«Ось план втечі Путіна», – перші шпальти світових ЗМІ про війну в Україні

15 Грудня 2022, 09:16
Перші шпальти світових ЗМІ про війну в Україні 793
Перші шпальти світових ЗМІ про війну в Україні

Cвітові ЗМІ продовжують писати на перших шпальтах про війну росії в Україні.

Найактуальнішу інформацію зібрали журналісти Район.Закордон.

Франція «La Croix»:«Україна вночі» 

Пошкодженні енергомережі України, через російські удари, змушують киян боротися із щоденними відключеннями електроенергії

«20 minutes»: «Темна зима в Україні»

Маючи лише кілька годин електроенергії та опалення на день, мирні жителі готуються до важких місяців.

«Le Monde»: «Непропорційні репресії противників росії»

Іллю Яшина, одного з останніх діячів, які виступили проти режиму, було засуджено в п’ятницю. Інші антивоєнні голоси очікують вироку за дискредитацію армії.

«Le Soir»: Європа надає Києву кредит у 18 мільярдів євро на 2023 рік

«Les echos»: «Україна, енергетика, навколишнє середовище: промисловість зіткнулася з потрясіннями»

Після відновлення після пандемії 2021 року світова промисловість цього року скоротила свої інвестиції більш ніж на 20%. Наслідки війни в Україні та енергетична криза перетасовують карти. 

Велика Британія «The Independent»: «Секретна зброя України»

У тилу ворога звичайні громадяни ризикують життям, щоб допомогти дати відсіч росії.

«FT»: «Помічник Байдена критикує американські сланці»

Відмова сланцевих груп США збільшити буріння на тлі війни в Україні була названа «антіамериканською» головним радником Білого дому з енергетики

Іспанія «El Pais»: «російський безпілотник прирікає Одесу на морок і холод»

Російська атака за допомогою кількох безпілотників на Одесу на світанку в суботу прирікає регіон України, омивається Чорним морем, на темряву. Близько 1,5 мільйона людей залишилися без світла, і українська влада визнає, що усунення збитків займе два-три місяці.

«ABC»: «Німеччина на порозі найбільшої лавини біженців століття»

Через війну в Україну прибуло понад 1,3 мільйона переміщених осіб, що перевищує показник великої міграційної кризи 2015 року.

Італія «l identita»: «ХРОНІКИ ДОНБАСУ»

Репортаж з Донецька. З відео та фото. Українські вибухи ЗМІ видавали за російські. І це, ще одне обличчя війни, яку ніхто не хоче бачити в Італії. Зроблена із мертвих цивільних цілей. І страх…

Ватикан «Losservatore romano»: «В Україні загинуло 400 неповнолітніх і майже тисяча поранених. Все більш трагічний баланс»

Тим часом у Києві не виключають повного блекауту 

Понад 400 і більше 800. Найсумніша сума загиблих і поранених неповнолітніх з 94 лютого по сьогоднішній день створює кривавий образ розтерзаної майже місяцями війни, а нині скутої морозами України.

Австрія «Der Standard»: «Ціль на Росію»

Атаки українських безпілотників на росію викликають занепокоєння населення та тиск на господаря Кремля Володимира Путіна.

Данія «Politiken»: «Війна в Україні була домінантою під час вручення Нобелівської премії»

Німеччина «Passauer Neue Presse»: «Україна веде переговори з Берліном про бойові танки»

Україна говорить, що найближчим часом буде оголошено про подальші поставки німецької зброї в Україну. «У прямих розмовах нам запевнили більше зброї та боєприпасів. Згодом ми разом оголосимо, які саме», – сказав виданню Welt am Sonntag посол України Олексій Макеєв. «Крім того ми продовжуємо переговори про постачання танків Marder і Leopard», – сказав посол. Канцлер Шольц поки відмовився постачати танки Leopard 2. Найголовніший союзник, США, тепер дав зелене світло на доставку. «Це рішення Німеччини», – заявила заступник держсекретаря США Венді Шерман.

Португалія «Diário de Coimbra»: «1,5 мільйона людей залишилися без світла через російські атаки»

Швеція «Aftonbladet»: «Ось план втечі путіна» 

«Ноїв ковчег» відвезе Путіна до Південної Америки. Це план втечі, якщо росія програє війну проти України, пише американський Newsweek.

За даними журналу, президент росії запустив свій план втечі «Ноїв ковчег». Особа, яка розповсюдила цю інформацію, — колишній кремлівський спічрайтер Аббас Галлямов, який також є політичним аналітиком.

За словами Галлямова, який посилається на «надійне джерело», Кремль з весни працює над запасним планом на випадок програшу війни з Україною. У «Ноїв ковчег» путін раніше включив кількох своїх найближчих людей.

Планується, що «Ноїв ковчег» перенесе російську еліту в Південну Америку, можливими країнами називають Аргентину або Венесуелу. За даними Newsweek, на ранньому етапі Китай також був серед варіантів.

За словами його джерела, саме Юрій Курилін, топ-менеджер російської нафтогазової компанії «Роснефть», практично готує потенційну евакуацію до Венесуели.

Цього літа він формально звільнився (з Роснафти») і тепер повністю присвячує себе «Ноїєвому ковчегу». Має американське громадянство і хороші зв'язки.

Згідно з розслідуваннями Newsweek, Курилін досі працює в «Роснефти».

На жаль, мої джерела не мають більш детальної інформації, але сказаного достатньо, щоб зрозуміти, що коли росія каже, що «все йде за планом», важливо уточнити, за яким планом. Здається, планів не один, каже Галлямов.

Крістіан Гернер, почесний професор історії Лундського університету, відкидає інформацію Галлямова.

Цілком малоймовірно. Він повинен залишатися в країні, що б не сталося. Це чиста спекуляція. Коли хтось каже, що він має джерела в Кремлі, це стає часом плутанини. Той, хто поширив цю чутку, припускає, що вона стане загальновідомою в Росії. Тоді Путін не може цього зробити, але тоді це потрібно відмовляти. Це частина психологічної гри, і єдине, що певним чином позиції Путіна зараз під загрозою, каже він.

Гернер не вважає розумним, що путін може втекти куди завгодно – якщо трапиться, що його скинуть з влади в РФ, то мирним шляхом, щоб він погодився піти, або буде якесь захоплення влади всередині Кремля.

Він більше вважає, що йдеться про якийсь удаваний маневр, щоб створити у росіян враження, що путін невпевнений у собі.

Ні в «Роснафти», ні в МЗС росії не прокоментували інформацію про «Ноїв ковчег».

Туреччина: «Анкара закликає Москву виконати угоду 2019 року щодо Сирії»

ПРЕЗИДЕНТ Реджеп Таїп Ердоган вчора підтвердив своєму російському колезі путіну важливість виведення сирійського крила терористичного угруповання РПК, YPG, за 30 кілометрів (18,6 миль) на південь від її кордону з Сирією відповідно до угоди 2019 року.

Підкресливши, що сепаратистська діяльність PKK/YPG на півночі Сирії та терористичні атаки проти Туреччини тривають, Ердоган сказав, що відповідно до Сочинської угоди 2019 року важливо очистити кордон від терористів на глибину щонайменше 30 кілометрів. Заклик прозвучав після того, як турецька та російська делегації провели політичні консультації та розглянули регіональні питання в Стамбулі в четвер і п’ятницю, коли Анкара підтвердила свої очікування, що Москва виконає свої обіцянки щодо виведення терористів PKK/YPG з сирійсько-турецького кордону.

Делегації на чолі із заступником міністра закордонних справ Седатом Оналом та його російським колегою Сергієм Вершиніним обговорили двосторонні зв’язки, чорноморську угоду щодо експорту зерна та регіональні питання.

Колонка: «Нова можливість для сирійського народу та Росії»

Якщо дивитися на теплі стосунки між Туреччиною та Росією в Чорноморському регіоні, можна подумати, що ці дві країни бачать все віч-на-віч. Завдяки цим теплим відносинам те, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш описав як «маяк на Чорному морі», дозволило Україні експортувати понад 12 мільйонів тонн зерна та інших продуктів харчування (переважно до європейських країн, але суть не в цьому). Незабаром і Росія почне експортувати своє зерно та добрива.

Туреччина є єдиною європейською країною, яка має добрі відносини та відкриті канали зв’язку з росією, незважаючи на її непохитну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Постійна і рішуча відмова Туреччини від анексії Росією українських провінцій, зокрема Кримського півострова, має засмутити деяких людей у Москві та змусити президента Росії Володимира Путіна підняти брові. 

Проте настільки ж наполеглива позиція президента Реджепа Тайіпа Ердогана, за його словами, «ірраціональній політиці щодо Росії» дозволила Туреччині стати піонером «мирної дипломатії», яка показала приклад для світу. Тому вчора Ердоган розмовляв з Путіним і президентом України Володимиром Зеленським про зміцнення та розширення масштабів зернового коридору.

Але поговоріть з будь-якою людиною на вулиці в прикордонних провінціях південної Туреччини, і ви дізнаєтеся про Росію, і ці слова будуть такими ж критичними щодо Росії, як і щодо США. Це тому, що місцеві жителі вздовж цих кордонів несуть основний тягар того, що Сансом Мілтон, науковий співробітник Центру конфліктів і гуманітарних досліджень, називає російськими примхами разом з мільйонами сирійців.

Пан Мілтон звинувачує Росію в утриманні сирійського народу в заручниках. З 2014 року сирійці, особливо ті, хто виступає проти режиму Башара Асада, залежать від допомоги волелюбних людей світу, організованих через резолюцію Ради Безпеки ООН з початку конфлікту більше десяти років тому. Транскордонний механізм діє з 2014 року, а останнє продовження з липня 2021 року дозволу на доставку рятувальної допомоги до північно-західної Сирії з Туреччини закінчується до нового року. Останнє розширення основного каналу гуманітарної допомоги до Сирії було складним компромісом, який не підтримали США, Великобританія та Франція.

Ізраїль «The Jerusalem Post»: «Якщо Іран отримає ядерну зброю, може статися що завгодно»

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії заявив у неділю, що арабські сусіди Ірану в Перській затоці діятимуть для зміцнення своєї безпеки, якщо Тегеран отримає ядерну зброю.

Непрямі американсько-іранські переговори щодо порятунку ядерного пакту 2015 року між світовими державами та Іраном, з якого Вашингтон вийшов у 2018 році, зайшли у глухий кут у вересні. Керівник ядерної програми ООН висловив стурбованість нещодавньою заявою Тегерана про те, що він збільшує потужності зі збагачення.

«Якщо Іран отримає оперативну ядерну зброю, всі ставки зірвані», – сказав принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд в інтерв’ю на сцені Всесвітньої політичної конференції в Абу-Дабі, коли його запитали про такий сценарій.

«Ми знаходимося в дуже небезпечному просторі в регіоні... Ви можете очікувати, що регіональні держави, безумовно, будуть дивитися на те, як вони можуть забезпечити свою власну безпеку».

Ядерні переговори зайшли в глухий кут, оскільки західні держави звинуватили Іран у висуненні необґрунтованих вимог і зосередилися на російсько-українській війні, а також на внутрішніх заворушеннях в Ірані через смерть під вартою 22-річної Махси Аміні.

ОАЄ «The National»: «Зусилля боротьби з хворобами постраждали від війни в Україні, каже Гейтс»

Конфлікт в Україні ускладнив викорінення поліомієліту, заявив учора філантроп та співзасновник Microsoft Білл Гейтс.

На заході, присвяченому каталітичній благодійності в Нью-Йоркському університеті Абу-Дабі, він сказав, що деякі донори скоротили свою допомогу.

Натомість гроші витрачалися на оборону та допомогу у відновленні життя біженців.

Він сказав, що політична поляризація в США також завдає шкоди зусиллям боротьби з хворобами, включаючи Covid-19.

США «Wall Street Journal»: «Український удар по готелю «Levels», який використовувався для розміщення російських військ»

ХЕРСОН, Україна. Військові Києва протягом ночі знищили готельний комплекс, у якому перебували десятки російських військовослужбовців, за допомогою далекобійної артилерії, наданої США, у той час як нові удари російських безпілотників продовжували погіршувати стан електроенергетичної мережі України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що 1,5 мільйона людей в Одеській області на півдні України залишилися без світла після страйків у суботу ввечері. Лише критична інфраструктура була підключена до електромережі, сказав він, додавши, що відновлення роботи може зайняти більше часу, ніж після попередніх атак.

У неділю в Україні продовжували звучати сирени повітряної тривоги, оскільки Росія завдала нових ударів.

На відео обстрілу української артилерії готелю в окупованому росією місті Мелітополі видно палаючі будівлі, а також мертвих і поранених російських військових серед уламків. Російські та українські канали соціальних мереж повідомляли про десятки постраждалих, але повідомляли про різну кількість загиблих.

Мер Мелітополя Іван Федоров написав у своєму Telegram-каналі, що в ударі «засмажили» до 200 російських військових. Призначений росією губернатор регіону повідомив про десятки поранених і двох убитих.

Україна використовує надану США далекобійну артилерію, або «Хімар», щоб спробувати розірвати концентрацію російських військ за лінією фронту, щоб Москва не могла маневрувати своїми силами для нападу. Удар по готельному комплексу в

Мелітополі, що на південному сході України приблизно в 50 милях від Азовського моря, виявився на межі радіусу дії боєприпасів Himars, поставлених США.

Але поки що Україна змогла створити лише обмежений захист від кампанії москви з ракетних атак і атак безпілотників.

«New York Times»: «У Молдові проплачені протести та тиск росії»

Обмеження газу Москвою викликають гнів проти прозахідного лідера

У Молдові не вистачає природного газу з Росії та електроенергії з української енергомережі, зруйнованої ракетами. Молдовани була настільки стурбована рахунками, що стрімко зростають, за комунальні послуги та періодичними відключеннями електрики, що, за словами мера невеликого містечка на півночі, жителі можуть ледве стримують свій гнів.

«Вони зупиняють мене на вулиці та запитують: «Коли ми можемо піти на ще одну акцію протесту?», — сказав мер Оргєєва Павло Вережану, описуючи те, що він назвав громадською люттю проти прозахідного центрального уряду та його нездатністю забезпечити домовитися з Росією щодо стабільних постачання дешевої енергії.

Але є й інша причина, через яку люди так прагнуть протестувати: їм платять за те, щоб вони приєдналися до галасливих щотижневих мітингів, що відбуваються з вересня в столиці Кишиневі, закликаючи до усунення президента Молдови Майї Санду, колишньої співробітниці Світового банку. Тому що найбідніша країна Європи зараз поза орбітою Москви.

Проплачені протести проти президента та її ухилу у бік Заходу організовані політичною партією мера, та проросійською силою на чолі з його попередником Іланом М. Шором, засудженим шахраєм і втікачем, який, за словами офіційних осіб, працює над тим, щоб перетворити енергетичну кризу на політичну криза, яка загрожує уряду.

Гнів із приводу високих цін на енергоносії вирує в Європі вже кілька місяців, даючи Москві те, що вона вважає своєю найкращою надією на підрив громадської підтримки України, і чинячи тиск на західні уряди, щоб вони відмовилися від свого засудження російського вторгнення.

Дружні до Росії активісти вкрай лівих і правих допомогли мобілізувати протести проти високих цін на енергоносії в Чехії, Німеччині та інших європейських країнах. Але ці демонстрації були менш частими і набагато менш фінансувалися, ніж щотижневі мітинги і часто щоденні флешмоби протесту в Молдові, країні, яка особливо вразлива через свій давній політичний, економічний і мовний розкол.

Росія не лише викликала громадське невдоволення в Молдові за рахунок скорочення енергопостачань, а й, діючи через місцевих союзників, таких як пан Шор, виплеснула це невдоволення на вулиці

«The Washington Post»: «Запеклі претензії до Криму роблять шанси на угоду примарними»

Після дев'яти місяців смертей і руйнувань ключ до війни Росії проти України лежить на скелястому, що омивається морем півострові Крим з його вапняковими плато та рядами тополь, який Росія незаконно анексувала у 2014 році.

Саме у Криму у лютому 2014 року, а не у лютому 2022 року, почалося вторгнення Росії та окупація України. А президент України Володимир Зеленський наполягає на тому, що лише повернення Криму завершить війну і Україна переможе своїх російських загарбників.

«Його повернення означатиме відновлення справжнього світу», – заявив Зеленський у жовтні. «Російський потенціал агресії буде повністю знищений, коли український прапор повернеться на своє законне місце — у міста та села Криму».

Але для президента росії путіна анексія Криму стала опорою його спадщини, яка впаде, якщо він втратить півострів.

Канада «The National»: «Удар безпілотника вивів з ладу Одеський порт»

Український порт Одеса не працював у неділю після останньої російської атаки на енергосистему регіону, заявив міністр сільського господарства Микола Сольський, додавши, що зернотрейдери не очікують на припинення експорту.

За його словами, два інші порти – Чорноморськ і Південний – уповноважені вивозити зерно з України в рамках угоди між росією та Україною працюють частково.

«Чорноморський порт зараз працює приблизно на 80 відсотків від пропускної спроможності», – сказав Сольський агентству Рейтер по телефону.

Понад 1,5 мільйона людей на півдні Одеської області залишилися без електрики після того, як російські безпілотники вразили два енергооб'єкти, заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні пізно ввечері в суботу.

Сольський сказав, що Одеський порт на цей час не працював, бо ще не включили електрогенератори. За його словами, зернотрейдери продовжували відвантажувати зерно через два інші порти.

«Проблеми є, але про жодне призупинення відвантажень ніхто з трейдерів не говорить. Порти використовують альтернативні джерела енергії», – сказав Сольський.

З жовтня Москва завдає масованих ударів ракетами та безпілотниками по енергетичній інфраструктурі України.

Влада Одеської області заявила, що електрику для населення міста буде відновлено «найближчими днями», а повне відновлення мереж може зайняти два-три місяці.

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024