«Україна відбила Херсон – сильний удар для Кремля», – перші шпальти американських ЗМІ про війну

14 Листопада 2022, 15:56
Звільнення Херсону 578
Звільнення Херсону

Іноземні ЗМІ продовжують писати про звільнення від окупації українського Херсону. Перші шпальти газет в США також не оминули цю тему.

Кориспонденти Район.Закордон зібрали найактуальнішу інформацію станом на 12 листопада.

«The Wall Street Journal»: «Українські війська входять у Херсон, а росія залишає південне місто»

Українські сили увірвалися в ключове південне місто Херсон після того, як російські війська завершили виведення зі столиці регіону в одній із найбільших стратегічних і символічних поразок для кремля з моменту його вторгнення.

Радісні українці вітали війська, що прибули, і підняли свій національний прапор на площі в центрі Херсона, єдиної регіональної столиці, яку росія захопила з лютого, згідно з відео, опублікованими українськими офіційними особами. Натовп радісних жителів піднімав на плечі українських воїнів. Мешканці також підняли прапор Європейського Союзу, що свідчить про давнє прагнення багатьох українців налагодити тісніші зв’язки з блоком.

«Героям слава. Смерть ворогам. Україна понад усе!» – кричав натовп.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські сили, які увійшли до Херсона в п’ятницю, були спеціальними військовими підрозділами, і що далі буде більше, заявивши, що окупаційні російські війська залишили вибухівку на ключових об’єктах і що першочерговим завданням буде розмінування.

Читайте також: Як Україна звільняла Херсон: 40 перших шпальт світових ЗМІ про війну росії в Україні

Пан Зеленський також запропонував російським солдатам і українським колабораціоністам, які залишилися в Херсоні та інші міста на півдні капітулювати.

 «Ми гарантуємо, що з вами поводитимуться відповідно до закону та міжнародних стандартів. А тим російським солдатам, які одягли цивільне і десь ховаються, я хочу сказати, що немає сенсу ховатися. Ми вас все одно знайдемо. Не затягуйте», – сказав він. 

У п'ятницю Міноборони росії повідомило, що завершило перекидання військ на східний берег Дніпра, який прилягає до міста. Чи залишилися на західному березі російські солдати, визначити одразу не вдалося.

Відхід росії з Херсона знаменує собою серйозну військову невдачу для президента путіна, який заявив, що у вересні поглинув регіон навколо міста до території росії. Стратегічне портове місто на Чорному морі, Херсон також був центральним у спробах росії захопити життєво важливі економічні центри України на початку війни.

Українське просування є другим раптовим зрушенням у війні менш ніж за три місяці після того, як у вересні українські війська відвоювали частину території на північному сході країни. Це також, ймовірно, припиняє перспективи росії просуватися до Одеси, найбільшого прибережного міста та порту України.

Україна хоче просунутися далі та звільнити більше території, включаючи Кримський півострів на південь від Херсона, який росія захопила в 2014 році, та інші окуповані території на сході та півдні. Києву вдалося вивести сили москви з рівноваги, використовуючи точну далекобійну західну артилерію та швидкі рейди командос, але нові успіхи виявляться складними через зимові умови, складніший рельєф і краще підготовлену російську оборону.

Зараз очікується, що центр бойових дій буде перенесено на схід. Україна прагне отримати вигоду від свого осіннього наступу на північному сході, у той час як росія кидає людей і техніку в атаку навколо своєї східної фортеці Донецька.

Тепер Україна може передислокувати тисячі військових, які були дислоковані навколо Херсона. Але росія також може відправити приблизно 20 тисяч військових, яких вона евакуювала з міста, в інше місце, і вона, ймовірно, спробує розширити свій контроль на сході.

Американські офіційні особи були обережні у своїй реакції на виведення росії, заявивши, що хочуть спостерігати за тим, як розгортаються переміщення військ і матеріальних засобів. Вони також стверджували, що не будуть диктувати Києву дипломатичний курс після його очевидного успіху на полі бою, а продовжуватимуть надавати військову, економічну та гуманітарну допомогу.

«Це не кінець війни. Оскільки росія продовжує окупувати частини української території, ми продовжуємо підтримувати українців у їхніх зусиллях захистити свій суверенітет і територіальну цілісність», – заявив у четвер радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван

Для українців наступ став важливим підйомом морального духу після місяців боїв за відкидання російських окупаційних військ. У Білозерці, містечку неподалік від Херсона, можна було побачити, як українці зносять білборд із написом: «росія тут назавжди», згідно з відео, опублікованим у Twitter міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Українські сили відбили 41 населений пункт, просуваючись до Херсона, заявив пан Зеленський у своєму нічному зверненні ввечері в четвер.

«Багато хто зараз чи не щогодини перевіряє, куди дійшли наші підрозділи і де ще підняли наш державний прапор», – сказав пан Зеленський.

росія захопила Херсон у березні на початковому етапі свого повномасштабного наступу на Україну, що ознаменувало один із її найважливіших перших бойових успіхів. Захоплення поклало початок місяцям бойових дій, під час яких українські сили боролися за те, щоб зрештою повернути його.

Протягом кількох місяців українські війська намагалися перервати російські лінії постачання військ на західному березі Дніпра, використовуючи надану США далекобійну артилерію, щоб відрізати сили Москви в цьому районі та зрештою змусити росіян відступити, рятуючи місто від загибелі. і знищення повномасштабних міських боїв.

Військові аналітики вважають, що захоплення Херсона також дає українським силам можливість наносити глибші удари по частинах України, окупованих Росією.

«Звільнення Херсона усунуло перспективу російської кампанії вздовж південного узбережжя України», – сказав Майкл Кофман, директор програми вивчення росії аналітичного центру CNA у Вірджинії.

Представники Міноборони росії заявили в п'ятницю, що на східний берег Дніпра перекинуто понад 30 тисяч військовослужбовців і 5 тисяч одиниць озброєння, військової техніки та майна. За їх словами, після перегрупування в районі Херсона російські війська продовжують бити по українських військах на західному березі.

Пропагандистська машина Кремля показала сміливе обличчя через відступ Росії, вважаючи це мудрим і необхідним кроком, тоді як деякі консервативні прихильники жорсткої лінії засудили відмову від Херсона.

 путін, який у вересні заявив, що жителі Херсонської області та трьох інших українських територій, принаймні частково підконтрольних москві, назавжди стали громадянами росії, зберігав мовчання щодо наказу відступити.

«The New York Times»: «Публікації в соціальних мережах в п'ятницю показали сцени радості в Херсонській області, в тому числі зняття плаката з надписом «россия здесь навсегда»

Читайте також: Реакція світу на війну росії проти України 14 листопада

Чілі «El Mercurio»: «Україна повертає собі анексоване місто Росією - Херсон»

США. «Boston Globe»: «Україна відбила Херсон – сильний удар для Кремля»

«Arkansas Democrat-Gazette»: «Українці святкують повернення Херсона»

Місто належить росії, сказав путін місяць тому

Українські війська увійшли в ключове південне місто Херсон, повідомили його військові, у п’ятницю зустрічали радісні жителі, розмахуючи українськими прапорами після великого відступу росії.

Цей крок ставить Київ на порозі досягнення однієї з найважливіших перемог у війні та завдає гіркого удару президенту Володимиру Путіну, який лише місяць тому оголосив Херсонську область назавжди частиною росії.

«Сьогодні історичний день», – написав президент України Володимир Зеленський у Telegram. «Повертаємось до Херсона».

«Chicago Tribune»: «Українські військові входять до Херсона»

Мешканці радіють, коли російські війська відступають з міста

«The Mercure News»: «Українські війська увійшли до Херсона»

Читайте також: «Українське питання» на G-20: чого чекати?

«The Washington Post»: «Україна святкує повернення до Херсона»

росія відступає з єдиної регіональної столиці, яку вона захопила під час війни.

У п’ятницю радісні жителі вийшли на вулиці Херсона, щоб привітати наступаючі українські сили обіймами, поцілунками та морем синьо-жовтих прапорів, коли Україна святкувала ще одну велику перемогу над російською армією.

Тепер росію повністю витіснили із західної України, залишивши її сили боротися за контроль над шматочком території на сході, що зменшується, проти осмілих українських військ, озброєних все більш досконалою західною зброєю.

Президент Володимир Зеленський у своєму нічному відеозверненні до нації привітав те, що він назвав «історичним днем», і віддав шану херсонцям за те, що вони пережили понад вісім місяців жорстокої окупації.

Він пообіцяв, що попереду ще більше перемог, але також, схоже, кивав на перспективу того, що дипломатія врешті-решт може зіграти роль у спробах України повернути всю окуповану територію.

«Завдяки нашій силі на полі бою та в дипломатії ми відновимо територіальну цілісність нашої держави», – сказав він.

Було незрозуміло, чи всі російські війська залишили захід берега річки, як повідомляла росія. Зеленський сказав, що деякі росіяни залишилися позаду, можливо, тому, що вони пропустили останній, хаотичний відступ через річку на сирих баржах і імпровізованих понтонних мостах. 

Минулого літа українські сили почали систематично обстрілювати мости з наданих США HIMARS, що зробило подальшу присутність росії в місті неможливим, а річку – єдиним виходом.

На прощання російська авіація вночі знищила те, що залишилося від Антонівського мосту довжиною в милю, основного шляху, що з’єднує Херсон з протилежним берегом річки. Удар повністю розірвав величезну бетонну конструкцію та залишив зяючу діру над річкою, згідно з відео, перевіреними The Washington Post.

Незважаючи на підозри українців у тому, що оголошене відступлення було хитрістю, спрямованою на те, щоб заманити своїх солдатів у пастку, не було жодних ознак спроби Росії саботувати українське просування.

Основна частина українських сил, яка повільно просувається до міста після початку контрнаступу у вересні, ще не прибула до міста, заявили українські чиновники. За словами офіційних осіб, солдати діють обережно, методично, вишукуючи можливих тих, хто затримався, і перевіряючи наявність мін, встановлених росіянами, що відходять.

Але херсонці так і не дочекалися, поки українські військові почнуть святкувати.

Перші жести були обережними – український прапор таємничим чином з’явився на постаменті біля безлюдної адміністративної будівлі уряду; жменька мешканців виходить на порожню площу неподалік, щоб помахати українськими прапорами; чоловік піднімається по драбині, щоб відірвати смужки від рекламного щита з написом «росія тут назавжди».

Потім прибули перші українські війська — кілька десятків спецназівців у колоні цивільних машин – і люди вийшли на вулиці, натовпивши машини та вигукуючи «Слава Україні», згідно з відео ейфоричних сцен, перевіреними The Post. 

Гуляння тривали до пізньої ночі, українці танцювали на вулицях і співали патріотичних пісень. «Наша славна Україна — гей-гей — веселиться та радіє», – співали жителі біля вогнища в одній частині міста.

На прохання про коментар у Москві прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Херсон залишається частиною Росії, незважаючи на вихід. «Херсонська область є суб’єктом Російської Федерації. Статус фіксований», – сказав він, маючи на увазі незаконну анексію росією Херсона у вересні.

Херсон був єдиним великим містом, захопленим Росією після її вторгнення в лютому, і його втрата є третьою великою поразкою, завданою українцями, після вимушеного відступу російських військ з Київської області в квітні та розгрому російських військ з Харків у вересні.

«Los Angeles Times»: «Проблиск надії в Києві»

Українці ігнорують відключення електроенергії в місті, святкують відступ росії

Коли настала ніч, самотня вулична артистка в озері світла ліхтаря підняла свій голос, співаючи. У чорнильному пішохідному переході єдиним освітленням була вітрина продавця квітів, підсвічена світлодіодними лампами. Собачники дбайливо приклеювали до нашийників своїх улюбленців світяться палички. Перехожі пробиралися по грубій бруківці, тримаючи на ходу ліхтарики мобільних телефонів.

Зимовий морок починає охоплювати країну, столиця України щовечора занурюється в темряву через постійні відключення електроенергії, які мають допомогти зберегти енергетичну інфраструктуру, зруйновану останніми тижнями російськими безпілотниками та ракетами.

Коли війна наближається до дев’яти місяців, президент Володимир Зеленський звинуватив свого російського колегу путіна в «енергетичному тероризмі» – спробі зламати дух своїх співвітчизників, занурюючи їх у холод і темряву.

Натомість моральний дух зріс. У п’ятницю по всій Україні прокотилася радість, коли російський відхід із стратегічного південного міста Херсон — і вхід авангарду українських військ у місто — стало останньою в серії принизливих поразок для московських сил.

Хоча українські офіційні особи попереджають, що очищення від російських військ, що залишилися, і мін-пасток може зайняти дні або тижні, неминуче відвоювання Херсона,

Єдина регіональна столиця, яку росії вдалося захопити, відзначила «історичний день», – сказав Зеленський у своєму нічному зверненні.

У Херсоні радісними вигуками, сльозами та захопленими обіймами зустріли прибуття українських військових. За сотні миль у Києві головна площа вибухнула святкуванням — у темряві, яку порушували лише вогні телевізійних новин.

Уряд путіна поперемінно заявляв, що електрична мережа, яка живить міста, є законною військовою ціллю, і заперечував, що він навмисно націлений на цивільну інфраструктуру. Тим часом пов’язані з Кремлем пропагандисти відверто раділи перспективі сіяти труднощі в столиці, яку російські війська намагалися та не змогли захопити на початку війни – місті, де наприкінці літа та на початку осені життя відновилося у багатьох нормах.

Незважаючи на те, що під час конфлікту цивільна інфраструктура по всій країні сильно постраждала, кампанія з позбавлення влади в Україні досягла свого піку минулого місяця, коли Київ та його околиці завдали блискавичних ударів ракетами та безпілотниками. По всій країні потужності з виробництва електроенергії були скорочені приблизно на 40%, через що мільйони зіткнулися з відключеннями.

У Києві та в інших місцях це призвело до регулярних відключень, які мали на меті стабілізувати мережу. У деяких районах заплановані відключення, що тривають чотири години поспіль, залишають людей без світла до 12 годин на добу. Навіть у районах, де є електрика, закриті магазини вимикають світло та гасять більшість неонових вивісок. Темніють цілі офісні вежі та багатоповерхівки.

У багатьох кафе і ресторанах вечеря при свічках – це не романтика, а практична необхідність. Безліч міських визначних пам’яток, які зазвичай гордо висвітлюються, — золоті шпилі багатовікових соборів, високі колони на честь незалежності України в 1991 році – це примарні силуети, темні контури на тлі темнішого неба.

Сутінки падають важко і рано, сонце сідає трохи після 16:00. Але на початку цього тижня в київському парку пара, яка гуляла рука об руку, стояла у вечірній прохолоді, дивлячись на сяючий повний місяць. На тлі темного схилу гори похилені освітлені вікна автобусів, що проїжджали повз, нагадували якусь авангардову мобільну арт-інсталяцію. Ліхтарі фар пробивали темряву і так само швидко згасли.

Незважаючи на те, що брак електроенергії порушує повсякденне життя – обмежена торгівля, домашнє навчання припинено, домашні страви залишаються недопеченими, коли електрична духовка раптово вимикається – кияни схильні підкреслювати свою обізнаність про те, що люди, які живуть у зонах бойових дій на півдні та сході країни, страждають набагато суворіше. позбавлення.

«Є бабусі в холодних підвалах, діти, які забули, як виглядають іграшки. Як я можу нарікати? Ми справляємось, – каже Олена Тимченко, 63-річна одинока мати підлітка. 

З невеликою кількістю вуличних ліхтарів, жвава багатосмугова дорога, що веде до міста, з настанням темряви перетворюється на швидкісну трасу. Рівень аварій зріс на п'яту частину; поліція просить пішоходів одягати захисні жилети або мати при собі ліхтарик, а водіїв – не перевищувати швидкість.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024