У Киргизстані декомунізуватимуть райони столиці: у рф відреагували погрозами

28 Листопада 2022, 11:31
Pixabay 922
Pixabay

У Держдумі росії погрожують Киргизстану «виходом на шлях України», через намір влади терміново перейменувати всі назви районів Бішкека державною мовою. 

Про це заявила перша заступниця голови комітету Держдуми рф у міжнародних справах Світлана Журоваповідомляє радіостанція «говорить москва».

За її словами, «це перші маленькі кроки, щоб у результаті видавити повністю російську мову», і таке рішення нібито «порушить права росіян» у Киргизстані.

Читайте також: Влада Естонії рекомендувала знести 244 радянських пам'ятники

«А потім наступний етап — школи, а потім ще якийсь, і буде, як у Грузії, коли молодь, на жаль, практично не розмовляє російською мовою. Ми знаємо, що і в Україні теж з цього починалося. Захист, здавалося б, національної державної мови, але водночас час, щоб люди потихеньку розуміли, що вони більше російською не говоритимуть», — заявила депутатка.

За її словами, це питання, можливо, обговорюватиметься на найвищому державному рівні в РФ. Журова наголосила, що про заклики Шакієва розкажуть путіну, щоб він зробив «зауваження»президентові Киргизстану Садиру Жапарову.

25 листопада спікер парламенту Киргизстану Нурлан Шакієв під час виступу на загальнонародному курултаї країни закликав терміново перейменувати всі райони столиці, які досі називають Ленінський, Першотравневий, Жовтневий і Свердловський, державною мовою.

Також декомунізації підлягають і ті населені пункти, які досі мають «радянські» назви.

Таке рішення пов'язане із планами керівництва країни щодо розвитку державної мови, зазначив Шакієв.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024