Український освітній Хаб в Чехії: вже працює онлайн: незабаром відкриття офлайн

01 Грудня 2022, 16:18
Український освітній Хаб в Чехії: вже працює онлайн: незабаром відкриття офлайн 1553
Український освітній Хаб в Чехії: вже працює онлайн: незабаром відкриття офлайн

В ProUkraїnu поспілкувались із Діаною Кислухо, координаторкою проєкту, про діяльність Українського освітнього хабу у Чехії. Плануєть відкриття креативного простору для розвитку та навчання українців. Що вже сьогодні можна отримати безкоштовно на сторінках Хабу онлайн? 

Про це та не тільки – дивіться в інтерв'ю від ProUkraїnu.

Український освітній Хаб в Чехії – це один з 8 осередків у Європі, що реалізує освітні програми для всіх українців, де б вони не знаходились. В Хабі існують пропозиції отримати знання онлайн і офлайн. Багато ініціатив зараз спрямовані на переквалвфікацію спеціалістів або отримання нових навичок з будь-якого місця і безкоштовно.

«Український освітній Хаб в Чехії» відкрили офіційно нещодавно і в гостях у ProUkrainu побувала координаторка проєкту Діана Кислухо! Гостя розповіла про можливості та плани на майбутнє:

  • Коли та в якому чеському місті Український освітній хаб з’явиться фізично.
  • Які курси пропонує платформа, і які з них є найпопулярнішими серед українців.
  • Які активності плануються для різних міст Чехії після відкриття хабу.
  • Що отримають українці, якщо пройдуть один із курсів.
  • Як долучатися до навчання у хабі уже зараз.
  • Які цікавнки на платформі зможуть знайти для себе підлітки та діти.
  • Які мови доступні для вивчення українцям у хабі?
  • Команда Українського освітнього хабу в Чехії..
  • Плани хабу на наступний рік.

Оскільки ми говоримо про освіту, то на якому рівні вона представлена у вашому хабі? Це офіційно, чи це курси самореалізації? Ви дієте в Чехії як навчальний заклад, чи надаєте якесь документальне підтвердження тим курсам, які мають змогу пройти у вас ваші слухачі?

Дякую! Ми імплементуємо наші курси, як скоріше самореалізацію для дітей та дорослих. Ми надаємо сертифікати після проходження наших курсів. Їх є дуже велика кількість. Їх можна потім використовувати в портфоліо, задля пошуку нової роботи.

Чия була ініціатива створити цей освітній хаб і цей простір для українців саме у Чехії?

Наприкінці жовтня Міністерство освіти і науки України у співпраці з нашою Асоціацією інноваційної та цифрової освіти імплементували проєкт “Український освітній хаб у Чехії”. Сам проєкт реалізується за підтримки міжнародного Вишеградського фонду.

Лінк на ресурс: Національна Мережа Український Освітніх Хабів – реалізує концепцію Навчання Протягом Життя (Life Long Learning) з метою розвитку людського капіталу України.

А де фізично знаходиться хаб? Наприклад, люди зацікавилися і мають бажання приєднатися до вас.

Працюємо активно в онлайн форматі, а відкриття офлайн-формату проєкту планується на 2023 рік. Зараз вирішуємо проблеми пошуку приміщення для такої роботи.

Це проблема в Чехії знайти приміщення, із цим виникають труднощі?

Ми зараз активно шукаємо донорів, активно шукаємо партнерів, які могли б з нами у співпраці це імплементувати.

Як приєднатися і стати слухачем безкоштовних курсів?

Якщо ми зараз говоримо про онлайн, то розуміємо, що вже зараз долучитися люди можуть? Який алгоритм дій, коли людина має бажання, і останній крок – вона слухач ваших курсів, що треба для цього зробити?

Зараз всі заходи, майстер-класи, лекції, тренінги ми анонсуємо у нашому телеграм-каналі. Він називається «Українській освітній хаб в Чехії». Туди можна вільно доєднуватися, реєструватися на всі заходи. Ми їх анонсуємо з регулярністю.

Наступного року ви плануєте відкрити простір офлайн для того, щоб люди могли наживо спілкуватися. Живе спілкування дуже важливе, думаю, буде великий попит. І сьогодні на це чекають багато українців. Є вже якісь плани, де планується це створити?

Хотілося б створити освітній хаб там, де це буде найбільш корисно для українців, де буде найбільший осередок українців, у такому місці. 

Це звичайно Прага, тому що в цьому місті знаходяться набагато більше українських біженців, але звичайно ми плануємо також реалізувати різні заходи для інших міст Чехії. Не обов’язково для Праги, тому що дуже багато людей ставлять питання: «Чому знову Прага, а як же маленькі міста – Острава, Брно, Плзень, там дуже багато українців є». Тому, звичайно, хотілося б організовувати заходи для маленьких міст. можливо, просто буде більше онлайн формату.

Що пропонуєте для дітей в Чехії? Чим можуть скористатися підлітки, діти шкільного віку на вашому ресурсі?

Всі наші курси, лекції, майстер-класи, освітні тренінги – вони є абсолютно актуальними для дітей будь-якого віку, особливо десь з дванадцяти років. Наші майстер-класи також з “м’яких навичок”. Діти можуть доєднатися до лекції, де спікери розказують про те, наприклад, як боротися з прокрастинацією, що може бути теж дуже актуальним для дітей, коли вони навчаються у школі, в інституті, університеті. Як розказувати щось на велику аудиторію, на публіку. 

Ми організовуємо дуже багато курсів з IT. Це актуально для дітей, а особливо, зі зростаючою популярністю цієї професії. Ми організовуємо курси: «Розробник сайтів», «Дизайн». У нас є мовні онлайн-лекції, в яких можуть брати участь діти. Нашою командою також розроблена система профорієнтації, тобто дитина шкільного віку може перейти на сайт, який розробила наша команда і пройти тестування з профорієнтації для того, щоб визначити власний тип інтелекту і власні здібності до якоїсь професії. Ми спеціально створили такий проєкт для того, щоб діти простіше визначалися зі своїм майбутнім шляхом, зі своєю кар’єрою.

Дуже цікавий момент, дійсно дітки зараз перебувають у стресовій ситуації, потребують soft skills навичок. Курси здебільшого українською мовою?

Так.

А мовні які пропонуєте?

В нашій команді є професіональний психолінгвіст та поліглот Віталій Зубков, який проводить онлайн лекції, тренінги про те, як правильно вчити іноземну мову. Це не обов’язково англійська мова, це німецька, польська мова. Віталій Зубков знає дванадцять мов. Він ділиться методиками, як правильно вчити іноземну мову, як правильно говорити, як поповнювати словниковий запас. Тобто ми навчаємо методиці вивчення, а також Віталій Зубков є розробником проєкту «Lingva.Skills», який дуже є популярним в Україні. Людина також може перейти за посиланням і вільно у будь-який час навчатися англійській мові просто зараз.

Освітній Хаб в Чехії: офіційна основна освіта чи додаткова?

Діти в Чехії обов’язково мають відвідувати школу. Це за законом, якщо дитина перебуває більше 90 днів у країні. В багатьох випадках діти відвідують дві школи: чеську та українську. Чи стоїть у вашому Освітньому хабі зараз питання, щоб запропонувати альтернативну освіту дітям? Щоб дитина могла офіційно відвідувати, наприклад, як суботню школу, а потім в кінці отримати офіційний документ про закінчення повної середньої освіти? Чи йдеться все-таки більше про те, що це лише додаткові освітні ініціативи?

Ми реалізуємо наше навчання більше як додаткове. Тобто воно не є заміною основній освіті для дитини. Наразі ми реалізуємо проєкт “Уроки для життя” для українських підлітків віком 12-16 років у співпраці з ЮНІСЕФ. На такі курси дитина може прийти після своєї школи. Наприклад, навички щодо фінансової грамотності, навички “soft skills”, які дуже є затребуваними на ринку праці, консультації з профорієнтації: як визначити свій кар’єрний шлях. Тут є кібербезпека, тобто безпека у цифровому світі, як правильно взаємодіяти у цифровому світі.

Зараз дуже велика кількість українських педагогів опинилися в Чехії. Знаємо, що для того, щоб долучитися в чеській освіті до викладання, до роботи офіційної, треба пройти певний етап, чимало документальних питань вирішити. Чи співпрацюєте ви з українськими педагогами, які опинилися в Чехії?

Звичайно, вся наша команда – це саме українські біженці, які опинилися в Чехії. І так само вся наша команда – це українці, які мають або педагогічну освіту, або якусь іншу освіту. Ми реалізуємо це власними силами.

Вам треба надати якісь документи? Наприклад, прийшов вчитель до вас і має надати диплом для викладання.

Наші українські документи підходять, ми більше реалізуємо концепцію додаткової освіти для дітей. І, звичайно, у нас працюють в команді психологи, які мають ще психологічну освіту.


Чому більш за все хочуть навчатися українці?

Чи є вже якісь спостереження: на що є попит серед українських жінок, дітей? Що хочеться їм вивчати, на який курс є шалений попит? Бачила, що може бути декілька сотень одночасно присутніми на ваших онлайн конференціях – це вже велика кількість. Яка тематика цікавить сьогодні людей, яку освіту вони хочуть?

Звичайно, особливо українців, які перебувають в Чехії, зараз дуже цікавлять курси чеської мови – це дуже актуальне питання. Ми плануємо створювати розмовні клуби чеської мови для того, щоб люди приходили і спілкувалися між собою чеською мовою. Ми хочемо знайти людину, яка зможе а як тьютор сидіти в такій групі і направляти людей, пояснювати якісь помилки, які робить людина. Тобто це – розмовні клуби чеської мови. Дуже актуальними є наші курси з ІТ спеціальностей. На таке завжди є дуже великий попит, зараз у нас зареєстрованих приблизно чотири тисячі, якщо не помиляюсь, за весь період, що ми вже організуємо такі курси. І це все абсолютно безкоштовно, тому звичайно дуже багато людей бажаючих перекваліфікуватися, набути нових навичок і це дуже добре.

Який приблизно вік учасників – це підлітки, діти, чи це дорослі люди? Чи у вас є різні вікові категорії?

Різні вікові категорії. Діти, і з 16 років можуть абсолютно вільно доєднуватися.

Коли людина стає слухачем курсу, чи є якісь домашні завдання, хто їх перевіряє, зворотній зв’язок як здійснюється з слухачами курсів?

Звичайно, всі домашні завдання перевіряються. Як ми працюємо: доєднуємо людей до нашого окремого телеграм-каналу, де люди просто окремо навчаються цим ІТ курсам, де їм скидають домашні завдання, де між ними відбувається спілкування. Між тими, хто проходить навчання і тим, хто викладає матеріал. Ми співпрацюємо з українською академією ІТ Step. Тому дуже цікаво, дуже раджу.

Є вже якісь історії успіху? Відстежуєте, як далі склалася доля, як допомогло в житті. Людина прийшла, отримала знання і вже влаштувалася на роботу або віддячила вам якось.

Звичайно, після наших курсів людина може стати, наприклад, фрілансером, який може знайти просто окремі замовлення на стокових ресурсах, де пропонуються: «Зробіть мені, наприклад, це на сайт, чи треба такий дизайн». Тобто людина може просто, навіть якщо ще не отримає якусь дуже серйозну роботу, вона вже може після курсів спокійно працювати фрілансером. У нас є такі випадки, є такі люди.

Дуже добре, що дійсно є результат. Бачимо, що немає вікових обмежень – в будь-якому віці людина може реалізувати себе. Так, як і немає обмежень для ваших грандіозних ідей. Хотілося б запитати: яку найграндіознішу ідею ви зараз плекаєте? І як ви бачите через рік діяльність своєї організації, Освітнього хабу саме в Чехії. Вже зрозуміло, що це буде офлайн. Яку масштабну ідею ви поставили собі за мету реалізувати і що ми побачимо через рік?

По-перше дуже сильно хотілося б нарешті відкритися в офлайн-форматі, знайти приміщення і бути максимально корисними для людей тут і зараз, не просто в онлайн режимі, а вже в офлайн. Хочемо більше розвиватися, відкривати нові освітні Хаби не тільки в Празі, а і в інших містах Чехії, щоб людина могла прийти і отримати необхідні знання, навички і психологічну допомогу.

Дякуємо вам, Діано, що завітали до нас у студію редакції ProUkraїnu.cz. Редакція вже підписалася на курси, також будемо долучатися до освітніх процесів, які ініціює ваш хаб. У гостях з нами була Діана Кислухо, координаторка Українського освітнього хабу в Чехії. Ми залишаємося на зв’язку і чекаємо на нові зустрічі в нашій студії.

Дякую!

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024