«Шалена ракета пробуджує страх перед сусідньою війною», – перші шпальти світових ЗМІ – про ракетний остріл в Польщі

18 Листопада 2022, 22:29
Ракетні обстріли в Польщі 15 листопада 850
Ракетні обстріли в Польщі 15 листопада

15 листопада у Польщі поблизу кордону з Україною впала ракета, були руйнування та загиблі. Світові ЗМІ продовжують писати про цю подію на перших шпальтах.

Журналісти Район.Закордон зібрали публікації про інцидент в Польщі за 17 листопада.

«Financial Times»: ракетний удар не є «навмисним»

Глава НАТО Єнс Столтенберг заявив учора, що немає «жодних ознак» того, що ракета яка вибухнула, була «навмисною атакою», заявивши, що вона, ймовірно, була запущена Україною, захищаючись від нещадної російської зброї. 

Київ за даними видання Україна заперечує це, і його позиція, створила напруженість у відносинах із НАТО. Один західний дипломат заявив газеті, що Україна відверто бреше.

«The Guardian»: «Ми боїмося» – Шалена ракета пробуджує страх перед сусідньою війною»

Вчора вдень, у перший і єдиний раз відколи він переїхав до Пшеводів, маленьке польське прикордонне село, отець Богдан Вазни відслужив обідню в порожній церкві. Лише годину тому з території України вилетіла ракета російського виробництва, яка вбила двох його парафіян і зруйнувала ілюзію, що географія та міжнародне право захистять мешканців села.

«Фізична межа тут також подумки відділяла нас від війни в Україні. Ми завжди так думали», - сказав Вазні. "Ми ніколи не відчували небезпеки тут».

Однак тепер страх, жах і раптовий рій поліцейських і військових утримали віруючих вдома, а новини про їхню особисту трагедію рикошетом помчали по всьому світу, перетворившись на геополітичну кризу.

Кошмар, про який Київ та його союзники попереджали протягом кількох місяців, став реальністю: війна в Україні виплеснулася з України і привернула міжнародну увагу до цього сонного села лише за чотири милі від кордону.

На день пізніше він каже, що досі важко вірить, що двоє чоловіків, яких він добре знав, були вбиті ракетою. "Люди бояться, але в них ще недостатньо часу, щоб поговорити один з одним, переварити це".

За кілька годин президент США Джо Байден та лідери Польщі заявили, що, на їхню думку, ракета, хоч і російського виробництва, була запущена Україною з метою самооборони.

«The Daily Telegraph»: «Польська ракета була російською, наполягає Зеленський»

Володимир Зеленський заявив, що «не сумнівається», що вибух, який забрав життя двох чоловіків у Польщі, був спричинений ракетою, випущеною з боку росії.

Президент України заперечив попередні висновки розвідки США та західних лідерів, які стверджували, що вибух у селі Пшеводов був спричинений заблуканою ракетою протиповітряної оборони Києва від російського бомбардування.

Україна наполягала, що має докази «російського сліду» у вибуху, який на короткий час загрожував поставити Москву та НАТО на межу війни.

«Я не сумніваюся, що це була не наша ракета», – сказав учора пан Зеленський.

«Виходячи з достовірності звітів військових, я вважаю, що це була російська ракета».

Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ, закликав обережно ставитися до початкових висновків про те, що Україна випустила ракету, сказавши парламенту, що Британія не винесе висновку, доки не буде повна інформація.

Західні лідери, включно з Ріші Сунаком, заявили, що Росія винна в цих двох смертях, навіть якщо зрештою буде підтверджено, що це була заблудла українська ракета, стверджуючи, що її ніколи не було б запущено, якби не російське бомбардування України, яке включало 90 ракетами, а також ударами безпілотників.

Виявилося, що ракета була запущена з радянських систем ППО С300. Цю зброю використовують як Україна, так і Росія, але, за словами експертів, радіус дії зброї – 95 миль – означає, що ракети, ймовірно, були випущені з території України. Москва заперечила будь-яку причетність до вибуху в сільському фермерському селі з населенням 500 осіб і заявила, що звинувачення були «провокацією» з метою ескалації війни в Україні.

Після того, як США дійшли висновку, що ракета прилетіла з України, Кремль високо оцінив «виважену» відповідь Вашингтона.

Угорщина, країна-член НАТО, яка виступає проти санкцій ЄС проти Москви та має напружені відносини з Києвом, заявила, що заяви пана Зеленського були безвідповідальними.

Австрія «Der Standard»: «НАТО не бачить цілеспрямованої атаки на Польщу»

Вважається, що смертельним ударом стала несправна ракета з України

Підпис під фото: Такі глави держав і урядів, як Джо Байден, Олаф Шольц, Еммануель Макрон, Ріші Сунак і Джастін Трюдо, зустрілися на полях саміту G20 на Балі, Індонезія, на імпровізовану кризову зустріч, щоб обговорити інцидент у Польщі. Міжнародна дипломатія здебільшого відреагувала спокійно.

«Neue Vorarlberger». У вівторок у польське прикордонне місто Пшеводув впала ракета. Звідки вони взялися, досі дискутують. Західні союзники покладаються на деескалацію: «Жодної запланованої атаки»

Польща «Dziennik Polska»: «Польщі нічого не загрожує – кажуть презідент і прем’єр міністр»

Президент Дуда: Це був не напад росії, а випадковість: – Я рішуче наголошую, що немає жодних ознак того, що це був навмисний напад на Польщу, – заспокоює президент Анджей Дуда.

«Gazeta Wyborcza»: «Це не було нападом на Польщу»

Це була не ракета, націлена на Польщу, а, ймовірно, українська зенітна ракета та прикра випадковість, – заявили президент Анджей Дуда, прем'єр-міністр Матеуш Моравецький та голова НАТО Єнс Столтенберг. Вибух у Пшеводові забрав життя двох людей

Перші повідомлення, ще у вівторок, говорили про російську ракету або навіть про дві ракети, що впали в районі Любліна. Польща хотіла активувати ст. 4 Вашингтонського договору, в якому йдеться, що сторони повинні консультуватися одна з одною «щоразу, коли, на думку будь-якої з них, територіальна цілісність, політична незалежність чи безпека перебувають під загрозою».

Тепер він більше не просить про це.

Італія. «La Repubblica»:«Вздовж польсько-українського кордону панує страх»

«НАТО підтверджує: ці ракети були випущені з Києва».

La Stampa «Українська ракета впала в Польщі. Байден та ЄС зупиняють Зеленського»

  • «путін і Трамп – зліт і падіння государів».

  • «Сі сказав прем'єру: «Я мало що можу зробити з володимиром».

«El País»: «За даними НАТО, ракета, яка впала у Польщі, була українською»

Декларація G-20 про війну демонструє слабкість росії.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вчора вважав «дуже ймовірним», що вибух, який стався у Польщі у вівторок, був викликаний снарядами української зенітної системи, випущеними під градом російських ракет. У Москві вітали «стриману» реакцію США: «Велика двадцятка» дійшла консенсусної заяви щодо війни, яка свідчить про слабкість росії.

Гіпотеза про те, що ракета, яка вразила Польщу у вівторок, належить українській ППО, набирає дедалі більшої сили. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив учора, що «ймовірно», що вибух у селі Пшеводів за шість кілометрів від українського кордону, внаслідок якого загинули двоє людей, був викликаний снарядами зенітної системи, розгорнутої Києвом у країну. За словами лідера Атлантичного альянсу, їх було «запущено для захисту своєї території від атак російських крилатих ракет».

«AD»: «Світ зітхнув із полегшенням: росія не нападала на Польщу»

Підпис під фото: Судово-медичні експерти досліджують вирву від бомби, яка, ймовірно, утворилася через те, що українська ракета ППО «відлетіла» у бік польсько-українського прикордонного села. На мить подумали, що то російська ракета.

«Het Parool»: «Жодного нападу на Польщу, але «винна москва»

Німеччина «Augsburger Allgemeine»: «Ракета випадково влучила в Польщу»

  • Вона була з України?

  • НАТО не бачить доказів нападу Росії.

«Der Tagesspiegel»: «НАТО: Ніякого цілеспрямованого нападу на Польщу»

Але альянс звинувачує росію.

Австралія «The Australian»: «НАТО розпочало єкстрені переговори щодо ракетного удару по Польщі»

Рідко, якщо взагалі будь-коли, обрання сенатора США має стійкі міжнародні наслідки.

Тим не менш, обраний сенатор Джон Феттерман з Пенсільванії, можливо, домігся того, чого не досяг жодного кандидата в Сенат до нього минулого тижня. Він не лише переміг свого опонента, трампіста доктора Мехмета Оза, та перевернув місце, що допомогло демократам зберегти контроль над Сенатом США. Крім того, він переміг двох диктаторів та одного обраного прем'єр-міністра. Володимира Путіна в Росії, наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммеда бен Салмана та ізраїльського Біньяміна Нетаньяху можна вважати тією чи іншою мірою програли на проміжних виборах.

Занадто надумано і передчасно описувати Феттермана як крила метелика, які поступово викликають широкомасштабну зміну політичної атмосфери. Але це теж немислимо. Дуже легко перерахувати переможців проміжних виборів на політичній арені США: президент Джо Байден; Демократична партія (хоча вона, швидше за все, програє Палату представників із невеликим відривом); губернатор Мічигану Гретхен Вітмер; Феттерман, Арізонські демократи; і всі ті сенатори-демократи, які тепер залишаться далі головами відповідних комітетів.

Так само легко перерахувати явних невдах усередині країни: колишнього президента Дональда Трампа; Трампістський культ MAGA, що заперечує вибори; Лідер меншості в Сенаті Мітч МакКоннелл; Сенатор Тед Круз і, по суті, вся Республіканська партія, особливо в штатах, які потенційно стануть полем битви 2024 року.

Проте виявити очевидних переможців на міжнародній арені майже неможливо. Зазвичай не передбачається, що проміжні вибори США матимуть міжнародні наслідки. Зрештою, це були не президентські вибори, які б могли стати відправною точкою від колишньої політики. Крім того, зовнішня політика не була проблемою (включаючи ціни на газ) чи суттєвим чинником мотивації виборців чи моделей голосування, і тому вплив на політику має нюанси та обмежений.

Потенційні позитивні наслідки контролю партії над Сенатом для конкретних країн встановити важко.

«The Jerusalem Post»: «росія заявила, що ракета, яка вразила Польщу, була українською».

росія заявила, що вибух у Польщі у вівторок був викликаний українською ракетою ППО, і що російських ударів по Україні було завдано не ближче, ніж за 35 км. від польського кордону.

Москва заявила, що не має відношення до вибуху, внаслідок якого загинули двоє людей, і викликала повіреного у справах Польщі.

У середу кремль звинуватив деякі західні країни, особливо Польщу, в «істеричній реакції», але заявив, що США та президент Джо Байден виявили стриманість.

«Чому Україна та Польща можуть навчитися в Ізраїлю»

Складна війна у небі над Україною часто зіштовхує українську систему ППО з обстрілами російських крилатих ракет та безпілотників. Оскільки Росія прагне порушити енергосистему України та тероризувати громадянське населення, не дивно, що ракета перелетіла через кордон до Польщі.

Польща та інші країни, які межують з Україною або перебувають у межах досяжності ППО та крилатих ракет, побоюються загрози, яку становлять ці системи. Ізраїлю вже давно доводиться мати справу не лише з ракетними погрозами, а й із проблемою ракет ППО, що заблукали, спеціально випущених сирійським режимом.

Системи ППО часто використовують комбінацію радарів та транспортних засобів з ракетами для ураження цілей.

США «The Wall Street Journal»: «Вибух у Польщі не був атакою росіян»

Підпис під фото: Поліцейський патруль біля місця падіння ракети у Пшеводові, Польща. У НАТО заявили, що ракета, найімовірніше, була випущена українською системою ППО, а не Росією.

Іран створив свої безпілотники з запчастин із Заходу

Нові розвідувальні дані, зібрані зі збитих іранських безпілотників в Україні, показують, що більшість деталей літаків виробляється компаніями в США, Європі та інших союзних країнах, що викликає занепокоєння у західних офіційних осіб та аналітиків та розслідування уряду. США, за словами людей, знайомих із цим питанням, та документів, розглянутих The Wall Street Journal.

Документація західних частин показує, як Тегеран озброює себе та своїх союзників новою потужною зброєю, незважаючи на те, що він є метою одного з найбільш всеосяжних режимів санкцій у сучасній історії.

За оцінками української розвідки, три чверті компонентів іранських безпілотників, збитих в Україні, виготовлено в США, згідно з документами, з якими ознайомився журнал.

За словами українських слідчих, висновки були зроблені після того, як українські військові збили кілька безпілотників, у тому числі іранський безпілотник Mohajer-6, який агенти зламали у польоті та приземлили цілим.

Компоненти, ідентифіковані українською військовою розвідкою, були перевірені Незалежною антикорупційною комісією (НАКО) — некомерційною київською організацією, яка інспектувала безпілотник. NAKO, експертиза якої включає оцінку військових контрактів і озброєнь, представила свій звіт The Wall Street Journal.

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024