Радник Байдена підтвердив контакти з кремлем через російські ядерні погрози

08 Листопада 2022, 10:45
Джейк Салліван. Фото Білого дому 951
Джейк Салліван. Фото Білого дому

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що канали зв'язку між Вашингтоном і москвою залишаються відкритими, попри війну в Україні.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на ВВС.

Виступаючи в Нью-Йорку, Салліван сказав, що «в інтересах» США підтримувати контакт з кремлем. Але він наполягав на тому, що офіційні особи «чітко усвідомлюють, з ким ми маємо справу».

Раніше The Wall Street Journal повідомило, що Салліван проводив конфіденційні обговорення зі своїм російським колегою, секретарем Ради Безпеки миколою патрушевим, і старшим помічником Кремля з питань зовнішньої політики Юрієм Ушаковим протягом останніх кількох місяців.

Високопосадовці повідомили газеті, що вони обговорювали шляхи захисту від ризику ядерної ескалації у війні в Україні, але не вели жодних переговорів щодо шляхів припинення конфлікту.

Читайте також: Реакція світу на війну росії проти України 7-8 листопада

Минулого місяця Салліван заявив, що будь-яке застосування ядерної зброї матиме «катастрофічні наслідки для росії». В інтерв'ю американській телекомпанії NBC він заявив, що високопосадовці «прописали» масштаби потенційної відповіді США у приватних розмовах з російськими посадовцями.

Салліван сказав, що підтримання контакту з москвою в «інтересах кожної країни, яка постраждала від цього конфлікту».

Салліван пообіцяв працювати з міжнародними партнерами, щоб «притягнути винних у серйозних і гротескних військових злочинах в Україні до відповідальності за те, що вони зробили».

«Я був у Києві в п'ятницю і мав можливість зустрітися з президентом Зеленським та моїм колегою Андрієм Єрмаком, з військовим керівництвом, а також отримати інформацію про те, який рівень смертності та руйнувань спричинила війна путіна проти цієї країни», – сказав Салліван.

В останні місяці посилилися побоювання, що росія може вдатися до використання ядерної зброї у відчайдушній спробі захистити незаконно анексовані нею чотири регіони східної та південної України.

Тим часом Україна застосувала воєнний стан воєнного часу, щоб взяти під контроль активи п'яти стратегічно важливих компаній.

Деякі з цих компаній – які включають дві енергетичні компанії та фірми, що виробляють двигуни, транспортні засоби та трансформатори – пов'язані з олігархом в'ячеславом богуслаєвим, який був заарештований за підозрою у співпраці з росією.

Президент Зеленський заявив, що цей крок допоможе оборонному сектору України задовольнити потреби військових, які зараз беруть участь у контрнаступах на півдні та сході України.

Минулого тижня під час візиту до Києва Салліван заявив, що Москва висуває неприйнятні очікування, коли запрошує інші держави до переговорів щодо завершення російсько-української війни.

Крім того, за словами посадовця Білого дому, неприйнятними є умови, на яких росіяни в принципі готові вести діалог, оскільки насправді усі розмови мають починатися з повної деокупації України.

Салліван під час візиту запевнив, що США забезпечать фінансову допомогу та зброю для України незалежно від виборів. 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024