Перші шпальти світових ЗМІ про війну в Україні: «росію закликають до миру»

05 Грудня 2022, 21:37
Перші шпальти світових ЗМІ про війну в Україні: «росію закликають до миру» 1262
Перші шпальти світових ЗМІ про війну в Україні: «росію закликають до миру»

Світова преса продовжує писати про криваву війну в Україні. Інформацію про події, які назавжди увійдуть в історії публікують на перших шпальтах газет.

Кореспонденти Район.Закордон зібрали найактуальнішу інформацію закордонних ЗМІ станом на кінець листопада.

Головні теми газет

  • Байден: «Готовий до переговорів з москвою, якщо вона виявить волю до припинення війни.

  • В Італії, указом, затверджено: військова допомога Україні на весь 2023 рік.

  • Байден, який готовий поговорити з президентом росії, анонсує разом з Макроном міжнародну конференцію  13 грудня в Парижі.

  • росія звинуватила спостерігачів ОБСЄ за прихильність до України.

  • Умар Кремльов, «КОРОЛЬ БОКСА» і вірний друг путіна. IBA, Міжнародна боксерська асоціація, остання міжнародна спортивна федерація, якою все ще керує росіянин, єдина, яка дозволяє спортсменам російської федерації битися під своїм прапором і транслювати свій гімн.

  • У той час як європейці більше не зможуть купувати російську нафту з понеділка, у москви є кілька варіантів компенсувати дефіцит.

  • Уряд Іспанії та дипломати отримують листи з вибухівкою. Національний суд розслідує, хто відправив шість конвертів.

  • росія попереджає Захід про «величезний» ядерний ризик.

  • Бельгія «De Standaard». «російська група Вагнер імпортувала алмази до Бельгії».

  • «WSJ» - «Кораблі, пов'язані з російським трейдером, перевозили вкрадене українське зерно».

  • «ЄС просить членів обмежити ціну російську нафту на рівні 60 доларів». Польща проти і хоче обмеження ще нижче.

  • Мальта «Malta Independent». «Мистецтво Бенксі в Україні».

  • Італія «La Repubblica». «Рука, простягнута путіну». 

  • Макрон анонсує міжнародну конференцію в Парижі та перезапускає план Києва щодо припинення конфлікту.

  • Таджані: «Настав час справедливого світу для України».

  • «Гросі, МАГАТЕ: «Найближче рішення щодо забезпечення безпеки Запоріжжя».

  • «La Stampa» - «Декрет про зброю, допомогу Києву на весь 2023 рік».

  • «Сorriere della sera» - «Указом затверджено: військова допомога Україні на весь 2023 рік».

  • Гіпотеза постачання протидронових систем.

  • Зброя для Києва, від уряду.

  • Байден на зустрічі з Макроном: «Я розмовлятиму з Путіним, якщо він хоче миру».

  • Москва звинувачує НАТО.

  • «Il Messaggero». «Лукойл, державна допомога». 

  • «Кабінет Міністрів ухвалює рішення про націоналізацію нафтопереробного заводу «Пріоло» на рік: «Це стратегічне рішення». 

  • Уряд Мелоні дає зелене світло зброї для Києва.

  • Ватикан «L'Osservatore Romano» - Байден, який готовий поговорити з президентом Росії, анонсує разом з Макроном міжнародну конференцію  13 грудня в Парижі.

  • Німеччина «Rheinische Post» - «Росія звинуватила спостерігачів ОБСЄ».

Росія розкритикувала Організацію з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) і, зокрема, її спостерігачів на сході України за прихильність. «Дух і буква Статуту ОБСЄ знищені», — заявив міністр закордонних справ Сергій Лавров на телевізійній пресконференції в четвер. 

За словами лаврова, спостерігачі ОБСЄ, дислоковані в Донецькій області, ігнорували посилення нападів української армії на підтримуваних Москвою сепаратистів на сході України до початку війни, а в деяких випадках навіть допомагали їм. 

«Виявлені факти, коли ОБСЄ брала участь у наведенні вогню на Донецьк та Луганськ, – заявив він. – Після вигнання спостерігачів були виявлені відповідні документи».

З 2014 року ОБСЄ намагається розвести сторони конфлікту на Донбасі та стежити за припиненням вогню. Наприкінці лютого, після початку російського вторгнення, їй довелося завершити свою місію та вивести спостерігачів із зони бойових дій.

Варшава відмовила лаврову, якому заборонили в’їзд до Європейського Союзу через російську агресивну війну, у візі для участі в зустрічі міністрів закордонних справ країн ОБСЄ в четвер і п’ятницю в Лодзі, Польща.

  • «Der Tagesspiegel»  - «Новий центр для біженців з України»

  • Франція «Le Monde»  - Умар Кремльов, «КОРОЛЬ БОКСА» і вірний друг Путіна

На чолі Міжнародної федерації аматорського боксу кидає виклик МОК.

Ставить свої колосальні фінансові ресурси на службу російській м'якій силі.

Розслідування

Умар Кремльов очолює Міжнародну федерацію аматорського боксу IBA з 2020 року. Цей 40-річний чоловік із сумнівною репутацією та колосальними фінансовими можливостями не боїться кинути виклик МОК.

На 199-й день «інтервенції» в Україну Володимир Путін відвів погляд від лінії фронту і навіть посміхнувся. Це було 10 вересня, субота. Цього дня російський президент переможним кроком оглядає своїх бійців, які зібралися на урочисте відкриття Міжнародного центру боксу в надрах стадіону «Лужники» у Москві.

Протягом усього огляду приміщення колос з коротко підстриженим волоссям супроводжує її в спільному па де де. Таке знайомство з господарем Кремля може дозволити собі 40-річний Умар Кремльов: він вірний, нагороджений орденом Святого Георгія, найвищою національною військовою відзнакою. 

Цей колишній боксер-аматор із непростим минулим.  Його засудили у 2004 році, а потім у 2006 році за «акти насильства». Він заробив свої статки на таксі, а також на будівництві чи охороні. Він також відомий своєю близькістю до групи патріотичних байкерів «Нічні вовки».

Цієї суботи наприкінці літа, поки його війська борються в Україні, путін підтримує своє протеже в битві іншого роду: удушенні світового аматорського боксу. 

Цю імперію можна описати трьома літерами: IBA, Міжнародна боксерська асоціація, остання міжнародна спортивна федерація, якою все ще керує росіянин, єдина, яка дозволяє спортсменам Російської Федерації битися під своїм прапором і транслювати свій гімн. Очолювана Умаром Кремльовим IBA несе російські кольори високо на рингах усієї планети, кидаючи виклик Міжнародному олімпійському комітету (МОК).

Сам путін зробив це особисто, проводячи дальню дуель проти Томаса Баха, президента МОК, у відповідь на санкції, накладені на Росію після викриття системи «державного допінгу» після Олімпійських ігор (ОГ) у Сочі (2014). Регулювання аматорського боксу, популярної на всіх континентах дисципліни, є благом для російської «м’якої сили», інструментом впливу.

З 203 країнами-членами IBA має багату історію. Якщо уважно під мікроскопом подивитися на останніх лідерів, то це виглядає як список найбільш розшукуваних. 

Згадаймо, наприклад, узбека Гафура Рахімова, якого американські судові органи вважають «найбільшим у світі торговцем героїном». Він у 2018 році зайняв місце тайванця Ву Чінг-куо, автократа, який залишався при владі протягом одинадцяти років, перш ніж піти у відставку через порушення етики та розкрадання. За часів їхнього правління несправедливі суддівські рішення, наслідки інтриг на смузі інколи викликали сльози на очах найзагартованіших панчерів.

«Libération». «НАФТА. Російські методи обходу ембарго»

У той час як європейці більше не зможуть купувати російську нафту з понеділка, у Москви є кілька варіантів компенсувати дефіцит.

На початку листопада танкер «Young Yong» під прапором Джибуті сів на мілину в водах Індонезії, перш ніж його відбуксирували. На борту 2 мільйони барелів нафти, не малайзійського, як зазначено в сертифікатах, походження, а венесуельського: чорне золото під ударом американського ембарго. «Young Yong» отримав свій вантаж з іншого танкера місяцем раніше завдяки перевантажувальній операції у відкритому морі.

За кілька днів до цього епізоду Міністерство фінансів Сполучених Штатів уже визнало це судно, разом із дюжиною інших, замороженими активами, через його приналежність до «контрабандної мережі», яка використовує фальшиві документи для транспортування іранської нафти цього разу, іншого палива, що під санкціями.

Приклад «Young Yong «є гарною ілюстрацією креативності, яку іноді демонструють недобросовісні офшорні нафтотрейдери, покупці та перевізники.

І труднощі з контролем над цими потоками, поки в понеділок набуває чинності європейське ембарго на російську нафту, що транспортується морем.

Окрім виключень, наданих деяким країнам Східної Європи, росія, провідний світовий експортер нафти, яка дружить із Саудівською Аравією, втратить свого першого клієнта. Це спосіб для європейців зменшити нафтові надприбутки від Кремля, який фінансує війну в Україні.

Таким чином, західні країни прагнуть обмежити ці доходи, не перешкоджаючи циркуляції російського чорного золота в треті країни, щоб не створювати напруги на світовому ринку, який відзначається падінням квот на видобуток для країн ОПЕК. 

Ембарго забороняє європейським компаніям страхувати танкери, що перевозять російську нафту. Якщо, як додали Сполучені Штати через G7, вантажі купуються вище граничної ціни, сума якої ще невідома, – країни-члени ЄС досі не погодилися.

Але тим часом Москва може використовувати, або вже використовує, різні методи з більш-менш розпливчастим законодавством для продажу свого чорного золота, незважаючи на санкції.

«Росії стане дуже важко знайти нових покупців і напрямки. Ймовірно, доведеться продовжувати практикувати ще більші знижки». – Річард Бронз Директор геополітичного відділення офісу Energy Aspects

До вторгнення москви в Україну ЄС купив трохи більше половини російського експорту нафти.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, з 2,5 мільйона барелів на день у січні минулого року Європа закупила у жовтні лише 1,4 мільйона. Але Індія, Китай і Туреччина компенсували це падіння. 

Вони разом збільшили свої закупівлі приблизно на 1,2 мільйона барелів на день, залучені розпродажем сирої нафти: еталон російської нафти, барель Urals, торгувався зі знижкою в останні місяці, майже на 25 доларів дешевше, ніж барель Brent.

Зараз Туреччина є третім найбільшим імпортером у світі.

Але, за словами аналітика Річарда Бронза, який очолює геополітичне відділення Energy Aspects дослідницької фірми енергетичного ринку, ці три країни «більше не мають можливості для збільшення свого імпорту» і не повинні компенсувати дефіцит європейців. 

Індія, наприклад, навряд чи може вийти за межі 1 мільйона барелів на день. «Згідно з нашими розмовами з індійськими нафтопереробниками, існують технічні обмеження щодо кількості російської нафти, яку вони можуть переробляти на своїх НПЗ, оскільки вони не були передбачені для цього типу нафти, а це може завдати шкоди».

Лише Китай міг би імпортувати більше, «але тільки якщо його економіка покращиться, а разом з нею й попит на нафту, чого зараз зовсім немає». Деякі країни Близького Сходу чи Азії (Шрі-Ланка, Індонезія) можуть купувати обмежені обсяги, але Росії стане дуже важко знайти нових покупців і напрямки.

Велика Британія. «The Times»: «росію закликають до миру»

Олаф Шольц, німецький канцлер, запропонував Європі повернутися до свого «мирного порядку» з росією після війни в Україні, якщо Москва відмовиться від агресії.

«Financial Times»: «Доброзичливість. Байден підтримує Макрона і відкриває шлях для переговорів з Путіним про припинення війни»

Джо Байден та Еммануель Макрон тиснуть руки в Білому домі вчора в перший день державного візиту президента Франції до Вашингтона.

Виступаючи пізніше на пресконференції з Макроном, президент США вперше сказав, що він готовий поговорити з путіним про війну в Україні, якщо російський лідер виявить зацікавленість у припиненні конфлікту.

«Я готовий поговорити з Путіним, якщо насправді він зацікавлений у тому, щоб вирішити та знайти спосіб покласти край війні», – сказав Байден, додавши, що зробить це тільки після консультації з НАТО.

Раніше президент США привітав Францію як «нашого найстарішого союзника, нашого непохитного партнера у справі свободи». Вказавши на «жорстоку війну» Росії в Україні, він додав, що США та Франція «вкотре захищають демократичні цінності та універсальні права людини, що лежать в основі обох наших націй».

Макрон сказав, що країнам необхідно знову стати братами зі зброї. «Наші нові рубежі вже там, і наша спільна відповідальність», –  сказав він.

«i» -  «Російські солдати замінували мій дім» 

Чемпіон світу з боксу українець Олександр Усик.

Іспанія «El Pais»: «росія попереджає Захід про «величезний» ядерний ризик»

Байден не виключає розмови з путіним, якщо той прагнутиме миру і домовиться з НАТО

Міністр закордонних справ росії сергій лавров заявив, що західна допомога Україні може перевести конфлікт у набагато небезпечніший вимір. «Ризик переростання в ядерну війну величезний», – заявив він на пресконференції.

лавров виправдав атаки на енергетичні інфраструктури України тим, що вони «забезпечують бойовий потенціал» армії та що «від цих мереж залежить доставка великої кількості зброї, якою Захід обсипає Україну». Він заявив, що переговори зі США можливі на основі вимог, висунутих Москвою перед вторгненням.

Американський президент Джо Байден зазначив, що на даний момент не планує говорити з Володимиром Путіним, але не виключає, що це станеться, якщо російський лідер виявить зацікавленість у припиненні війни. Принаймні, сказав він, ця розмова відбудеться після консультації з союзниками по НАТО.

Після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном Байден вважав «немислимим», що росія може перемогти в Україні

Уряд та дипломати отримують листи з вибухівкою

Національний суд розслідує, хто відправив шість конвертів з піротехнічними матеріалами проти президента Педро Санчеса, міністра Маргарита Роблес, посольства України та США в Мадриді, збройової компанії Instalaza та супутникового центру на авіабазі Торрехон. Тільки один із пристроїв вибухнув і поранив працівника українського представництва в Мадриді. Постачання були з Іспанії.

«La Vanguardia»: «росія попереджає, що майбутні відносини із Заходом не повернуться до колишніх»

Ризик ядерної війни «величезний», заявив учора міністр закордонних справ росії сергій лавров, додавши, що відносини із Заходом уже не будуть колишніми.

Бельгія «De Standaard»: «російська група Вагнер імпортувала алмази до Бельгії»

російська наймана армія Вагнера торгує алмазами по всьому світу через компанію в Центральноафриканській Республіці. 

У 2019 році алмази навіть експортувалися безпосередньо до Бельгії, згідно з дослідженням De Standaard та міжнародних партнерів.

Вагнер та Diamville нібито продають алмази із зон, на які поширюється міжнародне ембарго.

«Контроль має гарантувати, що бельгійська торгівля алмазами не сприяє фінансуванню конфлікту. Є великі питання, які потрібно поставити», Науково-дослідний інститут Ipis

Скандальну групу Вагнера підозрюють у військових злочинах, сексуальних домаганнях та масових вбивствах у зонах бойових дій у всьому світі. На фронті в Україні їхні найманці відомі як найжорстокіші серед росіян. Менш відомо, що група Вагнера також має добре розвинену економічну галузь, що займається, зокрема, продажем дорогоцінного каміння з Африки.

З 2019 року Вагнер займається торгівлею алмазами із Центральноафриканської Республіки (ЦАР). Згідно з дослідженням European Investigative Collaborations (EIC), частиною якого є De Standaard, для цього використовується компанія Diamville.

Більшість цієї торгівлі залишається підпільною: значна частина алмазів з ЦАР контрабандним шляхом вивозиться з країни через сусідні Камерун та Судан. Але частина також йде офіційними каналами, з експортними ліцензіями.

Через джерела в Міністерстві гірничодобувної промисловості Центральноафриканської Республіки De Standaard та її партнери отримали доступ до детальних даних про експорт Diamville. Бельгія фігурує у даних за листопад 2019 року. У тому ж місяці 296 каратів діамантів вартістю 132 000 євро було відправлено з Діамвіля до нашої країни. Що трапилося з діамантами згодом, залишається незрозумілим. Вихідні дані із ЦАР не містять жодної інформації про це.

Дані щодо експорту точно відповідають даним про імпорт від Євростату, статистичного управління Європейського Союзу. За його даними за листопад 2019 року, ці 296-каратні алмази повертаються до Бельгії з ЦАР.

Майже весь імпорт алмазів до Європейського Союзу проходить через Антверпен чи закінчується там. Лобістська асоціація Antwerp World Diamond Center (AWDC) заявляє, що їй нічого не відомо про імпорт алмазів Diamville. AWDC також, схоже, не знає про зв'язок між Diamville та групою Вагнера.

«Diamville не є частиною торгового середовища Антверпена, і само собою зрозуміло, що можливі зв'язки компанії (з групою Вагнера, прим. ред.) не перебувають в нашому полі зору, - говорить Том Нейс з AWDC. - Імпорт із ЦАР становить менше 1 відсотка від загального обсягу імпорту алмазів до Антверпена. Наскільки нам відомо, Diamville торгує виключно із Дубаєм».

Більшість відстежуваного експорту Diamville проходить через країни Перської затоки. На питання, чи надходили алмази Wagner до Бельгії через Дубай, AWDC відповідає, що це дуже малоймовірно. «Якщо тільки Дубай не дотримувався процедур належним чином». AWDC також відмовився коментувати конкретні дані Євростату.

«Існують перевірки, щоб переконатися, що торгівля бельгійськими алмазами не сприяє фінансуванню конфлікту, - заявив дослідницький інститут Ipis, що спеціалізується на правах людини. - Є серйозні питання, які потрібно поставити про ці перевірки, тепер, коли здається, що компанія, яка тісно пов'язана з групою Вагнера, може офіційно торгувати на ринку Антверпена».

Торгівля російськими алмазами – дуже делікатне питання в нашій країні. Після російського вторгнення в Україну в лютому з Європи надійшло кілька пакетів санкцій. Бельгія знову і знову лобіювала, щоб російські алмази не потрапляли туди, щоб не скомпрометувати антверпенську торгівлю.

Місяці досліджень EIC та проєкту «Всі погляди на Вагнера» виводять із тіні економічну діяльність російської армії найманців. Співробітники Wagner заснували компанію Diamville у Центральноафриканській Республіці у 2019 році для торгівлі діамантами на світовому ринку. Сьогодні Diamville входить до четвірки найбільших експортерів алмазів у країні, згідно з дослідниками американського агентства співпраці з метою розвитку USAID.

П'ять джерел із алмазного сектору столиці Центральноафриканської Республіки Бангі підтверджують, що Diamville є прикриттям для Вагнера. Алмазна компанія також була заснована того ж дня, що Буа-Руж. Як повідомив цього літа De Standaard, Wagner торгує деревиною тропічних порід через цю компанію.

16 січня цього року незадовго до полудня важкоозброєні найманці з групи Вагнера залишили свою базу на південному заході Центральноафриканської Республіки (ЦАР). Вони на повній швидкості поїхали до села Айгбадо. Там були помічені повстанці з l'Union pour la paix. Коли вони прибули до села, повстанці вже пішли. Проте росіяни відкрили вогонь по селянах. Вони підпалили десяток будинків і поїхали до інших сіл, де творили такі ж звірства. За два дні було вбито 65 мирних мешканців.

Дослідження, проведене De Standaard, медіамережею European Investigative Collaborations (EIC) та проєктом «Всі погляди на Вагнера», показує, як ці найманці отримують у свої руки частину африканської торгівлі алмазами. В обмін на військову підтримку уряду ЦАР російська група Вагнера отримує доступ до дорогоцінної сировини. З 2021 року і директор Вагнера Євген Пригожин, і армія найманців потрапили під санкції Європейського Союзу. Санкції США вже були у 2016 році. Щоб доставити сировину на світовий ринок, потрібні складні конструкції.

Алмази на Facebook

На сторінці Lanadiamanter у Facebook (нині видалений) якась «Лана» із січня 2020 року пропонує «природні алмази» із «серця Африки». «За певну плату всі вони можуть стати вашими, - написала вона над фотографіями мерехтливого каміння.-  Не соромтеся звертатися до нас».  У той же час Лана опублікувала фотографії свого особистого життя. Вона пишалася своїм гаптуванням і вишивкою і позувала для селфі. Не було жодних ознак того, що вона була обличчям російських найманих армій в Африці.

Повне ім'я Лани Світлана Троїцька. Згідно з її резюме (тепер теж відален), вона інженер-фізик алмазів. Викладає у Російському державному геологорозвідувальному університеті. З 2018 до 2021 року працювала над «бізнес-проєктом» між «Росією та Африкою». Вона допомогла «запустити міжнародну компанію», але її імені не називають. Вона відповідала за «пошук, оцінку та обробку необроблених алмазів» та «імпорт і експорт».

На сторінці Lanadiamanter Троїцька розкриває особу компанії в одному повідомленні. «Все, про що ви мрієте, можна знайти в Diamville», – підписала вона фотографію у своєму офісі, на якій зображено близько 40 діамантів. Це, згідно з нашим розслідуванням, є підставною компанією групи Вагнера.

Ім'я Діамвіль маловідоме у столиці Центральноафрикапнської Республіки Банґі. Ніде ви не побачите реклами або вивісок, що кричать. Є тільки офіс, між іншими компаніями близько 200 вілл. І організація також обережна на папері. Як і інші африканські компанії в бізнес-імперії Вагнера, Diamville управляється громадянином ЦАР: Б'єнвеню Бонгенде радник президента.

Насправді Бонгенде не менеджер алмазної компанії, а водій Дмитра Сітія, відомого росіянина в ЦАР. Сітій є видатним членом групи Вагнера та радником президента ЦАР Фостена-Арканжа Туадери. Коли ми зателефонували Бонгенді, він не підтвердив і не спростував, що він директор Diamville. Він просить передзвонити наступного дня і не бере слухавку. Те, що Бонгенде працює водієм Сітія, підтверджується

Від уряду Банґі компанія Diamville, пов'язана із групою Вагнера, отримує законні ліцензії на експорт алмазів.

Ці дані були проаналізовані дослідницьким проєктом «Центр «Досьє» та передано до EIC. Організація «Центр «Досьє» фінансується російським опозиціонером Михайлом Ходорковським. Трьох журналістів, які працювали на нього, було вбито в липні 2018 року в Центральноафриканській Республіці під час розслідування діяльності Вагнера в країні.

Документи «Центру «Досьє» показують ще більше зв'язків між Diamville, інженером Троїцькою та ключовими фігурами групи Вагнера. На фотографіях з офіційних церемоній у столиці ЦАР Банґі Троїцька із Сітієм. Її ім'я фігурує у бухгалтерських документах M Finance, компанії, яка у 2020 році потрапила під санкції Міністерства фінансів США за зв'язки з групою Вагнер Євгена Пригожина.

На прохання пояснити цю складну конструкцію ніхто із учасників не хоче відповідати. Diamville, Троїцька, Ситій та Пригожин, ніхто не відповідають на наші запитання.

Центральноафриканська Республіка - одна з найбідніших країн світу. Тривала битва між урядовими військами та повстанцями призвела до переміщення близько 700 000 осіб та загибелі десятків тисяч мирних жителів. Таким чином, міжнародний Кімберлійський процес наклав ембарго на більшу частину ЦАР. Алмази із цих «червоних зон» продавати не можна.

Журналісти-розслідувачі Mediapart дізналися, що Вагнер та Diamville продають діаманти із червоних зон. За словами EIC, гірничодобувна компанія, пов'язана з Вагнером, веде активну діяльність у червоній зоні. Наші джерела також говорять про здирство, ухилення від сплати податків та порушення прав людини. 

Незалежні слідчі повідомляють «De Standaard», що їх заарештували російськомовні військові та відправили назад до Бангу. «Посилання зрозуміле: ніяких розслідувань».

Diamville одержує законні експортні ліцензії від уряду Банґі.

Група Вагнера не бореться проти уряду і, за визначенням Кімберлійського процесу,  не розпалює конфлікт. Відомо, що Diamville може легально вивозити алмази із ЦАР, із зелених зон. 

Але дані щодо експорту, які ми змогли подивитися, дуже низькі. Насправді, за словами місцевих джерел, експорт алмазів солдатами Вагнера набагато вищий. Вони вказують на контрабанду в Судан та Камерун, яка продовжує процвітати.

«Le Soir»: «Звільнення відвойованих територій — завдання так само невідкладне, як і небезпечне»

«De Morgen»: «У місті Бахмуті справжня бойня: Сотні смертей на день, вони просто кидаються вперед зі своєю зброєю»

Португалія «Diário de Coimbra»: «ООН попереджає, що взимку мільйони людей в Україні ризикують померти»

Китай «South China Morning Post» - «Пекін і Брюссель зобов'язуються співпрацювати в питаннях глобального значення»

Сі висловлює підтримку посередницьким зусиллям ЄС у війні Росії в Україні

Лідери Європейського Союзу та Китаю вчора зустрілися для своєї першої особистої зустрічі з часів пандемії, охоплюючи низку складних економічних і геополітичних питань, але пообіцявши співпрацювати в питаннях глобального значення.

У коментарях, оприлюднених Пекіном після тригодинної зустрічі між президентом Сі Цзіньпіном і президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, Сі сказав, що Китай працюватиме над забезпеченням стабільності ланцюжка поставок, і підтримав посередницькі зусилля ЄС щодо вторгнення Росії в Україну.

Мішель, який прибув до столиці вчора, щоб відновити відносини, сказав своєму господарю, що зустріч була можливістю вирішити «множинні кризи», з якими зіткнувся світ, «а також повну широту відносин між ЄС і Китаєм», повідомляється у заяві, яку оприлюднив його речник.

Під тиском законодавців і дипломатів ЄС, які вимагали виступити з жорстким посланням у Пекіні, Мішель також обговорив ситуацію з правами людини в Китаї та висловив занепокоєння з приводу того, як у Китаї поводилися з недавніми протестами у відповідь на контроль проти Covid-19. «У більш широкому плані відбувся обмін інформацією щодо Covid-19 і відносного досвіду в Європі та Китаї, включно з відповідними вжитими заходами та реакцією суспільства», — йдеться в заяві ЄС.

У заяві офісу Мішеля йдеться, що двоє лідерів обговорили економічні питання, «де збалансування торгових відносин було ключовим питанням для європейських лідерів».

«Президенти обговорили обмежувальні заходи ЄС щодо Китаю, а також заходи, вжиті Китаєм проти ЄС», — йдеться в повідомленні, маючи на увазі загальні санкції, запроваджені двома сторонами через ймовірні порушення прав людини в західному китайському регіоні Сіньцзян. 

На пресконференції в Пекіні після зустрічі з прем'єр-міністром Лі Кецяном і Лі Чжаньшу і головою Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників, Мішель сказав, що поїхав до Пекіна, щоб «обговорити, де ми можемо краще працювати разом, а також для обговорення та вирішення наших розбіжностей. Я вірю в силу діалогу».

«Я порушив питання меншин і довго обговорював ситуацію в Сіньцзяні, — сказав Мішель. – Мова не йде про втручання у внутрішні справи. Йдеться про дотримання принципів, погоджених ООН протягом десятиліть. І це також стосується Гонконгу».

Як повідомляє державна телекомпанія CCTV, Сі сказав Мішелю, що Європа є важливим партнером, який також отримав вигоду від розвитку Китаю, і що обидві сторони повинні посилити координацію макроекономічної політики та працювати разом у таких секторах, як штучний інтелект та цифрова економіка.

«Обидві сторони повинні спільно забезпечувати стабільність промислових ланцюгів і ланцюгів поставок, протистояти декаплінгу та протекціонізму. Вони повинні спільно протистояти політизації та озброєнню економічних, торговельних, наукових і технологічних обмінів», – сказав Сі, згідно зі звітом CCTV.

Він також відзначив, що Китай залишатиметься відкритим для європейських компаній і висловив сподівання, що ЄС усуне втручання та забезпечить китайським компаніям справедливе та прозоре бізнес-середовище.

Візит Мішеля відбувся на тлі хвилі роздумів у Європі щодо її майбутніх відносин з Китаєм.

Буквально минулого місяця він скликав саміт Європейської ради в Брюсселі для обговорення Китаю, де політичні лідери з 27 держав-членів висловилися за те, що ЄС у 2019 році назвав Пекін партнером, конкурентом і суперником.

Учасники саміту дійшли висновку, що конкуренти та суперники зараз перевищують можливості для партнерства з Китаєм, і що ЄС має знайти способи зменшити свою залежність від другої за величиною економіки світу щодо найважливіших товарів.

Також існує тиск з боку Сполучених Штатів, які пропонують промислові субсидії та інші стимули європейським технологічним фірмам, таким як нідерландський виробник мікрочіпів ASML, щоб вони припинили продаж обладнання Китаю.

Під час зустрічі з Мішелем Сі сказав, що Китай не прагне гегемонії, і, незважаючи на їхні розбіжності, між двома сторонами немає стратегічної конфронтації.

«Китай не хоче шукати гегемонії, ніколи не займався і ніколи не буде займатися експортом своєї моделі за межі», — сказав він.

«Між Китаєм і Європою є відмінності в історії, культурі, рівні розвитку та ідеології. Це нормально, коли сторони мають різні погляди на деякі питання. Вони повинні підтримувати спілкування та консультації з конструктивним настроєм».

Щодо України Мішель сказав, що ЄС розраховує на те, що Китай додасть свій голос до закликів до Росії припинити «жорстоке руйнування та окупацію». Він також наголосив, що ядерні загрози є безвідповідальними.

Сі сказав, що для вирішення української кризи необхідно політичне врегулювання та вжити заходів для запобігання побічних ефектів війни.

«Китай підтримує посилення посередницьких зусиль ЄС і провідну роль у створенні збалансованої, ефективної та стійкої архітектури європейської безпеки», — сказав Сі.

Обидва лідери також висловили співчуття з приводу колишнього президента Цзян Цземіня, який помер у середу. Сі сказав, що Цзян наполягав на налагодженні діалогу лідерів Китаю та ЄС і сприяв співпраці між двома сторонами.

Мішель не уточнив, коли його запитали про те, як він порушив питання протестів проти карантину перед китайським керівництвом.

«Я поділився європейським досвідом. Європейські компанії готові надати вакцини, якщо вони будуть схвалені владою Китаю», — сказав Мішель на пресконференції, додавши, що «право на свободу зібрань є фундаментальним правом».

США «The New York Times»: «Байден хоче поговорити із Путіним. З умовами взаємодії з Францією»

Каже, що не наполягатиме на жодній угоді, яку Україна вважає неприйнятною

Вашингтон. Стоячи поряд із французьким лідером, який відстоював необхідність діалогу з Москвою, президент Байден сказав, що поговорить із президентом Володимиром Путіним, але тільки після консультації з союзниками по НАТО і лише в тому випадку, якщо російський лідер дасть зрозуміти, що він шукає спосіб покласти край війні.

Публічне висловлювання Байденом обумовленої готовності поговорити з путіним порадувало французьких офіційних осіб і несподівано підтримало ініціативу президента Еммануеля Макрона. Пан Байден зазначив, що путін ще не виявив інтересу до припинення свого вторгнення, але сказав, що якщо це зміниться то «він буде готовий зустрітися з путіним, щоб дізнатися, що він має на увазі».

Очевидно, союзники вирішили виступити єдиним фронтом під час пресконференції в Білому домі.

 

 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024