Інтерв'ю з лейтенантом, що вижив в пеклі «Азовсталі» та поразка путіна в Херсоні: що писали іспанських ЗМІ про війну в Україні

11 Листопада 2022, 16:10
Лейтенант полку «Азов» Давид Касаткін 5505
Лейтенант полку «Азов» Давид Касаткін

Перші шпальти світових ЗМІ продовжують писати про хід подій російсько-української війни. Одна з головних тем – звільнення Херсону.

Журналісти Район.Закордон зібрали найактуальнішу інформацію про яку писали іспанські видання 10 листопада.

Іспанія «El Mundo»: «Путін зазнає ще однієї важкої поразки і оголошує, що покидає Херсон»

Він стверджує, що виводить 40 тисяч солдатів з єдиної столиці, яку йому вдалося захопити, щоб захистити Крим, але Україна не довіряє заявам, а в росії зростає критика після принизливої заяви.

Касаткін, який вижив в «Азовсталі»: «Я просто хочу знову битися з росіянами»

Лейтенант полку «Азов» переживає пекло маріупольської битви та облогу сталеливарного заводу

У нього на очах намальований жах, а на шкірі витатуйовано війну. У ньому 10 букв для 10 пальцях: «Час вбивати».

Час убивства Давида Касаткіна, одного з офіцерів гарнізону, які захищали руїни «Азовсталі» від російських атак, ще не закінчився.

Цей лейтенант бився з росіянами на підході до Маріуполя в перші дні вторгнення, а потім будинок за будинком у своєму районі, де мешкає його мати. Нарешті, 16 квітня два осередки опору в місті закінчилися битвою на сталеливарному заводі.

 «Кожен день ми думали, що він буде останнім», – зізнається він.

Там, майже без продовольства та боєприпасів, вони протрималися до 11 травня, коли Касаткін та його товариші підняли зброю та залишили вже оточені російськими будинки. Попри свій величезний досвід, він не ставить обмежень на питання, крім прямого прохання: не говорити про умови полону, зобов'язання, взяте на себе перед росіянами перед його визволенням.

26-річний Касаткін з полку «Азов», підрозділі, створеному в результаті інтеграції старого та спірного батальйону «Азов» (що позначається російською пропагандою і самим путіним як неонацист) до нинішньої української армії, де він отримує новобранців з усіх куточків країни, ніякої політичної власності. Звільнений, нарешті, з полону в ході обміну полоненими, в якому брав участь віктор медведчук, друг і соратник путіна, він зізнається, що йому потрібен час, щоб оговтатися фізично та морально «від найважчого випробування, яке тільки можна собі уявити». Як і майже всі бійці полку, він говорить російською, а не українською.

Чому перед цією війною ти пішов добровольцем у полк «Азов»?

«Азов» звільнив Маріуполь від проросійських сил у 2014 році. Я дуже захоплювався ними, і приєднатися до них було способом віддячити їм за всі їхні жертви.

Російська пропаганда каже, що ви неонацисти. Ви неонацист?

Моя родина – грузинська, а я – темноволосий, невисокий та некрасивий. Як я стану нацистом? Тепер серйозно. Я не маю нічого спільного із нацизмом. Я – професійний військовий і веду себе відповідно.

Чорний гумор Касаткіна стає похмурим лише тоді, коли йдеться про мирних жителів Маріуполя. У цей момент очі стають вологими.

«Мені дуже важко згадати, що росіяни зробили з моїм містом. Я бачив багато вбитих мирних мешканців. Ми намагалися захистити населення, але росіяни бомбили всім поспіль. Вони знищували цілі квартали, а потім катком просувалися вперед. росіянам було начхати на мирних жителів», – каже Касаткін. 

Оборона міста розпочалася з аеродрому. У перший день війни туди було стягнуто багато частин української армії. 

«Дивно те, що переважна більшість офіцерів зникла дуже швидко. Я думав, що з інших районів прибудуть підкріплення, але за місяць зрозумів, що ми одні і що нам доведеться постояти за себе», – говорить він.

[img]312708977-542287137260448-4381848624096806700-N__636e57096ba3d.jpg[/img]

«Жодне з озброєнь, яке американці відправляли в Україну, до нас не дійшло. Нам не було чим відповісти російським танкам та їх артилерії, але ми все ж таки зробили їх – 6 тисяч убитих і 4 тисячі зниклих безвісти», – наголошує лейтенант.

На кілька тижнів Маріуполь перетворився на вулкан. Гарнізон Азова, посилений українською морською піхотою, що захищала порт, і кількома міськими поліцейськими, вів бій вулиця за вулицею і будинок за будинком, завдаючи величезних втрат російському противнику, який не міг використовувати свої снаряди, щоб не вбити своїх солдатів, такою була мінімальна відстань, якому вони знаходилися один від одного, іноді в суміжних приміщеннях однієї будівлі, іноді переміщаючись каналізації міста.

Коли російська армія, підбурювана кадировськими чеченцями, взяла в облогу українців, вони вирішили перетворити «Азовсталь» на опорний пункт і звільнити оточену в порту групу з 1000 морських піхотинців, щоб приєднатися до них. Всі разом вони проникли на сталеливарний завод, щоб чинити опір. «Ми обрали «Азовсталь», бо там було багато глибоких укриттів для мирних жителів, які прийшли з нами. Ми опиняємося з кількома кілограмами їжі для сотень людей. Ми отримували воду з промислових печей, але вона у нас скінчилася. Боєприпаси намагалися не витрачати, але зрештою і вони закінчилися», – каже він.

Спати в «Азовсталі» стало неможливо.

«Нас цілий день атакували бомбами, артилерією, ракетами… Відпочивати було неможливо. Я багато днів не міг заснути. Ми знали, що маємо вивести звідти мирних жителів, тому домовилися про їхній відхід. Ми розмінували один із входів, але коли ми евакуювали мирних жителів, вони скористалися можливістю увійти на територію сталеливарного заводу. Тим часом мені ставало все гіршим і гіршим, як і моїм колегам, але ми всі знали, навіщо ми тут і що нас об'єднувало», — каже Касаткін. 

Після 86 днів боїв полк погодився здатися, якщо в цьому процесі братиме участь третя країна. То була Туреччина. Коли він вийшов, росіяни обшукали його тіло щодо нацистських татуювань, але про полон він говорити не може.

Що ти тепер робитимеш?

Я просто хочу відновитися, щоб знову битися з росіянами.

«El País»: «Росія оголошує про виведення своїх військ із ключового міста - Херсона»

Україна вважає за краще виявляти обережність і заявляє, що передчасно вважати виведення військ благом.

Українські військові учора на кордоні Херсонської області.

Вчора росія підтвердила виведення своїх військ із західного берега Дніпра, до якого входить ключове місто Херсон та єдина столиця української губернії, яку їй вдалося завоювати з початку вторгнення до країни 24 лютого.

Якщо виведення військ буде завершено, що Україна не хоче приймати як належне, це буде великим успіхом для Києва та ударом по іміджу другої за чисельністю армії у світі.

Міністр оборони росії Сергій Шойгу благословив висновок, запропонований командувачем Збройних сил росії в Україні Сергієм Суровікіним.

«Я розумію, що це дуже важке рішення, але в той же час ми збережемо те, що важливіше життя наших військових та боєздатність наших угруповань військ», – сказав Суровікін.

москва, чиї війська захопили Херсон 3 березня, офіційно анексувала цю область разом із Донецькою, Луганською та Запорізькою 30 вересня після проведення незаконних референдумів, не визнаних міжнародною спільнотою.

І український президент Володимир Зеленський поставив собі першочергове завдання його відновлення. Його радник учора закликав до обережності у Twitter. «Поки над Херсоном не майорить український прапор, говорити про виведення російських військ немає сенсу».

Українська армія відвоювала Харківську область та частину Запорізької та Херсонської. Москва, чиї війська захопили Херсон 3 березня, офіційно анексувала цю область – на додаток до Донецької, Луганської та Запорізької – 30 вересня після незаконних референдумів, не визнаних на міжнародному рівні. Донецьк та Луганськ залишаються в руках проросійських сил з початку війни на Донбасі у 2014 році.

«ARA»: «У Києві з підозрою сприймають відхід росіян з Херсона»

  • Путінська армія оголошує, що залишає першу окуповану столицю провінції.

  • Україна, яка продовжує успішний контрнаступ, дотримується обережності перед заявою москви.

«La Vanguardia» - «Росія оголошує, що залишає Херсон, її найбільше завоювання у війні»

Якщо вихід буде підтверджено, в чому українська влада досі сумнівається, це буде головний провал путіна в конфлікті

«el Periodico de Espana»: «Росія відмовляється від міста Херсон, окупованого на початку вторгнення в Україну»

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024