Суд в Гаазі визнав винними Гіркіна, Дубинського та Харченка у збитті боїнга MH17

17 Листопада 2022, 16:44
Суд в Гаазі визнав винними Гіркіна, Дубинського та Харченка у збитті боїнга MH17 1181
Суд в Гаазі визнав винними Гіркіна, Дубинського та Харченка у збитті боїнга MH17

Окружний суд Гааги, що розглядає справу про збиття авіалайнера MH17 у 2014 році, визнав винними у знищенні рейсу Ігоря Гіркіна, його підлеглих Сергія Дубінського та Леоніда Харченка. Олега Пулатова виправдали.

Про це пише Бабель.

Суд в Гаазі заявив, що пасажирський літак MH17 збили із зенітно-ракетного комплексу «Бук» з поля території окупованого Первомайського.

Суд також визнав, що росія своєю чергою контролювала «днр» під час збиття лайнера, а щонайменше один із фігурантів справи — Ігор Гіркін — контактував із керівництвом рф, наприклад, із колишнім помічником путіна владиславом сурковим. Крім того, є докази постачання зброї та фінансування «днр» з боку росії.

«Таким чином, суд вважає, що у 2014—2015 роках на території України відбувався міжнародний збройний конфлікт», — сказав суддя Хейндрік Стейнгаюс.

Суспільне повідомляє, що Дубинському, Гіркіну та Харченку суд заочно призначив довічне ув'язнення та виплати компенсацій рідним загиблих. Загальна сума компенсацій становить понад 16 мільйонів євро.

 

Довідково:

Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Торезу Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Загинули 298 людей. Росія свою причетність до катастрофи заперечує і звинувачує Україну.

7 червня 2021 року суд Гааги почав розгляд справи по суті. 8 червня в суді давали показання свідки. Один із них розповів, що бачив постріл «Бука» та падіння лайнера.

Восьмеро очевидців свідчили в суді Нідерландів у справі про МН17. Один з них бачив знищення літака і пуск ракетиВосьмеро очевидців свідчили в суді Нідерландів у справі про МН17. Один з них бачив знищення літака і пуск ракети.

9 червня в суді представили нові записи переговорів бойовиків про транспортування «Бука».

На суді у справі МН17 представили нові записи переговорів бойовиків «ДНР» про транспортування «Бука»На суді у справі МН17 представили нові записи переговорів бойовиків «ДНР» про транспортування «Бука», а 10 липня записи доповідей бойовиків про постріл «Бука».

На суді у справі МН17 представили записи доповідей бойовиків про постріл «Бука». У них згадують Су-25 і зворотний шлях ЗРКНа суді у справі МН17 представили записи доповідей бойовиків про постріл «Бука». У них згадують Су-25 і зворотний шлях ЗРК.

23 червня 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи дійшла висновку, що літак MH17 був збитий ракетою з російського «Бука».

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024