Реакція світу на війну росії проти України 24-30 жовтня

30 Жовтня 2022, 18:03
Реакція світу на війну росії проти України 24 жовтня 8002
Реакція світу на війну росії проти України 24 жовтня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

30 жовтня

НАТО закликає Росію повернутися до «зернової угоди»

Північноатлантичний Альянс закликав Росію терміново відновити участь у «зерновій угоді», укладеній за посередництва ООН, яка дозволила Україні відновити експорт зерна через Чорне море в умовах глобальної продовольчої кризи.

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться в заяві речниці НАТО Оани Лунґеску, яку цитує Reuters.

 

«Президент Путін повинен припинити перетворювати продовольство на зброю і припинити свою незаконну війну проти України. Ми закликаємо Росію переглянути своє рішення і терміново поновити угоду, що дасть змогу продовольству потрапити до тих, хто його найбільше потребує», – зазначила вона.

Італія планує надати Україні самохідні гаубиці та РСЗВ

Італія готується передати Україні по кілька одиниць німецьких Panzerhaubitze 2000 та РЗСВ М270, та чималу кількість старіших гаубиць M109. Про це повідомляє італійське La Repubblica з посиланням на джерела, пише «Європейська правда»

В Стамбулі не погодили рух суден з портів Одещини «зерновим коридором» на 30 жовтня

У Спільному координаційному центрі в Стамбулі, який координує роботу "зернової ініціативи", не досягли домовленості про рух суден "коридором" на 30 жовтня. Про це повідомили в СКЦ.

За їх даними, понад десять суден очікують входу в коридор. Наразі в координаційному центрі обговорюють подальші кроки.

"Сьогодні делегація Російської Федерації у Спільному координаційному центрі (СКЦ) повідомила Координатора Організації Об’єднаних Націй Чорноморської зернової ініціативи Аміра Абдуллу про її занепокоєння щодо безпеки руху торговельних суден в межах Чорноморської зернової ініціативи. Пан Абдулла звернув на це увагу турецької та української делегацій у СКК", — йдеться в інформаційній записці Координатора ООН з Чорноморської зернової ініціативи від 29 жовтня.

Євросоюз закликав рф повернутися до «зернової угоди»

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель закликав рф повернутися до «зернової угоди», дію якої вона вирішила призупинити після атаки дронів на базу Чорноморського флоту в Севастополі.

За його словами, це рішення ставить під загрозу подолання глобальної продовольчої кризи, що була спровокована війною.

«Рішення росії призупинити участь в угоді щодо Чорного моря ставить під загрозу основний експортний маршрут такого необхідного зерна та добрив для подолання глобальної продовольчої кризи, спричиненої її війною проти України. ЄС закликає рф скасувати своє рішення», — написав він.

29 жовтня 

Німеччина передала ДСНС 14 генераторів 

Джерело: Європейська правда.

Німеччина передала 14 генераторів різної потужності для підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій,.

"14 генераторів різної потужності для підрозділів ДСНС у Донецькій, Київській, Луганській, Чернігівській та Черкаській областях вже в Україні", - зазначається у повідомленні посольства у Facebook.

Міноборони Великої Британії не визнало російські звинувачення в атаці на Севастопольську бухту та «Північні потоки»

Джерело: 24 канал

"Аби відволікти увагу від свого катастрофічного управління незаконним вторгненням в Україну, міністерство оборони росії вдається до неправдивих заяв епічного масштабу. Ця вигадана історія більше говорить про суперечки всередині російського уряду, ніж про Захід", — написало відомство у своєму твітері

Словенія передала Україні 28 танків M-55S

Джерело: Бабель

Словенія передала Україні 28 танків M-55S, які є модернізованим варіантом радянського танка Т-55. Це друга велика партія озброєння, яку Словенія передала Україні.

M-55S — це глибока модернізація старого радянського танка Т-55, який випускався в 1950—1970-х роках. M-55S оснащені 105-мм гарматою з тепловим кожухом, активною бронею та покращеною системою управління вогнем. Модернізацію Словенія проводила спільно з ізраїльською компанією.

Вказані танки були в резерві словенської армії. Всього в країни їх 30. За договором із Німеччиною Міноборони Словенії отримає за танки 35 важких автонавантажувачів 8х8 та пʼять важких водяних цистерн 8х8 для формування середньої батальйонної групи.

Литва відремонтує для України 12 гаубиць

Джерело: міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас

Литва відремонтує 12 гаубиць PzH2000, пошкоджених на війні в Україні.

 

Коментуючи організацію ремонту у Литві пошкоджених в Україні гаубиць PzH2000, міністр розповів, що 2 гаубиці після ремонту вже на шляху до України та ще 2 наразі везуть до Литви.

Дев’ять країн вийшли з Альянсу незалежних пресрад Європи, бо звідти не виключили рф

Джерело: Комісія з журналістської етики

Вірменія, Данія, Естонія, Фінляндія, Грузія, Ірландія, Молдова, Норвегія та Швеція підтримали позицію української Комісії з журналістської етики та виходять з Альянсу незалежних пресрад Європи (AIPCE), оскільки звідти не виключили росію.

Ще у квітні КЖЕ пропонувала виключити рф з Альянсу через бездіяльність щодо багаторічної брехні, маніпуляцій та розпалювання мови ворожнечі у російських медіа стосовно України. Однак рішення досі не було ухвалене.

Крім того, з 2020 року до складу російської колегії входять пропагандисти познер та симоньян.

Команда Комісії з журналістської етики покинула Альянс ще 21 жовтня.

28 жовтня

Турецька компанія Baykar збудує завод в Україні за два роки — гендиректор

Джерело: генеральний директор Халук Байрактар у коментарі Reuters.

Турецька оборонна компанія Baykar планує завершити будівництво свого виробничого заводу в Україні через два роки.

В рамках угоди між Туреччиною і Україною, підписаної безпосередньо перед вторгненням Росії в Україну 24 лютого, компанія Baykar погодилась побудувати свій завод в Україні.

Генеральний директор компанії Халук Байрактар заявив агентству Reuters, що плани просуваються вперед, попри деякі перешкоди, створені російським вторгненням.

 "Наш план просувається вперед", — сказав генеральний директор в кулуарах оборонної виставки SAHA в Стамбулі, – Наразі ми маємо архітектурний проєкт. Фаза детального проєктування завершена. І ми будемо рухатися вперед з будівництвом фактично... протягом двох років ми хотіли б закінчити його".

ООН відкинула звинувачення росії про діяльність американських біолабораторій в Україні

 

Джерело: Бабель

«Це звинувачення є чистою вигадкою без будь-яких доказів», — заявила посол США Лінда Томас-Грінфілд у Раді безпеки. Вона також сказала, що ні Україна, ні США не мають програм з виготовлення біологічної зброї.

Заступник верховного представника ООН з питань роззброєння Адедеджі Ебо теж заявив, що ООН не знає про будь-яку програму біологічної зброї в Україні.

Крім того, Організація Обʼєднаних Націй не має ані мандата, ані технічних можливостей, щоб розслідувати цю заяву.

Місія ЄС з навчання українських військових отримала командира. Її старт — у листопаді

Джерело: Бабель

Європейську навчальну місію для українських військових очолив польський генерал, нині командир 11 Люблінської бронекавалерійської дивізії Пьотр Тритек.

Оперативне командування місії розташовуватиметься на полігоні Нова Демба Підкарпатського воєводства Польщі (межує з Україною). Ще один оперативний штаб базуватиметься в Німеччиніи, а третій штаб буде розміщений у Брюсселі (займатиметься адміністративними питаннями).

На першому етапі місії планується навчання майже 15 тисяч українських військовослужбовців. Старт навчання — у листопаді. Її бюджет становить €106 мільйонів на два роки. Більшість навчань проходитимуть у Польщі.

Підготовка українців концентруватиметься на штабних навчаннях, тренуваннях з організації матеріально-технічного забезпечення, надання медичної допомоги, а також на протидії хімічній або ядерній загрозі.

Перші системи протиповітряної оборони NASAMS будуть передані Україні, як очікується, на початку листопада

Джерело: міністр оборони США Остін.

Влада Естонії позбавить росіян і білорусів дозволів на зброю

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Postimees.

За словами глави МВС Естонії Лаурі Ляенеметса, уряд вирішив у четвер, що понад 1300 іноземців з дозволом на зброю, які перебувають в Естонії, незабаром його втратять.

За словами Ляенеметса, право на зброю в Естонії втратять усі особи без громадянства Естонії, громадянства іншої країни ЄС або країни НАТО.

Рішення торкнеться 683 іноземних громадян і 595 власників "сірих паспортів", відповідна постанова набуде чинності 1 грудня. Вони отримають рік на те, щоб відмовитися від зброї, а якщо вони не зроблять це з власної ініціативи, цим займеться поліція.

 

Рішення торкнеться також юридичних осіб - володіння зброєю буде заборонено фірмам, до складу правління яких входять особи, яким заборонено володіння зброєю, а також фірмам, мажоритарним власником яких є така особа.

Пентагон підготував для України пакет військової допомоги на суму $275 млн

Джерело:Бабель

За даними АР, про нього оголосять вже сьогодні, 28 жовтня.

27 жовтня

НАТО не дозволить росії виграти війну в Україні

Джерело: заява Генсека Столтенберга

«Ми не можемо дозволити путіну перемогти. Це було б катастрофою, трагедією для українців, але це також зробило б нас, членів НАТО, більш уразливими», – сказав Генсек.

Столнберг також похвалив ЗСУ за хоробрість і закликав партнерів продовжувати підтримку України.

Ірландія перестала пускати громадян Росії та Білорусі за британськими візами

Джерело: Європейська правда

Міністерство юстиції Ірландії оголосило про призупинення участі Росії та Білорусі в програмі безвізових короткострокових поїздок для громадян Російської Федерації та Білорусі.

Програма дозволяє громадянам певних країн, які в'їхали до Сполученого Королівства на підставі британських короткострокових віз, подорожувати до Ірландії без необхідності отримання ірландської візи. Замість цього вони можуть використати час, що залишився до закінчення строку перебування у Великій Британії.

 

Раніше Росія та Білорусь були присутні в переліку країн, на яких поширюється дія цієї програми, тепер же їх звідти виключили.

У Польщі покарали депутата, який назвав дебілами тих, хто підтримує санкції проти Росії

Джерело: Європейська правда

Комітет з питань депутатської етики польського Сейму покарав депутата від партії «Конфедерація» Януша Корвін-Мікке попередженням за його образливі пости у Twitter.

Йдеться про два твіти політика від 20 та 27 вересня, в яких він написав: «Коли ви нарешті, купка ідіотів, зрозумієте, що санкції проти Росії б'ють по нас!!!?» та «Хто виступає за санкції проти Росії – той диверсант, зрадник .... або просто (швидше за все) патентований дебіл!».

У середу комітет Сейму з етики одноголосно покарав Корвін-Мікке попередженням за ці дописи. Депутат з'явився на засідання, але, як повідомила Фалей, «не для того, щоб уточнити свої слова і якось відреагувати на цей запит, а прийшов зі сваркою і очікуванням, що комітет з питань депутатської етики вибачиться перед ним».

За її словами, Корвін-Мікке заявив, що як не почує вибачень від членів комітету, то «порушить це питання в Європейському Союзі за те, що його переслідують, за те, що він говорить політичні слова». Після цього він вийшов із зали засідань комітету.

«Його слова ображають гідність депутата і добре ім'я Сейму, а його поведінка шкодить польській державності. Я боюся, що він просто робить це на догоду аудиторії своїх виборців, своїх прихильників, які зараз будуть живитися тим, що народний депутат програє справу в Комітеті з питань депутатської етики», – вважає Фалей.

 

Януш Корвін-Мікке – лідер ультраправої партії «Конфедерація», відомий проросійськими поглядами та популістськими заявами. Зокрема він їздив в окупований Крим через територію Росії та висловлював пропозиції про об’єднання Варшави з Москвою.

У Люксембурзі збирають десять мільйонів євро на пожежні машини та «швидкі» для України

Джерело: ВРУ

Асоціація українців Люксембургу LUkraine asbl розпочала міжнародну кампанію зі збору коштів для закупівлі 112 карет швидкої допомоги та пожежних машин для України.

На початку планувалося закупити 100 рятувальних машин, але кількість була змінена на 112, оскільки це європейський номер екстреної допомоги, що є дуже символічним та зрозумілим кожному, а також підходить для концепції телефонного дзвінка.

 

В рамках кампанії планують встановлення в центрі міста Еш-сюр-Альзет розбитої та розстріляної машини швидкої допомоги, яка була спеціально для цього доставлена з України.

Українські рятувальники отримали від британських колег парк техніки

Джерело: МВС

Працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій отримали від уряду Великої Британії та Північної Ірландії дев’ять пожежно-рятувальних автомобілів, а також шліфувальні машинки, пошуковий набір для мін, генератори, сумки з гідравлічними шлангами, спецодяг, каски та багато іншого важливого вантажу на суму майже 300 тисяч гривень. 

У Польщі демонтували чотири пам’ятники червоноармійцям

Джерело: 24 канал

«Це символ системи, дух якої перейняла сучасна російська федерація, яка в ціннісній і ментальній площині відповідає за смерть українців сьогодні, в XXI столітті», – наголосив Голова Інституту національної пам’яті Польщі.

Демонтували пам'ятники солдатам красної армії відразу в чотирьох містах: Глюбчиці, Бичині, Боболіце та Сташув.

 

Нідерланди змінили правила для біженців з України

З 1 листопада біженцям з України у Нідерландах необхідно мати спеціальну позначку в паспорті або О-документ для підтвердження отримання статусу тимчасового захисту.

Відповідне рішення опубліковане на сайті нідерландського уряду.

Спеціальна наклейка-позначка в паспорті буде доказом того, що українців проживають в Нідерландах на підставі Директиви ЄС про тимчасовий захист і таким чином мають доступ, серед іншого, до ринку праці.

Оскільки закони Нідерландів передбачають працевлаштування іноземців лише за умови отримання дозволу роботодавцем, для українських біженців навесні розробили спеціальну спрощену процедуру.

З 1 квітня роботодавці могли брати на роботу українців без отримання дозволів. Протягом цього періоду українці мали можливість оформити усі необхідні документи. Цей перехідний механізм закінчується 31 жовтня.

Естонія достроково припинить покупку нафти та нафтопродуктів з Росії

Джерело: Економічна правда

Уряд Естонії схвалив постанову, яка регулює покупку, імпорт і транспортування нафти й нафтопродуктів з РФ. 

 

Згідно з документом, припиняється весь імпорт російських нафтопродуктів до завершення встановленого ЄС затяжного перехідного періоду і забороняється його ввезення з 5 грудня.

Джонсон збирається просувати план Маршалла для України на міжнародній арені 

Джерело: ВРУ

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розглядає можливість створення нової організації для підтримки України та відбудови зруйнованої війною економіки.

Повідомляється, що Джонсон відкрив офіс у Вестмінстері, з якого він сподівається заснувати фонд.

 

США вирішили прискорити розміщення модернізованих тактичних бомб B61-12 в Європі, за деякими даними, на тлі загрози з боку Росії

Джерело: Politico 

Прибуття модернізованої гравітаційної бомби повітряного базування B61-12, раніше заплановане на весну 2023 року, перенесли на грудень цього року. Politico стверджує, що про це повідомили американські офіційні особи союзникам НАТО під час закритої зустрічі в Брюсселі цього місяця. Двоє людей, знайомих з цим питанням, також підтвердили виданню прискорення термінів.

Литва відправила в Україну сім броньованих позашляховиків та іншу техніку

Джерело: Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас уTwitter

Збройні сили Литви відправили в Україну 7 броньованих позашляховиків Toyota Land Cruiser 200 та іншу техніку.

Американські Військово-морські сили та армія провели успішний тестовий запуск гіперзвукової ракети

Джерело: Reuters 

Запуск проводився з приморського стартового майданчика у штаті Вірджинія в цю середу, 26 жовтня. Під час запуску військові провели низку експериментів, оцінили навігацію ракети і перевірили передові матеріали, які можуть витримувати вкрай високу температуру.

Вказано, що ракета летіла зі швидкістю, що у п’ятеро перевищує швидкість звуку.

26 жовтня

Лідер молдовської партії збирає допомогу для російських військових

Джерело: Європейська правда

Голова Партії регіонів Молдови і Конгресу молдавських діаспор у Росії Алєксандр Калінін збирає взуття і теплий одяг для російських солдатів, які воюють в Україні, а також допомогу для цивільного населення окупованих українських територій.

В одному з нещодавніх постів, опублікованих у Telegram-каналі 18 жовтня, містяться фото і відео, де Калінін передає російським військовим теплий одяг, теплі шкарпетки, зимові берці, валянки і калоші. Один із людей у військовій формі на відео дякує Калініну за надану допомогу.

У тій самій публікації Калінін оголосив збір коштів на спальники і дрони для російських солдатів, які воюють в Україні.

Сам голова Партії регіонів Молдови на численних фото і відео у своїх соцмережах з'являється у військовій формі, із символікою Z, яку російська армія використовує у війні в Україні та яка заборонена в Молдові.

В Україну приїхав лідер африканської країни

Джерело: Бабель

В Україну вперше з початку повномасштабного вторгнення приїхав лідер африканської країни — президент Гвінеї-Бісау Умару Сісоку Ембало. Напередодні він зустрічався з путіним.

 

У Чехії до пам’ятника солдата Червоної армії домалювали пральну машину

Джерело: Novinky

Невідомі «художники» стилізували пам'ятник солдатам-червоармійцям у місті Літомержиці. Вони домалювали пральну машину замість постаменту та прикрасили фігуру військового червоними смугами, які символізують кров.

Але вже 26 жовтня пралку комунальники вкрили шаром свіжої фарби.

Під постаментом у день «оновлення» пам'ятника невідомі лишили табличку: «Шановні українці, просимо вибачення за вандала, який плюнув на пам’ять ваших предків, які воювали і полягли в лавах Червоної армії за наше визволення від нацизму». 

Вона написана чеською та українською мовами.

 

Австралія направить Україні ще 30 бронетранспортерів Bushmaster

Окрім техніки, Австралія розмістить до 70 інструкторів у Великій Британії для навчання українських військових.

 

НАТО та Румунія навчатимуть українських парамедиків

Джерело: Європейська правда

Євроатлантичний координаційний центр реагування на стихійні лиха НАТО та Румунія підписали угоду про співпрацю з метою навчання парамедиків для українських служб швидкого реагування.

Відзначається, що цей тренінг допоможе підвищити спроможність української медичної системи в умовах широкомасштабної збройної агресії Росії проти України – ситуації, яка погіршилася із настанням зими, та поточними викликами, пов’язаними з пандемією COVID-19.

Навчання проходитимуть у Румунії за сприяння департаменту з надзвичайних ситуацій міністерства внутрішніх справ Румунії.

Сенат Польщі визнав владу Росії терористичним режимом

Джерело: Polskie Radio

Сенат також закликав усі країни, що виступають за мир, демократію та права людини, визнати уряд рф терористичним режимом.

 

Командувач Збройних сил Литви Вальдемарас Рупшис заявив, що на наступному засіданні Державної ради оборони країни він запропонує не передавати Україні самохідні гаубиці PzH 2000 і системи ППО NASAMS

Джерело:  «Європейська правда» з посиланням на LRT

«У мене повинні бути інструменти. Ми не можемо виконувати завдання без відповідних можливостей, але ті можливості, які у нас є, перебувають на тій межі, коли ми вже не можемо віддавати», – сказав Рупшис журналістам на полігоні у Пабраді в середу.

«Я внесу таку пропозицію. Ми повинні шукати інші засоби підтримки», – додав він.

 

За словами генерала, Литва могла б підтримати Київ озброєнням, якби швидко закупила нову зброю замість тієї, що використовується нині.

«Ми повинні розуміти, що у нас також є зобов'язання перед НАТО. Ми чітко заявили, які підрозділи ми надаємо НАТО. Це мають бути підрозділи, здатні вести неприцільний вогонь, або польова артилерія, маневрені підрозділи з вогневою міццю, а також засоби протиповітряної оборони для надання підтримки як приймаюча країна», – сказав Рупшис.

Зеленський запросив нового премєра Британії відвідати Україну

Джерело: Офіс Президента

Президент України говорив з новим Премʼєр-міністром Британії Ріші Сунаком. На думку очільника країни партнерство між нашими державами й уже традиційне британське лідерство в захисті демократії та свободи й надалі лише посилюватимуться. 

Україна і Британія досягли найкращих відносин станом на цей час, але все одно ще маємо потенціал для того, щоб збільшити нашу співпрацю, щоб дати більше користі нашим суспільствам. 

«Запросив пана Премʼєр-міністра відвідати Україну», – повідомив Володимир Зеленський.

Виробник Raytheon Technologies передав уряду США дві системи протиповітряної оборони NASAMS, незабаром їх розгорнуть в Україні.

Про це повідомили Defense News з посиланням на заяву виконавчого директора Raytheon Technologies Грега Хейса в ефірі CNBS

«Ми щойно поставили дві системи NASAMS. Дві з них ми передали уряду кілька тижнів тому. Вони (незабаром - ред. Defnews) будуть встановлені в Україні», – сказав Грег Хейс.

Це система протиповітряної оборони малої дальності, вона може стріляти (вдосконаленою ракетою середньої дальності AIM-120 "Повітря-повітря" - ред. Defnews) і збивати все в небі – від безпілотників до балістичних ракет і винищувачів".

Видання зазначає, що NASAMS забезпечить захист від російських атак на середній та дальній дистанції. До цього Хейс повідомив, що попит на NASAMS зростає з моменту вторгнення Росії в Україну. 

25 жовтня

Німеччина передасть Україні дві РСЗВ MARS і чотири гаубиці – президент

Німеччина передасть Україні ще дві РСЗВ MARS і чотири гаубиці – президент країни Франк-Вальтер Штайнмаєр після зустрічі з Зеленським.

Група з тридцяти представників лівого крила Демократичної партії США у вівторок відкликали листа до президента Джо Байдена, де зокрема закликали переглянути політику щодо України та почати прямі переговори з Росією

Джерело: заява очільниці лівої фракції демократів у Палаті представників Праміли Джаяпал.

«Листа було складено кілька місяців тому, але, на жаль, співробітники опублікували його без попередньої перевірки. Як голова фракції, я беру на себе відповідальність за це», – зазначила вона.

Міністр охорони здоров'я Грузії Зураб Азарашвілі заявив, що програму допомоги українським біженцям у Грузії продовжено на шість місяців

Джерело: Новини Грузії

Міністр додав, що на сьогодні в Грузії 500 сімей з України отримують допомогу для оплати оренди квартир – по 300 ларі на сім'ю (це трохи більш як 100 доларів). Крім того, понад 1050 осіб отримують щомісячну соціальну допомогу — 45 ларі на особу.

росія зіткнеться з наслідками у випадку, якщо застосує так звану «брудну бомбу» чи будь-яку іншу ядерну зброю

Джерело: агентство Reuters

Про це заявив офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс.

«Це, безперечно, стало б ще одним прикладом жорстокості президента Путіна, якби він застосував так звану «брудну бомбу». Для росії будуть наслідки, незалежно від того, чи застосує вона «брудну бомбу» чи ядерну бомбу. Ми дуже чітко заявили про це», - сказав Прайс журналістам.

Він додав, що москві важливо знати про «глибокий характер наслідків», які її спіткають у разі застосування ядерної зброї.

Європейський Союз готовий виділити Україні 18 млрд євро у 2023 році для допомоги українцям

Джерело: Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль

Подякував за це Президентці Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн під час нашої зустрічі в Берліні.

Обговорили створення фінансової координаційної платформи та відновлення України. Торкнулися теми викликів і загроз, зокрема ядерного шантажу росії та проходження опалювального сезону.

Стійка та довгострокова підтримка партнерів наближає нашу перемогу у війні.

 іран заявив про готовність розслідувати з Україною постачання росії дронів

Джерело: 24 канал

Міністр закордонних справ повідомив, що у розмові з Жозепом Боррелем, він висловив готовність ірану сформувати дослідницьку групу з іранських та українських військових експертів для розслідування щодо іранських безпілотників у війні в Україні.

Окрім цього, він пообіцяв, що Іран відреагує, якщо використання його безпілотників буде доведене.

Італія лишиться партнером України у боротьбі з РФ

Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні заявила, що Рим не піддасться на енергетичний шантаж Путіна і залишиться партнером України.

Про це вона заявила у своєму першому зверненні до італійського парламенту, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Corriere Della Sera.

Як заявила Мелоні, найближчим вузлом, який потрібно буде розв'язати, буде вузол енергетики. При цьому вона наголосила, що піддатися на шантаж Путіна – означає поглибити проблему.

«Свобода має свою ціну», – заявила Мелоні.

За словами прем'єрки, Італія і надалі залишатиметься партнером хороброго українського народу, який протистоїть російській агресії.

Вона нагадала, що Італія є країною, яка завдяки своїм фізико-географічним характеристикам може більше інвестувати у відновлювану енергетику, зменшуючи таким чином свою залежність від іноземних держав.

Чехія закрила в'їзд для росіян з туристичними шенгенськими візами

Джерело: керівник Офісу Президента Андрій Єрмак

З 25 жовтня Чехія закрила в'їзд до країни росіян з туристичними шенгенськими візами. Цей захід поширюється на всі туристичні візи, незалежно від держави, яка її видала.

У Бельгії думають над постійним житлом для 60 тисяч біженців з України

Джерело: Європейська правда

У Бельгії загострюється проблема з розселенням на постійне проживання українців, які опинилися в країні через війну. 

В Офісі з імміграції повідомляють, що з початку повномасштабної війни тимчасовий притулок у Бельгії отримали 59 143 осіб з України, з них майже 58 тисяч – громадяни України. Рекордна кількість людей потрапила у Бельгію в квітні – 26,5 тисяч.

Українців-біженців спершу селили у тимчасовому центрі проживання у Брюсселі, яким опікується фламандський відділ Червоного Хреста у співпраці з державними відомствами. Це житло передбачалося виключно як тимчасовий варіант, проте у підсумку вже чверть людей живуть там понад 4 місяці, 35% - понад місяць. 

Речник центру Йоахім Деман розповів, що центр вже майже заповнений, і через потребу поступово звільняти місце для потенційних нових біженців українців просять починати шукати житло самостійно, а також підняли питання про рівномірніший розподіл людей між Фландрією, Брюсселем і Валлонією.

У хорватському Загребі стартував перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи

Джерело: Верховна Рада України

До участі запрошені делегації з понад 50 країн та інституцій. Загалом очікується приблизно 400 політиків з усього світу, зокрема, з парламентських асамблей, міжнародних організацій, Європейського Парламенту, США, Хорватії, Великої Британії, Латвії, Естонії, Литви, Чехії, Польщі, Німеччини, Туреччини, Швеції, Канади та Японії.

Україна запросила також країни, які не є членами Кримської платформи, зокрема з Південної Америки, Африки та Азії.

У Східній Німеччині протестували проти санкцій для Росії

Джерело: Spiegel

У кількох містах східних земель Німеччини відбулися демонстрації проти зростання цін на енергію і санкцій проти РФ.

У федеральних землях Мекленбург-Передня Померанія, Саксонія, Тюрінгія та Саксонія-Ангальт тисячі людей знову вийшли на вулиці з акціями протесту.

За даними поліції, лише у Мекленбурзі-Передній Померанії проти високих цін на енергоносії та політики федерального уряду у понад дванадцяти містах вийшли близько 6 тисяч осіб, у столиці землі Шверіні було 1 600 учасників. Крім того, по кілька сотень людей вийшли, зокрема, у Вісмарі, Пархімі, Людвігслусті, Гюстрові, Нойбранденбурзі, Нойштреліці та Варен-ан-дер-Мюріці.

Тисячі людей знову вийшли на вулиці у східнонімецьких землях Саксонія, Тюрінгія та Саксонія-Ангальт. Після місячної перерви екстремістський та ісламофобський рух «Пегіда» вперше зібрався на «Велику вечірню дрезденську ходу». На дрезденській площі Ноймаркт біля Фрауенкірхе зібралося кілька сотень прихильників «Пегіди».

За даними поліції, близько 1100 осіб у Магдебурзі вийшли на заклик ультраправої популістської партії «Альтернатива для Німеччини». У центрі Лейпцига під час акції протесту в понеділок відбулися сутички між учасниками і контрдемонстрантами, повідомив представник поліції.

Демократи США просять Байдена про переговори з Росією

Однопартійці президента США Джо Байдена стурбовані тим, що Вашингтон не веде постійного діалогу з кремлем для припинення затяжної війни, і нагадують про її наслідки:  зростання цін у Штатах та небезпеку ядерного удару росії.

«Є спосіб покласти край війні, зберігаючи вільну та незалежну Україну, Америка зобов'язана скористатися всіма дипломатичними шляхами, щоб підтримати таке рішення, яке буде прийнятним для народу України», – зазначили демократи.

KFC остаточно іде з Росії

Джерело: Bloomberg

Власник мережі KFC повідомив про вихід із російського ринку. Також додав, що продає свій бізнес і новий «господар» відповідатиме за ребрендинг ресторанів.

Штайнмаєр прибув в Україну

Джерело: агентство DPA

Президент ФРН Штайнмаєр вперше з початку війни прибув із візитом в Україну.

24 жовтня 

Шольц закликав вкладатись у відбудову України

Джерело: Європейська правда

Канцлер Німеччини Олаф Шольц провів зустріч з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у Берліні та закликав до інвестування у повоєнну відбудову України. 

«Ми підтримуємо Україну у війні та у відновленні. Ви можете розраховувати на нас, Денисе Шмигаль. Сьогодні на німецько-українському Економічному форумі та завтра на міжнародній конференції з відновлення ми обговоримо способи надання довгострокової підтримки», – зазначив Шольц.

Він підкреслив: той, хто інвестує у відновлення України, той інвестує у майбутнього члена ЄС. 

Російських солдат екіпірують бронежилетами і шоломами іранського виробництва

Джерело: Міноборони України

Через неспроможність забезпечити нову хвилю мобілізованих необхідною амуніцією власного виробництва, рф починає використовувати спорядження іранського виробництва. Найближчим часом заплановано передачу 3000 одиниць бронезахисту – 1500 бронежилетів, 1500 шоломів виробництва «Milad». Наразі іранська амуніція знаходиться на складі 1061 центру матеріально-технічного забезпечення 3 мотострілкової дивізії (солоті/валувайки, білгородської області).

Влада Ірану планує відправити нову групу радників для надання допомоги зс рф у бойовому застосуванні нового типу БпЛА – «Arash-2» та іранських ракет класу «земля-земля». Їхні поставки планується розпочати вже найближчим часом.

Також з Ірану в джанкой відбула група радників Корпусу вартових ісламської революції для надання допомоги у бойовому застосуванні та удосконаленні БпЛА типу «Shahed-136» та «Mohajer-6».

Міністр оборони Румунії подав у відставку через заяви про Україну

Джерело: Бабель 

Міністр оборони Румунії Василе Дінку подав у відставку. Його розкритикували за заяви про те, що Україні доведеться «поступитися територіями» в обмін на мир із росією. Дінку також заявив, що не може «співпрацювати з президентом».

США відкинули звинувачення росії про начебто підготовку Україною «брудної бомби»

Джерело: Бабель

Офіційний Вашингтон називає фальшивими заяви міністра оборони росії шойгу про начебто підготовку Україною до використання «брудної бомби» на власній території.

 

Водночас Україна запросила моніторингові місії ООН та МАГАТЕ, щоб вони відповіли на ядерний шантаж росії.

Ізраїль надав Україні розвідувальні дані, корисні для враження іранських безпілотників

Джерело: Укрінформ з посиланням на New York Times

Після використання росію дронів проти Києва в понеділок міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до Ізраїлю з проханням надати зброю для протиповітряної оборони. Прохання було відхилено міністром оборони Ізраїлю Бенні Ганцем, оскільки Ізраїль співпрацює з росією у проведенні рейдів ізраїльських ВПС у Сирії. Водночас Тель-Авів, за його словами, надасть системи раннього попередження, що допоможе протистояти іранським безпілотникам.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50