Україна перехоплює ініціативу. Що пишуть світові ЗМІ про російсько-українську війну

21 Грудня 2022, 10:38
Український патруль у Бахмуті. Фото «Arkansas Democrat-Gazette» 3275
Український патруль у Бахмуті. Фото «Arkansas Democrat-Gazette»

Перші шпальти світової преси 19 грудня про війну в Україні.

Головні теми

  • Підрахунок російських військових втрат
  • Важка дорога додому для українців з інвалідністю: для більшості солдатів, які цього потребують, протези та стандарти догляду не відповідають вимогам
  • Українські євреї закликають Ізраїль посилити свою підтримку
  • Україна обрала учасника Євробачення-2023 зі станції київського метро, яка одночасно є бомбосховищем.
  • Росія готується до нового наступу
  • Битва за Бахмут — критична стосовно перспектив росії у війні
  • Ракетний удар забрав життя щонайменше однієї людини в Білгородській області
  • Початок Хануки в Україні відзначають розпалом битв
  • Путін маневрує проти олігархів, які мало симпатизують йому
  • «99 річний ветеран американської дипломатії  99-річний  Генрі Кіссінджер закликав до встановлення миру в Україні». «Київ категорично відхилив цей заклик, заявивши: «Містер Кіссінджер нічого не розуміє про цю війну»
  • Через 300 днів після вторгнення Україна перехоплює ініціативу у війні
  • В Україні показали створені росією катівні
  • Бахмут – новий символ опору російському вторгненню
  • Різдво біженців від війни
  • «Гранатомет вибухнув сам, коли я переставляв подарунки»
  • Підірвав офіс за три мільйони злотих: після вибуху гранатомета опозиція вимагає відставки голови польської поліції.

     

      США

 

     «The New York Times» – «Підрахунок російських військових втрат».

Російські журналісти та волонтери використовують інформацію з відкритих джерел, як новинні статті та фотографії надгробків, щоб підрахувати втрати від України.

 

 

 

«The Washington Post»: «Зіштовхнувшись із відключеннями електроенергії та безпілотниками іранського виробництва на тлі вторгнення росії, українські євреї закликають Ізраїль посилити свою підтримку. 

«Україна оголосила про участь у пісенному конкурсі Євробачення-2023, обравши переможця в прямому ефірі зі станції київського метро, яка одночасно є бомбосховищем». 

«Важка дорога додому для українців з інвалідністю». Для більшості солдатів, які цього потребують,  протези та стандарти догляду не відповідають вимогам.

Російські наземні міни – смертельні. Забагато, щоб уникнути. Солдат української армії Олександр Федун згадує проїзд через поле, а потім гуркіт вогню, осколків і світла. Він вистрибнув з уламків своєї самохідної гаубиці.

Те, що залишилося від його ніг, зламалося й розкололося, коли він вдарився об землю, живий — на диво — і з достатньою присутністю духу, щоб накласти два джгути. Але до польового госпіталю було кілька годин їзди.

Це було в травні, коли українські війська на південному сході країни розбили осередки російських військ у обмежених контрнаступах. Через шість місяців 23-річний Федун був у передмісті округу Колумбія, готовий зробити те, що, за словами його лікарів удома, малоймовірно.

Він взявся за бруси, перевів подих і піднявся на своїх нових карбонових ногах. Це був початок.

 

 

 

«The San Diego Union-Tribune» – «Росія готується до нового наступу».

Москва тренує солдат для масових піхотних атак у зимові місяці.

Україна готується до того, що росія піде на ескалацію.

Москва намагається переломити хід на полі бою та обмежити політичну реакцію вдома, заявив у неділю старший радник президента Володимира Зеленського.

Незважаючи на серйозні невдачі протягом перших 10 місяців війни, російські військові розробляють плани масової піхотної атаки на зразок тактики, яку використовував Радянський Союз під час Другої світової війни, повідомив радник Михайло Подоляк у письмових відповідях на запитання. Коментарі Подоляка прозвучали в той момент, коли українське військове та політичне керівництво попереджало в серії нещодавніх інтерв’ю, що росія збирає війська та озброєння, щоб почати наземний наступ до весни, який, швидше за все, включатиме другу спробу захопити Київ, столицю України.

Росія призвала і готує солдатів, які можуть бути відправлені у масових атаках піхоти, сказав Подоляк. За його словами, офіційні особи в Києві не бачать ознак того, що російський президент путін прагне припинити війну.

«Політичне керівництво Росії явно відмовляється визнавати тактичні поразки, які вже відбулися, і хапається за будь-які, навіть найпримарніші, шанси змінити ситуацію на свою користь», – сказав Подоляк. Українські офіційні особи заявили, що вони ґрунтують свої оцінки військової мети росії на цих висновках.

 

 

 

«Wall Street Journal» – «Битва за Бахмут формується як критична стосовно перспектив росії у війні, коли московський військовий командувач в Україні перебуває під тиском, щоб добитися перемоги, щоб виправдати своє призначення в жовтні». 

Новина: «Ракетний удар забрав життя щонайменше однієї людини в Білгородській області росії поблизу України, повідомили місцеві чиновники, в той час, як міністр оборони росії здійснив рідкісний візит до української зони бойових дій».

 

 

 

 «Arkansas Democrat-Gazette»:  «Україна готується до можливого наступу, мешканці побоюються ескалації». 

 

 

 

«Record Searchlight» – «Початок Хануки в Україні відзначають розпалом битв».

Євреї в Україні у неділю ввечері запалили гігантську менору, щоб розпочати восьмиденне свято Хануки, оскільки десятки тисяч залишилися без електрики, а майже 10-місячна війна Росії породила нові жертви.

Десятки людей зібралися на Майдані Незалежності в столиці, Києві, на заході сонця, щоб запалити першу свічку Менори. Мер Києва Віталій Кличко приєднався до послів Ізраїлю, США, Японії, Польщі, Канади та Франції на церемонії, організованій Федерацією єврейських громад України. Вони співали благословення під полум'ям менори, яке височіло в морозну погоду над натовпом і автомобілями, що проїжджали повз

 

 

Читайте також:  США про війну в Україні: «Прем'єр-міністр закликає збільшити військову допомогу для протидії нападам росії»

 

 

Інші країни світу

 

Іспанія, «El País» –  «Путін маневрує проти олігархів, які мало симпатизують йому».

Режим дискредитує та експропріює активи критично налаштованих бізнесменів.

 

 

 

«La Vanguardia»:  «Через 300 днів після вторгнення Україна бере ініціативу у війні».

 

 

 

«El Mundo» – «В Україні показали створені росією катівні».

 

 

 

«La Razon» – «Бахмут, новий символ опору російському вторгненню».

«Росіяни ставляться до своїх солдатів як до гарматного м'яса».

Маленьке містечко Бахмут тепер стало ще одним символом опору країни руйнаціям, завданим російськими військами. Все в очікуванні зимової кампанії.

 

 

 

Канада, «The National Post»«99-річний ветеран американської дипломатії  Генрі Кіссінджер закликав до встановлення миру в Україні».

Київ категорично відхилив цей заклик, заявивши: «Містер Кіссінджер нічого не розуміє про цю війну». 

Ще в травні колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер запропонував припинити вогонь, за яким росія відійде на лінію фронту перед лютневим вторгненням, але Крим залишиться предметом «переговорів».

Ветеран американської дипломатії Генрі Кіссінджер заявив, що наближається час для досягнення миру в Україні шляхом переговорів, щоб зменшити ризик нової руйнівної світової війни, але київський уряд відкинув його пропозиції як «заспокоєння агресора» та заявив, що угоди про поступку території бути не може.

99-річний Кіссінджер, архітектор політики розрядки холодної війни щодо Радянського Союзу, будучи держсекретарем за президентів Річарда Ніксона та Джеральда Форда, неодноразово зустрічався з путіним відтоді, як той став президентом  Росії у 2000 році.

Не видно кінця конфлікту, спричиненому вторгненням путіна в Україну 24 лютого, у результаті якого загинули десятки тисяч людей і мільйони були вигнані з домівок. Зараз росія контролює близько п'ятої частини України.

У Кремлі кажуть, що Київ повинен визнати анексію москвою південних і східних регіонів. Україна каже, що кожен російський солдат повинен покинути її територію, включаючи Крим, який росія анексувала в 2014 році. Київ подав заявку на вступ до НАТО після того, як москва оголосила про наступні анексії у вересні.

«Наближається час спиратися на стратегічні зміни, які вже були здійснені, і інтегрувати їх у нову структуру для досягнення миру шляхом переговорів», — писав Кіссінджер у журналі The Spectator.

«Мирний процес має пов’язати Україну з НАТО, як би там не було. Альтернатива нейтралітету більше не має сенсу», – написав він.

Кіссінджер сказав, що в травні він запропонував припинення вогню, за яким Росія відійде на лінію фронту до лютневого вторгнення, але Крим буде предметом «переговорів».

Конфлікт на сході України почався в 2014 році після того, як в Україні було повалено проросійського президента, Росія анексувала Крим, а підтримувані Росією сепаратисти воюють проти українських збройних сил на сході України.

«Містер. Кіссінджер досі нічого не зрозумів... ані природи цієї війни, ані її впливу на світовий порядок», – написав у Telegram помічник президента України Михайло Подоляк.

«Рецепт, який екс-держсекретар закликає, але боїться вимовити вголос, простий: заспокоїти агресора, принісши в жертву частини України з гарантіями ненападу проти інших держав Східної Європи».

Він додав: «Всі прихильники простих рішень повинні пам’ятати очевидне: будь-яка угода з дияволом — поганий мир за рахунок українських територій — буде перемогою путіна і рецептом успіху для автократів у всьому світі».

Представники Кремля були недоступні для коментарів пізно в неділю.

 

 

 

«Winnipeg Free Press» – «Українські євреї закликають Ізраїль допомогти».

 

 

 

Польша, «Fakt» – «Гранатомет вибухнув сам, коли я переставляв подарунки».

Зруйновано два перекриття, пошкоджено конструкцію будівлі та троє людей потребують медичної допомоги. Це ефект постріла з гранатомета, який генерал Ярослав Шимчик привіз з України і зберігав у кімнаті поруч з офісом. Генерал пояснює, що подарунок від українців вистрелив сам.

 

 

 

«Super Express» – «Підірвав офіс за три мільйони злотих: після вибуху гранатомета опозиція вимагає відставки голови польської поліції»

 

 

Читайте також:  Кремль планує новий штурм Києва. Що пишуть світові ЗМІ про війну росії в Україні

 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024