«Держава позбувається біженців», – світові ЗМІ про війну в Україні

12 Грудня 2022, 16:03
«Держава позбувається біженців», – світові ЗМІ про війну в Україні. 1948
«Держава позбувається біженців», – світові ЗМІ про війну в Україні.

Перші шпальти світових ЗМІ продовжують писати про війну росії в Україні та все що пов'язано з цими подіями.

Журналісти Район.Закордон зібрали найактуальнішу іінформацію станом на 9 грудня.

Головні теми видань

  • У Бахмуті позиційна війна між українцями та росіянами.

  • Комітет Сенату США визнав дії Росії в Україні геноцидом.

  • росія звільнила зірку баскетболу США в обмін на торговця зброєю, відомого як «Торговець смертю».

  • Журнал Time назвав Зеленського «Людиною року».

  • Сергій Жадан, український трубадур на бойовому завданні.

  • Запаси енергії у Британії скоротяться через різке похолодання.

  • У результаті російського обстрілу на сході України загинуло щонайменше 10 людей.

  • США мають намір запровадити нові санкції проти росії.

  • Чехія позбувається українських біженців.

  • У США висунуто звинувачення прокремлівському політику з України.

  • Українських полонених відвідав Червоний Хрест.

  • Путін втече до Венесуели, якщо програє війну та владу в росії.

  • По електромережі в Україні завдано понад 1000 російських ракетних ударів.

  • Репортаж із Миколаєва.

  • Холодно і темно українською зимою: Російські напади погіршують умови життя.

Франція «Le Monde» - «У Бахмуті позиційна війна між українцями та росіянами »

  • Війська з москви місяцями марно намагалися завоювати цю територію.

  • Інтерв’ю з Олексієм Резніковим, міністром оборони України.

Польща «Gazeta Wyborcza»: «СИМВОЛ МАРІУПОЛЯ»

Євген Малолєтка – лауреат премії ім Кшиштофа Міллера за найкращий фотоматеріал 2022. Автор задокументував драму Маріуполя. Світлина вагітної жінки, яку евакуювали з пологового будинку, стала символом страждань українського народу.

Лауреатом  нагороди фонду Gazeta Wyborcza став Єнджей Новіцкі за вирішення проблеми біженців.

США «The Washington Post»: «росія звільняє Грінер в обмін на ТОРГОВЦЯ ЗБРОЄЮ, але США не можуть добитися звільнення ветерана морської піхоти»

У четвер Сполучені Штати та росія провели резонансний обмін полоненими, обмінявши засудженого російського торговця зброєю на американську баскетбольну зірку Брітні Ґрінер і поклавши край місяцям напружених переговорів між двома  країнами, які перебувають у небезпечному протистоянні через війну в Україні.

Грінер, дворазову медалістку Олімпійських ігор, яку в лютому заарештували під москвою за перевезення невеликої кількості олії канабісу, обміняли на Віктора Бута, «Торговця смертю», який відбував 25-річний термін у федеральній в’язниці за торгівлю зброєю і змову з метою вбивства американців.

Обмін у четвер став результатом неймовірних спільних зусиль у час інтенсивної напруги та взаємних звинувачень між двома найбільшими ядерними державами світу, демонструючи можливість продовження дипломатії, поки світ бореться  з жахливими жертвами конфлікту в Україні. 

Угода залишила під вартою в росії ще одного американського в’язня, якого офіційні особи США сподівалися,  але зрештою не змогли,  також звільнити в обмін на Бута. Як і Ґрінер, американські чиновники вважають ветерана морської піхоти США Пола Велана, який відбуває 16-річний термін за звинуваченням у шпигунстві, неправомірно затриманим.

Обмін ілюструє, як Сполучені Штати та росія залишаються здатними до дипломатичних угод, коли обидві країни бачать у цьому потребу, незважаючи на конфлікт між Вашингтоном і москвою через війну в Україні та очолювану США кампанію економічних санкцій і політичної ізоляції, щоб покарати Кремль за свою неспровоковану агресію. Прессекретар Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що обмін не пом’якшить позицію США щодо дій Росії в Україні. Сполучені Штати є найбільшим постачальником  зброї для Києва.

«Це не змінить наших зобов’язань перед українським  народом, наших переконань, що він здатний боротися проти російської агресії, з якою він зіткнувся, боротися за свою свободу, боротися за свою демократію», – сказала вона.

Відколи президент путін почав повномасштабне вторгнення в Україну в лютому, незабаром після арешту Грінер, зв’язки США з Москвою досягли найнижчого рівня за десятиліття. Оскільки Росія стикається з черговими раундами каральних санкцій, а зброя, надана США, виводить її солдатів з України, Путін і його помічники неодноразово посилалися на здатність Росії використовувати свій ядерний арсенал, найбільший у світі, якщо вона вважатиме за потрібне. Ця риторика змусила більшу частину Європи нервувати, підкреслюючи, наскільки гнітючими залишаються перспективи мирного врегулювання шляхом  переговорів.

Протистояння в Україні призвело до припинення інших, не пов’язаних між собою сфер американсько-російської співпраці. Раніше, наприклад, Москва відклала заплановані переговори з контролю над ядерною зброєю, посилаючись на підтримку США уряду президента України Володимира Зеленського.

Звільнення Бута, колишнього військового перекладача, який був засуджений за продаж зброї колумбійським повстанцям і змову з метою вбивства американців, може дати Путіну поштовх у той момент, коли його війна в Україні зазнає великих невдач. Минулого місяця російські військові, потерпаючи від великих втрат та поганого оснащення військ, були змушені вийти зі стратегічного українського Херсона.

«The Wall Street Journal»: У результаті російського обстрілу на сході України загинуло щонайменше 10 людей, що стало найбільшим нападом на мирних жителів за кілька останніх тижнів, в той час як Путін заявив, що готується до тривалого конфлікту

«У п’ятницю США мають намір запровадити  нові санкції проти росії та Китаю, за словами офіційних осіб, знайомих із ситуацією»

Канада «The Globe and Mail»: «росія звільнила зірку баскетболу США в обмін на торговця зброєю, відомого як «Торговець смертю»

росія звільнила зірку WNBA Бріттні Ґрінер у четвер під час резонансного обміну полоненими, США звільнили сумнозвісного російського торговця зброєю Віктора Бута, вони не змогли звільнити іншого американця, Пола Велана, який був ув’язнений майже чотири роки.

Угода, друга за вісім місяців на тлі напруженості через вторгнення Росії в Україну, забезпечила звільнення найвідоміших американців, затриманих за кордоном, і досягла головної політичної мети президента Джо Байдена. Але американські чиновники назвали це високою ціною.

Філіпіни «Tempo»: «Журнал Time назвав Зеленського «Людиною року»»

У середу журнал Time назвав президента Володимира Зеленського, а також «дух України» людиною року 2022 за опір, який країна чинить проти вторгнення росії.

Іспанія «El País»: «Сергій Жадан, український трубадур на бойовому завданні»

Український письменник, музикант та агітатор Сергій Жадан публікує «Будинок сиріт» — художню літературу, побудовану на фрагментах воєнної дійсності, яку пережив автор.

Сергій Жадан (Старобільськ, Україна, 48 років) не зупиняється. Як трубадур, він ходить з одного місця в інше, пропонуючи своє мистецтво в обмін на гроші та допомогу українській армії.

«El Periódico de España»: «Холодно і темно українською зимою: Російські напади погіршують умови життя»

9. Велика Британія «The Daily Telegraph» - «Попередження: запаси енергії скоротяться через різке похолодання»

«Перспектива відключення світла, що вплине на опалення та електропостачання в помешканнях літніх людей, викликає неймовірне занепокоєння»

Оператор електромережі попередив, що цими вихідними постачання буде обмеженим, оскільки рівень знизиться на тлі різкого похолодання.

Він може використовувати «розширені дії» для зміцнення запасів. Серед них нова схема, згідно з якою домогосподарства можуть менше витрачати на електроенергію, наприклад не користуючись пральною машиною.

Іншим варіантом є запуск додаткових електростанцій, що працюють на вугіллі. 

Благодійні організації попередили, що незахищені люди похилого віку «дуже стурбовані». Морган Вайн, керівник відділу політики Independent Age, сказав: «Перспектива відключень електроенергії, що вплине на опалення та електропостачання в помешканнях літніх людей цієї зими, викликає неймовірне занепокоєння.

«Неможливість увімкнути світло або достатньо зігрітися може поставити під загрозу здоров’я багатьох людей похилого віку, збільшуючи ймовірність травмувань і погіршуючи стан здоров’я. Багато людей похилого віку покладаються на обладнання, яке потребує постійного живлення, мають телефони, підключені до своїх широкосмугових маршрутизаторів, або використовують свій телевізор чи радіо, щоб залишатися на зв’язку».

Через скорочення експорту російського газу, що вплинуло на поставки палива для опалення та виробництва електроенергії, зростає занепокоєння щодо постачання енергії. Найближчими днями очікується, що на поставки електроенергії вплинуть коливання рівня вітру, та падіння енергії з АЕС через закриття реакторів цього року.

«Financial Times»: «Туреччину звинувачують через танкери»

Західні офіційні особи звинуватили Анкару в хаосі з вантажними перевезеннями сирої нафти в Чорному морі, заявивши, що немає причин блокувати судна, оскільки їхня нафта походить із Казахстану.

Греція «ΑΥΓΗ»: «Пожвавлення бойових дій на сході України»

Київ говорить про 93 тисячі загиблих російських військових

Чехія «Dnes»: «Держава позбувається українських біженців»

Біженці переїжджають. Гуртожиткам, хостелам чи центрам соціального обслуговування повернуть первісне призначення.

Після того, як стало відомо, що Палата депутатів хоче виселити українських біженців зі своєї бази відпочинку в Гаррахові, зчинився галас. 

Спікер палати Маркета Пекарова Адамова назвала критику переміщення біженців «бурею в склянці води», але це рішення розкритикували багато опозиційних політиків, губернатори та прем’єр-міністр Петр Фіала. Він назвав це невдалим рішенням чиновників, якого "не мало бути". Область тоді подбала про переселених українців – знайшла їм альтернативне житло в іншому котеджі неподалік.

Тепер виявляється, що депутатський котедж – не єдиний державний об’єкт, звідки мають виїжджати українці. Виявилося, що біженцям від війни поступово доведеться покидати, наприклад, заклади Міністерства праці та соціальних справ (MPSV). 

Німечинна «Deutsche Welle Russian Edition»: «Комітет Сенату США визнав дії росії в Україні геноцидом»

Мета путіна – припинити існування українського народу, вважає сенатор Джим Ріш. Сенат закликав США та їхніх союзників підтримувати Україну та розслідувати військові злочини на території цієї країни.

Комітет з міжнародних відносин Сенату США в середу, 7 грудня, ухвалив резолюцію, яка визнає дії Росії проти України геноцидом українського народу. Документ засуджує РФ "за вчинення актів геноциду проти народу України" у ході військового вторгнення до цієї країни, закликає США та їхніх союзників продовжувати підтримку уряду України та "проведення розслідувань, спрямованих на притягнення до відповідальності винних у цих жахливих злочинах".

«Своїми діями путін доволі чітко продемонстрував, що його мета – припинити існування українського народу. Я особисто бачив свідчення  його жорстокості в Ірпені та інших районах Київської області", – заявив сенатор-республіканець Джим Ріш, один із співавторів резолюції.

Інший співавтор, сенатор-демократ Бен Кардін, висловив думку, що «злочини проти українського народу протягом усієї незаконної та неспровокованої війни Путіна порушують незліченні міжнародні конвенції і можуть бути охарактеризовані лише як геноцид».

«Санкції у рамках «акту Магнітського»

Резолюція пропонує президенту США Джо Байдену запровадити санкції у рамках "акту Магнітського" проти осіб, причетних до геноциду українського народу.

Розслідування ймовірних військових злочинів в Україні проводить Міжнародний кримінальний суд. Росія заперечує, що її військовослужбовці вбивали мирних мешканців України. Поширення інформації про вбивства може загрожувати Росії кримінальним переслідуванням за статтею про фейках проти російської армії.

Раніше парламенти низки країн у зв'язку з російським військовим вторгненням в Україну оголосили Росію спонсором тероризму чи терористичним режимом. Подібну резолюцію схвалив Європейський парламент. До Конгресу США вже неодноразово вносилися схожі документи, але жодного з них ще не було прийнято.

«У США висунуто звинувачення прокремлівському політику з України»

Федеральний суд Брукліна в середу, 7 грудня, висунув прокремлівському депутату Верховної ради України Андрію Деркачу звинувачення в шахрайстві, відмиванні грошей та порушенні санкцій проти Росії шляхом  купівлі та утримання двох об'єктів нерухомості в каліфорнійському Беверлі-Хіллз.

У обвинувальному акті, зокрема, йдеться, що з 2013 року Деркач використав зарубіжні рахунки в Латвії та Швейцарії, які належать компаніям, зареєстрованим на Британських Віргінських островах, для купівлі та обслуговування цієї нерухомості.

«Поведінка цього агента Кремля, який потрапив під санкції за спробу нашкодити нашій демократії, показала, що він готовий, бажає і здатний використовувати нашу банківську систему для досягнення своїх незаконних цілей. США не будуть безпечним притулком, де злочинці, олігархи чи особи, які перебувають під санкціями, можуть приховувати свої доходи, отримані нечесним шляхом, або впливати на наші вибори», – заявив представник держобвинувачення.

Втручання у президентські вибори в США

Андрій Деркач нині ховається від українських органів правосуддя. Він підпав під санкції міністерства фінансів США у вересні 2020 року, оскільки протягом більш ніж десяти років, на думку американської влади, був активним російським агентом впливу і намагався вплинути на результати президентських виборів у США за завданням російських спецслужб. Демократи стверджують, що Деркач активно допомагав прихильникам колишнього президента Дональда Трампа збирати компромат на президента Джо Байдена.

Андрій Деркач раніше заперечував свою провину та заявляв, що його переслідують за викриття корупції. У разі визнання винним йому загрожує позбавлення волі на строк до 30 років. Паралельно американська прокуратура подала цивільний позов щодо конфіскації двох квартир Деркача в кондомініумі в Беверлі-Хіллз та коштів на пов'язаних з ним двох банківських рахунках.

55-річний Андрій Деркач вже понад два десятиліття є депутатом Верховної Ради України. Минулого року Київ запровадив проти нього власні санкції. У червні українські спецслужби повідомили, що Деркач створив мережу приватних охоронних компаній для підтримки введення російських військових до українських міст після початку збройної агресії Москви. Спецслужби при цьому послалися на свідчення помічника Деркача у Верховній раді, якого заарештували на самому початку війни.

«Frankfurter Allgemeine»: «Українських полонених відвідав Червоний Хрест»

Венесуела «El Nacional»: «путін втече до Венесуели, якщо програє війну та владу в росії»

Після виключення Китаю та Аргентини Каракас стане обраним місцем для порятунку життя Володимира Путіна, якщо він зазнає невдачі в Україні та впаде в немилість. 

План втечі, неофіційно названий «Ноїв ковчег», оприлюднив Аббас Галлямов, колишній спічрайтер глави Кремля. За словами їхніх джерел, Москва розробляє екстрений план щодо можливої ​​поразки в Україні, який передбачає втечу Путіна та його головних лідерів до Венесуели.

За словами солдата Дозорця, незнищенний український дух важливіший за зброю.

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024