«росія заявляє, що підтримує «контакти» із США», – іспанське ЗМІ про війну в Україні

10 Листопада 2022, 21:17
«El País»: «Росія заявляє, що підтримує «контакти» із США» 390
«El País»: «Росія заявляє, що підтримує «контакти» із США»

росія підтвердила, що Вашингтон та Кремль підтримують відкриті канали діалогу, попри дуже сильну напруженість. Прессекретарка МЗС росії марія заярова також не заперечувала, що Вашингтон і кремль тримають відкритими деякі канали діалогу, незважаючи на те, що напруженість досягає максимуму під час загроз військової ескалації та атак із застосуванням радіоактивних бомб.  

Інформацію про ці напружені події зібрали журналісти Район.Закордон.

«El País»: «Росія заявляє, що підтримує «контакти» із США»

Заступник глави МЗС стверджує, що Кремль готовий розпочати діалог з Києвом без «передумов, окрім доброї волі».

Вчора росія підтвердила, що Вашингтон та Кремль підтримують відкриті канали діалогу, попри дуже сильну напруженість. Прессекретарка МЗС росії марія заярова вчора підтвердила, що Вашингтон і Кремль тримають відкритими деякі канали діалогу, незважаючи на те, що напруженість досягає максимуму під час загроз військової ескалації та атак із застосуванням радіоактивних бомб.  

«Ми підтримуємо, скажімо так, конкретні контакти зі США з тих питань, які вимагають їхньої участі. Ми відкриті до будь-якого діалогу, який вигідний обом, є взаємним інтересом», — зізнався представник уряду в інтерв'ю одному з керівників держпропаганди, телеведучому володимиру соловйову.

Читайте також: Реакція світу на війну росії проти України 7-10листопада

«Це не має відношення до концепції повноцінних відносин», – підкреслила захарова.

Американська газета The Washington Post повідомила у понеділок, що головний радник Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван останніми місяцями час від часу розмовляв із секретарем Ради безпеки росії миколою патрушевим та помічником володимира путіна з питань зовнішньої політики Кремля юрієм ушаковим. Згідно з джерелами, які цитує газета, мета полягала не в тому, щоб домовитися про мир у Вашингтоні, а москва планувала зустріч для обговорення свого пакту про озброєння з Україною, а в тому, щоб уникнути великої військової ескалації.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив повідомлення про те, що США нещодавно розмовляли з кремлем, щоб пом'якшити риторику навколо можливого застосування ядерної зброї, повідомляє Reuters. Виступаючи в понеділок на заході в Економічному клубі Нью-Йорка, Салліван не визнав прямих переговорів, але повторив: «Ми маємо канали для зв'язку з Російською Федерацією на вищих рівнях».

Заступник міністра закордонних справ росії андрій руденко заявив, що москва готова розпочати діалог із Києвом без жодних вимог. 

«З нашого боку немає жодних попередніх умов, окрім головного: щоб Україна виявила добру волю», –с казав він журналістам у вівторок. 

Його заяви спростували в росії інші, зроблені ним 27 лютого, через три дні після початку вторгнення. 

«Демілітаризація та денацифікація України, ймовірно, будуть у центрі переговорів», – сказав він, коли його країна контролювала всі військові дії.

Читайте також: Перші шпальти іспанських ЗМІ – про війну в Україні: «Щоденник російського резервіста»

Одним із плодів «конкретних контактів» росії та США могло б стати проведення двосторонньої зустрічі з розгляду ситуації з ДСНО, «Новим СНО». Минув рік з того часу, як дві сторони зустрілися, щоб прояснити свої сумніви через єдиний пакт, який вони підтримують для контролю над своїми арсеналами. Після того, як останніми місяцями публічно продемонстрували свою готовність до діалогу, Кремль і Білий дім зробили крок до цього та шукають дату та місце.

російське ЗМІ «Комерсант» повідомило вчора, що консультативна комісія з нового СНО розглядає можливість зустрічі наприкінці цього місяця або на початку грудня в одній із країн Близького Сходу. Якщо це станеться, це буде перший випадок, коли він відбудеться не в Женеві. Кремль хоче перевести діалог до нейтральної зони, і Швейцарія приєдналася до хвилі санкцій проти москви за розв'язання війни.

Відновлення цих переговорів було б дуже важливим жестом у розпал кремлівських перегонів щодо посилення риторики про ядерну конфронтацію. Оголошуючи 21 вересня про мобілізацію сотень тисяч громадян, путін натякнув, що може застосувати таку зброю. Так само на початку війни він наказав привести в дію свої сили ядерного стримування «в особливому бойовому режимі». А кілька тижнів тому вони провели навчання «масованої атаки» після того, як повідомили Вашингтон у дуже стислий термін про проведення військових навчань.

Новий договір про СНО, підписаний 2010 року президентами США Бараком Обамою та росії дмитром медведєвим, встановлює максимальну кількість пускових установок та ядерних боєголовок для обох держав, а також умови для проведення взаємних інспекцій.

Читайте також: Американські ЗМІ про війну в Україні: «Іран використовує Україну як летальний полігон для випробувань безпілотників»

У 2021 році він був продовжений на п'ять років як остання гарантія від ескалації, оскільки обидві сторони відмовилися від інших угод, таких як договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності або договір відкритого неба для повітряної розвідки.

Однією з проблем для росії є розміщення міжконтинентальних балістичних ракет Trident II.

У жовтні МЗС росії заявило, що не може знати, чи включав Вашингтон до свого ядерного арсеналу деякі пускові установки підводних човнів і стратегічні літаки B-52, і розкритикував «довільну рекласифікацію» деяких ракетних шахт.

Вашингтон, зі свого боку, хоче направити на росію своїх інспекторів. Міністр США з контролю над озброєннями та міжнародною безпекою Бонні Дженкінс заявила у серпні, що, незважаючи на відсутність діалогу, її країна хоче направити місію на росію. Заступник міністра закордонних справ росії Сергій Рябков визнав це побажання «провокацією» на тлі війни в Україні.

 Читайте також: «Існує ризик, що війна путіна переросте у Третю світову», – що писали міжнародні ЗМІ про події в Україні

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024