Lex Ukrajina IV: як продовжити тимчасовий захист та інші зміни

01 Грудня 2022, 18:16
Lex Ukrajina IV: як продовжити тимчасовий захист та інші зміни 6017
Lex Ukrajina IV: як продовжити тимчасовий захист та інші зміни

30 листопада Уряд Чехії ухвалив новий законопроєкт Lex Ukrajina IV. Зокрема, повідомили, як продовжити тимчасовий захист та про інші зміни, які вплинуть на перебування українських біженців. Про це повідомило Міністерство внутрішніх справ Чехії.

30 листопада Уряд Чехії ухвалив новий законопроєкт Lex Ukrajina IV. Зокрема, повідомили, як продовжити тимчасовий захист та про інші зміни, які вплинуть на перебування українських біженців. Далі Lex Ukrajina IV повинні схвалити Сенат Чехії та президент Мілош Земан. передає ProUkraїny.

Про це повідомило Міністерство внутрішніх справ Чехії.

Тимчасовий захист до 31 березня 2024: процедура продовження

Згідно з Lex Ukrajina IV, біженці з України у Чехії зможуть продовжити тимчасовий захисту до 31 березня 2024 року. Таке рішення повинні ухвалити й інші країни ЄС.

Зокрема, у Чехії процедура продовження тимчасового захисту передбачає вклеювання візи, що вимагає особистої присутності, та загалом буде розділена на кілька етапів:

  • спочатку потрібно зареєструватися онлайн на сайті МВС Чехії до 31 березня 2023 року;
  • після цього ви отримаєте підтвердження на електронну адресу, яку надали під час реєстрації; у листі буде вказано дату та місце (міграційне відділення МВС Чехії) для вклеєння візи тимчасового захисту;
  • відвідати міграційне відділення потрібно у зазначений термін, але найпізніше до 30 вересня 2023 року;
  • якщо біженці не зареєструються або не з’являться на призначену дату вклеювання візи, то термін дії їхнього тимчасового захисту автоматично припиниться;
  • однак у такому випадку людина зможе оформити нову візу тимчасового захисту без жодних штрафів.

Як зазначають у МВС Чехії, з огляду на воєнні дії в Україні та настання зими, можлива ще одна хвиля міграції. Це може перевантажити МВС та Поліцію Чеської Республіки, так Lex Ukrajina IV передбачає можливість того, що уряд зрештою може вирішити, що продовження тимчасового захисту буде складатися лише з онлайн-реєстрації.

Інші зміни щодо перебування українських біженців у Чехії.

Читайте також: Український освітній Хаб в Чехії: вже працює онлайн: незабаром відкриття офлайн

Інші зміни щодо перебування українських біженців у Чехії

Окрім того, як продовжити тимчасовий захист, також ухвалили низку інших зміни до законів, які стосуються перебування українських біженців у Чехії. Так, за ініціативи МОЗ спрощуються правила отримання кваліфікації в галузі психології, оскільки попит на ці послуги значно зріс у зв’язку з приїздом людей, що постраждали від російського вторгнення. Також вносять зміни до правил зарахування українських дітей до дитячих садків та щодо обов’язкового відвідування школи на прийдешній навчальний рік. Планують полегшити й правила відрахування дитини з дитсадка, якщо вона разом батьками повертається в Україну.

Фінансова допомога

Також Уряд доручив Міністерству праці та соціальних справ ЧР провести ревізію всіх посібників для українських біженців та до 15 січня розробити нову систему виплат, яка почне діяти з 1 квітня 2023 року. З цієї дати допомоги біженцям, зокрема, фінансова, виплачуватимуться за новими правилами, які Мінпраці опрацює.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024