«ЄС призначить спецпредставника з контролю за санкціями проти росії», – світові ЗМІ про війну в Україні

16 Грудня 2022, 08:01
Світові ЗМІ про війну в Україні 1740
Світові ЗМІ про війну в Україні

Світові ЗМІ і надалі пишуть про події російсько-української війни. Перші шпальти провідних закордонних медіа пуьлікують новини, що пов'язані з визвольною боротьбою.

Найактуальнішу інформацію зібрали кореспонденти Район.Закордон.

Франція «Le Figaro»: «Макрон-Зеленський: альянс повний непорозумінь»

Поки Париж у вівторок організовує міжнародну конференцію на підтримку України, тісні стосунки між президентами Франції та України, які за рік провели 43 прямі контакти, продовжують зазнавати злетів і падінь.

Німеччина, «Deutsche Welle Russian Edition»: «ЄС має намір узгодити дев'ятий пакет санкцій проти РФ» 

Атмосфера останньої у 2022 році зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, яка відбулася в понеділок, 12 грудня, у Брюсселі, була далека від святкового передріздвяного настрою, що вже витає на вулицях бельгійської столиці. Адже міністри мали знайти спільну позицію з важливих питань, які серйозно впливають на глобальну безпеку: нові санкції проти Росії та Ірану, а також надання фінансової та військової допомоги Україні.

«ЄС призначить спецпредставника з контролю за санкціями проти росії»

Європейський Союз призначить спецпредставника щодо санкцій щодо росії. Ним стане колишній представник ЄС у США Девід О'Салліван, повідомляє у понеділок, 12 грудня, газета Financial Times із посиланням на обізнані джерела. Його завданням стане забезпечення суворішого дотримання у всьому світі штрафних заходів ЄС, запроваджених за війну проти України.

«ЄС хоче домогтися дотримання санкцій у Туреччині та Сербії»

Спецпредставник ЄС із санкцій, як передбачається, стежитиме за тим, щоб країни на кшталт Туреччини не дозволяли Росії оминати європейські обмеження. Як зазначає видання, США та ЄС наполягають на тому, щоб Анкара вжила заходів щодо постачання заборонених товарів до росії компаніями, які намагаються обійти жорсткий контроль над експортом промислової та оборонної продукції. Крім того, за словами співрозмовника FT, у фокусі уваги Брюсселя у зв'язку з цим виявилися Сербія та ОАЕ.

За даними високопосадовця ЄС, рішення про заснування нової посади Єврокомісія може ухвалити вже 13 грудня. Девід О'Салліван може обійняти цю посаду в січні 2023 року. В даний час Девід О'Салліван очолює аналітичний центр Інституту міжнародних та європейських справ в Ірландії.

Глави МЗС країн Євросоюзу 12 грудня обговорюють дев'ятий пакет санкцій проти Росії. Раніше в Єврокомісії повідомили, що до нього буде включено близько 200 російських компаній і фізосіб, а також три банки.

Швеція, «Aftonbladet»: 5 загроз, які можуть зламати владу путіна 

Час грає проти путіна.

З кожним днем, поки триває війна в Україні, російська економіка погіршується, а невдоволення війною зростає.

«Можливо, росії доведеться поступитися цієї зими, я все одно сподіваюся на це», – каже  експерт Метью Котт з Інституту російських та євразійських досліджень Університету Упсали.

Були оптимістичні припущення, що російська економіка впаде, як картковий будиночок, лише через пару місяців міжнародних санкцій.

Але цього не було.

росія знайшла інших покупців на свою нафту. Але зі стелею ціни в 60 доларів за барель ви можете бути впевнені, що Китай не готовий платити ні копійки більше, ніж 60 доларів за барель, каже Метью Котт, історик і експерт з країн навколо Балтійського регіону.

 Польща, «Gazeta Wyborcza»: «Польща та Німеччина домовилися про розміщення німецьких зенітних установок на території Польщі»

Я перебуваю в Берліні, щоб подякувати німецькій владі за рішення надіслати системи Patriot для захисту Польщі, – сказав Анджей Дуда в палаці Бельвю, берлінській резиденції глави Німеччини. Він додав, що «Німеччина була і є великою європейською державою, членом НАТО і нашим сусідом». Він підкреслив, що Польщу та Німеччину пов'язують «нитки, що випливають із спільних інтересів та історії». Його примирливий тон контрастував із антинімецькими вигуками, виголошеними під час туру до Польщі голови PiS Ярослава Качинського.

15 листопада після трагедії в Пшеводові поблизу Грубешова, де від уламків ракети (імовірно української зенітної) загинули двоє людей, канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував президенту Дуді відправити батарею зенітних ракет Patriot, щоб захистити небо над Польщею. Міністр національної оборони Маріуш Блащак спочатку із задоволенням прийняв пропозицію, але коли Ярослав Качинський відкинув цю ідею як медійний трюк, почав відмовлятися. Блащак заявив, що німці повинні віддавати "патріотів" не Польщі, а Україні, на що Берлін не хотів погоджуватися. Качинський, у свою чергу, стверджував, що німецькі екіпажі не будуть збивати російські ракети, припускаючи, що Берлін побоюється таким чином образити москву.

 Нідерланди «de Volkskrant»: «Рішення в кремлі приймає Путін, але хто йому радить? П'ять довірених осіб у центрі уваги»

«Het Parool»: «Евакуація із замерзаючого Волчанська»

Хорватія «Večernji»: «Пленкович* перед тим, як забезпечити собі більшість голосів, необхідних для прийняття рішення про підготовку українців»

*Пленкович  – Прем'єр-міністр Хорватії.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024