Реакція світу на війну росії проти України 14-20 листопада

20 Листопада 2022, 12:53
Українці й іранці провели спільний протест перед посольством рф у Канаді 7746
Українці й іранці провели спільний протест перед посольством рф у Канаді

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

20 листопада

Україна отримала від Франції зенітні системи Crotale для захисту неба 

Джерело: Українська правда

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню розкрив деталі щодо військової допомоги, переданої Україні, зазначивши, що серед останніх наданих систем - ЗРК Crotale.

Розповідаючи про вже надану Францією допомогу, Лекорню сказав, що серед останніх переданих Україні систем - дві батареї ЗРК Crotale, а також дві ракетні системи залпового вогню.  

Хоча французьку допомогу найбільше асоціюють з самохідними артилерійськими установками Caesar, яких передали вже 18, перелік озброєння набагато ширший: це також ракети Milan та Mistral, близько 60 бронетранспортерів VAB, протитанкові міни HDP-2A2, засоби захисту на випадок ядерної, біологічної чи хімічної загрози, найновіші прилади нічного бачення.

Крім того, за словами Лекорню, Київ просив про радіолокаційні станції і цей запит ще розглядають. 

На додачу, Франція поруч з іншими західними партнерами долучиться до центру обслуговування військової техніки для України у Словаччині, роботу якого координуватиме спільна франко-німецька асоціація оборонпрому KNDS. Серед іншого, там мають обслуговувати й ремонтувати гаубиці PzH 2000, САУ Caesar, зенітні танки Gepard, бронетранспортери Dingo.

Британський прем’єр приїхав до Києва та анонсував нову військову підтримку

Джерело: Telegram-канал президента.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 19 листопада відвідав Київ та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Він пообіцяв надати Україні додаткову військову допомогу, зокрема 120 зенітних установок.

"Із перших днів війни Україна та Велика Британія були потужними союзниками. Під час сьогоднішньої зустрічі ми обговорили найважливіші питання як для наших країн, так і для глобальної безпеки", — йдеться у повідомленні.

Ріші Сунак запевнив, що Британія продовжить підтримку України.

"Британія знає, що означає боротися за свободу. Ми з вами до кінця", — написав він у своєму Twitter.

Ріші Сунак пообіцяв Україні додаткову військову допомогу. За його словами, Велика Британія надасть Україні 120 зенітних установок, радіолокаційні станції, а також спеціальне зимове обладнання для військових.

"Поки українським Збройним силам вдається відкинути російські війська на землі, цивільне населення зазнає жорстоких бомбардувань з повітря. Сьогодні ми надаємо нові засоби протиповітряної оборони, включаючи зенітну зброю, радари та засоби боротьби з безпілотниками, а також посилюємо гуманітарну підтримку на тлі холодної та суворої зими", — сказав політик.

19 листопада

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Німеччина передала Києву 30 зенітних самохідних установок Gepard

Джерело: посольство ФРН в Україні. Твіттері

«На захисті українського неба: з початку повномасштабної війни Німеччина поставила Україні 30 зенітних установок (САУ) Gepard. Gepard став ефективною зброєю проти іранських безпілотників Shahed-136. Його використовують для захисту української критичної інфраструктури», – зазначають у диппредставництві.

РФ масованими ударами намагається виснажити українську ППО

Джерело: Reuters

Збільшення інтенсивності ракетних ударів росії по Україні частково спрямоване на те, щоб виснажити українські засоби протиповітряної оборони, що, як сподівається Москва, дозволить її силам досягти домінування в небі.

Про це заявив 19 листопада високопоставлений представник Пентагону.

«Вони дійсно намагаються перевантажити і виснажити українські системи протиповітряної оборони», – заявив заступник міністра оборони з політичних питань Колін Кал під час поїздки на Близький Схід.

Велика Британія надасть Україні 120 зенітних гармат, радіолокаційні станції та спеціальне зимове обладнання для військових

Джерело: ЗМІ

Про це під час візиту до Києва заявив прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак.

Угорщина не підтримає виділення фіндопомоги ЄС Україні наступного року

Джерело: Sky news

Угорщина не підтримуватиме план Європейського Союзу щодо надання Україні макрофінансової допомоги на 2023 рік. Прем'єр-міністр Віктор Орбан прокоментував свою позицію.

«Тільки президент України може прийняти рішення про початок мирних переговорів з росією», – Білий дім

Джерело: AFP

Білий дім заявив, що тільки президент України може прийняти рішення про початок мирних переговорів з Росією, відкинувши думку про те, що США тиснуть на Київ для переговорів

Білий дім заявив у п'ятницю, що тільки президент України Володимир Зеленський може прийняти рішення про початок мирних переговорів з Росією, відкинувши думку про те, що США тиснуть на Київ для переговорів.

«Ми всі згодні з тим, що дипломатичне врегулювання шляхом переговорів – це наступна найкраща річ після того, як путін просто виведе свої війська», –заявив речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі.

Американський зенітний ракетний комплекс Hawk найближчими днями посилить українську систему ППО

Джерело: повітряне командування «Центр»

Нове посилення української системи ППО очікується ближчими днями. На бойове чергування стає американський зенітний ракетний комплекс Hawk.

Він має середню дальність враження і для знищення літаків, а в пізніх модифікаціях – для перехоплення ракет. Західні аналітики оцінюють імовірність ураження повітряної цілі Яструбом у 85%.

Німеччина поставила Україні вже 30 зенітних установок Gepard

Джерело: Twitter посольства Німеччини в Україні

Із початку повномасштабної війни Німеччина поставила Україні 30 зенітних установок (САУ) Gepard, які стали ефективною зброєю проти іранських безпілотників Shahed-136.

«На захисті українського неба: з початку повномасштабної війни Німеччина поставила Україні 30 зенітних установок (САУ) Gepard. Gepard став ефективною зброєю проти іранських безпілотників Shahed-136. Його використовують для захисту української критичної інфраструктури», – йдеться в повідомленні в Twitter. 

«Укроборонпром» вироблятиме військову техніку разом з шістьма країнами НАТО

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Йдеться про Польщу, Чехію, Францію, Данію та ще кількома країнами, укладені угоди з якими не передбачають розголошення будь-яких даних.

«Ми створюємо спільні оборонні підприємства, будуємо лінії виробництва боєприпасів замкнутого циклу, спільно виробляємо броньовану техніку й реактивні системи залпового вогню та спільно розробляємо нові високотехнологічні зразки озброєння», – додали в «Укроборонпромі».

США виділять близько 20 млн доларів на зернову ініціативу Grain from Ukraine

Джерело: Агентство США з міжнародного розвитку (USAID)

США нададуть близько 20 млн доларів на ініціативу Grain From Ukraine, про яку оголосив президент Володимир Зеленський під час свого виступу на саміті G20.

«США нададуть підтримку через Всесвітню продовольчу програму ООН (ВПП) для сприяння доправленню додаткових поставок українського зерна через Чорноморську зернову ініціативу», – вказано у релізі.

В агентстві нагадали, що до повномасштабного вторгнення рф Україна була одним із найбільших постачальників ВПП ООН, а також четвертою країною у світі за комерційним експортом пшениці.

Жорстока війна Кремля проти України призупинила поставки, і на місяці мільйони тонн зерна та експорту основних продуктів харчування застрягли в країні. Це посилило і без того катастрофічну глобальну продовольчу кризу та призвело до стрімкого зростання цін на продукти.

«Сьогоднішнє оголошення спирається на 173 млн доларів США, які вже надані ВПП для закупівлі українського зерна, щоб прогодувати людей у ​​країнах, що стикаються з найбільшою продовольчою кризою, включаючи Ефіопію, Ємен та Афганістан. За кошти США було закуплено 210 тисяч метричних тонн продуктів, яких достатньо, щоб прогодувати приблизно 12,6 млн людей протягом одного місяця», – йдеться у релізі.

З початку російсько-української війни Сполучені Штати виділили понад 11 млрд доларів на глобальну продовольчу кризу, включаючи майже 8,6 млрд доларів гуманітарної допомоги.

«Гуманітарна допомога USAID, включно з нашою підтримкою ВПП, включає пряму продовольчу допомогу, а також іншу підтримку, включаючи безпечну питну воду, медичне обслуговування та захист для задоволення потреб, які ще більше погіршилися через продовольчу кризу», – додали в агентстві.

У релізі також вказано, що USAID продовжує допомагати українським фермерам, які ризикують своїм життям, щоб нагодувати світ, в рамках Ініціативи стійкості сільського господарства – Україна (AGRI-Україна).

Ініціатива зосереджена на чотирьох сферах, які мають вирішальне значення для підтримки експорту сільськогосподарської продукції України та її внеску у глобальну продовольчу безпеку: надання критично важливих ресурсів для фермерів; покращення експортної логістики та інфраструктури; розширення доступу фермерів до фінансування та задоволення потреб у сушінні, зберіганні та переробці врожаю. USAID інвестував у цю ініціативу 100 млн доларів, і агентство прагне залучити щонайменше 150 млн доларів у вигляді додаткового фінансування від інших донорів, фондів та приватного сектору.

18 листопада

Україна розраховує отримати 3 мільярди євро з цьогорічного макрофіну ЄС на початку наступного року

Джерело: Європейська правда

Україна розраховує отримати 3 мільярди євро з цьогорічного пакета макрофінансової допомоги ЄС у 9 млрд євро на початку наступного року, ці кошти будуть включені у пакет на 18 млрд євро на 2023 рік.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на спільній пресконференції з віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом.

Наступного тижня Європарламент може визнати росію державою-спонсором тероризму

Джерело: Tвітер

Наступного тижня Європейський Парламент під час пленарного засідання у Страсбурзі може прийняти рішення про визнання росію державою, що використовує терористичні засоби та спонсорує тероризм - попереднє погодження такого рішення відбулося цього тижня на рівні політичних груп Європарламенту.

«Після чотирьох годин переговорів між політичними групами Європейського Парламенту було досягнуто згоду навколо тексту. Його головний рядок такий: Європейський Парламент… визнає росію державою-спонсором тероризму, а також як державу, що використовує терористичні засоби», – йдеться у повідомленні.

Ватикан знову запропонував посередництво у війні РФ проти України

Джерело: італійська газета La Stampa

Ватикан знову підтвердив, що готовий зробити все можливе для посередництва і припинення війни росії проти України.

На запитання, чи готовий Ватикан виступити в ролі мирного посередника і прийняти в себе ймовірні переговори, Папа Франциск відповів наступним чином: 

«Як ми підтверджували протягом місяців і як неодноразово заявляв кардинал Держсекретар Паролін, Святий Престол готовий зробити все можливе для посередництва і припинення конфлікту в Україні».

Рада МАГАТЕ у резолюції закликала рф припинити окупацію        ядерних об'єктів в Україні

Джерело: Reuters

Керівна рада Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), що складається з 35 країн, ухвалила третю резолюцію від початку повномасштабної війни в Україні, в якій закликала росію припинити всі дії на українських ядерних об'єктах.

«Рада висловлює серйозне занепокоєння тим, що російська федерація не прислухалася до закликів Ради негайно припинити всі дії проти та на ядерних об'єктах в Україні, і просить російську федерацію зробити це негайно», — йдеться у документі.

рф атакувала Україну ракетою з імітатором ядерної боєголовки 

Джерело: Defense Express

Для удару рашисти взяли одну Х-55 зі свого «ядерного арсеналу», «відкрутили» з цієї ракети ядерну боєголовку і замість неї поставили порожню «болванку».

Запас крилатих ракет в рф закінчується, раз у хід пішли КР із «ядерного арсеналу».

Також видання повідомляє, що під час атаки 15 листопада збили ракету Х-101, яка була виготовлена в 3 кварталі поточного року.

Хоча зазвичай працює така логіка – спочатку відстрілюються старіші ракети, далі в хід йдуть новіші

Cьома самохідна артилерійська установка Zuzana зі Словаччини – вже в Україні

Джерело: Міністр оборони Словаччини

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь повідомив, що вже сьома самохідна артилерійська установка Zuzana 2 прибула до України.

У США закінчуються деякі види озброєнь і боєприпасів, які можна передати Україні 

Джерело: CNN 

З початком першої повної зими війни росії з Україною у США закінчуються деякі високотехнологічні системи озброєння та боєприпаси, які можна передати Києву.

Навантаження на запаси озброєнь – і здатність промислової бази США задовольняти попит – є однією з ключових проблем, з якими стикається адміністрація Байдена, оскільки США продовжують відправляти в Україну зброю на мільярди доларів для підтримки її боротьби з росією. Один із посадовців заявив, що запаси певних систем «зменшуються» після майже дев'яти місяців поставок Києву під час війни високої інтенсивності і існує «обмежена кількість» надлишкових запасів, які США можуть відправити.

 

Ізраїль таємно переказав державі НАТО мільйони доларів на «стратегічні матеріали» для України

Джерело: Haaretz 

Під тиском адміністрації США Ізраїль нещодавно погодився профінансувати закупівлю «стратегічних матеріалів» на мільйони доларів США для України.

Три високопоставлені європейські дипломатичні чиновники розповіли виданню, що кілька тижнів тому Сполучені Штати звернулися до ізраїльського уряду та підштовхували його до об'єднання з НАТО та країнами Заходу у боротьбі проти росії та президента путіна.

17 листопада

Швеція надасть Україні допомогу на суму 273 мільйони євро

Джерело: Суспільне

Парламент Швеції вирішив надати Україні військову допомогу на суму 273 мільйони євро протягом цього року. До пакету увійдуть зокрема системи ППО, боєприпаси, транспорт, зимове спорядження.

Також про нові пакети військової допомоги для України оголосили Фінляндія та Канада: вони становитимуть близько 55 мільйонів євро та 34 мільйонів доларів відповідно.

Мільярдер Ендрю Форрест створив інвестиційний фонд на повоєнну відбудову України

Джерело: Рубрика

Містер Форрест і його дружина виділили 500 мільйонів доларів у фонд, який, за словами організаторів, з часом може зрости до 100 мільярдів доларів.

Інвестувати планують у первинну інфраструктуру, таку як енергетичні та телекомунікаційні мережі.

«Президент Зеленський бачить у цьому можливість повністю замінити старі вугільні і  атомні електростанції абсолютно новою екологічною енергією», — сказав пан Форрест.

Також він додав, що цей капітал стане доступним, коли російські війська будуть виведені з України.

У Литві купили для України морський безпілотник на зібрані раніше 250 тисяч доларів

Джерело: Twitter. Литовський журналіст Андрюс Тапінас, який раніше збирав кошти на дрон Bayraktar для України

«Це офіційно. Литовці купили для України морський безпілотник за $250 тисячіі, набравши приголомшливі 12 тисяч голосів лише за кілька годин, назвали його «PEACE Дец», – йдеться у повідомленні.

Фінляндія анонсувала найбільший з початку війни пакет військової допомоги Україні

Джерело: Міноборонa Фінляндії

Фінляндія передасть Україні черговий пакет оборонного обладнання на суму 55,6 млн євро.

Відповідне рішення було прийнято президентом Фінляндії на пропозицію уряду, 

Це буде вже десятий за рахунком пакет оборонної допомоги Україні, вартість якого становить 55,6 млн євро. Загальна вартість усіх пакетів оборонної допомоги, наданих Фінляндією Україні, наразі становить 160,4 млн євро.

Швеція оголосила про ще один пакет допомоги у сфері безпеки для України вартістю 720 мільйонів шведських крон

Джерело: Телеграм пресслужби Міноборони з посиланням на міністра оборони України Олексія Резнікова

«Хороші новини зі Скандинавії: Швеція оголосила про ще один пакет допомоги у сфері безпеки для України вартістю 720 мільйонів шведських крон. Системи протиповітряної оборони, транспортні засоби, зимове спорядження допомагатимуть нашим воїнам і підтримуватимуть Україну у боротьбі», – зазначив Резніков.

Він подякував прем'єр-міністру Ульфу Крістерссону, міністру оборони Полу Йонсону і народу Швеції.

Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини виділяє мільйон євро як невідкладну допомогу у відповідь на численні атаки росії на цивільну енергетичну інфраструктуру України

Джерело: Твіттері посольствa Німеччини в Україні

«У відповідь на численні атаки росії на цивільну енергетичну інфраструктуру України Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини виділяє 1 млн євро як невідкладну допомогу, яка буде внесена до Фонду енергетичної підтримки України», – проінформували у диппредставництві.

Глава Пентагону підсумував результати «Рамштайну-7» для України

Джерело: Українська правда

Міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що принаймні шість країн оголосили про подальшу військову допомогу Україні на сьомому засіданні Контактної групи з питань оборони, відому як формат «Рамштайн», у середу.

Пакет включає: 

  • пакет допомоги на $287 мільйонів, до якого входять, зокрема системи ППО;

  • ще дві пускові установки Hawk та ракети до них;

  • транш у $500 мільйонів допомоги та зимове спорядження;

  •  додаткове артилерійське і протитанкове озброєння, а також засоби протиповітряної оборони малої дальності

  • 155-мм артилерійські снаряди;

  • протиповітряні засоби, артилерія та боєприпаси для РСЗВ;

16 листопада

Компоненти понад 30 західних компаній знайшли в іранських дронах Shahed-136

Джерело: проєкт Trap Aggressor

В іранських дронах Shahed-136 знайшли компоненти понад 30 європейських та американських компаній – найбільше деталей зі США.

Зазначається, що цей дрон-камікадзе був збитий українськими військовими 13 жовтня 2022 року над морем в районі Одеси. У результаті падіння була втрачена бойова частина озброєння. Решта деталей – не постраждали.

Німеччина поставила Україні боєприпаси до РСЗВ MARS II, автомобільну техніку, засоби розмінування

Джерело: німецький уряд

Німеччина поставила Україні боєприпаси для реактивних систем залпового вогню MARS II, засоби захисту від дронів, пристрої розмінування, автомобільну техніку, запчастини та польові обігрівачі.

Хорватія може передати Україні 14 гелікоптерів Мі-8 в обмін на американські Black Hawk

Джерело: Dnevnik та Jutarnji List

Уряд Хорватії планує схвалити рішення про передання Україні 14 радянських гелікоптерів Мі-8 різної модифікації, натомість розраховуючи отримати від США більш сучасні Black Hawk.

Швеція передасть Україні системи ППО

Джерело: Reuters

Швеція надасть Україні новий пакет військової допомоги, вартість якого становить понад 3 млрд крон або 286,98 млн доларів. Про це заявив прем’єр-міністр Ульф Крістерссон.

За його словами, що пакет міститиме систему протиповітряної оборони.

«Це більший пакет військової підтримки, ніж усі вісім попередніх пакетів разом узятих. Це найбільше, що ми зробили, і ми точно дотримуємося українського списку пріоритетів того, що вони самі думають, що їм зараз потрібно», – сказав Крістерссон.

Міністр оборони Пол Йонсон заявив, що новий пакет військового обладнання включає систему протиповітряної оборони та боєприпаси із запасів збройних сил, які вкрай необхідні для захисту України від «шаленого натиску російських ракет останніми тижнями».

Андрій Костін зустрівся з Міністром закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстрою

Джерело: Офіс Генерального прокурора

Підтримку для України обговорили під час зустрічі Генерального прокурора Андрія Костіна та Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з Міністром закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстрою.

Генпрокурор висловив глибоку вдячність Міністру за допомогу та підтримку, яку надають Нідерланди: «Цінуємо ваш внесок у всіх сферах, проте окремо я хотів би подякувати за практичну допомогу прокурорам та роботу експертів, які працюють безпосередньо в Україні. Просто зараз українським фахівцям на місцях допомагають 42 експерти з Нідерландів».

Нижня палата парламенту Чехії визнала російський режим терористичним

Джерело: Novinky

Палата депутатів парламенту Чехії схвалила резолюцію, яка називає чинну російську владу терористичним режимом.

Одне з положень резолюції «визначає чинний російський режим терористичним, згідно з резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи».

Директор ЦРУ Бернс 15 листопада знову зустрівся із Зеленським у Києві — у день масованих ударів

Джерело:The Washington Post 

Директор ЦРУ Вільям Бернс 15 листопада, у день масованого обстрілу українських міст, неофіційно зустрівся у Києві з президентом Володимиром Зеленським. Про це пише американська газета 

Директор ЦРУ також зустрівся зі своїми колегами з української розвідки і розповів їм про свою зустріч із головою служби зовнішньої розвідки росії сергієм наришкіним у Туреччині.Директор ЦРУ в Туреччині зустрівся з російським колегою та застеріг рф від застосування ядерної зброї в УкраїніДиректор ЦРУ в Туреччині зустрівся з російським колегою та застеріг рф від застосування ядерної зброї в Україні, а також про те, що США попередили росію про неприпустимість застосування ядерної зброї.

США ввели санкції проти причетних до виробництва й постачання іранських дронів рф

Джерело: Держдеп США

Санкції стосуються іранського дослідницького центру Shahed Aviation Industries Research Center, розробив та поставив на виробництво «шахіди», а також проти Success Aviation Services FZC та i Jet Global DMCC.

До санкційного переліку увійшли російська ПВК «Вагнер» та аерокосмічні сили Корпусу вартових ісламської революції Ірану (КВІР) і Qods Aviation Industries.

Парламент Чехії визнав росію терористичним режимом

Джерело: перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко

Агресор щодня закріплює цей статус вбивством цивільних та руйнуванням мирних міст України. Якщо хтось вчиняє як терорист, то він – терорист. Саме таким є режим путіна, саме такою є росія. Визнання цього — уже перший крок до покарання, а воно буде обов’язково — за всі злочини, що вчинила рф у цій руйнівній війн

Сподіваюся, що зовсім скоро всі демократичні держави також визнають російський режим терористичним.

Білий дім просить Конгрес про $37,7 млрд на підтримку України

Джерело: 

Президент США Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити 37,7 мільярда доларів на допомогу Україні як термінову допомогу у зв’язку із вичерпуванням уже схвалених витрат у межах тимчасового бюджету.

У листі директорки адміністративно-бюджетного управління Білого дому Шаланди Янг до спікерки Палати представників Ненсі Пелосі зазначається, що понад три чверті з 40 мільярдів доларів, схвалених Конгресом на початку 2022 року для України, вже виплачені або заплановані.

15 листопада  

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала рашистський масований ракетний обстріл по критичній інфраструктурі України

Джерело: Twitter

«Чергова хвиля жорстоких нападів – думками з нашими колегами, сусідами та друзями тут, у Києві та по всій Україні. Ми продовжуватимемо підтримувати українців, які місяцями залишалися мужніми перед обличчям безглуздого нападу росії, а також з тими, хто бореться за захист України», – написала Бріджит Брінк.

На тлі ракетних ударів по Україні в Молдові спостерігаються перебої з електропостачанням

Джерело: 24 канал

У Молдові на тлі обстрілу об’єктів енергетики в Україні почалися перебої з електропостачанням, особливо в районах, близьких до Придністров’я.

Джерело: Point

Особливо в районах, близьких до Придністров’я. Відключилася «експортна» лінія Вулканешти — Ісакча, якою Молдова отримує електроенергію з Румунії.

рф відкладала свою втечу з Херсона через вибори у США

Джерело: CNN

Кремлівський режим тягнув із виведенням своїх військ з Херсона, незважаючи на величезні втрати через контрнаступ ЗСУ, у зв’язку з проміжними виборами у США.

Згідно з ними, насамперед російський диктатор путін не хотів, щоб адміністрація американського президента Джо Байдена могла використати ганебну втечу російської армії для передвиборчої кампанії Демократичної партії, яка активно підтримує продовження військової допомоги Україні.

Німеччина створить у Словаччині центр для ремонту переданої Україні військової техніки

Джерело: Reuters

Німеччина вирішила створити у Словаччині центр технічного обслуговування для ремонту військової техніки, переданої Україні для боротьби з військами РФ.

«Ми досягли угоди, і робота може початися негайно, щоб все озброєння, яке було поставлено Києву, могло бути відремонтовано після виходу з бою», – зазначила вона перед зустріччю зі своїми колегами з країн Євросозу в Брюсселі

Ламбрехт також додала, що Німеччина планує навчити близько 5 тисяч українських військовослужбовців у рамках навчальної тренувальної місії ЄС. Це планують здійснити до червня наступного року.

CNN: США можуть надати Україні багатоцільові безпілотники Grey Eagle, але в особливій модифікації

Джерело:  CNN

США можуть передати Україні багатоцільовий безпілотник Grey Eagle, але в особливій модифікації. Американський оборонно-промисловий комплекс розглядає варіанти, як витягти з дрона занадто чутливі технології.

MQ-1C Grey Eagle – американський багатоцільовий безпілотник, який може розвивати швидкість понад 300 км/год та літати на висоті понад 8 кілометрів. Він може перебувати у повітрі майже 30 годин. Окрім розвідки дрон несе також і ракети Hellfire. Це американські ракети класу «повітря-земля» з дальністю польоту до 11 кілометрів.

Канада виділить Україні 500 мільйонів доларів допомоги 

Джерело: пресслужба прем’єр- міністра Трюдо

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо анонсував додаткову військову допомогу для України на суму у 500 мільйонів доларів, а також пообіцяв запровадити нові санкції проти росії.

США запровадили нові санкції проти 14 осіб та 28 організацій, що допомагають РФ у війні

Джерело: міністерка фінансів США Джанет Єллен на саміті G20 на індонезійському острові Балі, повідомляє Мінфін США

Сполучені Штати запроваджують санкції проти транснаціональної мережі осіб і компаній, які допомагають рф закуповувати військові технології для війни проти України. Санкції торкнулись 14 фізичних та 28 юридичних осіб, також заблоковано вісім літаків.

 В Україні загинув студент із Замбії, який відбував строк у російській в’язницi

Джерело: Reuters з посиланням на заяву міністра закордонних справ Замбії Стенлі Какубо

Міністерство закордонних справ Замбії просить пояснити, як один із її громадян, який у перебував у московській в’язниці, міг загинути на війні проти України.

Євросоюз оголосив про запуск навчальної місії українських військових

Джерело: Twitter

Європейський Союз починає навчальну місію для українських військових. Відповідне рішення, яке набирає чинності з моменту опублікування в Офіційному журналі ЄС, ухвалили міністри закордонних справ країн-членів.

Сунак висловив підтримку Україні та оголосив про посилення британського флоту

Джерело: Reuters

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак висловив підтримку Україні як союзнику в протистоянні агресії рф та оголосив про багатомільярдний контракт на побудову п’яти нових бойових кораблів для Британського Королівського флоту.

Про це він заявив у вівторок під час перебування на острові Балі, Індонезія, де впродовж двох днів проходитиме саміт лідерів G20

Фінляндія може приєднатись до країн, де тренують українських військових

Джерело: Helsingin Sanomat

Фінляндія також продовжує надавати Україні військову допомогу, проте, на думку міністра оборони Антті Кайкконена, країна могла б забезпечити ще й військовий вишкіл українців.

«Такий варіант не виключається, але це питання залишається відкритим. Коли наша можлива роль у тренувальній операції ЄС стане детальнішою, ми побачимо, як і де навчання буде найбільш доцільним проводити», – сказав Кайкконен.

14 листопада

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, де закликала росію відшкодувати завдані Україні збитки

Джерело: Європейська правда

Генеральна Асамблея ООН на спеціальній сесії в понеділок ухвалила резолюцію авторства України та ще пів сотні держав, в якій міститься заклик до Росії відшкодувати збитки, завдані повномасштабною агресією.

За резолюцію проголосували 94 країни, проти висловилися 14, ще 73 утрималися. Проти резолюції висловилися 14 країн: Багами, Білорусь, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, Росія, Сирія, Центрально-Африканська Республіка та Зімбабве.  

Байден: не буде переговорів про мир без участі України

Джерело: Байден. Пресконференції на Балі

Президент США Джо Байден вважає звільнення Херсону суттєвою перемогою України та заявляє, що Сполучені Штати не вестимуть переговори з РФ без участі України.

Байден відповідав на запитання, чи вважає він відступ РФ з Херсона переломним моментом у війні та чи готові США підтримувати Україну для реалізації заявленої Києвом мети - звільнення всієї території, включно з Кримом.

Британія виділяє перші 5,8 мільйонів доларів для Фонду енергетичної підтримки України

Джерело: сайті уряду Британії

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі анонсував перший транш у рамках фінансування для Фонду енергетичної підтримки України.

14 листопада, Клеверлі має підписати угоду з міністром енергетики України Германом Галущенком та заступником директора секретаріату Енергетичного співтовариства Дірком Бушле про переказ перших 5 мільйонів фунтів стерлінгів (5,8 млн дол) із виділених Лондоном 10 мільйонів фунтів стерлінгів до Фонду енергетичної підтримки України Енергетичного співтовариства.

Литва передала Україні ще 12 бронетранспортерів М113. Деякі з них оснащені мінометами

Джерело: міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас

Україна отримала від Литви ще 12 бронетранспортерів М113Передані Литвою бронетранспортери М113 вже на передовій, десять з яких оснащені мінометами.

«Додаткова військова підтримка від Литви досягла місця призначення в Україні. 12 одиниць М113 (10 одиниць зі 120-мм самохідними мінометами та 2 одиниці з радіолокатором управління вогнем) та боєприпаси», – написав він.

Президент Латвії Егілс Левітс підтримав ідею створення спеціального трибуналу для розслідування повномасштабної війни росії проти України

Джерело: DW

Виступаючи у неділю, 13 листопада, на урочистій церемонії у Бундестазі з нагоди Дня народної скорботи, Левітс закликав світову спільноту розслідувати російську військову агресію проти України та дати їй юридичну  оцінку.

Українці й іранці провели спільний протест перед посольством рф у Канаді

Джерело: Guy Quenneville / CBC

Організував протест Кавех Шакурі, який приїхав до Канади з Ірану в 2008 році. За його словами, українці та іранці зібралися разом, аби висловити обурення з приводу постачанням іраном дронів до росії. «У нас спільні гнобителі», – сказав Шакурі.

 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024