського залізничного вокзалу.

Чехія анонсувала військову допомогу Україні

Джерело: Бабель

Міністр оборони Чехії Яна Чернохова анонсувала новий пакет військової допомоги для України. 

«Ми тримаємо слово і продовжуємо підтримувати Україну військовими поставками. На засіданні уряду я продовжую виносити на затвердження військову техніку, яку ми можемо віддати. Два тижні тому — на майже 400, а сьогодні — на 22 мільйони крон», — написала вона та вибачилася, що не може бути більш конкретною.

19 жовтня

Україна попросила в Ізраїлю системи ППО

Джерело: Бабель

Посольство України в Ізраїлі передало Міністерству закордонних справ цієї країни офіційного листа із запитом на постачання низки систем протиповітняної та протиракетної оборони, пише Axios із посиланням на копію цього листа.

У списку: протиракетна система «Залізний купол» (Iron Dome), протиповітряні системи малої дальності «Залізний промінь» (Iron Beam), які знищують цілі спрямованою енергією і досі на стадії випробувань, американські зенітні комплекси Patriot, ракетні системи класу «земля — повітря» Barak-8, системи ППО «Праща Давида» (Davidʼs Sling), а також антибалістичні ракетні системи Arrow Interceptor. Окрім цього, Україна просить про навчання українських операторів.

Запит аргументований тим, що росія отримує від Ірану безпілотники, а невдовзі може отримати й ракети Fateh-110 і Zolfaghar — отже, Іран матиме змогу побачити в роботі свою зброю і вдосконалити її у майбутньому. Це посилить загрози безпеці Ізраїлю в майбутньому.

Ізраїль не постачатиме зброю Україні

Джерело: Українська правда

Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц заявив, що Ізраїль не постачатиме зброю Україні для протистояння російському вторгненню, але міг би надати систему раннього попередження про наближення ракетних ударів чи ударів дронів

Президентка Єврокомісії назвала «воєнними злочинами» удари росії по об'єктах української цивільної інфраструктури

Джерело: Генштаб ЗСУ

19 жовтня, Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн назвала «воєнними злочинами» удари росії по об'єктах української цивільної інфраструктури, під час виступу в Європейському парламенті у Страсбурзі з нагоди підготовки до європейського саміту (20-21 жовтня).

Греція розпочала передачу БМП-1 Україні

Джерело: Українська правда

Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив про початок передачі Україні грецьких БМП-1.

«Ми особливо цінуємо озброєння, яке Греція передає Україні для того, щоб ми могли захищати нашу землю. І дуже важливо, що вже розпочалося довгоочікуване відвантаження з Греції броньованих машин піхоти БМП-1 для України. Вже скоро вони прибудуть до нашого війська і миттєво посилять боєздатність і обороноздатність нашої країни» - сказав Кулеба.

«Ми дуже вдячні Греції за цю допомогу» - додав він.

Кулеба також порушив питання продовження співпраці з Грецією у цій сфері і зазначив, що зараз пріоритетом є зміцнення протиповітряної оборони.

Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц та лідер опозиції Біньямін Нетаньягу висловили небажання надавати Україні військову допомогу у війні з росією

Джерело: The Times оf Israel

Вони наполягають на продовженні гуманітарної підтримки.

Ганц зазначив, що країна не продає та не передає зброю для ЗСУ, але водночас продовжує надавати Україні гуманітарну допомогу.

Іран відправив інструкторів до окупованого Криму, щоб допомогти росіянам подолати проблеми з парком безпілотників, які вони придбали в Тегерана

Джерело: The New York Timesдані розвідки.

За даними видання, іранські інструктори працюють з російської військової бази в Криму, де базується багато безпілотників з моменту доставки з Ірану. Інструктори належать до Корпусу вартових Ісламської революції, підрозділу іранської армії, визнаного США терористичною організацією.

США та союзники, зокрема Велика Британія та Франція, 19 жовтня скликають закрите засідання Ради безпеки ООН через постачання Ірану зброї до Росії

Джерело: Reuters

Під час засідання обговорюватимуть резолюцію 2231.

Резолюція 2231 Радбезу не обмежує Тегеран в експорті звичайного озброєння, але містить обмеження на ракети та пов'язані з ними технології.

У Європарламенті закликали визнати росію державою-терористом

Джерело: Укрінформ

Чимало депутатів Європарламенту, які взяли участь у позачергових пленарних дебатах щодо визнання росії державою – спонсором тероризму, зажадали змінити формулювання теми дискусії та визнати рф терористичною державою, з усіма правовими наслідками.

18 жовтня

Німецьку систему ППО успішно інтегрували в українську

Джерело: Бабель

Речник Військово-повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що німецьку систему протиповітряної оборони IRIS-T вже успішно інтегрували в українську систему. Він додав, що Україна сподівається отримати від Німеччини більше одиниць IRIS-T. Окрім того, військові чекають на комплекс NASAMS.

Іран надасть росії ракети класу «земля-земля» та безпілотники

Джерело: Українська правда

Іран пообіцяв надати росії ракети класу «земля-земля» на додачу до ще більшої кількості безпілотників — про це повідомили Reuters два високопоставлених іранських чиновники і два іранських дипломати.

 

«Де вони використовуються — це не питання продавця. Ми не стаємо на чийсь бік в українській кризі, як Захід. Ми хочемо припинення кризи дипломатичними засобами», – сказав дипломат

Велика Британія надала Україні ракети ППО

Джерело: Генштаб ЗСУ

Член британського парламенту Джеймс Клеверлі повідомив у твітері, що Велика Британія надасть Україні ракети ППО.

Король Чарльз III зустрівся з українськими біженцями

Король Великої Британії Чарльз III зустрівся з сім'ями біженців з України, Афганістану та Сирії, які живуть у шотландському місті Абердин, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на ВВС.

Абердин прийняв близько 1000 українських біженців, але має можливість прийняти ще більше.

На прийомі в міській раді король почув особисті розповіді сімей про їхню евакуацію, прибуття до Абердина та про деякі проблеми, з якими вони зіткнулися.

34-річна мешканка Києва Ірина Скворцова назвала зустріч з королем великою честю.

Колишня туроператорка втекла з Києва після російського вторгнення і зараз працює в пункті тимчасового розміщення біженців, який надає їм житло в надзвичайних ситуаціях.

«Я хотіла б присвятити себе допомозі, тому що я можу зробити свій внесок. Можливо, мої навички з попередньої роботи та досвід можуть бути корисними. Я хочу зробити щось хороше», – сказала вона.

Парламент Естонії підтримав визнання РФ державою-спонсором тероризму

Парламент Естонії 18 жовтня схвалив заяву, в якій засуджує спробу РФ анексувати українські території та оголошує Росію державою-спонсором тероризму. 

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на ERR.

«За» проголосували 88 депутатів, голосів «проти» чи «утримався» не було. 

«Підтримуючи заклик парламенту України до держав та міжнародних організацій, Рійгікогу оголошує російський режим терористичним, а РФ - державою-спонсором тероризму, діям якої потрібно спільно дати відсіч. Рійгікогу закликає міжнародну спільноту схвалити аналогічні декларації», – зазначають у проєкті документа.

У резолюції парламент повторює осуд російської агресії та спроб анексії української території на підставі псевдореферендумів, наголошуючи, що Естонія ніколи не визнає цього. 

Рійгікогу підтримує розслідування, розпочаті Міжнародним судом ООН та Міжнародним кримінальним судом щодо злочинів, скоєних під час війни проти України, та закликають до створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у злочині агресії. 

Парламентарі засуджують використання Росією в агресивній війні воєнізованих формувань, створених за сприяння влади РФ, зокрема ПВК Вагнера, та закликають визнати збройні сили маріонеткових «ЛНР» і «ДНР» та приватну військову компанію «Вагнера» терористичними організаціями.

Рійгікогу також засуджує оголошення та проведення російським режимом мобілізації, що порушує міжнародне право, зазначаючи, що мобілізація, проведена з метою продовження злочинної агресії, є злочином проти миру.

Рійгікогу також підтримує вимогу позбавити Російську Федерацію статусу постійного члена Ради безпеки ООН та закликає держави-члени Європейського союзу виявити єдність у застосуванні додаткових економічних санкцій, спрямованих проти Російської Федерації, її союзника Білорусі, та санкцій щодо окремих осіб, а також стежити за суворим дотриманням запроваджених раніше санкцій.

На додачу, Рійгікогу закликає західних партнерів суттєво збільшити військову та гуманітарну допомогу Україні, а також підтримати її повоєнне відновлення. 

«Естонія усіма можливими способами підтримує народ, державу та армію України у боротьбі з агресором та вірить у перемогу України, адже лише це відновить мир у Європі», – зазначають у документі.  

Україна отримала 2 мільярди євро від ЄС

Україна отримала 2 мільярди євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу. Це перший транш з пакета допомоги у 5 мільярдів євро, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, кошти допоможуть покрити нагальні бюджетні видатки, зокрема у соціальній і гуманітарній сферах.

Шмигаль нагадав, що загалом цьогоріч Україна отримала від ЄС 4,2 мільярда євро макрофінансової допомоги. Він подякував європейським партнерам і зазначив, що сторони працюють далі над новими фінансовими програмами на наступний рік.

У США переконані, що РФ запускала по Україні саме надані Іраном дрони

У Вашингтоні вважають неправдою заяви Тегерану про те, що Іран нібито не передавав Росії дрони-камікадзе, і переконані, що проти України використовують саме їх. 

Такі заяви зробили речники Держдепу й Білого дому, пише «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

Речницю Білого дому Карін Жан-П’єр на брифінгу запитали, чи розглядає Вашингтон нові санкції проти Ірану у зв’язку з передачею Росії дронів, які тепер застосовуються проти України.

Вона відповіла, що США давно попередили про такі плани РФ та Іран. 

«Є вагомі докази їхнього застосування РФ проти і військових, і цивільних цілей (в Україні)... Втім, Іран продовжує брехати щодо цього, заперечуючи надання Росії зброї для використання проти України», – наголосила Карін Жан-П’єр, додавши, що США продовжать ускладнювати для Ірану продаж РФ такої зброї.  

Речник Держдепу Ведант Патель сказав, що США погоджуються з оцінкою Франції та Німеччини про те, що надання Іраном безпілотників Росії порушує резолюцію ООН, яка стала частиною так званої «ядерної угоди» 2015 року. 

Згідно з нею, обмеження щодо закупівлі чи продажу Іраном передових систем озброєння, у тому числі дронів, мали діяти до 2023 року. 

«Ми вважаємо, що ці безпілотники, які Іран передає Росії і РФ застосовує проти України – серед зброї, яка мала залишатися під ембарго згідно з резолюцією 2231», – зазначив він.

Неофіційно повідомлялося, що США готують додаткові санкції проти Ірану через продаж Росії ракет.

В МЗС України заявили, що надання Іраном зброї Росії для ведення повномасштабної війни робить його співучасником агресії та воєнних злочинів на території України.

17 жовтня

Канада запровадила санкції проти російського каналу «Звєзда» і понад 30 пропагандистів

Джерело: Європейська правда

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі оголосила про запровадження додаткових санкцій проти російських фізичних та юридичних осіб у зв'язку з невиправданим вторгненням Росії та анексією територій України.

Санкції були запроваджені проти 34 фізичних та однієї юридичної особи, які причетні до поширення російської дезінформації та пропаганди.

У переліку зокрема перебувають пропагандистський телеканал «Звєзда», що належить міністерству оборони РФ, російські актори Сергій Безруков і Владімір Машков, телеведучі Тіна Канделакі та Наіля Аскер-Заде, помічник Путіна Владімір Мединський тощо.

ЄС розглядає можливість платити Маску за Starlink для України

Джерело: Європейська правда

Країни ЄС обговорюють можливість фінансування для забезпечення доступу українців до життєво важливих інтернет-послуг Starlink, які зараз оплачуються босом Tesla Ілоном Маском.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс розкрив плани, які знаходяться на ранній стадії, в інтерв'ю Politico.

У Відні стартувала місія МВФ по Україні

Джерело: пресслужба НБУ

У рамках місії представники НБУ на чолі з Головою Національного банку Андрієм Пишним візьмуть участь у робочих зустрічах з експертами, під час яких розглядатимуться поточний стан економіки України. А також макропрогнози, параметри державного бюджету на 2023 рік та джерела покриття його дефіциту.

 

США готують додаткові санкції проти Ірану через продаж Росії ракет

Джерело: Європейська правда

Сполучені Штати мають намір посилити санкції проти Ірану за допомогу Росії у повномасштабній війні в Україні після повідомлень про те, що Тегеран планує відправити Москві ракети для використання на полі бою.

«Ми абсолютно точно збираємося накласти санкції на будь-кого, хто допомагає іранцям допомагати росіянам вбивати українців», – сказав співрозмовник видання на умовах анонімності.

Чиновник додав, що адміністрація Джо Байдена в минулому розголошувала інформацію про продаж Іраном зброї до Росії та давала зрозуміти, що це призведе до санкцій.

Він відмовився говорити про конкретні санкції, але, ймовірно, до них увійдуть економічні обмеження і заходи експортного контролю, що будуть спрямовані проти третіх сторін, які допомагають Тегерану й Москві.

Японія допоможе з обладнанням для відновлення пошкоджених енергетичних обʼєктів

Джерело: пресслужба Міненерго

Міністр енергетики Герман Галущенко обговорив з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі питання відновлення енергетичної інфраструктури України.

Сторони обговорили систематичні атаки, які здійснюються російськими військами на об’єкти української енергетичної інфраструктури та наслідки руйнувань. А також напрямки взаємодії для допомоги у забезпеченні України енергоносіями під час проходження опалювального сезону.

Енергетичні проєкти будуть здійснюватися у співпраці з японським агентством міжнародного співробітництва JICA.

Червоний Хрест не прибув на лінію розмежування, де на нього чекала українська делегація

Джерело: уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець

Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не прибули на межу з тимчасово окупованою територією, де на них чекала українська делегація.

«Цей візит ми планували здійснити разом із Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, для того, щоб спонукати його домогтися від Росії доступу до Оленівки і відвідати українських військовополонених. Це видалось для МКЧХ складніше, ніж просто вчергове опублікувати "заклики до обох сторін" на сторінках свого сайту. Попри наш заклик і готовність забезпечити таку поїздку, МКЧХ ми не побачили», – йдеться у повідомленні Лубінця.

Біля посольства Ірану у Києві – акція протесту

Джерело: Радіо Свобода

Учасники звинувачують Іран у підтримці тероризму та вбивстві українців, а також вимагають припинити продавати Росії дрони-камікадзе Shahed-136.

Червоний Хрест вперше назвав російсько-українську війну не «кризою», а міжнародним військовим конфліктом

Джерело: Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

«Велике сподівання (покладаємо - ред.) на нову президентку Міжнародного комітету Червоного Хреста, яка призначена 11 днів тому... Ми вперше побачили міжнародний термін «російсько-український міжнародний військовий конфлікт». До цього навіть в офіційних паперах МКЧХ використовував термін «криза в Україні», «конфлікт», що взагалі не передбачено міжнародним правом», – сказав Лубінець.

ЄС виділяє чергові 500 мільйонів євро на підтримку спроможності та стійкості ЗСУ

Джерело: Міноборони України

Рада Європейського Союзу схвалила надання чергового траншу на підтримки спроможності та стійкості Збройних сил України у розмірі 500 мільйонів євро в рамках Європейського фонду миру (EPF). Загальний внесок ЄС у рамках фонду допомоги для України сягне 3,1 мільярда євро.

Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, Віцепрезидент Європейської Комісії Жозеп Боррель.

 

Рада ЄС ухвалила рішення про створення Місії Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні (EUMAM Ukraine)

Джерело: заява на сайті Ради

«Метою місії є сприяння підвищенню військової спроможності Збройних сил України ефективно проводити військові операції, щоб дозволити Україні захистити свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів, ефективно здійснювати свій суверенітет та захищати цивільне населення», – йдеться у заяві.

У відповідь на запит України про військову підтримку, місія забезпечить індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку ЗСУ, у тому числі Сил територіальної оборони, а також координацію та синхронізацію діяльності держав-членів, що сприяють проведенню підготовки.

Глави МЗС Євросоюзу схвалили утворення тренувальної місії для українських військових 

Джерело: Twitter редактор «Радіо Свобода» з питань Європи Рікард Джозвяк

Міністри закордонних справ Європейського Союзу на засіданні 17 жовтня затвердили рішення про створення тренувальної військової місії для України.

«Міністри закордонних справ ЄС затвердили військову навчальну місію для України. Вона повинна навчити до 15 000 солдатів на території ЄС», – зазначив Джозвяк.

Він додав, що місія має розпочати роботу у середині листопада.

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024