Вибухи і «прильоти» в Польщі: що відомо

25 Листопада 2022, 20:50
Польща. Село Пшевод поблизу українського кордону 23739
Польща. Село Пшевод поблизу українського кордону

15 листопада у Польщі поблизу кордону з Україною впала ракета, є руйнування та загиблі.

Журналісти Район.Закордон зібрали всю інформацію про цей випадок та оновлюють з виникненням актуальних новин.

25 листопада

У Пшеводуві не виявили решток другої ракети

Джерело: «Європейська правда»

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що у польському Пшеводуві не виявили решток другої ракети, про яку раніше повідомлялося.

За словами Дуди, наразі в ході розслідування встановлено, що після масованого обстрілу України на території Польщі розірвалася ракета української протиракетної оборони.

«Слідство триває, на місці усі слідчі дії уже завершились, зараз тривають лабораторні дослідження. Ніякі нові висновки не змінюють того, що я говорив раніше. Всі чекаємо висновків експертів і жодним чином у процес не втручаємося», – зазначив польський президент.

Дуда додав, що вибухнули дві ракети – одна в Польщі, друга – на території України.

«Знаю, що була спершу інформація про дві ракети. Після слідчих дій решток другої ракети на території Польщі не виявлено. Друга ракета стовідсотково була, тільки не впала на територію Польщі, а на територію України», – сказав він.

Дуда вкотре наголосив, що «це був трагічний випадок, який стався з вини Росії».

21 листопада

Польща хоче розмістити запропоновані Німеччиною Patriot біля кордону з Україною

Джерело: RMF24

Віцепрем'єр-міністр, глава міністерства оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що вітає пропозицію німецької колеги щодо розміщення додаткових пускових установок Patriot на території Польщі.

Він повідомив, що під час розмови в понеділок запропонує розмістити їх поблизу кордону з Україною.

«Я із задоволенням привітав пропозицію міністра оборони Німеччини щодо розміщення в нашій країні додаткових пускових установок Patriot. Під час сьогоднішньої телефонної розмови з німецькою стороною я запропоную розмістити систему поблизу кордону з Україною», – заявив Блащак.

Німеччина запропонувала Польщі системи ППО Patriot

Джерело: Ламбрехт в інтерв’ю Rheinische Post, повідомляє The Guardian

Німеччина запропонувала Польщі системи протиракетної оборони Patriot для безпеки повітряного простору після падіння ракети минулого тижня.

«Ми запропонували Польщі підтримку в захисті повітряного простору – нашими винищувачами «Єврофайтер» і системами ППО Patriot», – сказав він.

Правоохоронці завершили роботи на місці вибуху, який стався під час масованого обстрілу України

Джерело: Польське агентство преси

Наразі на вʼїзді в село вже немає поліції, яка охороняла територію місця вибухів, також звідти поїхали слідчі та експерти.

У пʼятницю, 18 листопада, українські фахівці також взяли участь в огляді місця вибуху та за кілька годин залишили Пшеводів.

19 листопада

У селі Пшеводув Люблінського воєводства поховали першу жертву трагічного інциденту – 60-річного Богуслава Б.

Джерело: Укрінформ

Церемонія поховання відбулася з державними почестями, у ній взяли участь, зокрема, воєвода Люблінського воєводства Лех Справка, українські дипломати у тому числі генконсул України в Любліні Артем Валах.

Воєвода Справка, який виступив на похороні від президента та уряду Польщі, заявив, що ця смерть є трагедією сім’ї, але одночасно і певним символом.

«Це жертва, якої б не було, якби не жорстока війна за східним кордоном Польщі. Вона ведеться в ім’я хворого бажання панувати і керувати один над одним, принижуючи людську гідність, свободу та право української нації на самостійне існування», – підкреслив Справка.

17 листопада

Українські фахівці працюють на місці падіння ракети в Польщі

Джерело: Кулеба

Українські експерти вже працюють у польському Пшеводуві, де внаслідок падіння ракети загинули двоє людей. Про це написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у себе в Twitter.

Кулеба подякував Польщі за те, що українська сторона отримала доступ до місця трагедії.

«Ми продовжимо нашу співпрацю відкрито і конструктивно, як це роблять найближчі друзі», — додав міністр.

Дуда вважає падіння ракети у Польщі нещасним випадком, бо її неможливо було знешкодити

Джерело: 24 канал

Він також зазначив, що наразі у ЗМІ з’являється різна інформація щодо інциденту, навіть неправдива.

«Швидше за все, це був нещасний випадок. росія відповідальна за всі нещастя, які є результатом цієї війни. В останні дні прийшло і до нас нещастя».

За його словами, ракета впала через збій внутрішніх механізмів, які мали би спрацювати і знешкодити її.

Українські експерти допущені на місце падіння ракети у Польщі 

Джерело: Twitter

Українські експерти отримали доступ до місця падіння ракети у Польщі. Напередодні українська сторона звернулася з проханням надати доступ до розслідування.

Про це повідомив глава управління міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох у Twitter.

«Ще раз повторюю: Україна не винна в тому, що захищається від росії і бореться з російськими ракетами. Українські експерти допущені на місце події. Дякую», — написав Кумох.

Українці прибули в Польщу для розслідування

Джерело: глава МЗС Кулеба

Українські експерти вже прибули в Польщу для розслідування падіння ракети.

Блінкен заявив, що відповідальна за трагічний інцидент в Польщі – росія

Джерело: Reuters

Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що росія усвідомила недопущення з боку світу її відмови від продовження зернової угоди. Відповідну точку зору він висловив на саміті APEC у Бангкоку. 

Блінкен також зазначив, що росія остаточно відповідальна за трагічний інцидент з загибеллю людей унаслідок вибуху ракети в Польщі. 

США підтверджують, що вибухи були спричинені ракетою української ППО. При цьому наголошується, що відповідальність несе Росія, оскільки це вона влаштувала ракетний обстріл, для захисту від якого була задіяна українська протиракетна оборона. 

Україна отримала запрошення долучитися до спеціальної міжнародної комісії для розслідування обставин падіння ракети у Польщі

Джерело: онлайн-спілкування на Bloomberg New Economy Forum 

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна отримала запрошення долучитися до спеціальної міжнародної комісії для розслідування обставин падіння ракети у Польщі.

Про це він повідомив під час онлайн-спілкування на Bloomberg New Economy Forum, повідомляє Укрінформ.

«Учора ми наполягали, щоб нас долучили до створення міжнародної слідчої комісії і вчора вже пізно ввечері отримали підтвердження. Авжеж, із самого ранку наші професійні люди поїдуть на місце і долучаться до цієї професійної спільноти», – сказав він, відповідаючи на запитання щодо інциденту 15 листопада в Польщі.

У Польщі повідомили перші подробиці розслідування щодо падіння ракети

Джерело: TVN24

На місці падіння ракети у Польщі вже зібрані певні докази, які показують послідовність подій.

«Сьогодні є багато свідчень того, що одна з ракет, яка мала збити російську ракету, не влучила в ціль, не спрацювала система самознищення, і ця ракета, на жаль, призвела до трагедії», – додав Кумох.

На запитання, які докази є у слідства, він відповів: «Уламки ракети, глибина кратера, експерти вираховують напрямок, звідки прилетіла ракета, навіть кількість палива, яке вона використала».

Він додав, що «є відеозаписи». 

«Я не хотів би говорити про їх зміст, тому що я бачив їх у засекреченому режимі», – зазначив він.

США покладають на росію відповідальність за ракетний інцидент у Польщі

Джерело: заява Білого дому

Білий дім вважає росію винною у падінні ракети в Польщі, оскільки саме вона 15 листопада запустила шквал ракет по цивільній інфраструктурі України.

США поділяють попередню оцінку президента Польщі Анджея Дуди щодо падіння української ракети ППО та перебувають у тісному контакті з українськими фахівцями, щоб отримати додаткову інформацію, яка допоможе розслідуванню.

16 листопада

Падіння ракети в Польщі підкреслює необхідність перемир'я в Україні 

Джерело: Euronews

Глава адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш вважає, що падіння ракети на території Польщі підкреслює необхідність досягнення якнайшвидшого перемир’я між Україною та росією.

Польща не буде задіювати статтю 4 Договору про НАТО через падіння ракети 

Джерело: TVP 

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтвердив, що країна не буде задіювати статтю 4 Північноатлантичного договору у зв’язку з падінням ракети в селищі Пшеводув неподалік кордону з Україною.

ППО НАТО не провалила роботу в Польщі, бо це була «не атака»

Джерело: Генсек НАТО Єнс Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг не вважає падіння ракети у Польщі провалом роботи систем протиповітряної оборони НАТО.

Столтенберг зазначив, що системи протиповітряної оборони НАТО готові до захисту від ракетних атак, однак те, що трапилося у вівторок у Польщі, не було атакою.

Системи NASAMS показали стовідсоткову ефективність у перехопленні російських ракет

Джерело: глава Пентагону Ллойд Остін

Надані Сполученими Штатами системи протиповітряної оборони NASAMS продемонстрували стовідсоткову ефективність у перехопленні російських ракет під час вчорашніх ракетних ударів рф по Україні.

Як зазначив Остін, Кремль розраховує, що бомбардування похитнуть опір українського народу, але українські громадяни відповідають небаченою досі непокорою.

Україна повідомила США й партнерів про перехоплення російської ракети біля місця вибуху в Польщі

Джерело: CNN 

Українські військові повідомили США і союзників, що вони намагалися перехопити російську ракету під час і поблизу місця ракетного удару по Польщі за допомогою засобів протиповітряної оборони.

До місця падіння ракети в Польщі досі не допускають людей

Джерело: Суспільне

Територію огородили червоною стрічкою. Там продовжують працювати поліцейські, експерти та військові, повідомляє кореспондентка 

Повітряні сили готові надати фахівців, щоб розслідувати вибух у Пшеводув

Джерело: брифінг, речник Повітряних сил Юрій Ігнат

Повітряні сили готові надати всі необхідні матеріали та своїх спеціалістів, щоб сприяти розслідуванню трагедії у польському Пшеводуві.

«Йде відповідне розслідування. Повітряні сили будуть сприяти максимально, будуть і фахівці залучені, якщо треба, і надамо певні матеріали. Тому що дійсно резонансна ситуація, і це вже не вперше» , –зазначив він.

Речник нагадав, що раніше російська ракета була збита у небі над Молдовою та впала на молдовську територію, однак там минулося без жертв.

«Був інцидент у Молдові кілька тижнів тому російські ракети, які атакували Україну, летіли через повітряний простір суверенної республіки Модова, були збиті нашою ППО, перелетівши український кордон із Молдовою, і впали на молдовській території», – зауважив Юрій Ігнат.

Загибель людей у Польщі є наслідком невибіркового нападу росії на Україну

Джерело:  заява прем’єрa Канади під час виступу на саміті G20 на Балі

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо назвав загибель людей у Польщі внаслідок ракетного удару – наслідком останнього невибіркового нападу Росії на Україну.

"Одне можна сказати напевно — загибель людей у Польщі є наслідком останнього невибіркового нападу Росії на Україну. Росія випустила шквал ракет під час саміту G20, в якому вони брали участь, що доводить безрозсудну поведінку і кричущу неповагу до міжнародної системи", — сказав Трюдо.

Він наголосив, що російські ракети вбивають невинних людей та руйнують цивільні будівлі.

Україна виступає за подальше вивчення інциденту з ракетою в Польщі і просить доступу 

Джерело: пресслужба РНБО

Україна виступає за спільне з партнерами подальше максимально детальне вивчення інциденту з падінням ракети у Польщі і просить доступу для українських фахівців.

«Ми виступаємо за спільне з партнерами подальше максимально детальне вивчення цього інциденту. Готові передати партнерам наявні у нас докази російського сліду. Очікуємо також від партнерів інформацію на підставі якої був зроблений остаточний висновок про те, що йдеться про ракету української ППО», – йдеться у повідомленні.

Столтенберг про ракету в Польщі: немає ознак, що росія готувала напад на територію НАТО

Джерело: Генсек Альянсу 

Генсек Альянсу заявив, що попередні дані вказують на те, що інцидент стався через використання українських ППО проти російських ракетних атак у вівторок.

«Але я хочу чітко заявити, що це не вина України. росія несе повну відповідальність, оскільки продовжує незаконну війну проти України», – сказав Столтенберг.

«Провина за вибух на території Польщі повністю на боці росії»

Джерело: Wiadomości

За словами президента Польщі Анджея Дуди немає жодних ознак того, що вибухи в Пшеводові були «навмисним нападом на територію Польщі». Швидше за все, це був «нещасний випадок», бо немає доказів зворотного.

«Ймовірно, це була ракета російського виробництва, 1970-х років, ракета С-300. У нас немає доказів того, що цю ракету запустила російська сторона. Є багато ознак того, що це була ракета, яка захищала Україну».

Однак, як зазначив Анджей Дуда, «провина за цю трагічну подію на боці росії». 

Вибухи в Польщі – новий етап війни росії в Україні

Джерело: Delfi 

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що вибухи в Польщі є новим етапом війни росії в Україні і блок НАТО має на це адекватно реагувати. 

Литва виступає за розміщення систем та засобів протиповітряної оборони на кордоні Польщі та України, а також на всьому східному фланзі НАТО.

«Я вважаю, що це досить важливий новий етап у ході цієї війни, оскільки через агресивні дії росії проти України вже летять ракети на територію НАТО, гинуть люди, які проживають у державах НАТО», – заявив Науседа.

Німеччині не має значення, чия ракета впала в Польщі

Джерело: Die Welt

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччині не має значення, чия ракета впала в Польщі, в будь-якому випадку в інциденті винна Росія, оскільки вона почала спецоперацію в Україні. Глава держави додав, що цю подію слід уважно розслідувати.

«Нічого з цього не сталося б, якби не вторгнення росії до України»

Джерело: The Guardian

Глава уряду Великої Британії Ріші Сунак відреагував на ракетний удар по території Польщі, внаслідок якого двоє людей загинули. За його словами, нічого б не сталося, якби не вторгнення росії в Україну.

Також посол Польщі при ЄС заявив, що всі країни Євросоюзу покладають відповідальність за ракетний інцидент у Польщі на росію.

Президент США Байден пpоінформував G7 і партнерів по НАТО, що вибух у Польщі був спричинений українською ракетою ППО

Джерело: Reuters з посиланням на джерело у альянсі

Однак маємо дочекатися офіційних висновків. Можемо запевнити в одному, якби не росія та її народ, цього б не сталося! 

Ердоган про падіння ракети в Польщі: не думаю, що це має відношення до росії

Джерело: Anadolu

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що США та інші країни говорять про те, що ракета, яка впала в Польщі, не була випущена Росією.

Ракета може бути російською Х-101

Джерело: кореспондент Polsat News Матеуш Ляховський після спілкування з двома військовими експертами

Ляховський розповів, що одне з його джерел - фахівець з військових питань, який не з України і не з Польщі, а другий - експерт, пов’язаний з українським Міноборони. Свої оцінки вони висловили після огляду доступної у ЗМІ фотографії уламка ракети, який виявили на місці вибуху

 Літак НАТО відстежив ракету, яка впала у Польщі

Джерело: CNN

Військовий представник Альянсу не розповів, хто запустив ракету, але запевнив, що інформацію про це передали Польщі та НАТО

У США мають попередні оцінки, що на території Польщі могла впасти ракета української ППО

Джерело: AP

Associated Press дізналися у спілкуванні з трьома американськими посадовцями, що ракета, яка впала на території Польщі і призвела до загибелі двох людей, могла бути ракетою української протиповітряної оборони.

Троє посадовців із США, які погодилися коментувати лише на умовах анонімності, сказали, що попередні оцінки нібито вказують на те, що це ракета, яку українська ППО випустила для збиття російської. 

Байден скликав екстрену зустріч зі світовими лідерами через вибухи в Польщі

Джерело: Українська правда

Польща підвищує боєготовність війська і думає задіяти статтю 4 Договору про НАТО

Джерело: речник польського уряду Пьотр Мюллер

Уряд Польщі ухвалив рішення підвищити боєготовність деяких військових підрозділів після вибуху поблизу кордону з Україною, ймовірно спричиненого падінням російських ракет.

«З огляду на ситуацію, що склалася, були реалізовані процедури, які передбачені в такій ситуації, в тому числі, серед іншого, щойно ухвалене рішення про підвищення готовності певних бойових, військових частин на території Польщі та про підвищення бойової готовності підрозділів силових структур в нашій країні», –з аявив Мюллер.

НАТО узгоджує з Польщею свою реакцію на падіння, ймовірно, російських ракет

Джерело: коментар представника НАТО

Північноатлантичний Альянс наразі вивчає повідомлення про нібито падіння двох російських ракет на території Польщі та узгоджує з нею свою позицію.

«Ми вивчаємо повідомлення, пов’язані з вибухом у Польщі, й тісно координуємося з нашим союзником Польщею», – йдеться в коментарі.

Міністр оборони Словаччини висловив стурбованість через ситуацію в Польщі

Джерело: Twitter

«Дуже стурбований падінням російських ракет у Польщі. росія повинна пояснити, що сталося. Безглузді атаки на інфраструктуру повинні негайно припинитися. Безрозсудні дії росії виходять з-під контролю», – написав Надь у Twitter.

Він додав, що перебуватиме на зв’язку з польським колегою Маріушом Блащаком та іншими членами Альянсу для узгодження відповіді.

російське Міноборони також прокоментувало ситуацію

Джерело: РІА

Ми готові захищати кожен дюйм території НАТО

Джерело: МЗС Естонії 

Естонія також офіційно відреагувала на обстріл Польщі.

​​США «знають про повідомлення ЗМІ про те, що дві російські ракети вдарили по території Польщі поблизу кордону з Україною»

Джерело: речник Пентагону генерал Патрик Райдер

Наразі США не має інформації, щоб підтвердити ці повідомлення.

Американська розвідка підтверджує, що російські ракети 15 листопада перетинали повітряний простір Польщі, внаслідок чого загинули двоє людей

Джерело: агенція АР, високопосадовець США на умовах анонімності проінформувала «Європейська правда».

​​Міністр оборони Латвії теж заявив про падіння російських ракет у Польщі

Джерело: Twitter Пабрікса

«Мої співчуття нашим польським братам по зброї. Злочинний російський режим випустив ракети, які націлені не лише на українських цивільних, але й приземлилися на території НАТО в Польщі. Латвія повністю солідарна з польськими друзями і засуджує цей злочин», – написав Пабрікс у Twitter.

У Польщі 15 листопада скликали термінову зустріч комітету нацбезпеки – ймовірно, через російські ракети

Джерело: Polsat News

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново 15 листопада скликав Комітет Ради міністрів з питань національної безпеки і оборони.

Повідомлення про засідання з’явилося незадовго перед 18.00 за місцевим часом.

Причини скликання зустрічі не повідомляються.

Як відомо, в другій половині дня у вівторок росія завдала масованого ракетного удару по території України, ракети впали неподалік від кордону з Польщею.

Кореспондент Radio Zet неофіційно повідомив, що в селі Пшеводув поблизу українського кордону впали дві ракети і влучили в зерносушарки. Повідомляється навіть про загибель двох людей. На місце події прибули представники поліції, прокуратури і війська.

В той же час Radio Lublin повідомляє іншу версію. Інцидент у Пшеводові стався близько 15.40 на перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами. Цю інформацію радіостанції підтвердили у місцевій поліції. За попередніми висновками, трактор, який в'їхав на ваги, раптово вибухнув. Радіо теж повідомляє про загибель двох людей.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024