Реакція світу на війну росії проти України 2-8 січня

08 Січня 2023, 11:30
Реакція світу на війну росії проти України ОНОВЛЮЄТЬСЯ 7220
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

8 січня 

Греція готова відмовитись від БМП Marder на користь України

Джерело: Європейська правда

Греція готова відмовитись від БМП Marder на користь України, що може прискорити постачання цих бронемашин Києву.

Минулого року повідомлялося про те, що Німеччина відправить Греції свої БМП, а Афіни натомість передадуть Києву БМП-1 радянського зразка.

Українських військових почнуть навчати поводженню з БМП Bradley вже цього місяця

Джерело: Голос Америки

«Ця нова навчальна програма, яку ми розпочинаємо, це приблизно один батальйон за один раз. Отже, приблизно 500 солдатів протягом місяця», – повідомила представниця Міноборони США Лора Купер.

 

7 січня

ЗСУ отримають американські ракети “повітря-земля” Zuni 

США включили до нового пакету військової допомоги Україні 4 тис. авіаційних ракет Zuni. Про це йдеться в офіційному повідомленні Пентагону.

Zuni — 127 мм некерована авіаційна ракета «повітря-земля». Її розробили інженери Станції авіаційного озброєння ВМС США China Lake у 1950-их. З 1958 її почав серійно виробляти підрозділ Hunter-Douglas компанії Bridgeport Brass Company. З 1966 року за ліцензією вироблялася у Бельгії/

Yайактивніше Zuni застосовувала авіація ВМС США та Корпусу морської піхоти в низці воєн у 1960−1970-их роках, зокрема у В'єтнамі. Експлуатація Zuni у США завершилася у 1980-х роках.

Найближчим відповідником Zuni в арсеналі ЗСУ є радянська некерована 122-мм реактивна авіаракета С-13. Однак, С-13 суттєво поступається Zuni у дальності враження цілі.

Збройні сили України застосовують С-13 у війні проти рф зі штурмовиків Су-25 та гелікоптерів Ми-8. Тому, ймовірно, варто очікувати технічних рішень з інтеграції Zuni з цими типами літальних апаратів.

 

Обʼєднані Арабські Емірати відправили в Україну побутові генератори

Джерело: Бабель

Обʼєднані Арабські Емірати відправили в Україну другу партію побутових генераторів. Літак з ними вже прибув до Варшави.

 

У грудні ОАЕ оголосили, що відправлять в Україну 2 500 побутових генераторів. Першу партію з 1 200 генераторів вони передали того ж місяця.

Нова зустріч коаліції партнерів України у форматі «Рамштайн» відбудеться 20 січня

Джерело: Бабель

Це буде восьма зустріч у такому форматі.

Так, у рамках підготовки до наступного засідання міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт провела телефонну розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Вони обговорили поточну воєнну ситуацію в Україні та способи координації подальшої військової підтримки України, зокрема щодо бойових машин піхоти та зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Польща розглядає запит України про передачу німецьких танків Leopard

Джерело: Європейська правда

Польща розглядає прохання України передати їй основні бойові танки «Leopard» німецького виробництва.

«Leopard» мають набагато міцнішу броню і кращий захист від протитанкової зброї, ніж машини, які досі пропонували Франція, Німеччина та США.

Польща має понад 240 танків Leopard, всього на озброєнні: 137 танків Leopard 2A4, 105 танків Leopard 2A5 і менше 10 танків Leopard 2PL.

У Польщі достатньо танків для двох танкових бригад, і вона планує з часом усі їх ввести у стрій, сказав Славомір Дебський, директор Польського інституту міжнародних відносин, варшавського аналітичного центру, близького до польського уряду.

 

За його словами, темпи, в яких вона може передати їх Україні, залежать від того, як швидко Польща отримає танки на заміну, які вона замовила у виробників з Південної Кореї та США. Передача танків Україні має бути схвалено Берліном.

6 січня

Естонія виділила майже мільйон євро на демонтаж радянських пам’ятників

Джерело: 24 канал

Роботи триватимуть близько трьох місяців.

Німеччина обговорює поставку Україні Gepard з двома державами 

Джерело: Spiegel

 

Німецький уряд хоче, щоб Україна отримала більше зенітних установок Gepard, тому веде переговори з двома державами щодо цього.

Як ідеться у публікації, крім БМП Marder та батареї ЗРК Patriot, німецький уряд також хоче, щоб Україна отримала зенітні установки Gepard. Тому вже зараз ведуться переговори з двома державами, де ще є запаси Gepard і багато боєприпасів калібру 35 міліметрів. 

США в наступному пакеті військової допомоги вперше передадуть Україні зенітні ракети Sea Sparrow

Джерело: Politico 

Україна отримає ракети наземного базування з радіолокаційним наведенням, які призначені для перехоплення літаків чи крилатих ракет. Джерела кажуть, що українським військовим вдалося переобладнати свої зенітно-ракетні комплекси «Бук» радянського виробництва під пуски Sea Sparrow. Кількість ракет та їхня точна модифікація наразі невідомі.

Видання зазначає, що наземний варіант Sea Sparrow має на озброєнні лише Тайвань. Військово-морські сили США та близькі союзники використовують корабельну версію.

США передадуть Україні БМП M2 Bradley, а Німеччина — БМП Marder

Джерело: заявa Білого дому 

Президент США Джо Байден та канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонну розмову. У ній вони підтвердили, що США передадуть Україні БМП M2 Bradley, а Німеччина — БМП Marder. Обидві країни займуться тренуванням українських екіпажів.

Також США та Німеччина продовжать посилювати українську систему протиповітряної оборони. Шольц зазначив, що Німеччина передасть Україні додаткову батарею комплексів Patriot.

5 січня

США та Німеччина продовжать посилювати українську систему ППО

Джерело: Бабель

Німеччина передасть Україні додаткову батарею комплексів Patriot.

Крім того, США передадуть Україні БМП M2 Bradley, а Німеччина — БМП Marder. Обидві країни займуться тренуванням українських екіпажів.

США оголосять про новий пакет військової допомоги Україні

Джерело: Reuters

6 січня США оголосять про пакет допомоги, до якого увійдуть бойові машини піхоти M2 Bradley.

Також Штати планують передати бронеавтомобілі та багато різних ракет і снарядів.

Загальна вартість пакета становитиме майже $3 мільярди.

Німеччина розглядає можливість надати Україні сучасні бойові машини «разом із партнерами»

Джерело: міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок

«І США, і Франція спільно обмірковували, як краще надати підтримку Україні. Ми в Німеччині також розглядаємо, що ще ми можемо зробити разом із нашими союзниками», – сказала високопосадовиця.

У Ризі затримали російського пропагандиста, шеф-редактора Sputnik

Джерело: 24 канал

 

За підозрою у порушенні економічних санкцій ЄС та шпигунстві затримали Марата Касема.

Російському пропагандисту загрожує до 20 років позбавлення волі.

Болгарія підписала з Туреччиною контракт на постачання зрідженого природного газу 

Джерело: Dailysabah.com

 13-річна угода між державною газовою компанією Болгарії Bulgargaz і турецькою державною газовою компанією BOTAŞ надасть Болгарії доступ до газової мережі Туреччини та LNG-терміналів (зріджений природний газ, укр. – ЗПГ).

Угода передбачає транспортування до 1,5 мільярда кубометрів ЗПГ на рік і допоможе підвищити безпеку поставок у південно-східну Європу, заявив міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Фатіх Дьонмез.

Болгарія, яка майже повністю залежала від російського блакитного палива, намагається забезпечити альтернативні постачання за доступними цінами після того, як москва в квітні припинила поставки через відмову болгарської влади платити в рублях.

Країна хоче забронювати близько мільярда кубометрів газу на рік на турецьких ЗПГ-терміналах та укласти імпортні угоди з європейськими й американськими виробниками ЗПГ.

Королева Данії відмовилася бути патронесою Премії Ганса Крістіана Андерсена через призначення російської ілюстраторки головою журі

Джерело: DR

Швеція, Фінляндія, Норвегія, Бельгія, Естонія, Латвія, Литва, Молдова та Україна намагалися домогтися відставки росіянки, але марно.

«Чи може представник російської культури вручати найпрестижнішу у світі нагороду за дитячу книжку, поки Росія бомбить бібліотеки в Україні?», – пише DR.

Норвегія доставила в Україну ще 10 тисяч артилерійських снарядів

Джерело: Міністерство оборони України

Артилерійські снаряди можна використовувати в кількох типах артилерії, включно з гаубицями M109, переданими Норвегією минулого року. 

Артилерійські снаряди доставляються з власних запасів Збройних Сил Норвегії, із врахуванням наслідків для національної готовності.

Норвегія також робить внесок у фонд для координації придбання військової техніки для України. Фонд очолює Велика Британія, яка координуватиме закупівлю та транспортування військового обладнання для України. Уряд пропонує надати фонду 400 мільйонів норвезьких крон станом на червень 2022 року.

 

Німеччина надала Україні черговий пакет військової допомоги

Джерело: Бабель 

До України відправили:

  • 20 ракетних систем калібру 70 мм на пікапах із ракетами;
  • 30 систем виявлення дронів;
  • 8 безпілотників-розвідників;
  • 7 гусеничних і дистанційно керованих машин піхоти для виконання завдань підтримки;
  • 63 пікапи;
  • 2 броньовані евакуаційні машини;
  • транспортер танків М1070 Oshkosh;
  • 27 антидронових датчиків і глушилок;
  • 7 машин для прикордонної служби;
  • 12 великотоннажних причепів;
  • 17 вантажівок.

У Байдена, як і раніше, виключають постачання танків для України

Джерело: The Washington Post з посиланням на неназваного високопосадовця у Вашингтоні

Адміністрація президента США Джо Байдена, як і раніше, виключає постачання танків Abrams M2 Україні, причини — технічні. 

За його словами, американські танки важать 55 тонн і покладаються на газотурбінний двигун, який споживає паливо із величезною швидкістю.

Збройні сили Норвегії відправили до України 10 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм

Джерело: норвезьке оборонне відомство країни. 

Глава відомства Бьорн Арілд Грам заявив, що його країна продовжить постачати ЗСУ зброю.

4 січня

Франція передасть Україні легкі танки та Bastion

Джерело: президент України Володимир Зеленський

«Провів тривалу і детальну розмову з Президентом Франції Еммануелем Макроном щодо поточної ситуації. Подякував за рішення передати Україні легкі танки та Bastion, а також за активізацію роботи з партнерами у цьому ж напрямку. Погодили подальшу співпрацю щодо суттєвого посилення нашої ППО та інших оборонних спроможностей. Також домовилися працювати над реалізацією формули миру», – йдеться у повідомленні.

Президент Румунії попросив Зеленського переглянути закон про нацменшини

Джерело: Бабель

Клаус Йоганніс просить переглянути ухвалений у грудні 2022 року закон про національні меншини. Це питання є серед вимог для подальшого руху Києва в ЄС.

В Офісі президента Румунії стверджують, що український лідер «висловив відкритість до пошуку рішень, щоб румунська громада в Україні могла користуватися тими ж правами, якими користується українська громада в Румунії».

 Міністри закордонних справ України та Румунії проведуть двосторонні переговори.

У Білому домі заявили, що Справедливий мир в Україні – це її територіальна цілісність на принципах ООН

Джерело: речниця адміністрації президента США Карін Жан-П'єр

За її словами, Джо Байден, підтримує справедливий мир, який має містити принципи Організації об'єднаних націй – суверенітет і територіальну цілісність. Вона наголосила, що це є однією із цілей США на 2023 рік.

Жан-П'єр заявила, що Росія не готова до серйозної дипломатії, а навпаки підвищує ставки у війні проти України.

«Вони подвоюють ставку на анексію української території та наполягають на тому, що вони її збережуть. І це те, що вони роблять. Тож це взагалі не основа для справжньої дипломатії», – сказала вона.

Спікерка Білого дому наголосила, що США продовжать надавати військову допомогу Україні, щоб вона була у вигіднішому становищі, коли настане момент переговорів.

3 січня

Уряд Шольца підтримує арешт активів росії для допомоги у відновленні України

Джерело: Bloomberg

Водночас канцлер Німеччини хоче, щоб все було скоординовано з союзниками та правильно юридично засвідчено. Тож певні перешкоди в передачі Україні коштів все ще залишаються.

Загалом Німеччина заморозила €5 мільярдів, що належали росіянам.

У 2023 році Литва продовжить військову підтримку України

Джерело: президент Литви Гітанас Науседа у Twitter 

«Це має бути рік, коли Україна переможе агресора. Вкрай важливо нарощувати темпи підтримки з боку всіх союзників. Перемога вже близько», - йдеться у повідомленні.

Зеленський і прем’єр Нідерландів поговорили про подальшу підтримку України

Джерело: Європейська правда

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте провели першу в новому році телефонну розмову, головною темою якої була подальша підтримка України.

Зеленський зазначив, що проінформував Рютте про ризики ескалації на фронті й виклики, з якими найближчим часом може зіткнутися Україна, та актуальні оборонні потреби. 

Прем’єр Нідерландів констатував, що Україна вже майже рік чинить опір відкритій російській агресії. 

 

Понад сотню росіян отримали громадянство Латвії

Джерело: LSM

У Латвії вдвічі більше росіян хочуть отримати громадянство.

За 11 місяців минулого року 111 громадян рф отримали громадянство Латвії, а 312 власників російських паспортів написали заяву про початок виходу з громадянства рф.

 

США тиснуть на Швейцарію через заморожені активи рф, які можна віддати Україні

Джерело: Neue Zürcher Zeitung

Сполучені Штати Америки та інші західні країни тиснуть на Швейцарію через заморожені російські активи, які можна було б використати для відновлення України після російського вторгнення.

Збитки, яких Росія завдає Україні щодня, величезні. Київ оцінює вартість відновлення щонайменше у 750 мільярдів доларів. З кожною новою атакою ця цифра продовжує зростати. Україна хоче, щоб західні країни попросили Москву заплатити.

2 січня 

Президентка Єврокомісії провела перший у 2023 році дзвінок з Президентом України

Джерело: Twitter

Урсула фон дер Ляйєн запевнила Володимира Зеленського у підтримці України та зазначила, що ЄС допомагатиме постачанням енергоощадних ламп, генераторів, шкільних автобусів та модульних будинків.

Також незабаром ЄС почне виплачувати пакет підтримки у розмірі 18 мільйонів євро.

Євросоюз припинив поставки російської нафти на 90% – Маасікас

Джерело: глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас в інтерв’ю Укрінформу

Однією з головних санкцій ЄС стало припинення 90% поставок російської нафти до Європи до кінця 2022 року, а відтак і позбавлення москви відповідних доходів.

Маасікас відзначив, що росія може продавати свою нафту на інші ринки, але доходи від таких продажів обмежені тим фактом, що вона змушена робити це зі значною знижкою на кожен барель – «російська нафта продається за ціною приблизно на 30 доларів нижчою, ніж у середньому в світі».

Німеччина розпочала випуск САУ RCH-155 для України

Джерело: Укрінформ

Німеччина почала виготовляти самохідні артилерійські установки (САУ) RCH-155 для України.

Німецький уряд 7 грудня анонсував підготовку для України 18 САУ RCH-155.

Німецькі ЗМІ повідомляли про наміри Києва закупити таку кількість установок. Вони також додавали, що вартість контракту оцінювалася у 216 мільйонів євро.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024