Реакція світу на війну росії проти України 28 листопада - 4 грудня

04 Грудня 2022, 17:16
Реакція світу на війну росії проти України 28 листопада 7493
Реакція світу на війну росії проти України 28 листопада

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

4 грудня

Із України до Ефіопії вирушило друге судно із гуманітарною пшеницею

Джерело: Міністерство інфраструктури України

У межах ініціативи Grain from Ukraine «зерновим коридором» вирушило судно BC CALLISTO з українською пшеницею для Ефіопії.

 

BC CALLISTO — друге судно в рамках програми, започаткованої Президентом України Володимиром Зеленським в партнерстві зі Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) ООН. Перше судно NORD VIND вчора прибуло до порту Джибуті, звідки 25 тис. тонн гуманітарної пшениці від України буде доставлено мешканцям Ефіопії.

Естонія, Литва й Польща закликали ЄС якнайшвидше ухвалити новий пакет санкцій проти РФ

Джерело: «Європейська правда».

Міністри з європейських справ Естонії, Литви й Польщі – Урмас Рейнсалу, Йовіта Нелюпшене і Шимон Шинковський вель Сенк – привітали запровадження Європейським Союзом граничної ціни на російську нафту, але водночас закликали до якнайшвидшого ухвалення дев’ятого пакета санкцій проти Росії.

"Обмеження цін на нафту – це лише частина нашої відповіді на російську агресію проти України. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну, позбавляючи Росію можливості фінансувати війну, що передбачає використання заморожених російських активів і введення ефективних санкцій", – йдеться у спільній заяві міністів.

"Ми вітаємо заяву президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн про якнайшвидшу підготовку наступного пакета санкцій проти Росії. Підтверджуємо важливість якнайшвидшого ухвалення дев'ятого пакета санкцій", – наголосили вони.

Поліція Іспанії встановила регіон, з якого надіслали конверт із вибухівкою до посольства України

Джерело: El Pais.

Іспанська поліція вважає, що листи з вибухонебезпечними пристроями, які надходили до посольства України та інших установ, розсилали з регіону Вальядолід.

Згідно з першими звітами поліції, експерти зі знешкодження вибухівки дійшли висновку, що це саморобні пристрої, які активували невеликий заряд пороху за допомогою волосіні, призначеної для займання, і містили шрапнель. Інші джерела описують вибухові пристрої як «петарди», але підкреслюють, що вони можуть завдати шкоди тому, хто відкриває конверт. У жодній з посилок не було повідомлень із погрозами.

«Гарантії безпеки» – старий російський наратив: в ISW проаналізували скандальну заяву Макрона 

Джерело: 24 канал

Нещодавно Президент Франції заявив про необхідність гарантій безпеки для росії. Якщо владімір путін погодиться на переговори щодо припинення війни в Україні. 

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що «вимога Росії щодо «гарантій безпеки» є частиною більшої російської інформаційної операції, в якій НАТО зображується як провокатор вторгнення в Україну».

3 грудня

Сенатори США проведуть секретний брифінг щодо збільшення допомоги Україні

Джерело: телеканал CNN.

Американські сенатори наступної середи проведуть секретний брифінг щодо допомоги Україні. 

Зазначається, що ця зустріч відбудеться в той час, коли адміністрація президента США наполягає на наданні Україні додаткової допомоги у розмірі 37 мільярдів доларів, яка може бути включена до зведеного законопроєкту на кінець року, що має бути схвалений до 16 грудня для фінансування уряду.

Досі незрозуміло, чи укладе адміністрація угоду по гігантському комплексному пакету або їй доведеться погодитися на тимчасову резолюцію про фінансування федеральних агентств на торішньому рівні — проти чого застерігає Пентагон.

Згідно з інформаційним бюлетенем, запит на фінансування України розподілено між чотирма урядовими відомствами США.

У листі директора Управління та бюджету Шаланди Янг, направленому спікеру палати представників Ненсі Пелосі зазначається, що фінансування "забезпечить Україні фінансування, зброю та підтримку, необхідні їй для самозахисту, і щоб уразливі категорії населення продовжували отримувати рятувальну допомогу".

За її словами, у ньому також розглядається гостра нестача продовольства та енергії, спричинена вторгненням РФ в Україну.

Литва передала Україні ще дві відремонтовані самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000 разом із боєприпасами

Джерело: міністр оборони Литви Анушаускас.

G7 слідом за ЄС встановила граничну ціну на російську нафту

Дерело: Європейська правда

Після досягнення домовленості між 27 державами-членами Європейського Союзу члени Групи семи, а також Австралія (разом - «Коаліція за обмеження ціни») запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з Російської Федерації, на рівні 60 доларів США за барель.

"Обмеження ціни є важливим інструментом для обмеження доходів, які Росія отримує для фінансування своєї незаконної війни в Україні, а також для забезпечення надійного постачання нафти на світові ринки. Ця політика є особливо важливою для забезпечення постачання нафти до країн з низьким та середнім рівнем доходу, які сильно постраждали від наслідків російської війни" - йдеться у заяві.

Наступного тижня Коаліція з обмеження цін на нафту заборонить широкий спектр послуг, включаючи морське страхування та торгове фінансування, пов'язаних з морським транспортуванням сирої російської нафти, якщо покупці не купуватимуть її за ціною нижче 60 доларів за барель.

 

Імпортери, які купуватимуть російську нафту за ціною, не вищою за верхню межу, матимуть доступ до низки послуг країн коаліції, життєво важливих для торгівлі нафтою.

З 5 лютого 2023 року ця заборона на послуги пошириться на морське транспортування нафтопродуктів російського походження, якщо ці продукти не продаватимуться за ціною або нижче граничної ціни, яка буде оголошена до 5 лютого 2023 року.

Політика обмеження цін спрямована на підтримку поставок російської нафти на світовий ринок при одночасному зменшенні доходів, які Російська Федерація отримує від продажу нафти, особливо у світлі підвищених цін, спричинених війною.

Для досягнення цієї мети ЄС та інші країни, що входять до Коаліції з обмеження цін, розробили верхню межу ціни для підтримки потоку російської нафти за зниженими цінами.

2 грудня

У Латвії почали розслідування проти каналу «Дождь» через слова ведучого про«допомогу» військам рф

Джерело: Українська правда

Служба держбезпеки країни зауважила, що на тлі злочинів російських військ в Україні «будь-які форми підтримки агресора є неприпустимими», зокрема прямий або непрямий збір або передача грошових коштів або іншого майна.

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс виступив за позбавлення ліцензії рос...

У Латвії почали розслідування проти каналу "Дождь" через слова ведучого про "допомогу" військам РФ.

Служба держбезпеки країни зауважила, що на тлі злочинів російських військ в Україні "будь-які форми підтримки агресора є неприпустимими", зокрема прямий або непрямий збір або передача грошових коштів або іншого майна

Нова військова місія ЄС для України досягла повної оперативної готовності 

Джерело: ЄС Жозеп Боррель на брифінгу у польському місті Бжег

Нова тренувальна місія Європейського союзу для військових Збройних сил України (EUMAM Ukraine) досягла повної оперативної готовності.

«Я радий оголосити, що командувач місії адмірал Блежан, який супроводжував мене сьогодні, заявив, що місія досягла повної оперативної готовності. Місія вже працює, місія дозволить навчити 15 тисяч українських військових. Вона коштуватиме бюджету ЄС 100 млн євро», – сказав Боррель.

Україна отримала перші 1,5 мільярдів доларів гранту від США

Джерело: міністр оборони Олексій Резніков, чиї слова передає в Telegram міністерство

Уряд Іспанії передав Україні перші американські зенітно-ракетні комплекси Hawk ("Яструб").

Пряма мова: "Приймав у Одесі Міністра оборони Іспанії Маргариту Роблес. Ми вшанували пам'ять героїв, які полягли в боях за Україну та відвідали наших воїнів у госпіталі.  Іспанія підтримує Україну: гуманітарна та безпекова допомога продовжуватиметься.

Іспанія передала Україні перші ЗРК Hawk

Джерело: міністр оборони Олексій Резніков, чиї слова передає в Telegram міністерствоУряд Іспанії передав Україні перші американські зенітно-ракетні комплекси Hawk («Яструб»).

Пряма мова: «Приймав в Одесі Міністра оборони Іспанії Маргариту Роблес. Ми вшанували пам'ять героїв, які полягли в боях за Україну та відвідали наших воїнів у госпіталі. Іспанія підтримує Україну: гуманітарна та безпекова допомога продовжуватиметься.

В Іспанії тренуватимуть більше наших бійців.

Іспанія передала Україні перший зенітний комплекс

Джерело: міністр оборони України Олексій Резніков

Йдеться про перший зенітно-ракетний комплекс Hawk

Орбан надалі виступатиме проти плану ЄС надати Україні 18 мільярдів євро

Джерело: 24 канал

«Не треба зі спільноти держав перетворюватися на спільноту боржників. Не Угорщина зазвичай опиняється в ситуації, коли не може повернути свої борги, а інші країни. Ми не підтримуємо спільні запозичення ЄС не тільки у зв'язку з Україною, але й в інших випадках», – сказав Орбан.

Угорський прем'єр незадоволений тим, що Україні надаються кошти не тільки на військові потреби, але й на функціонування держави.

 

Болгарія обіцяє передати Україні стрілецьку зброю та деякі боєприпаси

Джерело: УП

«Ми допомагаємо саме тим, чим можемо собі дозволити допомогти на даний момент, щоб болгарські громадяни не хвилювалися», – сказав міністр економіки Стоянов.

Airbus обіцяє повністю відмовитись від російського титану

Джерело: 24 канал

Компанія намагається знайти альтернативних постачальників, тоді як її конкурент Boeing призупинив імпорт металу з країни-агресорки ще на початку березня цього року.

«Ми перебуваємо у процесі розриву зв'язків із росією стосовно титану. Це питання місяців, а не років», – заявив очільник оборонного та космічного підрозділу Airbus.

МАГАТЕ сподівається досягти домовленості з росією про захисну зону на Запорізькій АЕС

Джерело: Дзеркало тижня

До кінця року МАГАТЕ сподівається досягти домовленості з росією про створення захисної зони на Запорізькій АЕС.

Голова агентства Рафаель Гроссі також заяляє що, ймовірно, ще проведе зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським та главою кремля владіміром путіним.

Посольства та консульства України отримують закривавлені посилки з очима тварин

 Джерело: глава МЗС Дмитро Кулеба

«Відбувається добре спланована кампанія терору та залякування посольств і консульств України. Не маючи змоги зупинити Україну на дипломатичному фронті, нас намагаються залякати», – пише Кулеба.

Відомо уже про щонайменше сім таких інцидентів.

Після теракту в Іспанії до посольств в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, генеральних консульств в Неаполі та Кракові, консульства в Брно надійшли закривавлені пакунки.

Нідерланди нададуть Україні обладнання для відновлення енергоінфраструктури

Джерело: Укрінформ

Заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна у рамках робочої поїздки до Нідерландів провела зустріч з представниками Міністерства економіки та кліматичної політики, а також Міністерства закордонних справ Королівства. Темою зустрічі стало продовження надання Нідерландами допомоги для подолання наслідків масованих ракетних обстрілів росією об'єктів української енергетичної інфраструктури та мереж.

 

«Нідерландська сторона запевнила заступницю міністра у подальшій підтримці України, зокрема, її енергетичного сектору та повідомила про відправлення найближчим часом обладнання для відновлення пошкоджених внаслідок атак агресора об'єктів енергетики», - повідомляє пресслужба Міненерго.

Парламент Молдови схвалив режим надзвичайної ситуації ще на 60 днів із 6 грудня за пропозицією уряду

 

Джерело: Укрінформ

За подовження НС проголосували 55 депутатів, зокрема депутати партії «Дія і солідарність» (PAS), тоді як опозиція залишила зал засідань на знак протесту.

Із пропозицією подовжити НС у країні виступила з трибуни парламенту прем'єр-міністр Наталія Гаврилиця. Вона зазначила, що у зв'язку з тим, що відбувається в регіоні та військовими діями в Україні, Молдова залишається занадто вразливою, щоб скасувати НС, введений після початку війни.

Франція передала Україні конструкції для відновлення трьох мостів у Чернігівській області

Джерело: Укравтодор 

 

Центр з подолання криз та надання підтримки (CDCS), який є французьким державним оператором гуманітарної діяльності, передав Україні три мости компанії Matière, яка виготовила їх під необхідні Україні параметри. Подаровані мости допоможуть швидко забезпечити сталий рух транспорту на важливих гуманітарних транспортних артеріях у Чернігівській області. Поки що локації, де їх будуть встановлювати, тримають в таємниці.

1 грудня

Німеччина передає Україні аптечки та техніку

Джерело: Суспільне

Німеччина передає Україні нову військову допомогу — сім зенітних самохідних установок Gepard, 100 тисяч аптечок, а також санітарні авто та авто для охорони кордону.

Два посольства України за кордоном отримали листи з погрозами

Джерело: очільник МЗС Кулеба

Два посольства України за кордоном, крім посольства Іспанії, отримали листи з «дуже конкретними погрозами», заявив очільник МЗС Кулеба, не уточнивши, хто саме їх отримав.

Перша леді Туреччини відвідала евакуйованих з Одеси дітей-сиріт

Джерело: Укрінформ

Перша леді Туреччини відвідала евакуйованих з Одеси дітей-сиріт.

«Ніхто не хоче війни. Ми проти того, щоб хтось втрачав батьків або був змушений виїжджати зі своєї країни. Бажаю, щоб ця війна якнайшвидше закінчилася, щоб рани загоїлися, і всі могли благополучно повернутися до своїх домівок», – сказала перша леді Туреччини.

Пентагон укладав контракт на $1,2 млрд на виробництво NASAMS для України

Джерело: сайт міністерства оборони США 

Пентагон уклав контракт з компанією Raytheon Technologies на 1,2 мільярда доларів на виробництво шести зенітно-ракетних систем NASAMS для України.

«Компанія Raytheon Co., Тьюксбері, штат Массачусетс, отримала контракт із твердою фіксованою ціною на суму 1 216 207 829 доларів США на закупівлю національних передових зенітних ракетних комплексів, супутнього обладнання, послуг та запасних частин для підтримки зусиль в Україні», – сказано у повідомленні Пентагону.

Роботи виконуватимуться в Тьюксбері у штаті Массачусетс з передбачуваною датою завершення 28 листопада 2025 року. 

Європейці і далі підтримують вступ України в ЄС, підтримка постачання зброї знизилась до 50%

Джерело: Eupinions

Переважна більшість європейців продовжує виступати за вступ України до ЄС, водночас в усіх країнах дещо знижується підтримка поставок зброї.

Про це свідчать результати загальноєвропейського опитування Eupinions, європейського інструменту дослідження громадської думки Фонду Бертельсманна, проведеного у вересні.

По всій Європі 50% респондентів все ще вважають, що їхні країни повинні підтримати Україну, надаючи їй зброю для захисту від російської агресії. У березні, невдовзі після початку війни, цей показник становив 56%.

США профінансують виробництво шести комплексів ППО NASAMS для України

Джерело: пресслужба Міноборони США

США профінансують виробництво шести комплексів ППО NASAMS для України

Пентагон уклав контракт із компанією Raytheon Technologies на виробництво шести зенітно-ракетних комплексів NASAMS для Збройних сил України. Вартість домовленостей сягають $1,2 млрд.

Виробництво NASAMS локалізуватиметься у місті Тьюксбері, штат Массачусетс. Орієнтовна дата завершення робіт — 28 листопада 2025 року.

Сили оборони України вже застосовують для захисту від ракетних ударів росії два комплекси NASAMS, отримані у листопаді.

Про те, що сумарно Вашингтон має намір поставити Україні вісім одиниць таких систем ППО, стало відомо на початку листопада. Через місяць, у ніч проти 1 грудня, зʼявилася інформація про контракт з оборонною компанією на суму $1,216 млрд.

До нього входить виробництво батарей ЗРК, супутнього обладнання, запчастин, навчання бійців ЗСУ та інші послуги.

Премʼєр Норвегії анонсував багаторічну підтримку у відбудові України

Джерело: Укрінформ 

Норвегія планує надавати всебічну підтримку нашій державі протягом тривалого часу.

Про це заявив премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре на спільній з канцлером ФРН Олафом Шольцом пресконференції в Берліні.

«російський терор триває, і ми повинні зробити все можливе, щоб допомогти Україні пережити холодну зиму», – сказав Стьоре.

Він зазначив, що Норвегія візьме участь у відбудові України. «Про це буде оголошено наступного року, і це має тривати багато років. Це історична спроба, і ми хочемо, щоб багато країн зробили свій внесок», – наголосив очільник уряду Норвегії.

Блінкен: Країни НАТО й партнери надали Україні зброї на $40 мільярдів – ще більше вже у дорозі

Джерело: Укрінформ

Сполучені Штати разом із союзниками по НАТО та партнерами по G7 мають намір надалі нарощувати обсяги допомоги Україні, щоб позбавити путіна можливості тримати у заручниках решту світу.

Про це сьогодні під час пресконференції в Бухаресті за підсумками дводенної зустрічі Північноатлантичної Ради на рівні міністрів закордонних справ, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

«Ми посилимо нашу безпекову, гуманітарну та економічну підтримку для України. Союзники по НАТО й наші партнери вже надали Україні зброї на 40 мільярдів доларів, і ще більше вже в дорозі. Сполучені Штати надали більше 19 мільярдів доларів безпекової допомоги, і ще 15 мільярдів доларів – у вигляді прямої економічної та гуманітарної підтримки. Ми також продовжуємо піднімати ціну війни для кремля та для тих, хто підтримує цю війну президента путіна. Ми вітаємо зусилля Європейського Союзу, який готує 9-й пакет санкцій, щоб зменшити спроможності кремля до ведення своєї жорстокої війни», – сказав держсекретар США.

Литва надає Україні ще 13 мільйонів євро допомоги

Джерело: міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас, Twitter

Уряд Литви виділив на підтримку для України 13 мільйонів євро, які будуть витрачені, зокрема, на відновлення енергетичної інфраструктури, пошкодженої російськими обстрілами.

«Сьогодні (30 листопада — ред.) литовський уряд затвердив 13 мільйонів євро підтримки для України», — написав він у своєму Twitter.

За словами міністра, ця сума буде розподілена наступним чином:

5 мільйонів євро спрямують до фонду Світового банку на підтримку України,

4 мільйони євро – на відновлення української енергетичної інфраструктури.

2 мільйони євро — на підтримку українських біженців у Молдові

2 мільйони євро — на ініціативу Grain from Ukraine для експорту українського продовольства.

30 листопада

ЄС пропонує створити спецсуд для розслідування злочину агресії росії проти України 

Джерело: Твіттер президенти Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн

Єврокомісія пропонує створити суд ООН для розслідування злочину агресії рф проти України та відпрацювати правовий механізм використання заблокованих ресурсів росії для виплати компенсацій Україні за завдану шкоду, а також спрямувати ці кошти на відбудову країни.

Пентагон досі не платив за обслуговування систем супутникового зв’язку Starlink, наданих Україні Ілоном Маском

Джерело: Укрінформ

«Міністерство оборони Сполучених Штатів не проводило жодних платежів компанії Starlink за її системи – за можливості, які Starlink надає Україні»,- відповів він на запитання, хто платить за обслуговування цих систем в Україні – Ілон Маск чи американське військове відомство.

Прем'єрка Фінляндії: треба забезпечити перемогу України у війні

Джерело: АР

Лідерка Фінляндії Санна Марін заявила, що її країна має надати більше підтримки Україні, щоб забезпечити їй перемогу у війні проти росії.

Про це вона сказала в Окленді під час першого в історії візиту фінського прем'єр-міністра до Нової Зеландії та Австралії.

ППО для України залишається пріоритетом для Міноборони США 

Джерело: речник Пентагону

Він додав, що США продовжують обговорювати потреби України в ППО з партнерами по всьому світу.

«Як я вже сказав, ми вже надали широкий список можливостей, зокрема 6 додаткових системи NASAMS, які будуть надані впродовж наступних декількох років. Теж саме і з нашими європейськими партнерами: Німеччина, Іспанія та Франція надають також інші можливості. Тож ми продовжимо цю дискусію», — зазначив Райдер.

29 листопада

Німеччина передасть Україні 14 естонських військових дронів

Джерело: Milrem Robotics/пресрелізі

Німецька компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW) підписала з естонським розробником Milrem Robotics контракт на поставку в Україну 14 безпілотних наземних машин THeMIS, які профінансує міністерство оборони Німеччини.

Сім дронів TheMIS будуть поставлені в Україну до кінця 2022 року, а решта – у другому кварталі наступного. Перша партія буде призначена для евакуації поранених із поля бою, другу ж переобладнають для розмінування.

THeMIS – це багатоцільовий безпілотний наземний транспортний засіб з відкритою архітектурою, що дозволяє переобладнати його для виконання різних функцій – транспортування, ведення бойових дій, знешкодження боєприпасів або підтримка розвідувальних операцій.

США нададуть Україні 53 млн доларів для відновлення енергосистеми

Джерело: CNN

Сполучені Штати нададуть Україні підтримку обсягом 53 млн доларів для термінової закупівлі обладнання, необхідного для відновлення енергосистеми після російських ракетних ударів.

Фінансування передбачене на придбання обладнання для відновлення електромережі і його мають поставити в Україну якнайшвидше. 

«Цей пакет буде включати розподільні трансформатори, автоматичних вимикачів, пристроїв захисту від стрибків напруги, роз’єднувачів, транспортних засобів та іншого критично важливого обладнання», – зазначають у записці, надісланій редакціям. 

 

Ці кошти надаються додатково до 55 млн доларів екстреної підтримки для енергетичного сектору України.

До України прибула реактивна система залпового вогню LRU

Джерело: Міністр оборони Олексій Резніков

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що до України прибула реактивна система залпового вогню LRU, передана Францією. LRU — модернізована версія MLRS M270.

Генсек Єнс Столтенберг: НАТО збільшить допомогу Україні, оскільки путін використовує зиму як зброю

Країни НАТО збільшать допомогу Україні, оскільки президент росії путін використовує зиму як зброю.

Джерело: Reuters

«Я думаю, ми всі бачили ці знімки, зроблені із супутників, на яких ви бачите Європу у світлі, а Україну — у темряві. Відновити все це — величезне завдання. Президент путін намагається використати зиму як зброю у війні», — сказав Столтенберг.

Міністри закордонних справ країн НАТО зосередяться на збільшенні військової допомоги Україні, такій як системи протиповітряної оборони та боєприпаси. Частину нелетальної допомоги (паливо, медикаменти, зимове спорядження та засоби проти дронів) доставлять в рамках пакету допомоги НАТО, в який можуть зробити свій внесок союзники і який Столтенберг прагне збільшити.

Словаччина передала Україні 30 бойових машин піхоти БМП-1 завдяки домовленості з Німеччиною 

Джерело: міністр оборони країни Ярослав Надь

Україна отримала від Словаччини 30 бойових машин піхоти БМП-1.

«Радий підтвердити, що 30 словацьких бойових машин піхоти БМП-1 передано Україні на підставі угоди про круговий обмін з Німеччиною», – написав Надь у своєму Twitter.

США у НАТО роз’яснили позицію щодо невизнання Росії державою-спонсором тероризму

Джерело: Голос Америки

США наразі не вважають корисним визнання росії в якості держави-спонсора тероризму, але виступають за подальші обмеження для росії у вигляді санкцій та експортних обмежень. 

«Гадаю, ви чули коментарі президента Байдена та інших в адміністрації. Відчуття у Вашингтоні в тому, що це насправді наразі непотрібно, і насправді може бути контрпродуктивно в тому плані, що це може зашкодити нашій можливості, наприклад, привозити гуманітарну допомогу Україні, або вивозити певну кількість зерна з України», – зауважила Сміт відповідаючи на питання преси в понеділок.

США передасть черговий пакет допомоги для української енергосистеми 

Джерело: Reuters

Державний секретар США Ентоні Блінкен сьогодні оголосить про новий пакет допомоги для української енергосистеми

З початку війни в Україні США й РФ лише раз використали лінію військового спецзв'язку 

Джерело: Reuters

Спеціальна лінія зв'язку з питань вирішення конфліктних ситуацій («деконфліктингу»), створена військовими Сполучених Штатів і росії на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, була використана лише один раз.

За словами джерела, Сполучені Штати ініціювали дзвінок через лінію «деконфліктингу», щоб повідомити про свою стурбованість російськими військовими операціями поблизу об'єктів критичної інфраструктури в Україні.

Посадовець США відмовився уточнити, яка саме подія стала приводом для дзвінка, але сказав, що йдеться не про падіння ракети на території Польщі під час масованого ракетного обстрілу росією України 15 листопада.

росія перекинула до білорусі щонайменше 15 ракетних комплексів «Тор-М2». Вони призначені для захисту об’єктів

Джерело: «Сообщество железнодорожников Беларуси».

Моніторингова група «Сообщество железнодорожников Беларуси» вказує, що ешелон відправився зі станції Єйськ (Краснодарський край, рф) і їде до станції Лісова (Брестська область). Група наголошує, що це не останній військовий ешелон із ЗРК «Тор-М2», які перекидають до білорусі.

Алею біля посольства росії у Варшаві перейменували на честь жертв російської агресії

Джерело: Укрінформ

Назву алеї – «Жертв російської агресії» надали за сприяння й активності депутата Ради Варшави від правлячої партії «Право і Справедливість» (PiS) Філіпа Фронцковяка.

Фото:Малгожата Госєвська
Фото:Малгожата Госєвська

28 листопада

Міністри держав НАТО в Бухаресті пообіцяють нові заходи підтримки України

Джерело: АР

Міністри закордонних справ НАТО на зустрічі в Бухаресті цього тижня пообіцяють надати довгострокову підтримку Україні, яка захищається від російських повітряних, ракетних і наземних атак.

На цій зустрічі в Бухаресті міністри НАТО, ймовірно, дадуть нові обіцянки щодо нелетальної підтримки України. Йдеться про паливо, електрогенератори, медикаменти, зимове спорядження та пристрої для боротьби з безпілотниками.

Окремі члени Альянсу також, ймовірно, оголосять про нові постачання військового обладнання для України - головним чином, систем протиповітряної оборони. НАТО як організація не буде пропонувати таких поставок через побоювання залучення у війну з росією.

Boeing пропонує передати Україні снаряди радіуса дії до 150 км

Джерело: Reuters 

Пентагон розглядає пропозицію компанії Boeing щодо постачання Україні дешевих невеликих високоточних бомб, які б дозволили Києву завдавати удару далеко в тилу російських військ на відстань до 150 км.

Запропонована Boeing система, що отримала назву «Бомба малого діаметру наземного базування» (GLSDB), може бути поставлена вже навесні 2023 року, згідно з документом, з яким ознайомилося агентство. GLSDB поєднує в собі бомбу малого діаметру GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26.

Рада ЄС включила порушення санкцій до списку злочинів Євросоюзу

Джерело: пресслужба Ради Європейського Союзу

Рада ЄС у понеділок одноголосно ухвалила рішення додати порушення санкцій до списку злочинів ЄС, включених до Договору про функціонування Євросоюзу.

Наразі держави-члени по-різному визначають, що є порушенням санкцій, введених після вторгнення росії до України, та які заходи покарання мають застосовуватися у разі порушення. 

Це може призвести до різного ступеня виконання санкцій та ризику обходу обмежень, що потенційно дозволить особам, які перебувають під санкціями, продовжувати отримувати доступ до своїх активів та підтримувати режими, проти яких спрямовані заходи ЄС.

Включення порушення санкцій до списку «злочинів ЄС» є першим із двох кроків щодо забезпечення однакового ступеня застосування санкцій на всій території ЄС та припинення спроб обійти або порушити санкції.

Після ухвалення цього рішення Європейська комісія подасть пропозицію щодо директиви, яка містить мінімальні правила щодо визначення кримінальних злочинів та покарань за порушення обмежувальних заходів ЄС. 

Потім цей проєкт директиви має бути обговорений та прийнятий Радою ЄС та Європейським парламентом.

Міністри закордонних справ Латвії, Естонії, Литви, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції прибули до Києва, щоб обговорити подальшу підтримку України

Джерело: Твіттер глави МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс.

Міністри закордонних справ країн Північної Балтії відвідують Київ та зустрічаються з найвищими посадовими особами України; це найбільша група міністрів, які відвідали Україну з початку російської агресії. Головне питання – як далі підтримувати Україну», – йдеться у дописі.

У США республіканці заявляють, що вимагатимуть більшого контролю над військовою допомогою Україні

Джерело: Bloomberg та The Hill

У США республіканці, які здобули більшість у Палаті представників, заявляють, що вимагатимуть більшого контролю над військовою допомогою США Україні, водночас деякі з них підтримують надання ЗСУ далекобійної зброї

«Ми збираємося забезпечити більший нагляд, прозорість і підзвітність», – заявив у ефірі ABC конгресмен Майкл Маккол, який претендує на посаду голови Комітету в закордонних справах Палати представників.

Водночас республіканець у Комітеті з питань розвідки Майк Тернер критично оцінив той факт, що лише 8 млрд із 40 млрд доларів допомоги, яку Палата представників ухвалила у травні, була спрямована безпосередньо на озброєння України.

Пентагон розглядає можливість поставок Україні високоточних боєприпасів з дальністю 150 км

Джерело: Reuters

Міністерство оборони США розглядає пропозицію компанії Boeing постачати Україні малогабаритні високоточні боєприпаси (Ground-Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), які можна встановлювати на ракетні системи, які вже є в України. Це дозволить українським військовим завдати удару «далеко в тил росії».

Джерела та документ, який є у розпорядженні агентства свідчать, що запропонована Boeing система GLSDB є одним з планів запуску у виробництво нових боєприпасів для України та східноєвропейських союзників Америки.

Прем'єр Британії допускає збільшення військової допомоги Україні 

Джерело: Reuters

Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак має намір зберегти або збільшити військову допомогу Україні в наступному році.

«Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Ми збережемо або збільшимо нашу військову допомогу наступного року.І ми надамо нову підтримку протиповітряної оборони», – йдеться у повідомленні.

Борис Джонсон продовжує допомагати Україні

Джерело: УП

Експрем'єр Британії відвідав склад медикаментів від мережі лікарень, яка вже відправила 12 вантажівок гуманітарної допомоги в Херсон. Сам Джонсон допоміг волонтерам, попрацював вантажником та водієм вантажівки.

Генсек НАТО: Чим більше військової підтримки, тим сильніша буде позиція України на переговорах

Джерело: Welt

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що чим більше військових успіхів матиме Україна, тим сильнішою буде її позиція на майбутніх переговорах.

 «Ми можемо посилити позицію України за столом переговорів, якщо надамо їй військову підтримку. Найкращий спосіб підтримати мир – це підтримати Україну», – сказав Столтенберг.

«Він визнав, що допомога Україні має свою ціну в західних суспільствах. «Зростання цін на продукти харчування та енергоносії означає важкі часи для багатьох домогосподарств в Європі. Але ми повинні пам'ятати, що народ України щодня платить за це своєю кров'ю», – сказав генсек.

Кількість зареєстрованих біженців з України в Європі досягла понад 4 751 070 людей

Джерело: ООН.

Кількість зареєстрованих біженців з України в Європі досягла понад 4 751 070 людей. Це дані станом на 22 листопада. Найбільше українців у Польщі, Німеччині та Чехії.


Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024