Що писали світові ЗМІ про війну в Україні 18 листопада

19 Листопада 2022, 09:21
Що писали світові ЗМІ про війну в Україні 18 листопада? 491
Що писали світові ЗМІ про війну в Україні 18 листопада?

Перші шпальти світових ЗМІ продовжують писати про війну росії в Україні.

Кореспонденти Район.Закордон зібрали найактуальнішу інформацію, станом на 17 листопада 2022 року.

Головні теми газет: 

  • Занепокоєння світових лідерів повідомленнями про ракетний удар по Польщі відбито на фотографіях, надрукованих у багатьох газетах. Джо Байден, Ріші Сунак, Еммануель Макрон та інші зібрались разом на переговорах на G20.

  • НАТО не бачить цілеспрямованої атаки на Польщу.

  • Українські біженці у Бельгії теж сплять на вокзальних лавках.

  • Польщі нічого не загрожує – кажуть презідент і прем’єр міністр.

  • Деталізований консенсус G-20 включає Китай і робить путіна більш ізольованим.

  • За даними НАТО, ракета, яка впала у Польщі, була українською.

  • Чому Україна та Польща можуть навчитися в Ізраїлю?

  • Київ просить західну ППО (Противоповітряну оборону).

  • Іран створив свої безпілотники з запчастин із Заходу

Велика Британія: «The Times» – Київ просить західну ППО

Україна зажадала додаткових західних ППО після того, як загибель двох людей у ​​Польщі, яка загрожувала конфронтацією НАТО з Росією, була приписана до радянських ракет, яка, мабуть, дала осічку.

Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов заявив під час візиту до Великобританії, що Києву необхідне найкраще озброєння для захисту від щоденних крилатих ракет та безпілотників-камікадзе з росії. Він сказав, що президент путін несе відповідальність за смерть на зерносховищі приблизно за чотири милі від кордону з Україною. 

«Це результат російських ракетних ударів по українській інфраструктурі», – сказав він, хоча і визнав, що використання його урядом зброї радянських часів іноді призводило до «нещасних випадків».

У вівторок українські сили спробували перехопити понад 80 російських ракет, націлених на цивільну інфраструктуру. Уламки припускають, що ракета 5В55К, яку використовує Україна, могла збитися з курсу, що призвело до вибуху в Пшеводові. Кремль заперечував відповідальність.

«Daily Mail»: «У супермаркетах нормують яйця»

У британських супермаркетах першими обмежили кількість коробок, які ви можете купити, оскільки пташиний грип та війна в Україні вдарили по поставках.

«Salzburger Nachrichten»: «НАТО: Жодної непотрібної ескалації»

НАТО показало, що діє «обережно та відповідально». На цьому наголосив генсек Єнс Столтенберг після спеціального засідання альянсу в середу в Брюсселі. Це правда, що на такі випадки, як удар ракети в Польщі, потрібно реагувати швидко і рішуче. Але також важливо зберігати спокій і уникати непотрібної ескалації.

Столтенберг і уряд у Варшаві підкреслили, що наразі немає доказів того, що удар був «навмисним нападом». «У будь-якому випадку, ми знаємо, що справжня причина інциденту — російська війна в Україні», — сказав генсек.

Цілком імовірно, саме українська ракета-перехоплювач або її уламки вбили двох чоловіків у маленькому селі на українському кордоні. Кремль розпочав хвилю авіаударів по цивільній інфраструктурі по всій країні. Зараз, як ніколи, НАТО хоче підтримати Україну в розширенні її системи протиракетної оборони. На червневому саміті НАТО в Мадриді було прийнято рішення посилити захист східного кордону країни військами та системами оборони. Приєднання Швеції та Фінляндії значно посилить ці зусилля.

Військовий експерт Густав Грессель в інтерв'ю СН наголосив, що російські «розмови про перемир'я» не варто сприймати серйозно. путін навіть не думає про серйозні переговори. Він думає, що все ще може виграти війну військовим шляхом. 

«Ця ілюзія ще не розвіяна на полі бою», — сказав Грессель.

Бельгія «De Morgen»: «Ризик ескалації став більшим»

Підпис на фото: Приголомшені погляди на Байдена, Шольца, Макрона та інших глав держав, коли вони чують новини на саміті G20

на Балі.

«De Standaard»: «Зеленський напружує відносини з НАТО»

Президент Володимир Зеленський після вторгнення до Росії показав, що він є майстер комунікації. Але у вівторок щось пішло не так. Це не зовсім незрозуміло.

«Українські біженці теж сплять на вокзальних лавках».

Після дев'яти місяців війни хвиля солідарності з біженцями досягла своєї межі. Люди, яким потрібний притулок, змушені випадково звертатися до OCMW.

А поки що вони сплять у притулку для безпритульних чи на Південному вокзалі у Брюсселі.

Олені (42 роки) після довгого шляху від кордону з росією через Краків та Турне до центру реєстрації українських біженців на Південному вокзалі Брюсселя минулого тижня співробітники Fedasil сказали, що Бельгії нема де її прийняти.

«Вони запитували, чи є у мене бельгійські друзі чи знайомі, чи можу я сама знайти місце для ночівлі», – каже вона в коридорі притулку брюссельської організації бездомних Samusocial.

«Я сказала ні. Вони сказали, що не можуть мені допомогти, що всі місця зайняті і мені доведеться шукати самої. Це був шок», - каже Олена.

Вона отримала контактні дані Samusocial від співробітників реєстраційного центру. Так вона опинилася у будівлі у Кукельберзі. Спочатку це місце служило для прийому українців, які гостро потребували, прибувши, коли стійка реєстрації була закрита. 

«Але останнім часом все більше і більше людей повертаються до нашого порога, навіть після реєстрації», – говорить Магалі Пратте з Samusocial.

Оскільки будівля на двадцять місць часто переповнена, некомерційна асоціація за погодженням з залізною дорогу також вкладає українців спати в терміналі Eurostar на Південному вокзалі. Залізнична компанія підтверджує це. «За останні два місяці там переночували 75 українських біженців, – каже Пратте. «У стільцях, на лавках чи на підлозі, під ковдрами, які ми їм даємо. Сім'я із восьми чоловік ночувала там три дні. Їх може і не бути надворі, фактично вони бездомні».

Це нове для українських біженців. З початком війни їм було надано статус тимчасового захисту, і вони йдуть іншим шляхом, ніж інші біженці. Солідарність теж була великою: бельгійські сім'ї приймали людей під девізом #PlekVrij, і вперше з часів Другої світової війни було збудовано аварійні села. Але за дев'ять місяців українці все ще сплять на станціях.

Відповідно до звичайної процедури, після реєстрації в імміграційному управлінні, Fedasil виділяє їм місце прийому в одному з трьох регіонів - зазвичай після зупинки в транзитному центрі Ariane у Волуві. 

У першій половині жовтня Fedasil розмістив там ще 250 українців, відтоді жодного. Центр переповнений, потік до регіонів щільний (дані на 24 жовтня). Більш того, тепер центр також використовується для прийому осіб, які шукають притулку, тому два шляхи все ще перетинаються.

 «Що ми говоримо українцям, котрі сьогодні просять притулку? Що їм слід звертатися безпосередньо до Асоціації фламандських міст і муніципалітетів», — каже Ліс Гіліс із Fedasil.

За даними Samusocial, таке повідомлення щодня одержують близько сорока українців. Кілька тижнів тому Асоціація фламандських міст і муніципалітетів повідомила в газеті De Morgen про «все більшу кількість муніципалітетів, де люди раптово з'являються незаплановано», шукаючи місце для нічліга навмання.

За словами Гіліса, особливо у Валлонії практично немає вільних місць.

У Фландрії, згідно з урядовим інструментом житлового будівництва, ще є близько 650 вільних будинків.

За словами міністра житлового будівництва Матіаса Діпендале (N-VA), це пов'язано з тим, що адміністрації «резервують місця для українців, які вже мешкають на їхній території».

 

При цьому далі передбачаєтсья відтік українців із прийомних сімей: у міру затягування війни такі сім'ї все частіше припиняють приймати для проживання біженців.

Ватикан «Losservatore romano»: «Подарунок біженців Папі Римському дитячий прапор»

Це не просто прапор на ньому підпису дітей, які написали слова світу для свого народу та слова подяки Папі, який закликав до миру навіть сьогодні вранці на площі Сан-П'єтро.

Іспанія «ARA» - «Деталізований консенсус G-20 включає Китай і робить путіна більш ізольованим»

  • Сі Цзіньпін визнав, що «більшість» засуджує вторгнення в Україну та відкидає застосування ядерної зброї.

  • НАТО підтверджує, що ракета, яка впала у Польщі, була українською, але Зеленський наполягає на тому, що винна Москва

 

Польські солдати вчора встановлювали колючий дріт 2,5 метри завширшки і 3 заввишки на кордоні з росією, на північному сході

Франція «Libération»: «Україна – жах зими»

  • Перебої з електрикою, непрохідні дороги, проблеми із постачанням...

  • Настання екстремальних температур непокоїть людей. 

  • Погано підготовлена та погано оснащена російська армія здається особливо вразливою.

Мальта «Malta Independent»: «російські удари»

Підпис під фото: Діти дивляться на вирву, що утворилася внаслідок вибуху в житловому районі після російського обстрілу в Солонці, Львівська область, Україна, у середу, 16 листопада

Нідерланди «nrc»: «Суд по MH17: вирок»

 

Суд вирішить питання: чи отримають підозрювані довічне ув'язнення

«The pioneer»: «G20 повторює слова Моді «Це не епоха війни» щодо української кризи»

Ізраїль «HAARETZ»: «путін, Нетаньяху, доктор Оз програли Феттерману»

Рідко, якщо взагалі будь-коли, обрання сенатора США має стійкі міжнародні наслідки.

Тим не менш, обраний сенатор Джон Феттерман з Пенсільванії, можливо, домігся того, чого не досяг жодного кандидата в Сенат до нього минулого тижня. Він не лише переміг свого опонента, трампіста доктора Мехмета Оза, та перевернув місце, що допомогло демократам зберегти контроль над Сенатом США. 

Крім того, він переміг двох диктаторів та одного обраного прем'єр-міністра. путіна в росії, наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммеда бен Салмана та ізраїльського Біньяміна Нетаньяху можна вважати тією чи іншою мірою програли на проміжних виборах.

Занадто надумано і передчасно описувати Феттермана як крила метелика, які поступово викликають широкомасштабну зміну політичної атмосфери. Але це теж немислимо. Дуже легко перерахувати переможців проміжних виборів на політичній арені США: президент Джо Байден; Демократична партія (хоча вона, швидше за все, програє Палату представників із невеликим відривом); губернатор Мічигану Гретхен Вітмер; Феттерман, Арізонські демократи; і всі ті сенатори-демократи, які тепер залишаться далі головами відповідних комітетів.

Так само легко перерахувати явних невдах усередині країни: колишнього президента Дональда Трампа; Трампістський культ MAGA, що заперечує вибори; Лідер меншості в Сенаті Мітч МакКоннелл; Сенатор Тед Круз і, по суті, вся Республіканська партія, особливо в штатах, які потенційно стануть полем битви 2024 року.

Проте виявити очевидних переможців на міжнародній арені майже неможливо. Зазвичай не передбачається, що проміжні вибори США матимуть міжнародні наслідки. Зрештою, це були не президентські вибори, які б могли стати відправною точкою від колишньої політики. Крім того, зовнішня політика не була проблемою (включаючи ціни на газ) чи суттєвим чинником мотивації виборців чи моделей голосування, і тому вплив на політику має нюанси та обмежений.

 

Потенційні позитивні наслідки контролю партії над Сенатом для конкретних країн встановити важко.

«Чому Україна та Польща можуть навчитися в Ізраїлю»

Складна війна у небі над Україною часто зіштовхує українську систему ППО з обстрілами російських крилатих ракет та безпілотників. Оскільки Росія прагне порушити енергосистему України та тероризувати громадянське населення, не дивно, що ракета перелетіла через кордон до Польщі.

Польща та інші країни, які межують з Україною або перебувають у межах досяжності ППО та крилатих ракет, побоюються загрози, яку становлять ці системи. Ізраїлю вже давно доводиться мати справу не лише з ракетними погрозами, а й із проблемою ракет ППО, що заблукали, спеціально випущених сирійським режимом.

Системи ППО часто використовують комбінацію радарів та транспортних засобів з ракетами для ураження цілей.

Португалія «Publico» - «Війна в Європі». G20 і НАТО намагаються уникнути поширення конфлікту»

Іран створив свої безпілотники з запчастин із Заходу

Нові розвідувальні дані, зібрані зі збитих іранських безпілотників в Україні, показують, що більшість деталей літаків виробляється компаніями в США, Європі та інших союзних країнах, що викликає занепокоєння у західних офіційних осіб та аналітиків та розслідування уряду. США, за словами людей, знайомих із цим питанням, та документів, розглянутих The Wall Street Journal.

Документація західних частин показує, як Тегеран озброює себе та своїх союзників новою потужною зброєю, незважаючи на те, що він є метою одного з найбільш всеосяжних режимів санкцій у сучасній історії.

За оцінками української розвідки, три чверті компонентів іранських безпілотників, збитих в Україні, виготовлено в США, згідно з документами, з якими ознайомився журнал.

За словами українських слідчих, висновки були зроблені після того, як українські військові збили кілька безпілотників, у тому числі іранський безпілотник Mohajer-6, який агенти зламали у польоті та приземлили цілим.

Компоненти, ідентифіковані українською військовою розвідкою, були перевірені Незалежною антикорупційною комісією (НАКО) — некомерційною київською організацією, яка інспектувала безпілотник. NAKO, експертиза якої включає оцінку військових контрактів і озброєнь, представила свій звіт The Wall Street Journal.

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024