Попри санкції російський газ постачають до ЄС, як ніколи раніше

10 Листопада 2022, 17:03
Данія «Jyllands-Posten»: «Російський газ постачається до ЄС як ніколи раніше» 612
Данія «Jyllands-Posten»: «Російський газ постачається до ЄС як ніколи раніше»

Тема російсько-української війни і далі займає перші шпальти іноземних ЗМІ. Одне з медійних видань Данії – «Jyllands-Posten» написало на своїх сторінках про те, як попри санкції  проти росії, ця краяна продовжує постачати природний газ до країн ЄС і чи вплинуло на цей процес повномасштабне вторгнення в Україну.

Журналісти Район.Закордон зібрали актуальну інформацію станом на 9 листопада.

Данія «Jyllands-Posten»: «Російський газ постачається до ЄС як ніколи раніше»

Танкери з російським природним газом пропливають повз Данію на шляху до решти Європи. Кілька країн відмовляють кораблям у доступі, але імпорт б'є рекорди. 

У Данії верф заробляє на перевезеннях, утримуючи кораблі, пофарбовані в кольори російського прапора.

Незважаючи на війну в Україні, скандальний імпорт російського природного газу до Європи побив рекорд.

Російський природний газ з Арктики проходить повз Данію шляхом до Європи. Декілька країн відмовляються приймати кораблі, але імпорт знову і знову б'є рекорди. Угода на мільярд доларів може допомогти фінансувати війну і робить ЄС вразливим для шантажу.

У грудні 2017 року путін взяв участь у відкритті порту Сабетта на півночі росії. З порту «Ямал СПГ» відвантажують природний газ у спеціальні танкери, пристосовані до роботи у суворих умовах. Коли президент росії путін у 2017 році відкрив порт Сабетта, який використовується для доставки зрідженого природного газу (ЗПГ) з російської Арктики, він наголосив на важливості цієї торгівлі.

«Це дуже важливий сектор для Росії. Це важлива подія не лише для енергетики чи газовидобування нашої країни (…). Це амбітніший проект», — йшлося в ньому.

За словами путіна, проект створить «понад 100 тисяч робочих місць» по всій росії та сприятиме «забезпеченню майбутнього».

Незважаючи на російське вторгнення в Україну, його пророцтво, здається, збувається за допомогою Європи.

За перші вісім місяців року імпорт ЗПГ до Європи з росії збільшився на 15%. порівняно з минулим роком, згідно з дослідницьким проєктом Колумбійського університету. Поки що не опубліковані дані показують, що у вересні європейські країни імпортували на 35 відсотків більше, ніж у 2021 році, і піку ще не досягнуто.

Читайте також: Реакція світу на війну росії проти України 7-10листопада

«Російський експорт досяг свого максимального рівня в жовтні», – говорить дослідник Дієго Рівера Рівота, який стоїть за цифрами Колумбійського університету.

У той час як розгнівані британські докери та принциповий латвійський уряд заблокували частину імпорту до Європи, багато інших країн не зупиняються, вливаючи мільярди у путінську росію як оплату за природний газ.

Вирушаючи з порту Сабетт, багато танків проходять всього 65 км від данського узбережжя на шляху до кінцевого пункту призначення.

Зокрема, для розвантаження використовуються порт Сен-Назер у Франції та Зебрюгге у Бельгії.

ЗПГ, наприклад виробництво тепла та електроенергії в Європі. Порти в Іспанії, Португалії та Нідерландах також приймають російський ЗПГ.

Після російського вторгнення в Україну у лютому ЄС за допомогою восьми санкційних пакетів неодноразово намагався зупинити потік грошей, який забезпечує роботу путінської військової машини.

ЄС, серед іншого, обмежив експорт обладнання, технологій та послуг для російської енергетики та обмежив імпорт нафти та вугілля.

Читайте також: Перші шпальти іспанських ЗМІ – про війну в Україні: «Щоденник російського резервіста»

«Росія використовує доходи від продажу викопного палива для фінансування своєї війни», – заявила у вересні голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Коли обсяги експорту російського ЗПГ до Європи не лише зберігаються, а й навіть збільшуються, незважаючи на війну, то це тому, що ЄС не ввів санкції проти торгівлі.

«Ми продовжимо постачання ЗПГ із росії доти, доки не буде санкцій чи тиску з боку Європи на газ, тому що ми сприяємо безпеці поставок до Європи», – заявив Патрік Пуян, директор французької енергетичної компанії TotalEnergies, на конференції у жовтні.

Компанії, що є одним із найбільших покупців російського ЗПГ, належить частка в 20%. у російській компанії за портом Сабетта. Під час відкриття порту у 2017 році президент путін також назвав попередника Пуяна Крістофа де Маржері «своїм другом».

У той час як багато коштів, що спрямовуються до росії за рахунок європейського імпорту ЗПГ, здебільшого залишилися непоміченими в Брюсселі та Данії, в інших країнах ситуація зовсім інша.

Протягом 2021 року Велика Британія кілька разів на місяць отримувала партії ЗПГ із порту Сабетта. Рух продовжився у січні цього року, коли танкер «Федор Літке» пришвартувався на острові Грейн недалеко від Лондона.

Але коли на початку березня той самий корабель повернувся з новим вантажем, докери припинили роботу через зв'язок корабля з росією.

«Деякі з них були абсолютно точно проти цього і заявили, що не зроблять нічого, щоб розвантажити корабель», – сказав член профспілки Пітер Рід із профспілки Unison.

Ще один танкер також був забракований докерами, і з того часу жодне судно з російським ЗПГ із Сабетти не заходило до британського порту.

Також Велика Британія нещодавно прийняла спільну заборону на імпорт російського ЗПГ, яка інакше покрила б 21% у 2021 році їх імпорту ЗПГ.

«Ми відрізаємо путіна від грошей за його незаконну війну», — написав МЗС країни про міру у Twitter.

У червні литовський парламент також ухвалив закон, який забороняє ввезення російського ЗПГ до їхнього порту в Клайпеді, адже в іншому випадку він може приймати скраплений природний газ.

Мільярди, заховані Росією

Загальний обсяг російського експорту ЗПГ минулого року приніс країні понад 50 мільярдів датських крон. Але оскільки ціни на природний газ різко зросли, а експорт із Росії збільшився, доходи сьогодні набагато вищі.

Проте Кремль цілеспрямовано намагається приховати від громадськості точну вартість угоди.

«Я б не наважився назвати конкретну цифру», — пояснює Дієго Рівера Рівота, експерт із ЗПГ із Колумбійського університету.

Спроба оцінити вартість походить від аналітичного центру CREA, що базується в Гельсінкі. За його оцінками, російський ЗПГ, вивантажений у Бельгії, Франції та Нідерландах за перші 100 днів війни, коштував 27 мільярдів доларів.

Читайте також: «Існує ризик, що війна путіна переросте у Третю світову», – що писали міжнародні ЗМІ про події в Україні

У вівторок минулого тижня війні виповнилося 250 днів

Комісія ЄС не хоче коментувати можливі нові санкції, але, згідно з декількома джерелами, заборона може бути включена до майбутнього пакету санкцій, щоб «закрити лазівки».

«Це не повинно бути грошовою машиною для росіян», як висловився один дипломат, маючи на увазі «різке збільшення» імпорту.

Джерело в Єврокомісії також зазначає, що ЄС фактично намагається покласти край імпорту російського ЗПГ у рамках плану REPowerEU, в т.ч. купуючи газ у інших країнах.

Таким чином, комісія також відзначає успіх збільшення імпорту ЗПГ до ЄС, оскільки він замінює російський газ, що транспортується трубопроводами, тобто. нині саботований «Північний потік-1».

Краще говорити про зріджений природний газ, який постачається зі США, ніж із росії.

«На відміну від газу із трубопроводів, ЗПГ легше замінити. Якщо у вас є газ на борту човна, він може опинитися в Азії, Латинській Америці чи третьому місці. Це також означає, що поетапно відмовитися від імпорту російського ЗПГ відносно легко, тому що вам просто потрібно замінити його на іншу поставку», – каже Дієго Рівера Рівота.

Однак зараз попит на ЗПГ перевищує пропозицію, а це означає, що росії, ймовірно, доведеться шукати покупця. Таким чином, заборона на імпорт російського ЗПГ стане «сильним сигналом», а не «вкрай болючим для Кремля через втрачену вигоду», зазначає він.

У першому півріччі року частка російського ЗПГ становила 6,6%. від загального обсягу імпорту газу ЄС, як показує розрахунок, заснований на даних комісії. І як би мало це не здавалось, лише один відсоток покриває споживання газу сотнями тисяч, якщо не мільйонами, громадян та заводами Європи.

«Навіть якщо деякі з компанії, які експортують ЗПГ, не належать російській державі, це дає Кремлю додаткові переговорні позиції, оскільки вони можуть чинити на нього тиск за допомогою політичного шантажу», — каже Дієго Рівера Рівота.

Просто зараз кілька суден пливуть уздовж західного узбережжя Норвегії, повертаючись до порту в арктичній частині росії, щоб заповнити свої резервуари новим ЗПГ.

Цими днями щонайменше три кораблі пливуть у протилежному напрямку – прямуючи до дружнього порту в Європі.

Зростаючий трафік своєю зрозумілою мовою говорить про те, як важко Європі зупинити потік російських товарів. Хоча імпорт із Росії до Данії скоротився більш ніж удвічі після вторгнення в Україну, він, як і раніше, становить 290 млн данських крон у серпні.

А в низці інших європейських країн він значно вищий за середній за попередні п'ять років.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50