Реакція світу на війну росії проти України 7-13 листопада

13 Листопада 2022, 19:30
Реакція світу на війну росії проти України 7 листопада 7944
Реакція світу на війну росії проти України 7 листопада

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

13 листопада

Поради Україні від партнерів

Джерело:  The Wall Street Journal

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван під час візиту до Києва радив  Україні переглянути свої цілі у війні та подумати про реалістичні вимоги до росії. Зокрема, йдеться про позицію щодо Криму. 

 Водночас деякі європейські союзники США вважають, що в України мало причин зараз погоджуватися на якісь перемовини. Вони вважають, що українська армія може повернути собі більше території, якщо західна зброя продовжуватиме надходити. Водночас публічні заклики до переговорів можуть зашкодити зусиллям України та зіграти на руку росії.

 

Деякі союзники по НАТО вважають, що Україні буде складно здійснити великий прорив, оскільки вона атакуватиме більш урбанізовані та ближчі до росії райони, а також території, де російські війська перебували довше й мали час зміцнити свою оборону. Інші, впевненіші у шансах України, не вірять, що бойові дії застопоряться. Один із західних дипломатів розповів, що деякі європейські партнери стурбовані тим, що Вашингтон схилить Україну до переговорів до того, як її війська зможуть досягти подальших успіхів.

В межах спільного проєкту з США, в Україні збудують малий модульний реактор. 

За його допомогою вироблятимуть чистий водень та аміак.

В Уряді США розповіли, проєкт спрямований на підтримку цілей енергетичної безпеки нашої держави. Він демонструватиме виробництво чистого водню та аміаку за допомогою надійного та безпечного малого модульного ядерного реактора (SMR) і передових технологій електролізу.

Крім того, спеціальний посланник президента США Керрі оголосив про започаткування нової ініціативи «Проєкт Фенікс», що спрямована на прискорення переведення вугільних електростанцій у Центральній та Східній Європі на SMR.

 

Після оголошення мобілізації в Росії близько 700 тисяч громадян виїхали до Грузії

Джерело:президентка країни Саломе Зурабішвілі.

"Після заклику президента Росії Володимира Путіна до військової мобілізації понад 700 тисяч росіян перетнули кордон Грузії, — сказала Зурабішвілі. — 600 000, ймовірно, виїхали в різних напрямках, до сусідніх Вірменії, Туреччини та європейських країн. Близько 100 000 залишилися".

Також, за її словами, Грузія також прийняла близько "30 тисяч українських біженців".

12 листопада

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вважає, що Росія нині чинить опір нападу з боку «Заходу, особливо Америки».

Слова Ердогана цитує турецький телеканал TRT, повідомляє "Європейська правда".

«…Ми переживаємо не звичайний процес. Росія – це не звичайна держава, це потужна держава. Звичайно, Захід, особливо Америка, нападає на Росію практично безмежно. На тлі всього цього, безумовно, Росія наразі чинить опір», – сказав президент Туреччини журналістам по поверненні із саміту Тюркської ради в Самарканді, що в Узбекистані.

Ердоган також розповів, що сподівається провести переговори з міністром закордонних справ Росії Сергєєм Лавровим на полях саміту «Групи двадцяти», зокрема й про повномасштабну війну в Україні.

 

«Під час останньої зустрічі з ним (Путіним) я сказав йому, що вважаю за доцільне, щоб він приїхав до Індонезії… Потім було вирішено, що до Індонезії приїде міністр закордонних справ. У ці 2-3 дні, якщо я зможу з ним контактувати, можливо, у мене буде можливість поговорити з ним про те, що він думає, які кроки вони будуть робити, особливо які кроки вони можуть зробити для того, щоб цей процес, тобто діалог, трансформувати в мир», – зазначив він.

Турецька сторона не вперше говорить про те, що на Заході намагаються використати війну в Україні для послаблення Росії.

Прем'єр-міністрка Естонії Кая Каллас привітала звільнення Херсона від російських військ.

Про це вона написала у Twitter.

«Я зворушена до сліз, коли бачу, як до Херсона повертається свобода, як українці обіймають своїх солдатів, як піднімаються синьо-жовті прапори», - написала Каллас.

Іран продовжує постачати безпілотники росії

За даними воєнної розвідки України влітку цього року був заключений контракт рф з іраном щодо постачання близько 1750 безпілотних літальних апаратів двох видів – «Shahed» та Mohajer». Перша партія таких БпЛА, що надійшла до росії, становила близько 350 одиниць, друга – близько 250 одиниць.

Через вплив санкцій, які впливають на виробництво озброєнь, у рф є дефіцит сучасних озброєнь. Через це рф намагається придбати озброєння в інших країн – світових ізгоїв.

Воєнна розвідка України підтвердила інформація про підготовку проєкту домовленості про постачання іранських балістичних ракет до росії.

Ми розуміємо загрозу застосування балістичних ракет проти нашої держави, тому сьогодні дуже активна позиція нашої дипломатії, воєнної розвідки та інших структур, які наполегливо працюють, щоб довести світовій спільноті наскільки небезпечним є постачання іраном озброєнь до росії. Є практичні результати – після демонстрації реальних доказів, іран змінив свою позицію та перестав спростовувати свою причетність до постачання 

Відступ росіян з Херсона означає ще один стратегічний провал для них - глава Міноборони Британії

Відступ Росії з Херсона знаменує чергову стратегічну невдачу Москви.

Про це йдеться в заяві міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, пише "Європейська правда"

«У лютому Росія не змогла взяти жодну зі своїх основних цілей, крім Херсона. Тепер, коли він також зданий, прості жителі Росії повинні запитати себе: "Навіщо все це було потрібно?», - йдеться в заяві.

Міністр додав, що російська армія зазнала величезних втрат унаслідок свого незаконного вторгнення і домоглася лише міжнародної ізоляції та приниження.

«Україна продовжуватиме тиск. Велика Британія і міжнародне співтовариство продовжуватимуть підтримувати її, і хоча виведення військ вітається, ніхто не збирається недооцінювати загрозу з боку Російської Федерації, що зберігається», - заявив Воллес.

Президент Туреччини обговорить із Зеленським і путіним можливість перемовин

Джерело: Anadolu.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган найближчими днями зателефонує Володимиру Зеленському, щоб обговорити можливі перемовини з росією.

Ердоган заявив журналістам, що Туреччина прагне знайти шляхи діалогу для подальшого миру. А також зазначив, що позиції президента росії путіна недостатньо, тому він хоче почути позицію України щодо переговорів з росією за посередництва Туреччини.

Крім того, Ердоган планує обговорити розширення «зернового коридору».

«Ініціатива «зернового коридору» може стати провісником миру в регіоні, відкрити шлях для «мирного коридору» між рф та Україною. Зусилля Анкари сконцентровані саме на цьому. Ми вважаємо, що найкращий шлях до миру — це діалог», — сказав Ердоган.

Світові лідери відмовляться від «сімейного фото» на G20 через присутність росії

Джерело: The Guardian

Світові лідери не візьмуть участь в офіційному "сімейному фото" під час зустрічі на саміті G20 на Балі наступного тижня через загальний дискомфорт у зв'язку з присутністю Росії на саміті.

Світові лідери традиційно стоять разом для фотографування на початку самітів, що є джерелом цікавої динаміки, коли лідери спілкуються і вітають один одного на публіці.

Але на саміті в Індонезії, який розпочнеться наступного вівторка, фотографій не буде, попри те, що президент Росії Владімір Путін заявив, що не буде на ньому присутній.

Натомість буде присутній глава МЗС Сергій Лавров. Він влаштував драматичні сцени на попередніх самітах, залишивши зустріч міністрів закордонних справ після того, як заявив своїм колегам, що вторгнення Росії в Україну не є причиною глобальної голодної кризи і що санкції, спрямовані на ізоляцію Росії, є рівносильними оголошенню війни.

В Угорщині зростає невдоволення проросійською політикою Орбана

Джерело: результати опитування соціологічного інституту Publicus, опублікованого Nepszava.hu.

В Угорщині зростає невдоволення проросійським курсом уряду Віктора Орбана. 

На думку більшості (57%), прем'єр-міністр Віктор Орбан повинен суворіше засудити Росію за напад на Україну. Дві третини опитаних вважають, що Орбану доведеться вибирати між Москвою і Брюсселем.

Знову зросла частка тих, хто вважає напад Росії на Україну актом агресії та не поділяє припущення, що Росія лише захищається.

У лютому 64% опитаних кваліфікували війну в Україні як російську агресію, у квітні лише 56%. Згідно з даними, отриманими в серпні, це твердження знову підтримали 63%. А за останніми даними на кінець жовтня, так вважають 69%.

У Білому домі вперше прокоментували звільнення Херсона 

Джерело: Bloomberg

Відхід Росії з українського міста Херсон є надзвичайною перемогою для Києва, – заявив у суботу радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван. 

Проте Салліван додав, що він ще не підтвердив заяви Росії про те, що вона вивела свої сили із західного берега річки Дніпро в Херсонській області.

Росія блокує гуманітарні вантажі на окуповані території України – ООН

Джерело: помічниця речника генсека ООН Стефані Тремблей, цитує Укрінформ

Російська Федерація перешкоджає доставці гуманітарних місій і вантажів ООН на тимчасово окуповані території України.

Тремблей зазначила, що гуманітарні місії продовжують розширювати свою діяльність і готують вантажі «для доставки в райони, де ведуться активні бойові дії, а також у місця, які нещодавно перейшли під контроль (України – ред.)».

За словами Тремблей, за останні чотири тижні ООН та партнерські організації доправили шість гуманітарних конвоїв у райони Харківської та Херсонської областей, які нещодавно стали доступними для міжнародних організацій.

Серед вантажів - вода, засоби гігієни, медикаменти, набори для перебування у сховищах взимку тощо. Останній з конвоїв призначений для більш як 7500 осіб у трьох громадах Херсонщини.

Необхідність надання гуманітарної допомоги стає ще нагальнішою у зв'язку з енергетичною кризою в Україні, зауважила представниця пресслужби.

Нідерланди виділять додаткових 110 мільйонів євро для допомоги Україні з енергопостачанням

Джерело: міністр внутрішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів Ліше Шрайнемахер.

Нідерланди виділять Україні додаткових €110 мільйонів для допомоги з енергопостачанням взимку. Кошти підуть на житло для українців, ремонт систем водопостачання і енергомережі, закупівлю газу, продуктів та електроенергії.

«Україна готується до важкої зими. Половина систем енергопостачання зруйнована. Українці зіткнуться з виснажливими умовами в найближчі місяці. Нідерланди нададуть додаткові €110 мільйонів (€180 мільйонів загалом) для допомоги з енергопостачанням і житлом цієї зими», — написала вона у Twitter.

Фінансування здійснюватиметься через Світовий банк та Європейський банк реконструкції та розвитку

11 листопада

У Херсоні путін зазнав третьої великої поразки у війні, а в результаті він втратить і Кремль

Джерело: ексміністр закордонних справ Швеції, співголова Європейської ради з міжнародних відносин Карл Більдт/Twitter

Більдт опублікував у себе у Twitter фото українських прапорів у Херсоні.

«Херсон прямо зараз – це картина, якої, за словами путіна, ніколи не буде. Це його третя велика поразка у цій війні – Київ, Харків і тепер Херсон», — написав він у Twitter.

Мелоні запевнила НАТО про подальшу підтримку Італією України

Джерело: АР

Прем'єр-міністр Італії пані Джорджія Мелоні на зустрічі з генсеком НАТО в четвер заявила про тверду прихильність Італії Альянсу та зусиллям щодо припинення вторгнення росії в Україну.

Мелоні сказала генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу під час зустрічі в її офісі, що найкращий спосіб захистити європейську безпеку – залишатися об’єднаними.

Нідерланди спрямують €100 мільйонів у військовий фонд для України

Джерело: Міністерство оборони Нідерландів

Нідерланди планують внести 100 мільйонів євро до новоствореного Міжнародного фонду для України (IFU) для фінансування придбання військової техніки для потреб ЗСУ.

У Міноборони Нідерландів наголосили, що кошти фонду IFU, учасниками якого також є Велика Британія, Данія та Норвегія, використовуватимуться для закупівлі техніки безпосередньо у виробників, щоб забезпечити її якнайшвидшу передачу в Україну, і такий підхід дозволятиме оптимально використовувати наявний бюджет.

Уряд Норвегії готується внести близько 1,5 мільярда норвезьких крон (близько 144 мільйонів доларів) до Міжнародного фонду для України під керівництвом Великої Британії

Джерело: пресслужба норвезького уряду

Зазначається, що вказана сума буде надана фонду додатково до 400 мільйонів норвезьких крон, які уряд надав для військової допомоги Україні раніше.

Іспанія надасть Україні ще дві системи ППО Hawk

Джерело: Info Defensa

Уряд Іспанії надасть Україні ще дві системи ППО Hawk на додачу до чотирьох, які було надано раніше.

Зазначається, що про передачу систем Hawk оголосила міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес під час зустрічі з українськими військовими, що проходять навчання у цій країні.

Пентагон розкрив вміст нового пакета оборонної допомоги для України

Джерело: Про це йдеться в офіційному повідомленні оборонного відомства США

Новий пакет допомоги Україні у сфері безпеки й оборони включає, зокрема, зенітно-ракетні системи, ракети ППО, а також артилерійські снаряди, броньовані транспортери, стрілецьку зброю та інше обладнання.

«Міністерство оборони оголошує про виділення пакета допомоги (Україні – ред.) за повноваженнями президента вартістю до $400 мільйонів з метою задоволення критично важливих потреб України у сфері безпеки й оборони», – зазначається в документі.

10 листопада

Уряд Норвегії готується виділити близько 144 мільйонів доларів на підтримку України

Джерело: міністр оборони країни Бьорн Арілда Грамуряд 

Уряд Норвегії готується внести на підтримку України близько 1,5 млрд крон (близько 144 млн доларів) до Міжнародного фонду, очолюваного Великою Британією. Раніше країна вже надала фонду близько 400 мільйонів норвезьких крон.

Відхід російських військ з правобережної Херсонщини стане ще однією перемогою України у війні проти рф

Джерело: брифінг в Римі у четвер

Столтенберг зазначив, що українські сили продемонстрували здатність відтісняти російські війська та звільняти свої території.

«Ми взяли до уваги оголошення росії про відступ з Херсону. Ми повинні подивитися, як буде розвиватися ситуація на місці найближчими днями. Але що очевидно – росія перебуває під важким тиском. Якщо вони залишать Херсон – це буде ще одна перемога України», – заявив генсек Альянсу.

Прем’єр-Британії Ріші Сунак поговорив із Зеленським про заяви рф про відступ з Херсона 

Прем’єр-Британії Ріші Сунак поговорив з президентом України Володимиром Зеленським про заяви рф про відступ з Херсона і питання підтримки України Британією.

Джерело: повідомлення офісу прем’єр-міністра Британії за підсумками телефонної розмови

«Лідери погодилися, що будь-яке виведення російських військ з окупованого міста Херсон продемонструвало б значний прогрес українських сил та підтвердило б слабкість російського військового наступу, але було б правильно продовжувати проявляти обережність, поки над містом не буде піднято український прапор», – йдеться у повідомленні.

«Відступ росіян з Херсону – позитивний крок», – Ердоган

Джерело: Daily Sabah

Ердоган, коментуючи заяву міноборони росії про відведення військ з Херсону, заявив, що це «позитивний крок» і він має надію на переговори.

Він каже, що Туреччина продовжить бути посередником між Києвом та москвою. Мовляв, сподівається, що в переговорному процесі можливо досягти успіху.

«Давайте зробимо перехід від світу, де панує війна, до світу, де панує мир», – лідер Туреччини також підсумував.

Пентагон відхилив запит України на передачу ударних безпілотників Grey Eagle

Джерело: The Wall Street Journal 

США на даному етапі війни росії проти України не готові передавати ЗСУ ударні безпілотники великого радіуса дії MQ-1C Grey Eagle, які можуть бути озброєні керованими ракетами класу «повітря – земля» Hellfire. Пентагон відхилив запит України.

Іспанія передала Україні 20 медичних роботів «Homedoctor»

Джерело: пресслужба Міністерства охорони здоров'я

Іспанська НГО «Help to Ukraine» передала Україні 20 роботів для дистанційного обстеження пацієнтів.

Завдяки цьому обладнанню пацієнт зможе швидко перевірити базові показники здоровʼя – виміряти температуру, тиск, сатурацію, зробити ЕКГ та інші дослідження, а лікар – оперативно отримати результати цих досліджень та надати рекомендації пацієнтам.

Австрія виділить ще десять мільйонів євро для підтримки України

Джерело: АРА з посиланням на міністра фінансів Австрії Магнуса Бруннера

«У рамках всесвітньої конференції з питань клімату, що проходить у єгипетському приморському курорті Шарм-ель-Шейх, міністр фінансів Австрії Магнус Бруннер (Австрійська народна партія) під час зустрічі з президентом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оділь Рено-Бассо пообіцяв виділити ще 10 млн євро на підтримку України», – йдеться у повідомленні.

Велика Британія оголосила про забезпечення поставок близько тисячі додаткових ракет «земля-повітря» в Україну

Джерело: міністр оборони Великобританії

Цим хочуть допомогти Україні посилити протиповітряну оборону на тлі обстрілів з боку рф української інфраструктури.

«Міністр оборони Бен Воллес заявив, що Британія найближчим часом завершить поставки ЗСУ приблизно тисячу додаткових ракет «земля-повітря». Це стало відповіддю на запит України щодо посилення можливостей її ППО»,– зазначається в повідомленні.

Франція планує передати Україні ще шість гаубиць Caesar

Джерело: міністр оборони Франції Себастьян Лікарню в ефірі LCI

Військове озброєння має прибути найближчими тижнями.

Це озброєння, яке президент Еммануель Макрон обіцяв відправити Україні в рамках військової допомоги.

«Ми доставимо їх у найближчі тижні. Наразі ми поставили інші види артилерії попереднього покоління – гаубиці TRF1», – сказав Лекорню.

У війні з Україною російські окупанти застосували понад 400 іранських безпілотників Shahed-136

Джерело: речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат

 У Військово-повітряних силах ЗСУ зазначили, що більшість безпілотників вдалося збити, проте знищити усі неможливо. 

Громада Канади відбудує школу на Київщині

Джерело: надзвичайна і повноважна пані посол України в Канаді Юлія Ковалів

Громада невеличкого містечка Піктон на півдні Канади зібрала майже 2,8 млн грн на відновлення зруйнованої росіянами школи на Київщині. 

9 листопада

Німеччина передала Україні 30 броньованих машин Dingo та ракети до протиповітряних систем IRIS-T

Джерело: сайт німецького уряду

Також українські військові отримали:

• 4 антидронних датчи

• 18 розвідувальних безпілотникі

• 5 тягачів-транспортерів M1070 Oshkos

• 42 машини для розмінуванн

• 4 мобільні і захищені системи розмінуванн

• 5 мобільних розвідувальних комплексів

 

 

Держави ЄС відгукнулися на прохання України про допомогу та відправили 500 електрогенераторів після ударів рф по енергетичній інфраструктурі України

Джерело: Twitter

«Дякуємо, що ви підтримуєте Україну проти російського терору. Тижнями росія атакувала енергетичну інфраструктуру України. 17 держав-членів ЄС почули наше прохання та відправили 500 електрогенераторів, щоб допомогти українцям пережити зиму», – зазначила віцепрем’єрка у своєму Twitter.

Ірландія виступає за якнайшвидший вступ України до Європейського Союзу

Джерело: Bild

«Те, що мотивує багатьох українців, – це мрія про інше майбутнє. Таке майбутнє, яке ми маємо сьогодні в ЄС, з точки зору миру, стабільності, процвітання, демократії і всього, що з цього випливає», – сказав Ковені.

«Але перш за все, країна, яка зараз буквально бореться за своє виживання проти військової наддержави, повинна мати можливість сподіватися на повноправне членство в ЄС, а не на якесь часткове членство або угоду про сусідство», – додав міністр.

росія, ймовірно, вже втратила половину своїх танків в Україні

Джерело: CNN

З початку повномасштабного вторгнення в Україну росія, ймовірно, вже втратила половину своїх основних бойових танків і використала більшу частину своєї високоточної зброї.

«путін зазнав невдачі... росія вийде з цієї війни слабшою, ніж вона була», – сказав Каль журналістам.

За його словами, рф зазнала «десятків тисяч втрат» з початку війни в лютому, що значно більше, ніж Радянський Союз втратив у Афганістані.

США і союзники хочуть допомогти Україні впоратися з блекаутами

Джерело: Sky News 

Речник Міноборони США зазначив, що розглядаються можливі поставки генераторів, засобів для очищення води, обігрівачів тощо. До підтримки долучаться партнери і союзники штатів.

Росія заплатила Ірану за дрони готівкою і захопленою в Україні західною зброєю

Джерело: Sky News

Росія перевезла до Ірану 140 мільйонів євро готівкою та низку захоплених в Україні зразків британської та американської зброї в обмін на безпілотники, які використовує для ударів по українській інфраструктурі.

У розпорядженні британського телеканалу опинилися знімки, на яких зафіксований рух двох російських літаків Іл-76 20 серпня в Тегерані. Стверджується, що вони перевезли готівку та зразки захопленого в Україні озброєння – британську протитанкову ракету NLAW, американську протитанкову ракету Javelin і зенітну ракету Stinger.

Італія готова надати Україні системи ППО SAMP/T і Aspide 

Джерело: Reuters 

Італійський уряд готує новий пакет озброєнь для України, включаючи системи протиповітряної оборони.

Представник коаліції заявив, що Рим готовий надати Україні різні системи протиповітряної оборони, включаючи франко-італійські ЗРК середньої дальності SAMP/T і італійські Aspide, а також переносні ракети Stinger.

України у 2023 році отримає 18 мільярдів євро від ЄС

Джерело: представник Чеського головування ЄС

Міністри економіки й фінансів країн ЄС, які зустрілися сьогодні у Брюсселі, мають затвердити надання макрофінансової допомоги для України у 2023 році в обсязі 18 мільярдів євро, з яких три перші мільярди, ймовірно, країна зможе отримати вже на початку січня – представник Чеського головування ЄС, міністр фінансів Чеської Республіки Збінек Станжура.

США не має інформації, яка підтверджувала б передачу Тегераном балістичних ракет росії для ведення війни в Україні

Джерело: речник Пентагону генерал Патрік Райдер/Укрінформу

Міністерство оборони США не має інформації, яка підтверджувала б передачу Тегераном балістичних ракет росії для їх використання у війні, розв’язаній кремлем проти України.

«Станом на зараз, ми не маємо жодної інформації на підтвердження того, що вони взаємодіють, що Іран поставив в росію балістичні ракети для їх застосування по Україні», – зауважив офіційний представник оборонного відомства США.

За його словами, у Вашингтоні дійсно мають занепокоєння, що російська сторона шукає можливості для отримання таких озброєнь через вичерпання власного арсеналу ракет. Водночас, він акцентував, що росія та Іран цілять по цивільних громадянах в Україні та докладають зусиль для продовження цього конфлікту.

Україна має сама керувати процесом перемовин з рф, виходячи із заявлених Президентом Зеленським принципів

Джерело:  представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд в Києві на брифінгу в Медіацентрі Україна/Укрінформ.

 США будуть однозначно підтримувати такі її дипломатичні зусилля.

«Мені здається, український президент сам за себе сказав учора ввечері, що він хоче забезпечити дипломатичні шляхи із росіянами, але вони повинні поважати кордони (України – ред.), вони повинні дотримуватися Статуту ООН і прибрати свої війська з цієї країни. Міжнародна спільнота відстоює Україну. Україна повинна керувати цим процесом (перемовин – ред.), а ми однозначно підтримуємо її зусилля», - сказала Томас-Грінфілд.

Представниця США при ООН також оголосила про виділення додаткових 25 млн доларів від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) на підтримку вразливих верств населення в Україні взимку.

8 листопада

Німеччина надасть Міжнародній комісії з питань зниклих безвісти 7,6 млн євро для пошуку зниклих внаслідок вторгнення РФ українців

Джерело: Twitter 

«Німецька підтримка в розслідуванні воєнних злочинів: Німеччина надає 7,6 млн євро Міжнародній комісії з питань зниклих безвісти, щоб допомогти Україні знайти зниклих безвісти внаслідок вторгнення росії в Україну. Також запланована підготовка українських судових експертів та слідчих», – йдеться у повідомленні.

У порти зайшли сім суден під завантаження продовольством

Джерело: міністр інфраструктури Олександр Кубраков

В українські морські порти зайшли сім суден для завантаження агропродукції, а ще сім вийдуть з портів з українськім продовольством до середи.

Він зазначив, що у вівторок чорноморські порти прийняли сім суден під завантаження 131 тисяч тонн агропродукції. Ще сім суден залишать порти до середи, на них буде завантажено 140 тисяч тонн зернових. 

До Києва прибула представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд

Джерело: Twitter

Вона зустрінеться з лідерами уряду та представниками гуманітарних організацій. У планах – обговорити підтримку України, воєнні злочини росії, енергетичну кризу, а також «зерновий коридор».

 Ватикан готовий виступити посередником у разі переговорів між Україною та країною-агресором Росією

Джерело: La Stampa

У Ватикані пропонують залучити до переговорів інші сторони, зокрема США та ЄС.

Ватикан пропонує свою територію як нейтральне місце для проведення переговорів України та агресора.

Папа Франциск
Папа Франциск

Розвідка знайшла докази, що іранські безпілотники до росії постачали після 24 лютого

Джерело: представник ГУР МО України Василь

«Гвинт безпілотника «Mohajer-6» був виготовлений тільки в лютому цього року. Це тільки виготовлений. А ще був потрібен час, щоб його доставити до рф. Тобто вони були доставлені в цьому році», – представник ГУР МО України Василь.

Іранський Mohajer зібраний із деталей різних країн: він має австрійський двигун та японську камеру.

«Жодних російських елементів ми тут не знайшли.На одному елементі є напис і на фарсі (сучасна перська мова, має статус офіційної в Ірані, Афганістані, Таджикистані)», – додали в ГУР МО України.

Як іноземні деталі опинилися в іранських дронах українські фахівці наразі вивчають.

У НАТО допускають переговори Росії й України, коли ЗСУ відвоюють Херсон

Джерело: La Repubblica

НАТО та США допускають мирні переговори України та росії, якщо ЗСУ відвоюють Херсон. Бій за місто має як стратегічне, так і дипломатичне значення.

Макрон підтримує проведення мирних переговорів  між Україною та Росією

Джерело: пресконференції в Єгипті на саміті COP27, що транслювалась у ефірі TF1 INFO, повідомляє «Європейська правд»

Французький президент Еммануель Макрон підтримує проведення мирних переговорів між Україною та росією на умовах Києва у той час, коли це буде зручно Україні.

За словами Макрона, Україна має «у якийсь момент» відновити переговори, щоб покласти край війні.

Винищувачі НАТО двічі за тиждень злітали над Балтикою для перехоплення російських літаків

Джерело: Delfi із посиланням на міністерство оборони Литви

Винищувачі НАТО минулого тижня двічі піднялися на перехоплення російських літаків. росіяни порушили правила польотів у міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем.

Винищувачі Альянсу 24 жовтня ідентифікували російський Іл-20, що летів у міжнародному повітряному просторі з материкової росії до калінінграда. Наступного дня літаки НАТО ідентифікували Іл-20 і два винищувачі СУ-27.

Північна Корея заперечує постачання Росії зброї на війну в Україні

Джерело: NBC NEWS

Влада Північної Кореї заявила у вівторок, 8 листопада, що ніколи не мала збройних угод з росією і не планує цього робити. Про це повідомили державні ЗМІ КНДР, після того, як Сполучені Штати заявили, що Північна Корея, схоже, постачає Росії артилерійські снаряди для війни в Україні.

Офіційний представник міністерства оборони Північної Кореї назвав звинувачення чутками та заявив, що Пхеньян «ніколи не мав «угоди щодо зброї» з росією» і «не планує робити це в майбутньому».

«Ми розцінюємо такі кроки США як частину їхньої ворожої спроби заплямувати імідж КНДР на міжнародній арені, посилаючись на незаконну «санкційну резолюцію» проти КНДР», – сказав чиновник у заяві, оприлюдненій державним інформаційним агентством KCNA.

Речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі заявив минулого тижня, що Сполучені Штати мають інформацію про те, що Північна Корея таємно постачає Росії «значну» кількість артилерійських снарядів. Кірбі сказав, що Північна Корея намагалася приховати поставки, направляючи їх через країни Близького Сходу та Північної Африки. І що Вашингтон стежить, щоб побачити, чи отримуються поставки.

Припускають, що росія таки отримає іранські балістичні ракети

Джерело: речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час брифінгу повідомив, що якщо росія таки отримає іранські балістичні ракети, то, імовірно, спробує застосувати їх проти нашої енергетичної інфраструктури.

«Про балістичні ракети теж з’явилася інформація, що росія все ж досягла домовленостей. Ми бачимо, що є регулярне повітряне сполучення москви з Тегераном», – сказав Ігнат.

За його словами, наразі немає інформації щодо кількості ракет, втім це може бути зброя з дальністю 300 та 700 кілометрів.

«Це нова загроза, так само як і Shahed. На ці балістичні ракети треба якось реагувати, їх треба знищувати. Їх треба знищувати там, мабуть, звідки їх запускають», – додав речник командування Повітряних сил.

Він пояснив, що балістичні ракети випускають із наземного базування, і проти такої зброї в України немає ефективних засобів.

«Саме тому нині будемо очікувати від наших партнерів саме тих засобів, які допоможуть нам діставати противника. Йде мова про далекобійні засоби озброєння, які б могли нам допомогти захиститися від балістичних ракет, від того тероризму, який Росія влаштувала проти нашого народу», – розповів Ігнат.

7 листопада

Угорщина відмовилася фінансувати довгострокову програму підтримки України

Джерело: Європейська правда

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не підтримає план довгострокової фінансової підтримки України, анонсований президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн напередодні.

Як пояснив глава угорського МЗС, Будапешт уже надав значну фінансову допомогу Україні та готовий продовжувати це робити і надалі. Але довгостроковий план спільних запозичень Угорщина не підтримуватиме, бо він виявився неефективним під час пандемії COVID-19.

Україна отримала першу партію генераторів з Литви

Джерело: Європейська правда

До України прибула перша партія з 13 генераторів, кошти на які збирали в Литві в межах ініційованої дипмісією кампанії AŠ ESU UKRAINA.

Туреччина пропонує продовжити дію «зернового коридору» ще на рік

Джерело: Європейська правда

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що Анкара пропонуватиме продовжити дію Чорноморської зернової ініціативи ще на рік – до листопада 2023 року.

«Ми сказали, що конфлікт окремо, гуманітарні умови окремо. Україна дала письмову гарантію Росії через Туреччину. Ми будемо пропонувати продовжити угоду ще на один рік», –­ сказав Акар.

Глава УГКЦ привіз Папі Римському частину російської міни

Джерело: сайт УГКЦ

Очільник Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав зустрівся Папою Франциском у Ватикані, якому вручив фрагмент російської міни, яка у березні знищила фасад храму УГКЦ в Ірпені.

Папа Франциск під час розмови висловив свою близькість до «багатостраждального українського народу» та запевнив, що є поруч з українським народом у молитві та конкретних діях.

Америка передала українським рятувальникам обладнання на більш ніж 800 тисяч доларів

Джерело: МВС

ДСНС отримала  117 металошукачів, 200 бетонорізів та 85 дронів.

Металошукачі MEPAK, зокрема, 11 підводних, покликані виявляти вибухонебезпечні предмети, які лишаються після окупантів.

Бетонорізи STIHL та додаткове устаткування до них активно використовують для розрізування металевих та бетонних конструкцій та рятування людей з-під завалів. Вони стали в пригоді, зокрема, під час рятувальних робіт після атаки Росії на торговий центр у Кременчуці.

Дрони DJI Mavic 3  працюють у 24 областях для ефективної ліквідації пожеж, пошуку людей та координації ефективної роботи ДСНС.

Україна 7 листопада отримала нові системи протиповітряної оборони

Джерело: Міністр оборони Резніков

Системи ППО NASAMS і Aspide прибули до України. Ця зброя значно посилить українську армію та зробить наше небо безпечнішим.

Папа Римський заявив про велику шану до російського гуманізму

Джерело: Vatican News 

Папа Римський Франциск заявив про велику шану до російського гуманізму, а жорстокість, з якою війська РФ діють в Україні, не властива російському народові. Українські дипломати відреагували на слова понтифіка про російський гуманізм.

Як повідомляє Vatican News під час повернення з Бахрейну понтифік пояснив журналістам, чому у своїх проповідях щодо України використовує слово «мучениця» (дослівно: «martoriata" – «піддана мукам» від «martoriare» – «катувати, мучити»).

«Мене вражає жорстокість, яка невластива російському народу, можливо, оскільки російський народ – великий народ. Це жорстокість найманців, солдатів, які йдуть на війну за пригодами... Я волію думати про це саме так, тому що дуже поважаю російський народ, російський гуманізм. Згадайте Достоєвського, котрий донині надихає нас, християн, мислити по-християнськи», – сказав Папа Римський.

Він наголосив що дуже любить і український, і російський народи.

Папа Франциск
Папа Франциск

рф не здобуде перевагу у повітрі в найближчі місяці 

Джерело: британська розвідка

Втрати літаків у рф, ймовірно, дуже перевищують можливості з виробництва нових корпусів.

А час для підготовки компетентних пілотів ще більше знижує можливості московії з відновлення бойової авіації.

У США почали випускати пиво на честь захисників «Азовсталі»

Джерело: мер Житомира Сергій Сухомлин

У США почали випускати пиво на честь захисників «Азовсталі».

У мережі припускають, що кошти від продажу підуть на закупівлю протезів для українських військових, які отримали тяжкі поранення під час бойових дій.

Бізнесмен з Японії допомагає безкоштовно відпочити українцям, що постраждали від війни

Джерело: Посольство України в Японії

Пан Макото Хатторі – власник маленького готелю на березі озера Ашіноко в курортному містечку Хаконе, Японія. Один раз на місяць він запрошує українців, які постраждали від війни, безкоштовно відпочити у своєму готелі.



Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024