Світові лідери прямують до Індії поговорити про наслідки війни в Україні: що пишуть у світі про російсько-українську війну

12 Січня 2023, 17:48
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Харкові. Перша шпальта німецької «Südwest Presse» 3666
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Харкові. Перша шпальта німецької «Südwest Presse»

Перші шпальти газет світу 11 січня про війну росії в Україні.

Головні теми газет: 

  • Велика Британія готова відправити танки в Україну, коли британські гуманітарні працівники зникають безвісти
  • Італія: У НАТО закінчилася зброя, Зеленський просить «Леопардів»» Глава НАТО шокований: «У нас порожні арсенали, але було правильно дати зброю Києву»
  • Бельгія: Російська армія найманців набирає сили
  • Німеччина: міністр Бербок у Харкові - знак солідарності. ЄС і НАТО твердо на боці Києва. Фон дер Ляєн за постачання основних бойових танків
  • Португалія: Війна в Україні. З початку війни поліція зафіксувала понад 16 тисяч смертей
  • Швеція: На що Путін не розраховував, так це на те, що більшість жителів сходу України все ще хочуть бути частиною України. Гнів Путіна більше не лякає Захід. Нове фото з України викриває брехню Путіна про вдалий удар
  • Туреччина: Папа Римський Франциск вітає зусилля Анкари щодо миру між Росією та Україною. Туреччина поставляє рекордні обсяги експорту на провідні ринки.
  • Індія: Світові лідери прямують до Індії, щоб поговорити про наслідки війни в Україні.  Уроки вторгнення Росії в Україну
  • США: Говорять, що Росія захопить місто. Українські військові навчатимуться в США. Українці пройдуть підготовку з навчання ПРО Patriot у США

             ·         НАТО та ЄС підписали декларацію про співпрацю у сфері безпеки

             ·         У 2022 році Росія отримає дефіцит у розмірі 47 мільярдів доларів, оскільки вартість війни в Україні стрімко зростає.

  • Канада: Росія, схоже, отримала контроль над стратегічним містом Соледар

 

Велика Британія,  «The Daily Telegraph» – «Велика Британія готова відправити танки в Україну, коли британські гуманітарні працівники зникають безвісти»

                Прем'єр-міністр підтримує постачання Challenger II, який може дати Зеленському можливість для «нокаутуючого удару»

                БРИТАНІЯ розглядає можливість стати першою країною, яка надішле західні танки в Україну, що стане серйозним кроком міжнародної підтримки.

Джерела в оборонному відомстві заявили, що Велика Британія може поставити Володимиру Зеленському головний бойовий танк британської армії «Challenger II», щоб спонукати інших західних союзників наслідувати їхній приклад і зупинити війну.

                Вважається, що Ріші Сунак підтримує спроби відправити британські танки в Україну, і минулого тижня він  розмовляв із президентом Зеленським. Цей крок порушить табу, яке заважало Заходу надсилати сучасні танки через побоювання ескалації конфлікту з Росією з початку війни в лютому минулого року.

                Танки «Challenger II» «забезпечать удар, необхідний, щоб вибити росіян з України», сказав один колишній старший офіцер, коли прокотилася новина про зникнення двох британських гуманітарних працівників у східній Донецькій області України. 48-річний Ендрю Бегшоу та 28-річний Крістофер Паррі зникли минулого тижня, коли допомагали евакуювати громадян поблизу Соледара, недалеко від прифронтового міста Бахмут.

                Президент Зеленський витратив місяці, благаючи надати танки, системи протиповітряної оборони та винищувачі західного виробництва, щоб відновити важко завойовані переваги України в боротьбі за її виживання.

                Український лідер сказав, що він і пан Сунак після розмови прийняли «конкретні рішення» щодо «інтенсифікації наших зусиль, щоб наблизити перемогу цього року». Ескадрилья з 12 танків Challenger II могла бути відправлена з майже 200 запасів армії.

                Броня Chobham и Dorchester для Challenger II, точний склад  якої тримається в секреті, дозволить їм вижити при прямих попаданнях російських Т-72, які перевершили б кращий британський танк. Джерело в обороні повідомило The Daily Telegraph, що остаточного рішення щодо посилення британської підтримки ще не прийнято, але дискусії з цього приводу тривають «тижнями».

                Будь-які зобов’язання Великої Британії можуть бути зроблені на наступному засіданні очолюваної США «Контактної групи Рамштайн» міжнародних прихильників України, яка відбудеться наступного тижня.

                Франція, Німеччина та США останніми днями пообіцяли надіслати Києву потужну броньовану техніку, але Challenger II стане першим західним, а не радянським основним бойовим танком. Британію критикували за відставання від своїх союзників минулого тижня після того, як Париж і Берлін пообіцяли легші колісні бойові машини.

                Минулої п’ятниці США пообіцяли надати Україні ще три мільярди доларів військової допомоги, яка включає 50 бойових машин Bradley. Того ж дня Берлін пообіцяв надіслати 40 машин Marder, що позначиться на значному підвищенні вогневої потужності київських військ.

                Бойовим машинам «Мардер» і «Бредлі» не вистачає вогневої потужності та захисту основних бойових танків, але цей крок був сприйнятий як переломний момент. Раніше Франція заявила, що надішле Україні невизначену кількість бойових броньованих машин AMX-10.

                Виготовлені в Німеччині танки «Leopard II», які перебувають на озброєнні кількох союзників по НАТО, останніми місяцями були першими в списку бажань Києва. Вважається, що Польща та Фінляндія готові поставити свої танки Leopard II, але потребують схвалення Німеччини, яка має ліцензію на експорт.

                Олаф Шольц, канцлер Німеччини, неохоче надав дозвіл, тоді як інші країни не бажають постачати важку броню, якщо цей крок буде сприйнятий як занадто конфронтаційний. Є надія, що якщо Британія надішле «Челленджери», Берлін можна буде переконати зробити те саме. «Це буде гарним прецедентом, щоб продемонструвати [іншим] – Німеччині в першу чергу, з їхніми Leopards… і Abrams зі Сполучених Штатів», – повідомило українське джерело Sky News.

                Роберт Хабек, міністр економіки, вчора заявив, що Німеччина не планує надсилати Києву свої танки Leopard II, але це не можна виключати в майбутньому.

Хеміш де Бреттон-Гордон, колишній командир Королівського танкового полку, сказав: «Танки найкраще використовувати для «ударних дій», коли їхня вогнева міць і рух можуть викрити й розгромити ворога». Він додав: «Я підозрюю, що дуже разючиа українська армія покаже росіянам дещо про танкову війну, якщо ми дамо їм сучасні західні танки.

У поєднанні з бойовими броньованими машинами, які вже запропонували США та Франція, ця сила могла б забезпечити потужний удар, необхідний для того, щоб вибити росіян з України». 

Підпис під фото на першій шпальті: Гуманітарні працівники Крістофер Перрі та Ендрю Бегшоу (вгорі праворуч) зникли минулого тижня біля Соледара в Донецькій області під час евакуації мирних жителів поблизу лінії фронту

 

 

                У Кремлі заявили, що постачання Україні бронетехніки «продовжить страждання» українського народу і «нічого не змінить».

                Тим часом НАТО та ЄС прагнуть посилити співпрацю у відповідь на вторгнення Росії, йдеться у спільній декларації, з якою ознайомилося AFP у понеділок. Дві організації, що базуються в Брюсселі, роками прагнули покращити координацію, незважаючи на побоювання в деяких колах, що зусилля щодо посилення ролі ЄС в обороні можуть підірвати альянс під керівництвом США.

                Міністерство закордонних справ Великої Британії заявило, що «підтримує родини двох британців, які зникли безвісти в Україні». Двох волонтерів востаннє бачили 6 січня. Українська поліція повідомила, що отримала повідомлення про зникнення двох чоловіків, які є «громадянами Великої Британії», близько 17:15 за місцевим часом у понеділок.     Вважається, що ці чоловіки допомагали мирним жителям евакуюватися під час обстрілу російських військ. 

                «Добре», — каже Крістофер Паррі, на мить набравшись сили, перш ніж помчати безлюдним селом під звуки інтенсивного артилерійського вогню. Сам на сам,  використовуючи лише свій мобільний телефон як путівник, він мчить через Бахмут, в Україні, щоб врятувати мирну жительку Оксану, яка відчайдушно бажає порятунку.

                Опубліковано в той день, коли місцева поліція повідомляє про зникнення 28-річного жителя Корнуолла. Це одне з відео, опублікованих інженером-програмістом, щоб показати жахливу небезпеку, якій він піддається, щоб врятувати понад 250 невинних українців від майже неминучої смерті.

                Минуло чотири дні з того часу, як він і його колега, співробітник британської гуманітарної організації Ендрю Бегшоу, 48 років, зникли безвісти, коли допомагали евакуювати мирних жителів поблизу Соледара, на сході Донецької області, де останніми днями були зосереджені російські напади.

                Відомо, що вони рухалися між містами Краматорськ і Соледар, намагаючись евакуювати жителів з цього району.

                Батьки пана Бегшоу, який народився у Великій Британії, але емігрував до Нової Зеландії, сказали, що їхній син поїхав в Україну, щоб «допомогти людям, вважаючи, що це морально правильно».

                Яся Головко, яка працювала з паном Паррі як перекладачка, сказала, що він щойно відсвяткував свій день народження. «Я надіслала йому листа з Києва, а в четвер він надіслав мені фотографію записки на своєму холодильнику з написом «пишаюся вашим листом для мене, дякую», — сказала вона LBC.

       «Тоді він сказав, що завтра їде до Соледару, але я відповіла лише наступного дня. Я сказала, зателефонуй мені або напиши, коли повернешся. Останній раз він був онлайн о 8 ранку 6 січня, а потім мені зателефонувала його дівчина і сказала, що вона також не чула його, і тоді ми дізналися, що і Кріс, і Ендрю зникли безвісти».

                Британські полонені вважаються високою цінністю для Москви. У вересні Кремль обміняв 55 російських військових у рамках угоди, яка включала п'ятьох британських військовополонених.

                Угода передбачала звільнення Віктора Медведчука, прокремлівського українського політика, який є особистим другом Володимира Путіна.

                Містер Паррі, тренер з бігу, який прибув до охопленої війною країни 5 березня після того, як став «одержимим».

                Він спочатку планував воювати на передовій, незважаючи на те, що обіцяв батькам триматися подалі від небезпеки, допомагаючи з поставками з Польщі. Але після того, як йому сказали, що він буде «більшою перешкодою» без військового досвіду, пан Паррі почав допомагати в евакуації цивільних осіб із найнебезпечніших місць країни.

                «Коли я перебуваю в цих місцях, я відчуваю, що у мене є більше мети, тому я почуваюся щасливішим, перебуваючи там, бо коли я там, я допомагаю комусь».

Він розповів BBC: «Вчора у мене був безпілотник на відстані 10 метрів від мого обличчя, це був найближчий і один із найстрашніших моментів за весь час мого перебування тут. Тоді я точно здригнувся. Але звичайне бомбардування над головою, воно просто відбувається безперервно в таких районах, як Бахмут, просто у вас немає часу чи зусиль, щоб здригнутися при кожному, тому що ви витратите половину свого життя, сидячи на підлозі».

                Говорячи про свою близькість до обстрілів, містер Паррі сказав у листопаді: «Через інтенсивність роботи на даний момент це добре, але коли ви повертаєтесь і починаєте думати: «О, це було близько, це було лише за 100 метрів від нас», тоді ти начебто думаєш, можливо, мені далі не пощастить, але я вважаю, що порятунок цих людей вартий того».                

Містер Паррі, який зустрів дівчину-українку після прибуття в країну, отримав автомобіль 4x4 від чоловіка з Лондона, а інші пожертвували понад 23 000 фунтів стерлінгів, щоб допомогти йому рятувати цивільних в Україні.

Завдяки його зусиллям було евакуйовано із села Зарічне на Луганщині сотні людей, у тому числі бабусю, дочку та онуку, яких зґвалтували російські солдати.

                Він описав, як прибув, щоб врятувати жінку та її доньку, в чий будинок влучив снаряд до того, як він туди приїхав.

                «На жаль, дочка згоріла до смерті, а мати була як привид. Це залишиться назавжди зі мною", - сказав він Sky News.

                В анонімному обліковому записі Instagram містер Паррі задокументував свої поїздки, коли вперше прибув, до того як повідомив родині про своє місцезнаходження.          Він писав про «страждання» читати повідомлення від скорботних родичів загиблих українців. «Кілька разів я плакав, думаючи про свою родину вдома, якщо зі мною щось трапиться», — написав він.

                Містер Паррі влітку ненадовго повернувся до Англії, щоб пояснити своїй родині, що він робить.

                Він сказав: «Я не можу піти зараз. Я евакуював шістьох людей у вівторок і ще шістьох у середу. Я готовий йти туди, куди не ходить багато людей. Якщо я візьму тайм-аут, я просто подумаю про людей, які в результаті не будуть врятовані».

 

 

 

«La Repubblica» - «Наступ мобіків. Російські рекрути, недооцінені Києвом»

 

 

 

«Il Fatto Quotidiano» - «У НАТО закінчилася зброя, Зеленський просить «Леопардів»».

 

 

 

«La Verita» - «Республіка» зрікається від української війни».

Очільник НАТО шокований: «У нас порожні арсенали, але було правильно дати зброю Києву».

 

 

 

Бельгія, «De Morgen» - «Російська армія найманців набирає сили».

                Російські війська та підрозділи армії найманців Вагнера взяли під контроль більшу частину українського міста Соледар після місяців кровопролитних боїв. Місто лежить у руїнах, це серйозний удар по українцях.

                За даними Києва, українські війська поки що тримають невелику частину міста, але їм доводиться стикатися з однією хвилею нападаючих за іншою. Зокрема, Вагнер направив величезну кількість винищувачів у наступ на Соледар та сусіднє місто Бахмут. Соледар має стратегічне значення через величезну соляну шахту неподалік від міста.

                Місто було майже повністю зруйноване після багатомісячних боїв між українцями та росіянами, в ході яких завзято билися за кожну вулицю та кожну хату. За словами Президента України Володимира Зеленського, жодної стіни не лишилося. «Ось як виглядає божевілля», — каже він.

                Із захопленням Соледара, розташованого приблизно за 15 км на північний схід від Бахмута, росіяни сподіваються ще більше затиснути це місто. Бахмут вже кілька місяців перебуває в центрі виснажливої битви між українцями та військами Вагнера.

                Вони зараз намагаються перерізати шляхи постачання українців, щоб вони застрягли у місті.

                Але зробити це, на думку військових експертів, буде непросто, оскільки Київ зайнятий відправкою до цього району додаткових військ.

 

 

 

«De standaard» - «Найманці Вагнера близькі до першого успіху в Україні».

 

 

 Німеччина, «Augsburger Allgemeine» -  «В Харкові - знак солідарності».

            Федеральний міністр закордонних справ Анналена Бербок була першим з початку війни членом кабінету міністрів, яка у вівторок відвідала східну Україну.

            Поїздку до міста, яке було і зараз є під під обстрілами, тримали в таємниці з міркувань безпеки, її супроводжували міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та посол України в Німеччині Олексій Макеєв.

            Бербок пообіцяла подальшу допомогу,  включно з поставками зброї для «звільнення тих українців, які все ще страждають від терору російської окупації».

 

 

 «Der Tagesspiegel» - «Символ божевілля агресивної війни». Бербок у гостях на сході України.

                Міністр закордонних справ Анналена Бербок стала першим з початку агресивної війни з Росією  членом кабінету міністрів Німеччини, котра відвідала східну Україну.

                Політикиня від «зелених» отримала у вівторок уявлення про становище людей у Харкові.

                «Це місто є символом абсолютного божевілля російської агресивної війни», - сказала Бербок.

           Народ України має «знати, що може розраховувати на нашу підтримку». Це включає зимову допомогу генераторами, паливом та ковдрами, а також «інші поставки зброї, які потрібні Україні, щоб звільнити своїх співгромадян, які все ще страждають від терору російської окупації».

                Для неї важливо, «щоб ми навіть цієї воєнної зими не втратили з поля зору місце України в нашій європейській родині». За словами фон Бербок, Німеччина надасть ще 20 мільйонів євро на розширення системи супутникового інтернету Starlink.

                Бербок супроводжували міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та посол України у Німеччині Олексій Макєєв.

 

 

 

«Frankfurter Allgemeine Zeitung» - «Бербок у Харкові: Абсолютне божевілля»

  • ЄС і НАТО твердо на боці Києва
  • Фон дер Ляєн за постачання основних бойових танків. 

                Міністр закордонних справ Анналена Бербок («зелені») у вівторок відвідала Харків, друге за величиною місто України біля кордону з Росією. «це місто є символом абсолютного божевілля російської загарбницької війни в Україні», — сказала вона після прибуття. На запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби вона хотіла отримати уявлення про ситуацію там.

                Важливо, «щоб ми навіть цієї воєнної зими не втратили з поля зору місце України в нашій європейській родині».

                Тим часом НАТО та Європейський Союз пообіцяли «непохитну та постійну підтримку» України.

                «Ми повністю підтримуємо невід’ємне право України захищати себе та визначати власну долю», — йдеться у спільній декларації обох організацій про активізацію співпраці, яку підписали найвищі представники в Брюсселі.

                Президент комісії Урсула фон дер Ляєн підтримала поставку основних бойових танків до Києва. «Я вважаю, що Україна повинна отримати ту військову техніку, яка їй потрібна і яку вона може використовувати для захисту своєї Батьківщини», – відповіла вона на запитання про поставку танків Leopard 2, яка обговорюється з союзниками.

                Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав «заяву США, Німеччини та Франції про те, що вони нададуть Україні нові типи бронетехніки, БМП та інших типів танків». Він послався на наступну зустріч у форматі Рамштайн, яка має відбутися 20 січня на базі ВПС США.                

НАТО та ЄС оголосили про готовність «вийти на новий рівень» свого партнерства. Це стосується, наприклад, захисту критичної інфраструктури та боротьби з дезінформацією. У їхній спільній заяві чітко зазначено, що Альянс залишається «основою колективної оборони для своїх союзників і має вирішальне значення для євроатлантичної безпеки».

 

 

Читайте також: Обурення в росії після жахів у Макіївці: перші шпальти світових ЗМІ про війну в Україні

 

«Neue Westfälische» - «Бербок обіцяє подальшу допомогу на сході України».

 

 

 

«Passauer Neue Presse» - «Солідарність з Україною».

            Бербок відвідує Харків і обіцяє подальшу підтримку – ЄС і НАТО хочуть тісніше співпрацювати

Харків/Брюссель. Під час візиту до Харкова на сході України міністр закордонних справ Анналена Бербок («зелені») пообіцяла подальшу підтримку з боку Німеччини. Своїм візитом вона хотіла показати людям в Україні, «що вони можуть розраховувати на нашу солідарність та нашу підтримку», - сказала вона вчора. «Це також включає подальші поставки зброї, яка потрібна Україні для звільнення своїх співгромадян, які все ще страждають від терору російської окупації».

Про візит Бербок до міста на сході України, що розташоване всього за 40 кілометрів від кордону з Росією, не було оголошено заздалегідь. Жоден міністр закордонних справ не відвідував місто з початку війни. Харківщина майже щодня перебуває під обстрілами росіян. Харків є «символом абсолютного божевілля російської агресивної війни в Україні та нескінченних страждань, з якими люди, особливо тут, на сході країни, щодня стикаються», — сказала Бербок. "Сьогодні на кожному розі можна побачити глибокі сліди російської деструктивності".

Своїм приїздом вона відповіла на запрошення свого українського колеги Дмитра Кулеби, який відвідав місто разом із нею. Насамперед, вона вислухала жителів, «які так сильно страждають від війни цієї холодної зими, коли температура вночі опускається до мінус 15 градусів, що ми навіть не можемо собі цього уявити», — сказала Анналена Бербок.

Майже рік після початку агресивної війни Росії НАТО та Європейський Союз пообіцяли Україні подальшу допомогу, у тому числі військову. "Ми разом підтримуємо Україну", - заявив учора в Брюсселі Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн дала зрозуміти, що поділяє вимоги Києва щодо німецьких основних бойових танків «Леопард»: «Україна має отримати всю необхідну військову техніку, яка їй потрібна для захисту своєї країни і з якою вона може впоратися», - наголосила вона.

            Столтенберг, фон дер Ляєн та президент Ради ЄС Шарль Мішель раніше підписали спільну декларацію у штаб-квартирі НАТО, в якій військовий альянс та ЄС зобов'язалися «продовжувати підтримувати» Україну в агресивній війні Росії. За словами фон дер Ляєн, це включає «передові системи ППО, а також інші види передової військової техніки доти, доки це необхідно для захисту України».

 

 

 

«Südwest Presse» - «Російські атаки сильно вдарили по Україні на Донбасі».

Війна на сході країни точиться за стратегічно важливе місто Бахмут.

Міністр закордонних справ Анналена Бербок обіцяє подальші поставки зброї.

Підпис під фото: Зруйнований Харків: міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок разом із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у вівторок відвідали східну Україну

 

 

 

Нідерланди, «Trouw» - «Танки для України були табу. Зеленський сподівається, що з-за кордону вони все-таки доїдуть».

 

 

 

Португалія, «Diário de Coimbra» - «Війна в Україні. З початку війни поліція зафіксувала понад 16 тисяч смертей».

 

 

 

Ірландія, «The Irish Time» - «Західні держави пообіцяли надати Києву більше військової допомоги, оскільки його війська продовжують битися з російськими військами».

 

 

 

Ватікан, «Losservatore romano» - «Інтенсивні атаки російської армії на сході України».

Зеки комбатани в Бахмуті та Соледарі

            Останніми днями російська армія активізувала бойові дії поблизу міста Бахмут, стратегічного населеного пункту Донбасу, намагаючись розгорнути повний наступ на Україну.

 

 

 

Швеція, «Dagens Nyheter» - «На що Путін не розраховував, так це на те, що більшість жителів сходу України все ще хочуть бути частиною України. Тих, хто вітає російські війська, меншість» - Анна-Лена Лорен.

 

 

 

 «Expressen» - «Гнів Путіна більше не лякає Захід».

 

 

 

 «Aftonbladet» - «Нове фото з України викриває брехню Путіна про вдалий удар».

 

 

 

 Туреччина, «Daily Sabah» - «Папа Римський Франциск вітає зусилля Анкари щодо миру між Росією та Україною».

            За словами Лютфулли Гьокташа, посла Туреччини у Ватикані, Франциск високо оцінив посередницькі зусилля Туреччини у триваючій російсько-українській війні та закликав президента Реджепа Таїпа Ердогана «продовжувати свої зусилля для миру».

            Коментарі Папи прозвучали під час зустрічі з послами у Ватикані, включаючи Гьокташа. Папа сказав Гьокташу під час прийому, що Ердоган повинен продовжувати свої зусилля для досягнення миру, повідомив турецький посол у Twitter у понеділок. «Зусилля Туреччини бути посередником між Росією та Україною також високо оцінені Ватиканом», — сказав Гьокташ.

            Туреччина, визнана на міжнародному рівні за її унікальну посередницьку та конструктивну роль між Україною та Росією, неодноразово закликала Київ та Москву припинити війну шляхом переговорів. Вона прийняла перші переговори на високому рівні між сторонами на початку конфлікту в березні та прагнула зберегти свої зв’язки з обома сторонами. 

«Світ у 2022 році: рік поглиблення глобальних криз»

2022 рік був дуже важким для всього світу. Окрім багатьох традиційних криз, деякі життєво важливі нетрадиційні загрози почали стрясати світ. У цій статті я коротко проаналізую деякі традиційні та нетрадиційні проблеми 2022 року та підкреслю посилення політичних криз у західних країнах, які ведуть світ до більш хаотичного періоду.

Найвирішальнішою подією у 2022 році стало вторгнення Росії в Україну та подальша російсько-українська війна.

Односторонній крок Росії, офіційно описаний як «спеціальна військова операція» проти України, став переломним у світовій історії. Його визначили як момент повернення силової політики на європейський континент.

Це було перше вторгнення іншої незалежної національної держави. Альянс НАТО консолідувався проти можливої подальшої російської агресії. Деякі європейські країни, такі як Фінляндія та Швеція, які відчувають загрозу з боку Росії, ініціювали процеси вступу до НАТО. Члени НАТО почали більше інвестувати в озброєння.

            Другою найважливішою традиційною подією у 2022 році стало продовження регіональних криз. Регіональні кризи були відсунуті на друге місце в основному через російсько-українську війну та пов’язані з нею проблеми, такі як продовольство та енергетика. Глобальні сили зосередилися на глобальному суперництві, а не на регіональних кризах. 

«Туреччина поставляє рекордні обсяги експорту на провідні ринки»

Експорт країни на два головних ринки, США та Німеччину, досяг рекордного рівня минулого року з 14,3 мільярдами доларів США та 18,9 мільярдами доларів США відповідно, показують дані.

Експорт Туреччини на два основні ринки, Сполучені Штати та Німеччину, які знову зайняли левову частку закордонних продажів країни, зріс до рекордного рівня у 2022 році.

Минулого року експорт до США досяг рекордного рівня в 14,3 мільярда доларів; тим часом продажі до Німеччини зросли на 6,9% у 2022 році порівняно з попереднім роком і досягли 18,9 мільярда доларів, досягнувши рекордного рівня, згідно зі звітом агентства Anadolu (AA), який посилається на дані Асамблеї експортерів Туреччини ( TİM).

У той час як Німеччина є найважливішим торговим партнером Туреччини, яка підтримує свої рекорди в експорті, Німеччина входить до числа країн з найбільшою кількістю іноземних компаній у країні, з приблизно 7600 фірмами.

За Німеччиною йдуть США з 14,3 млрд доларів, що є історичним піком, Велика Британія з 12,2 млрд, Італія з 11,2 млрд та Ірак з 10,4 млрд.

У той час як експорт Туреччини зріс на 11,8% до США, було зафіксовано зростання експорту до Італії на 5,3% та до Іраку на 16,4%.

Експорт країни до Великої Британії скоротився на 7,2%.

Незважаючи на те, що Туреччина залишається центром тяжіння для світових брендів, збільшення інвестицій і торгівлі зі США дозволило Туреччині досягти більш ефективних результатів у її зовнішніх продажах у цю країну.

Попит на турецьку продукцію в США досяг піку, оскільки американські компанії, що мають штаб-квартири в країні та працюють у Туреччині, розширили свою комерційну діяльність.

У той час як експорт до США зріс на 11,8% у 2022 році порівняно з попереднім роком, частка США в експорті Туреччини становила 5,6%, що робить цю країну другою країною, до якої Туреччина експортувала найбільше минулого року.

США також посіли друге місце як країна, експорт якої з Туреччини зріс найбільше за вартістю. Країни, до яких Туреччина найбільше збільшила свій експорт у вартісному вираженні минулого року, це Росія (2,3 мільярда доларів), США (1,5 мільярда доларів), Ірак (1,4 мільярда доларів), Румунія (1,4 мільярда доларів) та Німеччина (1,2 мільярда).

У цей період Туреччина здійснила зовнішні продажі на 7,6 мільярда доларів США в Росію, 10,4 мільярда доларів в Ірак і 6,3 мільярда доларів в Румунію.

            Країни, де турецький експорт впав найбільше у вартісному вираженні, це Велика Британія з падінням на 949,1 млн доларів, Китай з 465,5 млн доларів, Бельгія з 318 млн доларів, Іспанія з 205,2 млн доларів і Сінгапур з 198,6 млн доларів.

 

 

Індія, «PIONEER» - «Світові лідери прямують до Індії, щоб поговорити про наслідки війни в Україні».

Макрон, Альбанезе та Шольц також проведуть переговори з Моді щодо китайської агресії в Індо-Тихоокеанському регіоні.

                Оскільки конфлікт в Україні триває протягом останніх 11 місяців, кілька світових лідерів, у тому числі президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем’єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе, ймовірно, відвідають Індію в найближчі кілька місяців, щоб обговорити негативний вплив кризи на продовольство, паливо та добрива, окрім посилення наполегливості Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

                Нью-Делі весь час виступав за діалог і дипломатію для вирішення українського конфлікту. Прем’єр-міністр Нарендра Моді неодноразово закликав президента Росії Володимира Путіна та Президента України Володимира Зеленського провести переговори віч-на-віч, щоб залагодити розбіжності.

                Індія 12 і 13 січня також проведе віртуальну конференцію країн Глобального Півдня, щоб розглянути вплив конфлікту.

                Очікується, що візити глав цих держав також будуть зосереджені на розширенні двостороннього співробітництва у сферах енергетики, торгівлі, технологій, оборонного виробництва, охорони здоров’я та обміну між людьми, зазначили джерела.

                У той час як очікується, що канцлер Шольц відвідає Індію пізніше наступного місяця, Альбанезе планує відвідати країну на початку березня, повідомили джерела.                

Французька сторона спочатку вивчала візит Макрона в перший тиждень березня, але дати візитів поки що не визначені.

                Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі відвідає Індію пізніше цього місяця, щоб привітати святкування Дня Республіки як головний гість.

                Міністри закордонних справ країн G20 також будуть у Нью-Делі для участі в міністерській зустрічі потужного угруповання, яка, ймовірно, відбудеться 1 і 2 березня.

                Кілька іноземних лідерів також відвідають Індію, щоб взяти участь у «Діалозі Райзина», який заплановано провести з 2 по 4 березня. Це головна конференція Індії з геополітики та геоекономіки.

 

 

«The Hindu» - «Уроки вторгнення Росії в Україну».

Це нагадує великим державам про небезпеку тривалих конфліктів.

 

 

 

США, «The New York Times» - «Говорять, що Росія захопить місто».

Керівник групи найманців стверджував, що його війська контролюють Соледар на сході України, що може стати першою ключовою перемогою Москви за кілька місяців.

 

 

 

 «The Washington Post» - «Українські військові навчатимуться в США».

                Прискорене навчання щодо системи "Патріот" стосується російських ракетних ударів.

                Пентагон планує направити українські війська до Сполучених Штатів для навчання системі протиракетної оборони "Патріот", заявили американські чиновники у вівторок, сигналізуючи про останню перевірку адміністрацією Байдена порога президента Росії Володимира Путіна для втручання Заходу в конфлікт.

                Навчання проходитиме у Форт-Сіллі, великому об’єкті, що охоплює приблизно 145 квадратних миль на південний захід від Оклахома-Сіті, і може розпочатися вже наступного тижня. База є домом для базової навчальної програми протиракетної оборони США "Патріот" і іншої навчальної програми, призначеної для навчання американського персоналу маневрам польової артилерії.

                Цей крок став слідом за рішенням президента Байдена минулого місяця схвалити передачу системи "Патріот" Україні, яка тижнями терпіла потужні російські ракетні атаки на її енергетичну мережу та іншу життєво важливу інфраструктуру.

 

 

 

«WSJ» -  «Російські війська досягли успіху в здобутті контролю над стратегічним українським містом, продовжуючи зусилля з оточення сусіднього Бахмута, східного міста, яке українці люто захищали протягом місяців».

 

 

 

«ADG» - «Українці пройдуть підготовку з навчання ПРО Patriot у США».

Близько 100 війскових, щоб вивчити систему у Форт-Сіллі.

Пентагон планує відправити українських військових у Сполучені Штати для навчання системі протиракетної оборони Patriot, заявили американські офіційні особи у вівторок, сигналізуючи про останню перевірку адміністрацією Байдена порога президента Росії Володимира Путіна для втручання Заходу в конфлікт.

Навчання проходитиме у Форт-Сіллі, великому закладі, та охоплює приблизно 145 квадратних миль на південний захід від Оклахома-Сіті, і може розпочатися вже наступного тижня. База є домом для базової програми навчання протиракетної оборони Patriot американських військових та інших навчань. 

·         НАТО та ЄС підписали декларацію про співпрацю у сфері безпеки 

·         У 2022 році Росія отримає дефіцит у розмірі 47 мільярдів доларів, оскільки вартість війни в Україні стрімко зростає.

 

 

 

Канада, «The Globe and Mail» - «Росія, схоже, отримала контроль над стратегічним містом Соледар».

                Повідомляється, що Росія захопила стратегічне місто Соледар на сході України, перемога, яка стане першою значною перемогою на полі бою для військ вторгнення після місяців принизливих поразок.

                На відео, опублікованому у соціальних мережах у вівторок, двоє російських бійців у балаклавах, які назвалися членами сумнозвісної приватної військової компанії Вагнера, сказали, що вони стояли в центрі Соледару.

                «ПВК Вагнера проводить операцію з очищення міста», — сказав один із найманців, виступаючи перед будівлею місцевої адміністрації. «Ми виконали наше завдання на оцінку A». Поки він говорив, десь за кадром пролунало кілька черг.

                Раніше у вівторок Міністерство оборони Великої Британії написало у своєму щоденному оновленні, що «російські війська і війська Вагнера тактично просунулися в невелике донбаське місто Соледар і, ймовірно, контролюють більшу частину населеного пункту». Проте Україна заявила, що все ще бореться за місто.

                «Важкі бої за Соледар тривають. Противник нехтує великими втратами особового складу та продовжує активний штурм», – йдеться в повідомленні заступника міністра оборони Ганни Маляр.

 

 

 

Читайте також: Київ веде жорстку боротьбу за Бахмут: світові ЗМІ про російсько-українську війну

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024