Реакція світу на війну росії проти України 21-27 листопада

27 Листопада 2022, 20:54
Меморіал Голодомору у Києві 7535
Меморіал Голодомору у Києві

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

27 листопада

Бельгія виділить Україні 150 тисяч євро допомоги для культурної сфери

Джерело: Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

Бельгія підтримає заклади культури України, надавши генератори та 150 тисяч євро допомоги.

Окрім того, Брюссель надасть нову гуманітарну та військову допомогу Україні і  долучився до гуманітарної ініціативи «Grain from Ukraine».

Прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александер де Кроо сьогодні прибув на Київщину

Джерело: голова Київської ОВА Олексій Кулеба

Відвідали місце масового поховання людей, яких вбили та закатували росіяни, біля храму Святого Апостола Андрія Первозванного в Бучі.

Також побували в селищі Бородянка, що після російської окупації майже повністю зруйноване.

 

Прем’єр-міністр Бельгії наголосив, що захоплюється стійкістю та волею українців. Я вдячний країні-союзниці за підтримку та допомогу нашій державі в часи війни.

Велика Британія надала Україні ракети з високоточним наведенням Brimstone 2

Джерело: Укрінформ

У рамках пакета допомоги Велика Британія надала українським Збройним Силам ракети з високоточним наведенням Brimstone 2.

 

У відомстві зазначили, що ця допомога грає вирішальну роль у стримуванні українськими захисниками просування росії.

Німеччина за минулий тиждень передала для українських військових партію автомобілів спеціального призначення

Джерело: Укрінформ

Так, до України доставлено ще 2 великовантажні тягачі Oshkosh, загалом їх передано вже 10 одиниць; а також 14 автомобілів для прикордонної служби (до цього таких було надано 39 одиниць).

З нових зобов’язань - 14 гусеничних машин з дистанційним керуванням для виконання завдань підтримки.

Уся ця техніка надається не з запасів Бундесверу, а від виробників.

 

Загальна вартість індивідуальних ліцензій на експорт озброєнь, виданих федеральним урядом у період з 1 січня 2022 року по 21 листопада 2022 року, становить 1,637 млрд євро.

Міністри юстиції G7 проведуть першу в історії зустріч - щодо розслідування воєнних злочинів в Україні

Джерело: Марко Бушманн, міністр юстиції Німеччини, який зараз головує у G7.

Міністри юстиції країн Групи семи вперше в історії цього формату зберуться на зустріч, основною темою якої буде розслідування скоєних в Україні воєнних злочинів і притягнення винних до відповідальності. 

Зустріч відбудеться в понеділок-вівторок у Берліні. 

"Ми будемо говорити в основному про жахливі воєнні злочини, що скоюються на території України, і які ми хочемо розслідувати й притягнути винних до відповідальності. Для цього ми домовимося про ще більш ефективну координацію", - зазначив міністр. 

У кількох містах Болгарії пройшли протести проти військової допомоги Україні

Джерело: News.bg, пише «Європейська правда». 

У кількох містах Болгарії в суботу 26 листопада пройшли протести проти рішення парламенту країни надавати Україні військову допомогу. 

Акції провели в рамках загальнонаціонального "маршу за мир та нейтралітет" із загальною ідеєю про те, що Болгарії потрібно дбати передусім про свої збройні сили і не долучатися до війни, надаючи одній зі сторін свою зброю. Під час акцій, анонсованих у загалом 20 містах, почали збирати підписи з підтримкою цього гасла. 

У столиці Софії люди зібралися навпроти будівлі Національної асамблеї - судячи з фото, кількасот осіб. У Варні близько 200 людей вийшли на центральні вулиці міста, зібрання відбулося також у Бургасі. 

Литва надала Україні 6 вантажівок з енергетичним обладнанням

Як повідомила прес-служба Міненерго, про це йшлося під час зустріч міністра енергетики України Германа Галущенко з міністром енергетики Литви Дайнюсом Крейвісом. Нещодавно литовці відправили в Україну 114 трансформаторів різної потужності. Всього Литва планує надати 252 трансформатори.

 

26 листопада

 Бельгія офіційно підтримуватиме курс України до членства в ЄС і НАТО

Джерело: Офіс Президента України

Відповідну декларацію підписали сьогодні президент Володимир Зеленський і прем'єр Бельгії Александр Де Кроо

Цей документ засвідчує підтримку Бельгією нашого руху до повноправного членства у Європейському Союзі та НАТО. 

Водночас Де Кроо запевнив, що через знищення росією цивільної інфраструктури України, його країна й надалі підтримувати українців, оскільки попереду надзвичайно складна зима.

Литва підготувала новий пакет допомоги енергосектору України на €2 мільйони

Джерело: Укрінформ

Литва підготувала новий пакет допомоги для енергетичного сектору України на понад €2 мільйони й обіцяє продовжувати привозити дрони, теплий одяг для українських військових, підігрівачі та генератори.

«Ми будемо продовжувати надавати додаткову гуманітарну допомогу, фінансову допомогу, щоб допомогти внутрішньо переміщеним особам в Україні пережити зиму», – наголосила вона.

Литва надала Україні 6 вантажівок з енергетичним обладнанням

Нещодавно литовці відправили в Україну 114 трансформаторів різної потужності. Всього Литва планує надати 252 трансформатори

На східному кордоні Естонії розпочали роботу 5 українських прикордонників

Джерело: ЕРР

Прикордонники Естонії зможуть скористатися досвідом українських колег і краще зрозуміти шлях біженців, які прибувають з України, а також їх подальший напрямок, та ефективніше надавати допомогу.

Канада виділила 10 млн доларів на генератори для України

Джерело: міністр міжнародного розвитку Канади Харджит Саджан

Уряд Канади виділив 10 мільйонів доларів на закупівлю генераторів для України. 

Посадовець зазначив, що мільйони мирних жителів України нині без світла.

«Оскільки путін продовжує безрозсудно нападати на невинних людей, наша рішучість допомогти Україні лише зміцнюється. Ми виділили 10 мільйонів доларів Міжнародній організації з міграції, щоб закупити та розповсюдити генератори для критичної інфраструктури в Україні», – написав Саджан у Twitter.

Окрім прем'єра Польщі до Києва прибула й прем'єрка Литви Шимоніте

Джерело: Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

Разом з прем'єром України Шмигалем в межах Люблінського трикутника вони підписали спільну заяву, в якій зокрема підтримали початок переговорів про вступ України до ЄС одразу після позитивної оцінки виконання нею рекомендацій щодо заявки на членство.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прибув до Києва та вшанував пам'ять жертв Голодомору

Джерело: Twitter/Kancelaria Premiera

На території Польщі Пентагон влаштував пункт ремонту західної техніки, яка постачається Україні

Джерело: The New York Times

Також повідомляється, що майже третина із 350 артилерійських установок, які західні країни поставили Україні, перебувають у неробочому стані.

росія знімає ядерні боєголовки зі старіючих ядерних крилатих ракет і обстрілює Україну ними без бойової частини

Джерело: ЗМІ

Там додають, що така система все ж може завдати певних збитків, але навряд чи зможе забезпечити надійне ураження обраних цілей.

Канада також виділяє $7,6 млн на генератори для України


❤️

25 листопада

Норвегія передає Україні новий пакет військової допомоги

Джерело: «Європейська правда»

Норвегія передає Україні новий пакет військової допомоги, в тому числі зимовий одяг, самохідну артилерійську установку М109 та запчастини.

«Українці, безумовно, запитували про зимовий одяг. Є низка країн, в тому числі наші північні друзі, які зараз об'єднують зусилля, щоб передати одяг. У цьому зараз є велика потреба», – сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам.

Вантаж містить близько 55 000 перев'язувальних матеріалів та індивідуальних аптечок. Крім того, відправлено 30 000 польових пайків та 55 000 одиниць зимового одягу.

«Загалом ми передаємо зимового одягу на 250 мільйонів норвезьких крон. Ми намагаємося доставити його якомога швидше. Холодна пора року наближається дуже швидко», – сказав Грам.

 

До складу пакету також входить самохідна гаубиця М109. Наразі Норвегія передала 22 таких машини для використання у війні проти Росії. Також у пакеті допомоги 20 000 запасних частин для М109.

Уряд Норвегії запропонував виділити 3 мільярди норвезьких крон на військову підтримку України в цьому році. Раніше вже було відправлено обладнання, зокрема, каски, протиосколкові жилети, боєприпаси та протитанкову зброю М72.

 

Вантаж забирає один найбільших у світі транспортних літаків український Ан-124.

ЄС передасть Україні 200 трансформаторів і 40 генераторів

Джерело: «Європейська правда»

Євросоюз передає Україні 200 середніх трансформаторів, один великий автотрансформатор та 40 електрогенераторів, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після телефонної розмови з Володимиром Зеленським.

Вона зазначила, що Єврокомісія активізує свої зусилля та працює з партнерами для надання надзвичайної підтримки Україні, необхідної для відновлення та підтримки електро- та теплопостачання.

Через Координаційний центр ЄС з реагування на надзвичайні ситуації Єврокомісія наразі готує якнайшвидшу доставку в Україну наступних великих пожертв держав-членів та безпосередньо з резерву комісії: 200 трансформаторів середнього розміру та великий автотрансформатор із Литви, автотрансформатор середнього розміру з Латвії, 40 важких генераторів із резерву rescEU, розташованих у Румунії.

Трансформатори, які підвищують або знижують напругу в мережі, є вкрай необхідними, адже б’ючи ракетами по електропідстанціях Росія нищить саме їх.

Кожен із наданих генераторів може забезпечити безперебійним живленням лікарню малого та середнього розміру.

Європейська комісія додатково працює над створенням нового енергетичного хабу у Польщі, який дозволить приймати пожертвування від третіх осіб та допомагати у їхній скоординованій доставці в Україну, зокрема, з партнерами з «Групи семи».

«Ми також звернулися до відповідних компаній у різних країнах із проханням надати життєво важливе високовольтне обладнання, включаючи додаткові автотрансформатори, та координуємо свої дії з партнерами для їх швидкої доставки до України», – додала фон дер Ляєн.

Німеччина обговорює з союзниками ідею Польщі щодо розміщення Patriot в Україні

Джерело:  Reuters

Верховний комісар Організації Об’єднаних Націй з прав людини Фолькер Тюрк прокоментував відеозаписи із Макіївки Луганської області. На одному з відео військові РФ лягають на землю, здаючись у полон, але потім один з них відкриває вогонь у бік українських військових. На іншому відео, знятому з висоти, помітні тіла російських військових.

Німеччина заявила у п'ятницю, що обговорює з союзниками прохання Польщі про відправлення німецьких систем Patriot до України.

«Ми обговорюємо з нашими союзниками, як реагувати на пропозицію Польщі», – заявив журналістам у Берліні представник німецького уряду.

Берлін запропонував Варшаві систему Patriot для забезпечення безпеки повітряного простору після того, як минулого тижня в Польщі впала ракета, внаслідок чого загинули двоє людей. 

USAID передає Україні ковдри та генератори

Джерело: пані посол США в Україні Бріджит Брінк, Twitter

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає Україні 80 генераторів, а також кілька десятків тисяч ковдр для кімнат відпочинку Укрзалізниці.

«В той час, як росія намагається відключити світло, USAID надає 80 генераторів, щоб підтримувати електропостачання. Ця допомога є лише частиною відповіді США на жорстокі й постійні атаки рф на українську критичну інфраструктуру, в той час, як ми продовжуємо підтримувати Україну», – написала Брінк.

Вона також повідомила, що для підтримки кімнат обігріву Укрзалізниці надали 22 500 ковдр. Це не остаточна їх кількість, інші прибудуть згодом.

У Європарламенті влаштували «сюрприз» депутатам, які були проти визнання рф державою-терористом

Джерело: Twitter

Невідомі позначили двері кабінетів євродепутатів, які не підтримали резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму.

Наступного дня після ухвалення Європарламентом резолюції обраний від Латвії євродепутат Іварс Іябс опублікував у Twitter фотографію, на якій біля кабінету татьяни жданок розміщено плакат із президентом росії путіним і написом: «Своїм голосом я підтримую терориста».

«У Європарламенті теж є лісові брати. Таке сьогодні вранці для всіх 44, хто не підтримав визнання росії терористичною державою», – написав Іябс. Слід зазначити, що, ймовірно, євродепутат мав на увазі саме голоси «проти» – їх було 58. Тих, хто утримався, було 44.

 За девʼять місяців російська федерація витратила безпосередньо на війну $82 мільярди, або чверть минулорічних доходів її державного бюджету

Джерело: Forbes

Восени витрати рф на війну зросли вдвічі. Зараз війна забирає у росіян щонайменше $10 мільярдів на місяць. На це вплинула часткова мобілізація — 300 тисяч новобранців коштуватимуть росії додаткові $1,8 мільярда щомісяця.

Франція відправила в Україну 100 генераторів великої потужності

Джерело: міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна Твіттер

«Щоб допомогти населенню вистояти, Франція надсилає в Україну 100 потужних генераторів, тоді як росія хоче зробити зиму зброєю війни», – зазначила Колонна.

За її словами, 100 французьких генераторів уже прямують в Україну.

Міністр також нагадала, що удари по цивільній інфраструктурі є воєнними злочинами.

Водночас, на сайті МЗС Франції зазначається, що йдеться про генератори потужністю від 50 до 100 кВт.

У Сенаті просять Пентагон надати Україні дрони Gray Eagle

Джерело: The Wall Street Journal

Видання The Wall Street Journal повідомило, що 16 сенаторів направили листа до міністра оборони США Ллойда Остіна з проханням надати Україні ударні безпілотники Gray Eagles, що можуть баражирувати протягом понад 24 годин.

MQ-1C Gray Eagle — це розвідувально-ударний безпілотник виробництва американської компанії General Atomics.

Прага передає обігрівачі та медобладнання для Києва та Миколаєва

Джерело: мер Праги Зденек Гржиб, Twitter.

Прага передає обігрівачі для Києва та Миколаєва, а також обладнання для медичних установ. 

Столиця Чехії надсилає допомогу для "постраждалих українців від геноциду Росії". Вони відправлять 400 обігрівачів та 10 агрегатів для Києва, а для Миколаєва – 226 обігрівачі та 8 агрегатів. Додатково Центр громадського здоров'я при МОЗ України отримає медичне обладнання на 22 мільйони крон.

У ООН прокоментували відео з «розстрілом російських військовополонених»

Джерело: Управління Верховного комісара ООН з прав людини

Верховний комісар Організації Об’єднаних Націй з прав людини Фолькр Тюрк прокоментував відеозаписи із Макіївки Луганської області — Суспільне

«З того часу, як росія розпочала збройний напад на Україну в лютому, були численні заяви про страти обома сторонами військовополонених та інших осіб, які більше не беруть участь у бойових діях. Особи, що вибули зі строю, в тому числі солдати, що здалися, знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права, і їхня позасудова кара є воєнним злочином», – сказав Тюрк.

Він зазначив, що серед деяких відеороликів, переглянутих Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, є кілька тих, що з'явилися за останні два тижні в соціальних мережах. Серед них — записи зі села Макіївка Луганської області, на яких зафіксована здача російських військових у полон, подальша стрілянина по українських військових, а також, як припускає ООН, тіла близько 12 російських солдатів.

Чорногорія підтримує шлях України до НАТО 

  Як повідомили у Міноборони, про це заявив виконувач обов’язків міністра оборони Чорногорії Філіп Аджич:

 Сьогодні Україна бореться за свободу всього європейського континенту. Ми захоплюємося мужністю українських захисників. Ми завжди поруч з вами. Наша країна є добрим другом вашого народу. Чорногорія підтримує прагнення українців стати повноправним членом НАТО. Ми будемо вашими адвокатами не тільки на Балканах, а і в Альянсі та Європі. Нагадаємо, рішення щодо вступу України до НАТО мають приймати усі 30 членів Альянсу.

Прага передає сотні одиниць обладнання, щоб забезпечувати тепло і світло для Києва й Миколаєва

Джерело: мер Праги Зденек Гржиб, пише «Європейська правда».

Прага передає сотні одиниць обладання для того, щоб допомогти забезпечувати світло й тепло у Києві та Миколаєві на час, поки інфраструктуру відновлюють після ракетних ударів РФ, а також обладнання для медичних установ. 

"Ми відправляємо пакет допомоги від Праги тим, хто потерпає від скоюваного Росією геноциду українців. Це 626 обігрівачів - 400 для Києва, 226 для Миколаєва, і 18 агрегатів - 10 для Києва, 8 для Миколаєва, а також медичне обладнання на 22 млн чеських крон для Центру громадського здоров’я та Міністерства охорони здоров’я… Ми будемо підтримувати Україну до її перемоги, і далі - під час повоєнної відбудови. Не можна поступатися злу", - написав він.

Франція відправила Україні 100 потужних генераторів

Джерело:«Європейська правда».

Глава МЗС Франції Катрін Колонна заявила, що її країна спрямувала до України 100 потужних генераторів, щоб допомогти впоратися з наслідками ударів РФ по енергетичній інфраструктурі.

"Щоб допомогти населенню протриматися, Франція відправляє в Україну 100 потужних генераторів, в той час як Росія хоче перетворити зиму на зброю війни. 100 французьких генераторів вже на шляху до України. Нагадуємо, що удари по цивільній інфраструктурі є воєнними злочинами", - написала Колонна у Twitter.

Засіданні українсько-польської Комісії з питань рятування та захисту населення в умовах надзвичайних ситуацій 

Делегація ДСНС України взяла участь у ІХ засіданні українсько-польської Комісії з питань рятування та захисту населення в умовах надзвичайних ситуацій.

Делегація ДСНС презентувала нові пропозиції для внесення до Плану роботи Комісії з метою адаптації співпраці до умов, продиктованих війною, зокрема:

  •  в сфері гуманітарної і матеріально-технічної допомоги, в тому числі щодо роботи логістичних хабів;
  •  інтеграції практичного досвіду рятувальної Служби Польщі з функціонування системи цивільного захисту відповідно до європейських стандартів у рамках підготовки України до повноцінного членства в  Механізмі цивільного захисту ЄС;
  •  створення робочої консультативної польсько-української групи для забезпечення оптимальної координації взаємодії з поточних питань та інші ініціативи.

 

«Ця зустріч є свідченням потужної та рішучої підтримки України з боку нашого надійного партнера і щирого друга - Державної пожежної Служби Республіки Польща. Завдяки спільним зусиллям вже реалізовано ряд проєктів, які суттєво підвищили рівень пожежної безпеки, тому продовження нашої співпраці, допомога і підтримка у питаннях, що становлять спільний інтерес в Україні є для нас пріоритетним та потребує подальшого розвитку. Дякую за підтримку!» - зазначив Голова ДСНС Сергій Крук.

Українські військові навчатимуться на території Хорватії

У Хорватії схвалили навчання українських військових на своїй території, хоча їхній президент був проти.

Останньою з країн ЄС хто зголосився провести навчання для ЗСУ стала Хорватія. Про це повідомив Резніков у твітері: 

«Хорватський уряд ухвалив рішення про навчання української армії у Хорватії. Сучасна, добре навчена армія з потужними напарниками обов'язково переможе зграю російських убивць, мародерів та ґвалтівників»

Україна купуватиме електроенергію в ЄС

Енергосистема Євросоюзу здатна допомогти нам у скрутний момент і вона це робить. Щодо комерційного імпорту – це технічно можливо. 

«Укренерго» забезпечує можливість такого імпорту обсягом 500 мВт і навіть 600 мВт. Потрібні спеціальні механізми для гарантування цього імпорту, оскільки ціна електроенергії у Європі вища, ніж в Україні.

Рига передасть Києву 84 електрогенератори та 100 теплових гармат

«Енергетичне обладнання буде доставлено в Київ вже найближчим часом. Перша партія зі 100 теплових гармат прибуде наступного тижня, де вони будуть використовуватися в пунктах обігріву міста та на комунальних підприємствах», — посол України в Латвії. 

Глава МЗС Британії вперше прибув до Києва та анонсував новий пакет підтримки

Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі відправився до Києва 24 листопада, щоб зустрітися з українським керівництвом і пообіцяв підтримку стільки, скільки буде потрібно для перемоги над Росією.Клеверлі заявив, що Велика Британія стоїть «пліч-о-пліч з Україною» і що війна Росії «зазнає невдачі», – пише Європейська правда.

Він анонсував додатковий пакет допомоги Україні. Окрім 24 карет швидкої допомоги, у нього увійдуть ще 11 машин екстреної допомоги, у тому числі шість броньованих автомобілів.

Пакет включатиме 3 млн фунтів стерлінгів на допомогу у відновленні інфраструктури, зокрема шкіл та притулків, які були зруйновані з початку війни.

Кошти також будуть спрямовані на підтримку жертв сексуального насильства під час агресії РФ.

В умовах регулярних бомбардувань Києва, візит глави МЗС, який відбувся після візиту до української столиці прем'єра Ріші Сунака в суботу, проводиться з високим рівнем безпеки.

«Наша підтримка триватиме стільки, скільки буде потрібно цій чудовій країні для відновлення», – наголосив Клеверлі.

Меркель зізналася, що не мала важелів впливу на Путіна під кінець своєї каденції

Джерело: «Німецька хвиля», яка цитує інтерв'ю Меркель німецькому журналу Der Spiegel

Незадовго до відходу з посади канцлера Німеччини Ангела Меркель намагалася організувати переговори з путіним щодо України, але не змогла цього зробити, оскільки їй не вистачило важелів впливу на російського президента.

Міністр оборони Британії порадив Україні зберегти динаміку наступу взимку

Джерело: Воллес в інтерв'ю The Daily Beast

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес порадив українській армії зберегти динаміку наступу у зимовий період, використавши свою перевагу над ворогом.

«Враховуючи перевагу, яку українці мають у підготовці, техніці та якості особового складу над деморалізованими, погано навченими, погано оснащеними росіянами, в інтересах України було б зберегти динаміку протягом зими», – йдеться у повідомленні.

Воллес зазначив, що ЗСУ отримали від міжнародної спільноти 300 тис. комплектів зимового одягу, які є важливою необхідністю для зимового наступу.

Понад 15 тис. людей зникли безвісти на війні в Україні 

Джерело: Холлідей, якого цитує Reuters  

Директор Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (ICMP) Метью Холлідей заявив, що під час війни в Україні зникли безвісті понад 15 тис. людей.

За словами Холлідея, цифра 15 тис. є консервативною, якщо врахувати, що в одному лише Маріуполі, за оцінками української влади, загинули або зникли безвісти 25 тис. осіб.

Він вважає, що процес розслідування справ зниклих безвісти в Україні триватиме роками, навіть після припинення бойових дій.

24 листопада

Україна отримає грантові $4,5 млрд від Світового банку

Джерело: Урядовий портал

Міністр фінансів та регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи сьогодні підписали відповідну угоду.

Гроші підуть на пенсії та оплати ЖК-послуг, підтримки малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО, а також на оплату медпослуг за програмою медгарантій.

3-й Секретар РНБО України Олександр Данілов підтвердив, що іранських інструкторів вбили в Криму

Джерело: 24 канал

Там вони навчали військових рф пілотуванню «мопедів».

–Вони були на нашій території, куди їх не запрошували. Якщо вони співпрацюють з терористами і беруть участь у знищенні нашої нації, ми повинні їх убити», – каже секретар РНБО Данілов.

В ОАЕ представники України та рф обговорили відновлення експорту російського аміаку в обмін на звільнення полонених

Джерело: Reuters 

Представники росії та України зустрілися в Об’єднаних Арабських Еміратах, щоб обговорити можливість обміну військовополоненими та відновлення експорту російського аміаку через український трубопровід.

За їхніми даними, переговори проходили за посередництва ОАЕ, але без участі ООН. Представники України та росії 17 листопада у столиці ОАЕ Абу-Дабі обговорили відновлення експорту аміаку з рф за умови масштабного обміну полоненими.

Джерела не повідомили Reuters про результати переговорів.

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що «звільнення наших військовополонених є частиною переговорів щодо відкриття російського експорту аміаку», додавши, що «звичайно, ми шукаємо способи зробити це за будь-якої можливості».

Боднар сказав, що йому невідомо, чи відбулася зустріч в ОАЕ.

Європарламент проголосував за невизнання паспортів рф, виданих на окупованих територіях

Джерело: пресслужба Європарламенту.

Європейський парламент ухвалив рішення не приймати паспорти та інші документи, видані росією у незаконно окупованих регіонах України та Грузії.

За це проголосував 531 євродепутат, 7 були проти, 34 утрималися.

Єврокомісія має проконсультуватися з країнами-членами ЄС і скласти список російських документів, які приймати не будуть.

Однак біженці з України все одно зможуть потрапити до Євросоюзу з гуманітарних міркувань, зазначили у Європейському парламенті.

Європарламент затвердив виділення 18 мільярдів євро для України

Європарламент 24 листопада затвердив виділення 18 мільярдів євро для України, повідомила його президентка Роберта Мецола. Тепер рішення мають схвалити представники країн-членів ЄС.

Німеччина ініціює зустріч глав МЗС G7: подумають, як підтримати енергосистему України

Джерело: міністерка закордонних справ Анналена Бербок, пише «Європейська правда»

Німеччина як головуюча у Групі семи держава ініціювала зустріч на рівні міністрів закордонних справ, щоб подумати, як підтримати Україну в умовах постійних пошкоджень енергомережі внаслідок російських ракетних ударів.

Вона назвала удари РФ по цивільній інфраструктурі нелюдським злочином, який неможливо толерувати.

"Путіну подобається занурювати українців у холод і темряву за допомогою ракет. Але він ніколи не зламає і вашої жаги свободи, і нашої підтримки. Наступного тижня у Бухаресті, як головуюча у G7 країна, ми запросимо на зустріч партнерів на рівні глав МЗС, щоб ініціювати подальшу підтримку для постачання електроенергії в Україні", - заявила Бербок. 

Раніше президент Франції Еммануель Макрон також пообіцяв Україні та Молдові підтримку для подолання наслідків останніх ракетних ударів РФ - але у контексті міжнародної конференції, яку готують на 13 грудня.

Литва зібрала 750 тисяч доларів на придбання трьох морських безпілотників для України

Джерело: Українська правда

У Литві зібрали 750 тисяч доларів на придбання трьох морських безпілотників для України – всім трьом вже обрали промовисті імена

Військові Канади розпочали навчання українських саперів у Польщі

Джерело: Twitter/міністр оборони Канади Аніта Ананд

Як зазначила міністерка оборони Канади, підготовка зосереджена на виявленні, ідентифікації та знешкодженні вибухівки та її використанні для підриву.

Відбувається ця підготовка у межах збільшення канадської військової допомоги Україні.

«росія вбиває тих, хто тільки народився». Про що говорили країни на терміновому Радбезі ООН

Джерело: SPRAVDI

США Напади росії на інфраструктуру, яка підтримує безпеку українських АЕС, ставлять під сумнів серйозність, з якою вона розглядає перспективи створення безпечної зони навколо Запорізької АЕС.

Норвегія
Дії росії варто кваліфікувати як воєнні злочини.

Франція
росія несе повну відповідальність за погіршення ядерної безпеки на ЗАЕС. Удари по цивільних об'єктах – порушення міжнародного гуманітарного права. росії не вдастся зломити український народ.

Бразилія 
Напад на цивільні цілі – невиправданий і є порушенням міжнародного гуманітарного права. Не дивлячись на увагу ООН до війни з лютого цього року – ми далекі від миру.

Велика Британія
Росія вбиває тих, хто тільки народився. рф казала, що хоче перемовин, але її дії говорять про протилежне.

Китай
Немає переможця у війні, сторони мають почати прямі перемовини. Ми закликаємо сторони до стриманості і слід не допустити до ескалації війни. Всі, хто потребує, мають буди переселені аби пережити зиму.

Молдова 
Україна захищається від неспровокованої агресії росії. Ми підтримуємо Україну. Ця агресія має наслідки і для нас. російські удари по енергоструктурі сьогодні призвели до того, що ми опинилися в темряві, припинилося і водопостачання. Війна має бути припинена, припинена зараз. Ми рішуче закликаємо росію вивести свої війська з України. Ми твердо підтримуємо Україну.

Терор проти населення України має припинитися і негайно, – Шольц

Джерело: Штеффен Хебештрайт

Канцлер Німеччини Олаф Шольц звернувся до російського президента путіна. Він закликав припинити ракетні удари по Україні.

Німеччина обіцяє до літа підготувати п'ять тисяч українських солдатів

Джерело: Укрінформ

Німеччина підтримує Україну у боротьбі з російським терором, передаючи системи ППО, і обіцяє підготовку українських військових. 

«Для нас було важливо дуже швидко підтримати Україну в ці дні на тлі терору з повітря за допомогою ракет і дронів, який здійснює росія. Система ППО Iris-T є більш ніж ефективною і рятує багато життів», – сказала вона.

Міністр оборони Польщі пропонує Німеччині віддати Україні системи Patriot

Джерело: Блащак у Twitter

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що попросив Німеччину передати Україні запропоновані Польщі системи ПРО Patriot

«Після подальших ракетних обстрілів Росії, я попросив Німеччину, щоб запропоновані Польщі батареї Patriot були передані Україні і розміщені на західному кордоні», – йдеться у повідомленні.

росія може застосувати хімічну зброю в Україні – США

Джерело: Politico

В адміністрації Джо Байдена припускають, що росія, перш ніж вдатися до ядерної конфронтації з НАТО, може застосувати хімічну зброю в Україні. 

Такий варіант розвитку подій вони розглядають у контексті безсилля російської армії, яка продовжує втрачати свої позиції на фронті.

Водночас США не мають жодних розвідувальних даних, які вказували б на неминуче застосування хімічної зброї. Багато чиновників Пентагону вважають, що бойові дії припиняться протягом зимових місяців, і при цьому жодна сторона не зможе захопити багато позицій.

23 листопада

Пентангон оприлюнив вміст нової оборонної допомоги для України

Джерело: Міноборони США

У новому пакеті військової допомоги для України США передадуть додаткові ракети для HIMARS, протиповітряних систем NASAMS, протирадарних комплексів HARMs, а також 155-мм снаряди, кулемети для ураження дронів та інше озброєння.

«Це є двадцять шостим виділенням обладнання із запасів Міністерства оборони США для України з серпня 2021 року»,- зауважили в американському відомстві.

«Лідери в Кремлі, стережіться — ці злочини не залишаться безкарними»

Джерело: Twitter

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс попередив керівництво РФ про покарання після останніх ракетних атак по цивільній інфраструктурі України.

​​Новий пакет військової допомоги Україні на $400 млн: деталі

Джерело: держсекретар США Ентоні Блінкен

У новому пакеті військової допомоги США на $400 млн – зброя, боєприпаси та засоби ППО.

Блінкен зазначив, що за дорученням президента Джо Байдена дає згоду на виділення 26-го з серпня 2021 року пакету військової допомоги для України.

Пакет на 400 мільйонів доларів включає додаткове озброєння, боєприпаси та засоби протиповітряної оборони із запасів Міністерства оборони США, додав глава дипломатії США.

 

У Пентагоні згодом деталізували, що пакет включає:

  • • Додаткові боєприпаси для NASAMS;
    • 150 великокаліберних кулеметів з тепловізійними прицілами для протидії безпілотним авіаційним системам;
    • Додаткові боєприпаси для високомобільних реактивних артилерійських систем (HIMARS);
    • 200 високоточних артилерійських снарядів калібру 155 мм;
    • 10 тисяч 120 мм мінометних снарядів;
    • Високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (Harm);
  • • 150 високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV);
    • Понад 100 легких тактичних машин;
    • Понад 20 млн набоїв до стрілецької зброї;
    • Понад 200 генераторів;
    • Запчастини для 105-мм гаубиць та іншої техніки.

Таким чином загальна військова допомога США для України досягне 19,7 млрд доларів з від початку роботи адміністрації Джо Байдена.

Сполучені Штати Америки надали Україні 4,5 млрд доларів як додаткову пряму бюджетну підтримку

Джерело: Мінфін США з посиланням на слова міністерка фінансів Джанет Єллен.

«Сьогодні Сполучені Штати продовжили дотримуватись своєї непохитної прихильності перед Україною, мобілізувавши додаткові 4,5 мільярда доларів у вигляді грантів для прямої бюджетної підтримки», — заявила вона.

«ЄБРР надасть Укренерго» 372 млн євро на ремонт пошкоджених російськими ракетами енергооб'єктів

Джерело: заява ЄБРР, пише Європейська правда

Європейський банк реконструкції та розвитку схвалив пакет фінансування у розмірі 372 млн євро для підтримки компанії «Укренерго» з метою швидкого усунення пошкоджень, завданих російськими ракетними ударами.

Європарламент підтримав резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму

Джерело: European Parliament

Європарламент визнав РФ державою-спонсором тероризму та державою, яка застосовує засоби тероризму, закликавши до її всеосяжної міжнародної ізоляції. За відповідну резолюцію проголосували 23 листопада в Страсбурзі.

У британській розвідці вважають, що росія майже вичерпала запаси іранських дронів

Джерело: щоденний звіт Міноборони Великої Британії

У британській розвідці вважають, що росія майже вичерпала запаси іранських дронів після масованих атак по Україні.

Там зазначили, що з вересня росія, імовірно, запустила сотні безпілотних літальних апаратів іранського виробництва проти України. Ці апарати були сумішшю дронів-камікадзе та більш традиційних багаторазових збройних систем.

ЦРУ планує вербувати росіян, незадоволених війною в Україні

Джерело: Wall Street Journal

Заступник директора з операцій Центрального розвідувального управління США Девід Марлоу заявив, що ЦРУ хоче вербувати шпигунів серед росіян, незадоволених війною в Україні.

Він також додав, що вторгнення в Україну стало величезним провалом російського президента путіна, що відкриває можливості для західних спецслужб серед незадоволених росіян.

Британія передає Україні три гелікоптери та 10 тисяч снарядів

Джерело: BBC

За словами британського міністра, перший із гелікоптерів вже доставлений в Україну. Протягом останніх шести тижнів українські екіпажі проходили навчання у Великій Британії з польотів та їх обслуговування.

За допомогою гелікоптерів Sea King українські захисники зможуть проводити пошуково-рятувальні роботи.

Sea King раніше використовувався як Королівськими ВПС, так і Королівським Військово-морським флотом. Останній гелікоптер був знятий з експлуатації ВМС у 2018 році.

Хорватія розглядає дві опції допомоги Україні

Джерело: Укрінформ

Серед варіантів: тренування українських військовослужбовців на території Хорватії та направлення хорватських інструкторів на територію третьої країни. 

Мова не йде про відмову Хорватії від тренування українських військових. Дійсно, відповідно до своїх повноважень, президент Зоран Міланович відхилив запит міністра оборони. Водночас це не означає, що рішення не буде ухвалене.

За його словами, українська сторона працює з хорватським урядом, аби отримати «зелене світло» на участь Хорватії в тренувальній місії ЄС через хорватський парламент.

У Сенаті закликали Байдена передати Україні дрони Grey Eagle — WSJ

Джерело: The Wall Street Journal

Група американських сенаторів від Демократичної та Республіканської партій закликала адміністрацію Байдена переглянути своє рішення не надавати Україні сучасні безпілотники.

У листі від 22 листопада до міністра оборони Ллойда Остіна 16 сенаторів закликали адміністрацію надати Україні ударні безпілотники MQ-1C, або «Grey Eagles», які є середньовисотними БПЛА, що можуть літати більше 24 годин.

Світовий банк мобілізує додаткові $4,5 мільярди на підтримку України – Шмигаль

Джерело: твіттер

Світовий банк мобілізує додаткові $4,5 мільярди на підтримку України, які допоможуть нашій країні забезпечити нагальні потреби упродовж зимового періоду.

Про це у своєму твіттері написав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Фінансування дозволить забезпечити нагальні потреби України протягом зимового періоду. Вдячний Акселью фон Тротсенбургу та Анні Б’єрде за потужну підтримку України», – написав він.

22 листопада

Шольц: треба бути готовими до ескалації війни в Україні

Джерело: Reuters

Канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина має бути готова до ескалації ситуації в Україні.

«Зважаючи на розвиток війни і видимі та зростаючі невдачі росії... ми повинні бути готові до ескалації», – сказав Шольц.

За його словами, ескалація може включати руйнування інфраструктури.

Шольц заявив, що фонд оборони в розмірі 100 мільярдів євро, про який було оголошено після вторгнення Росії, став результатом отриманого уроку для створення оборонних запасів німецьких збройних сил.

Єврокомісія виділяє Україні 2,5 млрд євро

Джерело: Twitter

«Європейська комісія виділяє Україні ще 2,5 мільярда євро. Ми плануємо 18 мільярдів євро на 2023 рік із регулярним виділенням коштів. Для термінового ремонту та швидкого відновлення, що веде до успішної реконструкції. Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», – написала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Британія передає Україні ракети Brimstone 2. Вони вражають цілі на відстані 60 кілометрів

Джерело: Twitter

Велика Британія передає Україні ракети Brimstone 2 для далекобійного знищення бронетехніки. Вони мають вдвічі більшу дальність, ніж такі ракети першого покоління, які Україні почали надсилати раніше.

Про передачу озброєння стало відомо після публікації відповідних світлин із завантаженням ракет на аеродромі.

США: Є все більше доказів про воєнні злочини рф у кожному регіоні, де були окупанти

Джерело: CNN

Все більше доказів свідчать про систематичні воєнні злочини, які скоюються у кожному українському регіоні, де були розгорнуті російські війська.

Про це журналістам телефоном заявила посол США з особливих доручень у сфері глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак.

«Це включає навмисні, невибіркові та непропорційні напади на цивільне населення та елементи цивільної інфраструктури, жорстоке поводження з цивільними особами та військовополоненими та спроби приховати ці злочини, повідомлення про страти, тортури та сексуальне насильство», – сказала Бет Ван Шаак.

 Британці відправляють в Україну новітні ракети з лазерним наведенням Brimstone 2

Джерело: The Telegraph

Британські королівські Військово-повітряні сили надсилають в Україну нові ракети з лазерним наведенням Brimstone 2, які мають удвічі більшу дистанцію ураження, ніж їхня попередня модифікація, поставлена для ЗСУ раніше.

«Ракети вартістю приблизно 175 тисяч фунтів стерлінгів за кожну можуть вражати цілі за лазерним наведенням, яке можуть забезпечувати наземні війська, літаки чи транспортери, або обрати ціль за власним визначенням із попередньо запрограмованого списку за допомогою радара», – зауважується в повідомленні.

21 листопада

Українські зооволонтери встановили російську ракету біля статуї розлюченого бика на найвідомішій у світі вулиці Волл-стріт у Нью-Йорку

Джерело: Фейсбук

«Скульптуру російської ракети біля статуї розлюченого бика на Волл-стріт на один день розмістили активісти організації UAnimals. Поп-ап-інсталяція покликана привернути увагу до екоциду, який росія вчиняє під час війни в Україні», – написав Тодорчук.

​​Парламентська асамблея НАТО визнала Росію терористичним режимом

Джерело: щорічній сесії в Мадриді, пише «Європейська правда»

«Сьогодні ми затвердимо резолюцію, яка закликає всіх союзників чітко визначити, що російська Федерація та її чинний режим діють як терористична організація», – сказав перед голосуванням президент ПА НАТО Джеррі Конноллі.

Документ було ухвалено одноголосно.

Резолюція також закликає до заснування спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності цього режиму за жахливі воєнні злочини.

Норвегія надасть Україні понад $180 млн на закупівлю газу

Джерело: заява норвезького уряду, пише «Європейська правда

Міністр фінансів Норвегії Трюгве Слагсволд Ведум підписав угоду про надання Україні фінансування у розмірі 2 млрд норвезьких крон ($182 млн) для закупівлі природного газу протягом наступної зими.

Норвезьке фінансування буде надано через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), і перший віцепрезидент ЄБРР Юрген Рігтерінк підписав сьогодні в Осло угоду від імені банку. Норвегія є другим найбільшим донором ЄБРР в Україні.

Глава Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас приїхав до Миколаєва

Джерело: Твіттер

Глава Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас приїхав до Миколаєва, де зустрівся з начальником ОВА Віталієм Кімом та міським головою Олександром Сєнкевичем.

Маасікас опублікував спільне фото з керівниками області та міста і написав: «У Миколаєві з головою Миколаївської ОДА Віталієм Кімом, міським головою Олександром Сєнкевичем та з прапором ЄС, який було зірвано з флагштока будівлі обладміністрації під час влучення російської ракети».

Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом

Джерело: голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї Альянсу Чернєв

Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом та закликала створити для неї спеціальний міжнародний трибунал.

Люксембург передає Україні позашляховики «Хамві»

Джерело: Twitter

Міністр оборони Люксембургу Франсуа Бауш повідомив про надання Україні позашляховиків HMMWV.

«Армія Люксембургу та Міноборони підтримують Збройні сили України, надсилаючи додаткові високомобільні багатоцільові колісні транспортні засоби (HMMWV)», – йдеться у повідомленні.

кремль заявив, що не проти Зеленського на посаді президента

Джерело: ТАСС, російський Интерфакс

Прессекретар президента росії пєсков заявив, що зміна влади в Україні не є ціллю так званої «спецоперації».

На питання, чи є зміна влади в Україні однією з цілей «спецоперації», пєсков відповів: «Ні, президент вже говорив про це».

росії знадобляться місяці, щоб розгорнути власне виробництво іранських дронів

Джерело: речник командування Повітряних сил Ігнат у етері телемарафону

Хоча рф і домовилася з Іраном про виробництво дронів на своїй території, на це потрібен час. 

Це залежить від багатьох чинників, передусім від бажання країн розгорнути виробництво. Це можна зробити на наявних потужностях, де вже є обладнання, але все одно все це потребує часу. І, як ми знаємо, в рф цей процес може бути дещо затягнутий, може хтось захоче на цьому додатково ще й заробити.

Уповільнитися міг і процес передачі Іраном росії балістичних ракет.

Можливо, увімкнено якісь дипломатичні ресурси, переговорні процеси, можливо, якісь країни на це впливають. Будемо сподіватися, що терорист не отримає цих ракет, — додав Ігнат.

Ізраїль пригрозив поставками Україні балістичних ракет, якщо росія використає на війні іранські ракети

Джерело: ізраїльський державний телеканал Kan 11

Ізраїль пригрозив поставками Україні балістичних ракет, якщо росія використає на війні іранські ракети

 Італія може ухвалити новий закон про військові та цивільні постачання в Україну протягом 2023 року

Джерело: ЗМІ

Міністр оборони Італії Гвідо Кросетто заявив, що уряд звернеться до парламенту з проханням ухвалити новий закон про військові та цивільні постачання в Україну протягом 2023 року. Таким чином він зможе самостійно вирішувати, що і коли відправляти в Україну, не запитуючи дозволу в парламенту. Термін дії чинного закону завершується наприкінці 2022 року.

Прем’єри Польщі та Фінляндії підтримали конфіскацію російських активів на користь України

Джерело: Yle

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час візиту до Фінляндії в неділю вкотре запропонував конфіскувати активи росії в Європейському Союзі на користь України, а фінська прем’єрка Санна Марін підтримала цю ідею.

 У Молдові влаштували автопробіг під гаслом «Слава Україні!»

Джерело: ЗМІ

Під час руху автомобілі несли прапори Молдови, ЄС, НАТО та Україн

Акція була спрямована на підтримку свободи і миру українського народу та засудження агресії рф.

Британія не фіксувала випадків потрапляння зброї з України в руки злочинців

Джерело: The Times

Керівник Національного агентства по боротьбі зі злочинністю Великої Британії Грем Біггар заявив, що ризик потрапляння західної зброї з України в руки злочинців існує, але таких випадків ані Лондон, ані Європол не фіксували.

«Як і в будь-якому конфлікті, коли постачається зброя, існує ризик зворотної реакції. Наприкінці конфлікту залишаються надлишки зброї, які потрапляють до рук злочинців або терористів», – сказав Біггар.

 
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024