Щонайменше 10 підсанкційних російських олігархів отримали «золоті візи» у Британії

13 Січня 2023, 14:17
Щонайменше 10 підсанкційних російських олігархів отримали «золоті візи» у Британії 1001
Щонайменше 10 підсанкційних російських олігархів отримали «золоті візи» у Британії

Уряд Великої Британії заявив у четвер, 12 січня, що невелика кількість людей, які отримали так звані «золоті візи» для інвесторів-мільйонерів, могли отримати свої статки через корупцію або організовану злочинність. Про це пише Reuters.

Серед них, зокрема, є 10 олігархів, які потрапили під санкції Сполученого Королівства через російську агресію в Україні, повідомила міністерка внутрішніх справ країни Суелла Браверман.

“Я можу сказати, що ми вже наклали санкції на 10 олігархів, які раніше використовували цей шлях в рамках нашої широкої реакції на російську агресію в Україні”, — сказала Браверман, яка не назвала прізвищ через “оперативну чутливість роботи”.

Йдеться про візи, які давали право на проживання у Сполученому Королівстві тим, хто інвестував щонайменше 2 мільйони фунтів стерлінгів (2,43 мільйона доларів). Напередодні масштабного вторгнення РФ в Україну на тлі занепокоєння британського уряду щодо припливу незаконних російських грошей у лютому 2022 року ці візи було скасовано.

Уряд вперше доручив переглянути візовий режим у 2018 році після отруєння колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля у Великій Британії. Після того, як уряд роками тримав висновки в таємниці, в четвер уряд оприлюднив деталі цього розслідування в парламенті, відзначає агенція.

"Розгляд справ виявив невелику меншість осіб, пов'язаних з візовим маршрутом Tier 1 (Інвестор), які потенційно піддавалися високому ризику отримання багатства через корупцію або іншу незаконну фінансову діяльність та / або були залучені до серйозної та організованої злочинності", — йдеться у письмовому звернені міністерки внутрішніх справ Суелли Браверман до парламенту.

Візи, вперше запроваджені у 2008 році, були популярними серед заможних людей з Росії, Китаю та Близького Сходу, пише Reuters. Російські олігархи і китайські підприємці стікалися до Лондона протягом останніх двох десятиліть, скуповуючи все — від розкішних будинків до футбольних клубів.

Потік інвестицій в десятки мільярдів фунтів стерлінгів допоміг Лондону зберегти свої позиції як однієї з провідних фінансових столиць світу. Але уряд занепокоєний джерелом деяких з цих багатств, особливо після вторгнення Росії в Україну.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024