«НАТО допоможе Україні пережити зиму», – перші шпальти світових ЗМІ про війну росії в Україні

30 Листопада 2022, 20:14
Фото ілюстративне 1615
Фото ілюстративне

Перші шпальти світових ЗМІ продовжують описувати події російсько-української війни. Іноземні журналісти та журналісти повідомляють про те, як світова спільнота допомагає Україні пережити зиму попри ворожі атаки енергосистеми, планові та аварійні відключення води, опалення та електроенергії.

Про це повідомляє Район.Закордон.

Бельгія. «De Standaard»: «НАТО допоможе Україні пережити зиму»

Західні союзники стикаються з подвійним викликом: як вони допоможуть Україні пережити зиму у військовому та гуманітарному сенсах? Засідання НАТО в Бухаресті тривало два дні.

Бухарест викликає змішані почуття в колах НАТО. У столиці Румунії країни-члени у 2008 році під тиском США вирішили, що Україна (і Грузія) можуть приєднатися до військового альянсу. Президент росії путін був присутній і бурхливо відреагував. Через чотири місяці танки в'їхали до Грузії. Геополітики також бачать прямий зв'язок  між тим самітом НАТО та нинішньою війною в Україні.

Сьогодні міністри закордонних справ НАТО повертаються до Бухареста на важливу дводенну зустріч. Перед ними стоїть питання, як вони можуть допомогти Україні пережити зиму. На фронті росіяни тримають оборону, але вони продовжують шкодити українцям своїми бомбардуваннями критичної енергетичної інфраструктури. Президент Зеленський у понеділок попередив, що Росія продовжить обстріли: «Поки у них є ракети, вони не відступлять. Ми точно знаємо».

Українці цілодобово працюють над відновленням пошкодженої інфраструктури. Останніми місяцями вони творили дива, а тим часом збитки настільки великі, що все виправити неможливо. У неділю 20 відсотків мережі все ще були збиті, повідомив адміністратор Укренерго. Але в понеділок знову почастішали поломки, тому що холод тільки збільшив попит на електроенергію.

Це подвоює виклик для західних союзників. Вони не тільки повинні продовжувати постачати в Україну зброю, але й гуманітарна допомога стає все більш актуальною. Як ми допоможемо Україні пережити зиму? Все крутиться навколо цього питання», – каже європейське дипломатичне джерело. «Зрозуміло, що росія намагається виграти час, сподіваючись, що зима стане важким випробуванням  для українців. Звичайно, вони самі для цього не годяться. Тому своїх бійців намагаються використовувати максимально економно. Найголовніше зараз – витримати і виснажити українську армію».

«росія намагається виграти час, сподіваючись, що зима стане важким випробуванням для українців»

Для Заходу це зводиться до того, щоб забезпечити українську армію достатньою кількістю зброї – боєприпаси та протиповітряна оборона мають вирішальне значення – і продовжувати надавати гуманітарну підтримку. Тому міністр закордонних справ України також сидить за столом у Бухаресті. Дмитро Кулеба зачитає свій список потреб і його уважно вислухають. Безсумнівно, що НАТО продовжуватиме підтримувати українську армію додатковим паливом, генераторами та всіма видами обладнання, щоб допомогти солдатам пережити зиму.

Питання в тому, чи зможуть країни продовжувати постачати зброю окремо. Навіть у США запаси закінчуються. Україна намагається закріпитися на півдні. Армія в наступі витрачає більше боєприпасів, ніж армія в обороні. Голод України на військову техніку буде тільки зростати.

Безперечно те, що на західному фронті досі немає тріщин. Готовність і надалі підтримувати українців одностайна. Також немає тиску на Київ, щоб сісти за стіл переговорів. 

«Тільки президент Зеленський вирішить це, і ми зробимо все можливе, щоб він міг сісти за стіл переговорів у найсильнішій позиції», — сказала Джуліанна Сміт, пані посол США в НАТО.

Ніхто точно не знає, скільки ракет і боєприпасів ще є у росіян. Деякі аналітики кажуть, що їх запаси закінчаться через місяць. Але це теж було сказано місяць тому. 

«Зрозуміло, що вони стають дедалі більш залежними від іранських ракет. Великим викликом для них також залишається забезпечення своїх солдатів на фронті», – каже дипломатка.

На південному фронті проблеми тільки загострюються. В Інституті вивчення війни серйозно вважають, що росіяни не хочуть захищати південну лінію фронту за будь-яку ціну. У неділю керівник НАЕК «Енергоатом», який керує атомними об'єктами України, заявив, що російська армія, схоже, також готується покинути Запорізьку АЕС. Розташована на східному березі Дніпра. Це той банк, який росіяни хочуть утримати.

Це може означати, що вони також хочуть відмовитися від частини східного берега. Українські військові вже були помічені в інших місцях на тому березі. У москві це повідомлення офіційно спростували в понеділок. Якщо росія відмовиться від АЕС, вона матиме менше контролю над українською енергосистемою. Це якраз частина їхньої військової стратегії.

Канада. «The Globe and Mail»: «У звільненому українському місті точиться боротьба за відновлення посеред зими»

Ігор Лозенко не може зігрітися. Половина його будинку зникла після того, як у нього влучив російський танковий снаряд у лютому, тому його зовнішня стіна покрита брезентом. Він спить у своїй останній неушкодженій кімнаті, біля маленького електричного обігрівача, який світиться теплом лише у ті рідкісні години, коли в цьому місті на північ від Києва є електрика.

 

«Коли немає електрики, ви відчуваєте холод», — сказав 41-річний робітник фабрики, стоячи на вулиці, коли в неділю на це зруйноване місто випав ще один товстий шар снігу.

Пан Лозенко був одягнений у той самий флісовий комбінезон і товсті вовняні шкарпетки, в яких спав.

«Так холодно, навіть спати в одязі, навіть під трьома ковдрами», – каже чоловік.

Зима в Україні скрізь буде важкою

Невпинні атаки росії на цивільну інфраструктуру перетворили такі базові речі, як електроенергія, опалення та гаряча вода, на предмети розкоші у Києві та містах по всій країні.

Пережити холод стане ще більшим викликом у прифронтових регіонах сходу та півдня України, а також у таких містах, як Бородянка, які сильно постраждали на початку війни та залишаються в руїнах через багато місяців після звільнення від російської окупації.

Ватикан «losservatore romano»: «Миколаїв без води»

У Миколаєві перекрито постачання питної води після того, як минулої ночі російською атакою було пошкоджено насосну станцію. Те, що відбувається в ці години в південноукраїнському місті, стає повсякденним життям для мільйонів українців, які борються з постійними перебоями у водо- чи енергопостачанні через російські атаки на інфраструктуру.

путін використовує зиму, щоб поставити українців та українок на коліна, заявив речник Ради національної безпеки США. Джон Кірбі, посилаючись на генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Останній сьогодні перебуває в Румунії для участі в зустрічі міністрів закордонних справ країн-союзниць. 

«Ми будемо підтримувати Україну до кінця, не відступимося», – наголосив він.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також був присутній у Бухаресті, а офіційний представник США сказав, що Вашингтон сьогодні оголосить про значну фінансову допомогу Києву, щоб допомогти місцевій владі впоратися з руйнуваннями, завданими російськими атаками на енергетичну інфраструктуру.

Німеччина.  «Suddeutsche zeitung»: «Посол України просить генератори»

Бундесвер має занадто мало боєприпасів.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024