«Мабуть, найбільш «ненависний» мер в Україні». Що писали ЗМІ США про війну в Україні

15 Грудня 2022, 08:00
Звільнення Куп'янська. Харківщина 662
Звільнення Куп'янська. Харківщина

Провідні світові ЗМІ продовжують писати про трагічні події визвольної боротьби України проти нищівного нападу росії. «Los Angeles Times» опублікував на перших шпальтах статтю про окупацію Харкова, що розпочався наприкінці лютого 2022 року.

Інформацію повідомляє Район.Закордон.

«Los Angeles Times»: «Мабуть, найбільш ненависний мер в Україні»

«Він здав своє місто без бою, але росіяни все одно знущалися з нього», – йдеться у повідомленні.

Ракетно-артилерійський обстріл міста Харків почався наприкінці лютого. Сирени повітряної тривоги наповнювали повітря, а машини швидкої допомоги кричали вулицями.

У результаті обстрілу ряди багатоповерхових житлових будинків не підлягають ремонту, оскільки тисячі людей заполонили вулиці та продиралися через затори до залізничного вокзалу, щоб уникнути шаленого бліцкригу путіна.

Але приблизно за 70 миль на південний схід, у набагато меншому містечку Куп’янськ, не було ні раптового бомбардування, ні жорстокого хаосу. 27 лютого мер міста, політично дружній з росією, поговорив з російським командиром по телефону.

Але приблизно за 70 миль на південний схід, у набагато меншому містечку Куп'янську, не було ні раптового бомбардування, ні жорстокого погрому. 27 лютого мер міста, політично дружній росії, розмовляв телефоном із російським командиром. А потім просто здався.

Багато хто з приблизно 27 тисяч мешканців Куп'янська евакуювалися, а українські війська, ослаблені російським вторгненням, уже відступили, щоб захищати Харків. Вони зруйнували міст, щоб уповільнити поступ російських військ, але, як кажуть, мер Геннадій Мацехора вказав армії вторгнення альтернативний шлях до міста.

«У разі відмови місто буде атаковане з усіма наслідками, що випливають», – заявив мер у відеозверненні з мерії. 

Обіцяв, що все повернеться на свої кола. Школи, лікарні, продовольчі магазини все залишиться відкритим, сказав він, але під російським прапором.

Але нічого не було нормально. Хоча угода з дияволом, можливо, врятувала життя мирних жителів, капітуляція мера розв'язала для Куп'янська нове пекло – ознака того, що навіть у тих поодиноких випадках, коли українці швидко капітулювали, путінським силам цього вторгнення було недостатньо. Путін, схоже, мав намір повністю підкорити українців волі Росії.

І, так само як мер став символом зради, інші городяни по всьому місту, зокрема один лікар, стали уособленням того, що означає протистояти окупантам.

Через кілька днів після капітуляції мера невеликий натовп розгніваних беззбройних демонстрантів спробував відтіснити російські війська. Розмахуючи українськими прапорами та транспарантами, натовп блокував і переслідував бронетехніку, що вторглася, але вогонь і сльозогінний газ швидко розтрощили їх.

Під час окупації десятки громадян були ув'язнені, піддані тортурам та допитам. А коли у вересні до Куп'янська повернулися оновлені українські сили, російські військові, що відступають, направили на місто свою артилерію, внаслідок чого тисячі людей залишилися без даху над головою, без медичної допомоги і багатьох основних послуг, які більшість світу вважає нормальними.

росія планувала використовувати Куп'янськ як регіональну штаб-квартиру та вузли постачання, тому що це важливий вузол залізниць та автомобільних доріг та адміністративний центр регіону з населенням понад 120 тисяч осіб.

російські військові розклеїли на будинках і вздовж головних вулиць рекламні щити зі здоровими, щасливими сім'ями та усміхненими дітьми, які говорять: «Ми один народ із росією». Окупанти патрулювали квартали, переучували вчителів, переробляли шкільні програми, взяли під контроль комунікації та найняли місцевих колабораціоністів для обслуговування служб. Росія планувала викорінити українську ідентичність.

«Це було жахливо, коли тут російський комендант, всюди солдати та машини», — згадує Ілона Трач, торговиця, яка втратила магазин під час бомбардувань відкритих ринків, а тепер торгує одягом прямо зі свого позашляховика. 

«В інших селах було гірше», — продовжила вона, знаючи про різанину та руйнування прилеглого Ізюма та інших міст. — Але й тут було негаразд. Усі залишалися вдома. Ми не знали, що станеться».

Вулиці пустували більшу частину дня. Мешканці не знали, як довго триватиме окупація і чи повернуться колись українські сили оборони.

Протягом першого тижня російські розвідники почали налаштовувати сусіда проти сусіда... були зібрані імена тих, хто підтримує Україну та може бути ветераном української війни. Ця мережа заповнила міський відділ поліції аж 170 ув'язнених у дюжині тюремних камер, збудованих на 36 осіб.

Колишні в'язні згадують крики тортур, які всю ніч луною розносилися коридорами, коли в'язнів просили підписати документи про присягу на вірність Росії і доносити на інших, які виступають проти окупації.

«Вони змушували людей співати українських пісень, а потім били їх», – згадує доктор Євген Сінько, який провів у в'язниці понад два місяці. «І били їх більше, поки вони не заспівали б російські пісні».

Нещодавно, осіннім днем над Куп'янськом лив дощ, коли місцевий міліціонер акуратно відпирав двері колишнього РВВС та СІЗО. Українські гаубиці гуркотіли вдалині за російськими позиціями.

Офіси та тюремні камери тепер перетворилися на примарні руїни, спочатку розкрадені росіянами, які в останню хвилину пограбували та знищили докази, а потім ракетами, що прилетіли, які завершили свою роботу. Обірвана проводка та освітлення звисають зі стелі, як голі гілки мертвих дерев. Всі вікна розбиті, а меблі обдерті, порвані та порізані. В одній кімнаті лежить гора спалених документів, в іншій купа обмундирування.

Тут пахне сечею, екскрементами, димом та мокрими гнилими уламками.

Протигаз, модифікований для тортур, лежить на зеленому кріслі з м'якою оббивкою в бічному кабінеті. Фільтр було від'єднано, а дерев'яні диски з буквою «Z» заблокували отвори для очей з кожного боку. Акуратно намальований фломастер символ СС для Schutzstaffel, нацистської воєнізованої організації Адольфа Гітлера. Є також дивні відображення застарілого фендому хеві-металу: «Metallica», «Deep Purple» та «Ozzy Osbourne».

Колишні в'язні миттєво впізнали маску, побачивши фотографії. За їх словами, мундштук прикріплювали до шланга і тримали над вогнем, що димився, або гарячим феном. Полонені, майже повністю солдати чи ветерани українських сил оборони, били змушені доносити в Україну та надавати інформацію про сусідів.

Сінко, лікар, який перебуває у в'язниці, не здивувався, побачивши фотографії під час інтерв'ю у своєму кабінеті. Він кивнув, впізнаючи, а потім відкрив на своєму телефоні фотографію теслярського напилка довжиною 8 дюймів. – Це через зуби арештантам протягали, – сказав він м'яким, розміреним голосом.

Синько виріс у Куп'янську. Одружений, має доньку та у свої 30 років очолив місцеву лікарню з 800 співробітниками, які обслуговують регіон. Після вторгнення люди у військовому зеленому одязі без відзнак заарештували його вдома, одягли на голову капюшон і одягли на нього наручники. Він сказав, що вони обшукали його будинок у пошуках флешок з даними та вкрали його ноутбук, мобільні телефони та 7 тисяч доларів готівкою, перш ніж доставити його до в'язниці.

Синько сказав, що готовий працювати за умов перемир'я як українець, але не під російським прапором. У цьому була проблема. Шістдесят відсотків співробітників лікарні погодилися з ним та розраховували на лідерство Сінко. За словами Сінька, на вимогу, щоб він зняв відео на YouTube для пропаганди, від чого він відмовився, його російські тюремники регулярно били його палицями та трубками.

Потім, так само раптово, як він потрапив у полон, за два місяці його звільнили. росіяни привели його до мосту, що веде із міста, і Сінько попрямував до Харкова. Його сім'я залишалася під вартою у Куп'янську.

І так було протягом кількох місяців, поки не повернулися українські сили, підкріплені новою технікою від західних союзників. Відхід росії з Харкова та околиць перетворився на хаотичну втечу, оскільки її військові кинули своє обладнання для пограбування того, що можна було забрати.

Українці звільнили Куп'янськ 9 вересня. Але тільки-но росіяни, відступаючи, форсували річку Оскіл, вони повернули артилерію і почали обстрілювати Куп'янськ, руйнуючи обласну лікарню, мости, житлові будинки, заводи, адміністративні центри та громадські ринки. Десятки будівель залишаються пошкодженими та без вікон. Вулиці посипані сміттям.

Електрика та опалення працюють періодично, якщо взагалі працюють. Багато хто покладається на тимчасові продовольчі кухні.

Руйнування того, що росія вважала за своє, миттєво нагадала спустошення того, що її військові творили по всій Україні.

«Я ніколи більше не хочу бачити цих росіян», – сказала одна торговка, яка тепер продає фермерські продукти зі своєї машини.

«Подивіться, що вони зробили. Вони – м'ясники. Я українка. І це ніколи не зміниться»

Зважаючи на все, так і сталося з колишнім мером, який здав своє місто росіянам. Його давно нема.

Куп'янчани сміються, коли його згадують. «У мене немає слів для нього без лайки», – сказав один.

Нормальне, що він обіцяв, так і не повернулося. Навіть зараз росія регулярно обстрілює місто та зруйнувала тимчасову лікарню.

Незабаром після російської окупації на вулицях пішли чутки, що мер почав красти гуманітарну допомогу та продавати її на чорному ринку. Український уряд уже звинуватив у державній зраді наступного дня після того, як він здав місто, потім росіяни заарештували його і посадили у в'язницю за спекуляцію.

Коли російські ракети знищили Куп'янську поліцейську дільницю та в'язницю, він втік. Ніхто не знає, куди втік мер.

Дехто каже, що він купив собі проїзд до росії. Дехто каже, що він помер в Україні.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024