Люблінський трикутник: президенти України, Польщі та Литви підписали спільну декларацію

11 Січня 2023, 21:26
Президент Литви Гітанас Наусед, Президент України Володимир Зеленський, Президент Польщі Анджей Дуда 2425
Президент Литви Гітанас Наусед, Президент України Володимир Зеленський, Президент Польщі Анджей Дуда

У Львові 11 січня відбулась неанонсована зустріч президентів України, Польщі та Литви, у рамках якої лідери країн підписали спільну декларацію за результатами саміту «Люблінського трикутника».

Про результати цієї зустрічі йдеться у тг-каналі президента України Володимира Зеленського.

У декларації Президент Литви Гітанас Науседа та президент Польщі Анджей Дуда висловили підтримку перспективи набуття Україною членства в ЄС і НАТО «щойно це дозволять умови» та висловили наміри продовжувати всебічну підтримку України.

Крім того, Анджей Дуда заявив, що Варшава ухвалила рішення передати Києву «роту танків» Leopard 2 в межах міжнародної коаліції, а Гітанас Науседа оголосив про надання Україні зенітних систем і засобів протиповітряної оборони в межах військової допомоги.

Довідково: Лю́блінський трику́тник – тристоронній регіональний альянс для політичного, економічного, культурного й соціального співробітництва між Литвою, Польщею та Україною, метою якого зокрема є зміцнення діалогу між країнами, підтримка інтеграції України в Європейський Союз та НАТО і спільна протидія російській агресії в Україні.

Країни Люблінського трикутника заявили про свою підтримку відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів і закликають припинити російську агресію проти неї. Люблінський трикутник підтримує надання Україні статусу партнера з розширеними можливостями НАТО та заявляє, що надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО є наступним необхідним кроком у цьому напрямку.

Тристоронній формат заснований на традиціях та історичних зв'язках трьох країн. Відповідну спільну декларацію міністри підписали 28 липня 2020 року в Любліні, Польща.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024